Οικολογικές παγίδες για έντομα
Από την άνοιξη μέχρι τέλος καλοκαιριού ο πληθυσμός των βλαβερών εντόμων για διάφορες καλλιέργειες αυξάνεται θεαματικά. Για τον έλεγχο και την καταπολέμησή τους κυκλοφορούν διάφορες παγίδες χρωματικές, κολλώδεις ή φερομονικές για να προσελκύουν τα διάφορα βλαβερά έντομα. Έχοντας κάποιες από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο κυρίως για το δάκο της ελιάς αποφάσισα να κάνω και διάφορα πειράματα για να δω τα αποτελέσματα τους. Διαβάζοντας ψάχνοντας και παρατηρώντας έμαθα ότι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για το δάκο αλλά και για άλλα βλαβερά έντομα όπως για την μύγα της μεσογείου και διάφορα άλλα.
Δακοπαγίδες
Τις παγίδες για τον δάκο της ελιάς μπορούμε να τις φτιάξουμε και μόνοι μας με πλαστικά μπουκάλια νερών ή αναψυκτικών, κάνοντας τους 5-6 τρύπες προς το πάνω μέρος των μπουκαλιών με μια πρόκα για να εισχωρούν από εκεί τα έντομα.
Διάλυμα ελκυστικό για τον δάκο
Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας ή 20 γραμμάρια λίπασμα νιτρικής αμμωνίας, σε ένα λίτρο νερό και γεμίζουμε τα μπουκάλια μας μέχρι τα ¾ ή μέχρι κάτω από τις τρύπες που έχουμε κάνει. Τα έντομα που μπαίνουν μέσα είναι πολύ δύσκολο να ξαναβγούν και συνήθως πνίγονται σε λίγη ώρα. Την παγίδα την κρεμάμε στην ανατολική μεριά του δέντρου. Η παγίδα προσελκύει τα έντομα μέσω της οσμής της νιτρικής αμμωνίας.
Άλλες παγίδες δουλεύουν ταυτόχρονα και με το χρώμα και το σχήμα τους που προσελκύει διάφορα έντομα. Υπάρχουν διάφορες μελέτες και δημοσιεύσεις πάνω σε αυτό.
Αλλάζοντας το δόλωμα, την νιτρική αμμωνία δηλαδή, έκανα κάποια πειράματα.
Οι φωτογραφίες που βλέπετε είναι από μια κίτρινη παγίδα με ξύδι αντί για νιτρική αμμωνία. Δεν γνωρίζω ακόμα αν έπιασα και κάποια ωφέλιμα έντομα αλλά σίγουρα τα επιβλαβή υπερτερούν όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Η παγίδα κρεμάστηκε τέλη Απριλίου κάτω από μια αχλαδιά και έμεινε τέσσερις ημέρες μέχρι την φωτογράφηση της.
Αλλάζοντας το δόλωμα με μπύρα η παγίδα προσελκύει τα σερσέγκια
Συνταγή ελκυστικού δολώματος για επιβλαβή έντομα
- 1 φλιτζάνι ξύδι
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1 κομμένη φλούδα μπανάνας ή άλλου φρούτου
- 1 φλιτζάνι κρύο νερό
Ανακατέψτε τα υλικά καλά και γεμίστε τις παγίδες με αυτό. Αντικαταστήστε το υγρό με νέο όταν χρειαστεί.
Αυτοσχέδιες παγίδες για έντομα μπορούμε να φτιάξουμε πολύ εύκολα και μόνοι μας, χρησιμοποιώντας ένα κενό πλαστικό μπουκάλι, κόβοντας στο πάνω μέρος και γυρνώντας το λαιμό του προς τα κάτω μέσα στο μπουκάλι. Βάζοντας αναψυκτικό τύπου cola προσελκύει και παγιδεύει τις σφήκες ή οποίες δεν μπορούν να βγουν πάλι έξω όπως βλέπεται και στη φωτογραφία.
Διαβάστε ακόμη:Αυτοσχέδιες παγίδες για έντομα
εχεισ υποψιν που θα μπορουσα να βρω παγιδες είτε φερομονικες είτε σαν αυτ'η που δημοσίευσες(εταιρεία,ονομασία παγίδας) μιλάω για μικρό αριθμό παγίδων για ερασιτεχνική χρήση και για την περιοχή της Β.Ελλάδος
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις κίτρινες παγίδες από ότι έχω δει τις πουλάνε στα περισσότερα μαγαζιά με γεωργικά εφόδια.Ρώτα σε ένα τέτοιο μαγαζί στην περιοχή σου.Στο internet το site είναι εδώ http://www.anel.gr/entomopagidesGR.html. Για άλλες παγίδες και βιολογική φυτοπροστασία ρίξε και μια ματιά εδώ http://www.charantonis.gr/bio.htm
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις κάνει σχετικά με την μύγα της μεσογείου; Αυτό το παράδειγμα που έδωσες κάνει και για αυτήν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν και αργησα 2 χρονια απο τις καλυτερες δακοπαγιδες εχει η εταιρεια Vioryl και ονομαζεται eco trap. Δες στο
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.vioryl.gr/dakos.html
Στην ιστοσελιδα της εταιρειας ψαξε για αντιπροσωπους για τη περιοχη σου, η στειλε τους μηνυμα για τα σχετικα.
