ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΣ ΜΥΛΟΣ ΑΛΕΣΗΣ ΣΙΤΗΡΩΝ-ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ-ΟΣΠΡΙΩΝ
Ήθελα από καιρό να αγοράσω ένα μύλο άλεσης δημητριακών για σπιτική χρήση.
Στην Ελληνική αγορά δεν βρήκα χειροκίνητο μύλο για αυτό έψαξα στο εξωτερικό. Μετά από αρκετές αναζητήσεις βρήκα ένα αξιόπιστο μύλο που ταίριαζε στις απαιτήσεις μου με χαμηλό κόστος. Όταν αποφασίζω να αγοράσω ένα προϊόν πρέπει οι προδιαγραφές του να καλύπτουν τις απαιτήσεις μου, για τις συγκεκριμένες δουλειές που θέλω να το χρησιμοποιήσω.
Επέλεξα λοιπόν χειροκίνητο μύλο άλεσης δημητριακών και σπόρων για να μπορώ να αλέσω αλεύρι από διάφορα δημητριακά όπως καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, όσπρια, καφέ σπίτι μου σε μικρές ποσότητες. Κάτι βασικό που με ενδιέφερε ακόμα ήταν να μπορεί να αλέθει και σπόρους με λάδι, κάτι που απαιτεί και την ύπαρξη μεταλλικών τροχών-κοφτηριών εκτός του κλασικού τροχού με πέτρες οι οποίες μπουκώνουν όταν αλέθουν σπόρους με λάδι.
Η ποσότητα που μπορεί να αλέσει ένας τέτοιος μύλος πρέπει να είναι και ένα από τα βασικά κριτήρια αγοράς του. Όταν επιλέγεις ένα μικρό φορητό χειροκίνητο μύλο πρέπει να ξέρεις τον χρόνο και την ευκολία χρήσης του για το αποτέλεσμα που θέλεις. Είπαμε από πριν ο μύλος είναι για μικρές ποσότητες.
Το κόστος του χειροκίνητου μύλου
Ο wonder mill junior deluxe που το πακέτο «deluxe» περιλαμβάνει και τις πέτρινες και τις προαιρετικά από ανοξείδωτο χάλυβα μεταλλικές πλάκες και στοιχίζει γύρω στα 220 δολάρια που σημαίνουν με την σημερινή ισοτιμία δολαρίου-ευρώ γύρω στα 157 ευρώ. Η μεταφορά του ασφαλισμένη για απώλεια από Αμερική-Ελλάδα στοιχίζει 75 δολάρια δηλαδή περίπου γύρω στα 54 ευρώ συν 3 ευρώ τα τέλη. Δηλαδή συνολικό κόστος αγοράς αποστολής στην Ελλάδα στο σπίτι μας γύρω στα 215 ευρώ.Χρόνος αποστολής του υπολογίστε γύρω στις 2 εβδομάδες.
Το δύσκολο της αγοράς του είναι η μεταφορά του από Αμερική-Ελλάδα γιατί οι περισσότεροι πωλητές μύλων από ότι ανακάλυψα δεν στέλνουν εύκολα Ελλάδα.
Τον μύλο τον παρήγγειλα από εδώ: http://foodstoragemadeeasy.net/ αλλά αναγκάστηκα να πληρώσω άλλα 75 δολάρια για την μεταφορά του στην Ελλάδα. Το βάρος του μύλου με την συσκευασία του είναι περίπου 6.5 κιλά.
Συναρμολόγηση του μύλου
Η συναρμολόγηση του συγκεκριμένου μοντέλου είναι πανεύκολη μιας και έχει μόνο 2 εξαρτήματα. Το ένα είναι η βάση στήριξής του, που έχει μόνο 4 βίδες για να ενωθεί με το μύλο και οι μυλόπετρες που μπαίνουν πανεύκολα και βιδώνουν με μια μεγάλη βίδα η οποία ρυθμίζει και το βαθμό άλεσης μας. Όσο πιο σφιχτά την βιδώνουμε τόσο πιο λεπτόκοκκο άλεσμα θα κάνουμε αλλά θα χρειαζόμαστε και περισσότερη δύναμη για το άλεσμα.
Χρόνος άλεσης χειροκίνητου μύλου άλεσης
Στην χειροκίνητη δοκιμή που έκανα με τις μυλόπετρες για να φτιάξω αλεύρι καλά αλεσμένο από σιτάρι, ο μύλος θέλει αρκετή δύναμη για να γυρίσει γιατί οι μυλόπετρες είναι πολύ κοντά σφιχτές και οι πιέσεις μεγάλες. Η χωρητικότητα της χοάνης του μύλου είναι περίπου 700 γραμμάρια. Υπολόγισα ότι για να αλέσεις περίπου ένα το περιεχόμενο του μύλου χρειάζεσαι περίπου 15 λεπτά. Δηλαδή με άλλα λόγια ο μύλος μπορεί να αλέσει 3 κιλά αλεύρι περίπου σε μια ώρα.
Υπολόγισα ακόμα ότι οι χειροκίνητες περιστροφές του μύλου φτάνουν τις 40-50.
Ο μύλος μπορεί να γίνει και μηχανοκίνητος με ένα μοτέρ όμως οι στροφές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80 όπως λέει και στο εγχειρίδιο του, χάνετε επίσης και η εγγύηση του αν τον κάνεις μηχανοκίνητο.
Ο οικιακός χειροκίνητος αλευρόμυλος στην πράξη
π>
Άλλοι χειροκίνητοι μύλοι
Μύλος αλέσματος με ποδήλατο!
Μύλος αλέσματος της παλιάς εποχής απλά με 2 πέτρες
Αυτός πιστεύω ότι είναι ένας από τους καλύτερους...
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω σπιτικό τραχανά
Πολύ καλή επιλογή. Κι εγώ ψάχνω εδώ και καιρό για κάτι τέτοιο και αντιμετώπισα τα ίδια προβλήματα και έκανα τις ίδιες σκέψεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω, με το τελωνείο είχες κανένα πρόβλημα;
Ρωτώ γιατί ενώ έχω παραγγείλει κάποια πράγματα από ΕU μεσω ebay, μου είπαν ότι αν η παραγγελία είναι εκτός EU και ξεπερνά τα 50$ πληρώνεις πολύ φόρο.
Εδώ και 1 χρόνο περίπου για κάθε δέμα από το εξωτερικό εκτός Ευρώπης πληρώνεις 3 ευρώ. Τίποτα παραπάνω. Από εκεί που αναφέρω ότι το παρήγγειλα, έλεγε ότι έστελνε και Ελλάδα, κάτι που δεν ίσχυε όπως με ενημέρωσαν με email μετά, αλλά συνεννοήθηκα με email και μου το έστειλαν με την έξτρα χρέωση που αναφέρω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ΄ ευχαριστώ πολύ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαμιά ιδέα πως να φτιάξουμε ψωμί;
ΑπάντησηΔιαγραφήΨήνομαι κι εγώ, να το παραγγείλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μπορούσες να μου λύσεις δυο τρεις απορίες, θα με βοηθούσες ... :-)
-Υποθέτω, πως αλέθει και σουσάμι, οπότε..φτιάχνεις και ταχίνι. Σωστά?
-Μπορείς να φτιάξεις και αλεύρι, που να μην είναι , ολικής αλέσης; πως αφαιρείς δηλαδή το πίτουρο... :)
-Είναι εύκολο, να μπει μοτοράκι, αργότερα; ή πρέπει να παραγγείλεις, το δικό του;
Είναι λίγο σχολαστικά όλα αυτά, αλλά ...για μια φορά το παίρνουμε το μηχάνημα.
Ευχαριστώ προκαταβολικά.
Παντελή ο μύλος όπως έχω γράψει στην deluxe edition που αγόρασα, έρχεται με 2 σετ δίσκων κοπής-άλεσης. Οι μεταλλικοί δίσκοι είναι για να αλέθεις υγρούς σπόρους ή σπόρους με λάδι μέχρι και βότανα, κάτι που με τους πέτρινους δεν γίνετε γιατί μπουκώνουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα στο σπίτι το πίτουρο το αφαιρούμε με ψιλό κοσκίνισμα όχι βέβαια όλο, αλλά τα πιο χοντρά κομμάτια. Μη ξεχνάς όμως ότι στο πίτουρο βρίσκονται οι περισσότερες βιταμίνες, χώρια που πιστεύω ότι κάνει το ζύμωμα πιο εύκολο.
Δικό του μοτεράκι δεν νομίζω να κυκλοφορεί, αλλά νομίζω ότι αν ασχοληθούμε μπορούμε να του προσαρμόσουμε εύκολα ένα, να μη ξεχνάς όμως ότι θα πρέπει να μπορούμε να ελέγχουμε τις στροφές του. Εγώ δεν τον αγόρασα για να κάνω μεγάλες ποσότητες αλευριού και έτσι δεν το έχω ψάξει ακόμα. Έχω δει βέβαια ότι η ίδια εταιρία κατασκευάζει και ηλεκτρικό μύλο και έχει περίπου την ίδια τιμή.
Η επιλογή μοντέλου πιστεύω ότι είναι αναλόγως τις ανάγκες και την χρήση που το θέλει ο καθένας μας.
Ένα μεγάλο μπράβο και από μένα για το φανταστικό blog.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνω ψωμί στο σπίτι εδώ και 3-4 χρόνια με αλεύρι του εμπορίου και με παρακίνησες να αλέσω μόνος μου. Μετά από αποτυχημένη προσπάθεια με μπλέντερ ξηρών καρπών παρήγγειλα το μύλο back to basics από το ebay με κόστος 70 ευρώ μαζί με τα μεταφορικά. Είναι σαφώς υποδεέστερος από το δικό σου αλλά δεν ήθελα να διαθέσω τόσα χρήματα και ελπίζω να κάνω δουλειά. Έχω ήδη πάρει ένα τσουβάλι σκληρό σιτάρι από το χωριό και ανυπομονώ να τον πάρω στα χέρια μου να αρχίσω τις δοκιμές :)
Φίλε αναγνώστη καλώς ήρθες στο blog. Έχω και εγώ δει τον back to basic αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου ότι αλέθει την ποσότητα που λέει, ένα φλιτζάνι σε ένα λεπτό και μάλιστα λεπτόκοκκο (extra fine) πιστεύω ότι είναι αδύνατον να το κάνει. Αυτό γιατί έχει πολύ μικρές μυλόπετρες. Και γρανάζια να έχει που τετραπλασιάζουν την δύναμη κίνησης πάλι το βλέπω δύσκολο. Από αναζήτηση στο web σε σχόλια είδα ότι αλέθει ένα φλιτζάνι σε περίπου 20 λεπτά. Όταν σου έρθει κάνε μια δοκιμή και αν θες γράψε εδώ τις εντυπώσεις σου και τους χρόνους άλεσης, για να μάθουν και άλλοι που ίσως τους ενδιαφέρει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Θεόδωρε μόλις έρθει και το δοκιμάσω θα γράψω εντυπώσεις. Ελπίζω να μην είναι τόσο αργό γιατί θα είναι πρακτικά άχρηστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το review που δείχνει "σοβαρό" http://www.grainmillcomparison.com/2009_03_01_archive.html δίνει 6 λεπτά για ένα φλυτζάνι στάρι (1,5 αλεύρι).
Εν γνώσει μου το παρήγγειλα γιατί θέλω να αλέσω λίγο πιο χοντρό αλεύρι όπως φαίνεται στην εικόνα 5 του review και όχι extrafine λόγω του χαμηλότερου γλυκαιμικού δείκτη αλλά και της πιο "τραχειάς" υφής του ψωμιού.
