Σελίδες

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Παρασκευή βιολογικού εντομοκτόνου με αψιθιά

Όταν οι θερμοκρασίες το Φθινόπωρο είναι ακόμα υψηλές, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος από πολλά βλαβερά έντομα στο περιβόλι μας. Πρέπει να ελέγχουμε σχεδόν καθημερινά το περιβόλι μας για τυχόν εχθρούς, για να παρέμβουμε έγκαιρα.
Με μια βόλτα στο περιβόλι μου συνάντησα στα μπρόκολα και στα κουνουπίδια μου, δύο εχθρούς ταυτόχρονα, μελίγκρα και κάμπιες.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιάΦτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Σκεπτόμενος τι βιολογικό εντομοκτόνο από εκχύλισμα φυτών να χρησιμοποιήσω, ήμουν μεταξύ δύο μιας και είχα γράψει πρόσφατα 2 άρθρα για αυτά, τον απήγανο ή την αψιθιά. Προτίμησα την αψιθιά γιατί ήξερα ότι δρα σαν εντομοκτόνο και γιατί ήθελα να την δοκιμάσω και σε μεγάλα έντομα όπως οι κάμπιες.
Τον απήγανο τον απέκλεισα γιατί είχα παρατηρήσει στο κήπο μου ότι οι κάμπιες, όχι μόνο δεν απωθούνται από αυτόν αλλά τον τρώνε κιόλας.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιάΦτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Η αψιθιά είναι πολύ πικρό φυτό, έτσι τα έντομα το αποφεύγουν, γεγονός που το καθιστά ένα πολύ αποτελεσματικό εντομοκτόνο.
Για να φτιάξετε το παρασκεύασμα, βάλτε 300 γραμμάρια αποξηραμένων κλαδιών αψιθιάς (που μπορεί να περιλαμβάνουν φύλλα και ακόμη και λουλούδια) σε 1 λίτρο βραστό νερό και αφήστε το βυθισμένο για μισή ώρα.
Σουρώστε το υγρό για να αφαιρέσετε τα στερεά υπολείμματα, προσθέστε 9 λίτρα νερού και το σπρέι είναι έτοιμο για χρήση.

Όσο είναι ακόμα χλιαρό μπορούμε να προσθέσουμε διαλύοντας και 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ανά λίτρο για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα του εντομοκτόνου.

Το αφέψημα της αψιθιάς χρησιμοποιείται για την προστασία στις φράουλες και στα βατόμουρα από ακάρεα.

Προστατεύει όλα τα οπωροφόρα δέντρα από αφίδες, κάμπιες, μυρμήγκια και άλλα επιβλαβή έντομα.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιάΦτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Διαδικασία τριψίματος πράσινου σαπουνιού
Μέχρι να γίνει το νερό με την αψιθιά, αποφάσισα να ενισχύσω λίγο το εντομοκτόνο μου, με πράσινο σαπούνι που και αυτό σκοτώνει τις μελίγκρες δια επαφής, δεν ήξερα όμως αν είναι αρκετά ισχυρό από μόνο του, για να σκοτώσει μεγαλύτερα έντομα όπως οι κάμπιες.
Με ένα κοινό τρίφτη έτριψα δύο πλάκες πράσινου σαπουνιού. Η ποσότητα που έτριψα μου έδωσε περίπου 40 κουταλιές της σούπας τριμμένο σαπούνι το οποίο και αποθήκευσα σε ένα γυάλινο βαζάκι για μετέπειτα χρήση.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιάΦτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Διαδικασία ψεκάσματος
Επειδή το προηγούμενο βράδυ είχε βρέξει περίμενα μέχρι να στεγνώσουν αρκετά τα φυτά και ράντισα αργά το μεσημέρι. Δεν είχα πολλά χρονικά περιθώρια γιατί το βράδυ, θα ξανάπεφτε υγρασία με αποτέλεσμα να αδυνατίσει το εντομοκτόνο μου.
Έπρεπε όμως να ψεκάσω γρήγορα γιατί ένα δύο φυτά μου είχαν πολλά έντομα και δεν ήθελα να εξαπλωθούν στα υπόλοιπα.

