Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Πως φτιάχνω τον δικό μου τραχανά

Έχοντας δικό μου αλεύρι αποφάσισα στις διακοπές μου να φτιάξω ότι ζυμαρικό μπορούσα να φανταστώ, ξεκίνησα λοιπόν από το πιο απλό και παραδοσιακό ζυμαρικό της Ελλάδος, τον τραχανά. Ο τραχανάς έχει θρέψει πολλά παιδιά και σχεδόν όλους τους Έλληνες τα παλιότερα χρόνια. Αυτό υποθέτω πως γινόταν, γιατί ήταν πολύ εύκολος και γρήγορος στην παρασκευή του στο σπίτι και ταυτόχρονα ήταν πολύ θρεπτικός, νόστιμος και εύκολος στο μαγείρεμα, για αυτό και κάθε σπίτι έφτιαχνε τον δικό του τραχανά.

Εγώ δεν τον πολυσυμπαθούσα όταν ήμουν μικρός λόγο του αρώματός του από το γάλα, βέβαια τώρα τελευταία που τον ξαναδοκίμασα άλλαξα γνώμη... Αποφάσισα λοιπόν να μάθω πως γίνετε ο τραχανάς και να φτιάξω τον δικό μου σπιτικό τραχανά με δικά μου υλικά.

Συνταγές για τραχανά υπάρχουν πολλές, μπορείτε να φτιάξετε νηστίσιμο, γλυκό, ξινό τραχανά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Ακόμα υπάρχει και ο τραχανάς με σπασμένο στάρι, ο χόντρος, με πλιγούρι δηλαδή κάτι που θέλω να φτιάξω αργότερα.
Σε πολλές συνταγές τραχανά συνάντησα και σιμιγδάλι, κάτι που εγώ δεν χρησιμοποίησα, μιας και το αλεύρι ολικής αλέσεως που έχω έκανε για τον τραχανά.

Γλυκός τραχανάς
Ο γλυκός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο γάλα. Βράζουμε το γάλα και περιμένουμε να γίνει χλιαρό. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Ξινός τραχανάς
Ο ξινός τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και ξινισμένο γάλα. Βράζουμε το γάλα και το αφήνουμε εκτός ψυγείου σε θερμοκρασία δωματίου. Κάθε μέρα προσθέτουμε και λίγο φρέσκο γάλα στο ξινισμένο γάλα μας. Σε 3-4 ημέρες το ξινόγαλό μας είναι έτοιμο. Αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.
Άλλη πιο εύκολη παραλλαγή για ξινό τραχανά είναι να χρησιμοποιήσουμε γιαούρτι αντί για ξινόγαλα.

Νηστίσιμος τραχανάς
Ο νηστίσιμος τραχανάς φτιάχνετε με αλεύρι και φρέσκο χυμό ντομάτας. Στύβουμε τις ντομάτες μας, αναμιγνύουμε με το αλεύρι μας ρίχνουμε και λίγο αλάτι (αναλόγως την ποσότητα που έχουμε) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας.

Παρασκευή σπιτικού τραχανά

Ζυμώνουμε καλά την ζύμη μας με τα αντίστοιχα υλικά, την σκεπάζουμε με μια βρεγμένη πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί (μια ωρίτσα φτάνει). Μετά κόβουμε την ζύμη μας σε μικρά κομματάκια. Άλλοι την κόβουν με τσιμπιές άλλοι με ένα κουτάλι. Το σχήμα που θα έχουν τα μικρά κομματάκια ζύμης δεν παίζει ρόλο, ρόλο παίζει το μέγεθός τους. Πρέπει να είναι μικρά και ίδια μεταξύ τους σε μέγεθος, για να ξεραθούν γρήγορα και ομοιόμορφα.

Φτιάχνουμε όλο μας το ζυμάρι σε μικρά κομματάκια τα τοποθετούμε σε αεριζόμενο ζεστό μέρος να ξεραθούν σκεπάζοντάς τα με ένα σεντόνι. Δεν ξεχνάμε να τα γυρίζουμε για να ξεραθούν σε όλες τις πλευρές καλά. Αναλόγως το μέγεθός τους, την θερμοκρασία και τον αερισμό τους, τα ζυμαράκια στεγνώνουν σε 2-3 ημέρες. Δεν χρειάζεται να ξεραθούν εντελώς, ας είναι και λίγο μαλακά για να τρίβονται ευκολότερα.

Φτιάχνω σπιτικό τραχανά Φτιάχνω σπιτικό τραχανά
Φτιάχνω σπιτικό τραχανά Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Όταν έχει φύγει η υγρασία τους σπάμε τα ζυμαράκια σε μικρά κομμάτια και τα τρίβουμε στο χοντρό κόσκινο. Ο τραχανάς βγαίνει σαν ψιλούτσικο ρυζάκι.

