Παραγωγή και φύλαξη δικών μας σπόρων από λαχανικά

Παραγωγή και φύλαξη δικών μας σπόρων από λαχανικά

Πως και πότε μαζεύω τους σπόρους των λαχανικών

  1. Αφήστε τους καρπούς των λαχανικών να ωριμάσουν τέλεια και μαζέψτε τους πρώτους που θα ωριμάσουν, γιατί παίρνουν τους περισσότερους χυμούς του φυτού, έχουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά της ποικιλίας και δεν κινδυνεύετε να τους χάσετε από το κρύο ή από μετέπειτα αρρώστιες.
  2. Μη μαζεύεται τους σπόρους μετά από την πρωινή υγρασία η μετά από βροχή. Προτιμήστε να τους μαζέψετε το απόγευμα.
  3. Μην αφήνεται τους σπόρους για μεγάλη διάρκεια πάνω στο φυτό από τότε που έχουν ωριμάσει και ξεραθεί, γιατί κινδυνεύουν από αρρώστιες και έντομα.
  4. Μη ξεραίνεται τους σπόρους κατευθείαν στον ήλιο και γενικότερα σε θερμοκρασίες πάνω από 25-30 βαθμούς κελσίου, αλλά καλύτερα σε ζεστό και ξηρό μέρος με καλό αερισμό για μια εβδομάδα. Όταν ο σπόρος μας έχει ξεραθεί σωστά πρέπει να σπάζει και όχι να λυγίζει.
  5. Φυλάξτε τους σπόρους αμέσως μετά την διαδικασία ξήρανσης, σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς για να αποφύγετε την υγρασία. Μπορείτε να προσθέσετε μέσα στα δοχεία και ειδικά μπαλάκια σιλικόνης που απορροφούν την υγρασία (τα βρίσκετε στο εμπόριο), αλλιώς κομμάτια από ξεραμένο ασβέστη που κάνει την ιδία δουλειά.
  6. Αποθηκεύστε τους σπόρους σας σε δροσερό και σκοτεινό μέρος που δεν έχει μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας. Οι σπόροι που θα αποθηκευτούν σωστά και με αυτές τις διαδικασίες θα έχουν ως και πενταπλάσιο χρόνο ζωής.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΠΟΡΩΝ ΑΝΑ ΦΥΤΟ
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΩΣ ΜΕ ΑΛΛΗ ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Φασόλι-μαρούλι-μπιζέλι-πιπέρι-ντομάτα

Αυτά τα λαχανικά παράγουν το σπόρο την ίδια χρονιά που φυτεύονται και είναι συνήθως αυτό γονιμοποιούμενα, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες της γονιμοποίησης διά διασταυρώσεως.

Φασόλι - κοινό φασόλι
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Αν και αυτό γονιμοποιούμενα, οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν από 100 μέτρα ή μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως. Σπάνια παρατηρούμε τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως ακόμα και όταν καλλιεργούνται δύο ποικιλίες η μια δίπλα στην άλλη.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στα φασόλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου έξι εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους καρπούς.

Μαρούλι -Lactuca sativa
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ Χωριστές ποικιλίες που ανθίζουν συγχρόνως από τουλάχιστον 100 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε ολόκληρη την κορυφή των μαρουλιών 2-3 εβδομάδες μετά την άνθισή τους. Τα μεμονωμένα κεφάλια θα ωριμάσουν σε διαφορετικούς χρόνους που καθιστούν τη συγκομιδή του σπόρου μεγάλης ποσότητας συγχρόνως σχεδόν αδύνατη. Ο σπόρος μπορεί να τιναχτεί καθημερινά από τα μεμονωμένα ανθισμένα κεφάλια. Τα τρίβουμε με τα χέρια για να αφαιρεθούνε όλοι οι σπόροι.

Μπιζέλια - Pisum sativum
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως. Σπάνια γίνεται τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως ακόμα και όταν αυξάνονται δύο ποικιλίες η μια δίπλα στην άλλη.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στα μπιζέλια που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιά και μαζέψτε τα περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίξτε το κέλυφος με τα χέρια και μαζέψτε τους καρπούς.