Γιάννης
Με λίγη καθυστέρηση λόγω τελωνείου-ταχυδρομείου παρέλαβα το μύλο back to basics ευτυχώς με μόνη επιβάρυνση 3 Ευρώ. Ο μύλος είναι από αλουμίνιο και οι "μυλόπετρες" ατσαλένιες. Η κατασκευή δείχνει γερή αλλά είναι μικρός και σχετικά αργός μύλος. Άλεσα 1 κιλό σκληρό σιτάρι σε 45 λεπτά για δύο περάσματα. Το αλεύρι με δύο περάσματα παραμένει σχετικά χοντροκομμένο αλλά ότι πρέπει για νόστιμο και υγιεινό ψωμί. Σε όλη την οικογένεια άρεσε το άρωμα του φρεσκοαλεσμένου σταριού που ανάδυε το ψωμί. Ο μύλος του Θεόδωρου είναι σίγουρα καλύτερος αλλά για όποιον δεν θέλει να διαθέσει τα επιπλέον χρήματα θα κάνει τη δουλειά του λίγο πιο αργά με λίγο πιο χοντροαλεσμένο αλεύρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιάννης
Εγώ τελικά, παρήγγειλα ηλεκτρικό μύλο, ξύλινο, με πέτρες. Έχουμε σκοπο, να το χρησιμοποιούμε πολύ συχνά, για κάθε μας ανάγκη, και έτσι τον προτιμήσαμε, από έναν χειροκίνητο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤον παρήγγειλα από το "uk juicers", κόστιζε 300 περίπου €, και έδωσα και άλλα 38 € , μεταφορικά. Σε έξι μέρες, ήταν στο σπίτι μου! Το μοντέλο είναι "Waldner Biotech Lady - grain mill"
Το δοκίμασα με σιτάρι και με ρύζι, και φαίνεται πως πιάνει τους χρόνους του. 120γρμ/λεπτό για ψιλό αλεύρι. Το πρώτο ψωμί που φτιάξαμε, ήταν πολύ νόστιμο. ΝΑ ευχαριστήσω το Θόδωρο για την έμπνευση... :)
και μερικοί σύνδεσμοι, για όποιον ενδιαφέρεται...
http://www.ukjuicers.com/waldner-biotech-lady
http://www.perfektegesundheit.de/shop/default.php?cPath=84&language=en
Παντελή το μοντέλο της waldner biotech lady-grainmill με το οποίο μας είπες ότι κάνεις αλεύρι επεξεργάζεται το ίδιο καλά το σκληρό σιτάρι όσο και το μαλακό σιτάρι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχετε δοκιμάσει το μύλο της Kenwood? Έρχεται σαν εξάρτημα του βασικού mixer αλλά μιας και το έχω προτίμησα να δώσω 100 ευρώ από τα 300...και αποτελέσματα πολύ καλά!Άρτω.
ΑπάντησηΔιαγραφήArtw το εξάρτημα της kenwood το είχα δει σαν εξάρτημα, αλλά πόσο κάνει όμως και το μίξερ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπορείς να ρυθμίσεις το μέγεθος αλέσματος; Πόσο χρόνο κάνει για να αλέσει ένα κιλό ψιλοκομμένο αλεύρι; Αν δώσεις κάποιες πληροφορίες θα ήταν καλό για κάποιους που ίσως ενδιαφέρονται
Γεια σας.Ειμαι κάτοχος του μιξερ KM 800 MAZOR CLASSIC της KENWOOD και δοκίμασα στον μύλο δημητριακων να αλέσω σιτάρι με άριστα αποτελέσματα με δυο μόλις αλέσματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήανώνυμε, τον δικό μου ηλεκτρικό μύλο, τον έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής, μόνο με σκληρό, σιτάρι. Θα ψάξω να βρω, λίγο μαλακό, για να κάνω μια δοκιμή, και θα σε ενημερώσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχετικά με το εξάρτημα για το chef...
Το chef, έχουμε κι εμείς, το χρησιμοποιούμε συχνά και για το ζύμωμα, στο μινιμουμ των στροφών του.
Δεν πήρα το εξάρτημα για την άλεση, γιατί από ότι είδα, πλέον κυκλοφορεί μόνο αυτό με τα μεταλλικά μαχαίρια. (πριν κάποια χρόνια, θυμάμαι πως έβγαζε και ένα με πέτρες, πολύ ακριβότερο όμως)
To chef είναι εξαιρετικό μηχάνημα, έχει πολύ καλό μοτέρ, με ρύθμιση ταχύτητας.
Ο ηλεκτρικός πετρόμυλος, της Waldner που πήραμε, δυστυχώς, έχει σταθερές στροφές. :(
Επίσης, κανει ΠΟΛΥ θόρυβο.
Κατα τα άλλα, δεν έχω παράπονο.Σε 8 λεπτά, έχεις έτοιμο ένα κιλό ψιλοαλεσμένο αλεύρι. Για χοντροαλεσμένο , θέλει γύρω στα 5-6 λεπτά. Επειδή ήδη καλύπτουμε μεγάλο κομμάτι των αναγκων μας, μόνο με δικό μας αλεύρι, αυτή η ταχύτητα, μας ήταν απαραίτητη.
Θα ήθελα πληροφορίες και γω αν γίνεται, για το αλεύρι που βγάζει το chef.
-πόσο ζεστό βγαίνει;
-πόσο γρήγορα;
-και μέχρι πόσο λεπτοαλεσμένο ;
Στην τελική, μη ξεχνάμε πως όποιο μηχάνημα και να πάρεις, είναι πολύ καλή φάση το να φτιάχνεις το δικό σου αλέυρι. Ξέρεις τι τρως. Ακόμα και οικονομικά να το δεις, σε ένα-δυο χρόνια, θα κάνεις απόσβεση, ότι και να διαλέξεις, και από κει και πέρα, θα κερδίζεις και χρήματα.
για να μη σας μπερδεψω, το προηγούμενο σχόλιο, είναι από την πάρτη μου....αλλά ξέχασα να το υπογράψω
ΑπάντησηΔιαγραφή;)
Παντελής Κ.
(Επίσης, θα ήθελα να προτείνω στο Θοδωρο, αν μπορούσε να έβαζε στην αρχική σελίδα, "πρόσφατα σχόλια".
Για να μη ξεχνιόμαστε, μιας και είναι πλεόν πολλάά...τα θέματα
:)
)
θα ηθελα να ρωτησω τον Παντελη Κ πως τα καταφερε και εφτιαξε ψωμι.Τι σιταρι αλεσες μαλακο η σκληρο;Οτι και αν εχω αλεσει δεν φουσκωνει στον αρτοπαρασκευαστη.Μηπως χρειαζετε προσθηκη γλουτενης;Σιταρι απο που θα προμηθευτω καταλληλο για ψωμι,ασπρο,κιτρινο η ολικης.Το καθαρισμα του σιταριου πριν το αλεσουμε πως γινετε;Υπαρχει ετοιμο καθαρισμενο κατευθειαν για αλεσμα;Μηπως υπαρχει βιολογικο;Ευχαριστω για την βοηθεια εκ των προτερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω και εγω ηλεκτρικο μυλο αλλα το αλευρι που αλεσα δεν φουσκωνει.Δοκιμασα να αλεσω σκληρο και υστερα μαλακο σιταρι.Τα ψωμια που εφτιαξε ο αρτοπαρασκευαστης μου βγηκαν πολυ μικρα και καθολου φουσκωμενα.Μηπως εβαλα λαθος τυπου σιταρι;Ποιο ειναι το ιδανικο σιταρι για ψωμι και που μπορω να προμηθευτω;Γνωριζει κανεις για βιολογικο σιταρι;Αν μου απαντησετε θα με βοηθησετε πολυ.Ευχαριστω προκαταβολικα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΣΙΛΗΣ-ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Με τι φτιάξατε ψωμί, με προζύμι ή μαγιά; Με προζύμι δε φουσκώνει πολύ και είναι δύσκολο στον προπαρασκευαστή να φουσκώσει ψωμί με προζύμι. Δε φταίει το αλεύρι(αν και φουσκώνει πιο δύσκολα) αλλά η όλη διαδικασία που ακολουθήσατε
ΑπάντησηΔιαγραφήτο σιτάρι που χρησιμοποιώ, είναι σκλήρό, μαυραγάνι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦτιάχνουμε σχεδόν κάθε βδομάδα ψωμί, άλλες φορές όπως βγαίνει από το μύλο , ολικής 100%, άλλες φορές βγάζουμε λίγο πίτουρα , κοσκινίζοντας το.
Έχουμε κάνει και με ξερή μαγιά, και με νωπή, αλλά όχι με προζύμι (ακόμα).
Δε ξέρω καθόλου, πως λειτουργεί ο αρτοπαρασκευαστής. ΦΑντάζομαι πως δεν έχει την απαραίτητη "υπομονή" για ψωμί με προζύμι, αλλά για ψμί με μαγιά, δε νομίζω να έχει κάποια διαφορά το αλέυρι του μύλου μας, από το αλεύρι του εμπορίου.
Ακόμα και χοντροκομμένο να βγεί, φουσκώνει μια χαρά.
Αφού το ζυμώσουμε, το βάζουμε κάπου να σηκωθεί, να γίνει διπλάσιο περίπου, όχι παραπάνω.
Όσο πιο ζεστό είναι το μέρος που θα το βάλουμε, τόσο πιο γρήγορα θα φουσκώσει. (παραδοσιακα, τυλίγουμε το ταψί με μία κουβέρτα ;) Καλύτερα όμως όχι πάνω από 30-35 βαθμούς, γιατί παίζει ρόλο και στη γεύση, το πόσο γρήγορα θα πολλαπλασιαστούν οι ζυμομύκητες.
Και στους 15 , και στους 20 , πάλι φουσκώνει , αλλά πιο αργά.
Πάνω από τους 40 (45;) βαθμούς πάντως νομίζω πως δεν αντέχουν , και καταστρέφονται και όσο και να περιμένουμε, δε πρόκειται να φουσκώσει.
Άλλος παράγοντας που καθυστερεί το φούσκωμα, είναι κάποια υλικά, που βάζουμε στο ψωμί, όπως το λάδι, και το αλάτι.
Μολις χθες προσπαθησα να φτιαξω ψωμι παλι χωρις καθολου αλατι και λαδι οπως με συμβουλευει ο φιλος skalistiri και παντα με ξερη μαγια σε σκονη μαρκας ΓΙΩΤΗΣ.Με αυτη την μαγια με αλευρι του εμποριου η ζυμη φουσκωνει αψογα ενω με το αλευρι που αλεσα μονος μου δεν φουσκωνει.Δοκιμασα σκληρο σιταρι που βγαινει κιτρινο αλευρι και μαλακο που βγαινει ασπρο.Αφαιρεσα και αρκετο πιτουρο κοσκινιζοντας αλλα και παλι το φουσκωμα ηταν μηδαμινο.Να διευκρινισω πως ο χρονος φουσκωματος του αρτοπαρασκευαστη ειναι προκαθορισμενος απο 2 εως 4 ωρες(αναλογα τι προγραμμα ψωμιου επιλεγω).Μηπως ο χρονος αυτος δεν επαρκει για φουσκωμα χειροποιητου αλευριου;Επισης εμαθα πως οι μυλοι βαζουν διαφορα προσθετα για να κανουν το αλευρι να φουσκωνει(π.χ γλουτενη).Εσεις προσθεσατε κατι για να φουσκωσειτο ψωμι;Οποιος θελει να με βοηθησει ας μου αφησει το τηλεφωνο του στο smirlis3@gmail.com για να τον ρωτησω λεπτομερειες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗ
κακή συνεννόηση. :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλάτι και λάδι,μπαίνει μια χαρά στο ψωμί, δεν υπάρχει πρόβλημα. Απλώς ανέφερα την ανασταλτική τους δράση, μήπως και έβαζες μεγάλες ποσότητες και ήταν αυτό το πρόβλημα με το φούσκωμα.
Επίσης τα πίτουρα, δεν επηρεάζουν αρνητικά στο φούσκωμα.(μάλλον το αντίθετο) Αν θέλεις βγάζεις λίγο πίτουρο, για τη γεύση, είναι θέμα γούστου.
Οι 4 ώρες, νομίζω πως είναι αρκετές, εμένα σε 2-3 ώρες, συνήθως είναι έτοιμο, φουσκωμένο.