Φτιάχνω σπιτικό τραχανά Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Άπλωμα και ξήρανση του τραχανά

Μόλις τρίψουμε όλα τα κομμάτια του ζυμαριού, απλώνουμε τον τραχανά τον σκεπάζουμε με ένα ψιλό σεντόνι ή τούλι και περιμένουμε να φύγει η υγρασία του, περίπου μια βδομάδα.
Για να συντομεύσουμε το χρόνο ξήρανσης μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα ανεμιστήρα, που θα φυσάει αέρα πάνω στο τραχανά που έχουμε απλώσει. Όταν στεγνώσει εντελώς τον φυλάμε σε πάνινες σακούλες σε στεγνό, και δροσερό μέρος.

Φτιάχνω σπιτικό τραχανά Φτιάχνω σπιτικό τραχανά

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

41 σχόλια:

  1. για μια ακόμα φορά, έγραψες.
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος11/8/09, 2:54 μ.μ.

    Παντελή ξέρω ότι με διαβάζεις σχεδόν από την αρχή του blog και σε ευχαριστώ για αυτό. Όχι γιατί διαβάζεις προσωπικά εμένα αλλά επειδή σε ενδιαφέρουν πράγματα που ταυτίζονται με την φύση και τον άνθρωπο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ομολογώ οτι πολύ καιρό διαβάζω θέματά σας και χαίρομαι που ασχολείστε με τόσο σημαντικές εργασίες-πληροφορίες..
    κάποια θέματα τα έχω αποθηκεύσει, κάποια τα έχω στα αγαπημένα μου..

    άσχετα αν δέν κάνω σχόλια..

    τα σέβη μου για όσα κάνετε..
    ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια και από μένα, όχι τίποτα άλλο αλλά πεθύμισα τραχανά εδώ που βρίσκομαι, τον ξινό!

    Στα σοβαρά τώρα Θεοδωρή πρέπει να είσαι πολύ ευτυχισμένος και "πλούσιος" άνθρωπος...

    Καλό σου βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος11/8/09, 11:46 μ.μ.

    Ευρύνοοε εγώ τα σέβη μου, ιπτάμενε ολλανδέ φύλαξε την όρεξή σου για το χειμώνα, κάνει ζέστη ακόμα, αύριο θα σου φτιάξω γεμιστά με πλιγούρι αν σου αρέσουν. Τουλάχιστον να θυμηθείς οπτικά τις γεύσεις της Πατρίδας…

    Καλό σου βράδυ και από εμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η γιαγιά μου έκανε τον ξινό τραχανά με σιμιγδάλι και γιαούρτι σπιτικό. Το έκανα κι εγώ πριν χρόνια κι έγινε πολύ νόστιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μόλις σας ανακάλυψα. Συγχαρητήρια! Τόσο για τη χρησιμότητα της θεματολογίας σας όσο και για την εξαιρετικά κατανοητή περιγραφή και παρουσίαση. Σας προσθέτω αμέσως στα προτεινόμενα blog μου. Καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συγχαρητηρια για την σελιδα σας!!Μα πιο πολυ χαιρομαι που στις μερες μας υπαρχουν ακομα ανθρωποι και ποσο μαλλον νεαροτερης ηλικιας που ενδιαφερονται για τετοια θεματα.Εγω μολις δοκιμασα να φτιαξω τραχανα με γιδινο γαλα αλλα δεν εχω αυτο το εργαλειο που τον τριβουν ,γι'αυτο θα ηθελα να ρωτησω εαν υπαρχει αλλος τροπος για να γινει αλλιως να παω να αγορασω αυτο τον ¨τριφτη¨!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε και με τα χέρια να τρίψετε τον τραχανά.Μονο θα πρέπει να τον κόψετε μπουκιτσες όπως λέει η συνταγή και να μην αφήσετε να ξεραθούν παρά πολύ.Αν πχ κάνετε αυτό το πρωί το βράδυ ή το πολύ την άλλη μέρα το πρωί,να παίρνετε
      τις μπουκιτσες λίγες λίγες ανάμεσα στις παλάμες σας και να τις τρίβεται ώστε να έρχονται στο μέγεθος της φακής.

      Διαγραφή
    2. Και στο μουλάρι τρίβεται αλλά με πολύ λίγο πάτημα του κουμπιού ώστε να μη σας γίνει αλεύρι.

