Ιούλιος στο αγρόκτημα

Τι φυτεύουμε, καλλιεργούμε και τρώμε τον Ιούλιο

Σπέρνουμε: Φασόλια, κολοκύθια, αγγούρια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Μεταφυτεύουμε: Αγγούρια, κολοκύθια, μπρόκολα, κουνουπίδια, λάχανα.
Συγκομιδή: Καλαμπόκια, ντομάτες, μελιτζάνες, κολοκύθια, αγγούρια, πιπεριές, φράουλες, φασόλια, μπάμιες, σκόρδα ξερά, κρεμύδια ξερά, βλίτα, αντράκλα, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Ιούλιος στο αγρόκτημα Ιούλιος στο αγρόκτημα

Ιούλιος στο αγρόκτημα Ιούλιος στο αγρόκτημα

Ιούλιος στο αγρόκτημα

Φρούτα: Βερίκοκα, ροδάκινα, αχλάδια, κορόμηλα, καρπούζια, πεπόνια.

Δεντροκομικές εργασίες το μήνα Ιούλιο
Οι δεντροκομικές εργασίες περιορίζονται. Στους ποτιστικούς οπωροκήπους, γίνονται τα αναγκαία ποτίσματα, κυρίως σε αυτά με σαρκώδεις καρπούς. Ανάλογα ποτίσματα είναι απαραίτητα στις φιστικιές, συκιές και καρυδιές.. Συνεχίζονται τα χλωρά κλαδέματα, δηλαδή τα βλαστολογήματα, κορφολογήματα και οι αραιώσεις των φύλλων, αναλόγως των επιδιωκόμενων σκοπών.
Στα σπορεία και στα φυτώρια εξακολουθούν οι συνήθεις καλλιεργητικές εργασίες και εφαρμόζονται οι ενοφθαλμισμοί των πυρηνόκαρπων, ιδίως της αμυγδαλιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, ροδακινιάς και κερασιάς.
Παράλληλα λαμβάνεται πάντοτε μέριμνα για την καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών.
Στις μηλιές και απιδιές εκτελούνται ψεκασμοί για την καταπολέμηση της καρποκάψας και του φουσικλαδίου και στις συκιές με θειασβέστιο ή νικοτίνη για την εξόντωση του κηροπλάστου.
Πηγή: Πλήρης οδηγός του Δενδροκαλλιεργητού-Παράρτημα "Γεωργικού δελτίου" μηνός Ιουλίου 1937

Βότανα: Είναι η εποχή να μαζέψουμε ρίγανη, μυρτιά, αψιθιά, απήγανο, δάφνη, μέντα, δυόσμο, μαντζουράνα, μελισσόχορτο, φασκόμηλο, λεβάντα και άλλα αρωματικά φυτά για να τα αποξεράνουμε.

Γενικές εργασίες και φροντίδες: Επιθεωρούμε τακτικά τα φυτά μας για ύπαρξη εχθρών και ασθενειών. Σκαλίζουμε τα λαχανικά μας και τα λιπάρουμε με φουσκί, κομπόστα ή βιολογικό λίπασμα κατά προτίμηση και εφαρμόζουμε εδαφοκάλυψη. Ψεκάζουμε με χαλκό και θειαφίζουμε τις καλλιέργειές μας ανάλογα με τις ανάγκες.

Για σπόρο: Μαζεύουμε και ξεραίνουμε σπόρους από τα καλοκαιρινά λαχανικά μας όπως ντομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκύθια, καρπούζια, πεπόνια και τα αποθηκεύουμε. Το ίδιο κάνουμε με τα αρωματικά φυτά μας όπως πράσα, κρεμμύδια, σέλινο, μαϊντανό, κόλιανδρο.

Διαβάστε ακόμη:Εντομοκτόνα φάρμακα-Πετρέλαιο νικοτίνη πύρεθρο

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος2/8/09, 4:30 μ.μ.

    Αύγουστο έχουμε μαστοράαααα!!!
    Όχι Ιούλιο!
    Κοίτα και το ημερολόγιο λιγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/8/09, 8:28 μ.μ.

    ΑΓΑΠΗΤΕ BLOGGER CHRIS ΟΤΑΝ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑ BLOG ΣΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΕΣ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΡΑΚΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΓΝΩΣΗΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΚΡΙΒΗ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ.
    ΘΕΟΔΩΡΗ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ.ΕΙΜΑΙ Ο ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΚΑΝΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος7/5/10, 10:03 μ.μ.

    να ρωτήσω, είναι σίγουρο ότι μαζεύουμε τομάτες τον Ιούλιο? Γιατί τον Αύγουστο,απ' όσο ξέρω, στη νότια Ελλάδα που μένω οι τοματιές καίγονται από τη ζέστη. Είναι αλήθεια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι αλήθεια ότι στις νότιες, πεδινές και ξηρές περιοχές της Ελλάδας η καλλιεργητική περίοδος της ντομάτας είναι πρώιμη και ότι τον Αύγουστο οι ντομάτες έχουν πρόβλημα με την πολλή ζέστη. Δεν είναι τυχαίο δε ότι σε αυτές τις περιοχές που παράγουν και βιομηχανική ντομάτα για κονσέρβες τις συλλέγουν όλες τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου.
    Το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζω και εγώ και προσπαθώ να βρω ποικιλίες ανθεκτικές στη ζέστη πρώτα και μετά να κρατήσω το έδαφος και τα φυτά όσο πιο δροσερά μπορώ με διάφορες μεθόδους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να ρωτήσω κάτι. Στη Δυτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ηλεία που τον Ιούλιο οι θερμοκρασίες είναι αρκετά ψηλές, αν φυτέψω κουνουπίδια και μπρόκολα θα αντέξουν ή θα τα κάψει η πολλή ζέστη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οδυσσέα μπορείς να φυτέψεις, αλλά τους θερμούς μήνες θα χρησιμοποιήσεις όπωσδήποτε δίχτυα σκίασης. Όταν η θερμοκρασία κατέβει γύρω στους 23-25 C βγάλτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.