Θα σου πρότεινα να δοκιμάσεις να το φτιάξεις μια φορά, χωρίς τον παρασκευαστή, για να δούμε τελικά αν αυτός κάνει τη ζημιά.
Σχετικά με τα πρόσθετα, λογικά, τα άλευρα του εμπορίου, έχουν. Και πρόσθετα, και συντηρητικά φαντάζομαι.
Άφου κάνεις μόνος σου αλεύρι, δε χρειάζεται να βάλεις τίποτα.
Το ψωμί φουσκώνει χιλιάδες χρόνια τώρα, και χωρίς κανένα πρόσθετο.
:)
Παντελής Κ.
Μπορώ να ρωτήσω αν ένας τέτοις μύλος κάνει και για κοκκοποίηση ψιλοκομμένων ξηραμένων (χωρίς υγρασία) φρούτων και λαχανικών για την παρασκευή σκόνης, όπως ακριβώς και το αλεύρι?είμαι σε ένα εργαστήριο και ψάχνω πως να κάνω την ομογενοποίηση για τα πειράματά μου!!πολύ ενδιαφέρον block.....
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο φρέσκο σιτάρι δεν έχει ΑΜΥΛΟ και δεν φουσκώνει με τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να φουσκώσει-αποκτήσει άμυλο το σιτάρι πρέπει να γίνει κάτι από τα παρακάτω:
1. Να γίνει επεξεργασία σε κάποιο αγροτικό εργοστάσιο
2. Να μείνει στην αποθήκη τουλάχιστον 1 χρόνο
Άρα για να αλέσεις σιτάρι και να φτιάξεις ψωμί χρειάζεσαι το περσινό σιτάρι.
Ανώνυμε φίλε 11 Απριλίου 4.45’ μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφή-Το αλεύρι του σιταριού έχει ως κύριο συστατικό το άμυλο το οποίο προφανώς δεν αποκτάται με την παραμονή σε αποθήκη.
-Τι θα πεί κατεργασία σε αγροτική βιομηχανία? Εννοείς προσθήκη βελτιωτικών? Δηλαδή οι μανάδες και οι γιαγιάδες μας που ζύμωναν αυτό το απαράμιλλο ψωμί χρησιμοποιούσαν βελτιωτικά και δεν ξέρω τι άλλο?
-Το καλύτερο ψωμί φτιάχνεται με αυτό το υποκίτρινο σκληρό αλεύρι.
-Τα αλεύρια του εμπορίου περιέχουν βελτιωτικά, γι’ αυτό και φουσκώνουν εύκολα.
-Όσοι χρησιμοποιείτε ξινή μαγιά (προζύμι) για το ψωμί και το ζυμάρι δεν φουσκώνει, αν αφαιρέσουμε τον παράγοντα θερμοκρασία του χώρου, αυτό συμβαίνει επειδή η ξινή μαγιά μας (το προζύμι) είναι «αδύνατη». Εξηγούμαι:
1. Σε ένα μπωλάκι βάζουμε ένα κομάτι ζυμάρι 250 γρ. που αγοράζουμε από το φούρνο της γειτονιάς.
2. Το μπωλάκι το τοποθετούμε σε ένα ντουλάπι της κουζίνας με σταθερή το δυνατόν θερμοκρασία (όχι κρύο αλλά ούτε πολλή ζέστη) και χωρίς υγρασία.
3. Το ζυμάρι αυτό θα φουσκώσει σιγά-σιγά και όταν τριπλασιασθεί περίπου σε όγκο, ( θα χρειασθούν τουλάχιστον 2 ημέρες), τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
4. Την παραμονή λοιπόν της ημέρας που θα φτιάξουμε ψωμί, σε ένα σκεύος χωρητικότητας 5 λίτρων περίπου, ρίχνουμε το προζύμι από το μπωλάκι αφού προηγουμένως αφαιρέσουμε την «κόρα» που έχει δημιουργηθεί από πάνω.
5. Προσθέτουμε ½ του κιλού από το αλεύρι μας, λίγο αλάτι και με χλιαρό νερό φτιάχνουμε ένα παχύρευστο χυλό.
6. Σκεπάζουμε το σκεύος και το τοποθετούμε σε ζεστό σχετικά μέρος (π.χ. κοντά σε σώμα του καλοριφέρ, σε μικρή απόσταση, όχι σε επαφή).
7. Σε αυτό το περιβάλλον, το περιεχόμενο του σκεύους θα φουσκώσει καταλαμβάνοντας όλο σχεδόν τον χώρο μετά από 8-10 ώρες.
8. Αυτό είναι πλήρης ξινή μαγιά (προζύμι) και με αυτό μπορούμε να ζυμώσουμε 5 κιλά αλεύρι φτιάχνοντας ψωμί με την υπόλοιπη διαδικασία.
9. Το ψωμί όταν ζυμωθεί, το κρατάμε σκεπασμένο κοντά στο σώμα του καλοριφέρ περίπου δύο ώρες, όταν η θερμοκρασία στον υπόλοιπο χώρο είναι περίπου 20 βαθμοί ή τρείς ώρες αν είναι 18. Κάτω από 18 θέλει ιδιαίτερη φροντίδα και προφύλαξη και «σχέσεις στοργής και αγάπης» με το καλοριφέρ ή με θερμάστρα.
10. Αν δεν έχουμε αποτέλεσμα (φούσκωμα και λεπτορωγμές στην επιφάνεια της φρατζόλας) ούτε σε 3 ώρες, ό,τι κατασκευάσαμε είναι σχετικά αποτυχημένο.
Απογοητευτήκατε ? Μέγα λάθος!!! Παίρνετε την ή τις φρατζόλες που δεν φούσκωσαν, τις ενοποιείτε ζυμώνοντας ελαφρά και φτιάχνετε λαγάνες!!! Με ένα πηρούνι τρυπάτε τις λαγάνες σε όλη την επιφάνεια, τις ψήνετε και ενδεχόμενα δοκιμάζοντας ευλογείτε αντί να αναθεματίζετε την ώρα και την στιγμή που δεν φούσκωσε το ζυμάρι.
Πιστεύω να αντιληφθήκατε ότι οι λαγάνες φτιάχνονται από άζυμο ή με ελαχιστότατη μαγιά ζυμάρι (λειψό το λέμε οι παλιοί) και ότι λαγάνα φουσκωμένη και όχι λεπτή είναι αποτυχημένη επειδή το ζυμάρι φούσκωσε ενώ δεν έπρεπε.
Σκεφθείτε τώρα αναλογικά πόσο προζύμι χρησιμοποιείτε, πόσο «ώριμο» είναι και θα ανακαλύψετε τι φταίει και το ζυμάρι σας δεν φουσκώνει.
Τα πιο πάνω μεγέθη αφορούν το κίτρινο σκληρό αλεύρι. Για το μαλακό χρειάζεται λιγότερη ξινή μαγιά.
Καλή επιτυχία!!!!
Συμπληρωματικά να προσθέσω και το εξής για να προλάβω τυχόν απορίες σας:
ΑπάντησηΔιαγραφήΕάν στο μπωλάκι μας το προζύμι τριπλασιασθεί περίπου και δεν έχουμε πρόγραμμα να φτιάξουμε ψωμί, το βάζουμε στην συντήρηση του ψυγείου όπου θα διατηρηθεί "υγιές" για μιά ακόμη εβδομάδα. Ίσως και περισσότερο αλλά δεν εγγυώμαι.
Επιτρέψτε μου κάποιες μικροσυμπληρώσεις σήμερα σχετικά με τα ζυμάρια και το ψωμί:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Είναι προφανές φαντάζομαι οτι απο το ζυμάρι που ζυμώσαμε, θα κρατήσουμε ένα κομάτι(το μέγεθός του θα είναι ανάλογο με το πόσο ψωμί θα φτιάξουμε) και θα το βάλουμε στο μπωλάκι ώστε να δημιουργήσουμε δική μας ξινή μαγιά.
2.Τα 250 γρ. τα χρησιμοποίησα σαν μέγεθος για να δώσω ένα πραγματικό παράδειγμα. Φυσικά το πόσο προζύμι χρησιμοποιούμε κάθε φορά είναι συνάρτηση του πόσο αλεύρι θα ζυμώσουμε.
3.Το αλάτι στο ψωμί είναι απαραίτητο για την καλή γεύση. Καμία αρνητική επίπτωση δεν έχει στο φούσκωμα του ζυμαριού, σε φυσιολογικές καταστάσεις βεβαίως. Το ίδιο και το λάδι, που όμως είναι δική μας επιλογή να προσθέσουμε ή όχι.
4.Στον αρτοπαρασκευαστή,το μέγεθος του ψωμιού είναι μικρό,άρα δυσανάλογη η απαιτούμενη ποσότητα ξινής μαγιάς όταν χρησιμοποιούμε σκληρό αλεύρι. Ως εκ τούτου καλύτερη επιτυχία θα έχουμε άν χρησιμοποιήσουμε μισή-μισή ξινή μαγιά με αυτήν του εμπορίου.
Αυτά προς το παρόν και άν χρειασθεί θα επανέλθω.
Να ρωτησω κατι;...Για να παραγγειλω και εγω εναν χειροκινητο μυλο για σιταρι πρεπει να εχω καρτα σε μια τραπεζα ή μπορω να πληρωσω εκει που θα το παραλαβω, ΕΛΤΑ;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘανάσης
Συνήθως οι παραγγελίες από το εξωτερικό μέσω internet γίνονται με visa κάρτα. Δεν στέλνουν αντικαταβολή όπως Ελλάδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλ. δεν υπαρχει δυνατοτητα να προμηθευτω έναν τετοιο μυλο με αλλο τροπο χωρις καρτα τραπεζης;...
ΑπάντησηΔιαγραφήΘανάσης
Γεια σε ολους. Σχετικα με τον χειροκινητο μυλο, ψαχνω να αγορασω κι εγω εναν αλλα θα προτιμουσα να τον αγορασω απο μια Ελληνικη εταιρεια. Βλεπετε, εχω μερικα προβληματα με αγορες απο το εξωτερικο. Επισης, θελω ο μυλος αυτος να ξεχωριζει το πιτουρο αν ειναι δυνατον. Αν καποιος μπορει να με βοηθησει θα το εκτιμουσα πολυ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΡΑΚΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΜΑ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥΣ Η ΜΕ ΜΟΤΕΡ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΠΕΣ ΣΤΟ www.zara.gr
Καλημερα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπειδη διαθετω ενα μιξερ Kenwood,με μοτερ 1500W,που παιρνει διαφορα εξαρτηματα,εν οις και μυλο για κοπη σιταριου,με μεταλλικα στοιχεια,ή πετρες,ρωταω αν αξιζει τον κοπο να παρω ενα τετοιο εξαρτημα με πετρες,γι να κοβω σιταρι,μιας και εχω και μηχανημα που ζυμωνεικαι ψηνει το ψωμι,που εχει πολυ μεγαλη επιτυχια.
Σε περιπτωση που τελικα,παρω,τι ειδους σιταρι,αξιζει να αγοραζω,ωστε το ψωμι,να βγαινει πολυ καλο,σκληρο,ή μαλακό;
Για ολικης αλεσεως βεβαια ψωμι γινεται ο λογος.Οχι κοσκινισματα.
