Kαλλιέργεια λαχανικών από σπόρους
Η καλλιέργεια λαχανικών με φύτεμα από σπόρους είναι μια εύκολη δουλειά αρκεί να ακολουθήσουμε σωστά κάποιους γενικούς κανόνες. Το χώμα φύτευσης πρέπει να είναι ελαφρύ, καλά δουλεμένο απαλλαγμένο από άλλους σπόρους αν δεν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φυτόχωμα που είναι η εύκολη λύση.
Επίσης πρέπει να στραγγίζει καλά για να μην κρατεί υγρασία και σαπίσουν οι σπόροι μας. Ο γενικός κανόνας στο βάθος φύτευσης είναι περίπου τρεις φορές το μέγεθος του σπόρου, δηλαδή άλλο βάθος θα φυτεύουμε τις ντομάτες μας που είναι πολύ μικρός ο σπόρος και άλλο τα καλαμπόκια ή τον αρακά που είναι μεγαλύτερος ο σπόρος τους.
Το φως όπως η υγρασία και η θερμοκρασία είναι τα απαραίτητα για το φύτρωμα των σπόρων. Η εποχή σποράς και φύτευσης των λαχανικών πρέπει να είναι μέσα στους ακόλουθους πίνακες θερμοκρασίας διότι το μικροκλίμα κάθε περιοχής είναι διαφορετικό, άλλο δηλαδή για τη βόρειο και άλλο για την νότιο Ελλάδα.
Οι σπόροι των λαχανικών βλαστάνουν και έξω από τις συγκεκριμένες θερμοκρασίες, αλλά υπολογίστε μεγαλύτερο χρόνο βλάστησης στις χαμηλότερες και μικρότερο χρόνο βλάστησης στις μεγαλύτερες θερμοκρασίες.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΠΟΡΑ - ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΑΓΓΟΥΡΙ-CUCUMIS SATIVUS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-30 ημέρες
Ωρίμανση: 25-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ-ZEA MAYS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε από την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 100-130 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΚΑΡΟΤΟ-DAUCUS CAROTA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 65-70 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΚΟΛΟΚΥΘΑ-CUCURBITA PEPO
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 21-35 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο έως Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 1.5-5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 25-40 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή
όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-30 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 35-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΚΡΕΜΜΥΔΙ-ALLIUM CEPA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με σπόρο την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C. Από βολβούς το φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο από σπόρο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
ΛΑΧΑΝΟ-BRASSICA OLERACEA CAPITATA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-35 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 65-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΜΑΡΟΥΛΙ-LACTUCA SATIVA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε τέλος καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Αύγουστο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 15-25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΕΛΙΤΖΑΝΑ-SOLANUM MELONGENA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-32 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-13
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-55 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50-80 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΜΠΑΜΙΑ-OKRA/ABELMOSCHUS ESCULENTUS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-32 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάιο-Ιούνιο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά. Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-35 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση.
Ωρίμανση: 50-60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΠΙΖΕΛΙ-PISUM SATIVUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 5-20 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Νοέμβριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2 εκατοστά. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 7-14
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία
ΜΠΡΟΚΟΛΟ-BRASSICA OLERACEA/BOTRYTIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Σπέρνουμε μέσα καλοκαιριού έως αρχές φθινοπώρου (Ιούλιο-Σεπτέμβριο) ανά 15 ημέρες για συνεχή συγκομιδή όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 3-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 55-75 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΠΑΝΤΖΑΡΙ/ΤΕΥΤΛΑ-BETA VULGARIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-30 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο και Ιούλιο-Αύγουστο
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 55-80 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΠΑΤΑΤΑ-SOLANUM TUBEROSUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-21 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο και Ιούλιο-Αύγουστο (καλοκαιρινή)
Βάθος φύτευσης: 7.5-10 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: Άμεση
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90-120 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΠΕΠΟΝΙ-CUCUMIS MELO
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-35 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 3 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΠΙΠΕΡΙΑ-CAPSICUM ANNUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-35 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο
Βάθος φύτευσης: 0.5-1 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 6-12
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 30-50 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 60-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΣΚΟΡΔΟ-ALLIUM SATIVUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε με βολβούς φθινόπωρο για φρέσκο και Φεβρουάριο για ξερό, όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-26 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Οκτώβριο-Φεβρουάριο
Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά με τη μύτη προς τα πάνω
Ημέρες βλάστησης: 7-20
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 90 μέρες μετά την βλάστηση και αναλόγως το μέγεθος που τα θέλουμε
ΣΠΑΝΑΚΙ-SPINACIA OLERACEA
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη ή φθινόπωρο νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 7-23 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Φεβρουάριο-Μάρτιο
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 7-15
Μεταφύτευση: Άμεση σπορά
Ωρίμανση: 40-50 ημέρες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία
ΤΟΜΑΤΑ-LYCOPERSICON ESCUTENTUM
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη νωρίς όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-30 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος-Μάιος
Βάθος φύτευσης: 1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 5-15
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 40-60 ημέρες
Ωρίμανση: 55-90 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
ΦΑΣΟΛΙΑ ΦΡΕΣΚΑ/ΞΕΡΑ-PHASEOLUS VULGARIS
Εποχή σποράς - Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-29 C.
