Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Το μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής

Πόσα λαχανικά καλλιεργούμε ανά άτομο στο περιβόλι μας

Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο στο μικρό δικό μας περιβόλι για παραγωγή τροφής.

Αγκινάρες
10-20 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες καρδιές 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερες και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετής και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες, επιπλέον τα φύλλα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ζωοτροφή.

Αγγούρια
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα τουρσί 12 μήνες +

Παντζάρια
20-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και ο βολβός τους το χειμώνα διατηρείται με άμμο στο κελάρι μας.

Μπρόκολα
10-20 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες +

Καλαμπόκια γλυκά
15-40 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρά 12 μήνες +
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες +

Καρότα
50-100 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και ο βολβός τους το χειμώνα διατηρείται με άμμο στο κελάρι μας

Κολοκύθια-Κολοκύθες
2-4 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες+
Διάρκεια αποθήκευσης οι κολοκύθες στο κελάρι 4-6 μήνες

Κουνουπίδια
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης τουρσί 12 μήνες

Κουκιά
15-30 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρά 12 μήνες+
Φυτέψτε περισσότερα αν θέλετε και να αποθηκεύσετε ξηρά. Τα προτιμώ από τα μπιζέλια γιατί είναι πιο ανθεκτικά σαν καλλιέργεια και πρώιμα μαγειρεύονται όπως και τα χλωρά φασολάκια.

Κρεμμύδια
50-100 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρά 8 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες+
Για χλωρά και ξερά μαζί υπολογίστε περίπου τα διπλάσια

Λάχανα
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης φρέσκα 4 μήνες στους 0-5 βαθμούς

Μαϊντανός
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρός 12 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένος 12 μήνες +

Μάραθος
2-5 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηροί σπόροι 12 μήνες+
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετή και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες.
Έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα στο χωράφι, για να μη πω για τα υπέροχα μαραθοπιτάκια…

Μαρούλια
15-20 φυτά ανά άτομο

Ντομάτες
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες 12 μήνες+
Φυτέψτε περισσότερες αν θέλετε να κάνετε πάστα. Οι άγουρες πράσινες που δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν γίνονται τηγανιτές ή τουρσί.

Μελιτζάνες
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης 0-12 βαθμούς Κελσίου περίπου 6 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες, τουρσί 12 μήνες+

Μπιζέλια
25-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρά 12 μήνες+
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες+

Πατάτες
15-30 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης στο κελάρι 4-5 μήνες

Πιπεριές
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένες, τουρσί 12 μήνες+

Πιπεριές καυτερές καγιέν
1-2 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρές 12 μήνες+
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερες, γιατί είναι χρήσιμο φάρμακο σε ανθρώπους και φυτά.

Σπανάκια
10-20 φυτά ανά άτομο-Φυτέψετε παραπάνω αν φτιάχνεται σπανακόπιτες…
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες+

Σέσκλα
10-20 φυτά ανά άτομο
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα (υπάρχουν και πολύχρωμα…) και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετής και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες, ούτε σπαρσίματα, σκαψίματα κάθε χρονιά όπως το σπανάκι… Το βρίσκω και πιο ανθεκτικό στο καιρό και στις ασθένειες και πιο γλυκό στη γεύση…

Σέλινα
5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης κονσερβοποιημένα 12 μήνες +

Σκόρδα
20-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης ξηρά 8 μήνες
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και αντιμικροβιακό φάρμακο σε ανθρώπους και φυτά.

Διαβάστε ακόμη:Aποθήκευση τροφίμων ανά έτος

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/10/11, 5:13 μ.μ.

    Ωραιο αρθρο. Ομως δεν το λες μικρο αυτο το περιβολι... Ενα στρεμματακι -και βαλε- το χρειαζομαστε..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλησπερα
    πως κονσερβοποιουνται ολα αυτα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/10/11, 11:45 μ.μ.

    NIKOLA, δες στην "ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΩΝ". Υπαρχουν διαφορετικοι τροποι με αυτον του καταψυκτη ποιο γνωστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/10/11, 2:51 π.μ.

    Απλά και αποτελεσματικά.ΕΥΓΕ.
    Δημήτρης Γιάννινα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος27/12/11, 10:46 μ.μ.

    Θα χρειαστουμε και λαδι! ποσα δεντρα το ατομο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/1/12, 2:22 μ.μ.

