Οι κότες και η εκτροφή τους
Τις κότες πρέπει να τις βάζουμε σε κοτέτσι θερμό καλά κλεισμένο και που να το φτάνει ο καπνός του σπιτιού. Στους τοίχους του κοτετσιού κάνουμε τις φωλιές για να γεννούν οι κότες, από σανίδες και από κάτω στρώνουμε άχυρα για να μην πέφτουν σε σκληρό μέρος τα αυγά και σπάζουν. Μπήχνουμαι δε και ραβδιά στους τοίχους για να κουρνιάζουν οι κότες.
Στις κότες βάζουμε να τρώνε φάρο βρασμένο ή κεχρί ή πίτουρα ή ήρα από σιτάρι. Αυτή είναι η καλύτερη τροφή.
Επίσης τους βάζουμε και χλωρά φύλλα από τριφυλλόκλαδο που τις κάνουν πολύ γόνιμες. Όταν κάνουν αυγά οι κότες πρέπει να προσέχουμε να μην τρώνε τσίπουρα γιατί γίνονται στείρες.
Τις κότες που τρώνε τα αυγά τις ξεσυνηθίζουμε με τον εξής τρόπο:
Βγάζουμε το ασπράδι του αυγού και στο κρόκο μέσα βάζουμε γύψο υγρό που θα κοκαλώσει. Και έτσι όταν λιχουδέψουν να φάνε το αυγό δεν θα βρίσκουν τίποτα και γρήγορα θα κόψουν την συνήθεια να τρώνε αυγά.
Οι κότες γίνονται παχύτατες όταν τις έχουμε μέσα σε κοτέτσι σκοτεινό και ζεστό και τους μαδήσουμε τα μεγάλα φτερά. Τους δίνουμε δε να τρώνε κιθαράλευρο ζυμωμένο με νερό. Άλλοι τους δίνουν κριθάρι και αλεύρι από ήρα ή κριθάρι και σπόρο λιναριού μαζί με αλεύρι από αφρυγάνιστο κριθάρι. Άλλοι βάζουν και αλεύρι και μερικοί χύνουν και κρασί μέσα. Άλλοι μουσκεύουν σιτάλευρο σε κρασί και το δίνουν στις κότες. Οι περισσότεροι τις τρέφουν με κεχρί.
Όποιος θέλει να κάνει κότες πρέπει να διαλέξει αυτές που γεννάνε πιο πολύ. Καταλαβαίνουμε τις πιο πολύγονες από την πείρα και άλλα σημάδια. Γενικά οι ξανθωπές κότες και όσες έχουν μονά δάχτυλα και μεγάλα μάτια και λειρί ορθό, καθώς και όσες έχουν μαύρα φτερά και είναι μεγαλόσωμες, μπορούν εύκολα να κρατούν τα κοκόρια από πάνω τους και γεννοβολούν καλύτερα και κάνουν μεγάλα αυγά, από τα οποία βγαίνουν και μεγάλα πουλιά.
Σε κάθε σπίτι δεν πρέπει να τρέφονται περισσότερες από 50 κότες, γιατί όταν είναι στεναχωρημένες ψοφούν. Τα κοκόρια πρέπει να είναι το 1/6 από τις κότες.
Η αναπαραγωγή της κότας
Τα αυγά πρέπει να τα παίρνουμε αμέσως μόλις γεννήσουν και να τα βάζουμε σε δοχεία με πίτουρα. Όταν θέλουμε να κλωσήσει η κότα στρώνουμε καθαρά άχυρα στη φωλιά της και βάζουμε ανάμεσα και ένα σιδερένιο καρφί. Καθώς λένε τούτο την προφυλάγει από κάθε ζημιά. Στις καλές κότες βάζουμε όχι περισσότερα από 23 αυγά, στις καλύτερες λιγότερα, ανάλογα με την δύναμή τους.
Πάντοτε όμως πρέπει να είναι μονός ο αριθμός των αυγών και να αρχίζει το κλώσσημα όταν μεγαλώνει το φεγγάρι, δηλαδή από την πρώτη ημέρα έως της 14 του σεληνιακού μηνός. Για κλώσσημα πρέπει να βάζουμε αυγά που έχουν γεννηθεί από την εποχή που αρχίζει να φυσάει ο ζέφυρος έως την φθινοπωρινή ισημερία. Δηλαδή από της 20 του Φεβρουαρίου έως της 5 Οκτωβρίου. Για αυτό τα αυγά που γεννιούνται αυτή την εποχή τα χωρίζουμε για να τα βάλουμε στην κλώσα. Όσα αυγά γεννιούνται πριν ή μετά την εποχή αυτή είναι ακατάλληλα για κλώσημα, όπως και όλα τα πρωτότοκα. Γιατί είναι άγονα ή είναι ατελή τα πουλιά της.
Η καλύτερη εποχή για το κλώσσημα, είναι η Ανοιξιάτικη ισημερία, δηλαδή από τις 6 του Απρίλη. Πρέπει δε να βάζουμε κλώσες τις κότες που είναι προχωρημένες σε ηλικία γιατί γεννούν λιγότερο και όχι τις νέες και γερές που μπορούν να γεννούν. Οι καλύτερες για το γεννοβόλημα κότες είναι οι χρονιάρικες, ιδίως όμως οι δίχρονες. Δεν πρέπει να βάζουμε για κλώσες τις κότες που έχουν από πίσω νύχι σαν του πετεινού, γιατί τρυπούν τα αυγά. Αφού βάλουμε τα αυγά στη φωλιά, μπάζουμε μέσα και την κότα και την κλείνουμε για να τα ζεστάνει όλη την ημέρα και όλη τη νύχτα. Το πρωί και το δειλινό ανοίγουμε τη φωλιά και βάνουμε στη κλώσα τη συνηθισμένη τροφή και νερό και κατόπι πάλι την κλείνουμε. Όσες κότες δεν μπαίνουν μόνες τους στη φωλιά τις αναγκάζουμε να μπουν.
Τα αυγά τα καταλαβαίνουμε αν έχουν πουλί εάν τα κοιτάξουμε στον ήλιο, αφού τα κλωσήσει η κότα 4 ημέρες. Αν φαίνονται μέσα κλωστές και σαν να έχει αίμα, το αυγό θα κάνει πουλί. Αν όμως το αυγό είναι διαφανές, θα είναι άγονο και πρέπει να το αντικαταστήσουμε με άλλο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε ότι θα χαλάσουν τα αυγά αν τα στριφογυρίσουμε σιγά-σιγά πολλές φορές. Γιατί από αυτό δεν παθαίνουν καμιά βλάβη. Την ίδια ημέρα δεν πρέπει να βάζουμε μόνο μία κότα να κλωσήσει αλλά 3 ή 4 μαζί. Και τα πουλιά που βγαίνουν πρέπει να παίρνουμε από την κάθε κλώσα και να τα δίνουμε σε εκείνη που έβγαλε λιγότερα πουλιά. Τα αυγά της τελευταίας αυτής, όσα δεν έχουν βγάλει πουλιά, τα μοιράζουμε στις άλλες κότες που κλωσάζουν ακόμη, για να ζεσταθούν μαζί με τα άλλα και να βγάλουν πουλιά. Στην κότα αυτή που έβγαλε τα λιγότερα δε πρέπει να δίνουμε περισσότερα από 30 κλωσσόπουλα. Τις κότες τις πειράζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο το κρύο.
Τα αυγά τα δοκιμάζουμε αν είναι καλά με τον εξής τρόπο: τα βάζουμε στο νερό και όσα είναι λειψά μένουν από πάνω και είναι άχρηστα, όσα δε είναι γεμάτα πάνε στον πάτο. Δεν πρέπει να κουνάμε τα αυγά για να τα δοκιμάσουμε, γιατί με το κούνημα χαλάει το έμβρυο που έχουν μέσα τους.
Μερικοί βάζουν στις κότες να κλωσήσουν και ξένα αυγά. Η κότα κλωσάει αυγά του φασιανού, όπως και τα δικά της σε 21 ημέρες.Του παγονιού και της χήνας σε 29. Πρέπει επομένως να λογαριάζουμε, όταν βάνουμε στην κότα τέτοια αυγά ότι θα τα κλωσήσει 7 ή 8 ημέρες ύστερα από τα δικά της.
Πως τρέφονται τα κλωσόπουλα
Τα πουλιά μόλις βγουν τα βάζουμε μέσα σε κοφίνι και τα κρεμούμε πάνω από λίγο καπνό. Τις 2 πρώτες μέρες δεν τους δίνουμε τροφή και βουλώνουμε το δοχείο όπου βάνουμε την τροφή με σβουνιά. Στα κλωσόπουλα τις πρώτες 15 ημέρες δίνουμε την εξής τροφή. Αλεύρι με σπόρο από κάρδαμο μουσκεμένα σε κρασί και νερό. Θυμιατίζουμε δε και το κοτέτσι με ένα από τα φάρμακα που διώχνουν τα ερπετά. Έως τις 40 ημέρες τα πουλιά πρέπει να είναι πάντα κάτω από σκεπή και σε πάρα πολύ ζεστό κοτέτσι, γιατί τα πειράζει πάρα πολύ το κρύο.
