Σελίδες

Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

Η χρησιμότητα των βοτάνων στο βιολογικό περιβόλι

Χρήσιμα φυτά και βότανα στο βιολογικό λαχανόκηπο

Comfrey (Symphytum officinale)-Σύμφυτο
Το σύμφυτο είναι από τα πιο χρήσιμα φυτά-βότανα στο περιβόλι μας. Είναι πλούσιο στο άζωτο, κάλιο και φυσικό ασβέστιο και η χημική του σύνθεση λέγεται ότι είναι σχεδόν η ίδια με το λίπασμα. Αποσυνθέτετε πολύ γρήγορα και είναι έτσι χρήσιμο όχι μόνο στη δημιουργία της κομπόστας μας, αλλά και ως χλωρή λίπανση, όταν τεμαχίζεται και σκορπίζεται γύρω από τη βάση των φυτών μας.
Το σύμφυτο έχει χρησιμοποιηθεί συχνά για να διασπάσει το βαθύ χώμα, δεδομένου ότι οι μακροχρόνιες ρίζες του αναπτύσσονται βαθιά κάτω στο υπέδαφος, παρέχοντας τις πολύτιμες θρεπτικές ουσίες στο επιφανειακό χώμα.

Yarrow (Achillea millefolium)-Αχίλλεια η χιλιόφυλλος
Η αχίλλεια η χιλιόφυλλος είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και περιέχει επίσης χρήσιμες ποσότητες νιτρικών και φωσφορικών αλάτων. Η αχίλλεια η χιλιόφυλλος είναι ένα άριστος ενεργοποιητής κομπόστας. Δοκιμές που έγιναν έδειξαν ότι μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα από το φυτό απαιτείται για ενεργοποιήσει την διαδικασία της κομποστοποίησης. Η αποτελεσματικότερη ποσότητα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα μέρος σε 10.000 μέρη κομπόστας, δηλ., δύο φύλλα τεμαχισμένα λεπτά φτάνουν για ένα κυβικό κομπόστας. Έχει διαπιστωθεί ότι οι επεκτάσεις της ρίζας που παράγονται από την αχίλλεια ενισχύουν τα διπλανά φυτά και τα βοηθούν να αντισταθούν στις ασθένειες. Όταν η αχίλλεια αναπτύσσεται δίπλα στα διάφορα μαγειρικά και ευώδη φυτά, αυξάνει την παραγωγή των αιθέριων λαδιών που παράγονται από αυτά τα φυτά και αυξάνει τις γεύσεις και τα αρώματά τους.Όταν η αχίλλεια τρίβεται και πιέζεται επάνω σε μια πληγή θα σταματήσει αμέσως την αιμορραγία στις περισσότερες περιπτώσεις.

Nettles (Urtica dioica)-Τσουκνίδα
Οι τσουκνίδες είναι πολύ πλούσιες σε σίδηρο, χαλκό και φυσικό ασβέστιο. Αυτές τις θρεπτικές ουσίες, που οι τσουκνίδες αφαιρούν από το χώμα, τις ξανά προσθέτουν στο χώμα όταν γίνουν κομπόστα. Οι τσουκνίδες όπως και η αχίλλεια βοηθούν τα γειτονικά φυτά για να γίνουν ισχυρά και να αντισταθούν στις ασθένειες. Αυξάνουν επίσης την πτητική περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια στα φυτά που μεγαλώνουν δίπλα σε τους, ειδικά στη μέντα. Οι τσουκνίδες ενεργούν επίσης, ως ενεργοποιητής κομπόστας. Η επιρροή τους στο χώμα μπορεί να παρατηρηθεί γύρω από τις ρίζες τους που είναι πάντα πολύ πλούσια σε φυτόχωμα. Οι τσουκνίδες υποκινούν τη δραστηριότητα των βακτηριδίων που φτιάχνουν το νιτρικό στο χώμα. Ένα πολύ πλούσιο υγρό λίπασμα μπορεί να γίνει από τσουκνίδες.

Chamomile (Anthemis nobilis and Matricaria chamomilla)-Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο πλούσια φυτά βότανα με φυσικό ασβέστιο. Το χαμομήλι, έχει τη φήμη ότι είναι παθολόγος των φυτών, κρατώντας τα γειτονικά φυτά υγιείς και είναι σε θέση να θεραπεύσει τα άρρωστα φυτά. Ένα τσάι που γίνεται από τα λουλούδια του χαμομηλιού αποτρέπει την ριζοκτονία στα σπορόφυτα. Μουσκέψτε μια χούφτα λουλουδιών σε μισό λίτρο κρύο νερό για αρκετές ώρες. Ποτίστε με αυτό το φυτώριο σας. Οποιοδήποτε τσάι από χαμομήλι μπορεί να ριχτεί στην κομπόστα μας και βοηθά στο να αποτρέψει τη μυρωδιά της.