θεοδωρε τα θερμα μου συγχαρητιρια.Θα ηθελα να σε ρωτησω σχετικα με τον χειροκινητο μυλο εαν υπαρχει μεγαλυτερος, δηλαδη να κοβει περισσοτερη ποσοτητα σιταριου σε μια ωρα και πως μπορω να τον παραγγειλω γιατι με τα αγγλικα δεν τα εχω και πολλη καλα.Σεευχαριστω θερμα και συνεχισε αυτο που κανεις γιατι η βοηθεια που προσφερεις ειναι ανεκτιμητη
ΑπάντησηΔιαγραφήΘωμά στα μαγαζιά που έχουν αγροτικά μηχανήματα φέρνουν ηλεκτρικούς σπαστήρες –μύλους δημητριακών με διάφορα κόσκινα και για μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ. Τώρα αν θες για χειροκίνητο και αρκετά κιλά, δύσκολα βρίσκεις Ελλάδα. Δες και μερικά video που πρόσθεσα ίσως σε βοηθήσουν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΓΟΡΑΣΑ ΕΝΑ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΤΙΣ WALDNER ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΖΕΣΤΕΝΗ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ. ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ ΛΑΘΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιπωμένο και ξανα-ειπωμένο αλλά τα αξίζεις τα πολλά συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά!!! Διαβάζοντας όλα τα παραπάνω έχω μία απλή και ανόητη ερώτηση : το ένα (1) κιλό σιτάρι πόσα κιλά αλεύρι μας δίνει? Λογικά θα έλεγα κάτι λιγότερο από κιλό, αλλά δεν είμαι σίγουρος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒασίλη ότι αλέθουμε παίρνουμε, γραμμάρια χάνουμε στο ολικής. Αν αφαιρέσουμε το πίτουρο μπορούμε να πάρουμε μέχρι 70% αλεύρι περίπου
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από αρκετό καιρό αφότου διάβασα αυτό το άρθρο, παράγγειλα κι εγώ το ίδιο μοντέλο από τις ΗΠΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το site: http://www.breadtopia.com/store/grain-mills.html, και κατόπιν συνεννόησης στάλθηκε μέσω DHL με 110$ κόστος μεταφοράς και σε διάστημα μίας εβδομάδας ήρθε στην πόρτα μου.
Όσον αφορά σε αυτό που αναφέρεις Θεόδωρε "…στα μαγαζιά που έχουν αγροτικά μηχανήματα φέρνουν ηλεκτρικούς σπαστήρες –μύλους δημητριακών με διάφορα κόσκινα και για μεγάλες ποσότητες. Οι τιμές τους κυμαίνονται γύρω στα 300 ευρώ…
Έτυχε να δοκιμάσω ένα τέτοιο μηχάνημα. Το αποτέλεσμα που δίνουν δεν έχει καμία σχέση με αλεύρι. Επειδή δουλεύουν με λεπίδες, ουσιαστικά ψιλοκόβουν το σπόρο και δίνουν αποτέλεσμα σαν ένα πολύ ψιλό χαλίκι [στην καλύτερη περίπτωση]. Αυτό κάνει για ανάμειξη στις ζωοτροφές και γι' αυτό τα αντίστοιχα μηχανήματα τα εμπορεύονται μαγαζιά που έχουν αγροτικά μηχανήματα.
Στον "Ανώνυμο" που αναφέρει: Επειδη διαθετω ενα μιξερ Kenwood, με μοτερ 1500W, που παιρνει διαφορα εξαρτηματα, εν οις και μυλο για κοπη σιταριου, με μεταλλικα στοιχεια ή πετρες, ρωταω αν αξιζει τον κοπο να παρω ενα τετοιο εξαρτημα με πετρες
να του πω πως διαθέτω την ίδια συσκευή με το αντίστοιχο εξάρτημα. Κάποτε έβγαινε και με πέτρες, αλλά εδώ και αρκετά χρόνια κυκλοφορεί μόνο ο μύλος με τα μεταλλικά στοιχεία. Για να καταφέρεις να πάρεις αποτέλεσμα, όπως από έναν πετρόμυλο, θα χρειαστεί να περάσεις το λιγότερο τρεις φορές το αλεσμένο σιτάρι. Αρκετή ταλαιπωρία και φτωχό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση του μύλου "WonderMill Junior Deluxe" πήρα αμέσως αλεύρι καλά αλεσμένο.
Αυτό που χρειάζεται είναι να έχεις νέο γιο που να υιοθετήσει το μύλο ως την προσωπική συσκευή εκγύμνασης. :-)
Να σε ευχαριστήσω κι εγώ για άλλη μία φορά για τις πληροφορίες που ανεβάζεις στο blog Θεόδωρε.
πως καθαριζονται οι πετρομυλοι του deluxe edition και πως φτιαχνουμε το ταχινι......
ΑπάντησηΔιαγραφήπριν τα χριστουγεννα παρελαβα αυτον(ΚΟΜΟ Fidibus Medium):
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.perfektegesundheit.de/shop/product_info.php?products_id=1700&language=en
τον αλευρομυλο απο Γερμανια στην τιμη 246€ με τα μεταφορικα.
εδω και ενα μηνα δλδ φτιαχνουμαι στο σπιτι μας το δικο μας αλευρι απο "αφαρμακωτο" σκληρο σιταρι και αυτο παραγωγης μας.
Αργοτερα θα ανεβασω και βιντεο απο τη λειτουργια του.Ειμαστε απολυτα ικανοποιημενοι.......
"Ανώνυμε" όλα τα μέρη του μύλου καθαρίζονται με ζεστό νερό και με ένα βρεγμένο πανί. Το ίδιο ισχύει όταν κατά λάθος αλέσουμε ελαιώδεις σπόρους από τις πέτρες. Μετά βέβαια χρειάζεται να είμαστε επιμελείς με το στέγνωμα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασα να αλέσω και σουσάμι με τις μεταλλικές πλάκες. Καθάρισα το σουσάμι πλένοντάς το για να φύσει η σκόνη και άλλα ξένα σώματα, το στέγνωσα και το έβαλα στο μύλο. Αν και έκανα λάθος εξ αρχής με την πίεση των δίσκων στο τέλος πήρα ταχίνι.
Nki και εγώ να σε ευχαριστήσω για τις επιπλέον πληροφορίες που μας έδωσες. Ταχίνι δεν έχω αξιωθεί ακόμα να φτιάξω, μία δοκιμή όμως που είχα κάνει με λινάρι με απογοήτευσε, ίσως δεν το δοκίμασα σωστά. Περιμένουμε και το Δημήτρη όταν μπορέσει να μας κάνει μία παρουσίαση του δικού του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓενικώς πιστεύω ότι WonderMill Junior Deluxe αξίζει τα λεφτά του σαν κατασκευή και σαν απόδοση λόγου του μικρού μεγέθους του. Βέβαια όπως παρατήρησες είναι για καλή γυμναστική:)
Βασικά θέλω κάποια στιγμή όταν θα βρω χρόνο να σπάσω σιτάρι με ένα παλιό πέτρινο χειρόμυλο που έχω και να γράψω και εδώ τα αποτελέσματα και τον τρόπο λειτουργίας του….
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη πάνω στο θέμα των μύλων και την κατασκευή τους.
Πήρα τον ηλεκτρικό μύλο wondermill από Αμερική με κόστος $290 + $50 μεταφορικά = $340, περίπου 260 Ευρώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόκειται για καταπληκτικό μύλο, 1 κιλό καλοαλεσμένο αλεύρι σε λιγότερο από 1 λεπτό.
Μειονεκτήματα ότι δεν αλέθει λιπαρούς σπόρους, ότι δεν χοντροαλέθει καθώς οι διαβαθμίσεις από Coarse έως Pastry έχουν ελάχιστη διαφορά μεταξύ τους, ότι πρέπει το σιτάρι να είναι τελείως καθαρό από πέτρες αλλιώς μπορεί να χαλάσει και ο σχετικά υψηλός θόρυβος, περίπου όσο μία ηλ. σκούπα σε πλήρη δύναμη.
Με λίγα λόγια ο τέλειος μύλος για ψωμί !!!!!!!!
Προσοχή αν πάρει κανείς πρέπει να ζητήσει την έκδοση των 230V.
Έφτιαξα 2 φορές ψωμί με προζύμι και διπλασιάστηκε άνετα παρά το γεγονός ότι το αλεύρι ήταν πραγματικά 100% ολικής.
Μία συμβουλή για τους φίλους που έχουν πρόβλημα στο φούσκωμα του ψωμιού. Μία μέρα πριν αναπιάσετε προσθέστε στο προζύμι αλεύρι και νερό (σε βάρος περίπου όσο ήταν το προζύμι) που είχατε κρατήσει από το προηγούμενο ζύμωμα για να το "ταισετε" και αφήστε το εκτός ψυγείου ώστε να είναι πολύ ενεργό την επόμενη μέρα που θα το χρησιμοποιήσετε.
Τέλος άλλο ένα μπράβο για το καταπληκτικό blog !!!!!!
παιδια γεια σας.που μπορουμε να βρουμε τι προσθετα βαζουν στο αλευρι του φουρνου?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠού μπορώ να βρω απλό χειροκίνητο μύλο άλεσης για καφέ μόνο? Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω παραγγείλει στις 28-2-11 τον αλευρόμυλο Salzburger MAXI από το Perfekte Gesundheit Shop στο :
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.perfektegesundheit.de/shop/default.php?cPath=84&language=en&osCsid=540519154a1f386fd6069bfbfbc2bffd
Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι διαθέσιμο για:
Sub-Total: 231,96EUR*
Payment Type Discount: 6,96EUR* (με PayPal)
Deutsche Post (Versand nach GR: (1 x 7 kg)): 23,99EUR*
Tax (19%): 39,75EUR*
Total: 248,99EUR*
Δέχονται πιστωτική, κατάθεση τράπεζας ή αντικαταβολή.
Η επικοινωνία βέβαια γίνεται και στα Γερμανικά μιά και το Perfekte Gesundheit Shop βρίσκεται στη Γερμανία. Η αποστολή (7 κιλά) πραγματοποιείται με UPS.
Με τον αριθμό παρακολούθησης βλέπω ο,τι αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Αθήνα και λογικά θα το έχω στη Θεσσαλονίκη σύντομα.
Αρχικά είχα στο νου μου ένα Hawos στα 219,00EUR τιμή καταλόγου στο ίντερνετ και είδα ο,τι υπάρχει και αντιπρόσωπος στη Θεσσαλονίκη. Στο τηλέφωνο ο αντιπρόσωπος ζήτησε σχεδόν 400,00 EUR !!!!!
Έστειλα email στη Hawos αν είχε να μου προτείνει κάποιο κατάστημα στο ίντερνετ που θα μπορούσα να το παραγγείλω στα 219,00EUR.
Η Hawos ακόμη δε με τίμησε με μία απάντηση. Ψάχνοντας βρήκα το Perfekte Gesundheit Shop που έχει μία επιλογή από 10 κατασκευαστές, της Hawos περιλαμβανομένης, και τιμές από 192 έως 1.500 EUR.
Ο λόγος που δε διάλεξα Hawos είναι η αδιαφορία και η απληστία τους.
Ο Salzburger MAXI μου φάνηκε καλύτερος τουλάχιστον από εμφάνιση.
Θα το διαπιστώσω σύντομα ούτως ή άλλως.
Απάντηση για τον Mike: To Perfekte Gesundheit Shop έχει αρκετούς χειροκίνητους μύλους. Νομίζω καλή επιλογή είναι ο Zassenhaus Manual Grain Mill 190BU στα 60,00 ευρω περίπου.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.perfektegesundheit.de/shop/default.php?cPath=84_99&language=en
Απάντηση στον Πέτρο, (που μπορουμε να βρουμε τι προσθετα βαζουν στο αλευρι του φουρνου?) βρήκα το αρχείο -Άρθρο 34, Πρόσθετα αλεύρων- από το www.gcsl.gr. Όταν προσπάθησα να μπώ στο www.gcsl.gr μου έβγαλε: Directory Listing Denied. This Virtual Directory does not allow contents to be listed.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕδώ είναι τι επιτρέπεται επίσημα. Όχι το τι προσθέτει ο κάθε Επιτήδειος, πχ Βρωμικό (ο τόνος στη λήγουσα;) άλας καλίου που χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ουσία για να αυξήσει τον όγκο σε κάποια λευκά άλευρα και ψωμιά. Είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα και ακόμη και μικρές ποσότητες στο ψωμί μπορούν να είναι επικίνδυνες για τους ανθρώπους.
