Σελίδες

Έλεγχος βλαστικότητας των σπόρων

Έλεγχος βλαστικότητας των σπόρων

Πως κάνουμε έλεγχο βλαστικότητας στους σπόρους

Κάνετε μια δοκιμή βλάστησης πριν φυτέψετε τους παλαιούς σπόρους σας.
Εάν έχετε παλιούς ή ξεχασμένους σπόρους και αναρωτιέστε εάν είναι βιώσιμοι και αν θα φυτρώσουν, μπορείτε να ανακαλύψετε στα σίγουρα με μια δοκιμή βλάστησης. Είναι καλύτερο να εξεταστούν οι σπόροι σας πριν τους φυτέψετε από το να σπαταλήσετε τον χρόνο και την προσπάθεια σας φυτεύοντας το σπόρο που δεν είναι πλέον βιώσιμος. Ένας άλλος λόγος είναι, γιατί να σπαταλήσετε κάποια χρήματα για την αγορά τους εάν εκείνοι που έχετε ήδη είναι ακόμα καλοί;

Πώς να κάνετε εύκολη δοκιμή βλάστησης των σπόρων σας

Πάρτε ένα μικρό δείγμα των σπόρων σας για δοκιμή, δέκα σπόροι είναι αρκετοί από κάθε είδος που θέλετε να δοκιμάσετε. Υγράνετε ελαφρώς μια μικρή πετσέτα ή μερικά διπλωμένα κομμάτια απορροφητικού χαρτιού όπως στη φωτογραφία μου και τοποθετήστε πάνω τους σπόρους σας. Διπλώστε τη πετσέτα ή το χαρτί στο μισό και καλύψτε τους σπόρους. Εσωκλείστε τη πετσέτα ή το χαρτί σε πλαστικό περικάλυμμα ή τοποθετήστε το μέσα σε μια σφραγισμένη πλαστική τσάντα ή ένα μικρό πλαστικό δοχείο για να μη χάσει την υγρασία του . Ονομάστε τη συσκευασία με το όνομα και την ημερομηνία σπόρου. Τοποθετήστε τη συσκευασία σε μια σχετικά θερμή θέση (20 έως 25 βαθμοί Κελσίου) όπως η κορυφή του ψυγείου σας ή σε ένα υψηλό ράφι. Μην το βάλτε στον άμεσο ήλιο. (Ο άμεσος ήλιος μπορεί να το υπερθερμάνει.)

Πόσο καιρό πρέπει για να περιμένετε
Οι σπόροι πρέπει να απορροφήσουν το νερό και να φουσκώσουν. Ο έλεγχος πρέπει να γίνεται σχεδόν καθημερινά για τη βλάστηση και για να σιγουρευτείτε ότι η πετσέτα ή το χαρτί σας είναι ακόμα υγρό. Προσθέστε λίγο νερό εάν η πετσέτα ή το χαρτί αρχίζει να στεγνώνει.

Ανάλογα με πιο σπόρο εξετάζετε, οι σπόροι μπορούν να αρχίσουν να βλαστάνουν σε μια -δύο ημέρες ή μπορούν να πάρουν αρκετές εβδομάδες για να αρχίσουν. Συνήθως η πλειοψηφία των σπόρων θα βλαστήσει μέσα σε μερικές ημέρες η μια από την άλλη. Όταν η βλάστηση σταματά και δεν έχουν βλαστήσει άλλοι σπόροι για αρκετές ημέρες, ξέρετε ποιο είναι ποσοστό βλάστησης. Αν δηλαδή από τους δέκα σπόρους βλαστήσουν οι πέντε το ποσοστό βλάστησης ανέρχεται στο 50%.

Η διαδικασία που ανέφερα παραπάνω χρησιμοποιείτε όχι μόνο για τον έλεγχο της βλαστικότητας αλλά και σε μερικές περιπτώσεις σπόρων που είναι «δύσκολοι» να φυτρώσουν και απαιτούν ειδικές συνθήκες για να βλαστίσουν-φυτρώσουν.
Στις φωτογραφίες που παραθέτω βλέπεται την βλάστηση σπόρων Stevia Rebaudiana ένα φυτό που είναι 300 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη και που ο σπόρος της είναι πολύ μικρός.

Έλεγχος βλαστικότητας των σπόρων

Πώς να ερμηνεύσετε τα αποτελέσματα της δοκιμής βλάστησης
Η βιωσιμότητα σπόρου μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και υπό τις κακές συνθήκες αποθήκευσης, έτσι αναμένετε τη μειωμένη βλάστηση των παλαιών σπόρων έναντι των φρέσκων σπόρων. Μπορεί να πρέπει να φυτέψετε περισσότερους σπόρους από ότι συνήθως για να παραγάγετε τον επιθυμητό αριθμό φυτών σας. Χρησιμοποιήστε τα αποτελέσματα της δοκιμής σας ως οδηγό. Παραδείγματος χάριν, εάν μόνο οι μισοί από τους σπόρους της δοκιμής σας βλαστήσουν, ξέρετε τώρα λαμβάνοντας υπόψη την βλαστικότητα των σπόρων σας, ότι στη φύτευση θα σπείρετε διπλάσια ποσότητα σπόρων. Εάν πολύ λίγοι από τους σπόρους βλασταίνουν στη δοκιμή, πρέπει πιθανώς να αγοράσετε ή να κρατήσετε φρέσκο σπόρο.

Να ξέρετε ότι οι καλές εταιρείες που πουλάνε σπόρους αναφέρουν εκτός από την ημερομηνία παραγωγής και την λήξη τους και το ποσοστό βλαστικότητας των σπόρων την ημερομηνία που έγινε η συσκευασία τους.

Διαβάστε ακόμη:Χρόνος και βιωσημότητα σπόρων

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος15/1/13, 10:57 π.μ.

    Σε ποσες μερες βλαστανει η στεβια με αυτο το συστημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε μία με δύο εβδομάδες περίπου τέτοια εποχή (είμαι στα νότια), αλλά και μετά θέλει μέχρι να μεγαλώσει αρκετή υγρασία.
    Δες και εδώ http://www.steviola.gr/stevia_gardening.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εδώ και πολύ καιρό, ίσως δυο μήνες, έβαλα σπόρους στέβιας σε γλαστράκια και δεν φύτρωσαν ποτέ. Να βαλω ετσι σε χαρτί και οταν φυτρώσουν να τους βάλω σε χώμα;, ποια η γνώμη των φίλων; Μηπως ειναι αργά τώρα που έπιασε ζέστη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/7/13, 11:42 π.μ.

    Πολυ καλο αρθρο!!Μια ερώτηση,μπορούμε ολες τις εποχές να κάνουμε "τεστ"στους σπόρους μας??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μια ερώτηση έχω βάλει αγγουριες με προβλαστηση και έχουν κάνει μόνο ένα άνοιγμα να τους πετάξω τι να κάνω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν γνωρίζω αγαπητέ σε τι θερμοκρασία τους έχετε για προβλάστηση και πόσες ημέρες. Για το αγγούρι νομίζω εξάλλου είναι νωρίς...
      Φυτεύουμε την άνοιξη όταν οι θερμοκρασίες είναι 15-35 C
      Προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια: Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο-Ιούνιο
      Βάθος φύτευσης: 1.5-2.5 εκατοστά
      Ημέρες βλάστησης: 5-10

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