Πιπέρι - καψικό annuum
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 400 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα. Για παραγωγή σπόρων για οικιακη χρήση 100 μέτρα απόσταση είναι οικανοποιητική.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Αφήστε τις πιπεριές να ωριμάσουν πλήρως. (Τα περισσότερα πιπέρια γίνονται κόκκινα όταν είναι πλήρως ώριμα.) Εάν ο καιρός κρυώσει πριν από τα πιπέρια γίνουν ώριμα, τραβήξτε όλο το φυτό και κρεμάστε το σε δροσερή, ξηρά θέση έως ότου ωριμάσουν οι πιπεριές. Κόψτε το κατώτατο σημείο από τα φρούτα και φθάστε προσεκτικά μέσα για να γδύσετε τους σπόρους που περιβάλλουν τον κεντρικό κώνο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι σπόροι δεν χρειάζονται κανέναν περαιτέρω καθαρισμό. Ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Ντομάτα - Lycopersicon esculentum
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Οι διαφορετικές ποικιλίες πρέπει να χωριστούν 100 μέτρα με μια άλλη συγκομιδή που ανθίζει συγχρόνως για να εξασφαλίσουμε απόλυτη αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στις ντομάτες να ωριμάσουν εντελώς πριν τη συλλογή τους για την παραγωγή σπόρου. Τα ανώριμα φρούτα (πράσινα), που σώζονται από τον πρώτο κρύο, θα ωριμάσουν αργά εάν κρατιούνται σε μια δροσερή, ξηρά θέση. Κόψτε την ντομάτα στη μέση και συμπιέστε έξω από τις κοιλότητες την ουσία που περιέχει τους σπόρους που είναι σαν ζελατίνα. Εάν γίνει προσεκτικά, η ίδια η ντομάτα μπορεί μετά να φαγωθεί. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° κελσίου για περίπου 3-4 ημέρες.

Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σα μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν για να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού ντοματών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση για μια δυο εβδομάδες έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Καλαμπόκι-αγγούρι-καρπούζι-πεπόνι-ραδίκι-σπανάκι-κολοκύθια

Ο σπόρος λαχανικών του πεπειραμένου αποταμιευτή σπόρων που απαιτούν το χωρισμό τους για να κρατήσουν την ανεπιθύμητη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως.

Καλαμπόκι - Zea mays
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Τα θηλυκά λουλούδια καλαμποκιού επικονιάζονται κυρίως από τον αέρα, σπάνια από τα έντομα. Η γύρη είναι ελαφριά και μπορεί να μεταφερθεί σε μεγάλες αποστάσεις. Για την αγνότητα, χωρίστε δύο ποικιλίες από τουλάχιστον 1600 μέτρα . Τα λογικά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με το χωρισμό 300 μέτρων.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ο σπόρος καλαμποκιού είναι συνήθως έτοιμος να συγκομιστεί 4-6 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Εάν ο καιρός κρυώσει, κόψτε ολόκληρα τα καλαμπόκια που η φούντα τους έχει γίνει καφετιά, τραβήξτε πίσω τους φλοιούς και κρεμάστε τα σε δροσερό και ξηρό μέρος για να ξεραθούν.

Αγγούρι - Cucumis sativus
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές δύο διαφορετικές ποικιλίες αγγουριών από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Τα αγγούρια που παράγονται για το σπόρο δεν μπορούν να φαγωθούν. Πρέπει να αφεθούν για να ωριμάσουν τουλάχιστον 5 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού) έως ότου έχουν ένα χρυσό χρώμα. Κόψτε τα αγγούρια στη μέση και αφαιρέστε τους σπόρους με τι ζελατίνα με ένα κουτάλι. Τοποθετήστε τη ζελατίνα και τους σπόρους σε ένα βάζο ή ένα ποτήρι και τοποθετήστε σε μια θερμή θέση, 16-24° C. για περίπου 3-4 ημέρες. Ανακατώστε μια φορά την ημέρα. Ένα στρώμα μύκητα σα μούχλα θα αρχίσει να εμφανίζεται στην κορυφή του μίγματος μετά από τις μερικές ημέρες. Αυτός ο μύκητας όχι μόνο τρώει το ζελατινούχο πολτό που περιβάλλει κάθε σπόρο και αποτρέπει τη βλάστηση, παράγει επίσης τα αντιβιοτικά που βοηθούν να ελέγξουν τις ασθένειες των σπόρων. Μετά από 3-4 ημέρες γεμίστε το δοχείο με τους σπόρος με ζεστό νερό και ανακατέψετε. Αφήστε το περιεχόμενο να ηρεμίσει και χύστε έξω το νερό μαζί με τα κομμάτια του πολτού των αγγουριών και των ανώριμων σπόρων που επιπλέουν στην κορυφή. Οι βιώσιμοι σπόροι είναι βαρύτεροι και μένουν στο κατώτατο σημείο του βάζου. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Καρπούζι-πεπόνι
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστά δύο διαφορετικές ποκιλίες από καρπούζια-πεπόνια από τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Ο σπόρος είναι ώριμος και μπορεί να συγκομιστεί από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεβγάλετε τους σπόρους με νερό, καθαρίστε τους και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Ραδίκι - Raphanus sativus
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες που αυξάνονται για το σπόρο συγχρόνως από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσει αγνότητα. Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα για τους εγχώριους κηπουρούς δεν απαιτούν περισσότερα απο 100 μέτρα χωρισμού. Οι ποικιλίες κήπων του ραδικιού θα διασχίσουν με όλες τις άγριες ποικιλίες.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε κόβοντας 3 εκατοστά τους ψηλούς μίσχους που περιέχουν τους λοβούς σπόρων, όταν οι λοβοί έχουν ξεραθεί και γίνουν καφετιοί. Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Ανοίγουμε τους λοβούς με το χέρι για λίγους σπόρους. Λοβοί που δεν ανοίγουν όταν τρίβονται με τα χέρια μπορούν να κοπανηθούν προσεκτικά για να καθαρίσουμε τον φλοιό από τους σπόρους.