Εάν δέσουμε κάτω από τις φτερούγες της κότας απήγανο δεν τις πειράζει ούτε ο αγριόγατος ούτε η αλεπού, ούτε κανένα άλλο άγριο ζώο.
Για να γεννούν και να κάνουν οι κότες μεγάλα αυγά
Οι κότες γεννούν μεγάλα αυγά εάν κοπανίσουμε ένα κοχύλι της Λακωνίας και το ανακατέψουμε με πίτουρα και κατόπιν τα ζυμώσουμε με κρασί και τα δώσουμε στις κότες. Επίσης εάν δώσουμε στις κότες να φάνε 20 δράμια κοπανισμένο κοχύλι με μιάμιση οκά πίτουρα. Μερικοί για να κάνουν αυγά λιώνουν κοκκινόχωμα και το ανακατεύουν με την τροφή. Οι κότες δεν απορρίχνουν αν ψήσουμε ασπράδι από αυγά και το ζυμώσουμε με άλλα τόσα τριμμένα ξερά σταφύλια φαγουλάτα και τους τα δώσουμε να τα φάνε πριν από άλλη τροφή.
Ο Αγάπιος μοναχός γράφει για το πώς να γεννούν κάθε μέρα οι κότες:
Δίνε τους να τρώνε ρύζι με τη φλούδα και τα άνθη της τσουκνίδας και εάν δεν είναι άνθη ας τρώνε τις κορφές τους. Βράσε τη βρώμη ή το κριθάρι ή ότι άλλο ταΐζεις τις κότες, με το σπόρο της τσουκνίδας και με το καρπό αυτό τάιζε τις κότες, να γενούν κάθε ημέρα.
Η Maria Thun στο βιβλίο της the biodynamic year αναφέρει ότι τάιζε τα χηνάκια τους όταν ήταν μικρή, με ένα καλάθι φρέσκιες τσουκνίδες κάθε μέρα και ότι όλα έμεναν υγιή και αναπτύσσονταν σωστά.
Πως διατηρούνται τα αυγά
Τα αυγά τα διατηρούμε το χειμώνα στα άχυρα και το καλοκαίρι στα πίτουρα. Άλλοι τα ξεπλένουν με νερό και τα αλείφουν με αλάτι ψιλό και έτσι τα διατηρούν. Μερικοί τα βαφτίζουν σε χλιαρή άλμη, τα αφήνουν 3-4 ώρες και κατόπιν τα βγάζουν και τα χώνουν μέσα σε πίτουρα ή άχυρα. Από τα αυγά που βάζουμε μέσα σε άλμη ή αλάτι μερικά χαλούν. Καταλαβαίνουμε δε ποιο είναι γεμάτο αυγό και πιο δεν είναι όταν τα βάλουμε μέσα σε νερό. Τα λειψά στέκουν από πάνω και τα γεμάτα πάνε κάτω.
Πως θεραπεύονται από αρρώστιες οι κότες
Τα μάτια της κότας θεραπεύονται αν τα αλείψουμε από έξω με γυναικείο γάλα ή με χυλό αντράκλας. Η αν τα αλείψουμε με κοπανισμένο αμμωνιακό αλάτι, ή κύμινο ανακατωμένο με άλλο τόσο μέλι και κατόπιν την βάλουμε στον ίσκιο.
Όταν έχουν διάρροια οι κότες τις γιατρεύουμε αν τις δώσουμε να φάνε πριν από άλλη τροφή μια χούφτα αλεύρι και άλλο τόσο κερί ανακατωμένο με κρασί. Η ζουμί από μήλα ή κυδώνια βρασμένα. Τις ωφελούν δε και τα ψητά μήλα ή κυδώνια.
Για να γιατρευτούν από τις ψείρες οι κότες, τις αλείφουμε με κύμινο καβουρδισμένο και άλλα τόσα ξερά σταφύλια ανακατωμένα και κοπανισμένα μαζί, κατόπιν δε με κρασί. Έπειτα τις ξεπλένουμε με ζουμί από βρασμένα άγρια λούπινα.
Οι κότες πιάνουν κόρυζα από το ακάθαρτο νερό για αυτό πρέπει να τους δίνουμε καθαρό. Τις γιατρεύουμε από την κόρυζα αν κόψουμε σε ψιλά κομμάτια σκόρδα και τα βάλουμε σε ζεστό λάδι και ξεπλύνουμε το στόμα της. Αν το φάνε το φάρμακο αυτό καλύτερα, γιατρεύονται. Επίσης τις ωφελεί η αγριοσταπίδα ανακατωμένη με ρόβι, καθώς και η σκιλλοκρεμμύδα, όταν τη φάνε καθαρισμένη και μουσκεμένη στο νερό και ανακατωμένη με αλεύρι. Αν έχουνε όμως περισσότερη κόρυζα τις χαρακώνουμε με μαχαίρι στο κατωσάγωνο και ζουλίζουμε γύρω από τα μάτια, τις πληγές δε που έγιναν τις τρίβουμε με ψιλό αλάτι. Μερικοί τις θυμιατίζουν με ρίγανη και ύσσωπο και θυμάρι, κρατώντας από πάνω από το θυμίαμα το κεφάλι τους ή μουσκεύουν ρίγανη στο νερό και τους δίνουμε να πιούν.
Μερικοί καθαρίζουν το κοτέτσι, τις φωλιές και τις ίδιες τις κότες με θειάφι και κατράμι και δαδιά. Στις φωλιές βάνουν και ένα κομμάτι σίδερο ή κεφάλι από καρφί και κλωνάρια δάφνης. Η δάφνη είναι για να μην πειράζονται οι κότες από τα αστραπόβροντα.
Οι πετεινοί
Πρέπει να διαλέγουμε τους πιο πολεμικούς πετεινούς. Τους καταλαβαίνουμε ποιοί είναι από την πείρα και από άλλα σημάδια. Οι καλύτεροι πετεινοί είναι εκείνοι που έχουν σφιχτό κορμί, κόκκινο λειρί, κοντή μύτη και είναι όμορφοι και έχουν μαύρα μάτια και σκουλαρίκια τρανταφυλλόμορφα και λαιμό δυνατό και είναι παρδαλοί και έχουν πόδια λεπιδωτά και περισσότερο παχιά παρά μακριά και τα νύχια τους είναι στερεά και σουβλερά και έχουν πυκνή και μεγάλη ουρά. Επίσης δε όταν είναι θυμώδεις και φωνακλάδες και δεν νικιούνται εύκολα όταν πιάνονται. Και όσοι δεν δίνουν αφορμή για μάχη, αλλά όταν τους επιτεθούν υπερασπίζονται με δύναμη. Ακόμα όσοι δεν φεύγουν από τα βλαβερά ζώα αλλά όταν τα ιδούν να επιτίθενται στις κότες τα εμποδίζουν. Στους πετεινούς δίνουμε τροφή σπόρο από τριφυλλόκλαδο και φύλλα χλωρά ή βρεγμένα σε νερό που τα τρέφουν όχι λιγότερο από τα χλωρά.
Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανού Βάσσου/Γεωπονικό-Αγάπιου του Κρητός
Διαβάστε ακόμη:Τροφές για κότες
Θεόδωρε καλησπέρα, διαβάζοντας τις τελευταίες σου αναρτήσεις αλλά κι όλες τις άλλες σκέφτομαι πόσο χρήσιμες είναι στις δύσκολες μέρες που μας περιμένουν. Μήπως κάποιοι από εμάς που έχουμε ένα σπιτάκι στα χωριά μας ξαναγυρίσουμε εκεί κι αρχίσουμε να ζούμε με αυτά που θα παράγουμε όπως ζούσαν οι γονείς μας ή οι παππούδες μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα είσαι καλά ήδη έχω προωθήσει τη σελίδα σου σε συγγενικό πρόσωπο
που ασχολείται με τη γεωργία.
Καλές απόκριες.
