Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

Φυτοπροστασία φυτών με παλιές συνταγές

  1. Τα λάχανα δεν τα τρώνε οι ψύλλοι αν όταν φυτέψουμε μαζί τους και ρόβι.
  2. Ιδίως το ρόβι είναι κατάλληλο για τα ρεπάνια και τα γογγύλια.
  3. >
  4. Προτιμότερο είναι να φυτέψουμε ζούματο (άγρια ρόκα) μαζί με τα λάχανα και ιδίως με τα κραμπολάχανα, γιατί τα κραμπολάχανα πειράζονται περισσότερο από τους ψύλλους.
  5. Αν θέλουμε να μην πειράζονται τα λάχανα ούτε από άλλα ζωύφια, βρέχουμε τους σπόρους μας με χυλό από αμάραντο πριν τα σπείρουμε.
  6. Όλοι δε οι σπόροι και των λαχάνων και των σπαρτών προφυλάσσονται από όλα τα ζωύφια αν πριν τους σπείρουμε, τους βρέξουμε σε χυλό από κοπανισμένη ρίζα αγριοσυκιάς.

Για να μην έχουν τα λάχανα ή τα δέντρα κάμπιες

  • Βάζουμε σε νερό στάχτη από κλήματα 3 ημέρες και ραντίζουμε τα λάχανα ή καπνίζουμε τα δέντρα και τα λάχανα με κατράμι και θειάφι.
  • Επίσης δεν θα έχουν κάμπιες αν βρέξουμε τον σπόρο σε αλυσίβα από στάχτη συκιάς και κατόπιν τον σπείρουμε.
  • Όσες κάμπιες υπάρχουν καταστρέφονται αν ανακατέψουμε κάτουρο με άλλη τόση μούργα και το βράσουμε στη φωτιά. Αφού δε το αφήσουμε και κρυώσει ραντίζουμε τα λάχανα.
  • Επίσης καταστρέφονται οι κάμπιες αν μαζέψουμε από άλλο κήπο τις κάμπιες και τις βράσουμε σε νερό μαζί με άνηθο και αφού κρυώσει ραντίσουμε τα λάχανα.
  • Για τις κάμπιες του πράσου παίρνουμε μια κοιλιά από πρόβατο άπλυτη γεμάτη με την κοπριά και τη χώνουμε στο κήπο, όχι όμως σε βάθος αλλά στην επιφάνεια. Θα τη βρούμε κατόπιν γεμάτη από τις κάμπιες του πράσου. Το ίδιο κάνουμε και δεύτερη φορά και μαζεύουμε τις κάμπιες και τις σκοτώνουμε. Τα ζωύφια αυτά αγαπούν την κοπριά και πάντα στην κοπριά βρίσκονται για αυτό μπορούμε εύκολα να τα μαζέψουμε.
  • Η καλύτερη κοπριά για τα λάχανα είναι η στάχτη. Γιατί είναι πολλή λεπτή και εκ φύσεως θερμή και καταστρέφει τους ψύλλους και τα σκουλήκια και άλλα τέτοια ζωύφια.
  • Τα αγγούρια δεν πειράζονται από τους ψύλλους αν μπήξουμε κοντά τους όταν είναι μικρά ακόμα, κλωνάρια από ρίγανη. Η ρίγανη καταστρέφει και τους ψύλλους που υπάρχουν και δεν αφήνει να γίνουν άλλοι.
  • Ο κήπος γίνεται θαλερός αν κοπανίσουμε άγριο τριφύλλι και το βάλουμε σε νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο ή αν τρίψουμε μοσχοσίταρο και το ανακατέψουμε με νερό και ραντίσουμε με αυτό τον κήπο.

Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

Για να μην τρώνε τα ζωύφια τα φυτά

Βάλε δέκα καβούρια από ποτάμι ή από θάλασσα σε ένα δοχείο, είτε από στάμνα είτε από κανάτι και σκέπασέ το καλά και άφησέ το δέκα μέρες στον ήλιο. Με το νερό αυτό ράντιζε τα δέντρα, φυτά , αμπέλια και λάχανα, να θαυμάσεις την ενέργεια και τη δύναμη αυτού, γιατί ούτε τα πετούμενα, ούτε οι σκώληκες , ούτε άλλα ζωύφια τρώνε καθόλου τα φυτά όπου ράντισες με το νερό αυτό.

Πώς να φυλάξεις τον κήπο από άλλα σκουλήκια

Όταν στον κήπο υπάρχουν κάμπιες ή άλλα μαμούνια, βράσε πολλά από εκείνα τα ζωύφια και με το αυτό το νερό όταν κρυώσει ράντισε όλα τα λάχανα και θα ψοφήσουν όλα τα υπόλοιπα.