Άρθρο 34, Πρόσθετα αλεύρων
1. Οι ουσίες που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται ως πρόσθετα των αλεύρων διακρίνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
2. Βελτιωτικά αλεύρων
Ως «βελτιωτικά αλεύρων» χαρακτηρίζονται ουσίες των οποίων η χρήση αποσκοπεί στο να αποκτήσουν τα άλευρα τις κατάλληλες τεχνολογικές ιδιότητες, που επιτρέπουν τη βελτίωση της παραγωγής και των οργανοληπτικών χαρακτήρων των τελικών προϊόντων. Ως τέτοιες ουσίες θεωρούνται και επιτρέπονται οι εξής:
α) L-ασκορβικό οξύ (Ε300): μέγιστο ποσοστό χρήσης 0,3‰ στο αλεύρι. Τούτο δεν επιτρέπεται να δηλώνεται ως βιταμίνη C.
β) Κιτρικό οξύ (Ε330) ή Τρυγικό οξύ (Ε334): μέγιστο ποσοστό χρήσης, 1‰ στο αλεύρι.
γ) Λεκιθίνη (Ε322): μέγιστο ποσοστό χρήσης 2‰ στο αλεύρι.
δ) Κυστεΐνη (Ε920)
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνον ως παράγων επεξεργασίας του αλεύρου.(5)
Ειδικά κριτήρια καθαρότητας της υδροχλωρικής L-κυστεΐνης:
• Περιεκτικότητα: όχι μικρότερη από 98% και όχι μεγαλύτερη από 102% σε C3H7N02S HCL υπολογιζόμενη επί ξηράς ουσίας.
• Υδροχλωρικό οξύ: όχι λιγότερο από 22% και όχι περισσότερο από 23,5%, υπολογιζόμενο επί ξηράς ουσίας.
Ειδική στροφική ικανότητα: [α]20D +5°—+8°, υπολογιζόμενη επί ξηράς ουσίας και προσδιοριζόμενη σε διάλυμα 8g ξηρής ουσίας σε 100 ml κανονικού διαλύματος υδροχλωρικού οξέος.
• Απώλεια κατά την ξήρανση: όχι λιγότερη από 9% και όχι περισσότερη από 12%, υπολογιζόμενη
σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια 24 ωρών και σε πίεση όχι μεγαλύτερη από 5mm υδραργύρου.
• Τέφρα: όχι μεγαλύτερη από 0,1% σε θερμοκρασία 800° ± 25°C.
• Μέγιστη περιεκτικότητα σε επικίνδυνα μέταλλα: Αρσενικό, 3mg/kg, Μόλυβδος 10mg/kg, σε λοιπά (σε μόλυβδο) 20 mg/kg.
ε) Ορθοφωσφορικό μονοασβέστιο (Ε341 i): μέγιστο ποσοστό χρήσης 2,5‰ στο αλεύρι.
3. Ένζυμα
α) α-αμυλάση (FUNGAL A-AMYLASE, από ASPERGILLUS NIGER ή ASPERGILLUS ORYZAE). Χρησιμοποιείται σε ποσότητες που καθορίζονται από την καλή παραγωγική πρακτική.
β) Πρωτεολυτικά ένζυμα (Από ASPERGILUS ORYZAE ή BACILLUS SUPTILIS). Χρησιμοποιείται σε προϊόντα μπισκοτοποιίας, κράκερς, κ.λπ, σε ποσότητες που καθορίζονται από την καλή παραγωγική πρακτική.
4. Ουσίες που δεν θεωρούνται μεν ως πρόσθετα αλεύρων, των οποίων όμως η χρησιμοποίηση συντελεί στη βελτίωση των ιδιοτήτων τους.
α) Γλουτένη εξαιρετικής ποιότητας. Χρησιμοποιείται σε ποσότητες που καθορίζονται από την καλή παραγωγική πρακτική.
β) Βυνάλευρα (διαστατική βύνη).
γ) Εκχυλίσματα βυναλεύρων, σε σκόνη ή σιρόπια. Χρησιμοποιούνται σε ποσότητες που καθορίζονται από την καλή παραγωγική πρακτική.
δ) Άλευρο βρώσιμου λαθουριού (Φάβας). Μέγιστο ποσοστό χρήσης 2% στο αλεύρι.
Συνέχεια στο επόμενο...
5. Διογκωτικά
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τη χημική διόγκωση αλεύρων που προορίζονται κυρίως για την παραγωγή προϊόντων ζαχαροπλαστικής (κέικ, βουτήματα, διάφορα γλυκά κ.ά.) επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται οι παρακάτω χημικές ουσίες:
α) Χημικές ουσίες βασικού χαρακτήρα που παρέχουν CO2 ή ΝΗ3:
- Όξινο ανθρακικό νάτριο (σόδα αρτοποιίας) NaHCO3
- Όξινο ανθρακικό αμμώνιο NH4HCO3
- Ουδέτερο ανθρακικό αμμώνιο (ΝΗ4)2 CO3
- ΟΙ παραπάνω χημικές ουσίες πρέπει να είναι φαρμακευτικής καθαρότητας.
β) Μίγματα διογκωτικών ουσιών (BAKING POWDERS):
Επιτρέπεται η παραγωγή και διάθεση στην κατανάλωση καταλλήλων μιγμάτων σε σκόνη, όξινου ανθρακικού νατρίου NaHCO3 με τις παρακάτω χημικές ουσίες όξινου χαρακτήρα, μαζί και με αδρανή συστατικά (αραιωτικά), όπως άλευρα, άμυλα, γαλακτικό ασβέστιο και ανθρακικό ασβέστιο:
-Τρυγικό οξύ (Ε344)
-Όξινο τρυγικό κάλιο (κρεμόριο ή κρεμοτάρταρο (Ε 336i)
-Φωσφορικά άλατα Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452 του παραρτήματος IV του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων και προσθήκη των αριθμών Ε327 στο γαλακτικό ασβέστιο και E170 στο ανθρακικό ασβέστιο.
6. α) Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος I του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με την αρχή του quantum satis.
β) Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος IV του ίδιου άρθρου φωσφορικά Ε338, Ε339, Ε340, Ε341, Ε343, Ε450, Ε451, Ε452 σε μέγιστο ποσοστό 2,5 g/kg στο αλεύρι και 20 g/kg στο αυτοδιογκούμενο αλεύρι. Επίσης μπορεί να περιέχονται πρόσθετα που επιτρέπονται στο προϊόν για το οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί το αλεύρι σύμφωνα, κατά περίπτωση, με τους αντίστοιχους όρους.
7. Επιτρέπεται η χρήση προσθέτων του παραρτήματος III, Συντηρητικά και αντιοξειδωτικά του άρθρου 33 του Κώδικα Τροφίμων, σύμφωνα με τους όρους του εν λόγω παραρτήματος:
1) Σορβικά Ε 200, Ε 202, Ε 203, σε προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, μερικώς ψημένα, προσυσκευασμένα αρτοσκευάσματα για λιανική πώληση, εκλεκτά αρτοσκευάσματα με ενεργότητα νερού μεγαλύτερη από 0,65, παναρίσματα,
2) Σορβικά Ε200, Ε202, Ε203, βενζοϊκά Ε210, Ε211, Ε212, Ε213, παρα-υδροξυ-βενζοϊκά Ε214, Ε215, Ε216, Ε217, Ε218, Ε219, σε είδη ζαχαροπλαστικής (εκτός από σοκολάτα),
3) Προπιονικά Ε280, Ε281, Ε282, Ε283 σε προσυσκευασμένο ψωμί σε φέτες και ψωμί σικάλεως, ψωμί μειωμένων θερμίδων μερικώς ψημένο, προσυσκευασμένο ψωμί, προσυσκευασμένα εκλεκτά αρτοσκευάσματα (συμπερ. των αρτοσκευασμάτων ζαχ/στικής) με ενεργότητα νερού άνω του 0,65, προσυσκευασμένα Rolls, buns και pita, Christmas pudding, προσυσκευασμένο ψωμί, polsebrod, boller, dansk flutes.
Συνέχεια στο επόμενο...
8. Μίγματα προσθέτων αλεύρων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιτρέπεται η παρασκευή και διάθεση στην κατανάλωση μιγμάτων αποτελουμένων από τα πρόσθετα αλεύρων που περιλαμβάνονται στο παρόν άρθρο, μαζί και με πρόσθετα ή και άλλα τρόφιμα, από τα επιτρεπόμενα για τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, στα ειδικά για αυτά επί μέρους άρθρα του Κώδικα Τροφίμων.
Οι όροι που πρέπει να πληρούν τα μίγματα προσθέτων αλεύρων που διατίθενται στο εμπόριο καθορίζονται στην επόμενη παράγραφο.
9. Όροι διάθεσης στο εμπόριο των προσθέτων αλεύρων, και των μιγμάτων τούτων.
α) Τα πρόσθετα αλεύρων και τα μίγματα τούτων, όταν διατίθενται στο εμπόριο για χονδρική πώληση, όχι απ' ευθείας στον τελικό καταναλωτή, πρέπει να φέρουν στη συσκευασία τους τις παρακάτω ενδείξεις, οι οποίες πρέπει να είναι ευδιάκριτες, ευανάγνωστες και ανεξίτηλες.
β) Την ονομασία αυτού, όταν διατίθενται μεμονωμένα ή την ονομασία κάθε συστατικού, όταν διατίθενται σε μίγματα, όπως αυτή καθορίζεται στο άρθρο αυτό, καθώς και τον αριθμό ΕΟΚ, κατά φθίνουσα σειρά της κατά βάρος αναλογίας κάθε συστατικού στο σύνολο. Η παρουσία άλλων ουσιών ή συστατικών τροφίμων στις απόλυτα αναγκαίες ποσότητες για τη διευκόλυνση της τυποποίησης, διάλυσης, αραίωσης κ.λπ., δεν επηρεάζει την ονομασία του προϊόντος, αλλά πρέπει και αυτά να δηλώνονται στα μίγματα κατά φθίνουσα σειρά της κατά βάρος αναλογίας κάθε συστατικού στο σύνολο.
γ) Συγκεκριμένη αναφορά για το είδος του προϊόντος αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής για το οποίο προορίζεται.
δ) Τις τυχόν ειδικές συνθήκες εναποθήκευσης.
ε) Οδηγίες και αναλογία χρήσης.
στ) Αναγνωριστικό αριθμό ομάδας (BATCH) ή παρτίδας (LOT).
ζ) Ένδειξη για την εκατοστιαία αναλογία κάθε συστατικού που υπόκειται σε ποσοτικό περιορισμό όταν περιέχεται στο τελικό προϊόν ή επαρκή στοιχεία για τη σύνθεση του μίγματος, ώστε ο αγοραστής να είναι σε θέση να συμμορφώνεται με τις διατάξεις που ισχύουν για το τελικό τρόφιμο.
Όταν ο ίδιος ποσοτικός περιορισμός ισχύει και για ομάδα συστατικών που χρησιμοποιείται μόνη της ή σε συνδυασμό, η εκατοστιαία αναλογία του συνδυασμού μπορεί να αποδίδεται με μία μόνο τιμή.
η) To όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή ενός υπεύθυνου για την πώληση προϊόντος.
θ) Την καθαρή ονομαστική ποσότητα σε μονάδες βάρους ή όγκου.
ι) Κατά παρέκκλιση από την παρ. α, οι ενδείξεις ε), ζ) και θ) μπορούν να περιέχονται στα σχετικά εμπορικά έγγραφα που αφορούν στην αποστολή και που προσκομίζονται πριν ή κατά την παραλαβή, με την προϋπόθεση ότι θα αναγράφεται σε εμφανή θέση επάνω στη συσκευασία ή στα δοχεία που περιέχουν το προϊόν η ένδειξη «για παραγωγή τροφίμων, όχι για λιανική πώληση».
ια) Τα πρόσθετα αλεύρων και τα μίγματα τούτων, όταν διατίθενται στο εμπόριο για λιανική πώληση απ' ευθείας στον τελικό καταναλωτή, πρέπει να φέρουν στην επισήμανσή τους, όλες τις προηγούμενες ενδείξεις, πλην της στ) και ζ), ως και την χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας αυτού, σύμφωνα με την 2206/85 απ. ΑΧΣ (ΦΕΚ 49/Β/19.2.86).