Ξανθή ελπίζω να μην μας περιμένουν τόσο δύσκολες ημέρες. Θεωρώ όμως ότι όσοι ασχολούνται με ένα αγρόκτημα, ή καλλιεργούν βιολογικά, τα ζώα στο κτήμα είναι απαραίτητα για στο βιολογικό περιβόλι. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε (εκτός της κοπριάς τους) μέχρι και για να απαλλαγούμε από διάφορα ανεπιθύμητα έντομα στο περιβόλι μας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύω δυστυχώς όμως, ότι και πολλοί άνθρωποι που ζούνε στα χωριά δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις. Τι να το κάνω αν ταΐζω τις κότες μου με καλαμπόκι που μπορεί να είναι μεταλλαγμένο ή επιβαρυμένο με τόσα χημικά; Να φάω το αυγό τους ;
Να μιλήσω για το γάλα που δε θέλω να πιστεύω ότι όλοι δίνουν οιστρογόνα στις αγελάδες για να κάνουν περισσότερο γάλα… Έχει δημοσιευτεί καμιά ανάλυση αν υπάρχουν οιστρογόνα στο γάλα που πίνουμε;
Nνομίζω ότι στην Ελλάδα κάποτε πρέπει να σοβαρευτούμε εμείς οι απλοί πολίτες πρώτα…
Γεια σας , είχα βάλει την κλοσσωμηχανη με 60 αυγά κάποια βγήκαν μια χαρά κάποια όμως τα βρήκα μέσα στο αυγό νεκρά, υγρασία ήταν στο 83% η θερμ 38,1 . Ποιος είναι ο λόγος που τα πουλάκια αυτά δεν τρύπησαν το τσόφλι ενώ τα υπόλοιπα το έκαναν . Ευχαριστώ
ΔιαγραφήΝομίζω πως θα πρέπει να έχεις στην κλωσσομηχανή σου στους 37,7oC. Να ελέγξεις την θερμοκρασία και με ένα δεύτερο θερμόμετρο.
ΔιαγραφήΤι ωραία που τα λες!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα σου διηγηθώ γεγονός από το χωριό μου που μας εξόργισε κι εμένα και το σύζυγο.
Πριν χρόνια αν θυμάσαι γινόταν πολύ μεγάλος σαματάς για τις διοξίνες.
Είμαστε καλοκαίρι στο χωριό , ορεινό 1000 υψόμετρο, και μας έρχεται μαι απαίσια μυρωδιά από κάψιμο διάφορων σκουπιδιών (πλαστικών κλπ).
Εξοργίζεται ο σύζυγος και βάζει τις φωνές γιατί πριν λίγη ώρα μας έλεγαν κάποιοι ότι αλίμονο σε μας που ζούμε στην πόλη και αναπνέουμε τα καυσαέρια και τρώμε τα κοτόπουλα με τις διοξίνες.
Δεν είχαν καταλάβει βέβαια τι ανάπνευσαν αυτοί εκείνη τη στιγμή από το κάψιμο των πλαστικών.
Καταλαβαίνεις λοιπόν ότι δεν υπάρχει γνώση αλλά ούτε και πρόθεση να μάθουν, το μόνο που υπάρχει είναι το συμφέρον το προσωπικό δυστυχώς από άκρη σε άκρη αυτού του τόπου!!
Κι όσο σκεφτόμαστε κουτοπόνηρα θα παραμένουμε σε στασιμότητα!!
Μετά από 10 χρόνια Ξανθή νομίζω ότι είχαμε πάρει παράταση.... πως περνάν τα χρόνια για εμάς του ανθρώπους...
ΔιαγραφήΘεόδωρε, καὶ πάλι συγχαρητήρια!!! Οἰκοδομεῖς ἕναν ἰστότοπο "διαμάντι" γιὰ μᾶς τοὺς "θέλειν ζεῖν ἀνθρώπινα". Πάντως καὶ ἐγὼ εὔχομαι νὰ μὴν ἔρθουν δύσκολες ἡμέρες...ἀλλὰ δὲν ξέρω ἄν τὸ κατάλαβες μιλᾶμε σὲ λάθος χρόνο. Ἦρθαν οἱ δύσκολες ἡμέρες!!! ἁπλὰ εἶναι μόνο ἡ ἀρχή... Ὁ ρόλος τῆς σελίδας σου εἶναι ἀκουσίως προφητικός...Θὰ τὸ καταλάβουν καὶ πολλοὶ ἀκόμα... ἀλλά θὰ εῖναι ἀργά. Συγχαρητήρια καὶ πάλι. Σοῦ εὔχομαι ὅλα τὰ καλὰ τοῦ Θεοῦ σὲ σένα καὶ στὴν οἰκογένειά σου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημήτρη αν και η ερώτησή σου είναι σε λάθος ανάρτηση θα σου απαντήσω εδώ.Εαν το πρόβλημα σου είναι μόνο οι γάτες μπορείς να ρίξεις στα παρτέρι καφέ ή φλούδες από πορτοκάλια ή λεμόνι. Οι γάτες δεν θα ξαναπλησιάσουν αρκεί εσύ να ρίχνεις συχνά π.χ. κάθε 2 εβδομάδες. Ταυτόχρονα θα λιπαίνρνεις και τα φυτά σου έτσι, ο καφές είναι από τα καλύτερα λιπάσματα. Το δεντρολίβανο το θεωρώ λίγο δύσκολο να ξεραίνεται εύκολα η λεβάντα όμως είναι δύσκολο φυτό και θέλει ειδική περιποίηση και χώμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήEleni το έχω ακούσει και εγώ ότι παλιά έβαζαν γαλαζόπετρα στο νερό τους. Πιστεύω για αντί μικροβιακούς λόγους. Επειδή δε γνωρίζω τη δοσολογία γιατί λογικά θα ήταν πολύ μικρή η αναλογία, θα έλεγα μη το τολμήσετε αν δεν ρωτήσετε έναν ειδικό. Από την άλλη αν προλάβω και ανοίξω κάποιο βιβλίου σχετικό επί του θέματος ίσως βρω κάτι…
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεόδωρε, σε ευχαριστώ... περιμένω την απάντηση σου!! Μένουμε εκτός Αθηνών και σκεφτόμαστε να φτιάξουμε ένα κοτετσάκι για τα αυγουλάκια μας... αν βρεις χρόνο, σε παρακαλώ ενημέρωσε με, σε παρακαλώ επίσης αν μπορείς, δες αν γίνετε αναφορά και για ιώδιο... το βιβλίο είναι αυτό που αναφέρεις στο τέλος του πόστ;; γράφει και τον εκδοτικό οίκο; Σε ευχαριστώ...
ΑπάντησηΔιαγραφήkalhspera paidia...shmera anakalypsa ayth thn selida.anazhtwntas gnwseis peri klwsas.exw ena kotetsi me arketes kotes...kapoia stigmh eixa agiksh tis 250.h alepou omos den h8ele na me afhsh kai etsi exw ftash shmera na exw kamia dekariaxroniares alles 20 prp dixrones kai kamia 40ria mwra.....megalwmena twra kai ayta....prin 20 hmeres eida 3 na klwsane.ola einai mhxanhs fysika.kai afhsa ta ayga kai oi kotes ka8onte.ayto egine deka aygoustou.pote na perimenw poulakia.kai ean genhsoune mporo na valw alla ayga na synexish na klwsaei afou prwta ths parw ta mikra kai ta dwso stis dyo pou exoun kamia dekaria ayga kai oi dyo mazi ?h mia einai gerodemenh kai exei 15 ayga nomizw twra.
ΑπάντησηΔιαγραφήIppokampe καλημέρα διάβασε και το άρθρο που έχω γράψει. Δεν πειράζουμε τα αυγά ούτε τα κουνάμε για να δούμε αν έχουν πουλάκια μέσα, ποτέ. Τη 10η μέρα αν θυμάμαι καλά, τα κοιτάμε (προσεκτικά πάντα) στον ήλιο να δούμε αν έχουν πουλάκια μέσα. Να μεταφέρουμε τη κλώσα μπορούμε αλλά δε ξέρουμε πάντα πως θα αντιδράσει… Η κότα δε ξανακάθεται κατευθείαν να κλωσήσει, σκοπός της είναι μόλις βγουν τα πουλάκια να τα μεγαλώσει
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχω μια επείγουσα απορία. Έχω ένα κοτέτσι με 50 κότες που τις αγόρασα από τον ίδιο παραγωγό και έχει δύο εβδομάδες που τις έβαλα.Ξαφνικά άρχισαν να τρώγονται μεταξύ τους. Να τσιμπάει η μια την άλλη. Τι μου προτείνετε να κάνω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να βοηθήσω στην προηγούμενη απορία μου οι κότες άρχισαν παράλληλα με την τάση κανιβαλισμού που τις διακρίνει να γεννάνε και αυγά. Και επιπλέον στο κοτέτσι δεν υπάρχει κόκορας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε μάλλον εσύ, μόνος σου, έδωσες τη λύση στο πρόβλημά σου. Αν ήταν 50 γυναίκες κλεισμένες σε ένα σπίτι δεν θα τρώγανε η μία την άλλη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια ξανασκέψου το απλή λογική δεν είναι…..
