Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιανουάριο
Σπέρνουμε: Ξεκινάμε την πρώιμη σπορά λαχανικών όπως ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, για καλλιέργεια σε θερμοκήπιο (σε προστατευμένο και θερμαινόμενο σπορείο στις νότιες πεδινές περιοχές της Ελλάδος).
Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (στα πεδινά και στα νότια μέρη της Ελλάδος).
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραπανάκια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.
Δεντροκομικές εργασίες μηνός Ιανουαρίου
Οι δενδροκομικές εργασίες είναι σχετικώς περιορισμένες, γιατί την εποχή αυτή ο καιρός είναι βροχερός και παγετώδης.
Στους οπωροκήπους οι σπουδαιότεροι είναι οι αρόσεις ή οι περιλακκώσεις των δέντρων, εάν δεν έχουν γίνει μέχρι τώρα, οι λιπάνσεις και η συνέχισης των κλαδευμάτων.
Για τις λιπάνσεις στους πολύ ορεινούς και ψυχρούς τόπους, ενδείκνυται η χρήση ημι-αποσυνθεμένης κόπρου, γιατί εκτός της λιπαντικής της αξίας, διατηρεί το έδαφος θερμό και προστατεύει τις ρίζες από τις επιδράσεις των παγετών όπως στα ευαίσθητα οπωροφόρα όπως οι ροδακινιές, βερικοκιές, δαμασκηνιές, συκιές κ.λ.π.
Τα κλαδεύματα πρέπει να εφαρμόζονται με ήπιο και ξηρό καιρό και ποτέ με παγετούς, βροχές ή σφοδρούς ανέμους, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι πληγές δύσκολα επουλώνονται και προσβάλλονται από διάφορες παρασιτικές ασθένειες.
Κατά τη περίοδο αυτή κλαδεύονται κυρίως τα γιγαντόκαρπα, όπως οι μηλιές οι απιδιές οι κυδωνιές και οι καστανιές.
Σε θερμά και προφυλαγμένα μέρη εξακολουθούν οι φυτεύσεις των οπωροφόρων, ποτέ όμως σε υγρά ή παγωμένα εδάφη, ούτε κατά την διάρκεια βροχών ή σφοδρών ανέμων. Εάν δεν παρουσιάζετε τέτοια ευκαιρία είναι προτιμότερο να αναβάλλωνται για αργότερα, Φεβρουάριο-Μάρτιο.
Στα σπορεία και τα φυτώρια εκτελούνται οι εκσκαφές και οι λιπάνσεις των βραγιών, και εφόσον ο καιρός το επιτρέπει, συνεχίζονται οι μεταφυτεύσεις των δενδρυλλίων από τα σπορεία.
Ακόμη μπορούν να ενστρωματώνονται σε άμμο διάφοροι σκληροκέλυφοι σπόροι, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα ροδάκινα, τα δαμάσκηνα , τα κεράσια κ.λ.π.
Ο Ιανουάριος μήνας, παρουσιάζει την ευνοϊκότερη εποχή για την αναζήτηση και εξόντωση των διαφόρων βλαπτικών εντόμων, που κρύβονται στους ξηρούς φλοιούς, τα φύλλα ή και εντός του ξύλου των δέντρων. Επιβάλλεται η επισταμένη και προσεκτική έρευνα των κλαδιών και των κορμών όλον των οπωροφόρων, για την ανακάλυψη και καταστροφή των ευρισκόμενων αυγών, προνυμφών ή τελείων εντόμων, που διαχειμάζουν συνήθως στις ρίζες αυτών.
Παράλληλα πρέπει να καταστρέφονται τα βρύα, οι λειχήνες και οι πολύσποροι (ίσκες), που καλύπτουν συνήθως τα γηραιά δέντρα, με απόξεση και επάλειψη των πασχόντων μερών με πυκνή διάλυση θεϊκού χαλκού.
