Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Απρίλιο
Σπέρνουμε: Καλαμπόκια, φασόλια, ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές,καρότα, παντζάρια, ραπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο.
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα.
Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά κρεμμύδια-σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό.
Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Απρίλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες είναι πολλές και σημαντικές. Στους οπωροκήπους καταβάλλεται η δέουσα προσοχή για την καλή ισορροπία των βραχιόνων και λοιπών κλάδων, ιδίως των συμμετρικών σχημάτων, με την εφαρμογή κυρτώσεων, ανοιγμάτων, εγκοπών κ.λ.π. λόγο της μεγάλης ευλυγισίας αυτών την συγκεκριμένη εποχή. Επίσης εκτελούνται τα πρώτα βλαστολογήματα, δια της αφαιρέσεως των περιττών και πλεοναζόντων βλαστών και γενικεύονται οι εγκεντρισμοί σε όλα σχεδόν τα δέντρα.
Στα σπορεία και φυτώρια εξακολουθούν οι σπορές των προβλαστημένων σπόρων, αμυγδάλων, βερίκοκων, δαμάσκηνων, καρυδιών, κάστανων, καθώς και των λεπτών σπόρων όπως μήλων, αχλαδιών κ.λ.π. Την εποχή αυτή ξεκινάνε πλέον τα βοτανίσματα, σκαλίσματα και ποτίσματα τα οποία από δω και εμπρός πρέπει να εκτελούνται τακτικά και ανελλιπώς, με σκοπό να κερδίζεται η πρώτη βλάστησης πρώιμα.
Το ίδιο πρέπει να καταπολεμόνται εγκαίρως και αποτελεσματικός οι πολλές εμφανιζόμενες ασθένειες, ιδίως τα διάφορα επιβλαβή έντομα, τα οποία ο ήλιος του Απριλίου ξυπνάει και ζωογονεί κατά χιλιάδες. Μέγιστη φροντίδα πρέπει να καταβάλλεται κυρίως για την πρόληψη ή καταπολέμηση των αφείδων (μελίγκρας) και του εξώασκου (κατσαρώματος) της ροδακινιάς, με τους γνωστούς τρόπους.
Κατά τον Απρίλιο μήνα ωριμάζουν και συγκομίζονται μούσμουλα και στα θερμά μέρη τα πρώτα κεράσια.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937
Βότανα
Φυτεύουμε από μικρά παρακλάδια, ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, αψιθιά, θυμάρι, δενδρολίβανο, απήγανο.Είναι η εποχή να μαζέψουμε χαμομήλι, μποράνγκο και να το αποξεράνουμε.
Γενικές εργασίες και φροντίδες
Υποστυλώνουμε τις ντοματιές και τα αγγουράκια μας.
Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη.Μαζεύουμε φύλλα και υλικά για την κομπόστα μας. Είναι εποχή να φτιάξουμε εκχύλισμα τσουκνίδας για λίπανση και προστασία των καλοκαιρινών λαχανικών μας. Δείτε περισσότερα εδώ:
https://www.ftiaxno.gr/2008/03/blog-post.html
Για σπόρο: Δεν παραλείπουμε να αφήσουμε τα καλύτερα λαχανικά από τα μπρόκολα, κουνουπίδια, μάπες, μαρούλια, για να κρατήσουμε το δικό μας σπόρο. Το ίδιο για τα κουκιά και τον αρακά μας.