Έχω γράψει για τις αναλογίες αρσενικών θηλυκών…
Πάντως εκτός από τις υποθέσεις, γιατί ρωτάς εμένα και όχι αυτόν που τις αγόρασες ή τέλος πάντων ένα κτηνίατρο…. Εγώ δυστυχώς ένα blog στο internet έχω μόνο…
Δεν είναι δυνατόν να έχω συναντήσει όλες τις ασθένειες των φυτών και των ζώων όσο και να θέλω να βοηθήσω….
Τέλος πάντων ελπίζω να βοηθώ με το δικό μου τρόπο όσο μπορώ….
Αγαπητέ Θόδωρε, ψαχνω θεραπεία για μια κοτούλα μου κι έτσι πέτυχα το ιστολόγιό σου καθώς και άλλες ιστοσελίδες σχετικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ξέρω γιατί σου γράφω τώρα. Από την έρευνά μου στο διαδίκτυο τη θεωρώ καταδικασμένη δυστυχώς. Έχει διάρροια πολλές μέρες τώρα και τα φάρμακα δεν την πιάνουν. Της ξεκίνησα νέα αγωγή αλλά δε νομίζω να αντέξει να την τελειώσει. Είναι θέμα ημερών...Είμαι πολύ στενοχωρημένη όπως και με κάθε κοτόπουλο που μου αρρωσταίνει, καθώς τα έχω για ζώα συντροφιάς, τα υπεραγαπώ και φυσικά δεν τα έχω για σφάξιμο.
Μπράβο για αυτά που γράφεις. Σίγουρα μπορώ να βρω γενικότερες συμβουλές που θα μου χρησιμεύσουν.
εαν θέλετε ποιο κόκκινο κρόκο
ΑπάντησηΔιαγραφήπροσθέστε λίγο κόκκινο πιπέρι στη τροφή και οι κρόκοι των αυγών είναι πιο κόκκινοι και ζωηροί
y.g συγχαρητήρια για την πολύ καλή σελίδα.
ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΑΥΓΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω πάρει 6 κότες και 1 πετεινό εδώ και μια βδομάδα, όλα πήγαιναν καλά με τα αυγά , πήρα σε 6 μέρες 8 αυγά, (χειμώνας γαρ)
άρχιζα να τις βγάζω και έξω από το κοτέτσι μετά την 3 μέρα για κάνα 2-3 ώρες ελεύθερες, αφού βοσκήσουν επιστρέφουν πίσω μόλις αρχίζει να βραδιάζει απο μόνες τους και μπαίνουν στο κοτέτσι.
Εχθές το βραδάκι που πήγα να τις κλείσω είδα ένα αυγό στη φωλιά,δεν το πήρα με τη προϋπόθεση το πρωί να το πάρω μαζί με τα άλλα που ίσως γεννήσουν.
το πρωί όμως αυγό δεν υπήρχε!
τι μπορεί να έγινε;;
έψαξα για υπολείμματα αλλά δεν υπήρχε ίχνος
τι έγινε αραγε;
πριν από μενα δεν πήγε σίγουρα κανένας άλλος
Παιδιά καλησπέρα πολύ καλή η παρέα σας έχω να σας κάνω μια ερώτηση.Μήπως γνωρίζετε που μπορώ να βρω βιολογικές ζωοτροφές για κότες;;είμαι από περιοχή της Αττικης και θα προτιμούσα εαν είναι δυνατόν να είναι στην περιοχή των Μεσογείων.Ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήγια σας έχω 35 κότες και δεν γεννάνε καθόλου αβγά περνώ 1 αβγό κάθε 5 μέρες τι μπορεί να φταίει? τους δίνω να φάνε διαφορα χόρτα που μαζεύω από το χωράφι μου υπάρχει περίπτωση να φταίει αυτό? τι μπορώ να κανω ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα. Παρατηρώ εδώ και λίγο καιρό, πως στο κοτέτσι υπάρχουν αυγά, αλλά είναι όλα τρυπημένα, άλλα μισοφαγωμένα.. Η ασφάλεια είναι μεγάλη, και έτσι αποκλείω το γεγονώς καρακάξας ή άλλου σαρκοφάγου. Μάλλον τα τσιμπάνε οι ίδιες οι κότες, αλλά γιατί; Τόσα χρόνια τις είχα,και είχα έως και 100 αυγά την εβδομάδα. και τώρα δημιουργήθηκε το πρόβλημα..
ΑπάντησηΔιαγραφή"kalantze" δε μας λες την ηλικία που έχουν οι κότες σου. Αν είναι 4,5-5 μηνών κάνουν αυγά αραιά και που. Αν είναι μεγάλες υπάρχει πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Samsung" προσωπικά θα κοιτούσα αν τα χορταίνει η τροφή που τα ταΐζεις. Ίσως και να τους λείπει το ασβέστιο και τρώγοντας τα τσόφλια να το παίρνουν από εκεί. Καλό είναι πάντως να συμβουλευτείς ένα κτηνίατρο. Στο μεταξύ θα πρέπει να καταφύγεις στο τέχνασμα του "γύψινου αυγού", για να σταματήσει η επίθεση στ΄ αυγά σου.
Καλησπέρα. πολυ και χρήσιμο το άρθρο σου προβάλης την παράδθση. Μου αρέσει, μετην άδειά σου να κλέψω όχι τις κότες, αλλά την φωτογραφία τους!...
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδιά δύο ερωτήσεις... πρώτον έχουμε ενα κοκκορα 2 μηνων που φτερνιζεται, τωρα εχει ελλατωθει το φτερνισμα του αλλα ακομα επιμενει.Τι μπορω να του δωσω;Εκτος βεβαια απο φαρμακα.Μου ειπαν οτι το πρωτο αυγο δεν πρεπει να καταναλωθει και τα επομενα να τα αφηνουμε 2 ημερες και μετα να τα τρωμε, ισχυει κατι τετοιο;Ευχαριστουμε εκ των προτερων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΙΚΟΣ
Γειά σας παιδιά πρίν απο κανα 3 μηνο αποφάσισα να βάλω και εγώ κότες..έχω όμως ένα μικρό πρόβλημα μέχρι τώρα με έχουν ψοφήσει 3 κότες τις οποίες βρήκα φαγωμένες στο πίσω μέρος τους απότι παρατήρησα οι υπόλοιπες κότες την είχαν τσιμπίσει για να την φάνε τη μπορώ να κάνω για αυτό ..ευχαριστώ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να μειώσουμε την επιθετικότητα μεταξύ τους προσθέτουμε στα 10 κιλά φύραμα μια καλή χούφτα αλάτι.
ΑπάντησηΔιαγραφήξερει κανεις αν η μεθοδος του να κλεινεις 3-4 κοτες μεσα στο κοτετσι με ισαριθμες φωλιες με αυγα ειναι αποτελεσματικο στο να τα κλωσσανε?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποτελεσματικό είναι να "φυλακίσεις" την κότα με τα αυγά κάτω από ένα καφάσι, με τροφή και νερό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦυσικά δε θα την αφήσεις μέχρι να βγουν τα πουλιά, αλλά θα αλλάζεις κάθε 2-3 μέρες με άλλες κότες.
Η καλύτερη λύση πάντως είναι να βρεις μια γνήσια χωριάτικη κότα η μια γαλοπούλα.
δεν κινδυνευουν να ψοφησουν ετσι? γιατι εχο τις 6 κοτες μου εδω και δυο χρονια και δεν θα θελα να ψοφησουν...
ΑπάντησηΔιαγραφήΌχι δεν πρόκειται να ψοφήσουν. Αρκεί να ελέγχεις τακτικά για φαί και νερό. Όταν βρεθούν σε αυτή τη θέση τα ένστικτά τους θα ξυπνήσουν και θα αφιερωθούν στ΄αυγά. Και φυσικά να αλλάζεις τις κότες όπως είπαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω πολυ. σιγουρα θα το δοκιμασω
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα μένω στην Αθήνα και θα ήθελα να μάθω μερίκες πληροφορίες για τις κότες επειδή σκέφτομαι να αγόρασω μια και να την βάλω στο πίσω μέρος της αυλης μου.Σε τι ηλικία ξεκίνουν να κάνουν αυγα?και η φωλία ειναι απαραιτητη για να κάνει αυγά? αν ναι πως μπορώ να φτιάξω μια χωρις αχυρα?
