Φτιάχνω λάδι από ελιές

Φτιάχνω λάδι από ελιές

Πως φτιάχνω λάδι

Γνωρίζοντας την διαδικασία εξαγωγής λαδιού στα ελαιοτριβεία, μου είχε μπει μια ιδέα να βρω πως φτιαχνόταν το ελαιόλαδο παλιά χωρίς μηχανήματα.
Η διαδικασία παραγωγής ελαιόλαδου από ελιές είναι σίγουρα από τις πιο παλιές τεχνικές που γνώριζε ο άνθρωπος μέσα στην ιστορία.
Πως έφτιαχναν το λάδι στο σπίτι τους τα παλιά χρόνια πριν υπάρξουν τα ελαιοτριβεία και τα μηχανικά μέσα που απλοποιούν την διαδικασία;

Ρώτησα λοιπόν κάποιους μεγαλύτερους από χωριά και ταυτόχρονα κάποιους μετανάστες που δουλεύουν στα χωριά, πιστεύοντας ότι λόγω των διαφορετικών συνθηκών διαβίωσης παλιότερα θα γνώριζαν, και είχα δίκιο.

Δεκέμβριος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Δεκέμβριο

Φυτεύουμε: Κρεμμύδια, σκόρδα για χλωρά την άνοιξη και ξερά το καλοκαίρι, συμπληρώνουμε μπιζέλια και κουκιά για όψιμη συγκομιδή (καιρού επιτρέποντος, στα πεδινά και νότια μέρη της Ελλάδος).
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, νεράντζια, περγαμότα, ελιές, μήλα, μάπες, μπρόκολα, κουνουπίδια, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, βρούβες, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Δεκέμβριος στο αγρόκτημαΔεκέμβριος στο αγρόκτημα

Σπορά και καλλιέργεια σιταριού

Σπορά και καλλιέργεια σιταριού Σπορά και καλλιέργεια σιταριού Σπορά και καλλιέργεια σιταριού

Σπορά και καλλιέργεια σιταριού Σπορά και καλλιέργεια σιταριού Σπορά και καλλιέργεια σιταριού

ΑΥΞΗΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑΔΙΑ ΤΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΥΚΛΟΥ

Βλάστηση σπόρου και φύτρωμα
Το σιτάρι σπέρνεται στην Ελλάδα το φθινόπωρο. Για τις πιο ορεινές περιοχές κατάλληλος μήνας σποράς θεωρείται ο Οκτώβριος, ενώ για τις υπόλοιπες ο Νοέμβριος. (Παπακώστα, 1997). Ο καθορισμός του καταλληλότερου χρόνου σποράς επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες κατά το χειμώνα, από τον τύπο του εδάφους και από την ποικιλία.(Καραμάνος, 1992).

Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριού

Αποθήκευση και συντήρηση σιταριού και αλευριού

Η αποθήκη του σιταριού-Πως διατηρείται το σιτάρι

Κατάλληλο μέρος για να αποθηκεύσουμε το σιτάρι είναι τα ανώγεια που έχουν φως από το ανατολικό μέρος. Την αποθήκη πρέπει να την πιάνει ο βοριάς και ο δυτικός άνεμος, όχι για πολύ όμως. Να μην την πειράζει καθόλου ο νοτιάς και άλλοι τέτοιοι άνεμοι. Η αποθήκη πρέπει να έχει πολλά παράθυρα μικρά για να βγαίνει ο ζεστός αχνός και να μπαίνει ο δροσερός άνεμος να αερίζει το σιτάρι. Δεν πρέπει να έχει ούτε υγρασία ούτε καμία άσχημη μυρωδιά, ούτε αηδιαστικές αναθυμιάσεις. Και πρέπει να είναι μακριά από στάβλους και βουστάσια και ζεστά μέρη.

Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Το ξύδι και η χρήση του στη βιολογική γεωργία

Oι χρήσεις του ξυδιού στη βιολογική γεωργία

Δοκιμή της εδαφολογικής οξύτητας ή αλκαλικότητας
Για να κάνετε μια γρήγορη δοκιμή για την υπερβολική αλκαλικότητα στο χώμα, τοποθετήστε μια χούφτα χώμα σε ένα δοχείο και χύστε έπειτα μισό φλιτζάνι άσπρο ξύδι. Εάν το χώμα αφρίζει ή βράζει, είναι σίγουρα αλκαλικό. Ομοίως, για να δείτε εάν το χώμα σας έχει μια υψηλή οξύτητα, αναμίξτε μισό φλιτζάνι νερό και μισό φλιτζάνι μαγειρικής σόδας και ανάμιχτε το στο χώμα σας. Αυτή τη φορά αν αφρίσει υποδηλώνει οξύτητα στο χώμα.

Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

Χρήσιμα φυτά και βότανα στο βιολογικό λαχανόκηπο

Comfrey (Symphytum officinale)-Σύμφυτο
Το σύμφυτο είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά-βότανα στο περιβόλι μας. Είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση λέγεται ότι είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυνθέτετε πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας.
Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.

Φτιάχνω φυσικό βιοδυναμικό ενεργοποιητή κομπόστας

Παρασκευή βιοδυναμικού ενεργοποιητή κομπόστας με βότανα

φυσικός βιοδυναμικό ενεργοποιητή κομπόστας

Υλικά ενεργοποιητή κομπόστας:

  • Yarrow (Achillea millefolium)-Αχίλλεια η χιλιόφυλλος
  • Nettles (Urtica dioica)-Τσουκνίδα
  • Dandelion (Taraxacum officinate)-Άγριο ραδίκι πικραλίδα
  • Chamomile (Matricaria chamomilla)-Χαμομήλι
  • Valerian (Valeriana officinalis)-Βαλεριάνα
  • Oak bark (Quercus robur)-Δρύινος φλοιός
  • Καθαρό μέλι

Φτιάχνω εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών

Φτιάχνω εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών

Το εκχύλισμα με πολυκόμπι για προστασία φυτών παρέχει εξαιρετικά αποτελεσματική αντοχή, καθώς και θεραπεία, για μυκητιακές ασθένειες όπως του ωιδίου και την σκωρίαση σε οποιοδήποτε φυτό. Οι πεπειραμένοι αγρότες λένε ότι δεν μπορούν να έχουν πάρα πολύ πολυκόμπι.
Είναι επίσης ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μυκητοκτόνο για την αποτροπή της μαύρης κηλίδας στα τριαντάφυλλα και του ωιδίου και τη σκωρίαση στις μέντες και στα φυτά της οικογένειας malvaceae.

Πολυκόμπι-Equisetum arvense

Πολυκόμπι-Φαρμακευτικές ιδιότητες Πολυκόμπι-Equisetum arvense Πολυκόμπι-Φαρμακευτικές ιδιότητες

Πολυκόμπι: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Επιστημονική ονομασία: Equisetum arvense-Εκουισέτον το αρουραίον ή Ιππουρίς η αρουραία
Οικογένεια: Ιππουριδοειδή (Equisetaceae).
Άλλα ονόματα:Πολυκόμπι, κοντυλόχορτο, πολυτριχιά, πολυκόνδυλο, Ιππουρίδα των αγρών, Horsetail, Bottlebrush.

Δενδρολίβανο-Rosmarinus officinalis

Δενδρολίβανο-φαρμακευτικές ιδιότητες Δεντρολίβανο

Δενδρολίβανο φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Επιστημονική ονομασία: Rosmarinus officinalis-Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός
Οικογένεια: Χειλανθή (Labiatae).
Άλλα ονόματα: δενδρολίβανο, δεντρολίβανο, λιβανόδενδρο, διοσμαρίνι, λασμαρί, αρισμαρί, δουσμαρίνι, λεσμαρί, λιβανωτίς.

Περιγραφή
Το δενδρολίβανο είναι πολυετές αειθαλής θάμνος που φθάνει, μέχρι το ενάμισυ μέτρο ύψος. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή στενά σκουροπράσινα και τα άνθη του μικρά ελαφρώς γαλάζια-μωβ.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Το δεντρολίβανο είναι αυτοφυές στη νότια Ευρώπη και καλλιεργείται ως καλλωπιστικό σε όλο τον κόσμο. Πολλαπλασιάζετε με σπόρους αλλά πιο εύκολα με μοσχεύματα. Προτιμά τα θερμά, ξηρά κλίματα. Αντέχει εύκολα μέχρι -10 βαθμούς Κελσίου και είναι ανθεκτικό στη ζέστη και στους ανέμους.

