Τρόποι προστασίας από το κρύο
Για να μη νιώθεις κρύο το χειμώνα καθόλου
Βράσε τσουκνίδα στο λάδι, αυτή είναι ένα χόρτο όπου έχει ακίδες λεπτές και μάζεψε τη το ταχύ πριν βγει ο ήλιος και με το λάδι αυτό αλείψου όπου θέλεις να μην αισθάνεσαι ψύχος.
Ή βράσε ομοίως με το λάδι αβρότανα και αλείφου ως άνωθεν.
Αυτά είναι όμοια της αψιθιάς, μόνο εκείνης είναι τα φύλλα λευκότερα, των δε αβροτάνων πρασινότερα, από τα οποία βάνε και στο κρασί και πίνε τα να μην κρυώσεις ποτέ.(1)
Μαζεύουν τσουκνίδες την άνοιξη πρωί πρωί πριν βγει ο ήλιος, τις κοπανίζουν και τις βράζουν με λάδι, σουρώνουν ύστερα το ζουμί το βάζουν σε ένα μπουκάλι και στην αρχή του χειμώνα, αλείφουν με αυτό μία φορά τα πόδια τους και όλο το χειμώνα δεν κρυώνουν τα πόδια. Το ίδιο φάρμακο μεταχειρίζονται και όσοι έχουν ρευματισμούς κάνοντας επαλείψεις στο μέρος που έχει ρευματισμούς.(2)
Πηγές: (1) Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός, (2)Τα βότανα-Ξεν. Γ. Αναγνωστόπουλου
*Το αβρότανο είναι το αβρότονον δηλαδή η Artemisia abrotonum L, A. arborescens
Διαβάστε ακόμη:Οικονομικές λύσεις θέρμανσης
ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ
ΑπάντησηΔιαγραφήμε αγαπη
ΒΙΟΛΑ
Το Γεωπονικό είναι φοβερό βιβλίο. Αν το βρείτε να το πάρετε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντίς για λαδοτσουκνιδαλειφές ρε καρντάσια, μήπως να παίρναμε καμιά κοπελούδα αγκαλιά; Κι ας έχει κρύα ποδάρια δεν πειράζει. Λέω μήγαρις είναι καλύτερα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρντάσι συμφωνώ, σκέφτομαι καλύτερα όμως την περίπτωση των κρύων... ποδιών...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ εκεί βοηθάει το λάδι ή η σκόνη καυτερής πιπεριάς στις κάλτσες... για άμεσα αποτελέσματα
Πως γίνεται να βράσει η τσουκνίδα στο λάδι; Ξέρει κανείς πως γίνεται;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιθανόν θα εννοεί το κείμενο σε μπεν-μαρι είναι ο μόνος τρόπος που μπορεις να έχεις το λαδι σε σταθερή θερμοκρασία στους 100C και να μην καίγεται ούτε αυτό αλλά ούτε και η τσουκνίδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήποσα γρ τσουκνιδας ανα λιτρο?
ΑπάντησηΔιαγραφήη τσουκνιδα να ειναι υγρη η ξερη?
Ποση τσουκνιδα και ποσο λαδι πρασινη τσουκνιδα μαλον απο οτι καταλαβα σε μπεν μαρι; δεν το λετε οπως το σπαθολαδο το κανω εγω σε μπεν μαρι
ΑπάντησηΔιαγραφήθα μπορούσαμε να το φτιάξουμε και έτσι... όμως ο σωστός τρόπος και για το βαλσαμόλαδο και για όλα τα λάδια, είναι αυτός που γράφω εδώ... https://www.ftiaxno.gr/2014/05/valsamoladoo-paraskeui.html , τώρα στην περίπτωσή μας μπορούμε για γρήγορα να το φτιάξουμε όπως το χαμομηλόλαδο.... που κάνουμε κομπρέσες στην κοιλιά...
ΑπάντησηΔιαγραφή