Φυσικά οικολογικα φάρμακα για ασθένειες λαχανικών

Φυσικά φάρμακα για ασθένειες λαχανικών

Οικολογικές συνταγές φαρμάκων για ασθένειες λαχανικών

Ξύδι
Χρησιμοποιήστε ξύδι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών των φυτών, συμπεριλαμβανομένης της σκωρίασης, του μελανού σημείου και της μυκητίασης (περονόσπορου).
Αναμείξτε 1 κουταλιά φυσικό ξύδι σε 1 λίτρο νερό.
Ψεκάστε με το διάλυμα στις άρρωστες περιοχές των φυτών νωρίς το πρωί ή το βράδυ, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές και δεν υπάρχει άμεσο φως. Επαναλάβετε μέχρι η ασθένεια να θεραπευτεί.

Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο
Χρησιμοποιήστε αυτό το φάρμακο για τη θεραπεία μυκήτων των φυτών.
Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε 4 λίτρα νερό.
Προσθέστε μερικές σταγόνες υγρό ή εντομοκτόνο σαπούνι στο μίγμα για να βοηθήσει να εξαπλωθεί πιο ομοιόμορφα στα φύλλα. Ψεκάστε τα μολυσμένα φυτά, συμπεριλαμβανομένων και των κάτω φύλλων. Το όξινο ανθρακικό κάλιο επίσης αντιμετωπίζει μύκητες και δεν προσθέτει άλατα (νατρίου) στο έδαφος.

Γάλα
Το γάλα είναι ένα πολύ καλό όπλο για τους μύκητες και τους ιούς των φυτών. Για την πρόληψη των μυκήτων, πασπαλίζουμε 2 κουταλιές γάλα σε σκόνη στο έδαφος γύρω από τα φυτά μας νωρίς στην περίοδο πριν εμφανιστούν οι ασθένειες. Αν δείτε μύκητες στα φύλλα της τομάτας, των τριανταφυλλιών, ή άλλων φυτών, ψεκάστε με αραιωμένο μείγμα γάλακτος (1 μέρος γάλα με 1 μέρος νερό) άμεσα στα μολυσμένα φύλλα. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε το γάλα που έχει ξινίσει.

Οικολογικό σπρέι για καταπολέμηση ασθενειών και εντόμων

  • 1,5 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλιά σούπας εντομοκτόνου σαπουνιού
  • 1 κουταλιά σούπας φυτικό λάδι
  • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
  • 4 λίτρα νερό

Οδηγίες
Ανακατέψτε τη μαγειρική σόδα, το σαπούνι και το λάδι σε μία κούπα νερό. Προσθέστε στο τέλος το ξύδι. Βάλτε το μίγμα σε ένα ψεκαστήρα και προσθέστε το υπόλοιπο νερό. Ανακατέψτε καλά και ψεκάστε όλο το φυτό, στην πάνω αλλά και στην κάτω μεριά των φύλλων.
Καταπολεμά τις μυκητιάσεις και τη μαύρη κηλίδα. Ψεκάστε κάθε εβδομάδα για την καταπολέμηση των εντόμων και των ασθενειών.

Αντιμυκητιακό σπρέι χαμομηλιού για τους σπόρους, τα σπορόφυτα και τη ριζοκτονία

  • 1 κούπα νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας άνθη χαμομηλιού

Οδηγίες
Βράστε το νερό, βγάλτε το από τη φωτιά και προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας χαμομήλι. Σκεπάστε το δοχείο μέχρι να κρυώσει και σουρώστε το χαμομήλι μετά.
Χρησιμοποιήστε το έγχυμα του χαμομηλιού για να μουλιάσετε τους σπόρους ή για να υγράνετε το φυτόχωμα που θα φυτέψετε τους σπόρους σας. Ψεκάζεται ποτίζοντας τα σπορόφυτά σας με το τσάι χαμομηλιού για 2 εβδομάδες μέχρι να αναπτυχθούν τα φυτά σας. Μπορείτε να ενισχύσετε το μίγμα προσθέτοντας 1 κουταλιά της σούπας πολυκόμπι.

Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Οι ρίζες απαιτούν οξυγόνο και τα χαμηλά επίπεδα προκαλούν τις περισσότερες ασθένειες των ριζών. Περισσότερο πότισμα στα φυτά προκαλεί την ανάπτυξη της σήψης της ρίζας. Όταν υπάρχει πολύ νερό στο έδαφος, οι αεροφόροι οδοί κλείνουν με νερό και οι ρίζες χρησιμοποιούν το λίγο οξυγόνο που είναι διαθέσιμο. Τα φυτά δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά από το έδαφος και οι ρίζες μπορούν να αρχίσουν να πεθαίνουν μέσα σε 24 ώρες. Τα φυτά θα αρχίσουν να μαραίνονται και να μοιάζουν σαν να μην έχουν αρκετό νερό. Είναι εύκολο να γίνει ένα μοιραίο λάθος η προσθήκη περισσότερου νερού.
Το νερό αποτελείται από υδρογόνο και οξυγόνο. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) έχει ένα επιπλέον άτομο οξυγόνου. Όταν τα φυτά ποτιστούν με υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οξυγόνο απελευθερώνετε στο έδαφος γύρω από τις ρίζες, με αποτέλεσμα την ταχεία ανάπτυξη μιας υγιής ρίζας. Χρησιμοποιήστε το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου, που μπορεί κανείς να αγοράσει σε ένα φαρμακείο. Αναμείξετε 2 κουταλάκια του γλυκού σε 4 λίτρα νερό.

