Πως φτιάχνω κομπόστ
Compost ονομάζεται το οργανικό υλικό που προέρχεται από την διαδικασία της κομποστοποίησης οργανικών υπολειμμάτων.Οι ανθρώπινες ενέργειες που έχουν σκοπό να επιταχύνουν και να καθοδηγήσουν τις φυσικές διεργασίες της βιοαποδόμησης των οργανικών υπολειμμάτων έχει επικρατήσει να ονομάζεται διεθνώς κομποστοποίηση (composting).
Το κομπόστ είναι ένα προϊόν με μεγάλη γεωργική αξία. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα οργανικό λίπασμα που βελτιώνει το έδαφος. Όταν προστεθεί στην καλλιέργεια δεν ανταγωνίζεται το άζωτο με τα φυτά, είναι απαλλαγμένο δυσοσμιών. Τα compost περιέχουν συνήθως 2 % άζωτο, 0,5 - 1 % φώσφορο και περίπου 2 % κάλιο. Το άζωτο αποδεσμεύεται και είναι διαθέσιμο στα φυτά με αργό ρυθμό.
Τα πλεονεκτήματα της χρήσης compost είναι πολλά:
- Τα φυτά γίνονται πιο ανθεκτικά στις διάφορες ασθένειες.
- Η γεύση και το άρωμα των προϊόντων είναι καλύτερα.
- Το έδαφος γίνεται πιο αφράτο, καλύτερο πορώδες, δουλεύουν καλύτερα οι μικροοργανισμοί και δεν κρατάει νερά.
- Η απόδοση των φυτών είναι ίδια με την συμβατική καλλιέργεια.
- Με τη χρήση του κομπόστ μπορούμε να βοηθήσουμε τα ταλαιπωρημένα εδάφη να ξαναγίνουν οργανικά εδάφη.
Υλικά κατάλληλα για κομποστοποίηση:
- Φύλλα από φυτά και δέντρα.
- Υπολείμματα καλλωπιστικών φυτών δέντρων (κλαδιά, βλαστοί).
- Διάφορα αγριόχορτα (να μην έχουν ώριμους σπόρους).
- Μαραμένα λουλούδια.
- Χώμα από γλάστρες (όταν ανανεώνεται το χώμα τους).
- Κλαδιά δένδρων και θάμνων.
- Στάχτη από ξύλα.
- Κομμένο γρασίδι από χλοοτάπητες.
- Ροκανίδια και πριονίδια ξύλου σε μικρές ποσότητες (όχι εμποτισμένης ξυλείας).
- Υπερώριμα ή χαλασμένα φρούτα.
- Τσόφλια από αυγά.
- Υπολείμματα του καφέ και τσαγιού με το νερό τους.
- Υπολείμματα λαχανικών από το καθάρισμα τους στην κουζίνα (φλούδες από λαχανικά και φρούτα, βολβοί από φασόλια, αρακά, κουκιά κ.ά.
- Υπολείμματα βρασμένων φαγητών στα οποία δεν έχει προστεθεί λάδι.
- Άχυρο από καλλιέργειες ή από ενσταυλισμό ζώων.
- Φύκια θάλασσας.
- Κοπριά από αιγοπρόβατα και βοοειδή
Υλικά Ακατάλληλα για κομποστοποίηση:
Πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα, πλαστικά, γυαλί, τυπωμένο χαρτί, υπολείμματα φαγητών που περιέχουν λίπη, κρέας, κόκαλα, καθώς και τα υλικά καθαρισμού.
Κατασκευή Κομπόστ
Κομπόστ μπορεί να παρασκευάσει ο καθένας σε λίγα τετραγωνικά μέτρα ανθόκηπου ή λαχανόκηπου, συγκεντρώνοντας τα υλικά σε σωρούς ή μικρές αυτοσχέδιες κατασκευές από ξύλο ή συρματόπλεγμα. Ο χώρος κομποστοποίησης για λόγους αισθητικής και υγιεινής, δεν πρέπει να βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Το κομπόστ μπορεί να γίνει σε έναν απλό σωρό αν ο όγκος είναι τουλάχιστον 3 κυβικά μέτρα. Το ύψος του σωρού δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 2 μέτρα για να αποφύγουμε τη συμπίεση και να μπορούμε να ανακατεύσουμε το σωρό πιο εύκολα. Η βάση του σωρού πρέπει να έχει λίγη κλίση για να στραγγίζουν τα νερά. Μπορούμε να φτιάξουμε το στρώμα της βάσης με καλά πατημένο χώμα, άμμο ή χαλίκι.
Το άριστο μέγεθος των υλικών για τον σωρό μας είναι από 1,5-7,5 cm περίπου. Το μέγεθος του υλικού επηρεάζει σημαντικά τη μικροβιακή δραστηριότητα αφού ο θρυμματισμός αυξάνει την επιφάνεια όπου δρουν τα μικροβιακά ένζυμα και μειώνει τα κενά αέρα. Στη βάση του σωρού θα ήταν καλό να τοποθετήσουμε το πρώτο στρώμα από ένα ξηρό ασυμπίεστο υλικό όπως θρύμματα ξύλου, για να εξασφαλίσουμε τον καλό αερισμό από κάτω. Μετά προσθέτουμε εναλλάξ ένα στρώμα υγρών υλικών π.χ. γρασίδι, φλούδες φρούτων και μετά συνεχίζουμε με μια στρώση από απορροφητικά υλικά π.χ. άχυρο, ξερά φύλλα, στάχτη. Καθώς προσθέτουμε κάθε στρώμα, το βρέχουμε με νερό. Τέλος προστατεύουμε το σωρό από τις καιρικές συνθήκες και τον καλύπτουμε με άχυρο ή με ένα μουσαμά στην κορυφή.
Αφού διαμορφωθεί ο σωρός, η αύξηση της θερμοκρασίας φανερώνει έναρξη της μικροβιακής δραστηριότητας. Τα πρώτα δύο ή τρία 24ώρα, η θερμοκρασία αυξάνει και μπορεί να υπερβεί τους 70 ° C και να διατηρηθεί για αρκετές μέρες. Μια θερμοκρασία γύρω στους 55 ° C - 60 ° C είναι απαραίτητη για ένα χρονικό διάστημα (Α΄ φάση) επειδή οδηγεί σε μερική αποστείρωση του υλικού. Κατά τη Β΄ φάση, η βέλτιστη θερμοκρασία κομποστοποίησης βρίσκεται ανάμεσα στους 30 ° C - 37 ° C, ενώ αν μειωθεί κάτω από τους 20 ° C η αποσύνθεση επιβραδύνεται.
Η βιοδιάσπαση είναι αερόβια διεργασία για αυτό οι οργανισμοί που συμμετέχουν πρέπει να εφοδιάζονται με το απαραίτητο οξυγόνο. Αν εκτραπεί η ζύμωση σε αναερόβια, εκλύονται από τον σωρό δύσοσμα αέρια όπως υδρόθειο, μεθάνιο, αμμωνία. Αυτό το διορθώνουμε διώχνοντας την υπερβολική υγρασία, γυρίζοντας το σωρό. Ελέγχουμε την υγρασία κάθε 5-10 μέρες και προσθέτουμε νερό όταν γυρνάμε το σωρό. Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 70%.
Το μυστικό για γρήγορη κομποστοποίηση είναι συχνό γύρισμα. Εξασφαλίζει τον καλό αερισμό και οι μικροοργανισμοί δουλεύουν κυριολεκτικά πυρετωδώς. Η θερμοκρασία ελέγχεται και μόλις πέσει, ο σωρός γυρίζεται. Η ανάδευση των σωρών πραγματοποιείτε κάθε 7-10 ημέρες. Για να επιτύχουμε όσο το δυνατόν καλύτερο αερισμό η αναστροφή γίνεται με διπλό τρόπο, μέσα έξω και τα πάνω κάτω. Στο τέλος της κομποστοποίησης έχουμε μείωση στο 65 - 70 % του αρχικού όγκου υλικών.
Κομπόστ στο σπίτι:
Ένα δοχείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για παρασκευή compost στο σπίτι μας, είναι ένα παλιό ντεπόζιτο νερού. Θυμηθείτε να ανοίξετε αρκετές τρύπες στις πλευρές του ντεπόζιτου, κάτι που είναι απαραίτητο για την κυκλοφορία του αέρα.
Οικιακή κομποστοποίηση
Κομποστοποίηση σε 18 ημέρες
Έγχυμα κομπόστ:
Φυτά που χρειάζονται άμεση ενίσχυση ξαναζωντανεύουν με νερό πλούσιο σε θρεπτικά, που γίνεται με την εμβάπτιση μιας τρύπιας σακούλας με κομπόστ σε έναν κουβά για 2-3 μέρες. Διαλύουμε το υγρό που προκύπτει μέχρι να έρθει στην απόχρωση του τσαγιού. Μπορούμε να ξαναχρησιμοποιήσουμε την ίδια «σακούλα» μερικές φορές κι ότι απομείνει μπαίνει πάλι στο σωρό του κομπόστ.
Βιβλία:Οδηγός Κομποστοποίησης
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω φυσικό ενεργοποιητή κομπόστ
πολύ χρήσημες πληροφορίες
ΑπάντησηΔιαγραφήμπράβο για την κίνηση αυτή
Συγχαρητήρια για τα επιτυχημένα άρθρα σας. Θα ήθελα ωστόσο να εκφράσω μια απορία (ίσως και χαζή) στο συγκεκριμένο θέμα. Πως ακριβώς μπορούμε να διακρίνουμε το ώριμο κομποστ και κατ' επέκταση πως θα το διαχωρίσουμε αυτό από το ''χλωρό'' και τα προσφάτως εναποτιθέμενα υλικά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ προκαταβολικά.
Giannis
Το ώριμο κομπόστ, θα μοιάζει με ...φρέσκο χώμα. :-)
ΑπάντησηΔιαγραφήδε θα υπάρχουν μεγάλα κομμάτια και υπολείμματα, από αυτά που πετάξαμε, μέσα του, και επίσης θα έχει σχετικά ευχάριστη μυρωδιά.