Αυτοί οι ψεκασμοί εφαρμόζονται και στα υγιή οπορωφόρα για να τα προφυλάσσουν από διάφορες παρασιτικές ασθένειες και προσβολές.
Κατά τον Ιανουάριο μήνα ωριμάζουν και διατηρούνται στην αποθήκη φρούτα διάφορων όψιμων ποικιλιών.
Από τα αχλάδια οι ποικιλίες Καμπάνα, Σαιν-Ζερμαίν, Πας-Κολμάρ, Έξι-κουτί, Κουτί Αρμούτ, Σπινοκάρπι, Ντεκάνα, Ολιβιέ-ντε-σερ κλπ
Από τα μήλα οι ποικιλίες Φυρίκι όψιμο, Στάρκιν, Μπλακ μπε Ντάβις, Τσιζελί, Καρλάν κ.λ.π.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Τα λουλούδια τον Ιανουάριο
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Στήνουμε και προετοιμάζουμε το σπορείο μας.
Ξεβοτάνισμα και ελαφρό σκάλισμα αν επιτρέπεται από τον καιρό. Ψεκάζουμε με χαλκό τα φυτά και τα δένδρα μας, ιδιαίτερα μετά από πάγο για προστασία
και κυρίως μετά από χαλάζι...
Ετοιμάζουμε και λιπάρουμε με φουσκί ή κομπόστα το χωράφι μας για να είναι έτοιμο για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια μας.
Εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη στο περιβόλι και στα μικρά δέντρα μας για προστασία από τις βροχές και τα κρύα.
Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας.
Διαβάστε ακόμη:Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία
Θεόδωρε σε χαιρετώ και σε ευχαριστήσω, γιατί στα 4-5 χρόνια που παρακολουθώ αυτό το site έχω γίνει εξπέρ στη θεωρεία .Και αυτό γιατί δεν είχα γη για να εφαρμόσω όλα αυτά που έμαθα από εσάς .Τη πρώτη μέρα του χρόνου ξύπνησα με μια επιθυμία (ένα όνειρο).Να βρω ένα κομμάτι γης μέσα στο χωριό που μένω (θέρμη Θεσσαλονίκης )και να το καλλιεργήσω μαζί με τρις τέσσερις καλές μου γειτόνισσες(μιας που χρόνος υπάρχει περισσότερος, αφού δαυλιά δεν έχει ) .Το βρήκα πολύ γρήγορα όπως και τον ιδιοκτήτη του ,που μου το παραχώρησε αφιλοκερδώς(200τ.μ.~) . (Οι δε γειτόνισσες ενθουσιασμένες).Θέλουμε να υιοθετήσουμε τις πρακτικές της μόνιμης καλλιέργειας. Και εδώ θέλω τη συμβουλή σου. Πια είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να διαμορφώσουμε τα σαμαρακια + χαρτόνια +κοπριά –κομμποστ + άχυρο εφόσον έχουμε σκοπό να φυτέψουμε την άνοιξη?(την επόμενη φορά ,στο υπόσχομαι ,θα είμαι πιο σύντομη).στελλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτελλα, επειδη ειμαι γειτονας θα σου πω εγω κι οπου θελει θα διορθωσει ή θα συμπληρωσει ο Θοδωρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ξεκινησεις κατα το τελος του Φεβρουαριου μ ενα φρεζαρισμα. Ειναι απαραιτητο.
Θα κανεις συμφωνα με τα μετρα του οικοπεδου, ενα σχεδιο στο χαρτι, χωριζοντας το σε 1,20 για τα σαμαρακια και 50 ποντους διαδρομους ενδιαμεσα. Θα αφησεις διαδρομο και γυρω-γυρω.
