Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Φύτευση και καλλιέργεια αμπελιού

Το αμπέλι θέλει αμπελουργό, το σπίτι νοικοκύρη και το καράβι το καλό θέλει καραβοκύρη.
Τώρα τι προσπαθώ να γίνω εγώ, ενώ έχω διαβάσει αυτό το γνωμικό... δύσκολα θα σας απαντήσω. Όχι ότι δεν ακούω τα λόγια του πατέρα μου που μου λέει, τι θέλεις εσύ και παιδεύεσαι με αυτά, καλύτερα να αγόραζες σταφύλι. Τώρα που τα λέμε δεν έχει άδικο από τη μεριά του... αλλά η ανάγκη για κάτι δικό μου βιολογικό με έσπρωξε να μάθω περισσότερο για την καλλιέργεια του αμπελιού

Τα τελευταία χρόνια έχω αγοράσει σταφύλια σε εξευτελιστική τιμή (για 1 τόνο σταφύλια δίνεις γύρω στα 300 euro - αν το υπολογίσετε βγαίνει κάτω από μισό euro το κιλό το κρασί).Η αλήθεια είναι ότι επειδή τα τελευταία 3-4 βάζω κρασί από σταφύλια με την ολοκληρωτική βοήθεια ενός θείου μου, αποφάσισα να φυτέψω και εγώ λίγα κλήματα στο κτήμα μου, για να βγάζω το δικό μου κρασί.

Κάπου εδώ έρχεται και η απάντηση στον πατέρα μου, που ίσως δεν την καταλάβει γιατί ήταν της γενιάς των λιπασμάτων και των χημικών. Έχω προσέξει ότι σε κάποια αμπέλια την άνοιξη, κοντά στο κτήμα μου, κάποιοι ονομαζόμενοι γεωργοί, δεν όργωναν το χώμα του αμπελώνα τους για τα ζιζάνια αλλά τα ράντιζαν με επικίνδυνα χημικά. Για να μην προχωρήσω παρακάτω δεν θέλω να σκεφτώ με τι τα ραντίζουν.

Ο ορθά σκεπτόμενος άνθρωπος θα κατέληγε σε αυτό το συμπέρασμα, αν στην τροφή μας (το χώμα είναι η τροφή του αμπελιού), ρίξουμε χημικά για να βελτιωθεί, δεν θα τα απορροφήσει ο οργανισμός μας; Αν φάμε από αυτό το αμπέλι δεν θα απορροφήσουμε τα χημικά που θα έχει απορροφήσει αυτό; Εδώ στο δέρμα μας βάζουμε μια αλοιφή και απορροφάτε αμέσως από τον οργανισμό μας, πόσο περισσότερο να φάμε κάτι, ουσιαστικά δηλητηριασμένο. Για χάρη της ευκολίας, της αμάθειας και του κέρδους, κάποιοι παίζουν επικίνδυνα παιχνίδια με την υγεία μας.

Αυτή είναι η απάντησή μου, για όλες της αρρώστιες που μας βρίσκουν ίσως και μετά από χρόνια.
Έχουμε ξεχάσει ότι είμαστε Έλληνες μάλλον, είναι λυπηρό να το λέω δυστυχώς.
«Η τροφή πρέπει να είναι το φάρμακο σου και αν χρειαστείς φάρμακο, πάρτο και από την τροφή»-Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν. (Ιπποκράτης ο Κώος , 460 - 370 π.χ.). Που χάθηκε η γνώση αυτή;

Τα φυτοφάρμακα των αμπελιών

Εάν νομίζετε ότι γίνομε υπερβολικός καλό είναι τα διαβάσετε το παρακάτω άρθρο που έγινε την ίδια περίοδο με τα λεγόμενα μου το οποίο αποδεικνύει το αίσχος, λυπάμαι που το λέω των Ελλήνων καλλιεργητών που δηλητηριάζουν τους ίδιους τους Έλληνες.
Συγχαρητήρια πρέπει να δώσω στον κύριο Ηλία Καντάρο που διεξήγαγε την έρευνα αυτό το σταφύλι περιέχει 7 διαφορετικά φυτοφάρμακα ΟΙΚΟ

