Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών

Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών

Πως φτιάχνω εσωτερικό σπορείο λαχανικών με λάμπες

Εδώ παρουσιάζω μια ερασιτεχνική κατασκευή εσωτερικού σπορείου φυτών μέσα στο σπίτι με χαμηλό κόστος, φτιαγμένη από μία πλαστική ραφιέρα με λάμπες φθορισμού για μικρή κατανάλωση ενέργειας. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές λάμπες φθορισμού για φυτά βέβαια που είναι καλύτερες αλλά και οι απλές κάνουν την δουλειά τους. Οι λαμπτήρες κρέμονται δεμένες με ένα καλώδιο για να μπορούν να ανεβαίνουν και να κατεβαίνουν κοντά στα φυτά ανάλογα.

Η απόσταση της λάμπας από τα φυτά πρέπει να είναι γύρω στα 2-3 cm και καθώς αυτά ψηλώνουν θα πρέπει να μετακινούμε και το φως ανάλογα. Το φως θα πρέπει να είναι αναμμένο περίπου 10-12 ώρες την ημέρα. Στη συγκεκριμένη κατασκευή μπορούμε να τοποθετήσουμε μέχρι και 160 φυτά.

Ένας άλλος φτηνός τρόπος σε εξωτερικό χώρο, είναι να καλύψουμε το σπορείο μας με ένα διαφανές πλαστικό το οποίο θα κρατάει την θερμοκρασία και την υγρασία "κλεισμένη" και θα διατηρεί της συνθήκες βλάστησης περισσότερο.

Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών

ΦΤΙΑΧΝΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τις αρχές της άνοιξης που ο καιρός δεν έχει σταθεροποιηθεί ακόμα, καλό είναι να προστατεύουμε τα φυτά μας αν τα μεταφυτεύσουμε νωρίς. Παρουσιάζω την ερασιτεχνική κατασκευή ενός μικρού και εύκολου θερμοκηπίου πέντε μέτρων περίπου με φωτογραφίες.
Το κόστος της κατασκευής είναι πολύ μικρό και αν δεν θέλουμε να πάρουμε έτοιμο μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις πλαστικές ράβδους με μπετόβεργες ή κομμένα καλάμια και να αγοράσουμε ένα πλαστικό και να κάνουμε τρύπες με ένα τσιγάρο.
Στο κάθε θερμοκήπιο μπορούμε να βάλουμε δέκα φυτά ανά 40-50 εκατοστά περίπου.

Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών
Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών
Φτιάχνω προστατευμένο σπορείο και θερμοκήπιο λαχανικών

Στο παρακάτω video που μου απόστειλε φίλος αναγνώστης μπορείτε να δείτε μία πιο μεγαλύτερη αλλά εύκολη και οικονομική κατασκευή

Διαβάστε ακόμη:Παλαιό λεωφορείο έγινε κινητό θερμοκήπιο

25 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/1/10, 6:19 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρον..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος19/10/10, 10:57 μ.μ.

    Πλαστικές ράβδους που θα μπορούσαμε να βρούμε..επειδή αναφέρετε οτι το κόστος είναι οικονομικό.Γενικά μας ενδιαφέρει να προφυλλάσουμε οσα φυτεύουμε ειδικά απο τις γάτες..Αν θέλετε να μας πείτε πού θα μπορούσαμε να βρούμε τα υλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος26/10/10, 7:11 μ.μ.

    ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ. ΣΩΛΗΝΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΜΦΘΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6/12/10, 12:48 π.μ.

    Καλησπερα,πολυ ενδιαφερον οι ιδεες σου,μηπως ξερεις πως μπορω να φτιαξω ενα μικρο αλλα πιο ψηλο θερμοκηπιο για ντοματιες ετσι ωστε να μπορω να μπαινω μεσα?Επισης μηπως ξερεις αν μπορω να χρησιμοποιησω τις βεργες σκηνης camping ?

    Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πιο εύκολη και οικονομική λύση είναι να χρησιμοποιήσεις μπετόβεργες από μαλακό σίδερο που πουλάνε στις μάντρες οικοδομών, κάνουν και για ψηλό θερμοκήπιο που θες γιατί φτάνουν μέχρι τα 6 μέτρα άκοπες. Αν παραγγέλλεις αρκετές τις φέρνουν και οι ίδιοι, αλλιώς πρέπει να τις μεταφέρεις ο ίδιος. Η εφαρμογή τους είναι εύκολη και όλοι οι αγρότες συνήθως έτσι φτιάχνουν τα πρόχειρα θερμοκήπιά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/12/10, 7:34 μ.μ.

    Χρειάζεται κάτι συγκεκριμένο στις λάμπες φθορισμού; Η απόχρωση του φωτός για παράδειγμα; Θερμό ή ψυχρό φως. Κάνουν και τα δύο; Επίσης περίπου τι ισχύ χρειάζεται να είναι; Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος10/12/10, 10:59 μ.μ.

    προτεινοντας κι εγω μαντρα οικοδομικων υλικων αγοραζοντας Διχτυωτο πλεγμα(αυτο που βαζουν στα δαπεδα-εχει μεγαλες διαστασεις) στο οποιο μπορεις με ενα ατσαλοσυρμα να ενωσεις 2 πλεγματα μεταξυ τους ..(καπως ετσι οπως ειναι το αναποδο γραμμα U )
    Χρησιμοποιεις σαν ορθοστατη σιδερακια εως φ10 -αφου τα λυγισεις κ τα κοψεις
    τα περνας στις ακρες απο το πλεγμα ετσι ωστε να συγκρατησεις την κατασκευη σου απο ανεμους κτλ


    (σχημα οπως το γραμμα Λ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος16/2/11, 11:59 π.μ.

