Κέντρωμα δέντρων πως και πότε να γίνεται

Κέντρωμα δέντρων

Τρόπος και εποχή κεντρώματος δέντρων

Τρεις τρόποι είναι που κεντρώνονται όλα τα δέντρα και ημερώνονται.
Ο πρώτος λέγετε εγκεντρισμός, ο δεύτερος εμφλοισμός και ο τρίτος ενοφθαλμισμός.
Όσα δέντρα λοιπόν έχουν την φλούδα τους παχιά και ζουμερή όπως η συκιά, η κερασιά και μερικές ελιές αυτά στην φλούδα κεντρώνονται αλλά θέλουν επιδέξια.
Έχε από πριν ένα ξύλο πελεκημένο σαν παλούκι μικρό από σκληρό ξύλο και αυτό βάνε στη φλούδα σιγά σιγά με πολύ επιμέλεια να μην σχιστεί. Έπειτα έχε το κεντρί έτοιμο και όταν βγάλεις το ξύλο βάλε το κεντρί, αυτός ο τρόπος λέγετε εμφλοισμός.

Τα δε δέντρα που δε έχουν υγρότητα στην φλούδα τους αλλά είναι λεπτή και άνυδρη, όπως η κιτριά, το κλίμα και άλλα ίδια, αυτά σχίζε το ξύλο και βάλε το κέντρωμα, αυτός ο τρόπος λέγεται εγκεντρισμός.
Το δε κεντρί που θέλεις να βάλεις παίρνε το από δέντρο καλό και πολύκαρπο και κόβε το ίσο από το βόρειο μέρος του δέντρου, να έχει απαλά μάτια και τρεις κορυφές ή δύο το λιγότερο. Και ας είναι χοντρό όπως το μικρό σου δάχτυλο και δύο χρονών, γιατί αν είναι ενός, γίνετε γρήγορα αλλά δεν καρπίζει. Έχε το καλά πελεκημένο με κοφτερό μαχαίρι στο κάτω μέρος από τη μία μεριά λεπτό και πρόσεξε να μην βλάψεις την ψίχα του.

Το κόψιμο του φυτού ας είναι ίσα με το σχίσιμο δηλαδή ίσο με δύο δάκτυλα.
Βάλε το ίσα, την φλούδα προς την φλούδα και το ξύλο προς το ξύλο.
Και αφού το κεντρώσεις μη κόψεις πλέον τίποτα από το δέντρο, μόνο σκέπασε το καλά στο κόψιμο με άσπρο πηλό να μη σκάσει.
Όχι μόνο τα άγρια και μεγάλα δέντρα κεντρώνονται αλλά και τα ήμερα και γίνονται χοντρότερα και καλύτερα.
Μάθε δε και αυτό ως αναγκαίο, ότι δεν προκόφτουν τα κεντριά να τα βάλεις την ώρα όπου τα κόψεις από το δέντρο, αλλά πριν από δέκα ημέρες κόφτα στης δεκαέξι του φεγγαριού.

Όταν τα κόψεις από το δέντρο βάλε τα σε ένα σταμνί ή ένα δοχείο πήλινο να μην έχει νερό, μόνο σκέπασέ το καλά να μην ξεθυμαίνουν. Στις 26-27 του φεγγαριού τότε κέντρισέ τα να γίνουν μεγάλα και καρπερά.
Μη κεντρώνεις όταν φυσάει ο βοριάς, αλλά όταν φυσάει ο νοτιάς.
Στο κέντρωμα του ξύλου ωφελεί η βροχή αλλά στη φλούδα κάνει ζημιά.
Ο καιρός του κεντρώματος είναι από τις 15 Μαρτίου έως της 15 Ιουνίου, αλλά όχι ίδιος σε όλους τους χρόνους και τόπους, αλλά κατά τον καιρό και τη περιοχή που βρίσκεσαι.

Γιατί σε άλλο χρόνο είναι ο καιρός πρώιμος και σε άλλο όψιμος και σε άλλες περιοχές έχει πολλή ζέστη και πρέπει να κεντρώσεις γρηγορότερα όταν δακρύζει το κλήμα και τα άλλα φυτά και σε άλλους τόπους έχει ψύχρα, εάν αργήσεις δεν βλάπτει σε τίποτα.
Εάν δε τύχει και θέλεις να φέρεις τα φυτά από μακρινό τόπο, βάλε τα σε δοχείο μπηγμένα σε πηλό και κλείσε το από πάνω καλά να μην ξεθυμάνουν.