ΑπάντησηΔιαγραφήη κοτα δεν χρειαζεται αναγκαστικα αχυρο στη φωλια. εγω οταν τις ειχα αμολητες πηγαιναν κατω απο θαμνακια ή σε γωνιτσες με φυτα και τα καναν εκει. παντως ισως θα πρεπε να παρεις 2, να εχουν παρεα. δεν ειναι οπως ο σκυλος ή η γατα.νομιζω ότι αρχιζουν να γεννουν μετα τον 5ο 6ο μήνα. καλο θα ήταν το μέρος που θα την/τις εχεις να εχει χωμα για να τρωνε και εκει. στη φωλια που θα εχουν να εχεις ενα αβγο(σημαδεμενο) για να το βλεπουν και να μην σταματησουν να κανουν εκει. αυτα εχω αποκομισει απο τις δικες μου. ελπιζω να σε βοηθησα.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα πουλια απο τα αυγα κοτας που τα γενναει φθινοπωρο και χειμωνα γιατι ειναι ακαταλληλα για κλωσσημα? αν και αναφερει κατι το ποστ απο πανω, θα μπορουσε καποιος να δωσει διευκρινισεις? επισης ι κοτα κανει να κλωσσησει το χειμωνα αυγα πχ χήνας ή γαλοπουλας? αν ξερει κανεις ας βοηθησει παρακαλω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘοδωρε γεια σου
ΑπάντησηΔιαγραφήΕβαλα σε κλωσσομηχανη 28 αυγα κοτας και στις 21 ημερες βγηκαν 7 πουλια. Περιμενα αλλες 4 ημερες και δεν βγηκε κανενα αλλο. Εσπασα τα αυγα για να δω τι γινεται και απο τα 21 που εμειναν τα 9 ειχαν πουλια τα οποια ομως ηταν νεκρα.Επειδη σκοπευω να ξαναβαλω μπορεις να μου πεις γιατι δεν βγηκαν?
Ευχαριστω
Η μηχανή σου γυρίζει τα αυγά αυτόματα ή τα γύριζες με το χέρι; Η θερμοκρασία, στο μέρος που είχες τη μηχανή μήπως είχε διακυμάνσεις; Η υγρασία σε τι επίπεδα ήταν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΌλα αυτά θέλουν έλεγχο, προσοχή αναλόγως τη μηχανή που χρησιμοποιείς.
kalispera apo germania xristo me lene kai tha ithela na rotiso pos kanoume (mixani gia na klosaita auga)
ΑπάντησηΔιαγραφήοχι η μηχανη δεν γυριζει αυτοματα. Τα γυριζω χειροκινητα καθε μερα κατα 1/4. Η μηχανη μου δεν εχει αλλες ενδειξεις πλην της θερμοκρασιας. Φυσικα και βαζω νερο για υγρασια
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια πολλα μπραβο για την φανταστικη δουλεια. μηπως ξερει καποιος πως κοβουν τα φτερα απο τις φραγκοκοτες για να μην πετουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήωραιο το αρθρο, περιεκτικο και αναλυτικο. οι εμφυλοστερεοτυπικες αναλογιες ομως "Ανώνυμε μάλλον εσύ, μόνος σου, έδωσες τη λύση στο πρόβλημά σου. Αν ήταν 50 γυναίκες κλεισμένες σε ένα σπίτι δεν θα τρώγανε η μία την άλλη; " σε τι βοηθανε περαν απο το να εκνευριζουν μια καθ΄ολα καλοπροαιρετη αναγνωστρια;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπαρχει καπιος νομος ο οποιος να περιοριζει τα κοτετσια σε μεγαλουπολεις;;; ! κοτα θα μπορεσει να μου αποφερει αυγα ή πρέπει να παρω και 2ή;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεόδωρε γεια σου. Είσαι τρομερός. Δίνεις τις γνώσεις σου δωρεάν και με περίσσευμα αγάπης. Η αγάπη γι αυτό που κάνουμε είναι οδηγός στις πράξεις μας. Αν δεν τ' αγαπάς αυτό που κάνεις δεν πετυχαίνει ποτέ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλους όσους έγραψαν πριν από μένα σχόλιο. Ο καθένας έχει κάτι αξιόλογο να προσθέσει. Θα δικαιολογήσω το φίλο που παρομοίωσε τις κότες χωρίς κόκορα με γυναίκες. Δεν το έκανε από κακή πρόθεση πιστεύω. Και το πιστεύω αυτό σαν άνθρωπος πρακτικός που είμαι. Είναι αλήθεια αυτό κύριοι. Φανταστείτε 50 κοκόρια κλεισμένα σ' ένα χώρο περιορισμένο. Το ίδιο είναι. Σαν να έχουμε κλείσει 50 άντρες.
Δείτε: Αν αυτά τα απλά και πρακτικά πράγματα δε μπορούμε να τα καταλάβουμε, καλά να πάθουμε! Κι αν έχουμε το ζωνάρι μας λυμένο κι είμαστε έτοιμοι να παραξηγήσουμε το φίλο μας που λέει την άποψή του, και πάλι καλά να πάθουμε.
Δεν μιλάμε πουθενά για το μέγεθος του κοτετσιού σ' αναλογία με τις κότες που ... αναθρέφουμε! Και τα ζώα θέλουν ... ζωικές (όπως λέμε ανθρώπινες) συνθήκες! Κι ύστερα απορούμε για τ' αυγά που εξαφανίζονται! Ο κόκορας τα τρώει! Κι αν δεν τα τρώει ο κόκορας, τα τρώει κάποια κότα. Γιατί το κάνει; Μα μπορεί να το κάνει γιατί έχει φρικάρει κύριοι! Έχει φρικάρει με την κλεισούρα. Οικόσιτα ναι, όχι φυλακισμένα τα καημένα!!!
Ναι, τρώει το ένα τ' άλλο, όπως τρώγονται κι οι άνθρωποι όταν δεν ξέρουν τι τους φταίει. Όσοι έχουν ασχοληθεί με ζώα το ξέρουν. Όπως το ξέρουν κι όσοι έχουν διαβάσει λίγη ιστορία, λίγη κοινωνιολογία.
Όποιος θέλει να κάνει κοτούλες δεν πρέπει να αρχίσει με τη γκρίνια και το φόβο ότι όλα θα στραβώσουν. Επίσης δεν πρέπει να θέλει όλα να τα ξέρει από την πρώτη μέρα. Να βρει επίσης κι έναν άλλο που έχει κάνει το ίδιο με επιτυχία και να γίνει φίλος του αληθινός και να μάθει κι απ' αυτόν. Σιγά. Κοτούλες τόσος κόσμος έχει! Αν ο άλλος δεν σου λέει ή σε τρομάζει φίλε, δε σου φταίω εγώ! Εγώ προσωπικά σου λέω ότι δεν είναι τόσο τραγικά τα πράγματα. Δεν είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Είναι εύκολο.
Πρέπει να το κάνεις με αγάπη κι όχι όπως έκανες ή κάνεις τη δουλειά για τ' αφεντικό! Κι αν δε σου βγαίνει... θα σου βγει στην πορεία. Αν δε σου βγαίνει η αγάπη για τα ζώα και τις ωραίες αυτές καταστάσεις, ... μάλλον την έχεις πατήσει!
Ο άνθρωπος πρέπει να παίζει αυθόρμητα μέσα στο πάρκο που έχει στη διάθεσή του (τη Γη) και με τους φίλους του, τους άλλους ανθρώπους και τα ζώα. Κι αν τα εκμεταλλεύεται, αυτό δεν πρέπει να του καταστρέφει τη φυσικότητά του. Αφού έτσι γινότανε ... εκατομμύρια χρόνια!!
Είμαι ένας χωριάτης. Είμαι ένας απλός χωριάτης και μ' αρέσει. Και δεν μπορεί κανένας να μου πει ότι είμαι χωριάτης αφού κι αυτός είναι χωριάτης. Όποιος το κρύβει να ξέρει ότι κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Αν το πιστεύει, την έχει πατήσει.
Και πρέπει να είμαστε χαλαροί και ωραίοι, μην τα παίρνουμε στο κρανίο με κάτι.
Όχι, δεν είχα γράψει εγώ για τις γυναίκες. Οι γυναίκες και οι άντρες είναι άνθρωποι, είναι όμοιοί μας, είμαστ' εμείς. Ούτε ο φίλος αυτός έγραψε κάτι για να πειράξει κανέναν. Είμαι βέβαιος.
Ο κανιβαλισμός και άλλα τέτοια συμβαίνει με όλα τα ζώα όταν αισθάνονται πρεσαρισμένα. Από τα ψάρια μέχρι και τα έντομα.
Οι κοτούλες σας πρέπει να είναι χαρούμενες κι ευτυχισμένες, κι αφού κάνουν τ' αυγό τους να το διαλαλούν. Κο κο κο ... Κι ο κύριος κόκορας να είναι όμορφος ... και να έχει την ... οικογένειά του: 5 ή 6 κότες! Αυτή είναι η οικογένεια του κυρίου αυτού. Μη συγκρίνετε τους ανθρώπους με τα ζώα! Μην είσαστε αφύσικοι θα έλεγε ο παππούς μου.