Σπανάκι - oleracae Spinacia
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Είναι καλύτερο να καλλιεργηθούν οι σπόροι για μόνο μια ποικιλία του σπανακιού σε έναν χρόνο. Οι εμπορικές συγκομιδές σπόρου είναι χωρισμένες 8 χιλιόμετρα ή περισσότερο. Φυτέψτε νωρίς την άνοιξη για να έχετε αρκετό χρόνο για την παραγωγή σπόρου που μπορεί να πάρει 4-6 εβδομάδες περισσότερο μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού).

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Εάν είναι δυνατόν, περιμένετε μέχρι όλα τα φυτά ξεραθούν και γίνουν καφετιά Εάν ο καιρός κρυώσει, τραβήξτε ολόκληρα τα φυτά από τη ρίζα πρώτα, και κρεμάστε τα σε δροσερό μέρος για να ξεραθούν, έως ότου οι λοβοί γίνουν καφετιοί. Μαζέψτε τους σπόρους από τις λουρίδες με ανοδική κίνηση και αποθηκεύστε τους.

Κολοκύνθη/κολοκύθα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες κολοκύθας στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσει αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η κολοκύνθη πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Αυτό σημαίνει ότι οι θερινές κολοκύνθες πρέπει να αφεθούν στο φυτό έως ότου σκληραίνει το εξωτερικό τους. Αφήστε 3-4 πρόσθετες εβδομάδες μετά από τη συγκομιδή για την περαιτέρω ωρίμανση του σπόρου. Ανοίξτε στη μέση το κολοκύθι και ξεπλύνετε τους σπόρους με ζεστό νερό. Αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση έως ότου ο σπόρος είναι αρκετά ξηρός και σπάει όταν τον τσακίζετε.

Μπάμια
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες μπάμιας στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 500 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η μπάμια πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Επιτρέψτε στις μπάμιες που θέλετε για σπόρο να γίνουν καφετιές και μαζέψτε τες περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεφλουδίστε και αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση.

Μελιτζάνα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες μελιτζάνας στα ίδια είδη από το τουλάχιστον 1000 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Η μελιτζάνα πρέπει να είναι πλήρως ώριμη πριν από τη συγκομιδή για την παραγωγή σπόρου. Κόψτε τις μελιτζάνες περίπου 4 εβδομάδες μετά από το στάδιο ωρίμανσης(φαγητού). Ξεφλουδίστε και αδειάστε τους καθαρούς σπόρους σε ένα ανοιχτό δοχείο και ξεράνετε σε δροσερή θέση.

Τεύτλο-οικογένεια λάχανων-καρότο-κρεμμύδι

Τα λαχανικά του ειδικού πεπειραμένου κηπουρού, απαιτούν κανονικά περισσότερα από ένα έτη, συνήθως δύο για την παραγωγή σπόρου και το χωρισμό τους, για να αποτρέψουν τη γονιμοποίηση διά διασταυρώσεως.

Τεύτλα
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Είναι καλύτερο να καλλιεργηθούν οι σπόροι για μόνο μια ποικιλία του τεύτλου σε έναν χρόνο. Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 2000 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Κόψτε 4 εκατοστά τις ψηλές κορυφές ακριβώς επάνω από τη ρίζα όταν οι ανθίζοντας συστάδες γίνουν καφετιές. Οι κορυφές μπορούν να αποθηκευτούν στις δροσερές, ξηρές θέσεις για 2-3 εβδομάδες για να βελτιώσουν την περαιτέρω ωρίμανση του σπόρου. Οι μικρές ποσότητες σπόρου μπορούν να γδυθούν με το χέρι καθώς ο σπόρος ωριμάζει. Οι πολλες κορφές μπορούν να τοποθετηθούν σε μια τσάντα υφασμάτων και να κοπανηθούν.