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Φωτογραφία: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ, ΑΚΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ

Ας επανέλθουμε στο θέμα μας ένα παλιό γνωμικό γράφει:
Φύτεψε κλήμα να φάνε τα παιδιά σου(Του Λαού).
Πιστεύω ότι το αμπέλι είναι στα αλήθεια ευλογημένο, μετρήστε πόσα προϊόντα παίρνουμε και φτιάχνουμε από αυτό:
Αμπελόφυλλα, αμπελοβλάσταρα, σταφύλια, σταφίδες, μούστο, πετιμέζι, κρασί, ξύδι, τσίπουρο, κονιάκ μέχρι και καθαρό οινόπνευμα. Μέχρι και τα κλαδιά που κλαδεύουμε τα χρησιμοποιούμε για το αρνί που ψήνουμε ή για προσάναμμα.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του
Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Να μην αναφερθώ στο λάδι που περιέχουν τα κουκούτσια των σταφυλιών, που έχουν όπως κυρίως τα κόκκινα σταφύλια αντικαρκινικές και αντιοξειδωτικές ικανότητες.
Ένα search στο internet με τις λέξεις Grape Seed Oil extract, θα σας αποδείξει τις ιδιότητες και ικανότητές του. Ήδη το λάδι αυτό πωλείτε από πολλά μαγαζιά υγιεινής διατροφής.

Το ξεκίνημα της καλλιέργειας ενός μικρού αμπελιού

Η φύτευση του αμπελιού ξεκίνησε πριν λίγα χρόνια περίπου. Προσπάθησα να μη μου δεσμεύσει πολύ ελεύθερο χώρο από το κτήμα μου για αυτό επέλεξα, βλέποντας και ρωτώντας, να το κάνω δίπατο για να έχω περισσότερη παραγωγή. Η φύτευση έγινε σε σειρές και ταυτόχρονα γύρω από τον φράχτη μου όπως θα δείτε στις φωτογραφίες. Σκοπός μου ήταν να καταφέρω σε λίγα χρόνια να παράγω γύρω στα 300 κιλά κρασί για δικιά μου κατανάλωση. Φυτεύτηκαν κλήματα ποικιλίας Cabernet Sauvignon και Syrah για παραγωγή κόκκινου κρασιού και μερικά σταφύλια για φαγητό.

Η φύτευση του αμπελιού γίνετε τον Μάρτιο μήνα όπου φυτεύονται τα κλήματα της προηγούμενης χρονιάς που έχουν ριζοπιάσει.
Στο εμπόριο πουλιούνται διαφορετικές έτοιμες ποικιλίες που ξεκινάνε από 1,50 euro το κλήμα. Το βάθος φύτευσής τους είναι περίπου 30 εκατοστά και οι ρίζες τους ψαλιδίζονται πριν την φύτευσή τους. Πάνω από το έδαφος πρέπει να αφήσουμε τουλάχιστον δύο μάτια από τα οποία θα πετάξουν δύο νέα βλαστάρια (σε περίπτωση που το ένα μας σπάσει) και θα αφήσουμε το ένα να μεγαλώσει όταν το στηρίξουμε.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Κλάδεμα αμπελιού

Το αμπέλι κλαδεύεται από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου περίπου, οι παλιοί έλεγαν μόλις μεγαλώσει η μέρα μια ώρα και θα έχει αρχίσει να ζεσταίνει πιο πολύ η μέρα.
Το κλάδεμα του αμπελιού ξεκινάει από το δεύτερο χρόνο που το κλαδεύουμε χαμηλά για να αναπτυχθεί και για να του δώσουμε σχήμα. Από τον τρίτο το κλαδεύουμε πλέον συστηματικά στη μορφή που του έχουμε δώσει.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα σκαλίσματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του, όπως και η λίπανσή του στην καρποφορία του.