Φίλε ανώνυμε εγώ ο Θεόδωρος είχα γράψει για τις 50 γυναίκες…. Ότι θα τρώγανε η μία την άλλη… τότε ήθελα να απαντήσω ότι δε το έγραψα κακοπροαίρετα, το ίδιο θα έκαναν και οι 50 πετεινοί στη συγκεκριμένη περίπτωση….
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλώς μερικές φορές δεν έχω χρόνο απαντήσω ούτε καν σε email.
Όμως εσύ απάντησες για μένα, με αυτό που έγραψες ότι είναι θέμα φύσης (Όποιος έχει διαβάσει τα γραφόμενά μου το έχω γράψει ότι ένας κόκορας θέλει μέχρι 6 κότες).
Παιδιά ωραία αυτά που λέτε αλλά τα περισσότερα προβλήματα από αυτά που αναφέρατε, δεν θα τα συναντούσατε εάν είχατε ντόπιες αγριόκοτες! Κλωσούν μόνες τους από 2-4 φορές το χρόνο και δεν αρρωσταίνουν. Εδώ και 3 χρόνια τις εκτρέφω και έχω τρελαθεί με τα ένστικτα επιβίωσης που έχουν!Και φυσικά εάν θέλεις να κάνεις κάτι σωστό δεν βάζεις αυγά σε μηχανή....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑντιγράφω από το βιβλίο ΟΡΝΙΘΟΤΡΟΦΙΑ των Γιαννακόπουλου - Τσερβένη που διδάσκεται στο ΑΠΘ/Κτηνιατρική: "Ορνιθώνες ελεύθερης βοσκής ...οι ανάγκες σε έκταση βοσκοτόπου καθορίζονται στα 10 στρεμ./1.000 αυγοπαραγωγές όρνιθες (1 όρνιθα/10 m2) ή στα 2.500 κρεοπαραγωγά ορνίθια/10 στρέμ. (1 ορνίθιο/2,5 m2)...η πυκνότητα σταβλισμού στους ορνιθώνες με δάπεδο με βαθιά στρωμνή καθορίζεται στις 7 όρνιθες/m2..."
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε της 1:54 ενδιαφέρομαι για ντόπιες κότες anstpe@hotmail.com
Συγχαρητηρια για την ιστιοσελιδα, βρηκα πολυ ωραια θεματα, θα ηθελα να ρωτησω που μπορω να βρω παραδοσιακες κοτες που να μην αρρωσταινουν διοτι εχω 10 κοτες αγορασμενες απο την λαικη και αγορασα αλλες 7 απο εναν που τις εκτρεφε μονος του γυμνολεμικες και αλλες ρατσες και μου ψοφησαν ολες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τον φιλο που ειπε πιο πανω, "αποτελεσματικό είναι να "φυλακίσεις" την κότα με τα αυγά κάτω από ένα καφάσι, με τροφή και νερό και θα την αλλάζεις κάθε 2-3 μέρες με άλλες κότες"
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ κλωσσα εχει ανεβασμενη θερμοκρασια. Πυρετο... Και σε αυτη την θερμοκρασια κλωσσαει τ αυγα. Γι αυτο και την βουταμε στο νερο αν δεν θελουμε να κλωσσαει. Για να της ριξουμε την θερμοκρασια. Πως ειναι δυνατον, μια οποιαδηποτε κοτα να κανει την δουλεια της;
Τάσο δες εδώ: http://sites.google.com/site/ntopieskotes/
ΑπάντησηΔιαγραφήποιος ξερει μεχρι ποσες κοτες μπορω να εχω συμφωνα με το ΝΟΜΟ σε οικοπεδο 500τμ στη Νεα Μακρη? Αποτι ξερω εγκειται σε διαταξεις της πρωην Ανατ.ΑΤΤΙΚΗΣ νομαρχειας Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓνωριζει καποιος, κατι για τις κότες πού γεννουν πράσινα αυγά, τα οποία είναι χαμηλά σε χοληστερίνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ισχυει αυτο.
Διαγραφήξέρει κανείς αν μπορεί μια κότα να κλωσσήσει πάνω από 2 φορές μες στο χρόνο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΝΤΟΠΙΕΣ ΚΟΤΕΣ ΚΛΩΣΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 5 ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΔΕΣ ΕΔΩ (http://sites.google.com/site/ntopieskotes/) ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαποιος ειπε πριν οτι χανει τα αυγα...
ΑπάντησηΔιαγραφήο ενοχος ειναι κουναβι μαλλον,
να παιρνεις τα αυγα το βραδυ
ΠΟΥ ΚΛΩΣΟΥΝ ΟΙ ΚΟΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφή1)
εχω έναν Κόκορα και 11 κότες απο της οποίες οι τρεις ειναι ντόπιες,ζουν σε ενα σπιτη που ειναι παλιό,πολυ παλιό αλλα ειναι καλό για αυτές,σε τέσσερα δωμάτια, στο ένα εχει άμμο(σε εκεινο το δωματιο κιμουνται) και πολλες φορές της βλέπω ολες μαζεμένες και πέζουν στον άμμο,σε ενα δωμάτιο δεν εχει ταράτσα και ετσι σε εκείνο το μέρος εχει ήλιο και πολυ αέρα...
2)
το πρόβλημα μου ειναι οτι θέλω να της βάλω να κλωσουν αλλα γίνετε να της βάλω με το ζόρι? νομιζω οτι δεν γίνετε για αυτο καλύτερα να περιμενω να πέσουν μόνες τους αλλα πως θα το καταλαβω αυτό?
3)
σε ποιό μέρος πρεπει να φτιάξο για να κλωσουν οι κοτες εκει που γενάνε τα αυγά τους? η να φτιαξο αλλο μερος,και να ειναι κοντα στις υπόλιπες κότες, η σε ενα άλλο δωμάτιο που τα βράδια θα ειναι μόνη
σε εκεινο το δωματιο αλλα την μερα θα περνανε η κότες αλλα δεν θα πειράζουν την κλώσσα
thelo na valo mia kota sto balkoni ston 3o orofo.apagorevete?prepi na valo klouvi i ine edaxi ena megalo kafasi?prepi apo pano na ine skepasmeno?ti kota na paro gia na exo avga?
ΑπάντησηΔιαγραφήβοηθεια!! μια κοτα εβγαλε μεσα σε 2 μερες ενα μεγαλο εξογκωμα αναμεσα στα νυχια του ενος ποδιου. τι μπορει να εχει?
ΑπάντησηΔιαγραφήΕχει συναντησει κανεις το φαινομενο η κλωσσα να στοτωνει τα νεογνα την ωρα της εκκολαψης; Γνωριζετε κατι γι αυτο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα Θελω να σας ρωτησω ποσες μερες αφηνουμε τα κλωσοπουλακια με την κλωσσα;;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω εκ τον προτερων!!!
Τα κλωσσόπουλα θα τα αφήσει η κλωσά από μονή της όταν κάνει το πρώτο της αυγό συνήθως τα κραταει 40 μέρες. Για το φαινόμενο η κλωσά να σκοτώνει τα νεογνά την ώρα της εκκόλαψης έμενα μου έτυχε το εξής ,αφού κλωσαγε η κλωσά για 5 μέρες περίπου της γέννησε ένα αυγό μια άλλη κότα διπλά της και η κλωσά το μάζεψε και το έβαλε από κάτω της, αφού βγήκαν τα 13 αυγά πουλάκια στις 21 μέρες είχε μείνει το 14 αυγό το όποιο το τσίμπησε και σκότωσε το πουλάκι που είχε σχηματιστεί
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια τα κλωσσοπουλα, απ οσο ξερω δεν υπαρχει κανενας λογος για να τα αφησεις στην κλωσσα. Ειναι καλυτερα να τα χωρισεις σε δυο μερες και να τα εχεις χωριστα, σε περιορισμενο χωρο, προστατευμενα απο καρακαξες, γατες κλπ. Η κλωσσα εκτος απ την θερμοκρασια, δεν μπορει να τους προσφερει τιποτε αλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟσο για το περιστατικο που ειχα Πασχαλη, εβαλα χωριστα την κλωσσα, καθησε ολες τις μερες και -προφανως- με το που ακουσε το πρωτο πουλακι, χτυπησε το αυγο με δυναμη και το σκοτωσε. Την αφησα να δω τι θα κανει και οταν το εκανε και σε δευτερο αυγο, της τα πηρα. Απ τα 12 αυγα που της ειχα βαλει, εσωσα 4 πουλακια που βγηκαν απ το αυγο στα χερια μου. Πιθανολογω πως της λειπει μερος του ενστικτου, αφου ειναι πουλι εκκολαπτικης μηχανης.