Κέντρωμα δέντρων Κέντρωμα δέντρων

Πότε και πώς να κεντρώνεις δέντρα στο μάτι

Τον Μάιο μήνα είναι καλά να κεντρώνεις στο μάτι, εγώ δε και τον Μάρτιο κέντρωσα και πέτυχα. Κάνει καλό να καθαρίσεις καλά το δέντρο, εκείνο που κεντρώνεις στο μάτι.
Κόψε όλα τα κολόριζα να μην εμποδίζουν, το ίδιο και όσα βλαστάρια βγαίνουν από το θυλίασμα και πάνω.

Το κεντρί να είναι από βλαστάρι χρονιάρικο από καλή γενιά και καρπερό. Από αυτό βγάλε το μάτι με ολόγυρα όλη τη φλούδα και το ίδιο κάνε και στο άγριο, ξεφλούδισε και κόψε τόση φλούδα όσο και η ήμερη όπου θέλεις να βάλεις.
Αλλά πρόσεξε να την ξεκολλήσεις επιδέξια, να μην πληγώσεις το ξύλο και να πέσει το ήμερο μάτι πάνω στο άγριο, γιατί αυτό χρειάζεται πολύ γιατί πιάνει αλάθητα.
Και ας είναι οι δύο φλούδες όμοιες και ίσες στο πάχος.
Όταν πιάσει το κέντρωμα βγάλε τα δέρματα και επιδέξια με πριόνι κόψε το άγριο πάνω από το κέντρωμα και όσα άλλα βλαστάρια φυτρώσουν από το άγριο δέντρο.

Κέντρωμα δέντρων Κέντρωμα δέντρων

Ποια ήμερα δέντρα κεντρώνονται με άλλα στην φλούδα και στο ξύλο τους

  • Η συκιά κεντρώνεται στη μουριά και στο πλάτανο
  • Η μουριά στην καστανιά και βελανιδιά
  • Η αχλαδιά στη ροδιά, στη μουριά, στην αμυγδαλιά και κουκορεβυθιά και όταν κεντρώσεις την αχλαδιά στη μουριά γίνονται τα αχλάδια κόκκινα
  • Η μηλιά κεντρώνεται στη κυδωνιά και γίνονται τα μήλα πολύ καλά, είναι εκείνα που λένε στην Αθήνα μελίμηλα. Κεντρώνεται και στη δαμασκηνιά
  • Η δαμασκηνιά στην αχλαδιά και τον πλάτανο, στον οποίο ομοίως γίνονται τα μήλα κόκκινα
  • Η καρυδιά και η λεπτοκαρυδιά κεντρώνονται στην κουμαριά και η τριανταφυλλιά στην ιτιά
  • Η ροδακινιά στην φλούδα της δαμασκηνιάς και της αμυγδαλιάς, η δαμασκηνιά στην μηλιά και κυδωνιά και η κερασιά στην κουκορεβυθιά
  • Η ροδακινιά που κάνει τα κλειστά ροδάκινα στην κερασιά, η κιτριά σε άλλη κιτριά και σε μηλιά και κάνει κιτρόμηλα και σε μουριά και κάνει τα κίτρα κόκκινα και σε ροδιά
  • Η κυδωνιά και αγριοσυκιά κάθε δέντρο δέχονται και κέντρωνε σε αυτές ότι δέντρο θέλεις και γίνεται. Η μοσχοαχλαδιά κεντρώνεται σε μηλιά
  • Το κλήμα κεντρώνεται στην κερασιά και κάνει τα σταφύλια το Μάιο, όταν γίνονται και τα κεράσια

Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

Διαβάστε ακόμη:Ημερολόγιο δενδροκομικών εργασιών

69 σχόλια:

  1. Μπράβο, Συγχαρητήρια, σε επισκέπτομαι συχνά και ακολούθησα πολλές από τις συμβουλές σου στον κήπο μου φέτος και είχα άριστα αποτελέσματα. ερώτηση: πως μπορώ να ξεράνω (για να τα βγάλω αργότερα) κλήματα και ακακίες που δεν χρειάζονται; Άκουσα για χοντρό αλάτι στις ρίζες, τι λες; εχεις να μου προτείνεις κάτι άλλο;
    ευχαριστώ agkathi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαθή συγχαρητήρια και σε σένα για τον κόπο που κάνεις για να φτιάξεις το κήπο σου.
    Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο από πρώτο χέρι.
    Για να ξεράνεις μεγάλα φυτά ή δέντρα θα ρίξεις χοντρό αλάτι που είναι το πιο φτηνό.
    Μπορείς και με ξύδι και με λάδι αλλά στοιχίζουν περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα, έχω ένα κτήμα με ελιές που το απέκτησα προσφατα και έχει μέσα μια γκορτσιά σε τι καρποφόρο δέντρο μπορώ να την κεντρώσω;;Σας βρήκα για πρώτη φορά σήμερα οι ιδέες σας και οι συμβουλές σας ειναι φοβερές!! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Iliodysion συγνώμη που άργησα να σου απαντήσω. Εγώ αν είχα γκορτσιά δεν θα την κέντρωνα. Τις περισσότερες φορές τα άγρια δέντρα αλλά και φυτά έχουν καλύτερες ιδιότητες από τα ήμερα. Και από πλευρά διατροφικής αξίας αλλά και από πλευρά καρπών και προσβάλλονται και πιο δύσκολα από ασθένειες. Εκτός από αυτό έχουν και κρυμμένες ιδιότητες π.χ. η αγριελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψέκασμα κατά του δάκου στην ήμερη ελιά.
    Τώρα εάν θέλεις να την κεντρώσεις, φυσικά κεντρώνεται σε αχλαδιά και θεωρητικά σε ότι κεντρώνεται και η αχλαδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος25/3/10, 8:29 μ.μ.

    άκουσα ότι η γκορτζια δεν κεντρώνετε. Αν την κεντρώσεις θα ξεραθεί. έτσι μου έχει πει ένας παππούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποιο εύκολο κεντρωμα από την Γκοριτσά δεν υπάρχει,αχλάδια να την κάνεις και κατά προτιμιση κοντουλα, κάνει φοβερά αχλάδια,μην κάνεις όμως το λάθος και ρίξεις λίπασμα,την ξερανες

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος25/3/10, 8:30 μ.μ.

    Να ρωτησω πως κεντρώνω ή πως πολλαπλασιάζω ελιές???
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/4/10, 1:11 μ.μ.

    Θοδωρή μπορείς να εξηγήσεις πως η αγριελιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψεκασμό κατά του δάκου στην ήμερη ελιά.
    Ευχαριστώ και καλή συνέχεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε ανώνυμε η καταπολέμηση του δάκου στηρίζεται στη παρατήρηση ότι η αγριελιά δεν προσβάλλεται από δάκο. Η διαδικασία είναι να γεμίσουμε ένα βαρέλι με κλαδιά από άγρια ελιά και μετά νερό μέχρι να καλυφθούν. Ανακατώνουμε ανά διαστήματα και το αφήνουμε σκεπασμένο 5-6 μήνες. Μετά μπορούμε να ψεκάσουμε τις ελιές μας με αυτό το υγρό.
    Η διαδικασία αναφέρεται στο βιβλίο, φυτοπροστασία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα του Γαβριήλ Πανάγου, που είναι από τα καλύτερα Ελληνικά βιβλία στο είδος του.
    Τώρα όσο αναφορά την γκορτσιά (ρωτώντας μαθαίνεις πολλά) η γκορτσιά όπως και ο κράταιγος είναι από τα καλύτερα υποκείμενα για την μηλιά, βλέπεται έτσι η μηλιά ευδοκιμεί και σε ζεστά νότια πεδινά μέρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος15/4/10, 3:08 μ.μ.

    Σε ευχαριστώ για την απάντηση. ήταν πολύ γρήγορη και άμεση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος10/5/10, 1:51 μ.μ.