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν λύνεται. Ναι η μορφή και η οσμή είναι συγκεκριμένη αλλα αυτό δεν σημαίνει οτι μπορεί να γίνει διαχωρισμός, (μόνο αν αφαιρείς ένα ένα με το χέρι),εξαιτίας της ανάδευσης παλιού-νέου κάτι απαραίτητο για τον αερισμό του σωρού.
ΑπάντησηΔιαγραφήGiannis
Καλησπέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις καμιά καλή συμβουλή για την απομάκρυνση κατσαρίδων από το κομπόστ; Καλή σκέψη η κομποστοποίηση, αλλά εμφανίστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα...Η πρακτική εφαρμογή δυστυχώς δημιουργεί προβλήματα και δεν αναφέρεται πούθενα καμία λύση, ούτε και καμιά προειδοποίηση στους επίδοξους "κομποστοποιητές"...
Άκης
Φιλε Ακη περισσοτερες πληροφοριες.Μεγεθος της κατσαριδας ειναι η κλασσικη μεγαλη οι αλλες μικροτερες? το ειδος της κομποστοποιησης? ειναι καδος κηπου?εχεις γαιοσκωληκες? Που τον εχεις τοποθετημενο (τον καδο)? Τον βλεπει ο ηλιος? Τι ειδους υλικα ριχνεις μεσα? Ποτε σου παρουσιαστηκε το προβλημα? Lime εχεις ριξει ποτε? Το προβλημα που αναφερεις βεβαιως και εχει εντοπιστει στην σχετικη βιβλιογραφια αν ομως εχεις αρχισει την κομποστοποιηση στηριζομενος μονο σε σχετικες αναφορες στο διαδικτυο τοτε ισως ειναι λιγο πιο δυσκολο να το εντοπισεις αν δεν ξερεις τι ακριβως ζητας. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε kbantikos καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΜάλλον το μόνο που ζητώ είναι τρόποι να απομακρυνθούν οι κατσαρίδες από το κομπόστ μου( με οικολογικό τρόπο αν είναι δυνατό) :)
Οι κατσαρίδες θα έλεγα ότι είναι μεσαίου μεγέθους. Ο κάδος μου είναι πλαστικός 500 λίτρων και τον έχω τοποθετήσει στην ταράτσα μου. Ρίχνω μέσα τεμαχισμένα κλαδιά, φύλλα ξερά, λαχανικά που δεν καταναλώνονται( μαρούλια, λάχανα, τομάτες κλπ)και χώμα από παλιές γλάστρες. Γαιοσκώληκες δεν έχω προσθέσει αλλά υπάρχουν μάλλον λόγω του παλαιού χώματος(;) και τον βλέπει ο ήλιος. Επίσης έχω προσθέσει ένα μικρό σταλακτίτη αυτόματου ποτίσματος με ημερήσια δόση. Για το Lime δεν έχω ακουστά...
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Άκης
Ακη οι εκδοσεις Ψυχαλος εχουν πολυ ωραια βιβλια σχετικα με την κομποστοποιηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο δια ταυτα θα θεωρησω τις κατσαριδες που μου λες οχι σαν τις κατσαριδες εκεινες που ειναι ωφελιμες για την ζωη του κομποστ (ναι υπαρχουν τετοιες και ειναι καλο να τις αφηνουμε) αλλα σαν τις μεγαλες καφε κατσαριδες που δεν προσφερουν και πολλα.
Για να εχεις κατσαριδες σημαινει οτι υπαρχει τροφη να φανε, σημαινει οτι δεν φτιαχνεις σωστο σωρο (ζεστο αρκετα) και το φαγητο δεν λιωνει οπως θα επρεπε. Ριξε Lime, Δολομίτη ή σταχτη ξυλου. Θα σε συμβουλευα lime αφου ριχνει την οξυτητα του εδαφους και επιβαλεται να ριχνεις μια φορα τον μηνα.Ανακατεψε καλα.Τον σταλακτίτη αυτόματου ποτίσματος θα σε συμβουλευα να τον αφαιρουσες και να εβλεπες μονος σου καθε ποτε θελει λιγο βρεξιμο ο σωρος.Αν η αναλογια υλικων ειναι σωστη ο σωρος δεν θελει βρεξιμο. Τα λαχανικα-φαγωσιμα, τυλιξε τα καλα μεσα σε φυλλα εφημεριδας και χωστα μεσα στον σωρο απο εδω και περα. Αφου ανακαταψεις καλα το σωρο και εχεις ριξει lime βρες λιγο γκαζον κανε μια στρωση 2 εκατοστων απο πανω βαλε χαρτοπετσετες, χαρτοκουτα,φακελους χωρις την ζελατινα μετα απο πανω αλλη μια στρωση γκαζον.Αυτο το κανουμε για να επαναφερουμε λιγο την διαδικασια κομποστοποιησης στα σωστα επιπεδα. Μολις τα κανεις αυτα χρησιμοποιησε και ενεργοποιητες(θα βρεις σε αλλη ενοτητα του ιστολογιου σχετικα) και περιμενω τα νεα σου με αγωνια. Να γνωριζεις οτι οι κατσαριδες ειναι απο τα πιο δυσκολα προβληματα του κομποστ και απο την στιγμη που μπηκανε στο σωρο δυσκολα θα βγουνε αυτο ομως δεν ειναι απαραιτητα κακο πολλες φορες ισχυει το αντιθετο.Μπορεις να βαλεις παγιδες για να δεις απο που εισερχονται οι κατσαριδες στο κομποστ και να ψεκασεις τα σημεια εκεινα η εναλλακτικα να ψεκασεις γυρω απο το καδο σε καποια μικρη αποσταση με το fedona το οποιο ειναι πολυ καλο σκευασμα ή σε θεωρητικο επιπεδο βαλε μια σφηκοφωλια στον καδο και εχεις λυσει το προβλημα :)))
Kbantike, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια για το blog αλλά και για την βοήθεια που προσέφερες με τις γνώσεις σου. Χρειάζεται τέτοια άτομα το blog που να βοηθάνε και να προσφέρουν τις γνώσεις τους σε άλλους. Και αν μπορείς να βοηθήσεις και παραπάνω κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελευταια ξεκινησα την παραγωγη κομποστ. Βεβαια δεν τοποθετησα τα υλικα για κομποστοποιηση με την σειρα που αναφερεται στο site. Εβαλα δηλαδη κατω-κατω χωμα κ χορτα ημικομποστοποιημενα(απο στοιβα με χορτα μετα απο οργωμα στα οποια ειχε αρχισει η αποσυνθεση), στη συνεχεια ξεροχορτα κ φλουδες απο φρουτα κ λαχανικα κ απο πανω παλι χορτα κ χωμα. Ηθελα να ρωτησω αν θα υπαρξει προβλημα που τοποθετησα τα υλικα τυχαια.
Επισης ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει περιπτωση να μαζευτουνε ποντικια. Το κομποστ βρισκεται στο περιβολι διπλα απο το σπιτι οποτε θα ηθελα να το αποφυγω με καθε τροπο.
Ευχαριστω πολυ
Φιλε/η Ανώνυμε, αρχίζω απο το τέλος ναι υπάρχει περίπτωση να μαζευτουνε ποντικια εφοσον υπαρχουν ποντικια εκει κοντα. Αυτο για τους παραγωγούς κομποστας δεν αποτελει προβλημα μιας και τα ποντίκια δεν δημιουργουνται απο το τιποτα κοντά στους σωρούς (κομπόστας) αλλά προϋπάρχουν. Θες να τα αποφυγεις? μπορεις να κανεις μια πολυς μικρης εκτασης περίφραξη με πλέγμα μικρων θηλιών γυρω απο τον καδο αλλά να ξερεις ενα αποφασισμενο αρούρι δυσκολα θα μεινει εκτός. Τα υλικα (καλό θα ειναι να ειναι καπως ψιλοκομμένα) δεν εχει μεγαλη σημασία πως τα ριχνεις (εφ οσον καθε 10 μερες ο σωρος καλο ειναι να ανακατευεται)μεγαλη σημασια ομως εχει η σωστη αναλογια των υλικων. Μην ριξεις αλλο χωμα απο πανω δυσκολευεις την διαδικασία οξυγόνωσης του σωρου και τελος χαλαρωσε οτι και να κανεις εφοσον ριχνεις οργανικα υλικα η κομποστοποιηση θα γίνει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια και ευχαριστώ για όλες τις πληροφορίες που παρέχετε. Έχω ξεκινήσει εδω και 20 ημέρες έναν μεγάλο σωρό 1.30μ*1.30μ*1μ ύψος με ζιζάνια από τον κήπο μου υπολύματα από κοπή λαχανικών και με κλαδέματα απο δημόσια πάρκα και παρτέρια. Οι κηπουροί του δήμου είχαν αφήσει μεγάλες σακούλες με αυτά για τα μαζέψουν αργότερα τα φορτηγά. Δυστηχώς πριν 8 μέρες πήρα 6 σακούλες μαύρες με αρκετά φύλα ευκαλύπτου περίπου το 1/4 που διάβασα αργότερα στο διαδύκτιο ότι είναι τοξικά και δεν μπαίνουν στο κομπόστ. Σε 2 μέρες, που θα το ανακατέψω πάλι, θα προσπαθήσω να βγάλω όσα μπορώ. Φοβάμε όμως μήπως η ζημία έγινε και αντί για καλό μου δηλητιριάσει τα λαχανικά που θέλω να βάλω την άνοιξη
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη ιστοσελίδα, άγκυρα για όσουν είναι μακριά από κάποιον να τους συμβουλεύσει..Ερώτηση¨- όταν το κόμποστ είναι έτοιμο, πρέπει να κρισαριστει- εννοώ να γίνει ίδιας υφής με το χώμα? (επειδή δεν έχω τρόπο να βάζω σε μικρά κομματάκια οτι μπαίνει μέσα το γινομένο κομπόστ μου δεν είναι ποτέ αρκετα λεπτοκομμένο). επείσης συστήνεται και η κατασκευή παράλληλου κομπόστ έτσι ΄ςστε να επιτρέπεται στη μία σορό να χωνεύει ενώ παράγεται συνεχώς νέο υλικό?111234
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλε ανωνημε το κομποστ πρεπει να κοσκινιστη,ριξε γυρω- γυρω βορακα[υδραυλικα ειδη],και φυλλα απο καρυδια η φυλλα δαφνης για τα ποντικια,εννοητε αν εχεις χωρο παραλληλο κομποστ,[βορακας για κατσαριδες].