Νοέμβριος στο αγρόκτημα

Νοέμβριος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Νοέμβριο

Σπέρνουμε τον Νοέμβριο: σιτάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, μαρούλια, πράσα.
Φυτεύουμε τον Νοέμβριο: κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.
Μεταφύτευουμε: μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, πράσα, σέλινο, αγκινάρες.
Συγκομιδή: λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, ελιές, μαρούλια, κρεμμύδια, ραδίκια, ζοχούς, ρόκα, σπανάκι, σέσκλα, λάπατα, σινάπια, τσουκνίδες, μάραθο.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Παρασκευή βιολογικού εντομοκτόνου με αψιθιά

Όταν οι θερμοκρασίες το Φθινόπωρο είναι ακόμα υψηλές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από πολλά βλαβερά έντομα στο περιβόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν καθημερινά το περιβόλι μας για τυχόν εχθρούς, για να παρέμβουμε έγκαιρα.
Με μια βόλτα στο περιβόλι μου συνάντησα στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια μου, δύο εχθρούς ταυτόχρονα, μελίγκρα και κάμπιες.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Αψιθιά-Artemisia Absinthium

Αψιθιά: φαρμακευτικές ιδιότητες Αψιθιά:  φαρμακευτικές ιδιότητες

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις της αψιθιάς

Επιστημονική ονομασία: Artemisia Absinthium-Αρτεμισία το αψίνθιο
Οικογένεια: Σύνθετα(Compositae)
Άλλα ονόματα: αψιθιά, αρτεμισία, αγριαψιθιά, πέλινο, απιστιά, πισιδία, λεβιθόχορτο, τραχούρι, δρακόντιο, μελιτίνη, μυρμηγκοβότανο

Φτιάχνω συντηρώ ελιές

Φτιάχνω συντηρώ ελιές

Πως φτιάχνουμε σπιτικές ελιές

Οι πιο διαδεδομένες σπιτικές φαγώσιμες ελιές είναι οι χονδροελιές που γίνονται στουμπιστές. Ακολουθούν οι ελιές καλαμών που γίνονται χαρακωτές και ξιδάτες.

Παρασκευή φαγώσιμων ελιών
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο είναι κυρίως η εποχή που ωριμάζουν οι ελιές στην Ελλάδα, αναλόγως την ποικιλία τους και την περιοχή μας.
Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε στο μάζεμα και στην συγκομιδή των φαγώσιμων ελιών, η οποία πρέπει να γίνετε πάντα με το χέρι, για να μην χτυπιούνται και μαυρίζουν οι ελιές με αποτέλεσμα να μας χαλάσουν.

Οκτώβριος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Οκτώβριο

Σπέρνουμε:Μαρούλια, πράσα, ραδίκια, ρόκα, ζοχούς, αντίδια, καφκαλίθρες, μυρώνια, μαϊντανό, σινάπια, σπανάκι, καρότα, παντζάρια, ραπανάκια.
Φυτεύουμε:Κρεμμύδια, σκόρδα, μπιζέλια, κουκιά.
Μεταφύτευουμε:Μάπες, μπρόκολα κουνουπίδια, μαρούλια, αγκινάρες.

Οκτώβριος στο αγρόκτημαΟκτώβριος στο αγρόκτημα

Ημερολόγιο Καλλιεργειών

Ημερολόγιο Καλλιεργειών

Το ξεκίνημα της καταγραφής των αγροτικών εργασιών στο χωράφι μου

  • Ανοίγω αυτήν την ενότητα για να ταξινομήσω τις αγροτικές, γεωπονικές και δενδροκομικές εργασίες που κάνουμε σε ένα αγρόκτημα, ξεχωριστά κάθε μήνα του έτους.
  • Είναι ένας μικρός ερασιτεχνικός οδηγός, που πιστεύω να βοηθήσει αυτούς που αρχίζουν να ασχολούνται ξεκινώντας με ένα μικρό περιβόλι.