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθριακαλλιέργεια: Απρίλιος-Αύγουστος
Βάθος φύτευσης: 2.5-5 εκατοστά αναλόγως το μέγεθος του σπόρου. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες πριν την σπορά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά. Μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση
Ωρίμανση φρέσκων: 50-95 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Ωρίμανση ξερών: 95-125 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία
Πηγές: https://www.aces.edu/wp-content/uploads/2023/03/ANR-1061_SoilTemperatureConditionsforVegetableSeedGermination_030623bL-G.pdf
http://theseedsite.co.uk/germination.html
http://tomclothier.hort.net/page11.html
Διαβάστε ακόμη:Χρόνος και απόδοση καλλιέργειας λαχανικώνν
Να ρωτήσω κάτι σχετικά; Όταν σπέρνουμε πεταχτά, υπάρχει ο κίνδυνος να μας πάρουν όλους τους σπόρους τα μυρμήγκια... Αν ρίξουμε μυρμηγκόσκονη θα τους σώσουμε, αλλά δεν αυτό ακούγεται και πολύ δελεαστικό!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός από συχνό κατάβρεγμα για να κολλάνε στο χώμα, τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;;
ρίξε ανθρωπόσκονη καλύτερα μπας και γλιτώσουμε από τον άνθρωπο. Τα μηρμύγκια είναι απαραίτητα για το οικοσύστημα του λαχανόκηπου σου γιατί διασπάνε σε απλούστερα μέρη τα οργανικά υλικά. Γενικά και ειδικά δεν υπάρχει στον κήπο σας κάτι που να πείτε ότι είναι κακό. Αφού ρίξεις τους σπόρους με μια τσουγκράνα τους παραχώνεις ελαφρά και πατάς με αυτή λίγο το χώμα για να έρθουν σε επαφή με αυτό. Ύστερα καταβρέχεις το χώμα στην αρχή συνεχόμενα μα στη συνέχεια μέχρι να βλαστήσουν αφήνεις και μία με δύο μέρες ξηρασία για να μην σαπίσει ο σπόρος. Το βασικότερο όμως από όλα σε οδηγία είναι να δοκιμάζεις και να βλέπεις.
ΔιαγραφήΟταν σπερνουμε πεταχτα το σκεπαζουμε με διχτυ που χρησιμοποιουν στην οικοδομη[ειναι φτηνο απο χρωματοπωλειο]σκεπαζεις καταβρεχεις και σε δεκα μερες περιπου που φυτρωνει το βγαζεις,.Το καταβρεχεις καθε μερα εκτος και αν βρεχει.
ΑπάντησηΔιαγραφήmporis akoma afou spireis na rikseis apo pano mia strosi kopria peripou 2 pontous kai meta na potiseis psekasto nero
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα, αν τα βλαστάρια των φασολιών, είναι γεμάτα μαμούνια καθώς σκάνε από το χώμα, τι σημαίνει;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζει κανείς πως μπορούμε να προστατέψουμε τα ξερά όσπρια (κυρίως φασόλια) από το έντομο που τα τρυπάει? Με την ευκαιρία συγχαρητήρια για το site σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την προστασία των οσπρίων έχω γράψει εδώ http://www.ftiaxno.gr/2010/03/blog-post_10.html
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ βασιλικος (εγω προτιμω τον πολυετη) διωχνει τα μυρμηγκια (και οχι μονο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φυτεψει μερικους εδω κι εκει.
Αλλη επιλογη ειναι να διασπειρουμε ξυλακια κανελας.