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙα όποιν βαρεριέται να το κάνει τοτε μπόρουν εδω να τον βοηθήσουμε με αυτην την διαδικασία http://www.xartziliki.gr/tags/Tips-Advice/%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%AF%CE%B4%CE%B9
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog πολύ κατατοπιστικό στα θέματα του. Σαν αρχάρια ήθελα να ρωτήσω αν σε μικρότερους κάδους γίνεται το κομποστ πιο γρήγορα? Και επίσης το κομποστ θα ωφελήσει τα λαχανικά που θα φυτέψουμε στο χωραφάκι μας(πατάτες, ντοματούλες, κολοκυθάκια κ.τ.λ.)?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ και πάλι συγχαρητήρια
L.M.
Για την φιλη L.M,η διαδικασια κομποστ ειναι επιπονη,εχει καποιο κοστος εξοπλισμου αλλα,αν το τολμησετε, τα αποτελεσματα ειναι θεαματικα,φρουτα και λαχανικα ειναι ευγευστα και το σπουδαιοτερο χωρις χημικα.Αξιζει τον κοπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορει καποιος να με γνωριση, αν τα φύκια και ξερές πευκοβελόνες υπάγονται στα οργανικά υλικά η στα ανοργανα, αυτό θα με βοηθήση να τα βάλωστη σωστή στρώση. ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΟΡΘΩΣΗ...ΣΤΗΕΡΏΤΗΣΗ ΠΟΥ ΥΠΕΒΑΛΑ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΑΝΑ ΤΑ ΦΥΚΙΑ ΚΑΙΠΕΥΚΟΒΕΛΟΝΕΣ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΑΣΙΝΑ Η ΚΑΦΕ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι πευκοβελόνες υπάγονται στα «καφέ» υλικά. Δεν θα τα έβαζα όμως στο σωρό μου επειδή έχουν όξινες ιδιότητες και αποσυντίθενται εξαιρετικά αργά. Αν θελήσεις να τις βάλεις, μη προσθέσεις παραπάνω από 7-10% του συνολικού σωρού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φύκια υπάγονται στα «πράσινα» υλικά και όχι μόνο, αφού περιέχουν θρεπτικά στοιχεία που δε τα βρίσκουμε στα κλασσικά οργανικά υλικά.
Φυσικά και τα δύο είναι οργανικά.
Κώστα σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες σου σχετικά με τα φύκια και πευκοβελόνες. θα προσπαθήσω να ακολουθήσω τη αναλογία στις στρώσεις των υλικών καφέ-πράσινα γιατί μέχρι τώρα, απο κουρέματα γκαζόν και υπολοίματα κουζίνας τα έριχνα στο κάδο ολα μαζί ,με αποτελέσματα μέτρια, π.χ όπως επεσημανες σωστά οι πευκοβελόνες μετά απο ενα σχεδόν χρονο στο κάδο παρέμειναν με το σχήμα τους..ιδωμεν!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΩ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΑΝΟΙΞΗ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ4
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο διατηρούμε σε σακιά ή πλαστικές σακούλες προστατευμένα από ήλιοκαι υγρασία, και το χρησιμοποιούμε όποτε χρειάζεται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά καλημέρα και συγχαρητήρια γιά αυτό το μπλογκ. Έχω μία ερώτηση σχετικά με την κομποστοποίηση που θέλω να ξεκινήσω, ως σχετικά αρχάριος, ενθουσιώδης καλλιεργητής. Λοιπόν η απορία μου: μού είπε κάποιος γνωστός να αποφύγω να βάλω γαιοσκώληκες στον κάδο, γιατί αργότερα το κόμποστ που θα φτιάξω θα δημιουργήση στο χώμα με την σειρά του σκουληκάκια. Φαίνεται κατ΄αρχάς λογικό, καθώς θα αφήσουν εκεί μέσα τα αυγά τους. Μου πρότεινε δε, να χρησιμοποιήσω απλώς ενεργοποιητές. Βεβαίως σκέφτομαι πως αφού ο κάδος ή το πλέγμα που θα φτιάξω, ούτως ή άλλως πατάει στο χώμα του κήπου, θα μπουν και από εκεί μικροοργανισμοί και σκουλήκια. Οπότε τι γίνεται τώρα; Μήπως το κόμποστ ευννοεί την ανάπτυξη σκουληκιών στο λιπασμένο έδαφος, ή ο φίλος αυτός κάνει λάθος; Μπορεί κάποιος να με διαφωτίση; Ευχαριστώ προκαταβολικά και φιλικούς χαιρετισμούς προς όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘανάσης
Θανάση, ίσως δε θα πρέπει να ανησυχείς για τους γεοσκώληκες, αφού η παρουσία τους στο έδαφος είναι απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη, προκειμένου να το αερίζουν το υπέδαφος και να προσφέρουν τα θρεπτικά υπολείμματά τους στα φυτά σου. Παρόλα αυτά, σε ένα "ώριμο" σωρό κομπόστας κι ο οποίος έχει σταματήσει να υγραίνεται, τα σκουλήκια δε θα επιβιώσουν. Θα έχουν διαφύγει σε αναζήτηση υγρασίας ή θα έχουν πεθάνει στερούμενοι αυτής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤους ενεργοποιητές θα τους βάλεις μόνο στη περίπτωση που χρησιμοποίησες λανθασμένες αναλογίες καφέ και πράσινων και δεις πως η διαδικασία χουμοποίησης γίνεται εξαιρετικά αργά. Αν όμως οι αναλογίες και τα υλικά είναι τα σωστά και αν φροντίσεις για τη συνεχή ύγρανση και τον αερισμό του σωρού σου, δε θα τους χρειαστείς ποτέ.
Προσοχή μόνο στη θερμοκρασία που αναπτύσσεται στο κέντρο του σωρού, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, για να μη σκοτώσει τους μικροοργανισμούς που θα έχουν ήδη αναπτυχθεί.
Αριστα με τόνο. Μπράβο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορία 1. Υπαρχει καποια αναλογία υλικών ;
Απορία 2. Αν σκάψω 10-15 εκ, ριξω τα υλικά της κομποστας σκεπασω με χώμα, πετυχαινω κατι ;
Tην ερώτηση κάνω γιατί ο κήπος μου είναι σε κατοικοιμένη περιοχή και δε θελω να δημιουργήσω προβλήματα αισθητικής και οσμών στους γείτονες.
Ευχαριστώ
Η αναλογία είναι 3 μέρη καφέ υλικά και ένα μέρος πράσινα. Ψάξε σχετική αρθρογραφία στο google για λίστες υλικών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη δεύτερη ερώτησή σου, φυσικά και μπορείς να τα θάψεις, αρκεί να έχουν τηρηθεί οι αναλογίες και να καταβρέχεις το μέρος τακτικά. Κατά καιρούς ρίχνε μια ματιά για την πορεία της κομποστοποίησης ξεθάβοντας ένα σημείο.
Κώστας
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΩ ΟΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα υλικά μπορείς να τα προσθέτεις στη διάρκεια φυσικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες και εδώ κάποιες χρήσιμες πληροφορίες
http://toxrisimo.blogspot.com/2011/06/compost.html
Η στάχτη υπάγεται στα πράσινα υλικά της κομπόστας η στα καφέ υλικά????
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ .
Φίλε Αρίστο,
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στάχτη είναι ανεξάρτητο υλικό. Περιέχει μεγάλες ποσότητες καλίου. Η αλκαλικότητα της στάχτης μπορεί να επιβραδύνει την κομποστοποίηση, αλλά και η ιδιότητά της να γίνεται συμπαγής όταν βραχεί δεν επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί στο σωρό.
Ένας λοιπόν κουβάς ανά m3 σωρού είναι αρκετός, αρκεί να μη προέρχεται από κάρβουνα, αλλά από ξύλα και σε κάθε περίπτωση να μην προέρχεται από ψησίματα κρεάτων.
Και θυμόμαστε πάντα να τη σκορπίζουμε στο σωρό.
Κώστα Ανδρεόπουλε γειά
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ για τις πληροφορίες τις διάβασα με προσοχή σχετικα με τη στάχτη. Η περισια στάχτη από το τζάκι να ρίχνεται στο περιβόλι σωστά???
ευχαριστώ και πάλι
Σωστά Αρίστο. Αλλά και πάλι χωρίς υπερβολές. Τονίζω πάλι μόνο πως πρέπει να προέρχεται από ξύλα που δεν έχουν υποστεί καμμία επεξεργασία με χημικά. Κάνει καλό στα όξινα εδάφη ανεβάζοντας το PH. 1 κιλό ανά 10 m2 εδάφους είναι καλή αναλογία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜη τη ρίξεις εκεί που πρόκειται να φυτέψεις πατάτες, γιατί ευνοεί την ανάπτυξη βλαπτικών βακτήριων.
Επίσης απέφυγε την πρόσμιξη με αζωτούχα λιπάσματα, γιατί η στάχτη θα καταργήσει το άζωτο.