Το ψέκασμα πρέπει να γίνεται από κοντά και να λούζουμε στην κυριολεξία όλο το φυτό για να πετύχουμε όσο τον δυνατό περισσότερους εχθρούς. Τα οικολογικά εντομοκτόνα είναι συνήθως επαφής, δηλαδή πρέπει να πέσουν πάνω στο σώμα των εντόμων για να τα σκοτώσουν, αντίθετα από τα εμπορικά εντομοκτόνα που είναι και μασητικά, δηλαδή το δηλητήριο μένει πάνω στα φύλλα του φυτού και όταν το τρώει το έντομο πεθαίνει. Για αυτό όταν ψεκάζουμε με οικολογικά εντομοκτόνα πρέπει να κάνουμε έλεγχο μετά από 2-3 μέρες και να ξανά ψεκάσουμε αν είχαμε αφήσει κάποια σημεία αψέκαστα.

Συμβουλές

  • Το τσάι από αψιθιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπρέι για την καταπολέμηση των αφίδων, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πολύ συχνά σε τρυφερά φυτά ή να επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.
  • Ένα παρασκεύασμα από αψιθιά και φύλλα ντομάτας μαζί θα καταπολεμήσει τις επιβλαβής μύγες.
  • Παρασκεύασμα από αψιθιά που ψεκάζεται το φθινόπωρο και την άνοιξη αποθαρρύνει τους γυμνοσάλιαγκες και τα σκουλήκια.

Φτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιάΦτιάχνω βιολογικό εντομοκτόνο με αψιθιά

Πηγές:Eco Hvar, Healthy Hildegard

Διαβάστε ακόμη:Αψιθιά-Artemisia absintium

21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος10/11/08, 6:54 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ .ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣ ΓΝΩΣΕΙΣ,
    ΦΕΤΟΣ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΣΤΑ ΛΑΧΑΝΑ,ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙΑ , ΜΠΡΟΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΠΙΩΝ ΛΕΠΙΔΟΠΤΕΡΩΝ ΜΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΒΑΚΙΛΛΟ ΘΟΥΡΙΓΓΙΑΣ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ.
    ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΡΟΣΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΣΕ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΦΑΡΜΟΣΑ ΕΙΤΕ ΦΥΣΙΚΗ ΠΥΡΕΘΡΙΝΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ, ΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΒΑΚΙΛΛΟ ΑΝ ΟΙ ΠΡΟΝΥΜΦΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος10/11/08, 7:25 μ.μ.

    Έχεις δίκιο για τον βάκιλο Θουριγγίας τον είχα χρησιμοποιήσει και εγώ πριν 2 χρόνια σε ίδια περίπτωση όχι προληπτικά αλλά μετά από μεγάλο πρόβλημα που είχα με κάμπιες.
    Δεν είναι τυχαίο βέβαια το πρόβλημα που έχω με τις κάμπιες. Ένα μέρος του κτήματος ήταν καλλιεργημένο με τριφύλλι, από εκεί ξεκίναγε πάντα το κακό αυτή την περίοδο.
    Και από ότι είχα διαβάσει ο βάκιλος είναι βιολογικό όπλο. Απλώς φέτος που κοίταξα το κουτί, που μου είχε μείνε από πρόπερσι και είδα ότι είχε λήξει. Επειδή ο βάκιλος Θουριγγίας κάνει και για άλλες προσβολές, η σκέψη μου δεν σου κρύβω, ήταν πως θα μπορούσαμε να τον φτιάξουμε και από που βγαίνει, αλλά επειδή θα πήγαινα σε άγνωστα νερά, προτίμησα να δοκιμάσω με τα όπλα που είχα στο κτήμα μου, και αν αποτύχαινα θα ξαναγόραζα βάκιλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελπίζω φίλε μου να πετύχει και στα δικά μου λάχανα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος24/5/10, 10:58 μ.μ.