      Διαγραφή
    3. Συγνώμη μούλτι έγραψα αλλά μου το άλλαξε

      Διαγραφή
    4. Μπορείτε μόλις ξεραθεί να το βάζετε λίγο λίγο στο μουλτι που κόβουμε το κρεμμύδι τελειώνεις γρήγορα και γίνεται τελειος

      Διαγραφή
  9. Κατερίνα 29 ο τρίφτης δηλαδή η κρησάρα νομίζω ότι είναι απαραίτητα αν σκοπεύεις να φτιάχνεις συστηματικά. Μία βασική λεπτομέρεια για τον τραχανά, πρέπει να είναι ομοιόμορφα τριμμένος αναλόγως όπως τον θέλουμε ψιλό ή χοντρό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έχω πάθει την πλάκα μου με αυτό το blog! Μπράβο στον ιδιοκτήτη του! Θέλω να μάθω ότι έχει σχέση με την παρασκευή ζυμαρικών, ψωμιού, κρασιού κλπ και ήμουν τυχερή που έπεσα εδώ!
    Και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μια ερώτηση όμως. Που βρίσκεις εδώ στην Αθήνα τέτοιο τρίφτη? Έχει δει κάποιος από εσάς κάπου να πουλιέται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγω το ετριψα στο μουλτι και ειναι πολυ ωραιος

      Διαγραφή
    2. ... και στο μούλτι μπορεί να γίνει με ευκολία

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  12. Mαρία, χρόνια σου πολλά κατ'αρχήν. Κρησάρα για τον τραχανά που γράφει ο Θόδωρος, μπορείς να βρείς στην Αθήνα στα μαγαζιά της οδού Αθηνάς ή αν μένεις στην επαρχία, πήγαινε στην πιό κοντινή εμποροπανήγυρη. Θα βρείς στους γυρολόγους που πουλάνε οικιακά σκεύη παλαιότερων εποχών και γεωργικά εργαλεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θυμάμαι σαν παιδί τη θεια μου στο χωριό (Οινόη Ηλείας) να φτιάχνει τραχανα και χιλοπίτες κι εμείς να τρίβουμε τον τραχανα στο κόσκινο... τι ωραία..Ήρθε λοιπόν και η σειρά μου να φτιάξω αφού πλέον μένω κι εγώ σε χωριό της Κρήτης και να βάζω τα ανίψια μου να με βοηθάνε!!
    Πολύ καλή η σελίδα σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ψαχνω εκ μερους ενος μοναστηριου να βρω μηχανη τραχανα πιθανον ηλεκτρικη ξερει κανεις να μου προτεινει καποια?

    Ελενα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/8/11, 9:08 μ.μ.

    Θερμα συγχαρητηρια!Στην τυχη επεσα πανω στο blog...Ηταν μια ευχαριστη εκπληξη!Ηθελα μερες τωρα να φτιαξω μονη μου τραχανα ξινο,ομως δεν ηξερα πως...εχω το ξινογαλα απο το χωριο κ το αλευρι οποτε πιανω δουλεια.Αυτο που μου λυπει ειναι η κρησαρα...τι κανω;Να το τριψω στο χοντρο τον τρυφτη;Και παλι συγχαρητηρια για τις τοσο χρησιμες πληροφοριες!Αποκτησατε μια καινουρια φιλη.Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος9/1/12, 4:54 μ.μ.

    Επειδή φτιάχνω ξυνό τραχανά σε μεγάλη ποσότητα με πρόβειο γάλα εδώ και δύο χρόνια, για τις ανάγκες του σπιτίου μου, θα σας δώσω μία συμβουλή. Ο τράχανάς έχει την ίδια ευπάθεια με το σιμιγδάλι και καλύτερα να τον συντηρήτε σε γυάλινα βάζα στο ψυγείο. Σε αντίθετη περίπτωση και ειδικά όταν υπάρχει αρκετή υγρασία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πιάσει μαμούνια. Έτσι πέταξα φέτος 5 κιλά τραχανά και πραγματικά λυπήθηκα τον κόπο μου και τα υλικά. Δήμητρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εφτιαξα τωρα να τον βαλω στο ψυγειο σε μαξιλαροθηκες?

      Διαγραφή
    2. Στο ψυγείο σε κλειστά δοχεία όταν έχει στεγνώσει καλά, αλλιώς έξω σε μαξιλαροθήκες, πάλι αφού έχει στεγνώσει καλά, σε αεριζόμενο μέρος χωρίς υγρασία

      Διαγραφή
  17. Ανώνυμος5/9/13, 4:36 μ.μ.