Μόνιμη φυσική και αστική καλλιέργεια (video)

Permaculture - ΠΕΡΜΑΚΟΥΛΤΟΥΡΑ (Μόνιμη Καλλιέργεια)

Μόνιμη φυσική και αστική καλλιέργεια

Δείτε αυτό το καταπληκτικό video που αποτελείτε από τρία ντοκιμαντέρ, με ανθρώπους που ασχολούνται με τη μόνιμη καλλιέργεια, δασική και αστική καλλιέργεια και μας δείχνουν πολλά μυστικά για την επιτυχία του βιολογικού, αυτό-υποστηριζόμενου κήπου.

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Πως αποθηκεύουμε και συντηρούμε τις πατάτες

Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.
Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους ήμισυς πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπάζονται πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.

Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

Φυτοπροστασία φυτών με παλιές συνταγές

  1. Τα λάχανα δεν τα τρώνε οι ψύλλοι αν όταν φυτέψουμε μαζί τους και ρόβι.
  2. Ιδίως το ρόβι είναι κατάλληλο για τα ρεπάνια και τα γογγύλια.
  3. >
  4. Προτιμότερο είναι να φυτέψουμε ζούματο (άγρια ρόκα) μαζί με τα λάχανα και ιδίως με τα κραμπολάχανα, γιατί τα κραμπολάχανα πειράζονται περισσότερο από τους ψύλλους.
  5. Αν θέλουμε να μην πειράζονται τα λάχανα ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε.
  6. Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.

Παλιές συμβουλές για σπόρους

Παλιές συμβουλές για σπόρους

Βελτίωση και προστασία σπόρων τα παλιά χρόνια

Για να επιτύχει ο καρπός, όταν τον σπέρνεις να κάνει περισσότερο
Όταν θέλεις να σπείρεις σιτάρι, βάλε κοπριά από γίδια σε ένα κοφίνι και από κάτω ας είναι ο καρπός σε ένα πιθάρι ή άλλο δοχείο και από πάνω βάνε κάμποσο νερό στην κοπριά, να στάζει στον καρπό, και όταν στραγγίσει βάνε πάλι και άλλο νερό έως να πάρει την ουσία όλη της κοπριάς, για να πάει στο σιτάρι. Όταν φουσκώσει καλά να χορτάσει νερό, σπείρε το και κάνει διπλά από όσο έκανε να το αφήσεις άβρεχτο. Το ίδιο και τους άλλους όμοιους καρπούς να κάνεις όπως πιο πάνω, όχι μόνο θα έχεις αυτήν την ωφέλεια, αλλά και τα σκουλήκια και άλλα μικρά δεν τρώγουν τις ρίζες των φυτών για να σε ζημιώσουν.

Καυτερές πιπεριές: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Καυτερές πιπεριές-Φαρμακευτικές ιδιότητες

Οι θεραπευτικές ιδιότητες και οι χρήσεις των καυτερών πιπεριών

Επιστημονική ονομασία: Capsicum Frutescens(Solanaceae)
Άλλα ονόματα: Καγιέν, τσίλι, καψικό, πιπέρι

Ιστορία και παράδοση
Οι καυτερές πιπεριές έχουν χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για αιώνες. Θεωρούταν χρήσιμες για τις διάφορες ασθένειες του γαστρεντερικού κομματιού, συμπεριλαμβανομένων των στομαχόπονων, περιορίζοντας τους πόνους και τα αέρια. Το Cayenne χρησιμοποιούταν συχνά για να θεραπεύσει τις ασθένειες του κυκλοφοριακού συστήματος. Τριμμένο στο δέρμα, το Cayenne είναι μια παραδοσιακή, καθώς επίσης και σύγχρονη θεραπεία, για τους ρευματικούς πόνους και την αρθρίτιδα.

Πιπεριές καυτερές: σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πιπεριές καυτερές σπορά φύτεμα καλλιέργεια

Πως γίνετε η καλλιέργεια καυτερών πιπεριών (καγιέν)

Οι καυτερές πιπεριές είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά στον πλανήτη. Οι χρήσεις τους είναι πάρα πολλές, από την βιολογική γεωργία έως την φαρμακολογία. Θα γράψω σε άλλο άρθρο για τις χρήσεις τους γιατί εδώ θα ασχοληθώ με την καλλιέργεια τους.
Διαβάζοντας και μαθαίνοντας για τις ιδιότητές τους, αποφάσισα να καλλιεργήσω φέτος δύο διαφορετικές ποικιλίες από τις πιο καυτερές πιπεριές στο κόσμο. Καλλιέργησα τις ποικιλίες habanero orange και african bird που μπορούν να φτάσουν τις 300.000 και 175.000 μονάδες αντίστοιχα.