    kalispera sas mporoume na ftiaxoume to entomoktono kai na to diatirisoume ( na min to xrisimopoiisoume amesa )? kai an nai gia poso kairo ginete i sintirisi tou mexri ti xrisi tou oste na minei analioto ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα εντομοκτόνα αλλά και τα μυκητοκτόνα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε άμεσα αφότου τα αναμίξουμε. Αν τώρα μιλάς για τα φυσικά φυτικά συστατικά που θέλουμε να διατηρήσουμε και τα αναμίξουμε όταν τα χρειαστούμε, αυτό γίνεται αν διατηρήσουμε αποξερένοντας τα φυτά και φτιάξουμε το μίγμα μας με αυτά σε άλλη αναλογία βέβαια από τα χλωρά ή κατασκευάσουμε βάμμα ή αιθέριο έλαιο από αυτά. Έτσι και «συμπυκνώνουμε» τη δύναμη ενός φυτού σε μικρό «χώρο» αλλά και τα διατηρούμε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Θέλει βέβαια γνώσεις και ακριβές δοσολογίες για την επιτυχή εφαρμογή τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/3/11, 5:35 μ.μ.

    ΧΑΙΡΕΤΑΙ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ. θΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΨΕΚΑΣΟΥΜΕ ΦΥΛΛΩΔΗ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟ ΜΕ ΑΨΙΘΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΦΥΛΛΑΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΥΣ ΠΟΥ ΨΕΚΑΣΑΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συγνώμη για τη καθυστερημένη απάντηση. Η αψιθιά είναι ένα βότανο που το πίνουμε και σαν τσάι. Έχω γράψει για αυτή στην ανάρτηση «Τα βότανα και οι χρήσεις τους». Καταπολεμάει τα σκουλήκια του εντέρου και βελτιώνει τη χώνεψη. Στη γεωργία του Columella που υπάρχει στο blog αναφέρεται ότι μετά το φαγητό στους εργάτες στο αγρόκτημα έδιναν αψιθιά για να χωνέψουν και να μπορούν να εργαστούν. Πόση αψιθιά λες να μένει μετά το πλύσιμο εξάλλου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα και ευχαριστώ για τις πολυ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Είμαι πολυ καινουργια στο θέμα του λαχανοκηπου και με βοηθάτε πολυ. παρατηρησα στα λαχανα που φυτεψα πριν δυο εβδομαδες, καμπιες πρασινες και μικρες σε μεγεθος,που δε μοιαζουν με αυτες στις φωτογραφιες και πολλα φαγωμενα φυλλα.Μπορω να χρησιμοποιησω το ιδιο σκεθασμα; Και αν ναι μπορει να γίνει με αποξηραμένη αψιθια; Ευχαριστω πολυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νανά, καλησπέρα. Ναι πρόκριτε για τις ίδιες κάμπιες που βγαίνουν από την λευκή πεταλούδα. Ψέκασε με το ίδιο σκεύασμα και έλεγξε το επόμενο πρωί νωρίς αν ψόφησαν, αλλιώς ξαναψεκάζεις προσθέτοντας περισσότερη αψιθιά. Άλλος βιολογικός τρόπος είναι να πασπαλίσεις τα φυτά νωρίς το πρωί με σκόνη βάκιλου θουριγγίας, σε 2-3 μέρες πεθαίνουν.
    Χρειάζεται πολύ προσοχή στα φυντάνια μας αυτή την εποχή μέχρι να πιάσουν τα πρώτα κρύα γιατί βγαίνουν συνέχεια κάμπιες και τα καταστρέφουν πολύ γρήγορα. Προσοχή κυρίως στα μαρούλια, μάπες, κουνουπίδια και μπρόκολα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μπήκα στη σελίδα σου με σκοπό να δω το μειλ σου και να σου στείλω φωτό από κάμπιες που είδα χθες στη λεμονιά μου και στα φαγωμένα φύλλα από τα μπρόκολα και τα μαρουλάκια μου και να σε ρωτήσω τί είναι αυτές και πώς τις καταπολεμώ με φυσικό τρόπο...
    Ψάξε ψάξε,έφτασα και σε αυτή την ανάρτησή σου και τσουπ...οι κάμπιες μου πρώτο πλάνο...
    πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες και ακόμα περισσότερα συγχαρητήρια για την
    ιστοσελίδα σου...-:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. επανέρχομαι για μία ερώτηση...
    σε περίπτωση που δεν βρω φρέσκια αψηθιά,την αποξηραμένη σε τί ποσότητα πρέπει να τη χρησιμοποιήσω σε ψεκαστήρα 1 λίτρου...???
    ευχαριστώ και πάλι για τη φιλιξενία..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι λίγο δύσκολο να βρω φρέσκια αψιθιά.
    Πέρασα καυτερές πιπεριές από το μπλέντερ και τις άφησα σε νερό για μια-δυο ώρες. Μου είπαν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε λαχανικά. Χρησιμεύει σαν εντομοκτόνο; Μπορεί να χρησιμοποιηθει και για τις κάμπιες;
    Σχετικά με την καταπολέμηση των σκουλικιών γνωρίζετε κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος17/10/11, 8:28 μ.μ.