Μετά λοιπόν από 3 χρόνια περίπου αρχές Σεπτέμβρη, τρύγησα για πρώτη φορά μερικά τελάρα σταφύλια. Ούτε λίγα ούτε πολλά αν σκεφτείς ότι δεν το είχα λιπάρει καθόλου. Μερικά ραντίσματα κυρίως με θειάφι και χαλκό δηλαδή τα βασικά και απολύτως απαραίτητα. Γνωρίζω ότι στις σύγχρονες καλλιέργειες με όλα τα τεχνικά μέσα, τα νέα κλίματα μέσα σε 2-3 χρόνια κάνουν παραγωγή ανάλογη των 10-18 κιλών το χρόνο. Εγώ απλώς δεν βιάζομαι.
Σας δείχνω μερικές φωτογραφίες από την κατασκευή του και μερικά από τα προϊόντα του.

Το αμπέλι και η καλλιέργειά του Το αμπέλι και η καλλιέργειά του

Τα ραντίσματα που έκανα στο αμπέλι ήταν τα λιγότερα απαραίτητα:

  • Λίγο πριν αρχίσουν να φουσκώνουν τα μάτια έως τέλος Φεβρουαρίου με βρέξιμο θειάφι διαλυμένο στο νερό. Αυτό γίνεται για τα αυγά των διάφορων βλαβερών εντόμων όπως των τετράνυχων.
  • Όταν οι βλαστοί είχαν μήκος 5-10 εκατοστά με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
  • Λίγο πριν την άνθιση, με βορδιγάλιο πολτό σε συνδυασμό με θειάφισμα.
  • Όταν η ρόγα έχει μέγεθος μπιζελιού, με βορδιγάλιο πολτό και θειάφισμα.
  • Μετά από βροχή μέσα σε 24-48 ώρες, ράντισμα με χαλκό.
  • Όταν αρχίζει το γυάλισμα της ρόγας, με κίτρινες παγίδες με το κατάλληλο ελκυστικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του αμπελιού
www.ampelourgos.gr/

Διαβάστε ακόμη:Η καλλιέργεια αμπελιού τα αρχαία χρόνια

49 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/2/09, 9:18 μ.μ.

    τι εργασια κανουμε τον μαρτη?απο θεμα ψεκασμων και λυπανσης.συνγχαρητηρια για τις συμβουλες σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος12/2/09, 10:38 μ.μ.

    Σε λίγο καιρό θα ανανεώσω την ανάρτηση και θα γράψω περισσότερα για αυτά που ρωτάς αλλά και για άλλα, λίγο υπομονή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος15/6/09, 6:50 μ.μ.

    15 Ιουνίου και κιτρινίζουν τα φύλλα από το αμπέλι και πέφτουν.
    Νομίζω πως είναι κάπως νωρίς .Τι λες; Θέλει ράντισμα;
    Κάτι άκουσα για ξύδι. Ξέρεις τίποτα για αναλογίες με νερό;
    Δημήτρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/6/09, 11:21 π.μ.

    Θα συνιστούσα να πάρεις μερικά φύλλα να τα δει ένας γεωπόνος στην περιοχή σου και να του ζητήσεις βιολογική λύση για το πρόβλημα που έχεις στο αμπέλι σου.
    Πρέπει να γνωρίζεις πρώτα τι ακριβώς έχει και μετά να βρεις την λύση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος30/12/09, 8:42 μ.μ.

    GEIA SAS KAI KALH XRONIA SE LIGO
    EIMAI NEOS ERASITEXNHS AGROTHS?(SYNTAJIOYXOS) KAI TO PROBLHMA MOY EINAI STO MPOSTANH MOY ME TON KREMMYDOFAGO TA TRVEI OLA DEN EXEI AFHSH RIZA GIA RIZA
    SOS SOS JERETE KATI NA FYGEI?MOY EIPAN GIA STOYPIA ME PETRELEIO EINAI SVSTO?
    KATI ALLO POIO OIKOLOGIKO?
    eyxaristv
    KOSTAS

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δες αυτή την πτυχιακή εργασία

    http://nefeli.lib.teicrete.gr/browse/steg/fp/2009/SkoulasKonstantinos/attached-document/skoulas.pdf

    Νομίζω θα σε καλύψει

    Vacchus

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/2/11, 8:07 μ.μ.