Φτιάχνω σπιτικό κρασί

Φτιάχνω σπιτικό κρασί

Παρασκευή σπιτικού κρασιού

Τι χρειαζόμαστε και πως μπορούμε να φτιάξουμε κρασί.
Θα ξεκινήσουμε με τα εργαλεία που χρειαζόμαστε για τα αρχικά στάδια παρασκευής κρασιού μέχρι το τελικό, το κλείσιμο του βαρελιού. Για να φτιάξεις καλό κρασί πρέπει να γνωρίζεις μερικά βασικά πράγματα ή να έχεις κάποιον που να ξέρει να βοηθήσει έστω την πρώτη φορά. Η εμπειρία και οι γνώσεις σε διάφορες φάσεις ή διάφορα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν στην διαδικασία οινοποίησης είναι πολύτιμες.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Φύτευση και καλλιέργεια αμπελιού

Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
Τώρα τι προσπαθώ να γίνω εγώ, ενώ έχω διαβάσει αυτό το γνωμικό... δύσκολα θα σας απαντήσω. Όχι ότι δεν ακούω τα λόγια του πατέρα μου που μου λέει, τι θέλεις εσύ και παιδεύεσαι με αυτά, καλύτερα να αγόραζες σταφύλι. Τώρα που τα λέμε δεν έχει άδικο από τη μεριά του... αλλά η ανάγκη για κάτι δικό μου βιολογικό με έσπρωξε να μάθω περισσότερο για την καλλιέργεια του αμπελιού

Ερωτήσεις από αναγνώστες

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε αναγνώστες

Ερωτήσεις από αναγνώστες

Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις που θα θέλατε για να μάθετε κάποιες πληροφορίες, για θέματα που δεν υπάρχουν σε κάποια συγκεκριμένη. Κάποιοι αναγνώστες της σελίδας με ρωτάνε για διάφορες απορίες ή συμβουλές με email. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να κάνετε τις ερωτήσεις εδώ για να τις διαβάζουν και άλλοι και να μαθαίνουν και αυτοί από αυτά που γράφουμε εδώ.

Αν κάποια ερώτησή σας ταιριάζει ακριβώς σε μια ανάρτηση που υπάρχει ήδη στην ιστοσελίδα, παρακαλώ κάντε την εκεί στο αντίστοιχο θέμα.

Όροι και χρήση της ιστοσελίδας

Άδεια χρήσης - Όροι και Προϋποθέσεις

Η ιστοσελίδα (blog) https://www.ftiaxno.gr και τα άρθρα που δημοσιεύονται σε αυτή, διέπονται από Creative Commons 4 άδεια χρήσης, με τους παρακάτω όρους:

Όροι και χρήση

Είναι ελεύθερη η αναπαραγωγή, διανομή, παρουσίαση στο κοινό του έργου υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Αναφορά προέλευσης — Πρέπει να αναφέρεται η προέλευση στο www.ftiaxno.gr (με ενεργό σύνδεσμο που οδηγεί στο συγκεκριμένο άρθρο και όχι σκέτη τη λέξη π.χ. πηγή).
Μη Εμπορική Χρήση — Δε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έργο αυτό για εμπορικούς σκοπούς.
Όχι Παράγωγα Έργα — Δε μπορείτε να αλλοιώσετε, να τροποποιήσετε ή να δημιουργήσετε πάνω στο έργο αυτό.

Αποποίηση ευθυνών
Έχει καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η ορθότητα των πληροφοριών που περιλαμβάνονται σε αυτή την ιστοσελίδα (blog), ωστόσο ο έχων την επιμέλειά της, δεν αναλαμβάνει την νομική ευθύνη για τυχόν σφάλματα, παραλείψεις ή ανακριβείς πληροφορίες, ούτε συστήνει ή εγγυάται την ορθότητα των αναφερομένων, το ίδιο ισχύει και σε εξωτερικές ιστοσελίδες, συνδέσμους, πηγές, αναφορές, χρήστες της ιστοσελίδας.