Η οικογένεια λάχανων περιλαμβάνει το: μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκι Βρυξελλών, λάχανο

ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Όλες τα λαχανικά και οι ποικιλίες σε αυτό το μεγάλο είδος θα διασταβρωθούν το ένα με το άλλο. Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 300 μέτρα για ικανοποιητικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον 1600 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Επιτρέψτε στους μεμονωμένους λοβούς να αποκτήσουν ανοικτό καφέ χρώμα πριν επιλέγουν και ανοιχτούν με το χέρι. Ανοίγουμε τους λοβούς με το χέρι για το σπόρο μικρών ποσοτήτων. Λοβοί που δεν ανοίγουν όταν τρίβονται με τα χέρια μπορούν να κοπανηθούν προσεκτικά για να καθαρίσουμε τον φλοιό από τους σπόρους.

Καρότο - carota Daucus
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωριστές διαφορετικές ποικιλίες τουλάχιστον 800 μέτρα για να εξασφαλίσετε αγνότητα

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Για λίγους σπόρους, μαζέψτε με το χέρι κάθε μίσχο όταν έχει γίνει ξηρός και καφετής. Ο σπόρος μεγάλων ποσών μπορεί να συγκομιστεί με την κοπή της ολόκληρης ανθίζοντας κορυφής. Επιτρέψτε να ωριμάσετε σε δροσερή, ξηρά θέση για 2-3 εβδομάδες ακόμα. Καθαρά μικρά ποσά με το τρίψιμο μεταξύ των χεριών. Τα μεγαλύτερα ποσά μπορούν να κτυπηθούν από τους μίσχους . Ο σπόρος καρότων είναι φυσικά τριχωτός ή «γενειοφόρος».

Κρεμμύδι - Allium SP.
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Χωρίστε από άλλο άνθισμα κρεμμυδιών των ίδιων ειδών τουλάχιστον 300 μέτρα για ικανοποιητικά αποτελέσματα ή τουλάχιστον 1600 μέτρα για την αγνότητα.

ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ-ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Μαζέψτε τους σπόρους μόλις έχει η πλειοψηφία των λουλουδιών έχει ξεραθεί. Οι σπόροι θα αρχίσουν να πέφτουν από μερικά λουλούδια αυτή τη στιγμή έτσι ελέγξτε συχνά. Επιτρέψτε να ξεραθούν σε δροσερή, ξηρά θέση για 1-2 εβδομάδες.

Πηγές:www.savingourseeds.org

Διαβάστε ακόμη:Χρόνος ζωής και αποθήκευσης σπόρων λαχανικών

35 σχόλια:

  1. Νίκος - Κέρκυρα15/4/10, 4:09 μ.μ.

    Καλησπέρα, μήπως θα μπορούσες να μας ενημερώσεις και για την διαδικασία συλλογής σπόρων από την ρόκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νίκο τους σπόρους της ρόκας τους μαζεύουμε όταν οι μικρές τις κάψες έχουν ωριμάσει πλήρως και δεν έχουν ανοίξει ακόμα να πέσει ο σπόρος τους. Αυτό γίνεται ελέγχοντας περιστασιακά το φυτό 1-2 μήνες μετά την άνθιση. Περίπου αυτό γίνεται Μάιο Ιούνιο στην περιοχή μου. Μιλάμε για Φθινοπωρινή σπορά ή αυτόνομη βλάστηση που είναι το ίδιο. Αν έσπειρες την άνοιξη θα του μαζέψεις περίπου τέλος καλοκαιριού.
    Μαζεύεις τα κλαδιά της τα τρίβεις σε μια κρησάρα, υπάρχουν και ειδικές με τις κατάλληλες διαστάσεις ανάλογα τις διαστάσεις του σπόρου. Στο σπίτι απλώς τρίβουμε τους κάλυκες να βγουν οι σπόροι και μετά τους καθαρίζουμε προσεκτικά. Πολλές φορές με ένα μικρό φύσημα φεύγουν τα μικρά τριμμένα φύλλα και κλαδάκια και έτσι μας μένει ο σπόρος.