ανακαλυψα παγιδα αυτοσχεδια με κολλα για μυγα μεσογειου που εγγλοβιζει χιλιαδες μυγακια μεσογειου τις πρωτες κιολας μερες.θελει ανανεωση οταν γεμιζει .(οχι μπουκαλια κ αμμωνιες)Αν καποια εταιρια ενδιαφερετε να συνεργαστει μαζι μου σοβαρα ας επικοινωνισει
ΑπάντησηΔιαγραφήtaraballoo@yahoo.gr
Αποφασισα να το μοιραστω μαζι σας την ιδεα μου τελικα μιας που μια εταιρια που επικοινωνισε μαζι μου θελησε να με εκμεταλεφτει Λοιπον ακουστε ετσι για να σαμποταρουμε λιγο τις εταιριες.Δε θα ξανααγορασετε παγιδα για δακο ακουστε τι θα κανετε.Καταρχας αν δεν εχετε κατοικιδια μπορειτε να βαλετε κατω απο το δεντρο ενα μεγαλο πιατο μεσα στο οποιο θα βαλετε 3-4 παραγινομενα και σαπισμενα φρουτα κομενα στα 2 με τη κομενη φετα προς τα πανω.Θα παρετε μια κολλα ποντικων εγω χρησιμοποιησα την tropkole καπως ετσι λεγετε ειναι ενα κοκκινο σωλιναριο μεγαλο.Θα αρχισετε να τιλιγετε το πιατο οπως τιλιγετε ενα κουβαρι σχιματιζοντας ενα διχτιοτο απο πανω και παντα να αφηνετε μεγαλες τριπες εκει πουνε τα φρουτε ωστε να αναδυετε η μηροδια. πιστευω ειναι πολυ πιο ευκολη λυση απο το να φτιαχνετε μπουκαλια με αμμωνιες που δεν κανουν τιποτα απολιτως.ΤΗν αλλη μερα κιολας η οπαγιδα σας θανε μαυρη δε θα φενεται ολη η μυγα μεσογειου θαχει κολλισει πανω.περιμενω εντυπωσεις.Ελενα ξεχασα να πω τελος αν εχετε κατοικιδια αρκει να κρεμασετε το πιατο σενα διχτι πανω στο δεντρο τοχω δοκιμασει κ οι γατες μου ειναι σοες και αβλαβεις
ΑπάντησηΔιαγραφήνα διορθοσω ενα λαθος ειπα στην αρχη παγιδα για δακο λα8ος για μυγα μεσογειου ενοουσα για δακο δε ξερω αν κανει
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα, η ποντικοκόλα που μπαίνει; Με τι τυλίγωμε το πιάτο;
ΔιαγραφήΈλενα ότι γνώσεις έχουμε εδώ τις μοιραζόμαστε αφιλοκερδώς. Εγώ γιατί γράφω εδώ 3 χρόνια συνέχεια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα ο τρόπος που βρήκες είναι πρακτικός και δουλεύει. Για αυτό εγώ στη συνταγή της αυτοσχέδιας παγίδας έχω και φρούτο μέσα. Και το ξύδι και η ζάχαρη και το φρούτο προσελκύουν ταυτόχρονα διάφορα επιβλαβή έντομα. Η κόλα στις αυτοσχέδιες παγίδες δεν χρειάζεται γιατί έτσι και αλλιώς τα έντομα δεν μπορούν να διαφύγουν από εκεί.
Γλιτώνουμε έτσι τι κόλλα.