Ασθένειες λαχανικών-Τεχνικές πρόληψης

Το στρες των φυτών Μεταχειριστείτε τα πιο κοινά προβλήματα στρες των φυτών, που προκαλούνται από τα έντομα, το υπερβολικό πότισμα, το υπερβολικό κόψιμο, την ξηρασία, και τα ζιζάνια για να βοηθήσετε στην πρόληψη των ασθενειών των φυτών.

Ασθένειες λαχανικών από μύκητες
Ένας μύκητας που επηρεάζει τα λαχανικά, τα φρούτα, τους θάμνους, τα δένδρα και τα λουλούδια, ευνόητε από συνθήκες με υγρασία (15-25 βαθμούς κελσίου) χωρίς άνεμο. Η γκρι μούχλα εμφανίζεται μετά από παρατεταμένες περιόδους συννεφιάς, ομίχλης, υγρασίας, ή ελαφρές βροχές. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ένα γκρι με καφέ αποχρωματισμό και μια ασαφή λευκωπή γκρι μούχλα που αναπτύσσετε στην επιφάνεια των περιοχών που επλήγησαν. Ο μύκητας προκαλεί μάρανση του άνθους, σήψη και απόρριψη του καρπού, έλκη στα στελέχη, κηλίδες στα φύλλα και σήψη στους βολβούς ή τη ρίζα.

  1. Αγοράζετε σπόρους υψηλής ποιότητας από ποικιλίες.
  2. Φυτέψετε τους σπόρους σε ηλιόλουστα, καλά προετοιμασμένα αποστραγγιζόμενα μέρη, τη περίοδο που συνιστάται για την περιοχή σας.
  3. Να αποφεύγεται τα βαριά εδάφη, τη βαριά σπορά, τον υπερπληθυσμό, τη κακή κυκλοφορία του αέρα, τη πολύ βαθιά φύτευση και την πολύ λίπανση (ειδικά με άζωτο)
  4. Λιπάρετε τα φυτά με βάση την ανάλυση του εδάφους.
  5. Κρατήστε το έδαφος υγρό μετά τη φύτευση. Επιτρέψτε στα φυτά να έχουν άφθονο φως.
  6. Πρέπει να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία. Χρησιμοποιήστε επιφανειακό πότισμα και κρατήστε το νερό μακριά από το φύλλωμα. Ποτίζετε με νερό τα φυτά νωρίς την ημέρα.
  7. Αφαιρέστε το πρώτο καρπό που έχει μολυνθεί με γκρι-μούχλα σήψης από τη καλλιέργεια και κάψτε ή θάψτε το. Όλα τα άρρωστα φυτά και τα φυτικά μέρη θα πρέπει να απομακρύνονται και να καταστρέφονται.
  8. Μετά τη συγκομιδή κάψτε όλα τα υπολείμματα των καλλιεργειών.
  9. Μην μετακινήστε και αγγίζετε τα φυτά όταν είναι βρεγμένα. Αυτό προκαλεί την εξάπλωση των ασθενειών.

Σάπισμα της ρίζας
Αυτός ο μύκητας οδηγεί σε μικρά ή και σοβαρά προβλήματα μαρασμού που προκαλούνται από την παρεμπόδιση της λειτουργίας της ρίζας. Τα καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη είναι ίσως η καλύτερη προληπτική δράση κατά των κοινών μυκήτων μάρανσης του εδάφους. Επαρκής κυκλοφορία του αέρα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ασθενειών.
Μια σκόνη από μαλακό πέτρωμα/φωσφορικό στο έδαφος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εξάπλωσης της μάρανσης. Ένα σπιτικό σπρέι με σκόρδο μπορεί να δουλέψει για πολλές ασθένειες αλλά και για προβλήματα εντόμων.