Χαιρετώ και γω με την σειρά μου. Ενδιαφέρομαι και εγώ για έναν χειροκίνητο μύλο, απλά έχω μερικές ερωτησούλες..
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Οι μυλόπετρες δεν αλλοιώνονται; και αν ναι σε πόσο καιρό; Υπάρχει ανταλλακτικό;
2) Η κατασκευή έχει κομμάτια πλαστικού ή είναι όλη μεταλλική;
Ευχαριστώ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ήθελα να μάθω από που μπορεί κανείς να προμηθευτεί καθαρό σκληρό σιτάρι έτοιμο για άλεσμα για την παρασκευή ψωμιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι γω το ίδιο θέλω να ρωτήσω....
ΑπάντησηΔιαγραφήTελικά μετά από ψάξιμο αγόρασα σιτάρι χύμα μαλακό, όχι συσκευασμένο, καθαρισμένο αυτό που είναι για κόλυβα 1 ευρώ το κιλό. Για ψωμί χρειάζεται μαλακό σιτάρι. Βέβαια θέλει άλεσμα σε οικιακό μύλο και κοσκίνισμα για να βγει κάποια ποσότητα πίτουρο γιατί με όλο το πίτουρο δεν τρώγεται το ψωμί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα και πολλά συγχαρητήρια για το εμπνευσμένο blog σας! Ετοιμάζομαι να αγοράσω έναν KoMo Getreidemühle Fidibus 21 καθότι βρίσκω πολύ ικανοποιητικές κριτικές γι αυτόν. Η τιμή του είναι πολύ καλή (200 ευρώ) και έχει εγγύηση 12 χρόνια. Για όποιον ενδιαφέρεται, το site είναι αυτό http://www.kochform.de/KoMo-Getreidemuehle-Fidibus-21.htm και όπως θα δείτε, μεταφορικό κόστος δεν υπάρχει (έρχεται από Γερμανία).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ παρασκευή ψωμιού με ενδιαφέρει ελάχιστα, καθότι κάνω πολύ σπάνια κατανάλωσή του. Από την άλλη, φτιάχνω πολύ συχνά πίτες, κέικ και κουλούρια και θα 'θελα να ρωτήσω αν κάποιος από εσάς έχει εμπειρία με αυτά, όσον αφορά το χειροποίητο αλεύρι. Τι σιτάρι να χρησιμοποιήσω και κυρίως πού μπορώ να το προμηθευτώ; Μένω Αθήνα και μόνο τις συσκευασίες του μισού κιλού των super markets γνωρίζω. Ευχαριστώ πολύ για τις μέχρι τώρα πολύτιμες πληροφορίες!
Καλημέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω τον κο Θεόδωρο αν είναι ακόμα ευχαριστημένοςαπό τον Wondermill Junior Deluxe μετά από τη λειτουργία του τόσο καιρό. Ενδιαφέρομαι και εγώ για τον ίδιο. Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωρίζει κανείς πως φτιάχνουμε corn flakes ή άλλα δημητριακά για πρωινό με ένα μύλο άλεσης?
ΑπάντησηΔιαγραφήschenfelder Seed and Grain Flaker 1200 with Metal Hopper
ΑπάντησηΔιαγραφήΞΥΛΙΝΟΣ ΜΥΛΟΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΦΡΕΣΚΙΕΣ ΝΙΦΑΔΕΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΣΠΟΡΩΝ!
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
http://www.veganhellas.gr/shop/product.php?id_product=31
E
Θα ήθελα αν κάποιος γνωρίζει να αναφέρει τρόπους καθαρισμού σιταριού
ΑπάντησηΔιαγραφήπρω 10 χρονια στην εκθεση ειχε μηλο με πετρες αρκετα μεγαλος και καλη αποδοση με δυπλα σακο μεγαλος50 κυλων και προχθες ενας φουρναρης της δραπετσονας εδηχνε τετειον μηλο που ερχνε το σηταρι και εκανε τοτ περιφημο χωριατικο ψωμη εαν κανεις ξερει ασ μου γραξει να τον αγορασω διαθετω οικολογικο σηταρι μαλακο
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντώνη,
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ᾽ευχαριστὠ πολύ για τα σχόλιά σου!
Έφερα απο την Ελλάδα προζύμι φτιαγμένο με σταυρολούλουδο (βασιλικό από την ημέρα του Σταυρού) και αγιασμό για πρόσφορα. Προσπαθὠ να μάθω να το χρησιμοποιώ σωστά, αλλά έχω κάνει πολλά λάθη και μου αδυνάτισε.
Με βοήθησες να κατανοήσω τα βασικά και ξαναπροσπαθώ αρχίζοντας με το βήμα που περιγράφεις τι κάνουμε με το ζυμάρι απο το φούρνο (μονο που εγω χρησιμοποιώ κομμάτι του σχετικά επιτυχημένου πρόσφορου), γιατί δεν μπορώ να το πετάξω λόγω του αγιασμού)
Υπολογίζω πως το ζυμάρι ήταν περιπου 200 γρ. (μέγεθος μικρού πορτοκαλιού) και έχει διπλασιαστεί ήδη την πρώτη μέρα.
Μια και η μαγιά διαφέρει τόσο απο το προζύμι, ξέρεις πόσο μπορεί να διαφέρει το ζυμάρι του φούρνου από το ζυμάρι που έχει πιαστεί με την πιο πάνω μέθοδο όσον αφορά τη δύναμη του; Προσπαθώ να υπολογίσω πόσο αλεύρι να χρησιμοποιήσω.
Η κυρία που μου το έδωσε, φτιάχνει μόνο δύο πρόσφορα με προζύμι (μεγέθους μικρού πορτοκαλιού), που κρατάει στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη.
Τώρα που προσπαθώ να το δυναμώσω όμως, δεν είμαι σίγουρη πόσο αλεύρι να υπολογίσω, γιατί η αναλογία που αναφέρεις, είναι πολύ μεγαλύτερη... Μπορείς να μου προσφέρεις κάποια συμβουλή;
Μόλις ανακάλυψα αυτήν την εταιρία! Αύριο θα τους τηλεφωνήσω! http://www.flokalis.gr/
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλη Κατερίνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπαντώ καθυστερημένα λόγω παντελούς έλλειψης χρόνου τις προηγούμενες ημέρες. Ξεκινώ με λίγες «παράπλευρες» κουβέντες χωρίς σε παρακαλώ εσύ ή άλλος αναγνώστης να τις πάρετε στραβά. Εξηγούμαι:
1. Ο βασιλικός, το αιθέριο έλαιό του δηλαδή, έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες. Αν λοιπόν σε ένα μπωλάκι νερό εμβαπτίσουμε γιά λίγο ένα κλωνάρι βασιλικού, τότε στο νερό κάνουμε βακτηριοκτόνωση.
2. Ο «αγιασμός» λοιπόν είναι νερό χωρίς παθογόνους μικροοργανισμούς. Ένα μπουκαλάκι κοινού νερού, χωρίς προηγούμενη χλωρίωση, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θα «χαλάσει». Ο «αγιασμός» στο μπουκαλάκι δεν χαλάει επειδή είναι πρακτικά αποστειρωμένο νερό και όχι επειδή ευλογήθηκε. Στο μπουκέτο ραντισμού, ο βασιλικός είναι πάντοτε παρών.
3. Οι παλιές νοικοκυρές στην επαρχία, χρησιμοποιούσαν «αγιασμό» γιά να «πιάσουν» προζύμι, επειδή το νερό από το οικιακό πηγάδι ή την πηγή δεν το έβγαζε δυνατό. Οι μικροοργανισμοί δρούν ανασταλτικά στις διεργασίες των ζυμομυκήτων που αναλαμβάνουν το φούσκωμα και την ωρίμανση. Χρησιμοποιούσαν έτσι αποστειρωμένο νερό χωρίς να το ξέρουν και οι αυξημένες δυνατότητες που είχε το προζύμι με τον «αγιασμό», αποδίδονταν στις θρησκευτικές διαδικασίες.
4. Προλαβαίνω την απορία σου ή την αντίδρασή σου θυμίζοντας οτι πλέον καί τα νερά στα δίκτυα ύδρευσης αλλά και τα εμφιαλωμένα είναι χλωριωμένα, δηλαδή έχουν υποστεί βακτηριοκτόνωση πρίν την κατανάλωση.
5. Η ποσότητα που χρησιμοποιεί η φίλη σου για δύο πρόσφορα (όσο ένα ποτοκάλι) είναι η αναγκαία. Εσύ υποχρεωτικά πρέπει να κάνεις δοκιμές.
6. Χρησιμοποίησε λοιπόν ζυμάρι από το δικό σου (μισό πορτοκάλι) και ζυμωσέ το με ζεστό νερό, λίγο αλάτι και 50-80 γραμμ.αλεύρι, να γίνει μιά ζύμη μέτριας σκληρότητας πρός το μαλακό.
7. Βάλε την ζύμη σε μπωλάκι τριπλάσιου μεγεθους, σκέπασέ το με τούλι και βάλε το σε ένα ντουλάπι σε θερμοκρασία 18-20 βαθμούς, χωρίς υγρασία. Μετά 1-2 ημέρες θα έχει φουσκώσει και θα έχει κόρα από πάνω.
8. Χρησιμοποίησέ το όλο, αφού αφαιρέσεις την κόρα και κάνε από το προηγούμενο βράδυ όλες τις διαδικασίες που έχω περιγράψει στα σχόλια, για να ζυμώσεις την επομένη ένα κιλό αλεύρι γιά ψωμί.
9. Από αυτό το ζυμάρι θα κρατήσεις προζύμι. Ανάλογα με την «επιτυχία» θα καταλάβεις πόσο προζύμι, από αυτό που κράτησες, θα χρησιμοποιήσεις στο επόμενο ζύμωμα.
10. Αν διαπιστώσεις οτι παρά τις ενέργειες 5, 6 και 7 που γράφω πιό πάνω, το ψωμί σου δεν φούσκωσε αρκετά, τότε στην διαδικασία 5 θα χρησιμοποιήσεις περισσότερο αλεύρι και νερό.
Δεν ξέρω αν σε βοήθησα. Όταν δοκιμάσεις και έχεις χρόνο και διάθεση γράψε μου το αποτέλεσμα. Αν επίσης θέλεις γράψε σε ποιά χώρα βρίσκεσαι.
Καλημέρα σας,
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σας ρωτήσω εάν ξέρετε το ξέρετε. Έχω χαρούπια ποιό αγνά δεν γίνεται. Έκανα 1 φλυτζάνι χαρουπάλευρο στον πολυκόφτη στόμωσαν όμως οι λεπίδες. Παρασκεύασα κουλουράκια τα οποία βγήκαν πολύ εύγεστα. Οι μύλοι αυτοί που αναφέρονται των 200-300 ευρώ, πιστεύεται ότι θα μπορούν να αλέσουν το χαρούπι; Αφαιρώ τους σπόρους και αλέθω μόνο το περίβλημα.
Έχω ακούσει ότι και σε ψωμί είναι πολύ καλό το χαρουπάλευρο.
Αγαπητέ Αντώνη
ΑπάντησηΔιαγραφήΜην είσαι και τόσο σίγουρος για τις "εξηγήσεις" που έδωσες σχετικά με το θέμα του αγιασμού και του πρόσφορου...
Το λέω αυτό όχι γιατί έχω κάποια διάθεση να αμφισβητήσω ότι ο βασιλικός έχει αιθέρια έλαια που είναι βακτηριοκτόνα αλλά επειδή τυχαίνει να γνωρίζω από κοντά τις διαδικασίες των δύο αγιασμών που τελεί η ορθόδοξη Εκκλησία εκφράζω τις αμφιβολίες μου κατά πόσο αυτά που λες μπορούν να είναι και η πραγματική εξήγηση.