Θα παρεις πασαλακια, ενα κουβαρι σχοινι και μια μεζουρα και θα σημαδεψεις τον χωρο συμφωνα με το σχεδιο. Στα σαμαρακια, θα ριξεις τα αχυρα, το κομποστ και την κοπρια. Θα φωναξετε ενα-δυο αγορια και με φτυαρια, θα παρουν το αφρατο χωμα απ τους διαδρομους και θα το ριξουν επανω στα σαμαρακια σκεπαζοντας τα υλικα. Με μια τσουγκρανα, θα στρωσετε το χωμα, δημιουργοντας ελαφτα κληση προς τα μεσα. Θα γινει δλδ το σαμαρακι σαν "v". Mεχρι τα μεσα Μαρτιου θα πρεπει να εχεις τελειωσει μ αυτα. Σ εναν μηνα θα εισαι ετοιμη για να φυτεψεις.
Χρηστό σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου. Το φρεζάρισμα το είχα και εγώ κατά νου ,για μια φορά στην αρχή και τέλος . Κάτι άλλο που σκέφτηκα και πιστεύω πως μπορεί να στέκει , είναι να βάλω μέσα στα σαμαρακια φύκια καλά πλυμένα (οπός και στο κομποστ) .Ελπίζω να μας πει και ο Θόδωρος τη γνώμη του .Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ .στελλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην βαλεις φυκια, ουτε και κατι αλλο, το οποιο δεν εχει κομποστοποιηθει, εκτος απ τα αχυρα. Ακομη και η κοπρια που θα παρεις, δεν ειναι βεβαιο οτι θα σε βοηθησει αφου δεν μπορεις να ξερεις οτι ειναι ωριμη. Αν το χωραφι δεν εχει καλλιεργθει τα τελευταια χρονια, δεν χρειαζεσαι πολλα-πολλα. Αρκει αν βαλεις κομποστ σε καθε θεση φυτου που μ ενα καλαμι μπορεις να σημαδεψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣου απαντησα εγω, επειδη ο Θοδωρος καλλιεργει σε αλλη χωρα. Ενα μηνα αργοτερα φυτευουμε εμεις εδω πανω.
Τα πασαλακια μην τα βγαλεις. Θα σε βοηθησουν οταν τραβας το λαστιχο για να ποτισεις, να μην παιρνεις μαζι σου και τα φυτα που ειναι στις γωνιες...
Χρήστο χαίρομαι πραγματικά που υπάρχουν άνθρωποι σαν εσένα ,και σαν αυτού του site, που μοιράζεστε τις γνώσεις σας και τις εμπειρίες σας .
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω πολλές απορίες και ερωτήσεις .Αυτό που πραγματικά θα με βοηθούσε να τις λύσω, είναι να βρεθώ μαζί με τη παρέα μου σε ένα χώρο που όλα αυτά που συζητάμε, εφαρμόζονται στη πράξη.
Το γεγονός ότι όπως λες είσαι γείτονας, ίσως μπορεί να βοηθήσει, εάν μας δεχτείς στο κτήμα σου κάποια στιγμή .
Μια απορία που έχω , είναι για την αλογίσια κοπριά. Έχω δει ότι την χρησιμοποιούν για τη καλλιέργεια μανιταριών και πατάτας . Αναρωτιέμαι εάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη καλλιέργεια λαχανικών(έχω διαβάσει ότι στην Αγγλία τη χρησιμοποιούν). Έχω βρει χωνεμένη και τζάμπα. στελλα
Στελλα, εχω χρονο και μπορω να το κανω. Κι εμενα καποιοι με βοηθησαν. Οτι θελεις να μαθεις, να το ρωτας. Αρκει να το γνωριζω...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αλογισια κοπρια δεν ειναι απ τα καλυτερα λιπασματα. Δεν μπορει να ειναι αυτη η μονη σου λιπανση. Δεν αρκει. Και αν θελεις να τρως καθαρα λαχανικα, σου συνηστω να αποφυγεις τις κοπριες, αφου πλεον τα ζωα ειναι σταυλισμενα και αυτο σημαινει πολλα φαρμακα-αντιβιοτικα. Αν σκεφτεις κι οτι τα αλογα ειναι τα πλεον ευπαθη και ακριβα, μπορεις να καταλαβεις τι γινεται στους ιππικους ομιλους ;)
Ομως αν παρ ολα αυτα θελεις να την αξιοποιησεις, το φθινοπωρο μπορεις να την ριχνεις στον μπαχτσε σου και μ ενα φρεζαρισμα να τον προετοιμαζεις για τον επομενο χρονο. Παντως με λιγοτερο κοπο, μπορεις να σπερνεις βικο και να εχεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα -απο καθε αποψη.