    χριστο φυτωρια αμπελου εχουν στο Σπαθοβουνι Κορινθιας www.magginasfytoria.gr,e-mai.magginasf@hol.gr.Εχουν οτι ποικιλια θελεις.Καλη επιστροφη στη πατριδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Euxaristo gia ti pliroforia alla den mou stelnoun mipos tora pou tha kladepsete na mou estelnai kapoios 3,4 Berges episis edo sti germania exi megali pikilia apo marouli,Praso,repanakia kai pola alla an theli kapoios mporo na tou stilo Auta Xristos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος2/3/11, 7:16 π.μ.

    Χριστο γραψε ytoupis@otenet.gr ειναι Τριπολη Αρκαδιας και θα σου πει με ποιο τροπο θα σου στειλει ο πωλητης.Την αγαπη μας απο Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευγενιος3/3/11, 7:33 π.μ.

    Χριστο τι εγινε με τα κλιματα βρηκες ακρη με την Τριπολη?Τους εγκαρδιους χαιρετισμους στους ομογενεις Ελληνες. Απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. kalimera Eugenie exo stili email kai perimeno

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευγενιος3/3/11, 1:10 μ.μ.

    Ενταξει Χριστο ενημερωσε και θα βρεθει η ακρη δεν ειναι δυσκολο,πες τους θα τα πληρωσεις με αντικαταβολη.Επιμενω στα φυτωρια γιατι εκει εχουν της μητρικες φυτειες,προσφοροντας συμβουλες για να εχεις τα καλυτερα αποτελεσματα.Απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Akomi mia paraklisi 3,4 klimata (Berges apo auta pou tha kladepsete) Xristos apo germania

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. xristos germania13/3/11, 8:35 π.μ.

    i logiki mou lei pos den prepi na grapso ma to xeri den me akoui Apo mia ellada me tosa ampelia me toses klimataries kai den Brethike enas na mou stili 2 klimata Euxaristo autous pou me apantisan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ευγενιος13/3/11, 1:03 μ.μ.

    Χριστο, εισαι αδικος και σου ειπαμε και Διευθυνσης σου δωσαμε,αν εσυ δεν μπορεις να διεκπεραιωσεις την συναλλαγη λυπαμαι αλλα δεν ευθυνομαστε εμεις.Εγκαρδιους χαιρετισμους απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ευγενιος14/3/11, 10:28 μ.μ.

    Χριστο,θα επικοινωνησω αυριο με τον γενικο Δ/ντη της εταιριας για να μας πει τη συμβαινει.Θα εχεις απαντηση αυριο.Χαιρετισματα απο Δυτικη Στερεα Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μανος(εβρος)15/4/11, 11:48 μ.μ.

    φυτεψτε αγρια κληματα και εμβολιαστε με τοπικες ποικιλιες,ειναι το καλητερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΙΟΣΕΛΙΔΑ ΣΟΥ,ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΧΑ .ΘΑ ΕΙΘΕΛΑ ΝΑ ΣΕ ΡΩΤΙΣΩ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΧΩ ,ΟΤΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΠΑΓΙΔΕΣ ΣΤΟ ΑΜΠΕΛΙ ΤΙ ΣΥΜΑΙΝΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος19/7/11, 6:15 μ.μ.

    Γεια σας παρεα. Με τα κλαδεματα του φεβρουαριου ενας φιλος απο την Σαμο μου εστειλε διαφορες πικικιες επιτραπεζιων σταφιλιων.Μπηκα στην ιστοσελιδα σας εμαθα κ φυτεψα.Η χαρα μου μεγαλη οταν επιασαν ολα .Τωρα ρωτω ποτε ποτιζω η καθε ποτε μπορω να ποτισω΄¨ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. βουγιουκλης24/9/11, 11:15 π.μ.