Επισης να ξερετε οτι τα μυρμηγκια δεν διασχιζουν μια λευκη γραμμη (ακομη κι αν ειναι απο ζαχαρη !)
οποτε η κιμωλια ειναι λυση.
για τα φρεσκα φασολια που τα τρυπανε ψεκαζουμε με αιθερια ελαια σεκανελ.. κορτε και για τις καμπιες βακιλο θουριγιας ολα οικολογικα και κανει δουλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλω μηπως γνωριζετε αν υπαρχει καποιο προβλημα οταν περνω τα φασολια που εχουν σκασει στο χωμα και τα μεταφυτευω σε αλλο μερος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, έχω φυτέψει με απευθείας σπορά στο χωράφι και σε αυλάκια σπόρους καρότου, ραδικιού, ραπανάκια, ρόκας και μπιζελιού. Έχουν περάσει από την σπορά 15 ημέρες και ακόμη δεν έχουν βλαστήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως έχω κάνει κάτι λάθος; Να μην ελπίζω σε συγκομιδή;
mpravo paidia ... exete kanei polu kali douleia!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεωδορε πολυτιμες οι συμβουλες σου.θελω να σε ρωτισω γιατι οι πιπεργιες φλωρινης δεν κοκκινιζουν.Μηπως κανω κατι λαθος. Περιμενω τις συμβουλες σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚηπουρέ οι πιπεριές γενικώς αποκτούν το «πραγματικό» χρώμα τους όταν ωριμάσουν. Έτσι η Φλωρίνης θα γίνει από πράσινη-κόκκινη όταν ωριμάσει πλήρως, οι κίτρινες πορτοκαλί, κόκκινες, καφέ πιπεριές είναι απλώς διαφορετικές ποικιλίες που αποκτούν το χρώμα τους όταν ωριμάσουν πλήρως, όχι φυσικά ότι δεν υπάρχουν και υβρίδια.
ΑπάντησηΔιαγραφήKαθυστερημένες ευχές για τη γιορτή σας Θεόδωρε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πατάτες σε τι απόσταση φυτεύονται σας παρακαλώ;
Aνα 30 ποντους στη σειρα. Aνα 60 οι σειρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήμια ερώτηση στη παρέα . θέλω να μεταφυτέψω τα λαχανικά μου στην αυλή του σπιτιού μου, έχω φτιάξει ξύλινα παρτέρια για να δώσω ύψος, και δεν ξέρω τη χώμα να αγοράσω και σε τη αναλογίες , μήπως μπορεί κάποιος να με βοηθήσει ??????
ΑπάντησηΔιαγραφήυ.π το χώμα του σπιτιού μου είναι ακατάλληλο {πολλή πέτρα ).
Προς Ανώνυμος 20/1/12
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι μύκητας. Αν προσέξεις στο εσωτερικό το μαρούλι σα να γίνεται γκρι. έχασα και εγώ καμιά 10αριά φέτος έτσι αλλά τα υπόλοιπα βγήκαν κανονικά. Νομίζω λέγεται βοτρύτης.
Γιώργος
καλημέρα σας και χρόνια πολλα!! Συγχαρητήρια για το BLOG πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο!!
ΑπάντησηΔιαγραφήήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος πότε σπέρνουμε ντοματιά για να έχουμε ντομάτες Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Αν τις σπείρουμε Ιούλη πχ θα γίνουν οι ντομάτες ή λόγω ζέστης δεν θα καρποφορήσουν? Οι ποικιλίες που φυτεύω είναι Brandywine, Black Krim, Cherokee Purple. Το προηγούμενο καλοκαίρι κάνανε πολλές ντομάτες αλλά κατά την περίοδο των πολύ ζεστών μερών-καυσώνων δεν καρποφορήσανε. Μετά ξεράθηκαν κιόλας. ευχαριστώ!!
Καλησπερα και συγχαρητηρια για το μπλογκ σας το οποιο παρακολουθω καιρο. Εχω φυτευσει αρακα αλλα τωρα που μου εχει βγει το "φασολι" ο αρακας μεσα ειναι πολυ μικρος. θα μεγαλωσει ή εχει παει τσαμπα η καλλιέργεια;
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ sax, δεν είχα προσέξει την απάντηση!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!! εχω ενα χωραφι που εχει ελιες γυρω γυρω κ στη μεση εχει χωρο στον οποιο θελω να φυτεψω διαφορα λαχανικα..μου ειπαν οτι θα εχω προβλημα λογω των ριζων απτις ελιες..αυτο ισχυει η οχι? ξερει καποιος να μου απαντησει? ευχαριστω....