Clubroot (λάχανο και οικογένεια μουστάρδας)
Αυτή είναι μια κοινή ασθένεια στα λάχανα, ραπανάκια, γογγύλια, σινάπια. Η παραμόρφωση γίνετε στις κρυμμένες ρίζες του φυτού και έχει σχήμα ραβδιού. Στο λάχανο αυτό προκαλεί ασχημάτιστα ή καθόλου κεφάλια, που ακολουθείται από μείωση στην ανάπτυξη ή και θάνατο του φυτού.
Μην φυτεύεται αν έχετε πρόβλημα, μέλη της οικογένειας λάχανου (συμπεριλαμβανομένων μπρόκολα, κουνουπίδια, κράμβες, λάχανα Βρυξελλών, σινάπια κ.α.) στον ίδιο χώρο για τέσσερα χρόνια. Αυξήστε το επίπεδο του pH του εδάφους στο 7.5. Πρώτα κάνετε μια δοκιμή για να μάθετε το τρέχον επίπεδο του pH του εδάφους και μετά αυξήστε το με ασβέστιο ή και μαγνήσιο. Βεβαιωθείτε ότι το έδαφος στραγγίζει καλά.

Συμβουλές
Τα σπρέι λαδιού δουλεύουν πνίγοντας τα έντομα όταν έρθουνε σε επαφή μαζί τους. Όταν προσθέσουμε και άλλα συστατικά αποτρέπουν διάφορες ασθένειες μυκήτων. Να θυμάστε ότι τα σπρέι μπορούν να σκοτώσουν και τα ωφέλιμα έντομα γι αυτό να ψεκάζεται όταν είστε σίγουροι ότι υπάρχουν τα βλαβερά. Πάντα να ψεκάζεται δοκιμαστικά μερικά φύλλα και να ελέγχεται μετά από 1-2 μέρες για κάψιμο των φύλλων. Αν δεν υπάρχει κάψιμο συνεχίστε τον ψεκασμό σε όλο το φυτό.

Διαβάστε ακόμη:Εχθροί και ασθένειες των λαχανικών

54 σχόλια:

  1. το ιστολόγιο σου προδίδει άνθρωπο με μεράκι και όρεξη, αξίζεις ένα βραβείο, έλα να το παραλάβεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/6/09, 1:42 π.μ.

    Ευχαριστώ και εγώ για τα καλά σας λόγια και για τις επισκέψεις σας στο blog

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια ερώτηση για την αντιμετωπιση του Δακου. 1) Βάζουμε σε κάθε δέντρο ένα μπουκάλι με λίπασμα αμμωνίας ή ξύδι ή σε μεγαλύτερα δέντρα βάζουμε περισσότερα μπουκάλια?2) Αν βάζουμε ξύδι κάθε πόσο το αλλάζουμε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος11/8/09, 7:08 μ.μ.

    Τάνια για τον δάκο χρησιμοποιείς λίπασμα νιτρικής αμμωνίας. Το κρεμάς στο πιο σκιερό μέρος του δέντρου για να μην εξατμίζετε γρήγορα. Το ξαναγεμίζεις πριν εξατμιστεί εντελώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/8/09, 12:50 π.μ.

    Ειμαι 18 χρονων και μ αρεσει παρα πολυ να φυτευω και να βλεπω αυτα που εχω φυτεψει να γινονται ολοκληρα δεντρα. ομως εχω ενα προβληματακι. πριν αρκετα χρονια φυτεψα ενα σπορο απο μουσμουλο και τωρα εχω ενα δεντρο κοντα στο 1- 1.5 μετρο. τουσ τελευταιους μηνες ομως τα καινουρια φυλλα που βγαζει εχουν καποια ας το πουμε ανωμαλια. βγαινουν "λυγισμενα" προς τα πανω και μεγαλωνουν ετσι. για να σ δωσω να καταλαβεις το φυλλο χωριζεται στην μουσμουλια σε δυο μερη αυτα τα δυο μερη ειναι λυγισμενα προσ τα πανω.προσφατα το επαθε και μια καστανια που εχω. μηπως ξερεις τι μπορει να ειναι αυτο και με ποιο τροπο μπορω να το σταματησω?Η δουλεια σου ειναι πολυ καλη συγχαριτηρια.συνεχησε ετσι.
    Πανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος6/9/09, 9:53 μ.μ.

    το blog ειναικαταπληκτικο και χριστικοτατο ειμαι 14
    και εχω αρχιση να φητευω βιολογικα κηπευτικα σε ζαρντινιερες στο μπαλκονιμου θα ηθελα να μαθω αν "γιατρικα" για τη προληψη ασθενιων μπορουν να δρασουν και στα κηπευτικα

    ΜΑΝΩΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7/9/09, 8:07 π.μ.

    Μανώλη εννοείς ιατρικά φάρμακα για τον άνθρωπο; δηλαδή κάτι τεχνητό και χημικό παρασκευασμένο; Ιοί, μύκητες και μικρόβια υπάρχουν σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς στη φύση. Εγώ επιλέγω πάντα φάρμακα από τη φύση και για τα φυτά μου, αλλά και για μένα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7/9/09, 3:11 μ.μ.

    Εμένα Γιατι Δεν Μου Απαντησε Κανενας????
    Panos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος9/9/09, 6:46 μ.μ.

    Πάνω δεν σε ξέχασα, αν δεν το δω από κοντά να το ψάξω και εγώ, δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη. Το καλύτερο είναι να πάρεις 1-2 φύλλα και να ρωτήσεις ένα γεωπόνο στην περιοχή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος21/9/09, 8:04 μ.μ.