    παρακαλω συμβουλεψτε με
    γινεται σταφυλι για κρασι χωρις ποτισμα σε ξερο χωραφι (μεσημερι χαλκιδικης?
    αν ναι συνεχιζω
    κληματα αρχαια τουλαχιστον 20 χρονων συμφερει να τα αξιοποιησω η να βαλω αλλα ?
    νικοσ βουγιουκλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φίλε Νίκο Βουγιουκλή.
    Χιλιάδες στρέμματα αμπελώνα στα Μεσόγεια ΔΕΝ ΠΟΤΙΖΟΝΤΑΙ. Οι σύγχρονες γραμμικές καλλιέργειες που βλέπεις σε φωτογραφίες με τα λάστιχα αυτόματου ποτίσματος στην ρίζα, είναι για να αυξάνεται η παραγωγή για εμπορικούς λόγους, ταυτόχρονα όμως χρειάζονται και ατελείωτα ραντίσματα με ιδιαίτερα ισχυρά φυτοφάρμακα. Αύξηση παραγωγής επίσης σημαίνει μείωση της ποιότητας. Οι βιομηχανίες κρασιού ακόμη και την ζύμωση την κάνουν κατευθυνόμενη. Εσύ πιστεύω θέλεις απλά την παράδοση. Το νερό στα αμπέλια και τις κληματαριές, μόνο αρώστειες φέρνει. Φέτος π.χ. οι βροχές του Μαϊου και του Ιουνίου κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. (περονόσπορος, ωίδιο κ.λ.π.)
    Ποτίζουμε τα ενός έως δύο ετών κλήματα για να ριζώσουν. Από εκεί και μετά, στο αμπέλι την εποχή του κλαδέματος, σκάβουμε γύρω από την ρίζα, ρίχνουμε ένα ισσοροπημένο λίπασμα ή κοπριά, ποτίζουμε κανονικά μία φορά και τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Από εκεί και μετά, οι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ εργασίες είναι: Βλαστολόγημα, κορφολόγημα και ραντίσματα με χαλκό (γαλαζόπετρα ή βορδιγάλειο) και θειάφι. Τα ραντίσματα μάλιστα, μόλις τα βλαστάρια φθάσουν τα 10-12 εκατοστά και τόσο συχνά όσο οι καιρικές συνθήκες επιτάσσουν. Εξαιρείται το διάστημα της ανθοφορίας.
    Ειδικά το κορφολόγημα και το βλαστολόγημα, είναι εργασίες εκτός από ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ και ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ.
    Σαν ανταμοιβή θα πάρεις:
    -Υγιειέστερα σταφύλια.
    -Λιγότερα ραντίσματα
    -Φύλλα για ντολμαδάκια. (Στην ομάδα «συντηρώ τροφές», θα βρείς και πώς θα τα διατηρήσεις τελείως απλά και γιά περισσότερα από ένα χρόνια).
    Να θυμάσαι οτι το αμπέλι και η κληματαριά θέλουν αγάπη και φροντίδα όση και μιά απαιτητική ερωμένη. Η τελευταία όμως μπορεί να σου βγεί και αχάριστη. Η γή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος30/9/11, 11:18 μ.μ.

    αγαπητοι φιλοι θα ηθελα την συμβουκη σας γιατι καθε χρονο παραγο σταφιλια και στφιλια (σουλτανινα) δεν τρωω!!!!! Λιγο πριν οριμασουν αλλα σαπιζουν αλλα νερουλιαζουν και αλλα εχουν πολυ μαλακη ρογα και ολα αυτα αφου τα εχω ραντισει και με θειαφι και με γαλαζοπετρα.........SOS SOS
    μηπος θα πρεπει να τα ραντισω και με κανενα φαρμακο....κατι μου ειπαν για ''τοπας'' ....περιμενω συμβουλη σας ευχαριστο εκ τον προτερον!!!!!1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος2/10/11, 11:14 μ.μ.

    ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΑΙΔΙΑ..ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΥΒΟΙΑ Κ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΕ ΕΝΑ ΧΩΡΑΦΙ ΠΟΥ ΕΧΩ 9 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ,ΑΜΠΕΛΙ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΚΛΗΜΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ???
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. εξερετικη δουλεια μπραβο.θα ηθελα να ρωτησω εχω ενα αμπελι με κρασοσταφυλλα με ποιο τροπο θα το κλαδεψω με αμολυτη ,βραχυ,η μικτο.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμε με την Σουλτανίνα 30 Σεπτεμβρίου.
    Σου δίνω την δική μου γνώση που ίσως δεν είναι ολοκληρωμένη:
    Τα σταφύλια σου δεν είναι τραγανά, επειδή στο έδαφος λείπει κάλιο. Φρόντισε τον εμπλουτισμό με στάχτη (διάβασε σχετικά) ή με χημικό λίπασμα.
    Το σάπισμα πρίν την ολοκλήρωση της ωρίμανσης, πρέπει να οφείλεται σε Βοτρύτη. Δεν ξέρω οικολογικό σκεύασμα, επομένως ρώτησε έμπειρο παραγωγό ή σοβαρό γεωπόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Φίλε Karatzo.
    To "κοντοκλάδεμα" με "κεφαλάρια" είναι η απλή μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλα τα παλιά αμπέλια με τους κοντούς κορμούς.
    Το κλάδεμα με "αμολυτές" απαιτεί δημιουργία σκελετών και στηριγμάτων, δηλαδή πάμε στις γραμμικές καλλιέργειες. Η επιλογή είναι δική σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. εχουμε και ενα αμπελι κηματαρια 2,5στρεμ.αμασι το οπιο πριν χρονια επεσε φωρτομενο με 300κλουβεσ σταφυλλι απο τοτεσ το αμπελι κοιμενεται απο 50εωσ70 κλουβεσ.θα ηθελα να μου πεισ ποσα ματια αφεινουμε στο κλαδεμα και αν θα ηταν καλο να το κοψω απο χαμηλα στο κορμο ετσι ωστε να χασω καποιεσ χρονιεσ αλλα να γινει ανανεωσει.ευχαριστω φιλε αντωνη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημερα κι απο μενα στην ομορφη παρεα σας...

    Αποφασισα κι εγω μαζι με καποιους φιλους να ξεκινησουμε ενα αμπελι... Βρηκαμε χωραφι, περιπου 700 μετρα, με ενα αμπελι 35-40 ετων περιπου, ξεραμενο, που σκεφτομαστε να το ξεπατωσουμε.

    Παρολο που δεν καλιεργουσε καποιος το χωραφι, θα πρεπει παλι να ακολουθησουμε τη διαδικασια που λεει να φυτεψουμε καποια ψυχρανθη; Κι αν ναι για ποσο; 1 χρονος φτανει η χρειαζονται 3;

    Σκεφτομαστε να βαλουμε Syrah σε κυπελο, με αποστασεις 1,75χ1,75 - 2χ2 μετρα. Καποια παρατηρηση για τη διαμορφωση;

    Και στο τετραγωνο κυπελο εχει νοημα να μιλαμε για βορρα - νοτο η ανατολη - δυση στον προσανατολισμο;

    Ευχαριστω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φίλε karatzo.
    Οι "αμολυτές" θα πρέπει να ανανεώνονται κάθε 2 το πολύ χρόνια. Επομένως αντικαθιστάς κάθε μία με την πιό εύρωστη δίπλα της. Μπορείς ακόμη και κάθε χρόνο. Τα μάτια είναι συνάρτηση της απόστασης μεταξύ διαδοχικών κορμών.
    Στην "κρεββατίνα" θα υπάρχουν μόνο κλήματα. Ο κορμός σταματάει εκεί που αρχίζουν τα οριζόντια στηρίγματα. Αυτό απαντάει και στην ερώτησή σου για ανανέωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Φίλε Νικολούλη, δεν έχω τόσες γνώσεις για να σε κατευθύνω. Ίσως απαντήσει κάποιος άλλος που ξέρει ή θα απευθυνθείς σε έμπειρο γεωπόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος31/12/11, 10:18 π.μ.

    Παρακαλώ, ενημερώστε με ποια εποχή γίνεται η βασική λίπανση του αμπελιού και με τί λιπάσματα. Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. γεμελιαρης ανδρεας6/1/12, 9:53 π.μ.