Θεόδωρε καλησπέρα.Θα ήθελα να μου απαντήσεις, εαν οι γαλοπούλες χρήζουν διαφορετικής μεταχείρησης από τις κότες.Αν ναι, θα ήθελα να μου δώσεις κάποια συμβουλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ηθελα να σας ρωτησω,βαζοντας αψιθια και απηγανο στον φραχτη του κοτετσιου,οι κοτες φυσικα θα τρωνε απο αυτα καθημερινα..δεν ειναι τοξικα σε καθημερινη βαση?
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω πολυ και συγχαρητηρια για τον τοσο ομορφο χωρο σας:)
kalhmera eixa se ena kotetsi 120 kotes kai mou exoun psofisei panw apo 20 giati sinbenei auto ! ! !
ΑπάντησηΔιαγραφήkalispera exw 15 kotes ( h mia klwsaei 17 auga ta perimenw stis 29-30 septembriou ) alla 2 mikra 6 minwn kai alla 5 mikra 3 minwn , 2 kokores kai kai apo ton augousto ews kai tora telos septembriou mou kanoun mono apo ena me duo auga to poli kathe 15 meres kanoun kai 5 auga enw prin eperna 10 auga toulaxiston kathe mera . ti na fteei kai na min kanoun auga oi kotes toso megalo diastima ti na kanw ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ φιλέ αρχικά θα ήθελα να σε παρακαλέσω να γράφεις με ελληνικούς χαρακτήρες για να είναι πιο ευανάγνωστα για όλους μας. Τώρα σχετικά με το πρόβλημα σου που έχουν μειώσει οι κότες τα αυγά. Παρατήρησε πρώτα αν δεν τα τρώνε η ίδιες, αυτή η εποχή είναι λίγο περίεργη και λόγο της πολλής ζέστης του καλοκαιριού. Το τσόφλι είναι σκληρό-κανονικό σωστά? Προτείνω να δώσεις φύραμα ωοτοκίας αν δεν χρησιμοποιείς και τις ταΐζεις μόνο φυσικές τροφές τότε κάνε ένα μείγμα από αυτές μαζί με λαχανικά και φρούτα. Φιλικά Αγγελής
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς εχουμε υπ οψη μας, οτι φοβεροι κλεφτες αυγων ειναι και οι καρακαξες. Εχουν ριμαξει τα αυγα του γειτονα μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα και καλώς σας βρήκα....
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω ερωτηση..... εχω κότες ελευθερας βοσκής. 2 καφέ , 6 μαυρες , και 12 ασπρα μικρά κοτοπουλάκια.
οι καφέ μου παρουσιάζουν διάρροια. προσφατα "εχασα" 2 καφε. ηταν βαριές κότες και παρουσιαζαν δυσκολία στο περπάτημα και στην αναπνοή.
τους δίνω τροφή αναμικτη. δηλαδή κριθάρι, στάρι, καλαμπόκι και ωοτοκίας + αποφάγια (για τα οποια τρελλαίνονται) την υπολοιπη μέρα τρώνε στο ύπαιθρο. μπορει καποιος να μου πει πως να σταματησω τη διάρροια? ή τι κάνω λάθος?
ευχαριστώ
Καταρχήν να σταματίσεις να χρησιμοποίες κριθάρι. Το θέμα τhς διάρροιας είναι πολύ γενικό. τι χρώμα έχει? Αυτές οι δυσκολίες που περιγράφεις στην αναπνοη είναι μαζί με κάποιες εκκρίσεις απο τα μάτια η την μύτη? Τα αυγά τους έχουν σκληρο τσόφλι? Τις είχες αγοράσει εμβολιασμένες (τουλάχιστον για τα βασικά βροχίτιδα, ψευδοπανώλη, Μαρεκ?) Το θέμα της διάρροιας σηνήθως είναι εντερικό π.χ. κοκκιδίαση, σαλμωνέλωση, νεκροτική εντερίτιδα και παράσιτα. Άλλα μπορεί και να είναι δευτερογένες λοιμωξη που έκει θέλει ψάξιμο. Δώσε και άλλες πληροφορίες για να μπορέσω να καταλάβω. Αγγέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίμαι με τα greeklish που έγραψα παραπάνω για το πρόβλημα με τα αυγά .
Καταρχήν γιατί δεν συστήθηκα την προηγούμενη φορά . Είμαι ο Αλέξανδρος από Ρόδο 30 χρονών .
Τώρα με το θέμα μου το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν τα τρώνε η ίδιες γιατί καθαρίζω της φωλιές κάθε μέρα και δεν βρίσκω ούτε τσόφλια ούτε είναι βρεγμένο το άχυρο ή λερωμένο και θα βρομούσε δεν έχω τέτοιο πρόβλημα .
Το τσόφλι είναι κανονικό σκληρό δεν βλέπω κάποια διαφορά .
Τρώνε καλαμπόκι – κριθάρι - αποφάγια( λαχανικά – φρούτα πολλή καρπούζι και πεπόνι ) και από τον Αύγουστό τους δίνω και φύραμα ωοτοκίας .
Δεν μπορούν να μπούνε μέσα καρακάξες και τέτοιου είδους πουλιά για να μου πάρουν τα αυγά το κοτέτσι και ο προαύλιος χώρος είναι κλεισμένος με σύρμα γαλβανιζέ 5*5 και από πάνω . Είναι σαν κλούβα .
Στο κοτέτσι πάω τρεις φορές την ημέρα πρωί – μεσημέρι – απόγευμά . Δεν αφήνω τα αυγά να πω ότι θα τα πάρουν τίποτα ποντικοί αλλά και πάλη δεν θα έβλεπα σπασμένα αυγά .
Πάντως και στα χωρία που ρώτησα αυτούς τους δύο μήνες στους ποιο πολλούς δεν κάνουν πολλά αυγά σταματάνε μου είπαν πως είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι εδώ στην Ρόδο έχουν αυτό το διάστημα μειωμένα αυγά ( μπορεί να είναι το κλίμα πολλή ζέστη ) .
Από εχθές αρχίσανε και βγαίνουν και τα πουλάκια οι κλώσα τα κατάφερε περίφημα .
Γεια σου Αλέξανδρε! Από αυτά που μου γράφεις δεν υπάρχει κανένα θέμα στο κοτέτσι σου. Σίγουρα τις πολύ ζεστές οι μέρες όπως και όταν κάνει πολύ κρύο οι κότες θα σταματήσουν να γεννούν. ‘Όταν θέλεις έντονη παράγωγη να προτιμάς οι κότες σου να είναι μέχρι δύο χρόνων το πολύ!!! Μετά εξαντλούνται και δεν είναι τόσο αποδοτικές. Τώρα σε σχέση με την διατροφή τους το κριθάρι απόφυγέ το δεν είναι και τόσο τροφή για κότες εκτός και αν είναι σπαστό αλλά και πάλι δεν στο προτείνω. Προτίμησε καλύτερα να βάλεις και σιτάρι (που σίγουρα είναι πιο οικονομικό) αλλά και εύπεπτο για τις κότες καθώς και πίτουρο (χοντρό η ψιλό αυτό είναι καθαρά θέμα προτιμήσεις σου). Περιμένεις λοιπόν μέχρι να κρυώσει ο καιρός! Τώρα που έχεις και “νέους” φίλους στο κοτέτσι να προσέξεις να τα εμβολιάσεις καθώς και να χρησιμοποιείς και κανένα κοκκιδιοκτόνο στο νερό γιατί αυτή η εποχή με τις υγρασίες ευνοούνται αρκετά τα κοκκίδια και για πολλούς συνάδελφους είναι πονοκέφαλος. Ότι χρειαστείς πεσμου. Φιλικά Αγγελής.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Αγγελή ,
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κοκκιδιοκτόνο που μου λέτε να βάλω στο νερό είναι το neo terramycine σαν αυτό που βάζω και στα μικρά ή κάποιο άλλο φάρμακό .
Αν ναι για πόσες μέρες να το βάλω ? και πόσο σε δοχείο νερού 15 λίτρα ?
Τα αυγά που θα παίρνω αυτό το διάστημα τα πετάω ή όχι και αν ναι για πόσο καιρό θα πετάω τα αυγά ?
Επίσης τη εμβόλια να ζητήσω από τον κτηνίατρο ? Θα κάνω μόνο στα πουλάκια ή και στης κότες .
Θα προσπαθήσω να στείλω και φωτογραφίες .