    Συγχαρητηρια κ απο μενα ... Οι αναλογίες που αναφέρονται; ποσο αλεύρι ποσο γαλα η γιαούρτι αντιστοιχα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αναλόγως την ποσότητα που θέλουμε να φτιάξουμε π.χ. αν θέλουμε λίγο, βάζουμε ένα κιλό αλεύρι και προσθέτουμε τόσο γάλα ή γιαούρτι ώστε να γίνει το ζυμάρι μας σφιχτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φέτος αποφάσισα να κάνω εγω τον τραχανά μου ,επέλεξα τη δική σου συνταγή-σελίδα,το λάθος που εκανα είναι ό,τι η ζυμη δεν ηταν αρκετα σφιχτή ,θα μου πάρει πιο πολύ χρόνο για να στεγνώσει,όσο για τη φίλη με τα "μαμούνια" προτεινω ,λίγο ψήσιμο στο φούρνο...
    Ευχαριστώ,καλή συνέχεια στην πολύ καλή δουλεια που κάνετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος20/9/13, 10:45 π.μ.

    Τραχανάς σμυρναίικος με ΤΡΑΧΑΝΟΧΟΡΤΟ
    3 κιλά ντομάτες (μπουρνελάκια)
    1 κιλό κρεμμύδια
    5 για0υρτια πρόβια
    1 μάτσο τραχανόχορτο ( είναι φυτό που φυτρώνει στη Χίο και στα παράλια της Μικρός Ασίας
    1 κιλό σιμιγδάλι
    2 μαγιές
    Αλεύρι όσο πάρει για μια καλή και μαλακή ζύμη
    Βράζουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια τα πολτοποιούμαι και τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη βράζουμε το τραχανόχορτο με λίγο νερό όχι πολύ και ρίχνουμε το ζουμί στο μίγμα κρατάμε τα φυλά και τα κλαδάκια θα χρειαστούν
    Βάζουμε τις μαγιές τα γιαούρτια το σιμιγδάλι και το αλεύρι και πλάθουμε τη ζύμη
    Την αφήνουμε στη λεκάνη να ξεκουραστεί γύρω στις 4-5 ώρες καλυμμένη με τα φύλα και τα κλαδάκια του τραχανόχορτου καθώς και με μια κουβέρτα. Όταν ξεκουραστεί η ζύμη κάνουμε μικρές πιτουλες και τις απλώνουμε να στεγνώσουν και μετά τρίβουμε σε κόσκινο. Καλή όρεξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/9/22, 1:11 μ.μ.

      Κι εμείς τον φιαχνουμε ακριβώς τον ίδιο γιατί είμαστε κι εμείς μικρασιατες

      Διαγραφή
  21. Θα κάνω τον τραχανά και θα σου πω αν είναι σαν της μαμάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. αν το φτιάξω με έτοιμο ξινόγαλο κεφιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ακουστε παιδια εγω το ετριψα με το μουλτι μια χαρα χωρις κουραση αλλα επειδη τον εφτιαξα τωρα φοβαμαι να τον αφησω εξω μηπως να τον εβαζα σε μαξιλαροθηκη και μεσα στο ψυγειο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε γυάλινα αεροστεγή 3-4 κιλών, όταν έχει ξεραθεί εντελώς και να το αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος για μακροχρόνια χρήση

      Διαγραφή
  24. Εάν το βάλετε σε μαξιλαροθήκη θά πιάσει μαμουνι.προτιμηστε σακουλάκια καί κατάψυξη η γυάλινα βάζα.Οσο για το τραχανοχορτο στην Κρήτη έχει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιστημονική ονομασία του τραχανόχορτου ή έστω λατινική ή έστω μια καλή φωτογραφία...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος5/8/20, 5:15 μ.μ.

      Ελπιζω να βοηθησω για το τραχανοχορτο.
      https://youtu.be/DHKCo4WTBaI?t=198

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος5/8/20, 5:19 μ.μ.

      Δεν ειμαι σιγουρος για την ονομασια, τη διαβασα σε σχολιο.
      echinophora sibthorpiana έτσι λέγεται το τραχανόχορτο

      Διαγραφή
    4. καλησπέρα σας, echinophora sibthorpiana, έτσι ακριβώς λέγετε και βρίσκετε σ΄όλη την Ελλάδα.

      Διαγραφή
  25. Θα ήθελα να γνωρίζω ποτέ χαλάει ο τραχανάς και τον πετάμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εάν μας πάρει υγρασία και μουχλιάσει ή εάν πάλι πιάσει έντομα, γενικός χωρίς υγρασία σε βάζο χωρίς αέρα μπορεί να διατηρηθεί άνετα για 2-3 χρόνια σε δροσερό μέρος

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.