    Χαιρομαι πολύ που σας ανακάλυψα! Εφάρμοσα ενα βιολογικό φαρμακο στα λουλούδια μου που ήταν μεσα στην μελίγκρα και ήταν καταπληκτικό. Το site σας είναι καλοφτιαγμένο, μπράβο σας. Θα μπορούσατε να με συμβουλευσετε σχετικά με μια αρρώστια που κάνει τον φλοιό του δέντρου να σχίζεται και να μαυρίζει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμε καλό θα ήταν να δει γεωπόνος το δέντρο σου. Μπορεί η αρρώστια να δημιουργείτε από έντομα ή μύκητες. Εγώ θα σου πω τα αναγκαία αν και τα έχω ξαναγράψει….
    Καθαρίζεις τον κορμό του δέντρου σου από τους ξεραμένους φλοιούς πολύ καλά, πίσω από αυτούς θα ανακαλύψεις πολλά έντομα. Κανονικά η διαδικασία γίνεται στρώνοντας και ένα ύφασμα κάτω στη βάση του δέντρου για να απομακρύνουμε και να κάψουμε τα υπολείμματα…. Μετά ασβεστώνεις τον κορμό του με πυκνό διάλυμα ασβέστη, καλό είναι να έχεις προσθέσει και λίγο θειάφι ή χαλκό ανάλογα με το πρόβλημα. Καλό είναι μετά να εφαρμόζουμε και κολλητικές ταινίες στο κορμό του δέντρου.
    Στο ημερολόγιο καλλιεργειών γράφω αρκετές πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε κάθε μήνα στα δέντρα μας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ για την πολύτιμη συμβουλή σας. Στην πολυκατοικία που μένω ο κηπουρός δεν ενδιαφερεται πραγματικά...
    Εύχομαι να είστε πάντα καλά και χάρηκα που βρήκατε λιγο χρόνο και για να μου απαντήσατε.
    Καλή συνέχεια στο έργο σας! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος23/9/10, 10:50 μ.μ.

    γειασας.θελω να κανω και εγω μια ερωτηση.η μουρια ποτε κεντρωνετε και πως,ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/9/10, 4:35 π.μ.

    Μια ερώτηση κ απο μένα. Ποτε μπορώ να πολλαπλασιάσω με βέργες και με ποια διαδικασία μουριά και λεύκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/9/10, 4:06 μ.μ.

    καλησπερα και συνχαρητηρια.Εχω μια λεμονια στην αυλη 7 ετων στην οποια πριν 5 χρονια ειχα ριξει το νερο που αφηνει ο λεβητας στην καμιναδα οταν υγροποιειτε το καυσαεριο.πριν 1 χρονο εκανε 2 λεμονια και μετα τιποτε.τι μπορει να φταιει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/9/10, 4:09 μ.μ.

    επισης εχω μια μανολια 11 ετων 5 μετρα υψος και δεν εχω δει λουλουδι.δεν βλεπω να ειναι υγιης το δεντρο και λεω να το μπολιασω.μπορω να το κανω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Για το φίλο που θέλει να πολαπλασιασει τις ελιες του υπάρχει ο εξης γρηγορος τρόπος. Απο μια ελιά την ανοιξη διαλεγουμε μια κλάρα που εχει τη χρονια αυτή ελιες και δεν την κοψαμε για να μείνει για την επομενη χρονιά. Αφαιρουμε απο τη βαση της σε υψος περιπου 20 εκατοστων το φλοιό σε φάρδος περιπου 3 εκατοστα.Γύρω απο το σημειο αυτο κοβουμε καθετα και τοποθετουμε ενα πλαστικο δοχειο σαν μια μικρη γλαστρα, το δενουμε και το γεμίζουμε με χωμα.Στο σημειο αυτο η κλάρα θα βγάλει ριζες και την αλλη χρονια την κοβουμε απο κάτω και την φυτεύουμε.Ειναι δεντρο ετοιμο να δωσει παραγωγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Έχω λεμονιά που την έκαψε το χιόνι και έγινε άγρια.Πως θα την ξανακάνω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος25/1/11, 2:04 μ.μ.

    Συγχαρητηρια για το site σας. Μια ερωτηση θελω να κανω γιατι δεν βγαζω ακρη. Η γκορτσια σε τι δεντρο μπορει να μετατραπει. Βλεπω αχλαδια. Μπορει κ μηλια? Ναι, οχι? Η' κ τι αλλο ισως. Ευχαριστω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Έχω μία αγραπιδιά 4ων ετών και θέλω να την κεντρώσω σε κάτι άλλο ήμερο. Τι μου προτείνετε και πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος16/3/11, 10:09 μ.μ.

