Πληροφορίες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών και βοτάνων
ΑΝΙΘΟΣ-ANETHUM GRAVEOLENS
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 15
Μεταφύτευση: Ανάλογα τις συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 40 ημέρες μετά την μεταφύτευση
ΑΡΤΕΜΙΣΙΑ-ARTEMISIA
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.1 εκατοστά επιφανειακή σπορά
Ημέρες βλάστησης: 10-20
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ-BASILICUM
Θερμοκρασία βλάστησης:Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 23-30C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.1 εκατοστά επιφανειακή σπορά
Ημέρες βλάστησης: 5-10
Μεταφύτευση: Συνήθως 10-15 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 30-50 ημέρες μετά την μεταφύτευση
ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ-ROSMARINUM OFFICINALIS
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 12-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 15-25
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΘΥΜΑΡΙ- THYMUS VULGARIS
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0-0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 15-25
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΚΟΛΙΑΝΔΡΟ-CORIADUM SATIVUM
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 6-12
Μεταφύτευση: Συνήθως 25 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση
ΣΕΛΙΝΟ-APIUM GRAVEOLENS
Θερμοκρασία βλάστησης:Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-21C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φευβρουάριος-Μάρτιος
Βάθος φύτευσης: 0.5-1.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 10
Μεταφύτευση: Ανάλογα την ποικιλία και της συνθήκες ανάπτυξης συνήθως 20-30 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 90-130 ημέρες μετά την μεταφύτευση
ΛΕΒΑΝΤΑ-LEVENDULA ANGUSTIFOLIA
Θερμοκρασία βλάστησης:Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 20-30C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.1 εκατοστά επιφανειακή σπορά
Ημέρες βλάστησης: 30-40
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΜΑΙΝΤΑΝΟΣ-PETROSELINUM CRISPUM
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη έως το φθινόπωρο όταν οι θερμοκρασίες είναι 10-29 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Φεβρουάριος-Σεπτέμβριος
Βάθος φύτευσης: 0.5. Μουσκεύουμε τους σπόρους για 24 ώρες πριν την σπορά.
Ημέρες βλάστησης: 10-20
Μεταφύτευση: συνήθως 20-30 ημέρες μετά
Ωρίμανση: 70-100 ημέρες μετά την μεταφύτευση
ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ/ORIGANUM MAJORANA
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0 εκατοστά επιφανειακή σπορά
Ημέρες βλάστησης: 8-15
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΡΙΓΑΝΗ-ORIGANUM VULGARE
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 18-23 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0 εκατοστά επιφανειακή σπορά
Ημέρες βλάστησης: 4-10
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
ΦΑΣΚΟΜΗΛΟ-SALVIA OFFICINALIS
Θερμοκρασία βλάστησης: Φυτεύουμε νωρίς την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-21 C
Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιος-Απρίλιος
Βάθος φύτευσης: 0.5 εκατοστά
Ημέρες βλάστησης: 15-25
Μεταφύτευση: Συνήθως τον επόμενο χρόνο
Ωρίμανση: Συγκομιδή από την δεύτερη χρονιά
Διαβάστε ακόμη:Αρωματικά φαρμακευτικά φυτά με πιστοποίηση
Εχω μια αχλαδια 'κοντούλα' στην Νότιο μεριά του κήπου μου. Από πέρσυ που την αγόρασα και την φύτεψα μου αρώστησε. Τα φύλλα της από τον κορμό και προς τα πάνω άλλαξαν το πράσινο χρώμα τους σε λαδί με λίγο περισσότερο κίτρινο. Απο πάνω κατα τόπους έχουν χρυσοκίτρινες μικρές βουλίτσες και από κάτω κάτι χνουδωτές πολύ μικρές και πολλές μαύρες βουλίτσες. Από κάτω αυτές οι μαύρες είναι πιο πολύ απ ότι απο πάνω. Κάτι σαν μούχλα δηλ. Μέχρι τώρα ούτε άνθισε ποτέ ούτε καρπό έδωσε. Μήπως επειδή δεν την έχω κλαδέψει καθόλου; Πώς μπορώ να την θεραπεύσω με φυσικό τρόπο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤίνα
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Περιμένω την απάντησή σας
Μπράβο και πάλι μπράβο σας για την προσπάθεια που κάνετε σ αυτόν εδώ τον χώρο.
Ξέχασα να σας ρωτήσω για την Στέβια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠήρα την πράσινη σκόνη δηλ. τα αλεσμένα φύλλα και δεν μπορώ να βρω πουθενά πως να την χρησιμοποιήσω ως καλλυντικό ως βάμμα ως φαγώσημο ως λάδι ως τι;
Μήπως ξέρετε εσείς τρόπους; Αν ναι θάθελα να μου πείτε όχι μόνο τον τρόπο αλλά και την ωφελιμότητα του κάθε τρόπου. Το μόνο που διάβασα για την πράσινη σκόνη είναι οτι χρησιμεύει σα ζωοτροφή.
