Σελίδες

Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

Μια προσπάθεια καταγραφής των ωφέλιμων εντόμων στο περιβόλι μας

Πασχαλίτσες: Ωφέλημα έντομα Πασχαλίτσες: Ωφέλημα έντομα

Κοκκινέλες (Πασχαλίτσες ή παπαδίτσες)-Lady Bugs

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Είναι ημισφαιρικές και πιο συνηθισμένα είδη είναι κόκκινα, ή κίτρινα με μαύρες κηλίδες. Όταν είναι τέλεια έντομα, σε αυτό το στάδιο μπορούν να τραφούν και με νέκταρ αν υπάρχει έλλειψη τροφής.
Τρώνε: θρύπες, τζιτζίκια, αφίδες, έντομα σκουλήκια φύλλων, σκουλήκια φρούτων, λευκές μύγες. Μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 60 αφίδες την ημέρα.

Η ζωή της πασχαλίτας

Στην πράξη πασχαλίτσες να τρώνε αφίδες!

Χρύσοπας-Green Lacewing

Χρύσοπας-Green Lacewing: Ωφέλημα έντομα

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Είναι πράσινα λεπτοκαμωμένα έντομα με χρυσαφένια μάτια και μακριά φτερά με πολλά νεύρα. Το μήκος τους δε ξεπερνά τα 20 χιλιοστά. Οι προνύμφες του χρύσοπα είναι αυτές που κάνουν όλη τη δουλειά στο βιολογικό περιβόλι γιατί τα ακμαία τρέφονται με νέκταρ και μελιτώματα από τα φυτά.
Τρώνε: ακάρια, αφίδες, τετράνυχους, τζιτζίκια, λευκές μύγες. Μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 500 αφίδες στη διάρκεια της ζωής τους.

Μάντης η θρησκευτική(Αλογάκι της Παναγίας)-Praying Mantis

Μάντης: Ωφέλημα έντομα Μάντης: Ωφέλημα έντομα

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Το σχήμα του είναι σαν αλογάκι με μακριά μπροστινά πόδια και τριγωνικό κεφάλι. Το μήκος του μπορεί να φτάσει τα 75 χιλιοστά.
Τρώνε: κουνούπια, αφίδες, μεγάλα έντομα μέχρι μικρά ποντίκια και φίδια αλλά και ωφέλιμα έντομα, είναι δηλαδή ένας γενικός κυνηγός.

Μάντης η θρησκευτική εναντίον ενός μικρού ποντικιού και ενός φιδιού

Μύγες των λουλουδιών-Hover flies

Μύγες: Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι Μύγες: Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Οι συγκεκριμένες μύγες έχουν κίτρινα σημεία, λωρίδες και καλύπτονται με μαύρες πυκνές τρίχες. Συχνά τις μπερδεύουμε με τις σφήγκες και τις μέλισσες.
Αυτά τα έντομα παίρνουν το όνομά τους από τη συνήθεια των ενηλίκων να αιωρηθούν γύρω από τα λουλούδια. Εάν καλλιεργείται λουλούδια, είναι πιθανό να δείτε αυτές τις μύγες να αιωρούνται μπροστά τους. Τα ενήλικα με τις κίτρινες ρίγες, είναι σημαντικοί επικονιαστές και τρέφονται με γύρη και νέκταρ, ενώ οι καφετιές ή πρασινωπές κάμπιες-προνύμφες τρώνε βλαβερά έντομα.
Τρώνε: αφίδες, κάμπιες, κανθάρους και θρύπες, όταν βρίσκονται στο στάδιο της κάμπιας.

Αράχνες-Spiders

Αράχνες: Ωφέλημα έντομα στο βιολογικό περιβόλι

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Οι αράχνες διαφέρουν από τα έντομα στο ότι έχουν 8 πόδια, δεν έχουν κεραία και μόνο 2 περιοχές σώματος.
Τρώνε: διάφορα βλαβερά αλλά και ωφέλιμα έντομα και κυρίως διάφορα είδη παρασίτων. Αποφεύγουν όμως τις σφήκες, τα μυρμήγκια, και τους κανθάρους.
Αν και παρεξηγημένες, οι αράχνες πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες σε όλες τις καλλιέργειες. Είναι σχεδόν αποκλειστικά εντομοφάγες. Μόνο μερικά είδη (μαύρη χήρα και καφετί recluse) είναι επικίνδυνα.

Παρασιτικές μικρές σφήκες-Parasitic mini-wasps

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Είναι μικρόσωμα έντομα που μοιάζουν με σφήκες.
Τρώνε: Παρασιτούν και προσβάλουν αφίδες, σκουλήκια, κάμπιες, φυλλορύκτες, σκώρους.

Στην πράξη οι παρασιτικές σφήκες!