Διαβάστε ακόμη:Το δικό μας σπορείο λαχανικών
Πολύ ωραία ιστοσελίδα και ωραίες φωτο. Μια ερώτηση για τον αρακά. Μήπως ξέρεις από πού προέρχεται και πώς καταπολεμείται ένα μικρό σκουλήκι που εμφανίζεται στον καρπό ιδίως όταν είναι όψιμος. Μοιάζει με αυτό των φασολιών αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί τα μπιζέλια είναι τόσο νωρίς που δεν περίμενα προσβολές. Ως εκ τούτου έχω απογοητευτεί και δεν τα βάζω πια. Σε ευχαριστώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριζα ειναι μια πεταλούδα που γεναει τα αυγα της μεσα στο μπιζελι και γω κραταω χρονια σπορους και τα τελευταια 3-4χρονια ειδα το φαινομενο τοεντομο κοβει σε κυκλο για να βγει εξω απο το σπορο λεγετε βρουχος
ΔιαγραφήΜαρίζα δεν έχω παρατηρήσει σκουλήκια στον αρακά μου. Τα σκουλήκια πως εισχωρούν μέσα στο καρπό έχεις παρατηρήσει; Το μόνο που έχω παρατηρήσει είναι όταν τα αφήνω για να κρατήσω σπόρο, δημιουργούνται κάποιες προσβολές από ένα έντομο που ανοίγει μικρές τρυπούλες στους σπόρους, περιμένω να τα παρατηρήσω και φέτος καλύτερα για να δω από πού προέρχονται.
ΑπάντησηΔιαγραφήEπειδή δεν κρατούσα σπόρο δεν το είχα παρατηρήσει αλλά μου θύμισε τις προσβολές στα ξερά φασόλια που είναι μικρά μαύρα έντομα που βγαίνουν μέσα από το φασόλι. Μετά από έρευνα νομίζω ότι είναι παρόμοια στα μπιζέλια και το όνομα αυτού Bruchus pisorum (Linnaeus). Τα ξερά φασόλια μου τα συντηρώ στην κατάψυξη πλέον και κανένα πρόβλημα με βλάστηση γιατί είχα βαρεθεί να καθαρίζω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστούμε για αυτή την όμορφη και κατατοπιστική ιστοσελίδα.Τελευταία παρατήρησα στα φύλλα των λουλουδιών του κήπου και στην μαραθόριζα κάτι σαν σαπουνάδα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω μήπως γνωρίζετε τι είναι και πως να το αντιμετωπίσω με απλό τρόπο και αν κινδυνεύουν και τα δέντρα (πορτοκαλιά,λεμονιά,μανταρινιά,μηλιά,κυδωνιά,αχλαδιά) από αυτό? Επίσης, πως να απομακρύνω τα σαλιγκάρια από τον κήπο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρίνα και εγώ το ίδιο κάνω και με τα μπίζα, τα βάζω κατάψυξη αν και λέω να χρησιμοποιήσω μια μέθοδο που έχω αναφέρει εδώ και έχω διαβάσει και αλλού για απολύμανση σπόρων με συγκεκριμένη θερμοκρασία .Όταν βρω χρόνο θέλω να κάνω και με μια ανάρτηση με αυτό. Για τις προσβολές σων σπόρων στα φασόλια και στα μπίζα είσαι σωστή, μόλις κοίταξα κάτι παλιές μου φωτογραφίες και είναι αυτό που ανέφερες , σε ευχαριστώ για την πληροφορία. Εδώ μια ματιά για αυτά τα έντομα
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.cartage.org.lb/en/themes/sciences/zoology/Insects/InsectDrawings/Coleoptera.htm
Μακάρι να υπήρχαν και άλλοι συμμετέχοντες σαν και εσένα στο blog.
Πωλίνα είναι λόγο των σαλιγκαριών που ανέφερες στο τέλος, τα δέντρα σου δεν κινδυνεύουν, τα μαρούλια σου και πολλά κηπευτικά σου όμως σίγουρα.
Θέλω να κάνω και μια ανάρτηση για αυτό. Ένας γρήγορος τρόπος για να το δεις είναι να βγεις με φακό τη νύχτα και να κοιτάξεις τα φυτά σου. Ο πιο οικολογικός οικονομικός τρόπος για αντιμετώπιση σαλιγκαριών είναι να βάλει σανίδες ή επίπεδες πέτρες εκεί που είναι το περιβόλι σου. Τα σαλιγκάρια θα κρύβονται εκεί το πρωί και το μόνο που θα έχεις να κάνει είναι να τα μαζεύεις.
Βαζουμε ενα βρεμενο υφασμα και το πρωι ολα τα σαλιγκαρια ειναι απο κατω οπου τα πεταμε καπου που δε δημιουργουν προβλημα . Δεν το εχω κανει το πειραμα αλλα το εχω δει εκτος κηπου οτι το κανουν αυτο τα σαλιγκαρια να κρυβονται καω απο υγρα χαρτονια η πανια .
