Σελίδες

Φτιάχνω βορδιγάλιο πολτό

Φτιάχνω βορδιγάλειο πολτό

Τι είναι ο βορδιγάλειος πολτός και πως φτιάχνεται
Ο βορδιγάλειος πολτός είναι φάρμακο που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση διάφορων παθήσεων των φυτών που οφείλονται σε μύκητες ή σε βακτηρίδια.
Φτιάχνεται με διάλυμα θειικού χαλκού (2% γαλαζόπετρας), και σβησμένης ασβέστου που χρησιμοποιείται σαν προληπτικό φάρμακο, για να εμποδίσει την προσβολή των φυτών από διάφορες μυκητολογικές αρρώστιες.

Ασθένειες που καταπολεμά ο βορδιγάλιος πολτός

Ο βορδιγάλειος πολτός καταπολεμά τον περονόσπορο στο αμπέλι, στην πατάτα και σε άλλα φυτά, τη σκωρίαση και την ανθράκωση στην αχλαδιά, στη μηλιά, την κομμίωση στα εσπεριδοειδή στην αμυγδαλιά και στη βερικοκιά, την σκωρίαση των λαχανικών και τον κυκλοκόνιο της ελιάς.

Το φάρμακο αυτό μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς, εφόσον υπάρχουν τα κατάλληλα υλικά, ή μπορούμε να το αγοράσουμε έτοιμο. Η χρήση του βορδιγάλιου πολτού είναι πάρα πολύ εκτεταμένη λόγω της μεγάλης αποτελεσματικότητάς του στις ασθένειες των φυτών. Στους κάμπους και στις αγροτικές περιοχές του τόπου μας ολόκληρες εκτάσεις από οπωροφόρα δέντρα ψεκάζονται κατά την άνοιξη με βορδιγάλιο πολτό.

Παρασκευή βορδιγάλιου πολτού

Το φάρμακο παρασκευάζεται ως εξής για ποσότητα 100 περίπου κιλών:
Διαλύουμε 2,5 κιλά θειικού χαλκού μέσα σε ένα δοχείο ξύλινο ή πλαστικό, που να έχει 50 κιλά νερό. Πρέπει να αποφεύγεται η χρήση μεταλλικών δοχείων, γιατί τα τρυπάει ο θειικός χαλκός.

Σε άλλο δοχείο ανακατεύουμε ένα-δύο κιλά σβησμένο ασβέστη με 50 κιλά νερό και φτιάχνουμε γάλα της ασβέστου.
Κατόπιν χύνουμε το γάλα της ασβέστου λίγο - λίγο στο διάλυμα του θειικού χαλκού και ανακατεύουμε καλά.Το διάλυμα το ανακατεύουμε καλά και το βάζουμε σε ψεκαστήρα και ψεκάζουμε με αυτό καλά τα φύλλα και τα βλαστάρια των φυτών που έχουν τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Για να κολλάει καλύτερα στα φυτά που ψεκάζουμε, βάζουμε και λίγο σαπούνι 150-200 γραμμάρια ή λίγη ζάχαρη. Μερικές φορές βάζουμε και διάλυμα (κολλοειδές) θειαφιού και έτσι το φάρμακο γίνεται πιο δυνατό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για περισσότερες ασθένειες των φυτών.Το διάλυμα έχει χρώμα ασπρογάλαζο, όπως περίπου το χρώμα του ουρανού.

Χρήση του βορδιγάλειου πολτού

Ο βαρδιγάλειος πολτός πρέπει να χρησιμοποιείται την ίδια μέρα που θα παρασκευασθεί, γιατί όσο μένει, χάνει τις αρχικές του ιδιότητες και μπορεί να κάψει τα φυτά. Ποτέ δεν ψεκάζουμε σε περιόδους με υψηλές θερμοκρασίες.
Είναι δηλητήριο και πρέπει να παίρνονται πάντα οι ανάλογες προφυλάξεις.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω θειασβέστιο

9 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες που δεν υπάρχουν στο Ελληνικό διαδύκτιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος5/9/09, 6:38 μ.μ.

    Τελικά η γαλαζόπετρα είναι βιολογικό σκεύασμα; Είναι αθώο ή πρέπει πάντα να πλένουμε καλά τα φρούτα πριν τα φάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/9/09, 6:20 μ.μ.

    Ο χαλκός πρέπει να ξεπλένετε πολύ καλά από τα λαχανικά και τα φρούτα μας. Τον χρησιμοποιούμε σε μικρές ποσότητες , όταν δεν έχουμε άλλες πιο βιολογικές λύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/9/09, 9:57 μ.μ.

    Μετά τον τρύγο στα σταφύλια δεν πλένονται. Τι γίνεται με τον χαλκό στο κρασί και στο τσίπουρο; Τελικά είναι επικίνδυνο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος2/11/09, 9:08 μ.μ.

    Καλησπέρα και συγχαρητήρια γι'αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα ιστιοσελίδα.

    Μένω κρήτη και σαν δεύτερη δουλεία καλιεργώ 2 στρέματα ντομάτες, επειδή λοιπόν τα φυτοφάρμακα έχουν γίνει πανάκριβα, και επειδή θέλω να τα αποφεύγω, υπάρχει τίποτα που να καταπολεμάει τον νηματώδη? εκτός βέβαια την ηλιαπολύμανση γιατί έχω φυτέψει.


    ευχαριστώ εκ' των προτέρων και πάλι συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/4/10, 9:26 π.μ.

    Για τα νηματωδη φυτεύουμε ανάμεσα στις ντοματες, κατιφέδες.το έχω ακούσει από πολλούς.και το διάβασα σε πολλα βιβλία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σας, έχω φυτέψει πατάτες και αρακά από τα τέλη του Νοέμβρη και έχω κάνει ένα σκάλισμα προσθέτοντας ταυτόχρονα και κοπριά, καλυπτωντας παράλληλα το έδαφος γύρω από τα φυτά με ξερά χόρτα και κλαδιά. Επίσης, όλο αυτό το διαστημα βρέχει αρκετά και πριν λίγες μέρες έριξε χαλάζι, ενώ συγχρόνως, χθες είχε πολύ αέρα γυρώ στα 10 μποφώρ. Παρατήρησα στα φυτά ότι τα φύλλα τους εχουν μαύρα στίγματα και κάποια είναι ζαρωμένα και δεν έχουν ζωηρότητα. Μήπως το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες (χαλάζι, αέρας, συνεχείς βροχοπτώσεις), ή πρόκειται για αρρώστια; Με ποιο τρόπο μπορώ να το αντιμετωπίσω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγχαρητήρια για τον κήπο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/7/12, 9:48 π.μ.

    ωραια και πολυ καλή η συνταγή αλλά εαν χρησιμοποιηθεί σε λαθος δόση ή κακό θα κάνει στα φυτά η δεν θα κάνει καμία χρήση
    καλό θα είναι να δώσετε την δοσολογία αν κάποιος εχει βέβαια σχετική εμπειρία
    στο βυτίο 1 τόνου πόση ποσότητα θα χρησιμοποιήσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος24/4/20, 2:11 μ.μ.

    Δυστυχώς η τεχνική την οποία περιγράφετε είναι λανθασμένη
    Η ορθή τεχνική απαιτεί την προσθήκη του διαλύματος του θειικού χαλκού στο διάλυμα της ασβέστου υπό συνεχή ανάδευση και οξυμέτρηση μέχρι το μείγμα να καταστεί ουδέτερο. PH7.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