    βασικα ενοουσα τα βιολογικα γιατρικα που μασ δινει το βλογ πχ σπρει ξιδιου κλ

    manolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες! Έχω ενα πρόβλημα στα τριαντάφυλλά μου.Τα αγόρασα την προηγούμενη εβδομάδα και σιγά σιγά ένα ένα τα άνθυ κιτρινίζουν περίεργα, γέρνουν χώρις όμως να μαραίνονται. Το πρώτο τριαντάφυλλο που έγινε έτσι το έκοψα. Ταυτόχρονα, τα χρυσάνθεμα που έχω δίπλα ξαφνικά τις τελευταιές μερες έγειραν τα λουλούδια τους χωρίς όμως να έχουν πάθει τίποτα άλλα. Ξέρεις τι συμβαίνει? Έχεις κάποια συμβουλή?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος18/10/09, 10:14 π.μ.

    Angele δυστυχώς είναι δύσκολο να βοηθάς χωρίς να μπορείς να δεις το πρόβλημα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε.Με παραξενεύει το γεγονός ότι και τα χρυσάνθεμά σου που είναι δίπλα έχουν πρόβλημα. Ψάξε πολύ προσεκτικά από κοντά για σημάδια ή ανωμαλίες στα φυτό και στα φύλλα και αν υπάρχουν πήγαινε τα σε ένα γεωπόνο να τα δει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για και χαρά σας!
    Θα ήθελα να κάνω και γω μια ερώτηση.

    Αγόρασα πρόσφατα μια ζέρμπερα και διαπιστωσα σήμερα ότι τα φυλαράκια της είχαν γεμίσει μικρές τριπούλες.
    Ξέρετε μήπως τι φταίει και τι μπορώ να κάνω?
    Ευχαριστώ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. για την βαμβακίαση τι προτείνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μαρία σήμερα έγραψα σχετικά με αυτό στον Μιτς. Για τη βαμβακίαση ψεκάζουμε με θερινό πολτό (παραφινικά λάδια) στην αρχή της ανθοφορίας. Τώρα επειδή δεν έχει ανέβει ακόμα η θερμοκρασία ψεκάζεις χωρίς πρόβλημα, αλλά σίγουρα καλύτερα αποτέλεσμα θα έχεις αν είσαι στη αρχή της ανθοφορίας. Με κάθε επιφύλαξη βέβαια καλό είναι να ρωτήσεις και ένα γεωπόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος12/5/10, 2:29 π.μ.

    Γεια σου Θεοδωρε. Εχω καποιες ερωτησεις για τις ασθενειες λαχανικων κ δεντρων. Τις γραφω ολες μαζι κ οταν μπορεσεις απαντησε μου. Λοιπον, τον μαρτιο μεταφυτευσα καποια δεντρα. Η ροδακινια κ η αχλαδια εχουνε πολυ ανοιχτοχρωμα φυλλα κ στην αχλαδια εχουν εμφανιστει καποιες μαυρες κυλιδες. Τι μπορει να ειναι? Επισης σε μια βυσσινια εχουνε τα φυλλα πολλα ζουζουνια αρκετα μικρα(οχι μελιγκρα)κ σε μια πιπερια εχουνε μαυρισει τα φυλλα. Σε διαφορα λαχανικα υπαρχουνε δαγκωματιες στα φυλλα. Δεν ξερω αν υπαρχει καποιο προβλημα αλλα ρωταω προληπτικα. Τελος στις τοματιες στα φυλλα υπαρχουνε πολλα μικρα μυγακια ομως δεν εχω παρατηρησει καποιο προβλημα στην αναπτυξη τους . Τι μπορει να ειναι κ πως μπορω να τα αντιμετωπισω αν οντως υπαρχει καποιο προβλημα?
    Συγγνωμη αν σε κουρασα κ ευχαριστω πολυ.
    Λουκας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λουκά μάζεψε δείγματα από τα δέντρα και τα φυτά σου που έχουν πρόβλημα βάλυα σε σακουλάκια και πήγαινε τα σε ένα γεωπόνο για εξέταση. (1η συμβουλή από το internet δε λύνονται τόσο απλά τα προβλήματα…)
    Τα νέα φύλλα στα δέντρα που βγαίνουν την άνοιξη είναι πάντα πιο ανοιχτόχρωμα, αν αυτό συμβαίνει και στα παλιά είναι έλλειψη θρεπτικού στοιχείου.
    Εφόσον βλέπεις ότι είναι φαγωμένα τα φύλλα τους σίγουρα έχεις έντομα και πρέπει να επέμβεις αναλόγως την προσβολή, καλό είναι να επεμβαίνουμε πιο νωρίς βέβαια στα δέντρα (διάβασε στο ημερολόγιο). Το ίδιο και στις ντοματιές σου, αν είναι λευκά μυγάκια στο κάτω μέρος των φύλλων είναι αφίδες και μπορείς να ραντίσεις με το διάλυμα σαπουνιού που περιγράφω αλλού. Μετά από 1-2 μέρες κάνεις έλεγχο αν ψόφησαν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος18/5/10, 1:51 μ.μ.