1) Όταν τελεί ο ιερέας το ΜΙΚΡΟ αγιασμό χρησιμοποιεί ΣΥΝΗΘΩΣ ένα κλωνάρι βασιλικού. Ο βασιλικός αυτός όμως απλώς εμβαπτίζεται δυο τρεις φορές στο νερό και ούτε παραμένει εκεί ούτε το νερό είναι βραστό ώστε να εκλυθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους τα αιθέρια έλαια που περιέχει. Ώστε και αν εκλύονται τέτοια αιθέρια έλαια που λες η ποσότητά τους είναι οπωσδήποτε ασήμαντη να καταστεί το νερό καθαρό από βακτήρια.
2) Η χρησιμοποίηση του βασιλικού από τον ιερέα δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ απαραίτητη. Όταν ο ιερέας δεν έχει βασιλικό μπορεί να πάρει ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ είδος φυτού τύχει να βρει στο δρόμο του και βέβαια όλα τα φυτά δεν έχουν βακτηριοκτόνες ιδιότητες.
3)Το ακόμη ...χειρότερο είναι ότι ιδιότητες που έχει ο ΜΙΚΡΟΣ αγιασμός όπως ότι δεν χαλάει έχει πολύ περισσότερο ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΙΑΣΜΟΣ που τελείται τη μέρα των Θεοφανείων και οι ίδιες ευχές διαβάζονται και στην ακολουθία του Βαπτίσματος για να ευλογηθεί το νερό. Και βέβαια το νερό της κολυμβήθρας δεν το πίνουμε, υπήρχε όμως ανέκαθεν η συνήθεια στον κόσμο να φυλάει στο εικονοστάσι του το ΜΕΓΆΛΟ αγιασμό από τη μέρα των Θεοφανείων που τον διατηρούσαν ολόκληρο το χρόνο και κάποτε και για χρόνια για ώρα ανάγκης για αρρώστιες κ.λ.π. και ο οποίος ουδέποτε χάλαγε (βρώμιζε). Σημειωτέον ότι στο Μεγάλο Αγιασμό κανένα είδος φυτού δεν εμβαπτίζεται εκτός από το χέρι του ιερέως. Εκτός και αυτό έχει ...αιθέρια έλαια...
4)Πέραν όλων αυτών ο αγιασμός αφού ευλογηθεί στο μπολ αδειάζεται (για τις ανάγκες του πλήθους) σε πολύ μεγαλύτερη ποσότητα νερού το οποίο καθίσταται και εκείνο αγιασμός. Θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι η μικρή εκείνη ποσότητα αποστειρωμένου, έστω, νερού καταφέρνει να αποστειρώνει πολλές φορές και ολόκληρο βαρέλι νερού. Αν είναι έτσι δε χρειάζεται να χλωριώνουμε τις δεξαμενές. Ας βουτάμε ένα κλωνάρι βασιλικού μέσα και θα είμαστε εντάξει.
5)Το προζύμι που γίνεται από αγιασμό ισχυρίζεσαι ότι γίνεται επειδή το νερό είναι αποστειρωμένο. Γνωρίζω όμως νοικοκυρές οι οποίες "πιάνουν" αλεύρι και νερό χωρίς να βαπτίσουν καθόλου βασιλικό βάζουν το μείγμα σε κουβέρτες και πάνω από αυτές το κλωνάρι του βασιλικού που πήραν από την Εκκλησία. Δρά και έτσι ο βασιλικός;
6) Κι αν αυτό δε σε "πείθει" υπάρχει και κάτι άλλο στην πρακτική της Εκκλησίας. Σε πολλά χωριά τη μέρα της μεγάλης Παρασκευής μετά την ακολουθία του Επιταφίου την ώρα των αναγνωσμάτων και ειδικά την ώρα που λέγεται η φράση "μικρά ζύμη όλο το φύραμα ζυμεί" οι νοικοκυρές φρόντιζαν να έχουν μαζί τους αλεύρι που εκείνη τη στιγμή το αναμείγνυαν με νερό (χωρίς φυσικά καμμία άλλη προσθήκη) και μέχρι να τελειώσει η ακολουθία (κάνα 10λεπτο)και να πάνε στο σπίτι τους το μείγμα είχε αυξηθεί και φουσκώσει και χυνόταν στο δρόμο. Αυτό που σου λέω δεν το έχω ακούσει από γιαγιάδες που συνέβαινε στον καιρό τους αλλά το έχω διαπιστώσει ο ίδιος και έχω μιλήσει και με αυτούς που το έζησαν.
Αγαπητέ Μιχάλη 8 Φεβρουαρίου 5.54΄μ.μ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίπα την άποψή μου χωρίς να την επιβάλω. Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να έχει τις απόψεις του χωρίς να δογματίζει. Μίλησα για χλωριωμένα άρα αποστειρωμένα (σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης) και μη χλωριωμένα (οικιακό πηγάδι ή πηγή) νερά και μάλλον δεν το πρόσεξες. Η Κατερίνα έγραφε για αγιασμό με βασιλικό και απάντησα για τον βασιλικό αλλά ούτε αυτό το πρόσεξες. Βακτηριοκτόνες ιδιότητες έχουν πολλά φυτά π.χ. η λεβάντα, οι πευκοβελόνες, τα φύλλα του ευκάλυπτου, της ιτιάς κ.λ.π. Σου θυμίζουν κάτι; Και επειδή χρησιμοποιείς ακραία παραδείγματα, σου απαντώ ότι όχι μόνο του ιερέα τα χέρια έχουν βακτηριοκτόνες ιδιότητες αλλά και τα δικά σου, αρκεί να τα τρίψεις με κλωνάρια από τα φυτά που προανέφερα και που αν ψάξεις βιβλία για βότανα θα βρείς πάρα πολλά.
Κάνε ένα απλό πείραμα αλλά με ειλικρίνεια. Πάρε δυό ίδια μπωλάκια και βάλε ίση ποσότητα νερό από ένα οικιακό πηγάδι ή πηγή ή από μια αρδευτική γεώτρηση. Στο ένα μπωλάκι ανακάτεψε για δέκα δευτερόλεπτα το νερό με ένα κλωνάρι βασιλικό. Το άλλο άφησέ το έτσι. Γέμισε μετά από ένα ίδιο μπουκαλάκι από το καθένα, τάπωσέτα καλά και βάλετα δίπλα-δίπλα στο ίδιο ράφι στο ίδιο ντουλάπι. Το αποτέλεσμα θα το διαπιστώσεις μόνος σου.
Φίλε μου δεν έχω πρόθεση να προκαλέσω το θρησκευτικό σου συναίσθημα. Ως ελεύθερος άνθρωπος έχεις απόλυτο δικαίωμα στα πιστεύω σου. Δύο απορίες όμως έχω:
1.Εκτός από τους πιστούς της Ορθοδόξου εκκλησίας, κανείς άλλος κάτοικος του πλανήτη δεν μπορεί να φτιάξει σωστό προζύμι και να ζυμώσει ψωμί;
2. Επειδή έχω πολλούς γνωστούς που ακολουθούν το παλαιό ημερολόγιο, το πατερικό όπως το λένε, αλλά οι περισσότερες οικογένειες στην επαρχία ζυμώνουνε και μάλιστα με πολύ επιτυχία, τι συμβαίνει με τις ημερομηνίες μικρών-μεγάλων αγιασμών που διαφέρουν μεταξύ τους 13 ημέρες;
Συνεισφέρω στην συζήτηση με ένα βίντεο για τον ελληνικό χειρόμυλο http://www.flokalis.gr/index.php/el/xeiromilos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚακά τα ψέμματα προτιμά κανείς την ευκολία του ηλεκτρικού, αλλά ωστόσο είναι ενδιαφέρουσα η περιγραφή του χειρόμυλου με μυλόπετρες!
Δημητρης απο Σταματα Αττικης
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω τελικα ψηθει για τον αμερικανικο χειρομυλο αλλα πραγματικα διαβαζω τοσα και τοσα σχολια περτι ανεμων και υδατων,αλλα ενα σοβαρο οσον αφορα την προμηθεια πρωτης υλης δεν βρηκα.
Μηπως καποιος ξερει να μου πει που βρισκουμε σιταρι κριθαρι και αλλα δημητριακα σε καλες ποιοτητες/τιμες?
Συγχαρητηρια για τις σημαντικοτατες και εμπεριστατωμενες πληροφοριες.
Δημητρης
Νομίζω πως το κατάστημα Άρκευθος, στην Καλλιθέα, φέρνει και τα δημητριακά που ζητάτε... Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τηλεφωνήσει να το επιβεβαιώσει (βρήκα πρόχειρα τη σελίδα http://www.glykouli.gr/2011-05-18-22-29-50/449-2011-07-20-11-00-21 όπου υπάρχει και το τηλέφωνο).
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για το χειροκίνητο μύλο, μπορώ να πω πως "ψήνομαι" κι εγώ, μιας και σε λίγο καιρό μετακομίζω επαρχία και θα έχω καλύτερη πρόσβαση σε δημητριακά (ευελπιστώ κάποια στιγμή και στα δικά μου). Μόνο που θα ήθελα να ακούσω και σχόλια από το Θεόδωρο - ή κάποιον άλλο- που χρησιμοποίησε/-εί το συγκεκριμένο μύλο για καιρό... οι εντυπώσεις συνεχίζουν να είναι καλές;
Γεια σας κι απο μενα! Ψαχνω κι εγω με τη σειρα μου εναν ηλεκτρικο μυλο που να αλεθει από αλευρι μεχρι σουσαμι(ταχινι) δυστυχως ομως απ' οτι βλεπω ολοι σχεδον οι ηλεκτρικοι αλευρομυλοι ειναι μονο για σιταρι και τιποτα αλλο...Μηπως υπαρχει καποιος ηλεκτρικος μυλος που να αλλαζει τις πετρες για να αλλεσει και καρπους με λαδι οπως το σουσαμι? Κατι δηλαδη σαν του Θεόδωρου αλλά οχι χειροκίνητος κι ουτε να ψαχνω εξτρα μοτερ... να ειναι ετοιμος!Δινω μεχρι 300 ευρω! Ευχαριστώ εκ των πρωτέρων για την απάντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα σας ενα ακομα μπραβο και απο μενα για την δημιουργια του BLOG και για ολες αυτες τις ενημερωσεις-εμπειριες-αποψεις ολων εσας!Θα ηθελα να σας θεσω ενα θεμα συζητησης που με εχει δυσκολεψει ως ενα βαθμο.Μπορω να βρω στο ελληνικο εμποριο χειροκινητο μυλο αλεσης δημητριακων;Οσες πληροφοριες εχω βρει μεσω ιντερνετ δε μπορω να πω οτι τις εμπιστευομαι εν συγκρισει με ολα οσα διαβασα εδω.Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας αλλα και τον χωρο σας Libert.J
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω ενα παλιό μύλο JUPITER Γερμανίας. Κ,αηκε το μοτερ και δεν βρίσκω άλλο. Το κατάστημα που το αγόρασα δεν υπάρχει πια. Μήμπως κάποιος φίλος έχει καμια ιδέα πως μπορώ να το επισκευάσω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαύλος
Φιλε έχω και εγώ το ίδιοτο εέχω πάρει από τον Γκλαβα στην Κυψέλη πρέπει να μην υπάρχει τώρα αλλά και το εργοστάσιο της Γερμανίας ίσως να έκλεισεσε κκαλό σέρβις που κάνουν περιελιξεις μοτέρ μόνο αν γίνει κάτι εάν δεν έχεις βρει ακόμα λύση
ΔιαγραφήΕΚΑΝΑ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΖΕΑ ΔΙΚΗΣ ΜΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΕΣΑ ΣΕ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ.ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΑΛΕΣΕΙ ΖΕΑ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΛΕΝΗ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα μόλις δοκιμασα το χειρόμυλο του www.flokalis.gr! Σε μια ωρα 2 κιλα αλευρι (μια πολυ καλη άσκηση - κανεις και μπρατσα), όσο για το αποτελεσμα ικανοποιητικό θα έλεγα. Το αλευρι που εβγαλα το κοσκινησα πρωτα και εφτιαξα ενα καρβελακι μαυρο ψωμακι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΕΛΕΝΗ σε προηγουμενο σχολιο λεει οτι εκανε αλευρι απο ΖΕΑ. Μηπως ενδιαφερεται να διαθέσει/μοιραστει/πουλήσει αυτό τον σπόρο?