    Η αγραπιδια η αγκοριτσια κεντρωνετε τωρα με ολα τα ειδη αχλαδιας και ολα τα ειδη μηλιας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος20/6/11, 6:40 π.μ.

    καλα θεοδωρε φαε εσυ τον καρπο της γκοριτσας, και αν δεν στεγνωσει το στομα σου (παιζει κ να πεθανεις) πες το μου...και βεβαια κεντρονετε η γκοριτσα....η γκοριτσα φυτρωνει απο σπορους αχλαδιας οι οποιοι προερχονται απο τα κοπρανα ενος ζωου που εχει φαει αχλαδια...σκετα οι σποροι δεν φυτρωνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε ανώνυμε όχι και να πεθάνουμε από γκορτσιά, προτιμώ το κώνειο ή καλύτερα το τάτουλα για να φτιαχτώ και λίγο… ας είμαστε λίγο σοβαροί… μας διαβάζουν αρκετοί για να γράφουμε τέτοια πράγματα…

    Η άποψή μου είναι ότι όλα τα άγρια δέντρα αλλά και φυτά είναι πολύ πιο ανθεκτικά και φαρμακευτικά σε σύγκριση με τα ήμερα. Εκτός αυτού μας χρησιμεύουν σε διαφορετικά πράγματα π.χ. έχω αναφέρει ότι την άγρια ελιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα της για φυτοπροστασία από το δάκο στις κανονικές μας ελιές.
    Για να γίνω συγκεκριμένος έχεις δει εσύ ποτέ αρρώστια ή σκουλήκια στη γκορτσιά;
    Για να μη μιλήσω για τη γονιμοποίηση των αχλαδιών που χρειάζονται διαφορετικές ποικιλίες για να γονιμοποιηθούν.
    Εγώ δεν είπα ότι δεν κεντρώνεται η γκορτσιά… απλώς προτιμώ να έχω και άγρια δέντρα στο κτήμα μου, για πολλούς λόγους. Ναι θέλω και πικραμυγδαλιά που είναι απαγορευμένη στο Usa…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος19/8/11, 1:47 μ.μ.

    Φίλε Θόδωρε με λένε Βαγγελη.. θα ήθελα να σε ρωτήσω πως μπορώ να πολλαπλασιάσω μια γκοριτσιά… μπορώ να το κάνω από τα μικρά αχλαδάκια που έχει αύτη την εποχή? Και πως γίνεται αυτή η διαδικασία. Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος12/9/11, 11:38 π.μ.

    Καλημέρα. Περίπου από το 2004-2005 είχα φυτέψει το σπόρο από 1μήλο και έπιασε.Αυτό είναι κανονική μηλιά ή χρειάζεται μπόλιασμα για να βγάλει καρπούς; Αν ναι, με τι πρέπει να το μπολιάσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. καλησπερα σας γνωρισα σημερα και ηθελα να σας κανω και εγω μια ερωτηση εχω μια ελια στην αθηνα και θα ηθελα να μου πειτε ποια εποχη μπορω να κανω αυτο το κεντρωμα να το πω που χαραζης με προσοχη την φλουδα του κλαδιου για 6-7 ποντους την βγαζεις και δενεις την σακουλα με το χωμα γυρω της, και για ποσο καιρο την αφηνω και αν πρεπει να την εχω ανοικτη η κλειστη πανω κατω ωστε να κραταει την υγρασια μεσα της σας ευχαριστω εκ τον προτερων αλεξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγγελική30/9/11, 4:06 μ.μ.

    Γειά σας, θέλω να σας ρωτήσω πώς μπορώ να πολλαπλασιάσω μια μανώλια (grandiflora gallisoniensis) για να τη φυτέψω;;; ποιά είναι η διαδικασία;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος2/10/11, 9:58 μ.μ.

    πως κοβω ψηλα ξερα χορτα απο ενα χωραφι που ειναι χρονια παρατιμενο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site σας και το ενδιαφέρον που έχετε . Έχω μια βερυκοκια απο κουκούτσια που φυτρώσαν. Είναι δυο ετών και την έχω σε γλάστρα. Μπορεί να διατηρηθεί εκεί; Πρέπει να κανωκατι για να κάνει βερυκοκια; Ευχαριστώ Μαρία.