    Η ρόκα είναι από τα εύκολα φυτά. Αν δεν την κόψουμε ή δε τη φρεζάρουμε ρίχνει τους σπόρους της και πολλαπλασιάζεται από μόνη της στο ίδιο κομμάτι χωρίς εμείς να ξανασπείρουμε. Το έχω δοκιμάσει και δεν ασχολούμαι πλέον μαζί της. Βέβαια η άγρια ρόκα η ψιλή είναι άκρως ανώτερη από πλευρά γεύσης, γεωργικές και φαρμακευτικές ιδιότητες.
    Την άγρια ρόκα το ζούματο λαϊκώς το φύτευαν παλιά ανάμεσα στα κηπευτικά τους για προστασία. Έχω γράψει για αυτό.
    Δεν μπορείς όμως να καλλιεργήσεις στο ίδιο χωράφι και τα 2 είδη και να κρατήσεις σπόρο και από τα 2 είδη γιατί διασταυρώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νίκος - Κέρκυρα16/4/10, 9:35 π.μ.

    Καλημέρα Θεόδωρε, και σε ευχαριστώ για την άμεση σου απάντηση.
    Η ρόκα που έχω είναι από παλιά ποικιλία και άγρια ακριβός αυτή που λες.

    Το καλοκαίρι την είχα σπείρει, και πλέον μετά από όλων τον χειμώνα που δεν έπαθε τίποτα στο χωράφι είναι έτοιμη σιγά σιγά για συγκομιδή του σπόρου μιας και θέλω να κάνω σχετικά ελεγχόμενη την ανάπτυξη τις αλλά και να διασώσω σπόρους από την ποικιλία.

    Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω εάν γνωρίζεις το πότε θα πρέπει να ξεκινάμε την σπορά (σε θερμοκήπια / σπορεία) έτσι ώστε να έχουμε έτοιμα φυτά την άνοιξη.

    Σε ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπερα,οι σποροι απο υβριδια θα μας δωσουν καρπους την επομενη χρονια?ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Stesmax οι σπόροι από υβρίδια μας δίνουν καρπούς την επόμενη χρονιά, δεν κρατούν όμως τα γενετικά χαρακτηριστικά του υβρίδιου σπόρου π.χ. περισσότερη ή μεγαλύτερη παραγωγή, αντοχή σε ασθένειες κ.α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος4/8/10, 1:30 π.μ.

    καλημέρα Θεόδωρε,
    συγχαρητήρια για τόσο προσεγμένο blog σου!
    ήθελα να σε ρωτήσω για το γαιδουράγκαθο τους σπόρους του.
    Αν τους σπάω στο μπλέντερ (γίνονται σαν αλεύρι) και μετά τους βάζω στο πρωινό με πιτουρα βρώμης και λιναρόσπορο, παίρνω τις ιδιότητες που έχουν;
    Χρήστος από Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρήστο συγνώμη για τη καθυστερημένη μου απάντηση. Μη ξεχνάτε ότι χρειάζομαι μια μέρα για να απαντήσω σε όλους.
    Να υποθέσω ότι χρησιμοποιείς τους σπόρους προληπτικά και για βιταμίνες. Φυσικά και παίρνεις ότι καλό έχουν αν οργανισμός σου λειτουργεί σωστά.
    Όμως όταν σπάμε τους σπόρους καλό είναι να τους καταναλώνουμε άμεσα αλλιώς να τους φυλάμε στο ψυγείο σε αεροστεγές βαζάκι και κυρίως το λιναρόσπορο.
    Τώρα όσο αναφορά τους σπόρους γαϊδουράγκαθου θα αναφερθώ ίσως αργότερα σε κάποιο post για αυτούς, λόγου χρόνου.
    Να γνωρίζεται όμως ότι τα βάμματα απορροφιούνται πολύ πιο εύκολα από τον οργανισμό μας και για αυτό είναι πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα σαν φάρμακα. Να μη μιλήσω και για κάποιους που το στομάχι τους δε μπορεί να απορροφήσει πολλά και απλώς δε το γνωρίζουν. Θα γράψω στο μέλλον και περισσότερα για αυτό.
    Αν βέβαια θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κάποιο βότανο σα φάρμακο δε φτάνει από μόνο του πολλές φορές. Ο Γαληνός πρώτος αναφέρθηκε στις δρόγες και τη πολυφαρμακία, το συνδυασμό δηλαδή 2 ή περισσότερων φαρμάκων για καλύτερη δράση και επίδραση.
    Π.χ. για να σου ρίξει τη πίεση το σκόρδο και θες και μεγάλη ποσότητα και να το παίρνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να φτάσεις στη ρίξει. Σε συνδυασμό με το πιπέρι (εννοώ βάμμα καυτερής πιπεριάς), αυτό επιτυγχάνεται σε 3 μέρες αντί για 40. Το ίδιο γίνεται και με το γαϊδουράγκαθο. Αν δε μπορεί να το μεταφέρει το αίμα σου στο συκώτι, δε θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εδώ το πιπέρι κάνει τη σωτήρια δουλειά.