Ταχυνίδες-Tachinid flies

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Λέγονται έτσι γιατί κινούνται πολύ γρήγορα. Μοιάζουν με την κοινή οικιακή μύγα, αλλά είναι τριχωτές στο σώμα τους και είναι από τα σημαντικότερα εντομοφάγα παράσιτα.
Τρώνε: Παρασιτούν και προσβάλουν σκουλήκια, κάμπιες, και σιδεροσκούληκες.
Διάφορα είδη τους παρασιτούν στις βρωμούσες, στην πυραλίδα του καλαμποκιού, και στο ροζ σκουλήκι του βαμβακιού.

Minute Pirate bugs

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Τα ενήλικα είναι πολύ μικρά 2-5 mm και το σχήμα τους οβάλ. Είναι μαύρα με άσπρα μπαλώματα στα φτερά τους. Ο κύκλος της ζωής τους διαρκεί περίπου 20 ημέρες με τις καλύτερες συνθήκες. Οι ενήλικοι ζουν για περίπου 3 - 4 εβδομάδες.
Τρώνε: Είναι γενικοί κυνηγοί που ζούνε τρώγοντας πολλές διαφορετικές λείες όπως θρύπες, αφίδες, ακάρεα, κάμπιες, λευκές μύγες και αυγά εντόμων. Μπορούν να καταναλώσουν μέχρι και 30 ακάρεα την ημέρα. Και οι νύμφες και οι ενήλικοι τρώνε διάφορα παράσιτα ως κύρια πηγή τροφίμων τους. Έχει αναφερθεί ότι είναι κυνηγοί στα αυγά του σκουληκιού του καλαμποκιού.
http://www.oisat.org/control_methods/natural_enemies/predators/minute_pirate_bug.html
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/NE/minute_pirate_bug.html

Νεαρά ζωύφια -Damsel Bug

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Τα ενήλικα ζωύφια είναι μαυρισμένα ή γκρι, με δακτυλιοειδή στοματικά μέρη και με μεγάλα μπροστινά πόδια για να πιάνουν εύκολα το θήραμα τους. Έχουν λεπτά σώματα και μήκος 10-12 χιλ. Υπάρχουν πολυάριθμες γενεές κατά τη διάρκεια της εποχής τους.
Τρώνε: Οι ενήλικοι και οι νύμφες τρέφονται με πολλά μαλακά έντομα, όπως αφίδες, ακάρια, τζιτζίκια, και μικρές κάμπιες.

http://www.oisat.org/control_methods/natural_enemies/predators/damsel__bug.html
http://www.insectimages.org/browse/subimages.cfm?SUB=2643

Έντομα με μεγάλα μάτια-Big eyed bugs

Ωφέλημα έντομα:Περιγραφή: Τα ενήλικα και οι νύμφες είναι ωοειδείς, κάπως επικειμενα, περίπου 4 χιλ. και συνήθως είναι καφετιά ή κιτρινωπά, και έχουν ένα ευρύ κεφάλι με προεξέχοντα διογκωμένα μάτια.
Τρώνε: Οι νύμφες και τα ενήλικα είναι γενικά αρπακτικά, που τρώνε μικρες κάμπιες και τα αυγά τους, ζωύφια, ακάρια, θρύπες και λευκές μύγες. Τρώνε επίσης διάφορους σπόρους και θα απορροφήσουν χυμούς από φυτά αλλά δεν θεωρούνται επιβλαβείς στις καλλιέργειες. Υπάρχουν στα περισσότερα χωράφια
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/NE/bigeyed_bugs.html

Πηγές:https://entomology.unl.edu/

Διαβάστε ακόμη:Φυτά που προσελκύουν ωφέλημα έντομα

11 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/7/09, 11:10 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΘΕΟΔΩΡΕ,ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΥΡΩΝΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΧΩ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟ BLOGS ΣΟΥ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΑΣ.ΝΑ ΜΠΩ ΟΜΩΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ,ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΑΦΑΚΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΤΟ ΕΞΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ,ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΑ ΝΤΟΜΑΤΕΣ ΜΕ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ (ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑ),ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΥΘΗΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΒΡΩΜΟΥΣΕΣ(NEZARA VIRIDULA) ΟΠΟΥ ΕΜΑΘΑ ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΟΤΙ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΙΣΤΗΣ (ΔΗΛΑΔΗ ΠΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΕΛΚΥΕΙ).ΜΕ ΠΟΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΧΑΛΑΝΕ ΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/7/09, 12:20 μ.μ.

    Μύρωνα καλή σου μέρα. Η οικολογική λύση που συστήνω για τις βρωμούσες και γενικά για μεγάλα έντομα είναι χειροκίνητος. Το βράδυ με ένα μεγάλο φακό κάνε μια επιδρομή και μάζεψέ τες.
    Η επόμενη ενέργεια είναι και ψεκασμός με αζαδιραχτίνη. Είναι εντομοκτόνος ουσία που εξάγεται από το δένδρο Αzadirachta indica (Neem tree). Το Neem oil
    παίζει ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη και στη γονιμότητα των ακμαίων και των αυγών. Πωλείτε στα μαγαζιά που έχουν βιολογικά εντομοκτόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/6/11, 2:05 μ.μ.