    Επίσης, αν φυτεψω κουκούτσια κερασιων θα γινουντο ίδιο δέντρο; Απ´ όσο καταλαβαίνω μάλλον όχι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλημερα,συγχαρητηρια για τον εκπληκτικό ιστότοπο ειμαι καινούργιος στο διαδύκτιο και πιστεύω οτι βρήκα μια μεγάλη παρέα με κοινό τη μεγάλη αγάπη γιά τη φύση.
    Απόκτησα ενα περιβολι με μηλιές και καστανιές καπου στο πηλιο που ειναι παρατημένο.Θέλω να μάθω πως μπορώ να κεντρώσω καστανιές (δέντρα μικρά το πολύ 4 χρονων) ευχαριστω pilioritis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος24/10/11, 10:09 μ.μ.

    ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!SIMERA ANAKALIPSA TO SITE SAS (PSAHNONTAS GIA PLIROFORIES POU AFOROUN TO EMPOLIASMA SYKIAS)KAI DEN MPORO NA KSEKOLLISO!POLY KALI DOULEIA EXETE KANEI.MIPOS THA MPOROUSATE NA MOU DOSETE PLIROFORIES???

    EUHARISTO Z.v.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. εχω μια κορομηλια βανιλια αλλα ειναι αυτα τα κορομηλα που ειναι για μαρμελαδα, γιατι μολις ωριμαζουν μαλακωνουν και δεν μου αρεσουν για φαγητο, τι μπορω να κεντρωσω και πως σαυτο το δεντρο?Στη συκια τι δεντρο μπορουμε να κεντρωσουμε? Σας ευχαριστω εκ των προτερων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. καλησπέρα σε όλους
    έχω ένα κτήμα με 30 ελιές 30 ετών κι επειδή θα ασχοληθώ με άλλη καλλιέργεια θέλω να μεταφυτέψω τα δέντρα.
    χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΤΟ SΙΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ... ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΜΕΓΑΛΑ Κ ΜΙΚΡΑ ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΦΗΣΩ Η ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΟ ΔΕΝΤΡΟ? ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΚΛΑΔΕΨΩ ΛΙΓΟ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΕΣ ΛΑΙΜΑΡΓΑ Κ ΠΟΛΥ ΠΥΚΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. gia sas .tha ithela ki ego na sas rotiso gia tis amigdalies pos polaplasiazonte ke pote?
    \

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος24/1/12, 2:44 μ.μ.

    Εχω σκοπο να νοικιασω μια οικια που γυρω της υπαρχουνε ροδακινιες...ειναι βλαβεροι οι ψεκασμοι που θα γινονται,οταν γινονται για μενα και την οικογενεια μου????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος15/3/12, 6:16 μ.μ.

    Καλησπερα με ποιο φυτο μπολιαζεται η κορομηλια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Γειά σας και συγχαρητήρια γιά τό ωραίο site. Το παρακολουθ'ω πολύ καιρό καί βρίσκω χρήσιμα πράγματα. Ηθελα να ρωτήσω αν μπολιάζεται η αγριομουριά. Στήν Κω τήν λένε συκαμινιά.
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Αγγελική9/4/12, 12:38 π.μ.

    Συγχαρητήρια! Μου έχετε λύσει πολλές απορίες χωρίς να το γνωρίζετε. Ένα "παράπονο" μόνο θα κάνω. Επειδή τυχαίνει να διαβάζω πάντα τα σχόλια που ακολουθούν ένα άρθρο για να μην επαναλάβω κάποιο ερώτημα που έχει ήδη τεθεί και απαντηθεί, παρατηρώ ότι αρκετά ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί. Πιστεύω ότι όταν φτιάχνεις ένα blog ή ένα site το κάνεις για να μοιραστείς τις γνώσεις σου και να βοηθήσεις άλλους. Το να απαντάς σε όλους (ΚΑΙ στους ανώνυμους) τους επισκέπτες του blog σου δείχνει ότι τουλάχιστον σέβεσαι τους αναγνώστες σου. Παρόλα αυτά και πάλι συγχαρητήρια, καθώς παραμένετε ένα απ΄τα πιο κατατοπιστικά blogs που έχω συναντήσει μέχρι τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Καλησπέρα,

    ήθελα να σας ρωτήσω αν μια καρυδιά φυτεμένη σε απόσταση μισού μέτρου από τριώροφο κτίριο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στι κτήριο με το ριζικό της σύστημα

    ενδεικτικά σε τι απόσταση πρέπει να βρίσκεται?

    ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος9/5/12, 9:48 μ.μ.

    Στο μισο μετρο απο τοιχο, κανενα δεντρο δεν μπορει να μπει. Γινεται να αναπτυχθει μονο απ την μια πλευρα; Δεν γινεται...
    Η καρυδιά, ειναι 20 μετρων δεντρο, με αλλο τοσο πλατος με τεραστιο ριζικο συστημα και με πολλες ριζες κοντα στην επιφανεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος10/5/12, 9:34 π.μ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ..
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΩΜΑ ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ;;!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος13/6/12, 11:29 π.μ.

    Γεια τους φιλους που ρωτανε για την γκορτσια. Ειναι κριμα να μην εκμεταλευτειτε τον καρπο της και να την μπολιασετε. Δοκιμαστε μαρμελαδα απο τον καρπο της γκορτσιας (μοσφιλια στα κυπριακα) και θα με θυμηθητε. Αλλα και ο καρπος της εχει πολυ ωραια γευση οταν ωριμασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. καλησπέρα!!!θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τα κυπαρισσάκια μου..έχουν αρχίσει να ξεραινονται από μέσα και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει...έχετε καμιά ιδέα!?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. καλησπέρα!!!θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση για τα κυπαρισσάκια μου..έχουν αρχίσει να ξεράινονται από μέσα και δεν ξέρω τι μπορεί να φταίει!!!έχετε καμιά ιδέα!?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος24/3/13, 3:07 π.μ.

    Έμενα όμως που κάποιος γςίτωνας μου ρίχνει αλάτι στα δέντρα από τη δίπλα αυλή, πως μπορώ να προστατευθώ; Έχει πολλά χρόνια αυτή η ιστορία, κουράστηκα να φυτεύω δέντρα στην αυλή μου απο εκείνη την πλευρά και να τα ξεραίνουν συνέχεια. Παρακαλώ χρειάζομαι τη βοήθεια σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος28/5/13, 3:28 π.μ.

    στη συκια τη μπορουμε να μπολιασουμε εκτοσ απο συκια.το ιδιο και στην κυδονια.πχ μπορο να βαλο στη συκια ματι απο ελια .εχω αγοραση μια αχλαδια διαφασα οτι ειναι σιωιθοσ μπολιασμενες σε κιδονια αμα αφισο ενα απο κατω και το πολαπλασια ισοσ μπορεσο και κανω και κυδονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος16/7/13, 2:05 μ.μ.

    Αγαπητοι αναγνωστες και χρηστες , εχω να δοσω μια συμβουλη για να ξερανετε καοιο η κατι που δεν χρειζεται η εμποδιζει με κατι που εν κανει ομως ΖΗΜΙΑ σε αλα γειτωνικα το πρωτο που ξερω ειναι να αλειψης τον φλιο με βενζινη ΜΙΚΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ μενα σφουγγαρακι, ΑΛΑ και ριξτε καυτο νερο στην ριζα ,,,,,, αυτα αργουν λιγακι,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος13/2/14, 5:28 μ.μ.

    Σαν γεωπόνος όταν είδα αυτή τη δημοσίευση ξεράθηκα στα γέλια και θα εχω να το λέω και στα παιδιά μου να γελάνε κι εκείνα! Συμβουλευτείτε κανέναν πρίν αρχίσετε να γράφετε αρλούμπες!!
    Θέλω να δω φωτογραφία με αμπέλι μπολιασμένο σε κερασιά, συκιά σε πλάτανο, μουριά σε καστανιά, αχλαδιά στη ροδιά και ότι άλλη βλακεία αναφέρετε....

    Ένας Γεωπόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος14/2/14, 5:35 μ.μ.