Επισης εχω την υποψια πως η αλογισια και αγελαδινη κοπρια, ελκoυν τους κρεμμυδοφαγους...
Οπως και να εχει, την κοπρια που θα παρεις τωρα, να την χρησιμοποιησεις του χρονου για να ειναι σιγουρα χωνεμενη, εκτος κι αν εχεις καποιον που μπορει να σου το βεβαιωσει.
Για τα υπολοιπα, chrisavidis@gmail.com
EISTE ΥΠΕΡΟΧΟΣ Λ.ΣΑΒΒΙΔΗ.ΜΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΑΤΕ ΝΑ ΜΗ ΒΑΛΩ ΑΛΟΓΙΣΙΑ ΚΟΠΡΙΑ.ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ..ΣΤΑΥΛΙΣΜΕΝΑ ΖΩΑ..ΣΤΕΛΛΑ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ..ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΘΑ ΓΕΥΤΕΙΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑ..ΑΥΤΗ ΤΟΥ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΚΑΡΠΟΥΣ.ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητη-ε μου, μην γινει παρεξηγηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο που κανουμε, εχει κοπο και εξοδα. Πρεπει να αποδιδει το περισσοτερο δυνατο, οποτε παντα κανουμε το καλυτερο που μπορουμε και για οικονομια αλλα και για να μην αγοραζουμε "αγνωστης προελευσης προιοντα". Οποτε, αν δεν εχουμε κατι καλυτερο, θα βαλουμε και αλογισια κοπρια, ακομη και αν γνωριζουμε οτι τα αλογα παιρνουν φαρμακα. Σιγουρα αυτο που θα φαμε, θα ειναι καθαροτερο απο αυτο που θα αγορασουμε. Αυτη ειναι η αποψη μου και με αυτον τον τροπο καλλιεργω.
Αν μπορει να αποφυγει κανεις την οποιαδηποτε αγνωστης προελευσης κοπρια, εχει κανει ενα σημαντικο βημα σαν καλλιεργητης. Ομως για να γινει καποιος αυταρκης, πρεπει να εχει γνωσεις και χωρο. Αν δεν τα εχει αυτα, θα βαζει νερο στο κρασι του. Ομως και νερωμενο.., θα ειναι το δικο του κρασι.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα!!! Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπαρχει ενα site ωστε να αγοραζω καποιους σπορους και διαφορα πραγματα που χρειαζομαι γιατι εχω πολυ μεγαλο μπαλκονι και θελω να φυτεψω διαφορα!! Ευχαριστω!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να γινεις πιο σαφης γι αυτα που ζητας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα λέγοντας ότι έχω μεγάλο μπαλκόνι ψάχνω για σπόρους βουκαμβίλιας και χιώτικο γιασεμί και αναρρίχώμενη τριανταφυλιά κ.α. όσο επίσης και για εργαλεία. Αν γνωρίζετε κανένα site. Κατερίνη μένω . Ευχαριστώ για την συμβουλή σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την Βουκαβιλια θελεις μοσχευματα κι οχι σπορο, οπως και για τ αλλα. Αν μπορεις να βρεις φυτα για να παρεις, μπορω να σε βοηθησω. Αλλιως σε φυτωριο... Για εργαλεια, θα ψαξεις στο google. Δεν ειναι σωστο να κανουμε διαφημιση σε καποια εταιρια απο εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω στην Κατερινη ειμαι.