Πηγές: Γεωπονικά/Κασσιανού Βάσσου-Γεωπονικόν/Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Συνταγές φυτικών παρασκευασμάτων για φυτοπροστασία

19 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/3/09, 11:23 μ.μ.

    γεια σας!ηθελα να ρωτησω ποια περιοδο ριχνουμε ραντισμα των καβουριων και της τσουκνιδας?μπορω να τα ριξω εναλλαξ? θα υπαρξει προβλημα επειδη χρεισιμοποιω θειαφι και χαλκο.ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/3/09, 11:27 μ.μ.

    εχω αμπελι για αυτο ρωταω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος10/3/09, 1:14 μ.μ.

    Φίλε alex γεια σου και από εμένα. Όπως έχεις διαβάσει ήδη, τη τσουκνίδα την χρησιμοποιούμε πάντα γιατί δρα σαν προληπτική ενάντια στα βλαβερά έντομα ενώ ταυτόχρονα ενεργεί και σαν υγρό λίπασμα. Το ίδιο και τα καβούρια που απωθούν και αυτά τα βλαβερά έντομα. Πρόβλημα δεν υπάρχει αν χρησιμοποιείς θειάφι και χαλκό αλλά εννοείτε ότι δεν τα ανακατεύεις για να ψεκάσεις μαζί. Περίοδος που ψεκάζουμε είναι κυρίως, τους μήνες που έχουν ανάπτυξη τα φυτά μας, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, ή όποτε έχουν πρόβλημα τα φυτά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος20/5/09, 12:34 μ.μ.

    τα καβουρια αμα ειναι ψοφια(εχει εδω πολλα στα βραχια)πειραζει? ζωντανα το σκεφτομαι. απαντησε σε αυτο το e-mail αν γινετε. tom_rastyp@yahoo.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/8/09, 10:03 μ.μ.

    Για πρώτη φορά φέτος φύτεψα 10 ρίζες τομάτας και μπορώ να πω ότι είχα πολύ καλά αποτελέσματα. Έχω όμως δύο απορίες: Μερικές τομάτες πάνω στην ωρίμασνη έσκαγαν στην πάνω μεριά και δημιουργούσαν γραμμώσεις. Επίσης η γεύση τους δεν αρκετά "γλυκιά". Μπορείτε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές; Σας ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος11/8/09, 10:23 μ.μ.

    Φίλε ανώνυμε όπως έχω γράψει και αλλού οι ερωτήσεις πρέπει να γίνονται στα κατάλληλα θέματα για να ωφελούνται και άλλοι και να μην ψάχνουν. Ξανάγραψε την ερώτησή σου στο καλλιέργεια ντομάτας και θα σου απαντήσω εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος27/9/09, 4:27 μ.μ.

    Παρατήρησα σε ορισμένα φύλλα του παχύφυλλου αναρρηχητικού μου συγκεντρώσεις από κατακίτρινες "μπαλλες". Είναι σαν αυγουλάκια πολύ μικρά, διαμέτρου ενός χιλιοστού περίπου. Τι αρρώστια είναι αυτή? Τι να κάνω για να μην εξαπλωθεί στο φυτό και στα υπόλοιπα φυτά μου?
    Ευχαριστώ πολύ
    Ράνια, Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ηλία καλώς ήρθες, έχω γράψει για τα σαλιγκάρια κάνε μια αναζήτηση στο blog εκεί που γράφει ΨΑΞΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ με τη λέξη σαλιγκάρια και θα το βρεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα! Σήμερα βρήκα περιττώματα γάτας καταμεσής της γωνιάς όπου έχω την ρόκα μου (δεν ήταν η πρώτη φορά που βρήκα στον κήπο τέτοια):
    Πως μπορώ να σταματήσω τις γάτες; Πολλοί γείτονες έχουν γατιά και ο κήπος μου έχει γίνει κέντρο διερχομένων... Δοκίμασα ξύδι σε ένα πανί μια φορά, και διαπίστωσα ότι για να καλύψω τον κήπο θα πρέπει να καταναλώνω πολλά μπουκάλια ξύδι... δεν είναι καλή ιδέα. Ευχαριστώ για κάθε βοήθεια.
    Να'στε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος20/8/11, 11:05 μ.μ.

    Καλισπερα εχω ενα προβλιμα με Βρομουσα τι μπορω να κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/8/11, 1:05 μ.μ.

    Για την βρομούσα ψεκασμό με ιδιοσκεύασμα σκόρδου περίπου 8% για 24 ώρες στο νερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος11/5/12, 1:47 μ.μ.

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΩΣ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΚΡΙΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος23/5/12, 1:56 π.μ.

    afto to migma me ta kavouria bazoume k nero mesa sto doxio me ta kavouria h mona tous?euxaristo gia tis odigies sas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος13/6/12, 10:57 π.μ.