Dandelion (Taraxacum officinate)-Άγριο ραδίκι πικραλίδα
Η πικραλίδα είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο και περιέχει επίσης ποσότητες χαλκού, καλίου, θείου και μαγγανίου. Η πικραλίδα, όπως η τσουκνίδα, απορροφά περίπου τρεις φορές το ποσό σιδήρου από το χώμα που λαμβάνεται από οποιοδήποτε άλλο φυτό. Απορροφά επίσης χαλκό και πολλές θρεπτικές ουσίες.

Οι πικραλίδες λέγετε ότι παράγουν αέριο αιθυλενίου. Αυτό εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων φυτών δίπλα τους. Αυτό το ίδιο αέριο χρησιμοποιείται από μερικούς αγρότες για να επιταχύνει τη διαδικασία ωρίμανσης των συγκομιδών. Με τη καλλιέργεια πικραλίδων κάτω από τα οπορωφόρα δέντρα, το αέριο αιθυλενίου που εκπέμπεται μπορεί να βοηθήσει στην πρόωρη ωρίμανση της συγκομιδής.
http://www.herbsarespecial.com.au/free-herb-information/dandelion.html

Horsetail (Equisetum arvense)-Πολυκόμπι
Το πολυκόμπι είναι μια πλούσια πηγή πυριτίου και περιέχει διάφορα χρήσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου, του μαγνησίου και του ασβεστίου.

Tansy (Tanacetum vulgare)-Τανάκητο το κοινό
Το τανάκητο είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και από τα πλουσιότερα φυτά σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι από τα καλύτερα φυτά για την βιολογική γεωργία. Η αξία του στη κομπόστα είναι τεράστια. Το αποξηραμένο τανάκητο χρησιμοποιείται για να αποκρούει τα μυρμήγκια, τις μύγες, τους ψύλλους και άλλα έντομα.

Valerian (Valeriana officinalis)-Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα είναι σημαντική λόγω της δυνατότητάς της να ανακατώσει και να αυξήσει τη δραστηριότητα φωσφόρου στο χώμα γύρω από αυτήν. Προσελκύει επίσης τους γαιοσκώληκες.

Elderberry (Sambucua nigra & S.canadensis)-Σαμπούκος
Τα φύλλα, τα κλαδιά και οι ρίζες του σαμπούκου, βοηθούν στη ζύμωση και στην παραγωγή καλής κομπόστας.

Διαβάστε ακόμη:Σύμφυτο σπορά φύτεμα καλλιέργεια

8 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1/10/10, 2:18 μ.μ.

    ευχαριστω πολυ για τα ενδιαφεροντα που εγραψες. κωστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλέξανδρος29/6/11, 2:54 π.μ.

    Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν ποτίσω τις ντομάτες μου με ζωμό από χαμομήλι θα απορροφήσουν τα φυτά το ασβέστιο που έχουν ανάγκη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλέξανδρε ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που έγραψα στη καλλιέργεια ντομάτας στα σχόλια, ότι όταν πέφτουν τα άνθη να ψεκάζεται με χαμομήλι.
    Το χαμομήλι εκεί που βγαίνει από μόνο του, δηλώνει έλλειψη ασβεστίου στο χώμα, έχω μία υποψία ότι επίτηδες το κάνει για να το φτιάξει, ε όχι και υποψία η αλήθεια της φύσης είναι, από μόνη της διορθώνει τα λάθη…. μετατρέποντας άλλα υλικά του χώματος σε ασβέστιο για να το προσθέσει στο χώμα. Στην ουσία όλα τα φυτά και για άλλους ζιζάνια, δεν φυτρώνουν τυχαία στο χωράφι σας… προσπαθούν να διορθώσουν τις ελλείψεις ή τα παραπάνω του χώματος… ουσιαστικά να το ισορροπήσουν.
    Στο θέμα μας τώρα όλα τα στοιχεία είναι πιο εύκολα απορροφήσιμα στους οργανισμούς, όταν προέρχονται από τα χημικά εργοστάσια που λέγονται φυτά.
    Ελπίζω να κάλυψα αρκετά τις απορίες σου.
    Αν φτιάξεις εκχύλισμα χαμομηλιού, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όλο το φυτό γιατί έτσι κερδίζεις σε ποσότητα, 2ον άφησε το 24 ώρες για να γίνει πολύ πιο δυνατό, 3ον ψέκασε τα φυτά καλύτερα το απόγευμα με το εκχύλισμα και αν σου περισσέψει ριζοποτίζεις κιόλας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλέξανδρος29/6/11, 11:02 μ.μ.