    Καλησπερα.
    Περσι, προσπαθησα να καλλιεργησω φασολια γιγαντες στα πεδινα της Κατερινης κι εβαλα ενα παρτερι 8x1.20 m. Εγιναν τεραστια φυτα, υγειεστατα. Επειδη δεν αντεχαν τα χοντρα καλαμια που χργησιμοποιησα για την στηριξη, εβαλα και πασαλους... Ομως, δεν εδεναν καρπους τα ανθη. Ελαχιστα το εκαναν και αυτα, ηταν παραμορφωμενα. Καμμια σχεση με τα κοινα φασολια που ειχα ακριβως διπλα τους και με τις ιδιες ακριβως συνθηκες. Μπορει να μου εξηγησει καποιος που πιθανον γνωριζει ποιος μπορει να ηταν ο λογος; Γιατι ουτως η αλλως, θα προσπαθησω παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/2/23, 7:12 μ.μ.

      Τα φασόλια γίγαντες θέλουν υψόμετρο για να γίνουν..αλλιώς πέφτουν τα λουλούδια

      Διαγραφή
  7. Καλό μεσημέρι, καλή εβδομάδα και καλό μήνα!!
    Αγαπητέ sax, έλεγξε αν τα σπόρια σου ήταν υβριδικά δεύτερης παραγωγής. Εφόσον ασχολείσαι με την γεωργία, θα ξέρεις οτι από ένα υβριδικό φυτό που θα κρατήσουμε σπόρο, δεν μπορούμε να πάρουμε καρπό στην δεύτερη σπορά του. Μια άλλη σκέψη που μου περνά απο το νου είναι μήπως φυτεύτηκαν σε περίοδο φύλλου και όχι καρπού. Δοκίμασε να πάρεις φέτος "ποικιλία" φασόλας , δηλαδή παραδοσιακό σπόρο της περιοχής που φυλάσσεται απο γενιά σε γενιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος2/4/12, 6:15 μ.μ.

    Καλησπερα Αναστασια. Σ ευχαριστω για την απαντηση.
    Τον σπορο τον πηρα απο γεωπονο. Ομως επειδη δεν ειχα βρει λεπτομερειες για τον τροπο καλλιεργειας, ακολουθησα αυτον, των ξερων φασολιων και ηταν λαθος, αφου μπαινουν οι γιγαντες σε μεγαλυτερη αποσταση. Πιθανον να ηταν αυτος ο λογος ή το οτι δεν αντεχουν τις ψηλες θερμοκρασιες -ριχνουν τα ανθη- και το μερος μου ειναι πεδινο. Αυτα τα ανακαλυψα εκ των υστερων και αν καποιος χρειαζεται τις πληροφοριες να του τις στειλω. Θα το ρισκαρω παλι φετος σε μερος με περισσοτερη σκια...
    Οσο για την ποικιλια φασολας.., ειχα φαει τον τοπο -σε Θεσσαλονικη και Κατερινη- για να βρω τους απλους γιγαντες. Απ οτι καταλαβα, δεν τους ζηταει κανεις. Oπως και ρεβυθια δεν βρηκα φετος και μ εστειλαν να παρω απ το σουπερ μαρκετ οι γεωπονοι. Τοσο καλα..:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τις αγγινάρες. Στο παρόν άρθρο αναφέρεται ότι είναι "εύκολο" φυτό, χωρίς ανάγκη για πότισμα, κλπ, ενώ το άρθρο http://www.ftiaxno.gr/2011/09/blog-post_23.html λέει ακριβώς το αντίθετο, ότι είναι απαιτητικό... Τι ακριβώς ισχύει λοιπόν; Επίσης, μπορούμε να αφήνουμε τις παραφυάδες τους να βλαστάνουν, δίνοντάς μας έτσι νέα φυτά δίπλα στα προηγούμενα (κι αν ναι, για πόσα χρόνια μπορεί να γίνει αυτό;) ή πρέπει να τις αφαιρούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος9/6/12, 3:22 μ.μ.

    Ειναι ευκολο φυτο Ειρηνη, απ τον δευτερο χρονο και μετα. Μεχρι τοτε, θελει την λιπανση του και τα ποτισματα του. Ομως χρειαζεται χωρο και για καθε αρχικο φυτο και γιατι καθε χρονο, καλο ειναι να παιρνεις παραφυαδες -οι οποιες θα δωσουν καρπους τον δευτερο χρονο -και να τις φυτευεις παραδιπλα για να ανανεωνεις τις παλιες. Εγω πχ τις εχω φυτεψει διπλα σ εναν φαχτη στην ευθεια και τις "περπαταω" χρονο με τον χρονο... Κανεις ενα κυκλο ζωης δλδ, αν θελεις να εχεις αγγιναρες αρκετες καθε χρονο.
    Παλια, ειχα και αγριες. Εχουν τρομερα αγκαθια, αλλα ειναι ακομη πιο ανθεκτικες και δεν χρειαζονται ανανεωση. Νοστιμοτατες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sax,
    Σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστικότατη απάντηση! Ακόμα είμαι στο στάδιο της συγκέντρωσης πληροφοριών και των ...ονείρων χαχα! Σύντομα όμως μετακομίζω στη γενέτειρά μου, όπου υπάρχουν δυο κομμάτια γης που ελπίζω να μπορέσω να καλλιεργήσω. Ούτε ένα στρέμμα συνολικά δεν είναι, αλλά σίγουρα θα μου δώσουν τα απαραίτητα. Ευχαριστώ και πάλι και πολλά πολλά συγχαρητήρια στον ιδρυτή αυτής της καταπληκτικής σελίδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/6/12, 1:07 μ.μ.