εχεις δικιο σορρυ αλλα προτεινω να το δοκιμασετε γιατι εχει παρα πολυ καλα αποτελεσματα θα δειτε κ μονοι σας εχω δοκιμασει κ το ξιδι αλλα με συνχωρειε την αλλη μερα ειχε εξατμιστει κ ουτε ενα μαμουνι me th kolla exei θεαματικα apotelesmata
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια για τον αγγουροφα εχετε κατι υποψιν σας; δεν ξερω πως το λετε στα μερη σας. ειναι κατι σαν σκορπιος χωρις κεντρι που κινειται υπογειως και με τις δαγκανες του κοβει τους κορμους απο τα μικρα φυτα (ντοματα, αγγουρι, πιπερια κλπ). αν βρει στο χωμα σου δεν αφηνει τιποτα ορθιο και δεν μπορεις να ξερεις που θα χτυπησει. αν ξερετε κατι παρακαλω ενημερωστε. ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε αυτο με τις δαγκανες που λες εμεις στην Ζαχαρω Ηλειας τον λεμε -κρεμμυδα-και τον καταπολεμουμε με πιτουρα και φαρμακο σκονη ανακατεμενα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Αγγουροφά μπορείς να πάρεις κλαδάκια πικροδάφνης περίπου 2εκ μήκος,να βγάλεις προσεκτικά τον φλοιό με ένα σουγιαδάκι και να τον περάσεις σαν κολάρο γύρο από τον κορμό των φυτών σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδιά, μήπως γνωρίζετε κάποιον οικολογικό τρόπο αντιμετώπισης για τη μαγαρόνια (ή όπως αλλιώς τη λένε)?
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον κρεμυδοφάγο παίρνεις κομμάτια από λάστιχο άρδευσης(1 ίντσα) περίπου 3-4 εκ. τα κόβεις κατά μήκος και τα φοράς σαν δαχτυλίδι στο λαιμό του φυτού, ώστε ένα κομμάτι να είναι στην ε΄πιφάνεια του εδάφους και το υπόλοιπο μέσα στη γή. Είναι το σημείο που ο κρεμυδοφάγος κόβει τα φυτά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταπληκτικό προσελκιστικό για αγγουροφάγο και ακρίδα είναι η υπεριώδης ακτινοβολία. Τοποθετείτε μια λάμπα υπεριώδους το βράδυ στο χωράφι και όλα αυτά τα ζουζούνια πέφτουν πάνω της. Θα εκπλαγείται από τον αριθμό των αγγουροφάγων που θα προσέλθουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα πιάνετε με παγίδες κόλας ή φυλάτε σκοπιά και σκοτώνετε. Στην δεύτερη περίπτωση, πάρτε μέτρα προφύλαξης από την ακτινοβολία.
Στην ιδέα της Έλενας έχω να προσθέσω ότι αν αραιώσετε την κόλα για τα ποντίκια με ένα διαλυτικό, όπως η βενζίνη, γίνεται πολύ πιο ευκολοδούλευτη.
Επίσης η χρησιμοποίηση ως δολώματος ενός ψαριού προσελκύει όλα τα "βλαβερά" έντομα ακόμα και τα κουνούπια.
Το σημαντικότερο είναι ότι παγιδεύονται ελάχιστα ωφέλιμα. Είναι μια παγίδα φονιάς!
φιλε μου ο τυπος 21-0-0 ειναι θειικη αμμωνια και οχι νιτρικη(34.5-0-0)
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας παρακαλω χρειαζομαι αμεσσα τη βοηθεια σας.εχω προβλημα με το tuta absoluta στις ντοματες μου.το 100% της ντοματας μεχρι τωρα εχει προβλημα βεβαια μολις αρχισαν να οριμαζουν οι ντοματες μου αλλα ειμαι απελπισμενη. υπαρχει κατι που μπορω να κανω για να γλυτωσω εστω ενα μερος της παραγωγης μου. ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήstella, εμπλεξες... Προληπτικα, καλη δουλεια κανουν οι κιτρινες κολλητικες παγιδες. Τωρα, το μονο που εγω ξερω πως μπορεις να κανεις, ειναι το να κοψεις και νε πεταξεις οτι εχει προσβληθει, ομως και παλι οι πιθανοτητες να σωσεις κατι, ειναι λιγες αφου η ζημια σου ειναι σε μεγαλη εκταση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔες και τα φυλλα σε μελιτζανες και πιπεριες -αν εχεις, οπου το προβλημα ειναι το ιδιο σημαντικο, ομως δεν το εντοπιζουμε ευκολα επειδη δεν προσβαλει τους καρπους, ομως τα φυτα πεθαινουν.
Παντως, αν δεν βρισκουμε βιολογικο τροπο να καταπολεμησουμε καταστασεις, εγω θεωρω οτι ειναι καλυτερα να προσφυγουμε στην χημεια, αφου αν δεν το κανουμε, θα καταληξουμε στον μαναβη, με χειροτερα αποτελεσματα απο καθε αποψη. Kαι θα πληρωσουμε και περισσοτερα φαρμακα θα καταναλωσουμε.