Δημητρης
Φετος βαλαμε για πρωτη φορα σκληρο σιταρι και κρατησαμε λιγο για το ψωμι της χρονιας.Δεν μπορω ομως να βρω πουθενα μυλο να μου αλεσει το δικο μου σιταρι.Σκεφτηκα λοιπον να αγορασω εναν ηλεκτρικο μυλο.Ποιον μου προτεινετε?Αυτος ο γερμανικος ειναι καλος? Συγχαρητηρια για το site!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜία δυσκολία που έχω στην επιλογή μύλου είναι οι πέτρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο Perfecte Gesundheit Shop οι περισσότεροι μύλοι έχουν κεραμικές πλάκες. Μόνο ένας μύλος έχει πλάκες από γρανίτη ο http://www.perfektegesundheit.de/shop/product_info.php?products_id=373&language=en αλλά είναι σημαντικά ακριβότερος. Ξέρει κάποιος τη διαφορά κεραμικής / γρανιτικής πλάκας?
Γιώργος Κ.
Οταν αγορασουμε χυμα σπορους ζεας ή συταριου. Χρειαζετε καποια επεξργασια? π.χ. να τους πλυνουμε κ.τ.λ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒΑΛΑΜΕ ΣΙΤΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΑΛΕΥΡΙ ΟΛΙΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΕΥΡΙ ΑΝΑΚΑΤΕΜΕΝΟ ΜΕ ΠΙΤΟΥΡΟ.ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΘΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΦΛΟΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΑΛΕΥΡΟΥ-ΠΙΤΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΑΚΑΤΕΜΑ...ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΟΒΕΡΟ.ΑΝ ΘΕΛΕΤΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ ΔΙΑΘΕΤΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ 1 ΕΥΡΟ ΤΟ ΚΙΛΟ.ΟΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΕΤΡΟΜΥΛΟ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΥΡΗΤΙΚΑ.2422023363 ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδιά γεια σας, συγχαρητήρια για τη δημιιουργία της ιστοσελίδας σας!!! εγώ αγόρασα αλεύρι από μαυραγάνι και σιτάρι μαυραγάνι, το ψωμί έχει μία ιδιαίτερη καταπληκτική γεύση, θέλω όμως να βρω ένα μύλο, που να έχει διπλή ιδιότητα, εάν υπάρχει, δηλαδή και χειροκίνητο και ηλεκτροκίνητο, που να αλέθει και λιπαρούς σπόρους, μήπως κάποιος γνωρίζει να μου πει, Ευχαριστώ πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Θεόδωρε γειά σας. Συγχαρητήρια για το μπλόγκ σας!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια ερώτηση για τον μύλο που έχετe ηδη αγοράσει (wonder mill junior deluxe)οι πλακες που μπορουν να αλέσουν και ελαιωδεις σπόρους ενδεικνειται για ελιες έτσι ωστε να βλάλουν λάδι? ή απλώς κάνει πολτο την ελιά?
SOS!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μια μικρή παραγωγή σε καλαμπόκι σε ιδιοτική ερασιτεχνική καλλιέργια και ξάχνω κάπου/ή κάποιον στην Αττική ή κοντινά πέριξ με μύλο άλεσης (ακόμα και χειροκίνητο ...θα το κάνω έγώ) να με βοηθήσει με το να αλέσω την μικρή ποσότητα καλαμποκιού που έχω παράξει στην προηγούμενη σοδειά...η ποσότητα είναι μικρή και δεν αξίζει να δώσω 300+ για την αγορά ενός μύλου...Σας παρακαλώ όποιος μπορεί να βοηθήσει και θα κάνω ανταλαγή της βοήθειας με μέρος του αλευριού που θα αλέσω!(trollbin.hood@gmail.com )
Σχετικά με το προζύμι, εχω να πω οτι ακολούθησα την τεχνικη που περιγραφεται σε βιβλίο της κ. Βουτσινά με απλό νερό και αλεύρι Λήμνου απο super-market. Ειναι ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο φτιάχνεις ενα μικρο ζυμαρι, το καλυπτεις με λάδι και το αφήνεις μια μέρα. Την επόμενη προσθέτεις λίγο αλεύρι και νερο, ζυμώνεις και το καλύπτεις λε λαδι. Επαναλαμβάνεις και τριτη φορά. Την τέταρτη μέρα το προζύμι έχει φουσκωσει και είναι έτοιμο για να το αναπιάσεις. Καλό είναι ο άνθρωπος να έχει πίστη αλλα όχι να είναι κολλημένος. Και κάτι άλλο... Τι παιχνίδι είναι αυτό με τη ζέα; Θέλω πολύ να πιστέψω στις αρχαίες, ξεχωριστες ιδιότητές της αλλα το μονοπώλιο και η απαγορευτικη τιμη της 4,40 ευρω το κιλο με κανουν πολυ σκεπτικη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ζεα ειναι ενα ακομη ειδος δημητριακου που καλλιεργητο στην ελλαδα μεχρι το '30, ωσπου ο βενιζελος δια νομου επεβαλλε την καλλιεργεια του σιταριου. το ιδιο συνεβη και με την κλωστικη κανναβη που ηταν ανταγωνιστικη του βαμβακος. θεωρητικως ειναι καλυτερη ολων των σιτηρων αλλα την καλλιεργουν ελαχιστοι και η παραγωγη ανα στρεμμα ειναι χαμηλη, γιαυτο και η υψηλη τιμη. προσφατα ενταχθηκε στις δικαιουμενες επιδοτηση καλλιεργειες, οποτε αναμενεται μελλοντικως αυξηση παραγωγης και μειωση τιμης. γνωμη μου ομως οτι παντα θα ειναι πιο ακριβη οσο και να αυξηθει η παραγωγη της. φιλος μου με προβλημα ανοχης στη γλουτενη, ζυμωνει ψωμακι με αυτη και ειναι πολυ ευχαριστημενος. μια πιθανη λυση ειναι να βρειτε παραγωγο να σας πουλα τον καρπο απευθειας και να τον αλεθετε μονοι σας, ωστε να αποφευγετε τα καταστηματα διατροφης.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.dimtsas.eu/el/products/αλευρόμυλος-μύλος-άλεσης
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε αυτό το link βρήκα έναν αντιπρόσωπο του συγκεκριμένου μύλου στην Ελλάδα. Τον χτυπάει όμως σχετικά στην τιμή.
Νασος
Συγχαρητήρια για το blog
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενημερωτικά όλα όσα γράφονται
Εγώ είμαι παραγωγός σιτηρών φέτος έσπειρα για πρώτη φορά σιτάρι δικκοκο το γνωστό σε όλους (ΖΕΑ) ( Ο σπορος είναι αγορασμένος από Ιταλία και όχι από γερμάνια το λέω γιατί όσοι έχουν ψάξει γνωρίζουν την διαφορά), και έχω προς διάθεση περίπου 300 κιλά σπόρο είτε για σπορά είτε για να γίνει αλεύρι.
Επίσης έχω σκληρό σιτάρι για αλεύρι (φετινής παραγωγής 6ος / 2013 ) αλλά και πλιγούρι από σκληρό σιτάρι.
Όποιος ενδιαφέρεται 697 34 34 014
Αγαπητέ Θεόδωρε, ερευνώ για αγορά μύλου. Έχεις την καλοσύνη να μου/μας πεις τί είδους πέτρες έχει ο WonderMill που έχεις αγοράσει? Διαπίστωσα ότι το 99% των μύλων που κυκλοφορούν χρησιμοποιούν πέτρες από κουρούνδιο/κεραμικό υλικό και μόνο ένας (ο SALZBURGER NATURAL STONE MILL MT 5) έχει γρανιτένιες μυλόπετρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑξίζει η διαφορά τιμής (+200 € περίπου)?
Γνωρίζεις τι περισσότερο προσφέρει η γρανιτένια μυλόπετρα?
Και με την ευκαιρία, έχεις αλέσει σουσάμι για ταχίνι με τον δικό σου μύλο?
Ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια "εφ' όλης της ύλης" για το blog.
Καλημέρα σε όλους. Πριν ένα μήνα αγόρασα εναν μύλο Waldner με μοτέρ και έλυσα το προβλήμα της άλεσης. Το σπιτικό ψωμάκι που φτιάχνω είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! Ειδικά όταν το έψησα στον ξυλόφουρνο του χωριού, ήταν άλλο πράγμα! Το μυλαράκι παιδιά το βρήκα από αντιπ΄ροσωπο της εταιρίας στην Ελλάδα οπότε γλίτωσα και τα πολλά έξοδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://shop.hel-lab-tech.gr/
Γιώργος, Ελασσόνα
Ποιό μοντέλο και πόσο έκανε? Γραψε λεπτομέρειες γιατόι στο λινκ που δίνεις έχει μόνο φωτόγραφίες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κώστα, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους για περισσότερς πληροφορίες και τα διάφορα μοντέλα που διαθ΄ετουν, ανάλογα και με την χρήση που θέλεις να κάνεις. Οι άνθρωποι ήταν πολυ βοηθητικοί μαζί μου, ειδικά στο κομμάτι της άλεσης όπου έχουν μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία. Το μοντέλο που αγόρασα εγώ ήταν από έκθεση και είχε αλέσει κάποια ? κιλά, οπότε το πήρα σαν μεταχειρισμένο €280 και μου το έστειλαν με ACS χωρίς χρέωση. Το μοντέλο είναι Waldner Lady. Καλή τύχη στην αναζήτησή σου!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά από αρκετό καιρό από το τελευταίο σχόλιο, επανέρχομαι στο θέμα των μύλων. Σκέφτομαι σοβαρά την αγορά ενός μύλου Wonder Junior DeLuxe/1 από εδώ:
http://www.dimtsas.eu/el/products/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-wondermill/%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF%CE%B9/%CE%B1%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8C%CE%BC%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%CF%82-wonder-junior-deluxe-1
Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εάν κάποιος μπορούσε να με πληροφορήσει εάν ο εν λόγω μύλος μπορεί να βρεθεί σε ανταγωνιστική χαμηλότερη τιμή, ή εάν από το τελευταίο σχόλιο (Μάρτιος 2014) μέχρι σήμερα έχει προκύψει κάποια καλύτερη εναλλακτική στα ίδια περίπου χρήματα ή και πιο κάτω.
Επίσης με ενδιαφέρει έντονα να βρω στάρι ζέας, μια που αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο έχω μπει σε διαδικασίες αγοράς μύλου.
Ευχαριστώ πολύ όσους απαντήσουν, καθώς και όλους εσάς που με εμπλουτίσατε σε πληροφόρηση με τα σχόλιά σας από την αρχή του άρθρου (Ιούλιος 2009)
Αποστόλης
Λοιπόν, επιτέλους παρήγγειλα τον Wonder Junior DeLuxe/1 από εδώ www.dimtsas.eu και τον περιμένω την Παρασκευή 22.10.2015.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαρακαλώ αν κάποιος στην Αττική (ή και πιο μακριά, εάν υπάρχει οικονομικός τρόπος αποστολής) έχει καλό δίκοκκο σπόρο (απ' αυτόν που τον αποκαλούν ζέα) ας μου στείλει ένα μύνημα στο email arountis@yahoo.com. Επίσης ψάχνω μίγμα για ψωμί Εσσαίων, αν κάποιος μπορεί να μου πει πού θα βρω, θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.
το ψωμι γιατι δεν φουσκονει ξερει κανενας να μου πει φταίει το σιταρι που βαζω εχω δοκιμασει πολλες φωρες δεν λεει να φουσκοσει οπως το αγοραστο
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγουρα δεν ειναι η ιδια ποιοτητα.
ΔιαγραφήΤο δικο σου ειναι ανωτερο.
μπορει αυτος ο μυλος να κανει αμυγραλοβουτιρο οπως αυτος https://www.youtube.com/watch?v=GkuVXfMr6zQ
ΑπάντησηΔιαγραφή