Σελίδες

Τσουκνίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Τσουκνίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες Τσουκνίδα: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Τσουκνίδα: Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Πόσες φορές έχετε τρυπηθεί κοπεί η έχετε αιμορραγία στη μύτη. Η λύση είναι δίπλα σας. Αν κοπανίσετε μερικά φύλλα τσουκνίδας και τοποθετήσετε το χυμό τους ή ακόμα τα ιδία κοπανισμένα φύλλα στη μύτη σας ή στη πληγή σας η αιμορραγία σταματά αμέσως.

Οι δράσεις και οι χρήσεις της τσουκνίδας

  • Ο ίδιος χυμός της τσουκνίδας σταματά τον κνησμό που προκαλεί η ίδια η τσουκνίδα όταν την αγγίξουμε.
  • Η τσουκνίδα είναι στυπτική, αιμοστατική γι’ αυτό συστήνεται στις εσωτερικές αιμορραγίες κατά της αιματουρίας, των αιμοπτύσεων, αιματεμέσεων και των μητρορραγιών.
  • Τα φύλλα του φυτού κοπανισμένα και πολτοποιημένα με λίγο αλάτι, χρησιμοποιούνται εναντίον της γάγγραινας και των ελκών.
  • Είναι αντιδιαβητική αντιρρευματική και διουρητική. Διαλύει το ουρικό οξύ και τα σπόρια της τις πέτρες στη χολή.
  • Είναι κατά της βραδινής ενούρησης.
  • Είναι γαλακταγωγική και αυξάνει το γάλα μιας μητέρας που θηλάζει.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C εξασφαλίζει αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου, έτσι ο χυμός του φυτού βοηθά στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας και χρησιμεύει στην γενική ατονία του σώματος.
  • Για τα μαλλιά που πέφτουν αλλά και για την πιτυρίδα, συνιστάτε ελαφρό μασάζ με αφέψημα ή έγχυμα από την ρίζα της.

Διαβάστε ακόμη:Λάπαθο, ή αιχμή του δόρατος

12 σχόλια:

  1. καταπληκτικο!!!πως ομως μπορείς να φτιαξεις ενα τετοιο αφεψημα???
    το εχει δοκιμασει κανείς??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/9/10, 12:47 μ.μ.

    πανος απο κορινθο..με την τσουκνιδα επισης μπορειτε να φτιαξετε το καλυτερο λιπασμα.συνταγη απο αρχαια Ελλαδα...τον γεναρη μαζευουμε τσουκνιδα και την βαζουμε μεσα σε ενα δοχειο πλαστικο μεγαλο με νερο.φροντιζουμε για τις 20 επομενες ημερες να ανακατευουμε το μειγμα για 1 λεπτο περιπου ημερησιως.μετα απο 20 ημερες μπορουμε να χρησιμοποιησουμε το υγρο αυτο με αναλογια 1 προς 20.ποτε συμπηκνωμενο γιατι ειναι δυνατο.το βαζουμε παντου.το δε καλοκαιρι σας εγγυωμαι 2πλη παραγωγη στον κηπο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φιλαρακι,απ'τα καλλιτερα μπλογκ μου!!!!να εισαι καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείται ότι είναι και ΓΕΥΣΤΙΚΟΤΑΤΗ, βρασμένη στον ατμό για σαλάτα, αλλά και στις πίτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ Κ ΕΓΩ....ΑΦΟΥ ΦΤΙΑΞΩ ΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ-ΝΕΡΟΥ ΠΟΣΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΡΙΧΝΩ ΣΕ ΚΑΘΕ ΔΕΝΤΡΟ??ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΡΙΞΩ ΣΕ ΕΛΙΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος3/9/11, 4:43 μ.μ.