    Καλημέρα!
    Είμαι καινούργια στην περιποίηση των φυτών του μπαλκονιού μου και με αρκετά προβλήματα ήδη...
    Μήπως ξέρετε τί είναι αυτό που κάνει τα φύλλα της Ορτανσίας μου να σχηματίζουν ανοιχτόχρωμες κηλίδες, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται καφέ (σαν να ξεραίνεται τοπικά το φύλλο) και πως αντιμετωπίζεται???
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων
    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εύη ή πας στο γεωπόνο με το φύλο ή διαβάζεις την ανάρτηση που έκανα χτες με τίτλο «συμπτώματα ασθενειών φυτών», (γιατί την έκανα άραγε;): Έγραψα αυτές τις πληροφορίες για να τις διαβάζεται και να συμπεραίνετε από μόνοι σας στο περίπου από τι πάσχει το φυτό ή το δέντρο σας, νομίζω είναι αρκετά κατατοπιστικές και θα σας διευκολύνουν αρκετά.
    Αν τα καταφέρω στο μέλλον θα ανεβάσω και τις σχετικές φωτογραφίες ή έστω κάποια links.
    Το λέω αυτό γιατί δεν μπορώ να απαντώ σε όλους τι «περίπου» μπορεί να έχουν τα φυτά τους, πρώτον γιατί δεν είναι η «δουλειά μου» και δεύτερον πιστεύω ότι οι είναι καλύτερα να δίνω πληροφορίες περί σχετικών θεμάτων γράφοντας για όλους στο blog και να τις αντλούν από εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. θα ήθελα να μάθω με τι είδους οικολογικό spray μπορεί να αντιμετωπιστεί ο τετράνυχος στις τριανταφυλλιές
    Αnnmari

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Συνχαρητήρια σε όλους όσους εργάστηκαν για την δημιουργία αυτού του ιστολόγιου.
    Έχω διαβάσει τα πάντα και οχι μόνο απο μια φορά και αυτο είναι κατανοητό φαντάζομαι. Θα ήθελα να ξέρω εάν τα μηρμύγκια κάνουν ζημιά στα κηπευτικά μου (κολοκυθιές , φασολιές, αγγουριές μελιτζανιές κ.τ.λ) και εαν υπάρχει τρόπος αντιμετωπισής τους χωρίς χημικά μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε Ευάγγελε,

    Όταν οι αριθμοί των μυρμηγκιών είναι νορμάλ, δηλαδή δε «μαυρίζει» το έδαφος από τον πληθυσμό τους, μπορεί να είναι επωφελή και αποδοτικά για το περιβάλλον που διαβιώνουν. Βοηθούν στον αερισμό του εδάφους, μπορούν να λειτουργούν σαν επικονιαστές και να τρώνε λαίμαργα τις προνύμφες από διάφορα παράσιτα.

    Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που διατηρούν μια καλή αλληλοεξαρτώμενη σχέση με παράσιτα (αφίδες), αλλά επειδή τα μυρμήγκια είναι πιο εύκολα ορατά από εμάς, θεωρούμε αυτά σαν εχθρούς.

    Όπως και να έχει, αν το πρόβλημά σου είναι ιδιαίτερα μεγάλο, ανακάλυψε τη φωλιά τους και ρίξε μια καλή ποσότητα ζεματιστού νερού σ΄αυτή. Τα αποτελέσματα θα σε εντυπωσιάσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλημέρα. Τελικά την κολοκυθιά μου απο τα μυρμήγκια την έχασα φοβήθηκα να ρίξω ζεματιστό νερό μήπως και κάψω το φυτό μου κατά τ άλλα πάμε αρκετά καλά μ' αυτά και μ αυτά πέρασαν 15 ημέρες απο την ημέρα που έβαλα τα κηπευτικά μου ήρθε λοιπόν η ώρα να θειαφίσω τον τρόπο τον ξέρω την ποσότητα που πρέπει να βάλω σε κάθε φυτό δεν ξέρω , περιμένω απάντηση και προκαταβολικά ευχαριστω για μια φορά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ευάγγελε καλημέρα,

    Θεωρητικά θα χρειαστείς 1,5 με 2 κιλά σκόνη θειαφιού ανά καλλιεργημένο στρέμμα. Κάνε τις αναγωγές σύμφωνα με το μπαξέ σου.

    Πρακτικά τώρα θα πρέπει τα φυτά σου να πάρουν μια ελαφρά «κιτρινάδα» μετά την επίπαση. Λάβε μόνο υπόψη πως το θειάφι σε θερμοκρασίες κάτω από 20ο C δεν παρέχει καμία απολύτως προστασία, ενώ η επίπαση με θειάφι σε θερμοκρασίες πάνω από 27 – 28ο C ενδέχεται να δημιουργήσει μεγάλες ζημιές στα λαχανικά σου (κάψιμο).

