Παρασκευή σπαστού πλιγουριού
Τι είναι το πλιγούρι
Το πλιγούρι είναι ένα δημητριακό με το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε το ρύζι και τα μακαρόνια. Μέχρι πρόσφατα δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ και δεν ήξερα τι είναι ακριβώς.
Το πλιγούρι ή αλλιώς χόντρος είναι το αλεσμένο, για την ακρίβεια το σπασμένο σιτάρι. Το χρησιμοποιούσαν παλαιότερα για να φτιάξουν τραχανά με αυτό βράζοντάς το με γάλα.
Παλιότερα επειδή δεν υπήρχε εύκολα ρύζι το χρησιμοποιούσαν κυρίως αντί αυτού.
Θα έλεγα ότι σε όλα σχεδόν τα φαγητά που μαγειρεύονται με ρύζι θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με πλιγούρι. Φαγητά όπως οι σούπες, τα ντολμαδάκια, τα γεμιστά, μαγειρευόταν με πλιγούρι τα παλιά χρόνια.
Πως έφτιαχναν πλιγούρι παλιά
Στα παλιά τα χρόνια συνήθως έσπαζαν το σιτάρι στον χειροκίνητο μύλο άλεσης που διέθεταν τα περισσότερα σπίτια.
Πως έφτιαξα το δικό μου πλιγούρι
Εγώ έσπασα το δικό μου στο χειροκίνητο μύλο, πολύ εύκολα και γρήγορα μιας και δεν χρειάζεται πολύ πίεση για αυτήν την δουλειά. Αν ρυθμίσουμε και την απόσταση των πετρών μπορούμε να φτιάξουμε ψιλό ή χοντρό πλιγούρι ανάλογα για την χρήση που τον θέλουμε ή πως το προτιμάμε.
Τι κερδίζουμε, τρώγοντας πλιγούρι
Το πλιγούρι επειδή είναι ουσιαστικά σπασμένο σιτάρι, έχει όλες τις καλές διατροφικές αξίες του σταριού. Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο και η συχνή κατανάλωσή του μπορεί μακροπρόθεσμα να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καθώς και μια πολύ καλή πηγή μεταλλικών στοιχείων αλλά και ιχνοστοιχείων όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και το σελήνιο: http://www.nutritiondata.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5737/2
Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και βιταμίνες, σε σχέση με τα μακαρόνια και το άσπρο ρύζι.
Είναι άριστη πηγή υδατανθράκων για διαβητικούς γιατί ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο ήπια.
Μας χορταίνει ευκολότερα και περισσότερο σε σύγκριση με άλλες τροφές, όπως το ρύζι και οι πατάτες, ενώ μας δίνει την ίδια ενέργεια.
Συντήρηση και αποθήκευση πλιγουριού
Φυλάξτε το όπως όλα τα ζυμαρικά ή τα όσπρια σε δροσερό και σκοτεινό μέρος χωρίς υγρασία.
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι
Στην πραγματικότητα το πληγούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και κοπανισμένο σιτάρι, ενώ χόντρος λέγεται -ανάλογα με την περιοχή- τόσο το πληγούρι όσο και το κοπανισμένο σιτάρι αλλά και το προϊόν που παράγεται αν ανακατευθεί με γάλα και ξεραθεί.
ΑπάντησηΔιαγραφή..Και μου αρέσει πολύ το blog σας, το παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον.
Αυτό ακριβώς είναι και όχι απλά το κοπανισμενο σιτάρι.
ΔιαγραφήHistory of Greek food σε ευχαριστούμε για τις διευκρινίσεις και τα καλά σου λόγια. Παρεμπιπτόντως πολύ ωραία η σελίδα σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι εγώ έφτιαχνα πλιγουρι μέχρι που έσπασε το ενα κοματι απο το μυλο της γιαγιας.Ετσι τώρα αγοράζω έτοιμο....καμία σχεση με το σπιτικό...... προιον.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμη παράκληση να μου πεις τη μύλός ειναι αυτος και απο που τον πηρες.
Η σελιδα σου ειναι μια οαση.
για να μαθαινουν οι νεοτεροι και να αναπολουν οι μεγαλυτεροι.
να΄εισαι καλά...
ολια απο εβρο
Olia δες πληροφορίες για τον μύλο στην ανάρτηση ΦΤΙΑΧΝΩ ΑΛΕΥΡΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟ ΜΥΛΟ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σήμερα τον γλυκό τραχανά στην Μακεδονία τον φτιάχνουν με πληγούρι.2κιλά γάλα για 1 κιλό πληγουρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΒΡΩ ΠΩΣ ΦΤΙΆΧΝΕΤΑΙ Ο ΓΛΥΚΟΣ ΜΕ ΠΛΗΓΟΥΡΙ ΤΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ
ΔιαγραφήΚαλησπέρα!Το σιτάρι που χρησιμοποιείς στο μύλο εχει υποστεί κάποια επεξεργασία ή είναι απευθείας το σιτάρι που πήρες μετα το αλώνι του χωραφιού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΜουλιαζεις, στεγνώνεις στον ηλιο, και μετά το σπας στο μύλο. Αλλιώς δεν είναι πλιγούρι αλλά ζωοτροφη
ΑπάντησηΔιαγραφήΠόσες ώρες το μουλιαζουμε το στάρι για να φτιάξουμε πληγούρι;
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σωστή διαδικασία για πλιγούρι είναι παίρνεις σκληρό σιτάρι, το καθαρίζεις, το βράζεις, το αφήνεις να στεγνώσει, το κοπανάς ώστε να φύγει η φλούδα και μετά το περνάς από το μύλο ώστε να σπάσει ...
ΑπάντησηΔιαγραφή