Κώστα οκ ελήφθη....ευχαριστώ και πάλι
ΑπάντησηΔιαγραφήΕις προσοχή Κ.Ανδρεόπουλου. Κώστα επιτέλους έφτιαξα κομπόστ πρώτης ποιότητας περίπου ένα κυβ.μέτρο.Δε θα ήθελα να το δαπανήσω άσκοπα, γιαυτό θα ήθελα να σε ρωτήσω πόση ποσότη από κομπόστ να βάλω αναλογικά π.χ στα μαρούλια,λάχανα, και κυρίως στις ντομάτες την ανοιξη?? Πόσες χούφτες δηλ. σε κάθε ρίζα κατά προσέγγιση???ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρίστο το κομπόστ θα πρέπει να ανακατευτεί καλά με το επιφανειακό χώμα που πρόκειται να κάνεις τη φύτευση. Με τα ποτίσματα ή τις βροχές οι πολύτιμες ουσίες του θα στέλνονται σιγά – σιγά στο ριζικό τους σύστημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα κάθε φυτό έχει εντελώς διαφορετικές ανάγκες σε θρεπτικές ουσίες. Για παράδειγμα οι ντομάτες που αναφέρεις θέλουν διπλάσια ποσότητα ανάμιξης απ΄ότι τα λάχανα. Τα μαρούλια λιγότερο και τα καρότα ακόμα πιο λίγο.
Αν στο σωρό που έφτιαξες υπάρχει και ζωική κοπριά, θα πρέπει να είσαι σίγουρος πως είναι τελείως χωνεμένη για μη τα κάψει. Υπολόγισε χοντρικά δύο χούφτες για τις ντοματιές (πάντα ανακατεμένες καλά στο χώμα που θα φυτέψεις) και μία για τα υπόλοιπα λαχανικά.
Costas Thanks for your kind attention, I duly noted.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξερω αν εχει αναφερθει, αλλα στο κομποστ δεν βαζουμε πικροδαφνες, αφου ειναι τοξικες και δεν χανουν σε καμια φαση -σταχτη- την τοξικοτητα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήηθελα να ρωτησω τα απο κυπαρισια ειναι υλικο που μπορει να στο κομποστ?ευχαροστω για τις πληροφοριες ο ιστοτοπος ειναι πολυ χρησιμος
ΑπάντησηΔιαγραφήηθελα να ρωτησω τα φυλλα απο κυπαρισια ειναι υλικο που μπορει να μπει στο κομποστ?ευχαριστω για τις πληροφοριες ο ιστοτοπος ειναι πολυ χρησιμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιλτο, ισχυει οτι και με τα πευκα, τις κουκουναριες κλπ. Oχι πανω απ το 10% επι του συνολου του κομποστ. Αν ομως ριχνεις σταχτη, καλυτερα να μην βαλεις καθολου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΞΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΚΛΑΔΟΤΕΜΑΧΙΣΤΗ ΑΛΕΣΑ ΚΛΑΔΙΑ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ ΚΑΙ ΕΡΙΞΑ ΤΟ ΥΛΙΚΟ ΣΤΟ ΣΩΡΟ ΤΟΥ ΚΟΜΠΟΣΤ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ, ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ ΑΥΤΟ; ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγω φιλε μου, oταν το εμαθα, πεταξα μιας σαιζον το κομποστ. Σχεδον 4 κυβικα... Ψαχνοντας στο google, καταλαβα πως επρεπε να το πεταξω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκομη και οταν τις καιμε, πρεπει να φροντιζουμε ο αερας να ειναι προς την ελευθερη πλευρα.
Καποια φυτα, δεν απορροφουν την τοξικοτητα της, ομως τα περισσοτερα το κανουν, ενω δεν πρεπει να ερθει τιποτε σε επαφη με αυτες. Ποιος ο λογος για να το ρισκαρεις;
αυτη την εποχη με τα κλαδεματα κ τους καθαρισμους των κηπων βρισκουμε στο δρομο συχνα σακουλες με φυλλα κ κλαδια.τα φυλλα της συκιας, των εσπεριδοειδων , του φοινικα ειναι καταλληλα ; επισης εχω ακουσει οτι μπορουν να προστεθουν ουρα για αζωτο κ οτι μπορουν να βοηθησουν το κμποστ ν ανεβασει θερμοκρασια
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρετη, μια χαρα ειναι ολα αυτα. Tα ουρα ομως τι τα θελεις; H δουλεια σου θα γινει και διχως αυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι φυσιολογικό που πάνω από τον κάδο κομποστ που έχω στο ακάλυπτο πάνω σε χώμα έχουν μαζευτεί χιλιάδες μικρά μιγάκια;Ρίχνουμε μέσα φλούδες, λαχανικά, κφά και τσαι, φύλλα, τσόφλια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι ενα απ τα προβληματα οι μυγες και απ οτι καταλαβα -απ την εμπειρια μου- εχει να κανει με την υγρασια. Φροντισε τα φρεσκα που ριχνεις να τα σκεπαζεις, οπως δες και την γενικοτερη υγρασια να μην ειναι υπερβολικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα καθημερινα οργανικά απο το σπίτι πρέπει να τα βάζουμε σε καινουργιο σωρό ή μπορούμε σε κάποιο παλιό; Αν ναι, επιρεάζει το χρόνο μας για τη δημιουργία κομποστ το να προσθέτουμε καθημερινά πάνω στο παλοιό;
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σας...καλη χρονια...!!! εχω θερμοκηπια και καλλιεργω ντοματες καθε 20 μερες περιπου αφαιρω τεραστιες ποσοτητες χλωρον φυλων...επισεις εχω φυλλα απο κρεβατινα, αμπελι και τονους φυκια απο την θαλασσα...μπορω να τα εκμεταλευτω να φτιαξω μια σεβαστη ποσοτητα κομποστ για την επομενη καλλιεργεια????
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω προκαταβολικα...!!!!!!!!!!
Μετα απο 1 /12 χρονο που ασχολουμαι εντατικα με την κομποστοποιηση, θα ηθελα να καταθεσω την εμπειρια μου, μηπως και φανει χρησιμη σε καποιον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΞεκινησα, επειδη ειναι αρκετο το υλικο, με τεσσετα καλαθια φτιαγμενα απο πλεγμα διαμετρου 1,5 και 1.60 υψος. Ολα καλα, αλλα ηταν απο ενα σημειο και μετα, αδυνατον να το ανακατεψω. Επρεπε να αδειαζω τα καλαθια και να ξαναριχνω μεσα το υλικο. Μετα απο 2-3 φορες, τα καλαθια επαιρναν αλλο σχημα -μην σας πω σαν ποιο...
Η επομενη κινηση, ηταν να φτιαξω μια κατασκευη, σαν και αυτην που κανουν με παλετες, μονο που η δικη μου ηταν σταθερη. Πηρα και 2 κυβικα περιπου χωμα -που χρειαζομουν- απ την βαση για καλυτερα. Η διασταση ηταν 2.5x1.5 και 1.6 υψος. Τα ιδια... Για να το γυρισω μου εβγαινε η πιστη... Πιθανον, γιατι ηταν πολυ το υλικο που ειχα να διαχειριστω.
Οποτε, ειπα να δοκιμασω να κανω κομποστ, σε σωρους. Ελευθερα. Και βρηκα την χαρα μου. Εχω 2 σωρους, 1,5x3 και διπλα τους ακριβως, αλλο τοσο χωρο ελευθερο. Καθε τοσο, δεν εχω παρα να μεταφερω τον σωρο διπλα. Το κομποστ γινεται πολυ πιο γρηγορα αφου ειναι λιγοτερη η πιεση, αλλα και ο κοπος ειναι λιγοτερος.
Φυσικα αυτο αφορα, οσους εχουν χωρο και δεν τους ενδιαφερει η αισθητικη. Βεβαια σκεπασμενοι ειναι με μαυρο ναυλον, αλλα οσο και να πεις δεν ειναι τακτοποιημενο οπως τα προηγουμενα.
Γιαννης Λ., το βιολογικο λιπασμα απο φυκι, εχει περιπου 1 ευρω το κιλο. Κι εσυ εχεις τονους..; Μονο που πρεπει να το ξεπλυνεις. Και τα αλλα μια χαρα ειναι, εκτος απ τις ντοματες. Αυτες ουτε τον εαυτο τους δεν αντεχουν...
καλησπέρα, μπορεί κάποιος να με πληροφορήση αν μπορω να χρησιμοποιω τη τσουκνιδα για υλικό κομπόστας?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ
Φυσικα Αριστο. Ειναι οτι καλυτερο μπορεις να βαλεις. Οσο και αν βαλεις... Λειτουργει και σαν ενεργοποιητης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας παιδιά, μπορεί κάποιος να μου πεί πως να κάνω λίπασμα τα φύκια που μάζεψα από την ακρογιαλιά αφού τα ξέπλυνα καλά με νεράκι;αφήνω και το mail μου αν θέλει κάποιος ας μου γράψει pantsofi@otenet.gr ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω αρκετο χώρο στην αυλή μου και απο πέρυσι το καλοκαίρι ασχολούμαι εντατικά μπορώ να πώ με το κομπόστ.Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα.Αργεί να ωριμάσει.Μάλλον κάτι δεν κάνω σωστά.Αυτή την εποχή που ξεκίνησα καινούριο σωρό πρόσθεσα και ένα στρώμα από ότι έμεινε από το κοσκίνισμα του ώριμου.Δέν βλέπω όμως την θερμοκρασία να αυξάνεται.Το ξεκίνησα πριν από 10 μέρες περίπου.Μήπως είναι νωρίς ακόμη.Αν γνωρίζει κάποιος ας μου πεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήEλπίδα γειά, απο τη λίγη πείρα που εχω παραθέτω ποιό κάτω κάποιους απο τους λόγους που μπορεί να καθυστερει η ωρήμαση του κομπόστ, ίσως βοηθήση.
ΑπάντησηΔιαγραφήσωστή επιλογή των υλικών,σωστη στρώση των πρασίνων με τα καφέ υλικά
σωστή υγρασία,μέγεθος και καλός αερισμός του σωρού.καλή τύχη
καλησπερα και συγχαρητηρια για τα αρθρα σας και για τα σχολια... εχω ξεκινησει την κομποστοποιηση αλλα εκανα λαθος και εριξα αρκετο νερο... με αποτελεσμα να γινεται τωρα αεροβια η διαδικασια (μυριζει αρκετα) κομποστοποιησης...μοιαζει το κομποστ με λασπη!! τι να κανω??? να πεταξω το μειγμα? γιατι το ανακατευω σχεδον καθε μερα αλλα τπτ... ευχαριστω εκ το προτέρων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρηστο, αν εριξες πολυ νερο, αστο ξεσκεπαστο μεχρι να στεγνωσει οσο πρεπει. Ομως μην το ανακατωνεις καθε μερα. Δεν το βοηθας ετσι. Θα το αφηνεις ησυχο για 15 μερες τουλαχιστον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κομποστ ειναι σαν το Jack Daniels. Θελει υπομομη...