    Οι τρύπες ανοίγονται μόνο στα άκρα ή και ενδιάμεσά? Υπάρχει κάποιος οδηγός για το μέγεθος και τον αριθμό τους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σχετικα με το σπορειοθελω να βαλω σπορους απο ντοματα και αγγουρι.καθε ποτε κανω ποτισμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ χρήσιμες οι ιδέες σου...μήπως όμως ξέρεις πως μπορώ να κατασκευάσω ένα θερμοκήπιο στο μπαλκόνι του σπιτιού μου χωρίς πολύ κόστος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος10/4/11, 4:30 μ.μ.

    πολυ ενδιαφερον αυτα που γραφεται.φυτευω και εγω φυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. XΡΙΣΤΙΝΑ10/4/11, 6:10 μ.μ.

    Γειά σας. Σήμερα μπήκα στην παρέα σας τυχαία για κάποιες πληροφορίες. Συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας. Ήθελα να ρωτήσω. Μέσα στο θερμοκήπιο που έφτιαξα με σιδερόβεργες και νάϋλον όταν φύτρωσαν τα φυτά (έχω βιολογικούς σπόρους) κάτι τρώει τις κορυφές κυρίως από τις πιπεριές. Μήπως ξέρετε τι είναι και πώς μπορώ να προστατεύσω τα σπορόφυτα; Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ψάξε για σαλιγκάρια ή κάμπιες το βράδυ με φακό ή πολύ νωρίς το πρωί. Οι κάμπιες κρύβονται μέσα στο έδαφος την ημέρα, αν σκάψεις κοντά ίσως τις βρεις το ίδιο και τα σαλιγκάρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/4/11, 11:50 μ.μ.

    τα φυτα ποσες ωρες πρεπει να τα βλεπει ο ηλιος?? Εχω σπορειο
    στο μπαλκονι μου αλλα δεν το
    βλεπει
    ο ηλιος πολλες ωρες,πιστευεις θα καταφερουν να φυτρωσουν??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φυσικά θα καταφέρουν να φυτρώσουν αν υπάρχει η κατάλληλη θερμοκρασία, αν έχουν μικρότερη απλά θα αργήσουν λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. yiannis Forester21/8/11, 1:16 μ.μ.

    Οι λάμπες εκτός από την αύξηση της φωτοπεριόδου ,δημιουργούν και αύξηση της θαρμοκρασίας για την φύτρωση;
    Σε πόσο ύψος από τα φυτά θα πρέπει να βρίσκονται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος22/8/11, 12:57 μ.μ.

    Αυξάνουν την 8ερμοκτασια αλλά δεν είναι και για να θερμάνεις θερμοκήπιο. Πάντως τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι λάμπες στρεσάρουν το φυτό και συχνά δημιουργούνε γενετικές μεταλλάξεις. Αν μπορούμε να το αποφύγουμε καλό θα ήταν, και ειδικά όσοι κρατάμε σπόρο από ντόπιες ποικιλίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος29/11/11, 11:34 π.μ.

    θέλω να κατασκευάσω θερμοκήπιο για τη βεράντα σε διαστάσεις περίπου 100χ40χ60(ΜχΠχΥ),με κάλυμμα που να ανοίγει και να βγαίνει εύκολα(για πότισμα ή για το καλοκαίρι).Είτε θολωτό είτε τετραγωνισμένο με μεταλλικό ή πλαστικό κορμό.
    Ξέρετε που μπορώ να ωρω τα υλικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος29/11/11, 1:52 μ.μ.

    Θα πρεπει να κανεις πατεντα για τον σκελετο, γιατι σωληνες σε αυτες τις διαστασεις δεν θα βρεις. Υπαρχουν μεταλικοι συνδεσμοι που ενωνουν σωληνες και ευκολα μπορεις να τους βρεις στο διαδυκτιο -οπως και τα κλιπς για να πιασεις το ναυλον, το οποιο θα βρεις σε μαγαζια που πουλουν σιδηρικα. Ναυλον για θερμοκηπια θα ζητησεις κι οχι οτι να 'ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ενδιαφέρουσες,πρακτικές και φθηνές οι προτάσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. έχω μια ΄ξύλινη ραφιέρα από τα ικεα. την έχω στο μπαλκόνι. θα μπορούσα αν την κάλυπτα με νάυλον να την μετατρέψω σε σπορείο? θέλω να βάλω ντοματες και πιπερίες τον Δεκέμβριο ετσι ώστε φέτος να μην αγοράσω καθόλου φυτό. αν βάλω λάμπες θα έχει αρκετή θερμοκρασία ή θα μου παγώσουν???το ψαχνω να αγοράσω σπορείο αλλά είναι ακριβά. ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πολύ χρήσιμες οι ιδέες σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος13/5/13, 7:49 π.μ.

    Εβαλα σπορους να φυτεψω μαυροματικα, ατζουρι πεπονι καρπουζι ειναι αργα πιστευετε ; εχω αργησει αλλα θελω να το προσπαθησω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Για φασόλια ίσως είναι λίγο αργά, αλλά αυτό εξαρτάτε από το μικροκλίμα της περιοχής που είστε, για τα άλλα δεν θα έλεγα ότι έχετε αργήσει πολύ, εξάλλου ο καιρός ο ίδιος μας πήγε πίσω φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10210734867561739&id=1651009688

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.