    Όλα αυτά βέβαια αποτελούν τις δικές μου απόψεις μόνο.
    Οταν χρησιμοποιήστε ένα βότανο πάντα να παίρνεται τις συμβουλές και τις γνώμες των ιατρών και των ειδικών πριν τα χρησιμοποιήσετε ιδιαιτέρως αν βρίσκεται σε φαρμακευτική αγωγή λόγο των αλληλεπιδράσεων μεταξύ τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βασιλης1/4/11, 4:34 μ.μ.

    Καλησπερα εχω συλλεξει σπορους απο ντοματα και τους εχω απλωσει σε φυσιολογικη θερμοκρασια να αφυδατωθουν..Μπορω να τους φυτεψω αυτη την χρονια η θα πρεπει να τους αφησω για του χρονου?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δημήτρης2/5/11, 11:08 π.μ.

    Καλημέρα και από μένα, άκουσα πως η συγκομιδή των σπορών δεν πρέπει να γίνετε μόνο από τους πρώτους καρπούς που θα βγουν διότι θα είχε σαν αποτέλεσμα οι επόμενες γενιές φυτών που θα βγουν να δώσουν καρπό πρώιμα. Αντίθετα αν μαζεύουμε σπόρους κατά όλη την περίοδο που μας δίνετε καρπό (αρχή, μέση και τέλος) θα έχουμε φυτά που μας δίνουν καρπό για μεγαλύτερη διάρκεια και κύριος θα βοηθήσουμε στην καλύτερη διατήρηση του είδους (εαν πρόκειται βεβαία για παραδοσιακό σπόρο- μη υβριδικό), (πήγες: ομιλία 11ου φεστιβάλ ΠΕΛΙΤΙ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από ποια λαχανικά ο σπόρος μαζεύεται την επόμενη χρονιά σε σχέση με το χρόνο που φυτεύτηκε. Σας ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος13/5/13, 11:48 π.μ.

    καλημέρα, τα τελευταία 3 χρόνια βάζω στο μπαλκόνι μου άνιθο μαιδανο και σέλινο-και διαφορα άλλα μυρωδικά- αλλά τον άγοράζω τον σπόρο για αυτά θα μπορούσατε να μου πείτε πώς να κρατήσω σπόρο;
    σας ευχαριστώ,
    Αργυρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σπόρο από τον άνηθο κρατάμε την πρώτη χρονιά τον αφήνουμε να μεγαλώσει χωρίς να τον κόβουμε, ανθίζει και κάνει σπόρο.
    Στο μαϊντανό και συνήθως και στο σέλινο, αυτό γίνεται την δεύτερη χρονιά, δηλαδή δεν ανθίζουν την πρώτη, εκτός αν τον έχουμε φυτέψει από την προηγούμενη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος17/5/13, 1:33 μ.μ.

    H "ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ" ταξιανθιών ντομάτας με ΤΟΥΛΙ,μπορεί να βοηθήσει για τη διατήρηση της "καθαρότητας" του σπόρου;
    (προκειμένου για ποικιλίες φυτεμένες σε περιορισμένο χώρο)
    Ευχαριστώ πολύ.
    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ναι Γιωργο.Οσο πιο πυκνοϋφασμενο -αλλα διαφανο- τοσο καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος18/5/13, 3:09 μ.μ.

    ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση, θα μπορουσατε να μου πείτε και την διαδικασία;
    Αργυρω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η διαδικασια Αργυρω ειναι απλη. Θα αφησεις απο ενα απ τα φυτα, να ολοκληρωσουν τον κυκλο τους, να ανθισουν και αφου ξεραθει το ανθος τους θα μαζεψεις τον σπορο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος19/5/13, 2:52 μ.μ.

    σας ευχαριστώ.
    Αργυρώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος1/6/13, 7:33 μ.μ.