Χρόνος και βιωσιμότητα αποθηκευμένων σπόρων λαχανικών

Χρόνος και βιωσιμότητα αποθηκευμένων σπόρων λαχανικών

Ποσοστό και διάρκεια ζωής σπόρων λαχανικών

Η βλαστική ικανότητα των σπόρων έχει διαφορετική διάρκεια, αναλόγως του είδους των φυτών, της ποικιλίας, του εδάφους, της καλλιέργειας και του τρόπου ακόμη, της διατηρήσεώς τους. Επίσης το ποσοστό του φυτρώματος των σπόρων επί της ίδιας αναλογίας διαφέρει για τους αυτούς λόγους.

Κατά μέσο όρο, τα χρόνια της βλαστικής ικανότητας των λαχανικών είναι περίπου, ως εξής:

Έλεγχος βλαστικότητας των σπόρων

Έλεγχος βλαστικότητας των σπόρων

Πως κάνουμε έλεγχο βλαστικότητας στους σπόρους

Κάνετε μια δοκιμή βλάστησης πριν φυτέψετε τους παλαιούς σπόρους σας.
Εάν έχετε παλιούς ή ξεχασμένους σπόρους και αναρωτιέστε εάν είναι βιώσιμοι και αν θα φυτρώσουν, μπορείτε να ανακαλύψετε στα σίγουρα με μια δοκιμή βλάστησης. Είναι καλύτερο να εξεταστούν οι σπόροι σας πριν τους φυτέψετε από το να σπαταλήσετε τον χρόνο και την προσπάθεια σας φυτεύοντας το σπόρο που δεν είναι πλέον βιώσιμος. Ένας άλλος λόγος είναι, γιατί να σπαταλήσετε κάποια χρήματα για την αγορά τους εάν εκείνοι που έχετε ήδη είναι ακόμα καλοί;

Απήγανος-Ruta graveolens

Απήγανος-Ruta graveolens Απήγανος-Ruta graveolens Απήγανος-Ruta graveolens

Απήγανος: Φαρμακευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Επιστημονική ονομασία: Ruta graveolens-Ρούτα η βαρύοσμη
Οικογένεια: Ρουτίδες (Routaceae)
Άλλα ονόματα: απήγανος, σιδερόχορτο, βρωμοπήγανος, πεγάνι, πηγάνι.

Βιολογική προστασία τριανταφυλλιάς από έντομα

Βιολογική προστασία τριανταφυλλιάς

Βιολογική προστασία τριανταφυλλιάς

Εδώ θέλω να σας παρουσιάσω τον απλούστερο τρόπο για την βιολογική προστασία της τριανταφυλλιά σας, και φυσικά να σας το αποδείξω με μια φωτογραφία από τον κήπο μου.
Η συγκεκριμένη τριανταφυλλιά μεταφυτεύτηκε πέρσι και δεν έχει ψεκαστεί ποτέ με τίποτα. Αν κάποιοι από εσάς διάβασαν το άρθρο τα αρωματικά φυτά και τις χρήσεις τους στη βιολογική γεωργία, θα παρατηρούσατε ότι οι τριανταφυλλιές ευνοούνται πολύ από τον απήγανο.
Ο απήγανος ένα από τα πιο ισχυρά βότανα και με την βαριά μυρωδιά του διώχνει τους περισσότερους εχθρούς της τριανταφυλλιάς και βελτιώνει την ανάπτυξή της.

Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Φυσική προστασία από τσιμπήματα κουνουπιών

Το καλοκαίρι που κάνουν την εμφάνισή τους τα κουνούπια, καλό είναι να έχουμε λάβει τα μέτρα προστασίας μας και να είμαστε προετοιμασμένοι από πριν για να τα αντιμετωπίσουμε με φυσικούς τρόπους.

Μέτρα προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών

  • Τα κουνούπια γεννούν τα αυγά τους στην επιφάνεια του νερού που λιμνάζει. Τα πρώτα δύο στάδιά τους της ζωής ενός κουνουπιού εξαρτώνται από το νερό, χωρίς αυτό δεν μπορούν να αναπαραγάγουν. Επομένως το πρώτο βήμα για τον έλεγχο των κουνουπιών είναι να μην υπάρχει στην περιοχή μας στάσιμο νερό. Αλλάζεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα το νερό των κατοικίδιων ζώων σας και φροντίστε να μην μένει πουθενά νερό όταν ποτίζεται.