    Πέρα από τα επιβεβλημένα σχόλια για το άξιο, χρηστικότατο και πλήρως χρήσιμο αυτόν ιστότοπο...όσοι δεν θέλετε να "μπλέξετε" με την αναζήτηση τσουκνίδας μπορείτε να πάτε στον "Μανδραγόρα" στον Πειραιά (αν ρωτήσετε στην κεντρική αγορά θα σας κατατοπίσουν) και να πάρετε ένα σακουλάκι 50gr και θα κάνετε "παππάδες" με αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος18/10/11, 6:22 π.μ.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΑΘΗΝΑ-ΑΚΟΜΑ Κ ΣΤΗ ΛΑ"ΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙς, ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΝΕ ΒΟΤΑΝΑ. ΓΕΝΙΚΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΒΑΜΜΑΤΟΣ, ΕΧΕΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Κ ΕΠΙΠΛΕΟΝΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΣΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΡΙΚΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ, ΚΑΝ ΔΕ ΤΑ ΧΟΥΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡ/ΛΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΕΡΟΥΝ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/10/11, 8:49 π.μ.

    Καλημέρα σας από τα καλύτερα μπλογκ που έχω δει και σας ευχαριστώ για τον κόπο σας να τα μοιράζεστε γενναιόδωρα μαζί μας.
    Για την τσουκνίδα θα ήθελα να προσθέσω και το εξής: μπορούμε και να την μαγειρέψουμε τηγανίσουμε με λίγο ελαιόλαδο και να προσθέσουμε αυγά (όχι δεν τσιμπάει) το σημαντικό όμως είναι πως για τον προστάτη αδένα κάνει την καλύτερη δουλειά, τον καθαρίζει τον κάνει σαν καθρέφτη έλεγε ο παππούς μου ο οποίος την είχε στη διατροφή του αλλά και ως τσάι (αφέψημα)καθημερινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος28/2/13, 9:05 π.μ.

    Όποιος ενδιαφέρεται για τσουκνίδα, μπορώ να του προμηθεύσω, φρέσκια, αποξηραμένη, ή ακόμη και λίπασμα τσουκνίδας δικής μου παραγωγής, βιολογική. Είναι χαρά μου να γνωρίσει ο κόσμος την πολλαπλή χρησιμότητα του παρεξηγημένου αυτού βοτάνου. Για περισσότερες πληροφορίες στο sictransitmundigloria@outlook.com

    Τσουκνίδα Τσιβλού

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Διάβασα οτι συλλέγουμε φύλλα και βλαστό. Γνωρίζει κανείς αν πρέπει να αποφεύγουμε τη συλλογή της κορυφής της τσουκνίδας; Το ρωτώ γιατί έχει η κορυφή πολλή γύρη αυτή την εποχή. Εγώ μαζεψα το 1/3 του φυτού -ξεκινώντας από την κορυφή αλλά όταν το αποξήρανα είδα πολλή γύρη. Μήπως πρέπει να ξεχωρίσω μόνο τα αποξηραμένα φύλλα; Δεν γνωρίζω τη δράση της γύρης. Αν γνωρίζει κανείς ας μας διαφωτίσει παρακαλώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτη την εποχη, δεν εχει ανθισει ακομη. Πως να εχει γυρη;
    Ομως αν εχει, την κλαδευουμε και σε 10 μερες θα εχει πεταξει 2 νεα φρεσκα κλαδακια και αν την ξανακλαδεψουμε 4. Δλδ, μπορουμε ολο το καλοκαιρι κλαδευοντας να μαζευουμε τσουκνιδα που δεν εχει ανθισει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος31/10/13, 12:32 μ.μ.

    Μπράβο γιά το site!
    Κάποτε αγόρασα κάψουλες αποξηραμένης τσουκνίδας στο εξωτερικό (η τιμή τσούκνιζε αλλά ενθουσιάστηκα από τις ενδείξεις). Τώρα μαζεύω τσουκνίδα στο βουνό το καλοκαίρι ακόμη και αν έχει λουλούδια, την στεγνώνω σε αεριζόμενο και σκιερό μέρος και την καταναλώνω όλο τον χρόνο σαν τσάϊ χωρίς ζάχαρη.
    Όταν θέλω να κάνω πίτα την τρίβω με τα χέρια την αφήνω λίγο σε χλιαρό νερό και στην συνέχεια την προσθέτω στα άλλα χόρτα.
    Αυτά τον χειμώνα.
    Την άνοιξη γίνεται φανταστική σαλάτα και το καλοκαίρι οι τρυφερές κορυφές της μπάινουν σε πίτες αλλά και σε άλλα φαγητά με χόρτα (ρεβύθια με λάπατο, τσουκνίδα και σέσκουλο κλπ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