    Να πούμε ακόμα πως το θειάφι δεν μπορεί να συνδυαστεί με κανένα άλλο φυτοπροστατευτικό. Ακόμα να αποφεύγουμε το θειάφισμα επάνω στα φυτά που έχουν υγρασία, ή τις ημέρες που προβλέπεται βροχή ή υπάρχει έντονη υγρασία στην ατμόσφαιρα.

    Αποφεύγουμε την επίπαση στα κολοκυνθοειδή (κολοκυθιές – αγγουριές- καρπουζιές - πεπονιές) τα οποία παρουσιάζουν ιδιαίτερη ευπάθεια στα θειαφολογίσματα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θα ήθελα και εγώ να επαινέσω αυτή την καταπληκτική δουλειά. Πρώτη φορά ασχολούμαι με την οικιακή παραγωγή λαχανικών και έχω πελαγώσει αλλά το blog σας μου έχει λύση πολλές απορίες αλλά παράλληλα με αγχώνει από κάποιες ορολογίες που δεν ξέρω. Σας ευχαριστώ και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος1/6/11, 4:56 μ.μ.

    Δυο ερωτήσεις.
    1. τα βλιτα που εχω φυτεψει μεσα στο κοτσάνι του εχουν κατι μαύρα( σαν τρυπα ειναι), όχι λεκέδες τα οποια ειναι σαν να το τρωνε απο μεσα το κοτσανι σε πολλα σημεία και το βλιτο εχει αρχεισει και βγαζει ανθό απο τωρα ενω είναι μικρό ακομα. Ο γεωπόνος μου είπε ότι μονο χειμηκά φαρμακα μπορουν να το σκοτωσουν. Τι αλλο μπορω να κάνω έκτος απο χειμικα.

    2. Εχω ένα είδος λάχανου(αγριόκραμπα), το οποίο δεν είναι μονοετες, τώρα όμος το καλοκαίρι πανε κάτι μπαμπούρες στα φύλλα και τα φύλλα εχουν αρχείσει και ξερένονται. Είναι σαν πασχαλίτσες αλλα με άλλο χρώμα. τι να κάνω.
    Katerina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Καλήμέρα , μετά απο σχεδόν ένα μήνα δουλειά ήρθε να επαληθευθεί μια παροιμία που λέει ... του φτωχού το αρνί δεν γίνεται ποτέ κριάρι και το λέω αυτό γιατί ενώ είχαν δέσει τα φυτά μου όλα έριξε τόσο χαλάζι που έκανε σημαντικές ζημειές παρόλο αυτά εγώ το παλεύω κάθε μέρα για να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. Μιά ερώτηση έχω για να μην σας κουράσω άλλο μπορώ τώρα που τα φυτά δέσανε και ορισμένα έχουν και καρπό να ρίξω πάλι θειοχαλκίνη η κάτι άλλο για να προλάβω την περίπτωση μυκητίασης ή περονόσπορου ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος15/6/11, 10:27 μ.μ.

    Καλησπέρα, και συγχαρητήρια για τη δουλειά σας στο παρόν ιστολόγιο.
    Διαβάζοντας το παραπάνω άρθρο πρόσεξα τα συμπτώματα που αναφέρετε για το υπερβολικό πότισμα (κάτω από την επικεφαλίδα Υπεροξείδιο του υδρογόνου). Λοιπόν οι ντομάτες μου έχουν αυτά ακριβώς τα συμπτώματα, τα φύλλα στρίβουν και γυρίζουν προς τα μέσα και δείχνουν καχεκτικά. Μπορούν να γιατρευτούν εάν τους "κόψω" το νερό; Θα βοήθαγε να χρησιμοποιήσω υπεροξείδιο του υδρογόνου τώρα; Ποτίζω μέρα παρά μέρα με μπεκάκι χαμηλά στο έδαφος.
    Ευχαριστώ,
    Παναγιώτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Παναγιώτη έχω γράψει στην ανάρτηση της καλλιέργειας της τομάτας πόσο σημαντικό είναι το πότισμα (ποτέ πολύ και κυρίως πάνω στη ρίζα). Με σωστό πότισμα ελέγχονται οι μισές ασθένειες των λαχανικών.
    Στη περίπτωσή σου όπως ποτίζεις, οι πόροι του χώματος κλείνουν και φαντάζομαι δε σκαλίζεις και καθόλου για να παίρνουν οξυγόνο οι ρίζες των φυτών.
    Επειδή υπεροξείδιο του υδρογόνου δε θα βρεις εύκολα, σκάλισέ της με προσοχή άφησε τες 2 μέρες να αναπνεύσουν και μετά ξανά πότισε. Μην υποτιμάτε τη δύναμη των σκαλισμάτων στην υγεία και την ανάπτυξη των φυτών σας(το λόγο τον εξήγησα πιστεύω).