    Εγω παντως, 30 λαχανα, 10 κουνουπιδια και 10 μαυρα λαχανα, σε 10 λεπτα -μια φορα την εβδομαδα, τα καθαριζω με τα χερια μου και δεν εχω προβλημα με τις καμπιες. Ακομη και αν καποιος σιχαινεται για να τις πιασει, μπορει να το κανει μ ενα μανταλακι. Τα δε φυλλα που εχουν αυγα, τα αφαιρω και τα καταστρεφω.
    Αν το κανουμε απ την αρχη, δεν θα εξαπλωθουν και μπορουμε ευκολα να ελεγξουμε την κατασταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Θεόδωρε καλησπέρα και συγχαρητήρια για το ιστιολόγιο σου. Ερώτηση: αυτό που περιγράφεις με την αψηθία το ψεκάζεις όπως είναι ή το διαλύεις? και αν ναί με ποία αναλογία? σ' ευχαριστώ εκ τον προτέρον.
    ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΥΜΠΑΚΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος21/1/12, 7:29 μ.μ.

    Θέλω να κατ' αρχάς να ευχαριστήσω την ιστοσελίδα "ΦΤΙΑΧΝΩ ΜΟΝΟ ΜΟΥ" γιατί μέσα από αυτή έχω μάθει πάρα πολλά. Θέλω να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε, υπάρχει βιολογική καταπολέμηση της toyta apsolouta; που καταστρέφει τις ντομάτες μας; ευχαριστώ και πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μιά φίλη μου,μοῦ εἶπε ὄτι καταπολέμησε τήν tuta μέ βάκιλλο Θουριγγίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος16/11/13, 2:44 μ.μ.

    χρησιμη συμβουλη θα την χρησιμοποιησω γιατι εχουν ηδη εμφανιστει καμπιες στα κονουπιδια μου .Μονο που εχω μια απορια τι ειναι η αψιθια και που μπορω να τη βρω
    κωστης ματουλας 15 χρονων απο βολο μαγνησιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Κωστη η αψιθια ειναι φυτο. Ομως μπορεις να φορεσεις ενα γαντι και να μαζεψεις τις καμπιες απ τα κουνουπιδια σου. Και μ ενα ξυλακι μπορεις να τις απομακρυνεις ή ακομη και να αφαιρεσεις τα μολυσμενα φυλλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος20/11/13, 9:33 μ.μ.

    ευχαριστω φιλε χρηστο .το γαντι πρεπει μετα αφου πιασω τις καπμπιες να το πεταξωή ειναι ακινδυνες .καποια φυλλα τα εχουν φαει κανονικα να τα κοψω η θα ξαναβγουν
    κωστης ματουλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ακινδυνες ειναι. Και διχως γαντι μπορεις να τις πιασεις.
    Τα παραφαγωμενα φυλλα μπορεις να τα κοψεις, μπορεις και να τ αφησεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. οκ ευχαριστω φιλε χρηστο.θα σου δειξω και καποιες φωτογραφιες γιατι εχει μεινει μονο το κοτσανακι τα εχουν φαει ολοκληρα καποια φυλλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