    κ Θεόδωρε
    οι σπόροι από υβρίδια είναι μεταλλαγμένοι , μπορούμε να πάρουμε σπόρους και να είναι εξίσου καλοί όπως την αρχική ποικιλία η θα υπάρχουν διαφορές?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. γεια σας συναδελφοι!
    αυτο που γραφεται για την αποσταση καλιεργειας των φυτων για να κρατησουμε σπορους νομιζω δεν ειναι ρεαλιστικο εχω προβληματιστει αρκετα αλλα δεν γινεται.πως γινεται σε 800 μετρα να μην εχει αλλα καρπουζια η πεπονια ας πουμε?και εγω να μην φυτεψω θα εχει ο γειτονας.800 μετρα ειναι περιπου η περιμετρος του χωριου μου και εχει τουλαχιστον 60 κηπους που εχει φυτεμενα τα παντα.τι μπορω να κανω?και ποσο απολυτο ειναι αυτο με τις αποστασεις?τι μπορει να γινει αν τελικα δεν βρω λυσει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δημήτρη γειά σου!
    Για να είμαστε σίγουροι ότι θα κρατήσουμε αυθεντική τη ποικιλία πρέπει να γονιμοποιήσουμε εμείς με μια μπατονέτα τα άνθη όταν ανοίγουν (ή και να τα προφυλάσσουμε με σακούλες), περνάμε σε πιο χρονοβόρες τεχνικές, εγώ π.χ. για να κρατήσω αγνούς σπόρους από ντομάτες, κολοκύθια και φασόλια και πάλι έβαζα 2 περιβόλια σε απόσταση 50 μέτρων με άλλα φυτά και δέντρα ενδιάμεσα… θα ανεβάσω μερικά video για παραδείγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. νομιζω φιλε μου πως δεν γινεται αυτο που λες και δεν υπαρχει περιπτωση να υπαρχει σπορος ο οποιος να ειναι απολυτα αγνος αν ισχυουν αυτες οι αποστασεις.μου ακουγεται τελειως εκτος πραγματικοτητας.
    αν το εχεις το φυτο σε κοντινοτερες αποστασεις τι μπορει να συμβει δηλαδη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος24/9/13, 7:28 μ.μ.

    καλησπερα μια ερωτηση κ απο εμενα.μπροκολο κ κουνουπιδι για να κρατησεις σπορο τον καρπο τον κοβεις κ ανθιζει μετα η αφηνεις τον καρπο να ανθισει κ να σποριασει??ευχαριστω.χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αυτο που τρωμε στο μπροκολο και το κουνουπιδι δεν ειναι ο καρπος τους αλλα το ανθος τους. Απλα το κοβουμε πριν ολοκληρωθει γιατι μετα δεν τρωγεται. Οποτε θα πρεπει να τα αφησεις να ολοκληρωσουν τον κυκλο τους. Το κουνουπιδι κανει ενα μονο, οποτε και θα αχρηστευτει. Το μπροκολο ενω θα κοβεις για να τρωτε, θα πεταει αλλα ανθη απ τις μασχαλες των φυλλων. Θα αφησεις ενα να σποριασει. Εννοειται οτι εισαι βεβαιος οτι δεν ειναι υβριδια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φιλε Δημητρη Καμπουρα εθεσες τερστιο θεμα. Βασικα δεν υπαρχει σπορος που να ειναι λιγο αγνος. Η ειναι διασταυρωμενος με αλλη ποικιλια ή οχι. Δλδ δεν μπορει να κρατησει λιγα χαρακτηριστικα απ τον ενα γονιο. Κι οταν εχουμε τετοια διασταυρωση, αυτη κραταει μια περιοδο. Αν κρατησουμε σπορο απο αυτο το υβριδιο, την επομενη σεζον θα μας δωσει σπορο με τα χαρακτιριστικα του ενος ή του αλλου γονιου μονο. Οποτε θα καθαρισει η ποικιλια μας, μονο που δεν μπορουμε να γνωριζουμε εκ των προτερων, ποιος γονιος θα επικρατησει.
    Αυτες λοιπον οι αποστασεις, δεν αφορουν αυτον που κρατα σπορο για την αυταρκεια του. Αφορουν αυτους, που εχουν λογους να ειναι 1000% σιγουροι, οτι ο σπορος ειναι αγνος. Πχ αν μου ζητησεις σπορο μιας ποικιλιας και σου δωσω, οφειλω να ειμαι βεβαιος, αφου τηρησα τους κανονες. Και επειδη δεν μπορουμε να εχουμε τις απαιτουμενες αποστασεις, εχουμε εφευρει διαφορες μεθοδους για να προστατευουμε την γονιμοποιηση των ανθεων.
    Τι θα συμβει αν δεν τηρεις τις αποστασεις... Εξαρταται απ το φυτο. Αν σταυρογονιοποιηθουν δυο πραδοσιακες ποικιλιας ντοματας, την επομενη σεζον θα φας παλι ντοματα που θα εχει πχ το σχημα της μιας και την γευση της αλλης. Δυο μελιτζανες το ιδιο. Μικρο το κακο... Αν ομως μπερδευτει μια παραδοσιακη μ ενα υβριδιο εργαστηριου, το αποτελεσμα θα ειναι αγνωστο και πιθανον για πεταμα. Επισης θα εχεις προβλημα αν μπερδευτουν δυο διαφορετικες κολοκυθιες, αφου για να εξυπηρετησουν συγκεκριμενες συνταγες τις καλλιεργουμε ή μια κολοκυθια με μια πεπονια κ.ο.κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. αρα δεν μπορουμε να κρατησουμε εμεις οι απλοι αγροτες που καλιεργουμε παραδοσιακα σπορο και να παραμεινει καλος.
    εμενα σε αποσταση 500 μετρα απο των κηπο μου ειναι ολοι οι κηποι των συγχωριανων μου μερικοι πιο κοντα μερικοι πιο μακρια. τουλαχιστον 40 διαφορετικες ποικιλιες απο καθε ειδος φυτου υβριδια παραδοσιακες ποικιλιες μεταλλαγμενα και οτι αλλο μπορεις να φαταστεις που κατεβαζει η κουτρα του καθε χωριατη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Μπορουμε και το κανουμε Δημητρη. Ομως πρεπει να γνωριζουμε 5 πραγματα και να ειμαστε συνεπεις. Πχ αν θελω να κρατησω σπορο απο μια ποικιλια κολοκυθας, οταν δω οτι πεταει νεα ανθη, ριχνω ενα τουλι επανω στο θυλικο. Την επομενη μερα που εχει ανοιξει, κοβω ενα αρσενικο, του αφαιρω τα πεταλα, το βαζω μεσα στο θυλικο και τα δενω ετσι, οτως ωστε να μην μπορει να μπει εντομο. Με αυτον τον τροπο, διατηρω μια ποικιλια. Αναλογα με το φυτο χρησιμοποιω αντιστοιχες τεχνικες. Υπαρχουν και αρκετα φυτα, οπως οι ντοματες, που ειναι δυσκολο να μπερδευτουν ακομη και διπλα να ειναι, αφου ειναι αυτογονομοποιουμενα. Αν θελω να ειμαι απολυτως βεβαιος, δεν εχω παρα να βαλω μια ταξιανθια μεσα σ ενα πουγκι απο τουλι. Ειναι και αλλα, οπως το καλαμποκι, οπου οι αποστασεις ειναι απαραιτητες, αφου δεν μπορουμε να τα προστατεψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος19/12/13, 6:42 μ.μ.

