Σελίδες

Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών

Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών

Πως φτιάχνω στρώματα (παρτέρια) για λαχανικά

Ξεκινώντας την καλλιέργεια λαχανικών στην αρχή έκανα πάρα πολλά λάθη. Ένα από τα πιο σημαντικά ήταν ότι πολλές φορές έσπερνα και μεταφύτευα φυτά χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία του εδάφους και φυσικά δεν εννοώ το όργωμα. Οι παλιοί αγρότες και καλλιεργητές πάντα έσπερναν και καλλιεργούσαν τα κηπευτικά τους διαμορφώνοντας το έδαφός τους στα λεγόμενα στρώματα, κρεβάτια ή πατρέρια. Η σωστή διαμόρφωση του εδάφους πριν την καλλιέργεια είναι απαραίτητη και από τις πιο βασικές εργασίες.

Αν και η κατασκευή τους απαιτεί μια αρχική επένδυση χρόνου και κόπου, θα σας ξεπληρώσουν με πολλούς τρόπους στη συνέχεια. Τα υπερυψωμένα στρώματα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επιτυχία του βιολογικού κήπου.

Τα υπερυψωμένα στρώματα:

  • Ελαχιστοποιούν την συμπίεση του εδάφους, γιατί ποτέ δεν πατάτε το μέρος που καλλιεργείται
  • Έχουν καλύτερη διαθεσιμότητα οξυγόνου για τις ρίζες των φυτών, γιατί υπάρχει μικρή συμπίεση εδάφους
  • Στραγγίζουν καλύτερα, γιατί υπάρχει μικρή συμπίεση εδάφους
  • Είναι ευκολότερα στο φύτεμα, το ξεβοτάνισμα, και την διατήρηση, γιατί δεν υπάρχει συμπίεση εδάφους
  • Έχουν μεγαλύτερη σοδειά, λόγω της καλύτερης διείσδυσης αέρα, νερού και φωτός και επίσης μεγαλύτερα ποσοστά βλαστικότητας των σπόρων για τις πρώιμες σπορές και καλλιέργειες
  • Επιτρέπουν πρώιμη και όψιμη φύτευση καθώς ζεσταίνονται νωρίτερα την άνοιξη και κρατάνε την ζέστη περισσότερο το φθινόπωρο
  • Επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάπτυξη των ριζών, λόγω της μικρής συμπίεσης του εδάφους, της καλής στράγγισης και της διάχυσης του οξυγόνου
  • Εξοικονομούν χώρο, μια και τα φυτά μπορούν να φυτευτούν σε μικρότερες αποστάσεις, καθώς δεν χρειάζεστε χώρο για να περπατάτε γύρω τους

Η καλύτερη μέθοδος είναι να κατασκευάσετε ένα περικλεισμένο υπερυψωμένο στρώμα ύψους 20 εκατοστών περίπου που θα σας επιτρέπει να περπατάτε και να δουλεύεται άνετα γύρω από αυτό στις πλευρές του ενώ θα φυτεύετε ή θα ξεβοτανίζετε.
Οι καλύτερες διαστάσεις για το υπερυψωμένο στρώμα είναι 1.40 επί 4.20 μέτρα. Αυτό το μέγεθος είναι ιδανικό για να φτάνετε εύκολα το κέντρο του στρώματος χωρίς να πατάτε στο έδαφος ή να τεντώνετε το χέρι σας πολύ μακριά.

Βασικό ρόλο παίζει ο τρόπος κατασκευής των υπερυψωμένων στρωμάτων-αυλακιών. Αφού έχουμε δουλέψει σκάβοντας ή φρεζάροντας το επίπεδο έδαφος καλά το πολύ μέχρι 10 εκατοστά, ανασηκώνουμε το χώμα από τα αυλάκια που θα φτιάξουμε μεταξύ των υπερυψωμένων στρωμάτων και το ρίχνουμε πάνω σε αυτά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το χώμα των στρωμάτων που θα φυτέψουμε τα φυτά μας να είναι αφράτο σε βάθος περίπου το διπλάσιο, κάτι που θα διευκολύνει την ανάπτυξη των ριζών πολύ ευκολότερα γιατί το έδαφος θα είναι πιο μαλακό και δουλεμένο σε βάθος.