    Όλα αυτά βέβαια υποθετικός γιατί δε μπορώ να γνωρίζω από την περιγραφή και μόνο, εάν αυτή είναι η αρρώστια των φυτών σου. Αναφέρομε κυρίως στην σημαντικότητα του σωστού ποτίσματος και της αναπνοής των φυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ψαχοντας για λυση στο προβλημα που παρουσιαστηκε στις ντοματιες μου,βρηκα το πολυ ενδιαφερον ιστολογιο σας.Το προβλημα ειναι, οτι σε καποιες ντοματες,στοκατω μερος τους,σχηματιζεται μια καφε κηλιδα.Δεν ξερω τι μπορει να φταιει,και αν μπορει ναυπαρχει αντιμετωπιση με οικλογικο τροπο.Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Καλησπέρα Τασία,

    Ενδέχεται οι κηλίδες να προέρχονται από έλλειψη ασβεστίου του εδάφους και κατ΄επέκταση και στους καρπούς των φυτών σου. Ρώτησε σε κάποιο φυτώριο για ασβέστιο σε υγρή μορφή με την ένδειξη ΟΡΓΑΝΙΚΟ και θα σου προτείνει να κάνεις διαφυλλικούς ψεκασμούς στις ντοματιές σου. Με αυτό τον τρόπο το ασβέστιο απορροφάται πολύ γρήγορα και ίσως προλάβεις μερικές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος9/7/11, 3:52 μ.μ.

    καλημερα
    Θα ηθελα παρακαλω να με ενημερωσετε τι να κανω με καποια πρασινα ζωυφια που πανε στις ντοματες (ειναι περιπου σαν το νυχι) οταν τα σκοτωνεις βγαζουν βρωμικη μυρωδια ισως και γι αυτο στα μερη μου τα λεγανε βρωμουσες και τσιμπωντας τον καρπο τον απομυζουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος10/7/11, 8:08 π.μ.

    Δυστυχώς με τις βρωμούσες δε θα μπορέσεις να κάνεις πολλά πράγματα, παρά μόνο με τη χρήση ισχυρών χημικών φυτοφαρμάκων.

    Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι να μαζεύεις με τα χέρια σου τα έντομα αυτά. Ακόμα καλύτερα τα βλέπεις με ένα φακό το βράδυ. Στη δικιά μου περιοχή έχουν καταστρέψει ολόκληρες καλλιέργειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος19/8/11, 9:22 π.μ.

    Κοίταξα το φθηνό 3% υπεροξείδιο του υδρογόνου (οξυζενέ του φαρμακείου) και περιέχει σταθεροποιητές (parabens) κι αναρωτιέμαι πόσο ασφαλής είναι η χρήση του σε τρόφιμα. Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος4/9/11, 9:02 π.μ.

    psekasa me mykitoktono 1 lousidioum ke ekapsa distixos arketa fila yparxi tropos na to soso?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος14/9/11, 12:21 π.μ.

    GEIA SAS!! MIA ERWTISH THELW NA KANW EXW TREIS TRIANTAFILIES KAI TA FILA TOYS EINAI SXEDON OLA FAGWMENA!! MHPOS KSERETE GIATH?? TA PSEKASA ME KSIDI, 1 KOYTALIA THS SOYPAS KSIDI 1 LITRO NERO. KALA EKANA!

    STEFANOS
    EYXARISTW POLY!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος15/12/11, 3:08 μ.μ.

    Συγχαρητήρια για την δουλειά σας και για το τόσο νοικοκυρεμένο και γαμάτο blog σας.
    Είναι η δεύτερη φορά που βάζω κηπευτικά(μαρούλια, άνηθο, κρεμμύδια, σκόρδα κτλ), (την πρώτη απέτυχα παταγωδώς).Τώρα είμαστε σε πολλή καλό επίπεδο ή τουλάχιστον είμασταν γιατί τα μαρούλια ειδικά στα εξωτερικά φύλλα δέχονται δαγκώματα από κάτι και είναι λες και τα έχουν βαρέσει με σκάγια από καραμπίνα.Παρατηρώ επάνω στο φύλλωμα κάτι μικρά σαλιγκαράκι,παίζουν ρόλο, από τί έχει προκληθεί όλο αυτό, τι τρόπος αντιμετώπισης υπάρχει?. Σε κανένα μήνα υπολόγιζα να τα βγάλω, αλλά φοβάμαι μην μου τα φάνε πρώτα.
    Ευχαριστώ Κώστας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Κ. Θοδωρή έχω μια ροδιά και την κτηπαη η μύγα κε στην ωρίμαση αρχίζουν κε σαπίζουν. δεύτερο πρόβλημα τα μισά ρόδια σχιζοντε.κε η ρόδια είναι 15 χρονών. για αυτά τη μου προτείνετε ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Μπορεί να βοηθησει καποιος να μου πει πως καταπολεματε η βαμβακιαση στην ελιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλημερα,ειναι πολυ ομορφα και πολυ χρησιμα αυτα που μας δειχνεις εδω.Θα η θελα να σε ρωτησω,εχω σταφιδα αλλα δεν θελω να ραντιζω για τον περονοσπορο με φυτοφαρμακα,μπορω να χρησιμοποιησω την συνταγη που δινεις με ξυδι η εχεις κατι αλλο να προτεινεις?Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος26/5/12, 12:16 μ.μ.