ΔιαγραφήΩραίο και χρήσιμο ιστολόγιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προβλημα με την σαπουναδα αγαπητη Πωλινα οφειλετε στα σαλιγκαρια , προσπαθησα να τα αντιμετοπισω οικολογικα αλλα δεν τα καταφερα και κατελειξα δυστυχως σε ενα δηλητηριο τροφη για σαλιγκαρια το σαλιγκαριν , το προμηθευτικα απο γεωπονο.Το εβαλα επανω σε αλουμινοχαρτο για να προστατευσω το χωμα και τα αποτελεσματα ηταν εντυπωσιακα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα δεντρα σου φυσικα δεν κινδυνευουν απο τα σαλιγκαρια .
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω να κάνω μια ερώτηση:διάβασα για τα καρότα ότι θέλουν αραίωμα μόλις φτάσουν τα 5 περίπου εκατοστά.Αυτό σημαίνει ότι αφαιρούμε και μεταφυτεύουμε τα βλαστάρια ή ότι τα πετάμε?Το αραίωμα ισχύει και για τα ραπανάκια?Πολλά μπράβο για το blog είναι πραγματικά θησαυρός!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυγχαρτήρια, για την προσπάθειά σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι από τις καλύτερες ιστοσελίδες.
Είμαι εντυπωσιασμένος από τον πλούτο των θεμάτων.
Συγχαρητηρια για το site σας.Εχω διαβασει καπου οτι για τα σαλιγκαρια βαζοντας μπυρα σε ενα μπωλ και φυτευοντας το στο χωμα να εξεχει φυσικα 2-3 εκατοστα τα σαλιγκαρια το μυριζοντε και στην προσπαθεια τους να γευτουν την μπυρα πεφτουν μεσα και πνιγονται.ευχαριστω
ΑπάντησηΔιαγραφήγια τα σαλιγκαρια εκτοσ απο τη μπυρα μπορεις να βαλεισ αλατι,περικυκλωνοντας το μποστανακι.το αλατι δε το παει με τιποτα το σαλιγκαρι. θα ανανεωνεισ οποτε χρειαζεται γιατι με αερα βροχεσ φευγει. η γραμμη αυτη γυρω γυρω ασ εχει λιγο βαθος.
ΑπάντησηΔιαγραφήαν ξέρει κάποιος να πει για Τους σπορουσ αρακα τη διαδικασια αποθηκευσησ τους, αν τους ξεραινουμε κλπ..
Με δοκιμή με μπύρα δεν είχα καλά αποτελέσματα, για τον αρακά δες σχετικά στο βλαβερά έντομα οσπρίων
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.ftiaxno.gr/2010/03/blog-post_10.html
Πολύ ωραία ιστοσελίδα.Με βοήθησε πολύ για τις εργασίες του κήπου μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα από κύπρο! 15 του Μάρτη, φύτεψα (φυτά μικρά) μελιτζάνες, ντομάτες-τσέρι, πιπεριές..
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά οι μελιτζάνες, δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου...
Τ αφυτά τα έχω σε υπερυψωμένο παρτέρι με φυτόχωμα αμπλουτισμένο με κομπόστ..
Ευχαριστώ και σσυγχαρητήρια για την καλή δουλειά...
Πάντα οι μελιτζάνες αργούν στην ανάπτυξή τους από σπόρο γιατί θέλουν περισσότερη ζέστη. Ακόμα όταν είναι μικρά φυτά προσβάλλονται πολύ εύκολα από αφίδες που καθυστερούν την ανάπτυξή τους. Πάντα ελέγχουμε στο κάτω μέρος των φύλων για μικροσκοπικά λευκά έντομα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση... Οι μελιτζανιές, είναι σα να κάνουν επιτόπιο.. Δεν πεθαίνουν.. Πάντα βγάζουν ένα δύο καινούργια φυλλαράκια..
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι ντοματιές (τσέρι), δεν ψηλώνουν γρήγορα.. Αλλά παχαίνει ο κορμός τους... Υπάρχει περίπτωση να μη κάνω κάτι σωστά..?