    Άγνωστε "Ένας γεωπόνος", σε λάθος παραλήπτη απευθύνεσαι. Αν ήσουν πιό προσεκτικός θα έβλεπες ποιός τα έγραψε αυτά και ας φρόντιζες τότε, να τον βρεις και να του τα πεις. Για να σε διευκολύνω ... Πηγή: Γεωπονικόν-Αγάπιου μοναχού του Κρητός

    Ένας μη γεωπόνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κύριε Κώστα ευχαριστώ για το σχόλιο...
      πολλά από αυτά είναι αρκετά περίεργα και ίσως όπως το θέτεται και εσείς ανόμοια....
      ίσως κάναν κάτι διαφορετικά δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω....
      Είχα σκοπό φέτος να κάνω το πείραμα να μπολιάσω σταφύλι σε ελιά και του χρόνου σε κερασιά που λεν ότι κάνει και τα σταφύλια τον Μάιο τα οποία είναι καλά για το συκώτι...
      Αν τα καταφέρω θα αναφέρω.... έπρεπε ίσως να το έχω δοκιμάσει πριν χρόνια...

      Διαγραφή
  51. Ο "γεωπονος" ολη μερα θα γελα με τα παιδια του, μ αυτα που βλεπει γυρω του. Αυτος ειναι ο τροπος που σκεφτεται και λειτουργει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος6/11/15, 10:14 μ.μ.

    Καλησπέρα, έχω έναν ελαιώνα και θα ήθελα να σας ρωτήσω πως μπορώ να απαλλαγώ ΟΡΙΣΤΙΚΑ από τις γκορτσιές (αγριοαχλαδιές) που ξεπετάγονται εδώ κι εκεί...
    Το κτήμα είναι βιολογικής καλλιέργειας.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Καλησπέρα συγχαρητήρια για τον ενημερωτικό ιστότοπο θέλω να ρωτήσω μια κυδωνιά που έχω με ποιά δένδρα κεντρώνεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο αναφέρει:
      Η κυδωνιά και αγριοσυκιά κάθε δέντρο δέχονται και κέντρωνε σε αυτές ότι δέντρο θέλεις και γίνεται
      δεν το έχω κάνει βέβαια... και ίσως το ψάξω με την πρώτη ευκαιρία λίγο παραπάνω γιατί φαίνεται ενδιαφέρον από πολλές απόψεις...

      Διαγραφή
  54. Καλημέρα.Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ποια μουρια εννοειτε οτι κεντρωνουμε συκια και αχλαδια η ημερη πλατυφυλλη. 'η τη αγρια δλδ αυτη που κανει μουρα ; και ποιο μηνα ;φχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα. Θέλω να ρωτήσω το εξής.εχω μια άγρια μουρια ,κεντρωνεται πάνω της κλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Για κλήμα δεν γνωρίζω εάν κεντρώνετε σε μουριά, μιας και δεν το αναφέρουν πουθενά τα παλιά βιβλία.
    Το κλήμα κεντρώνετε σε ελιά, πλάτανο και κερασιά πάντως και σε κερασιά κάνει τα σταφύλια το Μάιο μήνα και τα σταφύλια της κάνουν και καλό στο συκώτι. Διάβασε και εδώ --- https://www.ftiaxno.gr/2015/02/dentra-kai-kentromata.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ΕΧΩ ΜΙΑ ΝΕΡΑΤΖΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΗΤΑΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΩΣΩ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΕΥΧΑΡΞΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εννοείτε ότι σας έχει χαλάσει πλέον το πάνω μέρος του δέντρου που ήταν πορτοκαλιά? Μπορείτε να κεντρώσετε πιο χαμηλά στο κορμό της νεραντζιάς

      Διαγραφή
  59. Έχω μία ροδιά 3 ετών ενώ γεμίζει άνθη δεν δένει κανένα ρόδι, έχω ρωτήσει αρκετούς και γεωπόνους χωρίς αποτέλεσμα.
    Μήπως έχεις καμμιά ιδέα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Καλησπερα μπορω να μπολιασω κερασια σε βυσσινια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. (Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας)

    Μπορώ τώρα τον Αύγουστο να μπολιάσω
    α.) άγρια Μουριά σε ήμερη και άγρια Συκιά σε ήμερη;
    β.) με ποια μέθοδο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. ΕΧΩ 2 ΡΟΔΙΕΣ, Η ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΥΝΟΡΟΔΙΑ 10 ΕΤΩΝ, ΠΩΣ ΤΗΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΩ? Η ΑΛΛΗ ΚΑΝΕΙ ΡΟΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ, ΕΙΝΑΙ 6 ΕΤΩΝ, ΤΙ ΚΑΝΩ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος2/5/22, 10:10 π.μ.

    Μπορώ να κάνω άγρια συκιά μουριά. Και πως

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.