καλο μηνα και καλη εργατικη πρωτομαγια!!! ευχαριστω πολυ sax δυστυχώς το σταμάτησα και το ξεκινησα απο την αρχη και απο οτι βλεπω η θερμοκρασια στο κεντρο εχει ανεβει στα υψη!! ελπιζω να βρισκομαι σε καλο δρομο... ο λογος που το σταματησα ηταν οτι μυριζε λιγο παραπανω και δεν ηθελα να ενοχλησω καποιον γειτονα γιατι ειμαστε διπλα διπλα... οσο για οσους ενοχλουνται απο τα μυγάκια ακουσα οτι ενα ποτήρι διπλα με μηλοξιδο κανει δουλεια... θα το τεσταρω και θα ενημερωσω... ευχαριστω και παλι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά σας παιδιά!! Ξεκίνησα κι εγώ κι έφτιαξα ένα κάδο κομπόστ από σύρμα κι άρχιζα να βάζω υλικά. Δεν τον έχω γεμίσει ακόμα αλλά έχω κάποιες απορίες. Μένω στην εξοχή και στον κήπο μου έχω αρκετά πεύκα και 2 μεγάλα ευκάλυπτα. Χρησιμοποίησα κάμποσο υλικό κι από τα δύο και μετά διάβασα εδώ ότι δεν κάνουν για κομπόστ... Βέβαια ολόκληρος ο σωρός είναι ακόμα στο 1/3 του συνολικού.Αν γεμίσει ο κάδος θα είναι οκ η αναλογία ή είναι ήδη για πέταμα και να φτιάξω καινούριο σωρό? Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Κουρεύω το χορτάρι του κήπου με αυτοκινητάκι χλοοκοπτικό. Είναι απλά αγριόχορτα τα οποία ποτέ δεν ξεπερνούν τα 6-8 εκατοστά σε ύψος όταν τα κόβω. Αυτά τα κομμένα αγριόχορτα κάνουν για κομπόστ? Αν κάνουν τοτέ αυτό είναι πολύ καλό γιατί έχω ποσότητα αρκετή. Κι επίσης δεν ξέρω αν κάνουν τα φύλλα από τα λιγούστρα(αυτούς τους θάμνους που τους κάνουμε και σαν φράχτη). Και μέχρι στιγμής κρατάω το εξής : όχι πικροδάφνη, όχι πευκοβελόνες, όχι ευκάλυπτο! Ευχαριστώ παιδιά και συνεχίστε την καλή δουλειά στο blog!! Είστε πολύ χρήσιμοι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟδυσσεα, βγαλε ενα μερος απ το υλικο που εβαλες και κρατησε το στην ακρη, αν μπορες, για να το ριξεις τμηματικα στην συνεχεια. Αν δεν μπορεις, αστο οπως εχει και ανακατωνε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο χορτο που κοβεις ειναι απ τα καλυτερα υλικα, το ιδιο και τα λιγουστρα.
Γεια σας,. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορούμε στο κομποστ να φτιάξουμε φυτά από σπόρους. Σας ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ καλησπερα περα για περα!!! νομιζω πως το κομποστ ειναι ετοιμο... αλλα πρεπει να κανω καποια δοκιμη απο οτι ξερω .. τι να κανω? εχω ακουσει οτι βαζουμε φακες σε μια γλαστρα μισο χωμα μισο κομποστ και ανακατεμα εαν φυτροσουν ειναι οκ. ισχυει κατι τετοιο? ευχαριστω πολυ! συνχαρητηρια για το blog ειναι οτι καλητερο υπαρχει!! και κατι τελευταιο μπορουμε να ριχνουμε και κουκουτσια!
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια θα φυτεψω καρπουζια και ντοματες σε δυο ξεχωριστα χωραφια, ενος δεκαριου το καθενα. πόση κομποστοποίηση νομιζετε θα χρειαστς για να εχω καλό αποτέλeσμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σε όλους.Εδώ και κάποιους μήνες κάνω κομποστοποίηση κυρίως με κομμένο γκαζόν. Προς το παρόν δεν με απασχολεί η αποτελεσματικότητα του εγχειρήματος αλλά η παρουσία των άσπρων χοντρών σκουληκιών μεγέθους και σχήματος φέτας μανταρινιού. Έχω διαβάσει οτι τρώνε τις ρίζες από τα φυτά. Ισχύει αυτό ;
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορω να βαλω και πολυκομπι μεσα ?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι σε τι αναλογια?
ρωταω γιατι εχω βρει ενα τοπο γεματο απο αυτο το φυτο και εχω ενθουσιασθει!
νομιζω οτι το πυριτιο που περιεχει θα εχει τα ιδια ευεργετικα αποτελεσματα με τον ζεολιθο.
κανω λαθος?
επισης παιζει ρολο η εποχη που το μαζευουμε γιατι καπου διαβασα για τελη μαιου.
να συμπληρωσω την προηγουμενη ερωτηση μου οτι, ενω διαβασα καπου εδω οτι ο μισχος του ειναι πολυ σκληρος, σε αυτο που μαζεψα σημερα ο κορμος του ειναι σχετικα μαλακος τοσο που να κοβετε με το χερι ευκολα και μονο στο κατω μερος του ειναι οντως πολυ σκληρος.ειναι οκ ή παιζει ρολο η εποχη? σε τι υψος πρεπει να ειναι? αυτα φτανανε και το μετρο...
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω
Γεια χαρα στην ωραια παρεα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπον μετα απο πολυ δισταγμο αποφασησα να κανω κομποστ.
μου φαινοταν βουνο να κανω αυτη την κινηση αλλα τελικα ηταν πανευκολο και γιαυτο ειπα να γραψω την εμπιρεια μου να παρακινησω και αλλους.
λοιπον πηγα μεχρι την παραλια και γεμισα 4 τσουβαλια φυκια (ειχε οσα λαχταρα η ψυχη σου)μετα πηγα σε ενα ελαιωτριβειο και γεμισα αλλα 4 τσουβαλια με φυλλα ελιας απο εκει που πλενονται.εριξα απο το ξυλοκαζανο μας 2 κουβαδες σταχτι και 2 κουβαδες κουτσουλια απο το κοτετσι μου.αυτα ηταν τα υλικα.και απο τοτε καθημερινα σχεδον προσθετω ολα τα οργανικα αποριματα απο το σπιτι μου (που ειναι παρα πολλα σχεδον μια σακουλα την ημερα ομολογω δεν το περιμενα).
πηρα και κουνελοσυρμα και εφτιαξα των σωρο μου αφου καταβρεχα συνεχεια.καθε εβδομαδα τα ανακατεβω και ειμαι ετοιμος.
προχθες στο τριτο ανακατεμα ειδα με μεγαλη μου χαρα οτι ο σωρος μου αχνιζε και το κομποστ ετοιμαζεται.
αργοτερα οταν βγει και το τριφυλλι θα προσθεσω αλλα 4 τσουβαλια και ειμαι ενταξει.
Σταύρος Σ, τα σκουληκια που περιγραφεις ειναι το ζητουμενο στο κομποστ. Δεν τρωνε ριζες και φυσικα οταν θα ειναι ετοιμο το κομποστ σου θα εχουν εξαφανιστει. Γενικως δεν πειραζουμε τα σκουληκια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητοί φίλοι,
ΑπάντησηΔιαγραφήακολούθησα επ ακριβώς τις οδηγίες σας σχετικά με τη κομπόστα σε παλιό ντεπόζιτο νερού, 80 μέρες πριν, ήδη έχει σταθεροποιηθεί και μάλλον σε ενάμιση μήνα θα είναι έτοιμο.ΕΡΩΤΗΣΗ: χρειάζεται ωρίμανση? δηλ. να το αφήσω στον ήλιο 1-2 εβδομάδες?
TIP: μούσκευα ανα 2 βδομάδες το σωρό με 500ml αναψυκτικό τύπου κόλα και είχα αποτελέσματα άμεσα.
Φιλικά Πέτρος
Γεια σας παιδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλα χριστουγεννα χρονια πολλα και καλα με υγεια πανω απο ολα.
λοιπον η κομποστα μου απο το κρυο μαλλον σταματησε την διαδικασια γιατι προχτες που την αναποδογυρισα δεν ηταν αρκετα ζεστη.ετσι πηγα και πηρα και αλλα φυλλα ελιας απο το ελαιοτριβειο για να εχει μεγαλυτερο μεγεθος να μην περναει το κρυο.
ηθελα να ρωτησω αν ξερεται αν μπορω να βαλω μεσα φυλλα απο τους σκινους(μαστιχοδεντρο)απο την συγκομιδη της μαστιχας εχω αρκετα αλλα φοβαμαι μηπως δεν κανουν.
Πέτρο, απ την στιγμη που ειναι ετοιμο το κομποστ ειναι και ωριμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη, αν προσθετεις υλικα, απλα μεγαλωνεις τον χρονο ωριμανσης που ουτως η αλλως, δεν ειναι παντα συγκεκριμενος. Τα φυλλα των σκινων δεν ειναι προβλημα, ομως να εχεις υπ οψη σου οτι τα ξερα φυλλα γενικοτερα θελουν περισσοτερο χρονο απο τα αλλα υλικα.
Εγω τα βαζω ξεχωριστα και αφου τα κανω φυλλοχωμα, τα μπερδευω με το κομποστ η τα ριχνω απ ευθειας στο χωραφι για να μου αφρατεψουν το χωμα.
Τον χειμωνα αργει το κομποστ να γινει. Αυτο δεν ειναι προβλημα, αλλα απολυτως φυσιολογικο.