    τι είναι το εντομοκτόνο σαπούνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος30/5/12, 5:27 μ.μ.

    Γειά σας! :-)

    Μήπως κάποιος ξέρει τι είναι μια κολλώδης ουσία με γκρί σημαδάκια και κάτι σαν βαμβακοειδής ιστός αράχνης στη νανο-αγγελική μου και πως μπορώ να ξαναέχω την πανέμορφη και υγιή όψη της και πάλι;

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος20/6/12, 11:14 μ.μ.

    καλησπέρα μήπως μπορείτε να μου πείτε πώς μπορώ να προστατεύσω το σταφύλι από της σφήγκες ευχαριστώ έκτων προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Συγχαριτήρια για ολο το ιστολόγιο.Έχετε κάνει καταπληκτική δουλειά.Νίκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος11/7/12, 2:01 μ.μ.

    παιδιά συγχαριτήρια για όλο το s ite.Έχετε κάνει καταπληκτική δουλειά.ΝΙΚΟς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. καλησπέρα. Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί τα φύλλα της ντομάτας στρίβουν(γυρίζουν); Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Καλησπερα. Σευχαριστουμε που κανεις τον κοπο να απαντας στα προβληματα του καθενος, αφιερωνοντας τον χρονο σου, και μοιραζοντας τις γνωσεις σου με εμας τους επιδοξους κηπουρους(!!). Με εχει βοηθησει πολυ το blog σου.Αν μπορεις να μ απαντησεις, πως να <> ενα βαρυ αργιλωδες εδαφος? Επισης ποσο χρονικο διαστημα πρεπει να περασει μεταξυ των ψεκασματων? και μπορω να χρησιμοποιησω ενα φαρμακο και για εντομα και για μυκητιασεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ενα αργιλωδες βαρυ εδαφος θα το βελτιωσεις με αμμο ή -ακομη καλυτερα- με ζεολιθο.
    Για τις μυκητιασεις χρησιμοποιουμε βορδιγαλειο πολτο και για τα εντομα θερινο πολτο και καλα ειναι να μην το παρακανουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog.
    Διαβάζοντας τις οδηγίες για το "Μαγειρική σόδα (όξινο ανθρακικό νάτριο) - Μυκητοκτόνο"
    είδα ότι στην περιγραφή αναφέρει
    "Ανακατέψτε 1 κουταλιά σούπας και 1 κουταλιά φυτικό λάδι σε ένα 4 λίτρα νερό"
    Τώρα έχω μπερδευτεί διότι αναγράφει σε "ένα" και ως αριθμό αναγράφει 4 λίτρα νερό.
    Τελικά είναι σε ένα ή σε τέσσερα λίτρα νερό;

    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. χαιρεται..εχω μεγαλο προβλημα με τις τοματες οπως και πολλοι στη γυρω περιοχη..το προβλημα ξεκιναει απ τα ανθη και εξαπλωνεται στο στελεχος και στα φυλλα..οι αλλοιωσεις ειναι επιμηκεις σκουρες γραμμες και στη συνεχεια το φυτο ξεραινεται..εκανα αυτο με τη σοδα γιατι υποψιαστηκα περονοσπορο αλλα δεν ειδα και τρομερα αποτελεσματα..ηθελα να ρωτησω τι με συμβουλευετε να κανω και αν υπάρχουν βιολογικα φαρμακα στο εμποριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Γεια χαρά!
    Έχω σοβαρό πρόβλημα με περονόσπορο σε όλο τον κήπο (φαγώσιμα, τριανταφυλλιες κλπ). Είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τι θα μπορούσα να κανω?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος21/12/13, 7:15 μ.μ.

    Καλησπερα, πολυ ενδιαφερον αυτο που κανεις ευγε!!!! Να ρωτησω ομως αν υπαρχει περονοσπορος μυκητας πρεπει να χρησιμοποιησουμε ενα απο ολα αυτα που εχεις η μπορουμε και ολα? Δηλαδη αν ενα δεν κανει την επιθυμητη δουλεια τοτε παμε στα επομενα σπρει μειγματα?
    Ευχαριστω, Αλεξανδρος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Εννοείτε ότι πάντα δοκιμάζουμε προσεκτικά σε μερικά πρώτα, αφήνουμε να δούμε μερικές ημέρες και μετά δοκιμάζουμε άλλο, όχι όλα μαζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.