    Ειρήνη, το "Ούτε ένα στρέμμα συνολικά δεν είναι..." μου δινει την ευκαιρια για να πω στους νεους καλλιεργητες, πως το πιο σημαντικο σε αυτη την δραστηριοτητα, ειναι το να μετρησουμε τις αναγκες μας και τις δυναμεις μας. Να βαλουμε τοσα, οσα μπορουμε κι οχι οσα χωρουν.
    Για να εχεις καλο αποτελεσμα, τον συνδιασμο δλδ προσπαθειας και αποδοσης, πρεπει να σχεδιασεις καλα αυτο που θα κανεις. Κατα κανονα ξεκιναμε οπως να 'ναι και καταληγουμε να πεταμε την προσπαθεια μας στα σκουπιδια, αφου δυσκολευομαστε να ειμαστε συνεπεις σε αυτο που ξεκινησαμε.
    Το να προετοιμασεις ενα στρεμμα για να καλλιεργησεις τοσα διαφορετικα ειδη, ειναι μεγαλη ιστορια. Θελει πολυ δουλεια για να ετοιμασεις το εδαφος, θελει χρηματα -περα απ τα εργαλεια- για να αγορασεις τα φυτα, θελει υποδομη και καθημερινη φροντιδα αν βαλεις σπορους, θελει συνεχη παρακολουθηση για τις ασθενειες και ωρες για το ποτισμα και το σκαλισμα. Δεν πρεπει να μας ξεφευγουν οι μολυνσεις γιατι τα σαπουνονερα μετα δεν μας σωζουν και αν μας ξεφυγουν τα αγριοχορτα, την βαψαμε... Θελει ωρες καθημερινης προσπαθειας...
    Ακομη και η συλλογη, πρεπει να γινεται με συνεπεια και στην ωρα της. Ειναι αμαρτια να σαπιζουν τα φρουτα στα φυτα και το να μαζευεις 2 ντοματες, 5 αρακαδες, 2 πιπεριες, 1 κολοκυθακι, 7 φασολακια και να τα αποθηκευεις με τροπο ουτως ωστε να μην χαλασουν μεχρι να γινουν και τα υπολοιπα, δεν ειναι ευκολο.
    Και φυσικα, τις ωρες που κατα κανονα η παρεα-οικογενεια εχει χρονο για να βρεθει, εμεις δεν εχουμε και οταν τρωμε, δεν οφειλουν να συνειδητοποιουν, πως βρεθηκαν ολα αυτα στο τραπεζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχεις δίκιο σε όλα αυτά... Κι εμένα η σκέψη μου δεν ήταν φυσικά να τα βάλω όλα μαζί εξ αρχής, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, κοστοβόρο και παράλογο. Σίγουρα χρειάζεται οργάνωση, καλή σκέψη και υπομονή... Σιγά-σιγά θα φτιαχτεί ο κήπος και οι γνώσεις που παίρνω από δω μέσα θα με βοηθήσουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος3/5/13, 5:20 μ.μ.

    Χρονια πολλα σε ολους, και παλι πολλα μπραβο για το site.Διαβασα το σχολιο της Ειρηνης, μετα απο ενα χρονο θα ηθελα να ξερω πως πηγε η προσπαθεια της...Η γη εχει πολλες χαρες αλλα και δυσκολιες..Εδω στην Ηπειρο απο τα κρυα και τις βροχες ζεστανε αποτομα ο καιρος και δεν προλαβαμε να φυτεψουμε..και με τις αποτομες μεταβολες του καιρου, θα περιμενουμε και το χαλαζι..τα εντομα.κ.λ.π.αλλα τιποτα δεν συγκρινεται με την χαρα που παιρνω οταν βλεπω απο ενα σπορακι τα πρωτα φυντανακια και μετα ολοκληρα φυτα με τους καρπους τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.