Κύριε Καμπούρα θα ήθελα να αγοράσω μαστίχα εάν είστε παραγωγός, εάν έχετε μπορείτε να μου στείλετε ένα εμαιλ στο ftiaxnw@gmail.com να συνεννοηθούμε? Ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδη εγω τωρα τι κανω σταματαω τα αναποδογυρισματα?γιατι αν δεν εχει νοημα να σταματησω εως την ανοιξη.ειναι δυσκολο καθε εβδομαδα γιατι να κουραζομαι τσαμπα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημητρη η διαδικασια δεν σταματα, απλα πηγαινει πιο αργα. Αν θελεις το αφηνεις. Εγω το γυριζω καθε 15-20 μερες χειμωνα-καλοκαιρι κι ας γινει οποτε θελει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαντως τσαμπα δεν κουραζεσαι. Ειναι εξαιρετικη γυμναστικη!
α οκ αν ειναι θα καθυστερω και εγω το αναποδογυρισμα.αλλα απο την στιγμη που δεν εχει θερμοκρασια πως γινεται να συνεχιζετε η διαδικασια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρονια πολλα σε όλους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω αν τα ξερά φύλα της συκιάς είναι κατάλληλα για κομπόστ??? Ευχαριστώ
Δημητρη, η επιτευξη της αυξησης της θερμοκρασιας ειναι η ιδανικη διαδικασια επειδη μας δινει γρηγορα αποτελεσματα. Το κομποστ γινεται και χωρις αυτην. Ειναι κοσμος, που απλα φτιαχνει σωρους, τους σκεπαζει με λιγο χωμα και τους αφηνει κι οποτε γινουν. Μπορει σ εναν χρονο. Ουτε νερο, ουτε ανακατωμα, ουτε αναλογιες στα υλικα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑριστο, τα φυλλα της συκιας ειναι μια χαρα.
Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω να μην έφτασαν αργά οι ερωτήσεις μου:
1) Έχουν μπει στο σωρό με τα υλικά μου γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια. Τα αφήνω ή τα αφαιρώ;
2) Καφέ φύκια που μάζεψα από τη θάλασσα θεωρούνται υλικό πλούσιο σε άζωτο ή σε άνθρακα;
3) Φλούδες από εσπεριδοειδή είναι κατάλληλα για κομποστοποίσηση;
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια!
Σταυρο, τα σαλιγκαρια και οι γυμνοσαλιαγκες δεν ειναι προβλημα για το κομποστ σου, ομως θα ειναι για τον κηπο σου αν εκει γινει ο τοπος αναπαραγωγης τους. Ομως δεν νομιζω οτι μπορεις να κανεις κατι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν εχω καταλαβει ακομη τι τους ελκυει -περα απ την υγρασια, αφου στον ενα σωρο μου μπορει να μην εχει καθολου και να πηγαινουν ολοι στον αλλο.
Τα φυκια ειναι πληρες λιπασμα, ομως τα ξεπλυνουμε πολυ καλα.
Φλουδες εσπεριδοειδων δεν βαζουμε.
Σ'ευχαριστώ πολύ Χρήστο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα,καί συνχαρητήρια γιά τίς τόσο χρήσιμες συμβουλές καί πληροφορίες μας δίνετε,είναι πράγματι εξαιρετική η δουλεια σας.Επειδή καί εγώ ασχολούμε μέ τήν κομποστοποίηση εδώ καί δυο χρόνια,μέ καλά αποτελέσματα καί ευχαριστώ τήν σελίδα σας,πού μέ βοήθησε πάρα πολύ σαυτό,θάθελα νά ρωτήσω άν τά κλαδέματα ληγαριά μπένουν στόν σωρό,μήπως είναι καί αυτά απαγορευτικά όπως της πικροδάφνης,μιά πού συγκενεύουν τά δυο φυτά μεταξύτους.Αν καί είχα την αμφιβολία παρολα αυτά έριξα περσυ το καλοκαίρι στήν σωρο κομποστοποίησης και δέν ξέρω αν έκανα καλά.Θά ήθελα μια απάντηση.Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν υπαρχει κανενα προβλημα με την λυγαρια.
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ρωτήσω τι μπορώ να κάνω με τα άσπρα χοντρά σκουλήκια που βρίσκω στο κόμποστ που φτιάχνω σε ειδικό κάδο που είναι τοποθετημένος στον κήπο μου. Είναι βλαβερά και αν ναι πως εξοντώνονται;
Να τους φερεσαι με τρυφεροτητα. Ειναι απαραιτητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ κ. Σαβίδη γιά τήν απάντηση σχετικά μέ τι΄ς ληγαριές Φιλικά Τασία.al
ΑπάντησηΔιαγραφή
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog.
Πολύ καλή δουλειά.
Εχω να ρωτήσω κάτι.
Εχω ένα χωράφι που βάζω κηπευτικά. Δίπλα, έχει ένα βουνό από φύλλα ελιάς τα οποία έχουν γίνει κομποστ.
Αναρωτιέμαι αν μπορώ αυτό να το χρησιμοποιήσω στο περιβόλι μου, ή είναι πολύ δυνατό και θα τα βλάψει?
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ωραία σας προσπάθεια. Επικοινωνώ μαζί σας από την Κορινθία και θα ήθελα να σας ρωτήσω κιεγώ κάτι σχετικά με τα άσπρα χονδρά σκουλήκια. Η ανησυχία μου είναι η εξής: παίρνοντας το έτοιμο κομπόστ για να το τοποθετήσεις στην επιθυμητή καλλιέργεια, πως αποφεύγεις να πάρεις μαζί και αυγά του συγκεκκριμένου σκουληκιού; Υπάρχει κάποια ιδέα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝικο, αν οτι βαλεις εχει κομποστοποιηθει, δεν υπαρχει προβημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνωνυμε, να ξαναπουμε οτι αυτα τα ασπρα σκουληκια οπως και οι γεωσκωληκες, ειναι ευλογια για το κομποστ αλλα και για τον μπαχτσε μας. Τρεφονται μονο με νεκρους ιστους, οποτε καμμια βλαβη δεν προκαλουν στα φυτα μας, το αντιθετο μαλιστα. Χαλαρωνουν το εδαφος και τα απορριμματα τους ειναι το κομποστ. Χωμα που εχει γεωσκωληκες ειναι πολυ πιο πλουσιο απο ενα που δεν εχει.
Νίκος Πάτρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο σε ευχαριστώ που μου απάντησες.
Μια διευκρίνηση: μόνο τα φύλλα της ελιάς τα βρήκα μέσα στο χωράφι που μου δάνεισε ένας φίλος για να καλλιεργήσω, τα ανακάτεψα λίγο και από κάτω είναι σαν χώμα και δεν μυρίζει άσχημα.
Είναι δυνατόν να εγινε μονο του κομποστ?
Περιέχει μόνο φύλλα ελιάς.
Βγάζει και ενα μαύρο ζουμί δίπλα σε έναν νερόλακο.
Ευχαριστώ
Ναι Νικο, μπορει να εγινε μονο του, αφου την κομποστοποιηση την αντιγραψαμε απ την φυση που κομποστοποιει τα παντα. Βεβαια αν δεν ειχε και κλαδια και ειναι μονο φυλλα, μαλλον φυλλοχωμα το λες παρα κομποστ. Ομως οπως και να εχει, καλο θα σου κανει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα εξηγησω κατι για τα χοντρα ασπρα σκουληκια που ανεφερε ο ανωνυμος. Αυτα ειναι χρησιμα στο κομποστ και δεν γεννουν αφου ειναι προνυμφες σκαθαριων. Καλο ειναι να μην τα μεταφερουμε σε μερος που καλλιεργουμε για πολλους λογους και ενας ειναι οτι ελκουν τους τυφλοποντικες που ζουν απ αυτα. Ουτως ή αλλως, καλο ειναι να περναμε απο μια χοντρη σιτα το κομποστ και οταν τα βρισκουμε να τα ριχνουμε παλι πισω μαζι με οτι δεν εχει κομποστοποιηθει.
ΑπάντησηΔιαγραφήμπορω να βαλω στον σωρο μου τα χορτα που εκοψα με το χορτοκοπτικο μου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορεις Δημητρη. Και αν τα κοβεις συχνα και δεν προλαβαινουν να ανθισουν ακομη καλυτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημητρη αν βαζεις λαχανικα, το κομμενο χορτο ιναι εξαιρετικο υλικο για εδαφοκαλυψη. Αν εχεις αρκετο κα καλυψεις σε 10 ποντους παχος τα φυτα σου γυρω-γυρω, μειωνεις το ποτισμα και δινεις τελος στα αγριοχορτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήναι βαζω λαχανικα!αυτο το κολπο με τα χορτα το ηξερα για να μην περνα ο ηλιος την ριζα κανει και για τα αγριοχορτα?πολυ ωραια θα το δοκιμασω.10 ποντους ομως μηπως ειναι πολυ?εννοεις ξερα η χλωρα την ωρα που τα κοβεις?
ΑπάντησηΔιαγραφήγιατι δεν κανει να ανθισουν?
Αν εχουν ανθισει, καποια θα εχουν και σπορους, οποτε θα αναπαραγεις ζιζανια και αυτο το αποφευγουμε οσο μπορουμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα αγριοχορτα για να φυτρωσουν θελουν φως και με την εδαφοκαλυψη αυτη, τα κρατας στο σκοταδι.
Αυτο το υλικο -κατα την γνωμη μου, ειναι πολυ καλυτερο απ το αχυρο που χρησιμοποιουμε, γιατι ειναι κομμενο σε μικροτερα κομματια και ειναι πιο μαλακο, με αποτελεσμα να ειναι καλυτερη η καλυψη που μας δινει.
Και μην κολλας στους 10 ποντους. Βαλε οσο θελεις. Απλα οσο πιο παχυ ειναι, τοσο πιο αποτελεσματικο. Και τα καλα δεν σταματουν εδω.., αφου και αισθητικα ειναι ωραιο το σκηνικο, αλλα και τελος της σεζον οταν θα φρεζαρεις, θα γινει η χλωρη σου λιπανση.