    καλημερα χρονια πολλα και καλη χρονια σε ολους σας.με λενε ανδρεα ειμαι απο παρο και φετος αποφασισα να αξιοποιησω μια εκταση που εχω φυτευοντας κληματα ποικιλιας καπερνε.μηπως γνωριζει καποιος να μου πει ποιος παραγωγος η ποιο φυτωριο εχει τη δυνατοτητα να μου στειλει με αντικαταβολη καποιες ριζες?...γιατι απ οτι καταλαβα ο φιλος απο γερμανια ακομη περιμενει...ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΑΓΑΠΗΤΕ ΓΕΜΕΛΙΑΡΗ Η ΚΑΛΛΙΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΦΑΣΟΥΛΗ ΣΤΗ ΝΕΜΕΑ 27460 61230 ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ. Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΦΥΤΑ ΤΟΣΟ ΣΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ. ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΟΥ.

    ΦΑΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος4/6/12, 12:58 μ.μ.

    Εγώ ήθελα να ρωτήσω , πως γίνεται στην Αμερική να απαγορευεται η χρήση γλαζόπετρας ως καρκινογόνος οσία και εδω να την χρησιμοποιούμε κατα κόρον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Γιά χαρά απά φλόριδα ΗΠΑ.Φάνη υπάρχει η χαλαζόπετρα εδώ ελεύθερα.Εχω κληματαρειά στήν αυλή μου μέ τρία κλήματα και ραντίζω μέ γαλαζόπετρα.Εγώ τό πρόβλημα πού έχω λόγω μεγάλης υγρασίας εδώ ειναι αυτες οι ψιλες μαυρες ψιρες στα ακρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος23/7/12, 11:34 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ,ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩΤΗΣΩ ΠΟΤΕ ΜΛΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΗΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα σε όλους, γνωρίζει κάποιος πότε είναι η καλύτερη εποχή για το μπόλιασμα του αμπελιού?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. ΑΜΠΕΛΙ-ΜΠΟΛΙΑΣΜΑ
    Το μπόλιασμα στα κλήματα γίνεται στο τέλος του Φλεβάρη ή αρχές του Μάρτη, εποχές κλαδέματος δηλαδή, σε συνάρτηση με την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, όταν οι χυμοί αρχίζουν να ανεβαίνουν, ή ελάχιστα πρίν.
    Απαραίτητη προϋπόθεση να μήν έχουν "ανοίξει" τα μάτια, αλλιώς το μπόλιασμα θα αποτύχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος27/11/13, 9:59 π.μ.