    Καλησπέρα
    http://howtosaveseeds.com/index.php
    τι λέτε γι αυτο?? ισχύει κάτι τέτοιο.. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος19/12/13, 6:44 μ.μ.

    Αναφέρομαι στην "ενδογαμία" των λαχανικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος11/2/14, 12:14 μ.μ.

    Χρηστο θα βαλω 4 ποικιλιες ντοματας διαφορετικες να βαλω τουλι μολις βγαλουνε τα κιτρινα ανθη ; σε ολα που θα βγαζουν θα κανω το ιδιο ;και αν ναι μετα ποτε το βγαζω το τουλι ;γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Τουλι θα βαζεις με το που θα δημιουργηθει η ταξιανθια. Πριν ανοιξουν τα ανθη και με το που βλεπεις οτι εδεσαν οι καρποι, (δλδ εχουν μικρες ντοματουλες) θα το βγαζεις. Πρεπει να το κανεις σε ολες τις ποικιλιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος13/2/14, 8:15 π.μ.

    Σ ευχαριστω χρηστο με περιμενει δουλεια μπολικη .γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Καλησπέρα, αγόρασα καλλωπιστικά λάχανα το φθινόπωρο και άνθισαν. Ήταν υπέροχα καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Τώρα έχουν κάνει μικρά κίτρινα λουλουδάκια. Πιστεύω ότι έχουν κάνει τον κύκλο τους. Όμως πότε θα μπορέσω να πάρω σπόρους; Πότε θα πρέπει να τους φυτέψω για να έχω ξανά το λουλούδι τους τον Νοέμβριο ;Σας ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα μπορέσετε να πάρετε σπόρους σε ένα με δύο μήνες που θα ωριμάσουν... μπορείτε να φυτέψετε ξανά από σπόρους τον Αύγουστο περίπου για να μεταφυτέψετε τα φυντάνια τον Σεπτέμβριο και να είναι έτοιμα τον Νοέμβριο.

      Διαγραφή
  34. Πώς κρατάμε σπόρο από θυμάρι και από τσάι του βουνού; (Είναι παραδοσιακές ποικιλίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.