    ΟΙ ντομάτες μου εχουν γεμίσει καμπιες!! Είναι ολες τρύπιες με δυο τρεις καμπιες μεσα η κάθε μια.... τι να κανω αμεσα? Σε δέκα μέρες φοβαμαι δεν θα εχει μεινει τιποτα. Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος15/7/12, 10:47 μ.μ.

    "Παράλληλα έπιαναν αχινούς, πεταλίδες, καβούρια και άλλα θαλασσινά, έπαιρναν θαλασσινό νερό
    και ράντιζαν όλο το σπίτι τραγουδώντας: «Έξω ψύλλοι και κοριοί, μέσα η πέτρα, η μαλλιαρή»"
    Οπότε αν δε βρούμε καβούρια υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις ;) Σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος22/2/13, 4:53 μ.μ.

    καλησπερα. ηθελα να ρωτησω μια λυση για το πρασινο σκουληκι. κατα την περιοδο των ζεστων ημερων ειχε μεγαλη εξαρση. εκοβα 30 κιλα μπαμιες και τα 20 κιλα τα πετοθσα γιατι ηταν τρυπημενα απο το σκουληκι. ευχαριστω εκ των προτερων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλησπερα. Μπορεις να αντιμετωπισεις το πρασινο σκουληκι με φερομονικες παγιδες οι οποιες εχουν αξια, αν ειναι στην θεση τους απ τα μεσα Απριλιου και μετα, οταν τα εντομα ειναι ενηλικα και πετουν. Θα ειχες μειωσει το προβλημα αν ειχες φρεζαρει -πιθανον να το εκανες- τον χωρο μετα το τελος της καλλιεργειας για να εκθεσεις τα εντομα στις βροχες και τον κακο καιρο. Αυτο βοηθαει σε καθε περιπτωση.
    Βεβαια υπαρχουν και διαφορα οικολογικα σκευασματα για να ψεκασεις. Αν σου ειναι απαραιτητο να σου πω περισσοτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος23/2/13, 5:04 μ.μ.

    Οι φερομονικες παγιδες χρησιμοποιουνται κυριως για να ελεγξουμε τις πτησεις των αρσενικων, δηλαδη. Τα θυλικα εντομα οταν ειναι ετοιμα να γονιμοποιηθουν εκπεμπουν φυσικη φερομονη για να ελξουν τα αρσενικα, κρεμοντας παγιδες φερομονης, (και παντα την καταληλη για το εντομο που θελουμε να ελεγξουμε) ξερουμε ποτε περιπου γονομοποιουνται τα θυλικα ωστε να επεμβουμε με καποιον τροπο.(παρακολουθουμε καθημερινα τον αριθμο παγιδευμενων αρσενικων, μολις αυτος αρχιζει και μειωνεται σταδιακα επεμβαινουμε με καποιο ψεκασμο εντομοκτονου.Τωρα, εαν ραντησουμε χημικα εντομοκτονα π.χ πυρεθρινες χλωρπυριφος κ.α. πρεπει να υπολογησουμε τις ημερες μεχρι την συγκομηδη ωστε να μην εχουμε υπολοιματα, αυτο αναγραφεται σε ολα τα φυτοφαρμακα. Τελος μια καλη λυση ειναι ο ψεκασμος με Βάκιλλο της Θουριγγίας καθως ειναι ενα βιολογικο φυτοφαρμακο αφου επιτρέπεται η χρησιμοποίησή του ακόμη και την ημέρα της συγκομιδής, καθώς δεν έχει καμία τοξικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εξαιρετικα περιγραφεις το σκηνικο φιλε-η ανωνυμε-η. Η ενσταση μου εχει να κανει, με το οτι αν καταφερουμε και ελεγξουμε τον πληθυσμο τον αρσενικων, τα ραντισματα ειναι περιττα, αφου θα σπασουμε τον βιολογικο κυκλο των εντομων και δεν θα υπαρξουν προνυμφες που δημιουργουν το προβλημα. Και αν μας ξεφυγουν καποια, επιμενοντας, σιγουρα θα αποφυγουμε να υπαρξει δευτερη και τριτη γεννια.
    Ειδικα σε περιπτωσεις οπως η μπαμια, που το φυτο ειναι μεγαλο και με πολυπλοκη δομη, το ραντισμα ειναι πολυ δυσκολο να εχει το αποτελεσμα που θα μας δωσει η προληψη.
    Παρακληση... Βαζετε εστω ενα ψευδωνυμο για να μην κουβεντιαζουμε με το κενο. Ειναι δυσκολο να απαντας στον κανενα και το λεω περισσοτερο για τον φιλο που ζητησε βοηθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.