Σελίδες

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Παραδοσιακή Ελληνική συνταγή: γεμιστά με πλιγούρι

Η πρώτη κουβέντα που άκουσα όταν είπα ότι θα μαγειρέψω γεμιστά με πλιγούρι ήταν: καλά έχουμε και κότες...
Μετά την δοκιμή... έτσι θα τα φτιάχνω και εγώ, με πλιγούρι...
Δεν θέλω να σας μάθω μαγειρική αλλά πώς να περάσουμε σε ξεχασμένες και πιο απλές γεύσεις, με αρώματα μιας άλλης εποχής...

Τα υλικά για 4-6 άτομα ή αναλόγως πόσο τρώτε...
Προτιμήστε φρέσκα και αν ήταν δυνατόν από τον κήπο σας λαχανικά (γεύση)

  • 2 φλιτζάνια πλιγούρι
  • 3-4 ντομάτες
  • 2 πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες
  • 1-2 κολοκυθάκια
  • 4-5 πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • ½ κουταλάκι φρεσκοκομμένο πιπέρι

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Παρασκευή γεμιστών με πλιγούρι
Κόβουμε το πάνω μέρος από τις ντομάτες και τις πιπεριές και το φυλάμε για καπάκι.
Κόβουμε μια γωνιακή φέτα πάχος ενός δακτύλου στο ένα μέρος τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια και τα φυλάμε για το κλείσιμο.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Χαράσσουμε την εσωτερική σάρκα στο κυκλικό χοντρό μέρος της μελιτζάνας και του κολοκυθιού και αδειάζουμε το περιεχόμενό τους με ένα κουταλάκι.

Το δύσκολο μέρος πέρασε...
Κόβουμε τις πατάτες μας να είναι έτοιμες και φτιάχνουμε την γέμισή μας για τα γεμιστά.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη σάρκα που βγάλαμε μέσα από τις ντομάτες, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες μαζί με το κρεμμύδι.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τον χτυπημένο πολτό από τις ντομάτες και τα λαχανικά μας. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και το δυόσμο. Προσθέτουμε το πλιγούρι μας, το ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο, τη ζάχαρη, και το μισό λάδι, αλάτι, και πιπέρι μας και ανακατεύουμε το μείγμα μας.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε εσωτερικά τα λαχανικά μας και τα κλείνουμε με τα κομμάτια που έχουμε κόψει από πριν. Προσθέτουμε τις κομμένες πατάτες μας και ρίχνουμε το υπόλοιπο μισό λάδι, αλάτι και πιπέρι από πάνω.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Αν έχει περισσέψει μίγμα το ρίχνουμε απάνω στα γεμιστά μας.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Ψήνουμε τα γεμιστά μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C βαθμούς 2.30 ώρες περίπου. Αν στις 2 ώρες δεν υπάρχουν αρκετά υγρά στο ταψί προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό.

Φτιάχνω γεμιστά με πλιγούρι

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω πλιγούρι με σπασμένο σιτάρι

7 σχόλια:

  1. Έφτιαξες γεμιστά με πλιγούρι, αλλά μ'έφτιαξες και εμένα ;-) (όπως εξάλλου μου είχες υποσχεθεί στο προηγούμενο σχόλιο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολύ καλό φαίνεται...
    οι μυρωδιές περάσαν μέσα από την οθόνη.
    :)

    μια ερώτηση,
    το πληγούρι, "φουσκώνει" όπως το ρύζι;
    τα γεμίζουμε μέχρι πάνω τα γεμιστά δηλαδή, ή λίγο πιο κάτω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. και επισης μόνο "φτωχή" δε θα χαρακτήριζα αυτή την κουζίνα. ;)
    "απλή" κουζίνα...
    πλούσια σε γεύση και θρεπτικά συστατικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος17/8/09, 12:19 μ.μ.

    Παντελή το πλιγούρι φουσκώνει όσο και το ρύζι περίπου, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία γεμίσματος όπως στα απλά γεμιστά με ρύζι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος23/1/10, 9:12 π.μ.

    καλημέρα, είμαι πολύ χαρούμενη που εντελώς τυχαία "έπεσα" πάνω στην ιστοσελίδα σας. Έψαχνα για παλιές ποικιλίες ντομάτας και κοντεύω 2 ώρες να διαβάζω πληροφορίες που νόμιζα ότι δεν θα εύρισκα ποτέ.
    Σας ευχαριστώ πολυ
    Αννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παραδειγματική συνταγή Μαγειρικής Οικονομίας. Απλό, Οικονομικό και πάρα πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