Παραδοσιακή Ελληνική συνταγή: γεμιστά με πλιγούρι
Η πρώτη κουβέντα που άκουσα όταν είπα ότι θα μαγειρέψω γεμιστά με πλιγούρι ήταν: καλά έχουμε και κότες...
Μετά την δοκιμή... έτσι θα τα φτιάχνω και εγώ, με πλιγούρι...
Δεν θέλω να σας μάθω μαγειρική αλλά πώς να περάσουμε σε ξεχασμένες και πιο απλές γεύσεις, με αρώματα μιας άλλης εποχής...
Τα υλικά για 4-6 άτομα ή αναλόγως πόσο τρώτε...
Προτιμήστε φρέσκα και αν ήταν δυνατόν από τον κήπο σας λαχανικά (γεύση)
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι
- 3-4 ντομάτες
- 2 πιπεριές
- 2 μελιτζάνες
- 1-2 κολοκυθάκια
- 4-5 πατάτες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 ματσάκι δυόσμο
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι αλάτι
- 1 κουταλάκι ζάχαρη
- ½ κουταλάκι φρεσκοκομμένο πιπέρι
Παρασκευή γεμιστών με πλιγούρι
Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και τις πιπεριές και το φυλάμε για καπάκι.
Κόβουμε μια γωνιακή φέτα πάχος ενός δακτύλου στο ένα μέρος τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα φυλάμε για το κλείσιμο.
Χαράσσουμε την εσωτερική σάρκα στο κυκλικό χοντρό μέρος της μελιτζάνας και του κολοκυθιού και αδειάζουμε το περιεχόμενό τους με ένα κουταλάκι.
Το δύσκολο μέρος πέρασε...
Κόβουμε τις πατάτες μας να είναι έτοιμες και φτιάχνουμε την γέμισή μας για τα γεμιστά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη σάρκα που βγάλαμε μέσα από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χτυπημένο πολτό από τις ντομάτες και τα λαχανικά μας. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο. Προσθέτουμε το πλιγούρι μας, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, τη ζάχαρη, και το μισό λάδι, αλάτι, και πιπέρι μας και ανακατεύουμε το μείγμα μας.
Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε εσωτερικά τα λαχανικά μας και τα κλείνουμε με τα κομμάτια που έχουμε κόψει από πριν. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες μας και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι από πάνω.
Αν έχει περισσέψει μίγμα το ρίχνουμε απάνω στα γεμιστά μας.
Ψήνουμε τα γεμιστά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς 2.30 ώρες περίπου. Αν στις 2 ώρες δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό.
Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω πλιγούρι με σπασμένο σιτάρι
Έφτιαξες γεμιστά με πλιγούρι, αλλά μ'έφτιαξες και εμένα ;-) (όπως εξάλλου μου είχες υποσχεθεί στο προηγούμενο σχόλιο...)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλό φαίνεται...
ΑπάντησηΔιαγραφήοι μυρωδιές περάσαν μέσα από την οθόνη.
:)
μια ερώτηση,
το πληγούρι, "φουσκώνει" όπως το ρύζι;
τα γεμίζουμε μέχρι πάνω τα γεμιστά δηλαδή, ή λίγο πιο κάτω;
και επισης μόνο "φτωχή" δε θα χαρακτήριζα αυτή την κουζίνα. ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή"απλή" κουζίνα...
πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.
Παντελή το πλιγούρι φουσκώνει όσο και το ρύζι περίπου, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία γεμίσματος όπως στα απλά γεμιστά με ρύζι
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πάλι Εύγε!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα, είμαι πολύ χαρούμενη που εντελώς τυχαία "έπεσα" πάνω στην ιστοσελίδα σας. Έψαχνα για παλιές ποικιλίες ντομάτας και κοντεύω 2 ώρες να διαβάζω πληροφορίες που νόμιζα ότι δεν θα εύρισκα ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ πολυ
Αννα
Παραδειγματική συνταγή Μαγειρικής Οικονομίας. Απλό, Οικονομικό και πάρα πολύ νόστιμο!
ΑπάντησηΔιαγραφή