Παρασκευή γιατρικών από βότανα

Παρασκευή γιατρικών από βότανα

Πως παρασκευάζουμε ιατρικά από φυτά και βότανα

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ
Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε βότανο που έχετε μαζέψει εσείς και δεν το έχετε αγοράσει από κάποιο κατάστημα βοτάνων, είναι απαραίτητο να είστε σίγουροι ότι είναι το σωστό φυτό. Αν δεν είστε απολύτως σίγουροι μη χρησιμοποιείστε το φυτό. Η λάθος αναγνώριση βοτάνων έχει αποβεί η αιτία πολυάριθμων δηλητηριάσεων. Θα θυμάστε για παράδειγμα, πριν από καιρό, που πολλοί είχαν δηλητηριαστεί τρώγοντας βλίτα, επειδή μαζί είχε μπερδευτεί και ο τάτουλας, κοινό ζιζάνιο στα χωράφια το οποίο είναι δηλητηριώδης.

Συγκαλλιέργειες φυτών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργεια φυτών

Συγκαλλιέργεια φυτών και λαχανικών στο λαχανόκηπο

ΑΜΑΡΑΝΤΟΣ-AMARANTH
Ετήσιο φυτό που θέλει ζέστη για να αναπτυχτεί. Κάνει καλό στο καλαμπόκι, τα φύλλα του παρέχουν σκιά και υγρασία στη ρίζα. Φιλοξενεί αρπακτικά σκαθάρια του εδάφους.
Μπορείτε να φάτε τα φρέσκα φύλλα σε σαλάτες.

Συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων

Συγκομιδή και επεξεργασία βοτάνων

Συλλογή φαρμακευτικών φυτών και βοτάνων

Μερικά βότανα μπορούν να συλλεχθούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά τα περισσότερα έχουν διαφορετική εποχή ανάπτυξης και συγκομιδής και πρέπει είτε να καταναλώνονται αμέσως είτε να υποβάλλονται σε σωστή επεξεργασία συντήρησης για να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Τα βότανα όπως όλα τα φυτά, τα λαχανικά και τα φρούτα, απαιτούν γρήγορη επεξεργασία για να μην χάσουν τα θρεπτικά συστατικά, τις βιταμίνες και τη θεραπευτική τους ιδιότητά.

Συγκαλλιέργειες λαχανικών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργειες λαχανικών στο βιολογικό περιβόλι

Συγκαλλιέργειες λαχανικών: συμμαχίες και ασυμβατήτητες στο βιολογικό κήπο

Οι παλιοί καλλιεργητές φύτευαν στο περιβόλι τους δίπλα στις καλλιέργειές τους διάφορα αρωματικά φυτά και λουλούδια, τα οποία το προστάτευαν και το ωφελούσαν. Αναφορικά φέρνω το παράδειγμα ότι μέσα στις ντομάτες φύτευαν κατιφέ (κοινώς τσετσέκια) και στις μελιτζάνες το γνωστό βασιλικό, διάσπαρτα δε σκόρδα, ρόκα και ραπανάκια. Πολλές φορές κήπος και περιβόλι ήταν ένα. Παρατηρώντας γνώριζαν βέβαια και πια φυτά ταιριάζουν μεταξύ τους και πια όχι. Πολλά φυτά αλληλοβοηθιούνται και προστατεύονται ακόμα και από την ύπαρξη κάποιων ζιζανίων. Παρακάτω είναι ένας βασικός οδηγός συγκαλλιέργειας λαχανικών για να σας βοηθήσει στο βιολογικό λαχανόκηπο.

Δοχεία για αποθήκευση σπόρων

Δοχεία για αποθήκευση σπόρων

Σε τι δοχεία πρέπει να αποθηκεύσουμε τους σπόρους μας

Τα δοχεία που θα αποθηκεύσουμε τους σπόρους μας, πρέπει να κλείνουν αεροστεγώς πολύ καλά, για να κρατούν τον αέρα και την υγρασία μακριά. Καλύτερα να είναι και σκούρα για να εμποδίζουν και το φως, αλλά αυτό μπορεί να ελεγχτεί αν τα φυλάξουμε σε ένα σκοτεινό μέρος. Σας παρουσιάζω μερικές ιδέες για την αποθήκευση και συντήρηση των σπόρων σας, για να την καλύτερη διατηρησή και αποθήκευσή τους.