Ξερα ή χλωρα δεν εχει σημασια. Μπορεις να τα μαζευεις απο τωρα και να τα απλωσεις οταν τα χρειαστεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδια γεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠανω που εκοψα τα χορτα στο κτημα μου οπως κανω φυσικα καθε χρονια και σκεφτομουν ποσο κριμα ειναι να μην εχω..κατσικες να τα φανε, επεσα επανω σας..
Ειπα κι εγω λοιπον να προσπαθησω κανοντας την δικη μου "στιβα".
Μαζεψα τα χορτα σε ενα σωρο 3Χ3Χ1 ανακατεμενα, χωρις να ξεχωρισω ξερα απο χλωρα, πραγμα αδυνατον, ομως η αναλογια ηταν 30/70, δηλαδη χλωρα πολυ περισσοτερα, γιατι δεδομενης της εποχης ολα τα χορτα ειναι στο φορτε τους.
Ανακατεψα στο σωρο και σταχτη που ειχα απο τον λεβητα μου (απο πυρηνοξυλο).
Δεν εβρεξα την σωρο λογω της υπαρξης πολλης ποσοτητας νωπων χορτων αλλα και βρεμμενων επισης.
Να σας κανω λοιπον κι εγω με τη σειρα μου δυο ερωτησεις (βασικα εχω..22 αλλα το αφηνω γι αργοτερα..
1) Θα ριξω νερο, ποσο και μετα απο ποσες μερες?
2) Πρεπει να το σκεπασω για να μην βρεχεται με ναυλον και εαν ναι, πως θα αναπνεει αν ειναι σκεπασμενο?
Περιμενω τις απαντησεις σας και τα σχολια σας εαν εχω κανει καποια λαθη.
Ευχαριστω
Μια χαρα Γιωργο, αλλα μην εχεις απαιτησεις απ τον χρονο που θα χρειαστει. Δεν παιζει μονο ρολο το ποσοστο ξερα-χλωρα, αλλα και ο τροπος που μπαινουν στον σωρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒρεξτα και σκεπασε τα, οχι τοσο για τις βροχες, οσο για τον ηλιο, ομως αφησε κενα στα πλαινα για να περναει αερας.
Επισης το 3x3x1 δεν ειναι σωστο. καλυτερα να τα χωρισεις σε δυο σωρους.
Λεπτομερεια ειναι οτι τα σπορισμενα χορτα δεν τα ριχνουμε στο κομποστ.
Ευχαριστω πολυ για την αμεση απαντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τα βρεξω, θα τα σκεπαασω να μην τα ξεραινει ο ηλιος και οταν σε καμμια δεκαρια μερες θα ανακατεψω το μιγμα, θα το χωρισω στα δυο. Ετσι θα ειναι και πιο ευκολο στο ανακατεμα πιστευω.
Οταν μαζευα τα χορτα, ειχα ηδη διαβασει οτι δεν πρεπει να ειναι σποριασμενα, απ οτι προσεξα τα λουλουδακια ηταν πολυ λιγα, γι αυτο και οι σποροι (αν υπαρχουν) θα ειναι πολυ λιγοι, οποτε ο μπαξες που θα χρησιμοποιηθει δεν κινδυνευει πολυ..
Θα τα ξαναπουμε αργοτερα.
Ευχαριστω και παλι.
Γεια σας, μπορώ να ξεκινήσω τη δημιουργία κομπόστ αυτή την εποχή? Αν ναι χρειάζεται πάλι σκέπασμα από πάνω? Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι George, κομποστ μπορεις να αρχισεις να κανεις οποιαδηποτε εποχη. Πρεπει να ειναι παντα σκεπασμενο και ειδικα τωρα για να μην χανει την απαραιτητη υγρασια του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Christo, οπότε λογικά τώρα θα χρειάζεται να το καταβρέχουμε περισσότερο από ότι το χειμώνα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαρταται απ τα υλικα Γιωργο και απ τον τροπο που κομποστοποιεις. Θα τον παρακολουθεις και θα ριχνεις νερο αν βλεπεις οτι χρειαζεται. Τωρα η διαδικασια παει πιο χρηγορα απ οτι τον χειμωνα, οποτε και περισσοτερο νερο θα χρειαστει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας και πολλά συγχαρητήρια για την σελίδα καθώς και για την συμμετοχή όλων. Έχω ένα οικόπεδο στο οποίο φυτρώνει αρκετά μεγάλη ποσότητα μάραθου. Ο μάραθος κάνει για κομπόστ ή θα έχω προβλήματα τοξικότητας? Τα υπόλοιπα χόρτα είναι διάφορα σε μικρές αναλογίες, αγκάθια και γαιδουράγκαθα και φύλλα ελιάς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να κάνω μια παρατήρηση σχετικά με τα ΧΟΝΤΡΑ ΑΣΠΡΑ ΣΚΟΥΛΗΚΙΑ. Γνωρίζω ότι τα σκουλήκια αυτά είναι προνύμφες μύγας και εάν βρεθούν μέσα σε χώμα γλάστρας θα καταστρέψουν το ριζικό συστημα του φυτού της γλάστρας και το φυτό θα πεθάνει. Από την άλλη μεριά γνωρίζω ότι τα "χρησιμα σκουλήκια" είναι του γένους EISENIA FETIDA, είναι λεπτά, κοκκινωπά και τα βρίσκουμε πολύ συχνά στο χώμα αν σκάψουμε λίγο. Γιαυτό λοιπόν, σύμφωνα με τις δικές μου γνώσεις, καταστρέφουμε τα βλαβερά "χοντρά ασπρα σκουλήκια" και προστατεύουμε τα λεπτά κοκκινωπά που κάνουν όλη τη δουλειά της κομποστοποίησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά και ελπίζω να ήμουνα χρήσιμη.
Γιάννα
Χρησιμοποιώ κάδο καμποστοποίησης 3 χρόνια. Πριν απο ένα μήνα παρατήρησα χοντρά άσπρα σκουλήκια αντί για τους καφεκόκκινους γαιοσκώληκες. Τα άσπρα σλουλήκια εχουν πολλαπλασιαστεί σε τέτοιο σημείο που αν "στήσεις αυτί" στο κάδο ακούγονται καθώς κινούνται και καταβροχθίζουν τα πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ κάποιος να με πληροφορήσει αν είναι βλαβερά και πώς εξολοθρεύονται.
Τα ασπρα σκουληκια ειναι προνυμφες σκαθαριων και οχι μονο δεν ειναι προβλημα, αλλα βοηθουν στην κομποστοποιηση. Oμως προσεξε να μην τα μεταφετεις στον κηπο σου. Τοτε θα ειναι προβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 12 Απριλιου εφτιαξα μια στιβα με υλικα (χλωρα-ξερα χορτα).
Απο τοτε το ανακατευω και το βρεχω καθε 10 μερες περιπου και το σκεπαζω χαλαρα με ενα μαυρο ναυλον. Στην αρχη εβλεπα αυξημενη θερμοκρασια, τωρα οχι.Ο ογκος του εχει μειωθει αρκετα, ενω βλεπω τα γνωστα ασπρα χοντροσκωληκα, οχι ομως πολλα.
Το υλικο δεν ειναι tworμικρα κοματια, να προσπαθησω να το τεμαχισω σε μικροτερα?
Εχουν περασει απο τοτε 5 μηνες, πως θα καταλαβω οτι ειναι ετοιμο και τι το κανω μετα δεδομενου οτι δεν θα χρησιμοποιηθει φετος?
Γιάννης Μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας .Συγχαρητήρια για την προσπάθεια. Θέλω να ρωτήσω αν ρίχνω στο σωρό φύλλα από φασολιές που έχουν τετράνυχο??? αγγουριάς ή κολοκυθιάς με ωίδιο??
Ευχαριστώ
Γεια σου Γιαννη. Μην ριχνεις τιποτε που ειναι αρρωστο αφου οι συνθηκες στο κομποστ ειναι ιδανικες για να βγαλουν τον χειμωνα. Επισης μην ριχνεις μερη του ριζικου συστηματος των ντοματιων, ακομη και αν ειναι υγιεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά και Χρίστο ,τα άσπρα σκουλήκια στον κάδο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι προνύμφες από τη μύγα Black Soldier Fly .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρυσι το καλοκαίρι τα εντόπισα και εγώ στο κάδο μου όπου έτρωγαν τα πάντα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Ρώτησα γεωπόνους ,ρώτησα ειδικούς στη κομποστοποιηση και όλοι μου έλεγαν το ίδιο πράγμα ,ότι είναι προνύμφες σκαθαριού .Δεν αρκέστηκα σε αυτό μιας και ξέρω πως είναι οι προνύμφες από σκαθάρια .Ψάχνοντας σε blog το εξωτερικού ανακάλυψα(γιατί για μένα πρόκριτε για ανακάλυψη )ότι είναι προνύμφη από τι μύγα Black Soldier Fly .Όπου την φιλοξενούν σε κάδο κατασκευασμένο έτσι ώστε να συλλέγουν το υγρό λίπασμα που παράγει μέσα σε 24 ώρες και επίσης πολύ σημαντικό ότι οι προνύμφες πριν φτάνουν (σύμφωνα με το κύκλο της ζωής τους )στο στάδιο της μετάλλαξης τους σε μύες ,συλλέγατε και είναι μια πλούσια πρωτεϊνούχα τροφή για κότες, κατσίκες ,ψάρια κ.α.
Φέτος ,στο τέλος του καλοκαιριού κατάφερα και κατασκεύασα έναν κατάλληλο κάδο .Τέσσερις οικογένειες τα ταΐζουμε και το υγρό λίπασμα το αραιώνω ένα προς δέκα και ξεκίνησα να ποτίζω τα χειμωνιάτικα λαχανικά .Όσο για τις προνύμφες που είναι για {φάγωμα }τις δίνω σε φίλους που έχουν κότες.