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ελιές όπως έχω ξαναγράψει παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, για αυτό δεν καλλιεργούμε από κάτω. Όπως βλέπετε τα κλαδιά της ελιάς να διακλαδώνονται πάνω από το έδαφος έτσι αντίστοιχο ακριβός τμήμα με ρίζες υπάρχει από κάτω διακλαδωμένο το ίδιο. Εάν κόψουμε ένα κλαδί ενός δέντρου αντίστοιχα ξεραίνεται και συγκεκριμένο τμήμα της ρίζας. Είναι οι βασικές αρχές της φυσικής καλλιέργειας για δέντρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟπότε η λύση σου είναι να φυτέψεις μετά από εκεί που σταματάνε τα κλαδιά. Εκεί δεν υπάρχουν ρίζες από κάτω και πιστεύω θα υπάρχει και αρκετός ήλιος που είναι απαραίτητος.
Εάν πέσει λίγο κατά λάθος για μία φορά από ατύχημα ίσως αντέξουν. Το θέμα δεν είναι αν θα χαλάσουν, αναφέρεις ότι το λούκι πάει κατευθείαν στον κήπο, διόρθωσέ το , αν γίνεται επανειλημμένα ποιός θα ήθελε να τρώει λαχανικά δηλητηριασμένα με χημικά, εξάλλου για αυτό βάζουμε δικός μας περιβόλι για να ξέρουμε τι τρώμε...
ο ανώνυμος. σχετικά με την ερώτηση του ανώνυμου στις 25 5 2012. μπορείς να φυτεύσεις ότι θέλεις όχι όμως στη σκιά των ελιών. και καλύτερα με νότιο προσανατολισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σας... τελειο μπλογκ, πολυ κατατοπιστικο.... να ρωτησω κατι, για την ποιοτητα του χωματος πως μπορουμε να ξερουμε παραπανω πραγματα? για να μην υπαρχουν βλαβερα στοιχεια εννοω...
ΑπάντησηΔιαγραφήnessa, τι εννοεις; Δεν ξερεις το ιστορικο του χωρου;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις να πας ενα δειγμα να το αναλυσουν, αλλα δεν μπορεις να ξερεις αν μισο μετρο πιο εκει, εχουν καψει ενα ελαστικο αυτοκινητου.., οποτε παλι δεν θα εισαι βεβαιη.
Καλημέρα, ευχαριστούμε που μοιράζεστε τις γνώσεις σας. Ως άπειρη κηπουρός θα ήθελα να κάνω 2 ερωτήσεις:
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω 40τετρ μπαχτσέ, και θέλω να βάλω 4 διαφορετικές ποικιλίες ντομάτας, 2 μελιτζάνες, κολοκυθάκι, αγγούρι, 2 πιπεριές, από παραδοσιακούς σπόρους που θέλω να τους κρατήσω. Οι ποικιλίες θα παραμείνουν αυτούσιες ή θα μπερδευτούν μεταξύ τους;
Λόγω πολλών ζιζανίων και πόνου στη μέση με το τσάπισμα, θα ήταν πρακτικό να κάνω εδαφοκάλυψη με γαιοΰφασμα ή όχι;
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας
Evi B, αν και καποια απο αυτα ειναι αυτογονιμοποιουμενα, εγω στην θεση σου δεν θα το εκανα, αφου δεν θα μπορουσα να ειμαι βεβαιος για το αποτελεσμα. Ακομη κι ενα αερακι ειναι ικανο να τα μπερδεψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικα θα σε βοηθησει η εδαφοκαλυψη που ομως ειναι καλο να συνοδευτει με ποτισμα με σταγονα.
Συγχαρητήρια για το Βlog σας, πολύ χρήσιμο για όλους τους καλλιεργητές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μεγάλο πρόβλημα με τους τυφλοπόντικες ξέρει κανένας πως μπορώ να το αντιμετωπίσω?
Κώστας
δυστυχως ο τυφλοποντικας μονο με αυτοσχεδιο οπλο σκοτωνεται αλλα πρεπει να ξερεις.