σε ευχαριατω SAX εχω ηδη πει να μου στειλουν φερομονικες παγιδες και βακιλο για δοκιμη. και επιπλεον εφτιαξα ενα μειγμα απο βραστα λουπινα και φυλλα πικροδαφνης θα το εμπλουτισω με λιγο καγιεν και θα το ριξω και ειδωμεν αν εχω αποτελεσματα θα σας ενημερωσω. παντος χθες εκανα εξονυχιστικο ελεγχο σε μερικα φυτα εκοψα τα νεκρα και στιγματισμενα φυλλα και μαζεψα ολες τις τρυπιες ντοματες. δεν ξερω τι θα καταφερω αλλα ελπιζω να διασωσω κατι ειναι κριμα τοσα φυτα να πανε τζαμπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα θελα μια βοηθεια-γνωμη πανω στην καταπολεμηση της μεσογειακης μυγας σε επερiδοειδη. Μου εκανε ειδικα φετος τεραστια ζημια στον καρπο ενω ειχα τοποθετησει στο καθε δεντρο βιολογικες παγιδες κ βλεποντας τη ζημια εκανα κ δολοματικο ψεκασμο. Εαν εχετε φτιαξει παγιδες η εχετε καποιον αλλο δοκιμασμενο κ αποδοτικο στην καταπολεμηση της μυγας παρακαλω να επικοινωνησουμε στο ε-μαιλ μου για να ανταλαξουμε γνωμες κ τροπους καταπολεμησης.
ΑπάντησηΔιαγραφήwfvalue@gmail.com
Δοκίμασα να φτιάξω την παγίδα ακολουθώντας ακριβώς τις οδηγίες. Τρίτη ημέρα και στην παγίδα δεν έχει μπει ούτε ένα έντομο. Η νεκταρινιά είναι γεμάτη ζωϋφια, κανένα δεν καταδέχεται το παγιδόζουμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Παιδιά και χρόνια πολλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα φυτά μου δηλαδή σε τριανταφυλλιές και πολλά οπωροφόρα δέντρα από τη χρυσόμυγα ( Cotinus nitida green june bug )που κατατρώει κυριολεκτικά τα πάντα από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος τον τρόπο αντιμετώπισης να μου απαντήσει.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Νίκη Στεφάνου.
Νίκη έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα . Στις αναζητήσεις μου βρήκα ένα link. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά δεν χάνουμε και τίποτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σου μέρα
http://lofos.info/laloslal/pesti.html
Γεια χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγω πασχω απο χρυσομυγες στη ντοματα. ειναι παρα πολλες
Τι κανουμε?
παιδια κατι καλο για τα μπημπηκια ειναι κατι σαν την σφυγγες αλλα 3 φορες πιο μεγαλα και κατακοκκινα επισης κεντανε φοβερα αυτα τρονε μελισσες πανε σε ψοφιμια κ.λ.π.επισης τρονε και τα ορυμα σταφυλια επιδης εχω πολα αμπελια και παθενα φοβερη ζυμια εβαλα κολλα για σφυγγες η μπημπηκια και στο μεσον εβαλα σκυλοτροφη κρεας κονσερβα τους εξωλοθρευσα καντετο και θα με θυμηθητε
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον Δακο της Ελιας πότε είναι η κατάλληλη εποχή να μπουν οι παγίδες και για πόσο χρονικό διάστημα τις αφήνω εκεί;;;σκοπεύω να πειραματιστώ με όλους τους τρόπους οικολογικής προστασίας που αναφέρατε όλοι σας απλά δεν ξέρω τι κάνει για τον Δακο πότε και για πόσο...Καλημέρα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://protimofisiko.blogspot.com/2014/02/blog-post_18.html?m=1
ΔιαγραφήΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΜΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΕΤΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΠΑΓΙΔΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΤΗΣ ΚΑΡΥΔΙΑΣ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη σας ημερα, θα παρακαλουσα αν κανεις γνωριζει πως να απαλλαγω από τα Silver fish που εχουν κατακλυσει το σπιτι (ξυλινα δάπεδα). Καποτε εβαλα πατατες όπως ειχα διαβασει αλλα τιποτα. Ο βορακας διαβασα ότι είναι επιβλαβης....
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω
κατι για καταπολεμηση μυρμηγκιων.εχω πολλες αποικιες εκει που φυτευσα δενδρυλλια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως τα μυρμήγκια πάνε στις πληγές των δέντρων που υπάρχουν μελίγκρες και τρώνε το μελίτωμα τους, θα πρέπει να καθαρίσετε τις πληγές και να τις σφραγίσετε...
Διαγραφή