Ευχαριτώ και πάλι
Τίνα
Καλύτερα πήγαινε τα φύλλα σε ένα γεωπόνο αν μπορείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να εντοπίσεις και εσύ ίσως πια ασθένεια έχει αν ψάξεις εδώ http://www.plantprotection.hu/modulok/gorog/apple/symptoma5.htm
και εδώ http://www.minagric.gr/greek/proeid/KRHTH/proeid090319.shtml
Τη στεβία από ότι έχω διαβάσει τη χρησιμοποιούμε σαν φυσικό γλυκαντικό σε τρόφιμα και ποτά, γιατί είναι πολύ πιο γλυκιά από τη ζάχαρη χωρίς να έχει τις βλαπτικές ιδιότητές της τελευταίας. Αναλογίες δυστυχώς δεν ξέρω
Μ'ηπως η Τίνα μιλάει για τη σπιρουλίνα;
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Γειά σας και πάλι. Είμαι η Τίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Νομίζω οτι η αχλαδιά μου τελικά έχει "νέκρωση φλοιού"
Μου προτείνουν ένα χαλκούχο παρασκεύασμα του εμπορίου.
Τί μπορώ να φτιάξω μόνη μου για να το θεραπεύσω και να είναι βιολογικό; Υπάρχει κάτι και αν ναι τί;
απάντηση για την ελίτσα: η σπιρουλίνα είναι εντελώς άλλο φυτό από τη στέβια. Η δική μου ερώτηση ήταν: πώς αλλιώς μπορώ να χρησιμοποιήσω την πράσινη στέβια εκτός απο ζωοτροφή και απολυμαντικό το στόματος;
Αν ξέρει κάποιος ας μου πει.....
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Αν ξέρει κάποιος ας μου πει....
Εδώ Τίνα και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα ήθελα να ρωτήσω για το φυτό σινάπι το βρώσιμο, αν μπορώ να το κάνω λίπασμα για το έδαφος κι αν ναι με τι τρόπο; μήπως όπως την τσουκνίδα ή το σύμφυτο; ή το θάβω απλά και το ανακατεύω με το χώμα;
Σε τι θα ωφελούσαν (το χώμα ή και τα φυτά) τα συστατικά του;
Ευχαριστώ
Τίνα ο χαλκός είναι «βιολογικό σκεύασμα» και κάνει για την απολύμανση του δέντρου σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στέβια είναι φυσικό γλυκαντικό, αυτή είναι τουλάχιστον η χρήση της αντί της ζάχαρης. Έχεις κάπου διαβάσει ότι είναι αντιμικροβιακό για να πλύνομε το στόμα μας;
Το σινάπι όπως όλα τα φυτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για λίπανση (υγρή ή χλωρή). Έχω ξαναγράψει κάπου δε ότι η ενσωμάτωσή του στο χώμα βοηθάει στον έλεγχο των νηματωδών του εδάφους .
Την στέβια αγαπητέ Θεόδωρε την βάζουν για την αποτροπή της τεριδόνας μέσα σε μερικά βιολογικά σκευάσματα υγρών για την στοματική υγιεινή, μαζί με μαστίχα χίου κλπ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤρώγοντάς την δε σε γλυκά αντί να χαλάει τα δόντια όπως η ζάχαρη τα προστατεύει.
Τίνα
Τίνα δεν έχω διαβάσει αν προστατεύει τα δόντια, αλλά συμφωνώ μαζί σου ότι είναι ένα φυσικό γλυκαντικό το οποίο δεν έχει τα κακά της επεξεργασμένης ζάχαρης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλλά από την άλλη, όποιο επεξεργασμένο τεχνικώς φυσικό προϊόν, να ξέρεις ότι χάνει τις φυσικές του ιδιότητες. Πρόσφατα διάβαζα ένα ξένο περιοδικό ότι κανένα εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ δεν έχει τις αντι-μικροβιακές ιδιότητες του φυσικού… Για αυτό τα φτιάχνω μόνος μου….
γειά χαρά.Θόδωρε πως κάνεις μόνος σου το εκχυλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ?
ΑπάντησηΔιαγραφήNiki κάνε την ερώτηση στη σωστή ανάρτηση του γκρέιπφρουτ να σου απαντήσω εκεί για να το διαβάζουν και άλλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ξεκινήσει από πέρσι και φύτεψα μαϊντανό, βασιλικό, άνηθο και σέλινο αλλά δεν φαίνεται να τα έχω καταφέρει και πολύ καλά. Θέλω να ξαναπροσπαθήσω τώρα που συμβουλεύτηκα εδώ το άρθρο σας, αλλά πόσο πότισμα θέλουν αυτά τα φυτά; Τα πότιζα λίγο κάθε μέρα τον χειμώνα και μου είπαν ότι κάθε μέρα τα ποτίζουμε μόνο το καλοκαίρι.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων, φιλικά
Αγγελική
Καλησπέρα, συγχαρητήρια για το κατατοπιστικό σας blog. Θέλω να φυτέψω βλήτα και ήμερο ραδίκι, πότε είναι η κατάλληλη εποχή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας παιδια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ στέβια που την βρίσκεις?? Και απο ποιο φυτο βγαίνει?
