Τι είναι ο βορδιγάλειος πολτός και πως φτιάχνεται
Ο βορδιγάλειος πολτός είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διάφορων παθήσεων των φυτών που οφείλονται σε μύκητες ή σε βακτηρίδια.
Φτιάχνεται με διάλυμα θειικού χαλκού (2% γαλαζόπετρας), και σβησμένης ασβέστου που χρησιμοποιείται σαν προληπτικό φάρμακο, για να εμποδίσει την προσβολή των φυτών από διάφορες μυκητολογικές αρρώστιες.
Ασθένειες που καταπολεμά ο βορδιγάλιος πολτός
Ο βορδιγάλειος πολτός καταπολεμά τον περονόσπορο στο αμπέλι, στην πατάτα και σε άλλα φυτά, τη σκωρίαση και την ανθράκωση στην αχλαδιά, στη μηλιά, την κομμίωση στα εσπεριδοειδή στην αμυγδαλιά και στη βερικοκιά, την σκωρίαση των λαχανικών και τον κυκλοκόνιο της ελιάς.
Το φάρμακο αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά, ή μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο. Η χρήση του βορδιγάλιου πολτού είναι πάρα πολύ εκτεταμένη λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του στις ασθένειες των φυτών. Στους κάμπους και στις αγροτικές περιοχές του τόπου μας ολόκληρες εκτάσεις από οπωροφόρα δέντρα ψεκάζονται κατά την άνοιξη με βορδιγάλιο πολτό.
Παρασκευή βορδιγάλιου πολτού
Το φάρμακο παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών:
Διαλύουμε 2,5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός.
Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένο ασβέστη με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου.
Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια των φυτών που έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.
Για να κολλάει καλύτερα στα φυτά που ψεκάζουμε, βάζουμε και λίγο σαπούνι 150-200 γραμμάρια ή λίγη ζάχαρη. Μερικές φορές βάζουμε και διάλυμα (κολλοειδές) θειαφιού και έτσι το φάρμακο γίνεται πιο δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περισσότερες ασθένειες των φυτών.Το διάλυμα έχει χρώμα ασπρογάλαζο, όπως περίπου το χρώμα του ουρανού.
Χρήση του βορδιγάλειου πολτού
Ο βαρδιγάλειος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά. Ποτέ δεν ψεκάζουμε σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι δηλητήριο και πρέπει να παίρνονται πάντα οι ανάλογες προφυλάξεις.
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω θειασβέστιο
Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες που δεν υπάρχουν στο Ελληνικό διαδύκτιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤελικά η γαλαζόπετρα είναι βιολογικό σκεύασμα; Είναι αθώο ή πρέπει πάντα να πλένουμε καλά τα φρούτα πριν τα φάμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ χαλκός πρέπει να ξεπλένετε πολύ καλά από τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Τον χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες , όταν δεν έχουμε άλλες πιο βιολογικές λύσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά τον τρύγο στα σταφύλια δεν πλένονται. Τι γίνεται με τον χαλκό στο κρασί και στο τσίπουρο; Τελικά είναι επικίνδυνο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και συγχαρητήρια γι'αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστιοσελίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜένω κρήτη και σαν δεύτερη δουλεία καλιεργώ 2 στρέματα ντομάτες, επειδή λοιπόν τα φυτοφάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα, και επειδή θέλω να τα αποφεύγω, υπάρχει τίποτα που να καταπολεμάει τον νηματώδη? εκτός βέβαια την ηλιαπολύμανση γιατί έχω φυτέψει.
ευχαριστώ εκ' των προτέρων και πάλι συγχαρητήρια.
Για τα νηματωδη φυτεύουμε ανάμεσα στις ντοματες, κατιφέδες.το έχω ακούσει από πολλούς.και το διάβασα σε πολλα βιβλία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας, έχω φυτέψει πατάτες και αρακά από τα τέλη του Νοέμβρη και έχω κάνει ένα σκάλισμα προσθέτοντας ταυτόχρονα και κοπριά, καλυπτωντας παράλληλα το έδαφος γύρω από τα φυτά με ξερά χόρτα και κλαδιά. Επίσης, όλο αυτό το διαστημα βρέχει αρκετά και πριν λίγες μέρες έριξε χαλάζι, ενώ συγχρόνως, χθες είχε πολύ αέρα γυρώ στα 10 μποφώρ. Παρατήρησα στα φυτά ότι τα φύλλα τους εχουν μαύρα στίγματα και κάποια είναι ζαρωμένα και δεν έχουν ζωηρότητα. Μήπως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες (χαλάζι, αέρας, συνεχείς βροχοπτώσεις), ή πρόκειται για αρρώστια; Με ποιο τρόπο μπορώ να το αντιμετωπίσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τον κήπο σας.
ωραια και πολυ καλή η συνταγή αλλά εαν χρησιμοποιηθεί σε λαθος δόση ή κακό θα κάνει στα φυτά η δεν θα κάνει καμία χρήση
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό θα είναι να δώσετε την δοσολογία αν κάποιος εχει βέβαια σχετική εμπειρία
στο βυτίο 1 τόνου πόση ποσότητα θα χρησιμοποιήσουμε?
Δυστυχώς η τεχνική την οποία περιγράφετε είναι λανθασμένη
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ορθή τεχνική απαιτεί την προσθήκη του διαλύματος του θειικού χαλκού στο διάλυμα της ασβέστου υπό συνεχή ανάδευση και οξυμέτρηση μέχρι το μείγμα να καταστεί ουδέτερο. PH7.