Διαγραφήπαρατηρώ ότι οποτε φυτευω παντζαρια στον κήπο μου, ελάχιστα απο αυτά σηματίζουν βολβό.Χρειάζεται καποιο λίπασμα (βιολογικό ή μη) ή φταει ο σπόρος?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορει οντος το χωμα σου να ειναι φτωχο σε στοιχεια οποτε καλο ειναι να το εμπλουτισεις (κατα την αποψη μου οχι με χημικα σκευασματα αλλα με φυσικους τροπους) μπορει ομως να φταιει και το γεγονος οτι τα εχεις φυτεψει και πολυ κοντα το ενα με το αλλο ετσι ωστε να μην εχουν τον προαπαιτουμενο χωρο για να μπορεσουν να αναπτυχθουν
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίχα κάτι καρότα στο ψυγείο μου και τελικά βλάστησαν και έβγαλαν πολλά κοτσάνια. πριν τα φάω σκέφτομαι να κόψω τα κοτσάνια και να τα φυτέψω. υπάρχει κάποια τακτική που πρέπει να ακολουθήσω για να "πιάσουν"?
η8ελα να ρωτησω εκει που γραφεται ημερες βλαστησης τι ακριβως εννοειται?τι ειναι οι ημερες βλαστησης?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι οι μερες που χρειαζεται ο σπορος να φυτρωσει. Να βγει απ το χωμα το φυτο.
ΑπάντησηΔιαγραφήνα κανω μια ερώτηση: πριν μια βδομαδα εσπειρα σε κυπελακια ντοματες, μελιτζανες, πιπεριες κ αλλα, και εχω αγχωθει λιγο, υπαρχει περιπτωση να καταστραφουν τα φυτα απο τη πολυ ζεστη;, εχω βαλει ενα πλαστικο απο πανω σαν θερμοκηπιο και κραταει πολυ υγρασια, γινεται να χαλασουν οι σποροι απο τη ζεστη που μαζευει; (αθηνα τα εχω - 20 βαθμους max εχει ακομα εξω), συγνωμη αν ειναι ηλιθια η ερωτηση, μπορει να απαντησει καποιος;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο ειναι σποροι. μονο απ το πολυ νερο μπορει να παθουν κατι. Να σαπισουν... Η θερμοκρασια που λες ειναι η ιδανικη για να φυτρωσουν. Αφου φυτρωσουν, να προσεχεις την υπερβολικη υγρασια γιατι θα ειναι προβλημα. Θα ανοιγεις που και που, να αεριζονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχουν φιλε μου ηλιθιες ερωτησεις...
Χρήστος Σαββίδης, ευχαριστώ για την απάντηση, τώρα την είδα. Ανεβάζει πολύ θερμοκρασία το χώμα μεσα και έχει πολύ υγρασία και δεν εχει φυτρώσει ακόμα τίποτα, περίπου δυο βδομάδες μετά.. να ανησυχίσω;..
ΑπάντησηΔιαγραφήμου φένεται θα πρέπει να το ξανακάνω απ την αρχή το κέρατο..
Οι πιπεριες αργουν, ομως τα αλλα οχι. Θα επρεπε να αρχισουν να βγαινουν. Αν θελεις, γυρισε αναποδα ενα κουπακι απ τις ντοματες και βγαλε και διελυσε προσεχτικα το χωμα, να δεις τα σπορακια σε τι κατασταση ειναι. Ακομη και αν εχουν βγαλει φυτρες, δεν παθαινουν τιποτε αν το κανεις αυτο και ξαναβαλτα στην θεση τους. Αν τα σπορακια ειναι μαλακα, εχουν σαπισει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας! Αυτη την εποχη μπορουν να φυτευτουν πατατες? Ειμαι απο Μυτιλήνη. Ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω βαλει σπόρους ντοματας σε μικρά πλαστικα με χωμα.Καθε πότε θα πρέπει να ριχνω νερό?Χρειαζεται να είναι εκτεθειμενοι όλη ην μερα στον ηλιο με του που βγει το πρωτο φύλλο?Η καλυτερα σε ενα εξωτερικο σκιερο(όχι σκοτεινο) μερος?
ολα καλα
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΕ πρωτη φαση ....Ευχες για οτι καλυτερο στο εργο σας, με πολλες ευχες για υγεια καλη τυχη και ευτυχια.Καλο σας βραδυ απο τη βροχερη Καλαματα
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντα ενδιαφεροντα τα γραφομενα σας ευχες για προοδο με πολλους φιλους αναγνωστες ......!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ μαθηση κανει καλο αρκει να αρεσει .....!Ευχες για προοδο σε σας και στους αναγνωστες οτι μαθεις ειναι καλο !
ΑπάντησηΔιαγραφή