Αν φυσικά έχετε την δυνατότητα μπορείτε να κατασκευάσετε μόνιμα περικλειόμενα υπερυψωμένα παρτέρια ύψους μέχρι 40 εκατοστά, που θα σας επιτρέπουν να κάθεστε πάνω σε αυτά και να δουλεύεται πιο ξεκούραστα και είναι και πιο όμορφα από αισθητικής απόψεως. Για να τα κατασκευάσουμε πρέπει να χρησιμοποιήσουμε διάφορα μη τοξικά υλικά, όπως η πέτρα, τα τούβλα, τα κομμάτια από τσιμέντο, ή ακατέργαστο ξύλο, που είναι φυσικά ανθεκτικό στο σάπισμα, όπως ο κέδρος, το κυπαρίσσι ή η ψευδακακία. Σε έναν λαχανόκηπο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οποιαδήποτε επεξεργασμένη ξυλεία. Στην πραγματικότητα, από το 1984 έχει εκδοθεί απόφαση, με την οποία απαγορεύεται στα προϊόντα επεξεργασμένης ξυλείας να έρχονται σε επαφή με τρόφιμα, ζωικές τροφές ή άμεση ή έμμεση επαφή με το πόσιμο νερό.

Κατασκευή στρωμάτων σε καλλιέργεια λαχανικών

Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών

Κατασκευή υπερυψωμένων παρτεριών με ξύλο και πέτρα

Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών
Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών
Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών
Φτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικώνΦτιάχνω παρτέρια για καλλιέργεια λαχανικών

Video για κατασκευή παρτεριών

Διαβάστε ακόμη:Σπορά φύτεμα καλλιέργεια λαχανικών

26 σχόλια:

  1. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι φωτογραφίες, εγώ (ευτυχώς που η λογική μου δεν είναι κανόνας), κατάλαβα ότι φυτεύουμε μέσα στα αυλάκια. ΄Ετσι όμως φύτευε ο παππούς μου, έφτιαχνε αυλάκια και φύτευε μέσα, όχι στο υπερυψωμένο, όταν πότιζε το νερό από την στέρνα περνουσε μέσα στο αυλάκι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και πώς ποτίζουμε τα στρώματα; Εγώ που ποτίζω με αυλάκι πώς μπορώ να έχω στρώματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/5/09, 1:45 μ.μ.

    Μαρίζα στα υπερυψωμένα μεγάλα παρτέρια που είναι φτιαγμένα με μόνιμα υλικά δεν ποτίζεις με αυλάκια αλλά το παρτέρι. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε και τα δύο. Διαλέγουμε ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα για τις καλλιέργειες μας ανάλογα με τον τρόπο που επιλέγουμε. Μια λύση είναι να φτιάξεις μικρά σε πλάτος παρτέρια- στρώματα στο έδαφος με χώμα και να ποτίζεις σε αυλάκια δίπλα τους. Δεν ποτίζουμε στη ρίζα του φυτού γιατί το πολύ νερό δημιουργεί ασθένειες και προβλήματα στα φυτά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω επιλογή στον τρόπο ποτίσματος γιατί το νερό έρχεται από αυλάκι με βαρύτητα και δεν έχει πίεση για να χρησιμοποιήσω λάστιχο, μπεκ, κλπ. Έχω επιλέξει τη λύση να φυτεύω δύο σειρές φυτών και να ποτίζω δίπλα. Νομίζω στα νησιά ποτίζουν στη ρίζα λόγω έλλειψης νερού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/8/09, 11:57 π.μ.

    Πολύ χρήσιμες οδηγίες για μας τους αρχάριους καλλιεργητές!

    Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πρέπει να προετοιμάσω ή να περάσω με κάποιο προστατευτικό υλικό το εσωτερικό του ξύλινου παρτεριού.Αν χρησιμοποιήσω σκέτο το ξύλο,δεν υπάρχει περίπτωση να σαπίσει;

    Ευχαριστώ

    Ναταλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/2/10, 11:07 π.μ.

    Και εγώ είχα τις ίδιες απορίες και θα προσπαθήσω να φτιάξω περιφραγμένο υπερυψωμένο παρτέρι για να έρθει το ριζικό σύστημα πιο ψηλά και να αποφύγω την προσρόφηση άπό τις ρίζες του νερού του εδάφους από μεγάλο βάθος επειδή κοντά είναι ο βόρθρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ενδιαφέρον ακουγετε..
    ευχαριστω παιδια, θα το δοκιμάσω σπιτι και θα σας πω τα αποτελεσματα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δηλαδη τι ακριβώς σημαίνει "δεν ποτίζεις με αυλάκια αλλά το παρτέρι"; Ρίχνεις νερό μεσα στο παρτέρι; (μάλλον, αλλιώς τι) Και φαντάζομαι οτι μπορείς να έχεις και αυτόματο πότισμα, σωστά; Ξεκινάω κήπο και μάλλον θα το δοκιμάσω, φαίνεται καλή ιδέα, ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8/8/11, 11:52 π.μ.

    Καλημέρα, και συγχαρητήρια για τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες που δίνετε!
    Στο σπίτι που μένω, προς τα Νότια προάστια της Αθήνας, υπάρχει κήπος, αλλά το χώμα είναι πολύ κακό, αλμυρό μάλλον, μόνο φοίνικες και συκιές ευδοκιμούν.
    Μήπως ξέρετε πού μπορώ να προμηθευτώ χώμα για μποστάνι σε καλή τιμή; (κατά προτίμηση προς τα Νότια)
    Ποια να θεωρήσω λογική τιμή ανά κυβικό;
    Και κάτι άλλο: πόσο ύψος χώματος χρειάζομαι για να βάλω λαχανικά;

    Για να φυτέψω δέντρα (σκέφτομαι ροδιά, μουσμουλιά, δάφνη) υποθέτω οτι πρέπει να κάνω αρκετά μεγάλο λάκκο και να βάλω μέσα καλής ποιότητας χώμα πρώτα, έτσι δεν είναι; Και τι είδους χώμα να βάλω;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τυχόν απαντήσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος2/1/12, 4:24 μ.μ.

    35 με 40 ευρώ τα 800 λιτρα σε big bag. Τοσο το αγορασα το χώμα πριν λίγο καιρό. Χώμα με 30% κομποστ αρκετά καλό για πολλές χρήσεις. Αλήθεια ξέρει κανένας τιμές για την ξυλεία με την οποία μπορουμε να φτιάξουμε τα παρτέρια αυτά; Ο κέδρος ποιά είναι καλή τιμή το κυβικό;

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπέρα ...με τι μπορούμε να βάψουμε την ξυλεία για να μην σαπίσει ? από τα χώματα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φίλε Γιώργο σημερα ρωτησα για ξυλεία ....ακομα τα αυτία μου κουδουνίζουν από την καμπάνα 8χ15χ60 μετρα αζομπέ 600 ευρώωωω. εφαγα πετριά ...κατάφερα να βρώ έλατο σε αυτη την διάσταση ΔΩΡΕΑΝ από φίλο ...αλλά δεν ξερω με τι να το προστατέψω πιστεύω θα χαλάσει γρήγορα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος31/1/12, 11:01 μ.μ.