    Καλημέρα σας. Διάβασα με ενδιαφέρον τα διάφορα σχόλια (χρήσιμα). Χρόνια παιδεύομαι με μοσχάτο αμβούργου το οποίο όμως βρίσκω και από παραγωγούς στα 40-50 λεπτά. Μπόλιασα 30 ρίζες με λευκό μοσχάτο αλεξανδρείας (Λήμνου). Το πρόβλημά μου είναι οι σφήκες που κάνουν τοπούζια γύρω κοντά στο σπίτι που κατέφαγαν τις όμορφες κίτρινες ρώγες. Έστιψα με το χέρι και μμμ απίθανο λευκό κρασί. Δεν θέλω τα εντομοκτόνα. Τι να κάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλησπέρα σας
    Τα 100 γραμμάρια σε βρέξιμο θειάφι πόσες κουταλιές της σούπας είναι περίπου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Γεια σου καρμπόν μου μου έδωσες θάρρος μιλάς τονίζει υπερασπίζεσαι υπογραμμίζεις και επιμένεις είμαι σίγουρος 90% πώς είσαι ίδιος με μένα!!!! Θα μου πεις πολύ τολμηρό μήνυμα για πρώτη φορά!!! Ρε φίλε λες και διάβαζα δικό μου κείμενο!!! Ξέρω οτι δεν γουστάρεις την πολιτική ομως περνώντας τα χρόνια έριξες και εσύ όπως και εγώ όσο νερό χρειαζόταν και το τονίζω στο κρασί σου!!! Η ανάγκη μου είναι οι εξής πότε είναι η κατάλληλη εποχή να φυτέψω σπόρια από παλιά ποικιλία κόκκινο σταφύλι ξερικό που το βρήκα στο σπίτι φυτεμένο από παλιά από Πάππου η θείο!!! Μελισσοκόμος παλεύω να γίνω ακριβώς με το ίδιο σκεπτικό και προσπαθώντας να εξαλείψω τη χρήση του οποίου έστω αναγκαίου φαρμάκου γιατί θέλω να τρώνε παιδιά μικρής ηλικίας άφοβα!!!! Τα φυτά μου είναι τρία φυτεμένα μπροστά στην κεντρική είσοδο με στόχο τότε απο οτι καταλαβαίνω να γίνει σκίαστρο!!! Το ένα από τα τρία έχοντας σου κλαδέψει σωστά λόγω του ότι μου έκανε δώρο ο θεός ή όπως θες εσύ αρκετά χρόνια εμπειρίας στα κλαδέματα στην Ισπανία!!! Θα ήθελα να μου πεις τρόπο τρόπους ή ότι ξέρεις και μπορείς για να βγάλω καινούργια φυτά από αυτές τις τρεις ρίζες που είνια δίνει σταφύλι και οι άλλες δύο όχι!!! Ο λόγος που το ζητάω από σένα είναι γιατί μου έκανε εντύπωση το πόσο ίδια σκεφτόμαστε ξέρω ότι κάθε πληροφορία μπορώ να τη βρω στο διαδίκτυο αλλά ταυτόχρονα λέω ότι ίσως ήρθε και ένας καινούργιος άνθρωπος με τον ίδιο τρόπο σκέψης με μένα!!! Μπες στον κόπο σε παρακαλώ και έλα σε επαφή μαζί μου!!! Μην παρεξηγείς τη δραματικότητα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Νάσος κισκίνης στο facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Καλημέρα σε όλους,
    θα μπορούσε κάποιος να με ενημερώσει που μπορώ να προμηθευτώ ρίζες για να βάλω αμπέλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Έχω ενα χρόνο που φύτεψα ενέα ρίζες σουλτανίνα για προσωπική χρήση, φέτος βγήκαν τα καινούργια φύλα και έχουν φουσκάλες , είμαι τελείως άσχετος, υπάρχει ελπίδα να φάμε κανένα σταφίλι. Σήμερα είναι 31 Μαίου μπορώ να ραντίσω με κάτι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι φίλε μου πρέπει, δυστυχώς δεν μπορώ να δω φωτογραφία, αλλά συνήθως πάντα μετά τις βροχές παρουσιάζονται πάντα προβλήματα στο αμπέλι, συνήθως χρησιμοποιούμε χαλκό σε αυτές τις περιπτώσεις, τώρα υπάρχει και site με γεωργικές προειδοποιήσεις, δες εδώ για το αμπέλι http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

      Διαγραφή
  46. amateur στης καλλιεργειες και εχω αριστεσ εντυπωσεις
    απο της ενημερωσεις σας γυρω απο την καλλιεργεια και
    φροντιδα των αμπελων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος17/4/21, 9:22 μ.μ.

    εντελως αστοχ αρθρο...οι ψεκασμοι σε ολα τα φρουτα και λαχανικα ειναι απαραιτητοι!!!δεν μιλαμε για χομπυ αλλα για επαγγελματικα! ειδικα σε 20-30 στρεμματα τα ζιζανια πρεπει να ραντιστουν!δυστηχως εξω απο τον χωρο πολλοι χορευουν!ο καθενα; Ελληναρας κατακρινη το επεγγελμα του αλλου χωρις να εχει ιδεα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Χαρα μου για το εργο σου και τα γραφομενα σου το να βοηθας ειναι μια πολυ ευγενικη πραξη ,ολοι την εχουμε αναγκη γιατι θελουμε ενισχυση και παρηγορια στις δυσκολιες της ζωης ....! Ευχες για υγεια σε ολους για Χαρουμενα Χριστουγεννα και τη νεα Χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.