Ευχαριστω και χιλια μπραβο!
ELENA Η ΣΤΕΒΙΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΦΥΤΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΖΑΧΑΡΗΣ ΚΥΡΙΩΣ...ΔΕΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝ ΚΑΙ ΕΥΔΟΚΙΜΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ....ΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΓΛΥΚΑ ΠΟΘ ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΑ ΑΝ ΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕΣ.....ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει η Στέβια και Ελλάδα κοίτα εδώ: http://www.antemisaris.gr/product.aspx?iid=4935
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλέον ψάξε στο Google: Στέβια
Η στεβια (Stevia Rebautiana) είναι πολυετές φυτό έφερα σπόρους από Αμερική και φύτεψα εδώ στη Κύπρο. Τα φύλλα είναι πολύ γλυκιά. Φρέσκα βάζεις 1-2 φύλλα στο τσάι είναι αρκετά για να γλυκάνει. Τα ξηρά φύλλα τα βάζεις σε νερό 24 ώρες. το νερό αυτό το χρησιμοποίηση για γλυκαντικό. Το μόνο μειονέκτιμα είναι πράσινο,
ΑπάντησηΔιαγραφήti votano mporw na fitepsw twra?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα..Ήθελα να ρωτήσω πως φυτεύουμε το βασιλικό και τον κατιφέ σε σπορείο;Ρίχνεις λίγους σπόρους στο κεσεδάκι ή ένα ένα στο κάθε κεσεδάκι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον κατιφε βαλε 2 και για τον βασιλικο 4, αφου ειναι λιγο πιο δυσκολος. Θα κρατησεις απο 1. Παντως ο κατιφες, ειναι πολυ ευκολο φυτο, οποτε μπορεις να βαλεις τον σπορο στο χωμα κατ ευθειαν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρητήρια για το blog σασ, τωρα μαζεύω κι εγώ το δικό μου άνηθο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήγεια σας... ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με την ρίγανη . θέλω να μάθω αν χρειαζετε να την σπέρνεις κάθε χρόνο η αν την επόμενη χρονιά ξανά βγαίνει ; σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ριγανη ειναι πολυετες φυτο. Μια φορα θα σπειρεις και θα εχεις για παντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην φυτευουμε εκει που θα την βλεπει ο ηλιος κι αφου φυτρωσει δεν την ποτιζουμε. Oσα νερα, τοσο λιγοτερο αιθεριο ελαιο.
Προσοχή όμως η σπορά πρέπει να γίνει επιφανειακή όπως γράφω, γιατί ο σπόρος είναι μικροσκοπικός.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα συνιστούσα όχι φύτεψη από σπόρους για αρχάριους και ιδιαίτερα αν δεν είναι από δικιά μας συλλογή (για να ξέρουμε και τι θα μας βγει).
Καλύτερα να μεταφυτεύουμε φυτά από ριζώματα Ελληνικής ρίγανης αρχές άνοιξης, έτσι θα είμαστε σίγουροι ότι θα βγουν όλα τα φυτά και θα μας αποδώσουν πολύ πιο γρήγορα.
και μήπως γνωρίζετε αν επιδοτειται η καλλιέργεια ρίγανης; και αν ναι πόσο.; σας ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι όταν γίνει η επιφανειακή σπορά της ρίγανης πως θα προφυλάξω τους σπόρους από τα πουλιά; δεν μπορούν να φάνε πολλούς από τούς σπόρους;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους τρωνε τα πουλια. Μονο κανε λιγο ζαγρε το χωμα και ποτισε αφου τους ριξεις, για να μην στους παρει ο αερας.
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνω
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω ενα μικρο χωραφι400μετρα και θαθελα να ασχοληθω βαζοντας για να πουλησω ριγανη.ειναι παραθαλασιο χωρης νερο.η ριγανη θελει νερο συχνα?αν την φυτεψω τωρα.και στο φυτεμα θελει οργωμα??σπορους περνω απο τον γεωπονο?και τι μαρκα?ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.θα χαρω αν δω απαντηση.αντρεας
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας!Θα μπορουσε καποιος να μου δωσει οδηγιες για την σπορα - καλλιεργεια μαρουβιου?Ειχα προμηθευτει σπόρο , τον οποιο εσπειρα περισυ σε ζαρντινιερα κατευθειαν, αλλα δεν βγηκε ουτε ..Φυλλαρακι.Μπορει καποιος να υποθεσει τι εκανα λαθος;Για την παλαιοτητα του σπορου , δεν μπορω να απαντησω με σιγουρια.Ευχαριστω εκ των προτερων
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείτε το Marrubium vulgare?΄
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://en.wikipedia.org/wiki/Marrubium_vulgare
Αυτό φυτρώνει παντού στην Ελληνική φύση… για πιο λόγο θέλετε να το χρησιμοποιήσετε;