    Δεν σαπιζει ευκολα η ξυλεια. Χρησιμοποιω, ραμποτε ξυλεια -που πηρα απ το pracktiker για αλλη δουλεια και φετος ειναι η τριτη χρονια που θα την χρησιμοποιησω. Δεν εχει παθει τιποτε. Απλα με το που τελειωνει η καλλιεργεια, βγαζω τα ξυλα και τ αφηνω ορθια να στεγνωσουν. Εχει δε σημασια οτι στα περισσοτερα παρτερια ποτιζω με κατακλιση, οποτε γινονται μουσκεμα. Eιναι και πρακτικα, αφου εχουν ελαχιστο ογκο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος1/2/12, 2:16 π.μ.

    Εχετε υπ οψη σας οσοι κανετε παρτερια με σανιδες, να πατανε καλα σε ολο το μηκος του διαδρομου, αν προκειται να φυτεψετε στις ακρες του παρτεριου. Λιγο χωμα να φυγει, απ το ποτισμα η τις βροχες και θα εχουν προβλημα στα φυτα, γιατι το ριζικο τους συστημα θα ειναι εκτεθειμενο στον αερα που θα περνα απο κατω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος7/2/12, 5:28 μ.μ.

    Σκεφτόμουν να το κάνω μόνιμο να μην το χαλάω κάθε χρόνο. Γιατί αν κάνεις 6 παρτέρια με 50εκ ύψος μήκος 2 μέτρα και πλάτος 1 τότε μιλάμε για πολύ χώμα. Ρώτησα και εγώ για διάφορα είδη ξυλείας ό,τι θέλουν ζητάνε με πιο ακριβά τα κάντο μόνος σου. οπότε σκέφτομαι να πάω σε μαδέρια οικοδομής που 5εκ παχος 25 πλάτος 4μέτρα μήκος κάνουν 22 ευρώ. Δεν θα τα τοποθετήσω πάνω στο χώμα αλλά Θα είναι "θαμμένα" 1-2 εκατοστά και θα έχει και γαιούφασμα μέσα για να συγκρατεί το χώμα ώστε να μην φεύγει από τυχών τρύπες.

    Εσύ πως το κάνεις; Βιδώνεις και ξεβιδώνεις κάθε φορά;

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://www.modernvictorygarden.com/apps/blog/categories/show/44637-hoop-covers

    Αυτό ονειρεύομαι, και αυτό θα φτιάξω ...ο τύπος πολύυυ μερακλής !!!! φτιάχνει τα πάντα απόλυτα περιορισμένα σε παρτέρια τα οποία μετατρέπονται άμεσα σε θερμοκήπια !!!
    η ευταξία σε όλο της το μεγαλείο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. απ΄ότι βλέπετε ΔΕΝ χρειάζεται 50 cm ύψος ίσως είναι υπερβολικό αυτός απ΄ότι βλέπω δεν πρέπει να έχει πάνω από 20 cm ύψος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος8/2/12, 10:23 π.μ.

    Γιωργο, οπως σου λεει κι ο φιλος, δεν χρειαζεσαι πανω απο 15-20 ποντους, εκτος και αν απο κατω εχεις μπετον.
    Καρφωνω 2-3 πασαλακια κατα μηκος και σ αυτα ακουμπαω τις σανιδες. Τις στηριζω προσκαιρα και το χωμα στη συνεχεια τις συγκρατει στην θεση τους. Ετσι, αν απλα τις τραβηξω βγαινουν.
    Ωραια ειναι και τα μονιμα, ομως ειναι μπελας οι δουλειες μεσα στο παρτερι. Επισης οπως το κανω, αλλαζω την διασταση οποτε θελω.
    Τα 2 μετρα πλατος, ειναι πολλα. καλυτερα ειναι να τα κανεις, αναλογα με το μηκος των χεριων σου. Πρεπει να φτανουν παντου, διχως να πατησεις. Εγω πανω απο 1,30 δεν κανω. Αυτος ειναι και ο βασικοτερος λογος που τα κανουμε. Για να ειναι αφρατο το χωμα. Οποτε, παταμε μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος8/2/12, 10:24 π.μ.

    ...αφρατο το χωμα. Οποτε, ΔΕΝ παταμε μεσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος8/2/12, 1:14 μ.μ.

    Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας! 2 μέτρα είναι το μήκος. Το πλάτος 1 μέτρο περίπου. Θέλω να τα κάνω πιο ψηλά ώστε να μην χρειάζεται να σκύβουν πολύ οι γονείς μου, σαφώς μεγαλύτερης ηλικίας, που θέλουν να ασχοληθούν με αυτό. Αλλιώς το γνωρίζω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσω τόσο ύψος! Αποφάσισα να το φτιάξω με κάποια ξύλα που έχω ήδη και μαδέρια 22 ευρώ τα 4 μέτρα με πάχος 5 πόντους και ύψος 25 εκατοστά. Το link πολύ χρήσιμο και ουσιαστικά είναι αυτό που έχω σκεφτεί να φτιάξω.

    Ευχαριστώ

    Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος9/2/12, 10:50 π.μ.

    Μια χαρα Γιωργο. Απλα εχε υπ οψη σου οτι το 1.20 ειναι το ιδανικο πλατος για ενα παρτερι που θα φιλοξενησει 2 σειρες ντοματες κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος12/3/12, 9:54 μ.μ.

    Θέλω να κατασκεύασω υπερυψωμενο παρτερι αλλά θα το βάλω πάνω σε πλακάκια και οχι στο χωμα.έχω πάρει κόντρα πλακέ θαλάσσης και σανιδια.να βάλω γαιωυφασμα στον πάτο πάνω απο το κόντρα πλακε;
    Πως θα στραγγιζει το νερό ;
    Μπορει κάποιος να βοηθήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Θα μπορέσεις να βάλεις χώμα ύψους 1 μέτρου? Διαφορετικά με λιγότερο ύψος χώματος θα καταφέρεις να καλλιεργήσεις μόνο επιπολαιόριζα. Πχ το ριζικό σύστημα της μελιτζάνας θέλει βάθος για να αποδώσει τα δέοντα. Το ίδιο και οι ντοματιές.
    Για το στράγγισμα θα σου πρότεινα να τοποθετήσεις σαν πρώτο στρώμα χοντρό χαλίκι ή κροκάλα, έχοντας κάνει οπές διαφυγής νερού στην κάτω μεριά του συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος13/3/12, 10:41 π.μ.

    Φίλε Κώστα,

    Θα βάλω σπανάκι,μαρούλι,ρόκα,μαϊντανό,άνιθο,ραπανάκι και μπορεί καρότα και ντομάτες αν γίνεται φυσικά.
    Τι λές?
    Θα κάνω τρύπες στράγγισης στο κόντρα πλακέ. Το γεωύφασμα χρειάζεται στον πάτο?
    Αγόρασα φυλλόχωμα, πρέπει να το εμπλουτίσω? Και αν πρέπει με τι χώμα ή υπόστρωμα ή οτιδήποτε άλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Για υπόστρωμα θα χρησιμοποιήσεις το φυλλόχωμα που ήδη έχεις και για επιφανειακό ένα πλούσιο, καλό κομπόστ. Οι αναλογίες να είναι 50-50. Χώρισε τα δύο χώματα με το γεωύφασμα (αυτός είναι ο ρόλλος του) και κάνε τις τρύπες όπως ανέφερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Όποιος είναι κοντά σε θάλασσα μπορεί στο υπόστρωμα να χρησιμοποιήσει φύκια(που είναι και τσάμπα), εγώ βάζω τουλάχιστον 1/3 φύκια στα παρτέρια μου. Αν τα μεζέψετε μία ημέρα μετά από έντονη βροχή δεν θέλουν ξέπλυμα και θα σας δίνουν πρόσθετη λίπανση για πολλά χρόνια, κάνουν το χώμα αφράτο και στραγγίζει ευκολότερα, ενώ μειώνουν τις ανάγκες για πότισμα περίπου στο μισό γιατί συγκρατούν υγρασία(κατακαλόκαιρο με 35 βαθμούς ποτίζω τις ντοματιές ανά 5 μέρες!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