Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Αποθήκευση και διατήρηση πατάτας

Πως αποθηκεύουμε και συντηρούμε τις πατάτες

Οι πατάτες διατηρούνται καλά εντός υπογείων ευάερων και με ομοιόμορφη θερμοκρασία, τοποθετούμενες κάτω κατά στιβάδες λεπτές, καλυπτόμενες πρώτον με τα ξηρά τους φύλλα και έπειτα με άχυρο και χώμα.
Φυλάσσονται ακόμη και εντός λάκκων ξανοιγόμενων σε ξηρότατη γη μέχρι βάθους ήμισυς πήχεως. Ο πυθμένας και τα πλάγια του λάκκου σκεπάζονται καλά με ξερό άχυρο και εντός αφού στοιβάζονται οι πατάτες, σκεπάζονται πάλι με άχυρο και από επάνω με χώμα, πάλι μισού πήχεως ύψος.

Άλλος τρόπος ασφαλούς διατηρήσεως είναι και ο εξής:
Τοποθετούνται εντός ανοιχτού βαρελιού, με αρκετή άμμο για να γεμίζει τα κενά διαστήματα, έτσι ώστε να μην αγγίζονται όσο το δυνατόν. Αντί άμμου άλλοι μεταχειρίζονται και σκόνη άνθρακα.

Έτερος τρόπος
Βυθίζονται επί 1 ή 2 λεπτά της ώρας σε ζεματιστό νερό και έπειτα στεγνώνονται σε ξηρό αέρα.

Έτερος τρόπος
Διατηρούνται διαρκώς βυθισμένα εντός αλμυρού νερού, το οποίο εμποδίζει την βλάστηση των οφθαλμών των πατατών.

Πηγή: Βιβλιοθήκη της γυναικός-Έτος Α’ Βιβλίον 9ον-Πως διατηρούνται τα τρόφιμα-Εν Αθήναις-189;

Μία άλλη εύκολη φυσική μέθοδος, είναι και με σκόνη άσβεστου ασβέστη
Που μπορούμε να βρούμε; Σε κάποια ασβεσταριά ή μάντρα οικοδομικών υλικών η οποία φτιάχνει ασβέστη μόνη της, δηλαδή σβήνει μεγάλα κομμάτια πετρώματος σε νερό και παράγει τον σβησμένο πλέον αραιωμένο με νερό ασβέστη σε σακούλες.
Η σκόνη του ασβέστη είναι καυστική δηλαδή αν την ρίξουμε σε νερό θα βράσει για αυτό θέλει μεγάλη προσοχή το σβήσιμο του ασβέστη. Για αυτό το λόγο της καυστικότητας του άσβεστου ασβέστη, με την θερμοκρασία σκοτώνονται τα μικρόβια, την χρησιμοποιούσαν και παλιά στην απολύμανση των κοτετσιών.
Ένα πασπάλισμα με άσβεστο ασβέστη είναι μια καλή λύση για να κρατήσει διάφορα ζωύφια και έντομα μακριά, που τον αποφεύγουν γιατί καίγονται εξωτερικά. Όσο για την σπιτική αποθήκευσή της οι πατάτες να πρέπει να φυλάσσονται σε σκοτεινό και δροσερό μέρος χωρίς υγρασία, κάτι που τις εμποδίζει από το να φυτρώσουν νωρίς.

Διαβάστε ακόμη:Διατήρηση πατατών και φρούτων σε ασβέστη

13 σχόλια:

  1. Καλημέρα, πολύ ενδυαφέρον το ιστιολόγιό σου, θα σε επισκεπτομαι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος24/11/08, 7:56 μ.μ.

    ΈΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΟΤΙ ΚΟΚΚΟΙ ΜΑΥΡΟΥ ΠΙΠΕΡΙΟΥ ΑΠΩΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΝΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ (ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ). ΑΛΗΘΕΥΕΙ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος25/11/08, 1:42 μ.μ.

    Φίλε μου δεν γνωρίζω αν αληθεύει. Ξέρω ότι η σκόνη από καυτερή πιπεριά χρησιμοποιείτε για την καταπολέμηση βλαβερών εντόμων αλλά δεν έχω ακούσει για τους σπόρους του μαύρου πιπεριού. Θα προτιμούσα να χρησιμοποιήσω μερικά κλαδιά από αψιθιά, απήγανο και δεντρολίβανο που έχω στο κήπο μου και είμαι σίγουρος ότι κάνουν την δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/6/09, 5:05 μ.μ.

    GIA TIN DIATRISI TIS PATATAS STIN APODIKI SAS
    BALTE TIN PATATA POU EXETE SE MIA KASELA TOPODETISETE SE DROSERO MEROS KAI SKEPASETE TIN PATATA NA MIN EXI KADOLOU FOS, DILADI NA EINAI SE SKOTINO MEROS H PATATES DEN XALANE, AN SAS BGALOUN RIZES KOPSETE TIS RIZES ME TA XERIA SAS DEN XALANE EINAI TSEKARISMENO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/7/10, 12:58 μ.μ.