    καλησπέρα κυριε Θόδωρε, πως θα μπορέρω να καταπολεμήσω τις χρυσόμυγες (μπίζος) απο τα φασολάκια και το αμπέλι , αρχίζω να απελπίζομαι, υπάρχει μεγάλη έξαρση του πλυθησμου τους φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος4/8/11, 1:14 μ.μ.

    KΑΛΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΔΩΡΕ. ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΚΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΕΙΟΔΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ . ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΑΙ ΣΕ ΕΣΑΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΗΝ ΜΕΛΙΓΚΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΟΥ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΤΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ 6944274440 ΚΑΙ 2691051210 ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ georgioskakos@hotmail.gr.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/1/13, 8:29 μ.μ.

    καλησπέρα. Βρήκα το site ψάχνοντας τι τρώνε οι πασχαλίτσες. Είμαι στο εξωτερικό στην Πολωνία και ξαφνικά στο διαμέρισμά μου βρέηθηκε μια πασχαλίτσα. Έξω έχει χιόνι και έχουμε -10 βαθμούς. Την έβαλα σε ένα βάζο με λίγη πρασινάδα που βρήκα. Σήμερα σε ένα κουνουπίδι που αγόρασα ήταν ένας γυμνοσάλιαγκας!!! τον έβαλα και αυτόν εκεί και περιμένω άμεσα συμβουλές για να μη μου πεθάνουν!!! Ευχαριστώ πολύ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για την κυρία λίγες σταγόνες νεράκι με λίγη ζάχαρη σε ένα μικρό δοχείο, διάβασε και αυτή την ανάρτηση, http://www.ftiaxno.gr/2009/02/blog-post_09.html
    Για τον κύριο λαχανικά, μαρούλια, μάπα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/13, 4:22 μ.μ.

    Γεια σας.Καταπληκτικο το μπλογκ σας.Εχω πρόβλημα με ακάρεα στις λεμονιές μου...τα παραμορφωτικά ακάρεα που είναι κ αόρατα.Υπάρχει κάποιο μιγμα που να τα πιάνει να ψεκάσω?Τα πιάνει το θειάφι μήπως?Ποια φυτά μπορει να προσελκύσουν κάποιο αρπακτικό?Θα μπορούσα να αγοράσω καποιο που το τρώει αλλά δεν αξίζει για τρεις λεμονιές στον κήπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα ψεκασεις με θερινο πολτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα Παιδιά και χρόνια πολλά.
    Αντιμετωπίζω μεγάλο πρόβλημα σε όλα τα φυτά μου δηλαδή σε τριανταφυλλιές και πολλά οπωροφόρα δέντρα από τη χρυσόμυγα ( Cotinus nitida green june bug )που κατατρώει κυριολεκτικά τα πάντα από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο. Παρακαλώ αν γνωρίζει κάποιος τον τρόπο αντιμετώπισης να μου απαντήσει.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Νίκη Στεφάνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΑΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΡΙΑ ΚΗΠΟΥΡΟΣ.ΕΧΩ ΓΕΜΙΣΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΝ ΒΕΡΑΝΤΑ ΜΟΥ ΜΕ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΕΝΤΡΑ ΟΠΩΣ ΛΕΜΟΝΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΟΥ ΛΕΜΟΝΙΤΣΑ ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΑ ΛΕΜΟΝΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΝΑ ΑΣΠΡΟ ΑΦΡΟ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΕΧΕΙ ΚΟΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΚΑΠΟΙΑ ΚΛΑΔΑΚΙΑ.ΑΠΟ ΟΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΒΑΜΒΑΚΙΑΣΗ.ΕΠΕΙΔΗ ΑΠΕΧΘΑΝΟΜΑΙ ΤΑ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΧΗΜΙΚΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΣΤΕΙΛΕΤΑΙ ΕΝΤΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΘΕΡΑΠΕΥΣΗ ΤΗΝ ΛΕΜΟΝΙΤΣΑ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΠΡΩΙΜΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κυρία Βαλέρια το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα προσβεβλημένο κλαδάκι από την λεμονιά και να το πάτε σε ένα γεωπόνο κοντά στην περιοχή σας να το δει και να του ζητήσετε ένα βιολογικό σκεύασμα καταπολέμησης.
      Εμείς δεν στέλνουμε κάτι μέσω του internet ούτε πουλάμε κάτι... και ούτε θέλουμε να κάνουμε λάθος διάγνωση…

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