    Χίλια ευχαριστώ Θεόδωρε για άλλη μία από τις πολύτιμες συμβουλές σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Θόδωρε αυτή η παραπομπή δεν ισχύει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ekath το διόρθωσα ευχαριστώ για τη παρατήρηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. η αλήθεια της φύσης είναι, από μόνη της διορθώνει τα λάθη…. μετατρέποντας άλλα υλικά του χώματος σε ασβέστιο για να το προσθέσει στο χώμα.


    Τι είναι αυτά που λέτε ρε παιδιά?? Μην γράφετε τέτοια "διαμάντια" σε ένα τόσο καλό και χρήσιμο portal.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Crazy η απάντησή μου:

    1.20 Marticaria chamomilla, Χαμομήλι, οίκ. Compositae

    Χαρακτηριστικά
    Συναντάται κατά ομάδες σε κενά χειμερινών σιτηρών επίσης σε καλοκαιρινά σιτηρά, σε κονδυλόριζα και τριφύλλι καθώς επίσης και στις άκρες δρόμων.

    Τι υποδηλώνει
    Κυρίως συναντάται σε πλούσια σε συστατικά, όμως φτωχά σε ασβέστιο (εώς καθόλου ασβέστιο), φρέσκα αργιλλώδη ή αμμώδη κοκκινοχώματα.

    Η ύπαρξη αυτού του αγριόχορτου υποδηλώνει ότι στο έδαφος έχει δημιουργηθεί κρούστα και ότι σκληραίνει.

    Το χαμομήλι είναι ένας διατρητής επιφανειακής κρούστας, και η παρουσία του ευνοεί την ανάπτυξη του σιταριού. Αυτό συμβαίνει, μόνο όταν το χαμομήλι είναι σε χαμηλούς πληθυσμούς (μέχρι 1%). Εάν παρατηρηθεί μεγαλύτερος πληθυσμός του αγριόχορτου, τότε ανταγωνίζεται την καλλιέργεια και θα επικρατήσει. Το γεγονός ότι εμφανίσθηκε το χαμομήλι σε μεγάλους πληθυσμούς αποτελεί δείγμα ύπαρξης εδαφικού αδιαπέρατου στρώματος εδάφους ή κρούστας, πράγμα που εμποδίζει τα καλλιεργούμενα φυτά να αναπτυχθούν, όχι όμως και το χαμομήλι. Έτσι εξηγείται η ανάπτυξη μεγάλου πληθυσμού και η επικράτηση του χαμομηλιού, έναντι της καλλιέργειας.

    Το χαμομήλι μας δείχνει ότι δεν έγινε επαρκής καλλιέργεια του εδάφους, ότι το έδαφος οργώθηκε ενώ ήταν πολύ υγρό, ή ότι έγινε μονόπλευρη χρήση όξινων λιπασμάτων. Η έξαρση της βλάστησης του χαμομηλιού, είναι μια φιλική και ήπια προειδοποίηση ότι πρέπει να διορθωθεί το πρόγραμμα αμειψισποράς.

    Εάν δεν διορθωθεί αυτή η κατάσταση, τότε θα ευνοηθούν πιο ενοχλητικά και επιζήμια φυτά όπως το Brassica kaber.

    Χρήσεις
    Το χαμομήλι όταν διατηρείται σε χαμηλούς πληθυσμούς, διεγείρει την ανάπτυξη των μικρών σιτηρών. Όταν όμως αυξηθεί ο πληθυσμός του γίνεται ένα ενοχλητικό αγριόχορτο.

    Η παρουσία του χαμομηλιού (ένα φυτό ανά 100πόδια) είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε καλλιέργεια λάχανου ή κρεμμυδιών, αφού βοηθά την ανάπτυξη τους αλλά βελτιώνει και τη γεύση τους. Περιέχει την ουσία χαμαζουλίνη και έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες όταν χρησιμοποιείται με τη μορφή τσαγιού. Εκτός από τη γνωστή του χρήση από τον άνθρωπο, τα άνθη του μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη στρώμνη των αγροτικών ζώων και δίπλα σε σκύλους, αφού διώχνουν τους ψύλους και φρεσκάρουν το μέρος. Το κρύο εκχύλισμα του χαμομηλιού χρησιμοποιείται στη φυτοπροστασία. Επίσης είναι εξαιρετικό για την διατήρηση του χρώματος στα ξανθά μαλλιά. Τέλος, περιέχει μια ορμόνη που βοηθά την ωρίμανση της μαγιάς. Η παρουσία του σε καλλιέργεια μέντας, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό, αυξάνει την περιεκτικότητα της σε λάδι.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμομήλι είναι πολύ πλούσιο σε κάλιο και ασβέστιο και ενδύκνειται η συμμετοχή του στο κομπόστ.

    http://triton.chania.teicrete.gr/bio_geo/Tsoyknida/Tsoyknida_1.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