    Θόδωρε καλησπέρα,
    σήμερα μόλις ανακάλυψα το blog αυτό και είμαι κατενθουσιασμένη! Πρόσφατα απέκτησα ένα μικρό κήπο και ψάχνω πληροφορίες για πολλα και διάφορα.
    Όσον αφορά τη διατήρηση της πατάτας μπορείς να εξηγήσεις πως ακριβώς μπορώ να τις αποθηκεύσω? Πως ακριβώς θα χρησιμοποιήσω τα υλικά που έγραψες (αψιθιά, απήγανο, δεντρολίβανο)? Θα τα βάλω πάνω απο τις πατάτες μου? Οι πατάτες πρέπει να έιναι σε σακούλα?

    Ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια,
    Ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/6/11, 8:27 μ.μ.

    Κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά έντομα από την πατάτα είναι η στάχτη. Θα ήθελα να ρωτήσω πώς κρατάμε την πατάτα για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να βγάλει βλαστούς. Παλιότερα υπήρχαν κάποια χημικά, αλλά τα τελευταία χρόνια δεν κυκλοφορούν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ ΝΑ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΩ ΠΑΤΑΤΟΣΠΟΡΟ,ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΩ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΩ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΦΥΤΡΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΕΙ Η ΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ..ΕΠΙΣΕΙΣ ΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΟΤΑΝ ΤΟ ΦΥΤΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΧΟΜΑΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για να διατηρήσουμε τις πατάτες μας, πέρα από το γεγονός ότι τις διατηρούμε σε σκοτεινό μέρος, τις σκεπάζουμε με στάχτη. Μ' αυτό τον τρόπο φυλάω τις δικές μου πατάτες για πάρα πολύ καιρό χωρίς να ζαρώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. σε ευχαριστω πολυ που μου απαντησες allradical..θα το κανω με τον πατατοσπορο που θα κρατησω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8/3/12, 6:02 μ.μ.

    να ρωτησω κατι;;
    πως μπορουμε να αντιμετωπισουμε τισ ριζεσ που εχουν οι πατατεσ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλησπερα.
    Εγω εχω βρει τον πιο απλο τροπο για να συντηρω τις πατατες της καλοκαιρινης σπορας. Ειχα παρατηρησει, πως οταν εσκαβα την ανοιξη για να σπειρω σε μερος οπου προηγουμενως ειχα πατατες, ολο και καποια ειχε ξεφυγει απ το πατοφτιαρο. Προσεξα λοιπον, οτι αυτες οι πατατες, που ειχαν βγαλει τον χειμωνα στο χωμα, ηταν σε αριστη κατασταση.
    Ετσι, φετος δεν τις εβγαλα ολες. Εβγαλα τις μισες και τις υπολοιπες τις εβγαζα στην διαρκεια του χειμωνα κατα το δοκουν και οταν το χωμα ηταν σχετικα στεγνο. Τωρα που σκαβω για να φυτεψω, βγαζω και τις τελευταιες πατατες που εξακολουθουν να ειναι στην κατασταση που θα ηταν, αν τις ειχα βγαλει το φθινοπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα, πολύ χρήσιμα όλα τα παραπάνω. Ο πιο εύκολος τρόπος μου φαίνεται αυτός με το θαλασσινό νερό. Το έχει δοκιμάσει κάποιος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κύριε Αργυρίου, όλα αυτά που γράφω είναι μεταφορά από παλιά βιβλία, πιστεύω ότι οι συγγραφείς τους τα είχαν ήδη ή δοκιμάσει ή τα γνώριζαν από ανάγκη, δεν νομίζω ότι ήταν ψεύτες εκτός αν κάποιοι άλλαξαν τα γραφόμενά τους με σκοπό να μας αποκρύψουν κάτι ή να μας παραπλανήσουν.

    Τέλος εδώ η Ρόδος εδώ και η αλήθεια:

    Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά πιστεύω ότι κάποιος θα γίνει πλούσιος από το πείραμα που προτρέπω οποιονδήποτε να κάνει.

    Μαζεύουμε κάθε μέρα πρωί βράδυ και καταγράφουμε για 28 ημέρες αναλόγως τις φάσεις της σελήνης ένα προϊόν που παράγουμε και έχουμε σε αφθονία π.χ. πορτοκάλια αυτή τη περίοδο.

    Μετά από ένα μήνα καταγράφουμε πια πορτοκάλια δεν σάπισαν και μελετάμε πια ημερομηνία τα κόψαμε…

    Περιμένω και τα αποτελέσματα με τις δοκιμές σε λίγες πατάτες.
    Το blog εδώ είναι διαδραστικό, απευθύνετε σε νοήμονες ανθρώπους και τέλος δε μπορώ να τα κάνω όλα μόνος μου…

    Αυτό απευθύνετε σε όλους και όχι σε εσάς…

    Και προτρέπω να διαβάσουμε όλοι
    ΠΕΡΙ ΘΑΥΜΑΣΙΩΝ ΑΚΟΥΣΜΑΤΩΝ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
    http://episthmi.blogspot.gr/2012/10/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.