Παντός όποιος ενδιαφέρεται ,μπορεί να βρει πληροφορείς πληκτρολογώντας Black Soldier Fly. Στελλα
Νομιζω οτι οι προνυμφες τους οταν βγαινουν απ τα αυγα ειναι ασπρες, ομως πολυ γρηγορα γινονται μαυρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσων αφορά τη προνύμφη black soldier fly ,είναι άσπρη –μπεζ το χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων περίπου που χρειάζεται για να ενηλικιωθεί (αυτό τα χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο εάν η τροφή δεν επαρκεί).μετά αποσύρετε για πιο σκοτεινά και ήρεμα μέρη για να μεταλλαχτεί σε μύγα και τότε σταδιακά το χρώμα της αλλάζει σε σκούρο καφέ.(σ αυτό το στάδιο τη συλλέγουμε για ζωοτροφή )φτάνει περίπου δυο εκατοστά μήκος και διάμετρο περίπου πέντε χιλιοστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε ελάχιστα Όσων αφορά τη προνύμφη black soldier fly ,είναι άσπρη –μπεζ το χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων περίπου που χρειάζεται για να ενηλικιωθεί (αυτό τα χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο εάν η τροφή δεν επαρκεί).μετά αποσύρετε για πιο σκοτεινά και ήρεμα μέρη για να μεταλλαχτεί σε μύγα και τότε σταδιακά το χρώμα της αλλάζει σε σκούρο καφέ.(σ αυτό το στάδιο τη συλλέγουμε για ζωοτροφή )φτάνει περίπου δυο εκατοστά μήκος και διάμετρο περίπου πέντε χιλιοστά.
Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη black soldier fly και τα ωφέλει της ενώ σε άλλες χώρες τη θεωρούν ως μαύρο χρυσό !!! Στελλα
πράγματα για τη black soldier fly και τα ωφέλει της ενώ σε άλλες χώρες τη θεωρούν ως μαύρο χρυσό !!! Στελλα
Αγνοήστε τον προηγούμενο σχολιασμό κάτι έκανα λάθος στη διάκια της δημοσίευσης του σχολίου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσων αφορά τη προνύμφη black soldier fly ,είναι άσπρη –μπεζ το χρονικό διάστημα των δυο εβδομάδων περίπου που χρειάζεται για να ενηλικιωθεί (αυτό τα χρονικό διάστημα μπορεί να είναι μεγαλύτερο εάν η τροφή δεν επαρκεί).μετά αποσύρετε για πιο σκοτεινά και ήρεμα μέρη για να μεταλλαχτεί σε μύγα και τότε σταδιακά το χρώμα της αλλάζει σε σκούρο καφέ.(σ αυτό το στάδιο τη συλλέγουμε για ζωοτροφή )φτάνει περίπου δυο εκατοστά μήκος και διάμετρο περίπου πέντε χιλιοστά.
Αυτό που θέλω να συμπληρώσω είναι ότι στην Ελλάδα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη black soldier fly και τα ωφέλει της ενώ σε άλλες χώρες τη θεωρούν ως μαύρο χρυσό !!! Στελλα
Καλησπέρα και απο εμένα.Εγω μεσα σε κοντινό χρονικό διάστημα είχα απο όλα τα καλα.ΥΨηλες θερμοκρασίες χαμηλές θερμοκρασίες,ασπρα σκουληκια,προνυμφες και δεν συμμαζευετε.ΕΔω και μερικές μέρες μπήκαν μεσα και κατσαρίδες και όχι μόνο αυτό κάνανε και ένα σωρό κατσαριδακια.Πως το αντιμετωπίζουμε?ΜΙα βοήθεια σας παρακαλώ παιδια!το κάδο κομποστοποιησης τον έχω σε μια γωνία του κήπου εδώ και 4 μήνες περίπου.Προσεχα τι έριχνα μέσα,μόνο που έβαζα πολλα πράσινα υλικα που δεν νομίζω να ήταν τόσο προβλημα αυτό.και τον ανακατεύα και νερο έριχνα οπότε χρειαζόταν.ΑΛλα οι κατσαρίδες μου έχουν σπάσει τα νεύρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ διασπαση των υλικων ελκυει διαφορα εντομα. Υπαρχουν παρα πολλα ειδη κατσαριδας και ελαχιστα ειναι αυτα που τους ενδιαφερει το σπιτι μας. Ομως δεν μπορεις να κανεις κατι. Να εισαι σιγουρος πως οταν ολοκληρωθει η διδικασια -την οποια βοηθουν- και γινει το κομποστ σου, δεν θα υπαρχει ουτε μια μεσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο ευχαριστώ .. Να ρωτήσω αν μπορούν να μπουν στον κομποστοποιητή το περίβλημα των φρέσκων καρυδιών ( το πράσινο περίβλημα)??? ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννη το περίβλημα των καρυδιών παρότι περιέχει πολύ κάλιο, περιέχει και juglone που μπορεί σκοτώσει τα υπάρχοντα σκουλήκια μέχρι να διασπαστεί... οπότε πιστεύω λίγη ποσότητα ή ξεχωριστά όλα σε άλλο σωρό από την αρχή..
ΑπάντησηΔιαγραφήH juglone διασπάτε σε 2-4 εβδομάδες.
Το κομπόστ που θα φτιάξουμε με σκέτο περίβλημα από καρύδια πρέπει να μείνει 6 μήνες για να φύγει η τοξικότητα που έχει σε μερικά φυτά
http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1148.html
http://www.sare.org/Learning-Center/From-the-Field/North-Central-SARE-From-the-Field/Black-Walnut-Hulls-Turning-Trash-into-Treasure
Διάβασε και 2 άρθρα για την καρυδιά εδώ:
Βάμμα καρυδιού-Η δύναμη ενός σπουδαίου βάμματος
http://www.ftiaxno.gr/2011/10/blog-post_26.html
Προστασία από ραδιενέργεια
http://www.ftiaxno.gr/2011/03/blog-post_31.html
Ασχολλούμε με την δημιουργία κομπόστ εδώ και 2 χρόνια
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω φειαξει με την βοήθεια του σιδερά μου ενα στρόγγυλο κάδο με διάμετρο 1,30 και ύψος 1,60 με ανοξύδοτο πλέγμα και έχει τρία στεφάνια σιδερένια για να κρατάει το σχήμα και να μην πετσεικάρει στην μία πλευρά έχει 2 πόρτες 80 πόντους που ανοίγουν έως την βάση και αδείαζω το περιεχόμενο 4 φορές τον χρόνο Ιούνιο,Αυγουστο,οκτώμβριο και το ξαναβάζω μέσα εως τις αρχές Απρίλιου το κοσκινίζω μετά και πετάω όλα τα άσπρα χοντρά σκουλίκια που έχει( ελπίζω να μην κάνετε πλάκα για τις κότες) και πράγματικά είναι υπερβολικά
Το φυλάω μετά σε άλλο κάδο για το τέλος Απριλίου που ετοιμάζω τον κήπο και πράγματι τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά στην απόδοση των φυτών
Για ποιο λόγο να μην κάνουν πλάκα για τα σκουλήκια και τις κότες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι μόνες τους μια χαρά σκουληκαντέρες βρίσκουν και τρώνε οι κότες... πως νομίζεις οτι γίνονται τόσο θρεπτικά τα αυγά;
Οι κοτες δοκιμαζουν και τρωνε τα παντα. Κι εσυ αν ξαπλωσεις και μεινεις ακινητος, θα σε δοκιμασουν και αν εισαι νοστιμος, θα σε φανε... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρήστο ευχαριστώ και πάλι , μιλάω για ποσότητα μικρή (περίπου 10% του σωρού) αλλά και ο σωρός μόνος του για λίγο και μετά να ανακατευθεί για το κάλιο, καλή ιδέα είναι.Ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τη νόσο των Λεγεωνάριων συνδέεται το κομπόστ
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.enikos.gr/various/179343,Me_th_noso_twn_Legewnariwn_syndeetai_to_.html
Λέω να δοκιμάσω να φτιάξω κομποστ στον κήπο μου!Έχω εναν μεγαλο πλαστικό κάδο σκουπιδιών.Μπορώ να τον χρησιμοποιησω για κομποστοποιητή;Αν ναι, πρέπει να ανοιξω τρύπες στα πλάγια;Και το καπάκι πρεπει να είναι κλειστό ή ανοικτό;Ευχαριστώ εκ των προτέρων και καλη δύναμη στην ομάδα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΠ
Παιδια εχω ενα προβλημα και θα ηθελα να μου απαντηση καποιος αν ξερει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανω κομποστοποιηση σε ενα καδο αυλης 600λτ αλλα χρησιμοποιω και γεωσκοληκες οποτε δεν μπορω να ανακατευω το σορο συχνα. Ακομα λογο του ογκου το υλικο στο κατω μερος γινετε συμπαγες και δεν μπορω να βγαλω το ετοιμο κομποστ. Το αφηνω να στεγνωσει και το κοσκινιζω αλλα ειναι μεγαλη φασαρια. Υπαρχει καποιος αλλος τροπος?
Εγώ έκανα κάτι ποιο γρήγορο και είχε άμεσα αποτελέσματα.Έβαλα στο μπλέντερ διάφορα φρουτα και λαχανικά ,αφού τα πολτοποίηση τα έβαλα στην γλάστρα που έχω μια ελιά Μεγάρων.Το χώμα τις γλάστρας είταν 2 χρόνια στη γλαστρα χωρίς να φητεψω τηποτα .Ή ελιά μου δεν είταν σε καλή κατάσταση με κιτρινησμενα φύλα και τρυπές στα φύλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈβαλα στην ρίζα του την αλεσμενη κομπόστα την ποτησα και κλάδεψα την ελιά μου.Τα αποτελέσματα είταν εντυπωσιακά μέσα σε λιγες μέρες .Ή ελιά μου αναστήθηκε και μάλιστα τα φύλα της έχουν μια ιγειεστατη εμφανηση .
Και ρωταω είναι σωστός ο τρόπος μου ή απλά είναι τυχαίος;