Ευχαριστώ
Γεια σας! Έχω δυο γαλοπούλες, οι οποίες εδώ και λίγο καιρό έχουν πιαστεί από τα πόδια τους και περπατούν με δυσκολία. Επίσης εμφάνισαν διάρροια (πράσινη). Παρόλα αυτά τρώνε καθιστές. Έδωσα ασπιρίνη. δεν είδα κάποια βελτίωση. Τι να κάνω; Να τις σφάξω; Υπάρχει περίπτωση να αρρωστήσουν και οι κότες;
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο καλύτερο είναι να σφάξουν αυτές εσένα...
ΔιαγραφήΑλέξανδρε η neo terramycine είναι αντιβίωση δεν είναι κοκκιδιοκτόνο το κοκκιδιοκτόνο θα το δώσεις στα πουλάκια αντέ και στην κλώσσα δεν έχουν ανάγκη τα ενήλικα απο κοκκίδια (παρα μόνο απο παράσιτα που δίνουμε άλλο φάρμακο αν θέλεις και υπάρχει πρόβλημα! Για να μην γίνει μπερδέμα και για να σου πω και για τα εμβόλια γράψε μου αν θές το μαιλ σου να σου τα στείλω. Αγγέλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε γιατί να δεις με την ασπιρίνη αποτελέσματα? Δεν είναι πονοκεφαλός! Αν μπορείς δώσμου σε παρακαλώ όσες πληροφορίες μπορείς να μου πεις για να καταλάβω το πρόβλημα σου. Από εμβόλια είναι οκ? τι ηλικία έχουν? Αγγελής
ΑπάντησηΔιαγραφήΚε Αγγελή το email μου είναι alexandros.nv@gmail.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ .
Απο πόσων μηνων μπορούν οι κότες να γεννήσουν αυγά?
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως από 5 μήνων! Αγγελής.
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Αγγελή καλησπέρα και από μένα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτήσω και εγώ κάτι. Οι κότες μου 19 Νοέμβρη κλείσανε 6 μηνών δηλαδή τώρα πάνε προς τον 7 μήνα και αυγά ακόμη δεν άρχησαν να κάνουν. Υπάρχει κάποια αιτεία ή είναι φυσιολογικό;
Ευχαριστώ πολύ
Γεια σου φίλε μου, Ναι όντως είναι αρκετά περίεργο που δεν έχουν γεννήσει ακόμα (συνήθως 5 μηνών ξεκινούν. Πριν όμως σε ρωτήσω παραπάνω πράγματα πως είσαι τόσο σίγουρος για την ηλικία? Θέλω να πω μήπως σου έδωσε ο τύπος που στις πούλησε μικρότερα πουλιά και σου είπε ψεύτικη ηλικία και καλά ότι θα σου γεννήσουν σε 10 μέρες και τα πουλιά ήταν τότε 2/3 μηνών? Γίνεται συνέχεια αυτό! Γενικά παρατηρείς κάτι περίεργο? πόσες έχεις? κόκορας υπάρχει? τι ράτσα είναι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις κότες τις έχω βγάλει εγώ από κλωσσομηχανή οπότε ξέρω ακριβώς την ηλικία τους. Έχω 17 κότες και 3 κοκόρια και η ράτσα τους είναι αυτές οι συνηθησμένες που έχουν στα χωριά δεν είναι κάποια ιδιαίτερη ράτσα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις είχες εμβολιάσει τουλάχιστον για βρονχίτιδα ή και ψευδοπανώλη που είναι εφικτό? δεν έχουν γεννήσει πότε ούτε ένα αυγό δηλαδή τόσο καιρό? φέρονται φυσιολογικά? (από θέμα υγείας εννοω) τα κοκόρια κάνουν επιβάσεις? βλέπεις να ζευγαρώνουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήΤις έχω εμβολιάσει. Δεν έχω δει κάτι παράξενο όλες φέρονται μια χαρά. Κάποιος φίλος μου που τις είδε μου είχε πει ότι είναι πολύ παχιές και ίσως για αυτό το λόγο να μην κάνουν αυγά. Δεν ξέρω εαν αυτό παίζει κάποιο ρόλο. Η αλήθεια είναι ότι τις ταϊζω πολύ. Όσο για τα κοκόρια εχθές συγκεκριμένα είδα έναν κόκορα να παίζει με μια κότα. Βέβαια δεν είμαι εκεί συνέχεια για να τις παρακολουθώ. Δεν ξέρω εάν υπάρχη κάποια ειδική τροφή ή κάποια βιταμήνη που να βοηθούν τις κότες στο να κάνουν αυγά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚανονικά θα έπρεπε να είναι πολύ δραστήρια τα κοκόρια αυτό το διάστημα. Τι τις ταΐζεις? Αν είναι ολα οκ να ξέρεις ότι λόγο καιρού μπορεί να έχει γίνει αυτό (Υπάρχει μια μεγάλη περίπτωση) Αν δεν σε πειράζει μπορείς να τις ταΐσεις φύραμα ωοτοκίας. Αν όχι δεν πειράζει. Περίμενε άλλο λίγο καιρό να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία σε χειμωνιάτικα επίπεδα. Μήπως γεννάνε και τα τρώνε? Στο λέω αυτό διότι μου είπες δεν είσαι συνέχεια εκεί όποτε δεν μπορείς να είσαι 100% σίγουρος. Κάτι που μπορείς να κάνεις είναι να χαραμίσεις μία κότα σφάζοντας την. Όταν θα την ανοίξεις θα δεις μέσα αν έχει αυγά και θα σου λυθεί κάθε απορία χωρίς φυράματα και λοιπά. Φυσικά δεν θα πάει χαμένη θα γίνει μια ωραία σούπα. Περιμένω νέα σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήολα πανε καλα στο 7μηνων κοτετσι.ο πατος ειναι διατρητος[πλεγμα].κατω πεφτουν οι κουτσουλιες σε κεκλιμενο τσιμεντο με αποληξη μια διχοτομιμενηφ100 και μετα σε μικρο βοθρο.ανισυχω ομως για το κρυο τωρα που χειμωνιαζει.να το κλεισω με ναυλον?κατα τα αλλα ειναι σωστο[κεραμιδι-φελιζολ-ανατολικο-υπερυψομενο-προφιλαγμενο απο ανεμους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιάννη, ωραία δουλεία έκανες! Καλό είναι να το κλείσεις για να μην μπαίνει κρύος αέρας και ειδικά ρεύματα αέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστω τον αγγελη για την συμβουλη.βρισκομε στον προτογενη τομεα μολισ 7 μηνες και εχω πολλα ερωτηματα σε ολα[κουνελια,κοτες,λαχανοκηπο].η πλακα ειναι οτι ετοιμαζομε για αμπελι.ηδη αυτονομος σε αυγα εν μερη σε κρεας και προσεχως σε λαχανικα.η γεοργοκτηνοτροφια ειναι συναρπαστικη.εμεις τα παιδια της πολης στερηθικαμε πολλα χωρις κανενα ανταλαγμα
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεία σου Γίαννη, Να ξέρεις σε ζηλευω πολύ που έχεις μπει για τα κάλα. Εγώ δυστιχώς βρίσκομαι ακόμα στην Αθήνα και παλέυω με τα θηρία αλλά που θα πάει θα πάω και εγώ κάποια στιγμή μόνιμα στο χωρίο. Οποιαδήποτε απόρια-πρόβλήμα σχετικά με τα ζώα σου θα χάρω να σε βοηθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ....
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://sites.google.com/site/ntopieskotes/home
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΕΙΘΗΤΕ ΞΑΝΑ ΜΕ ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΚΛΩΣΟΜΗΧΑΝΕΣ!!!
Μαγκιά? Διαφήμιση ή θράσος? Το πιο τέλειο είναι ημίαιμη araucana που την θαρρείς και για ντόπια! Μπράβο έκανες την τέλεια διαφήμιση τελικά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ερωτηση μου αφορα την διατροφη κοτοπουλων ελευθερας βοσκης για κρεας.Παλαιοτερα εδινα ετοιμο μιγμα κρεατοπαραγωγης αλλα δεν ημουν βεβαιος οτι αυτα που ανεγραφε ως συστατικα ηταν οντως μεσα, οπότε αρχισα να δινω δικο μου μιγμα με καλαμποκι σιταρι και μαρμαροσκονη.Ειδα ομως οτι ενω με το ετοιμο μιγμα το λιπος των πουλερικων ηταν σχετικα λιγο, με το δικο μου μιγμα οι κοτες ειχαν πολυ λιπος (στους 4 μηνες μου τις εσφαξα). Τι να τις ταιζω ωστε και την σογια να αποφυγω αλλα και λιπος πολυ να μην έχουν?
Γεια σου φίλε μου, τότε αυτές οι καημένες οι κότες πως ήταν ελευθέρας βοσκής αφού τις τάιζες φύραμα? Καταρχήν δεν έγραψες αν αυτά τα πουλιά ειναι κρεατοπαραγωγής ή απλά κοτόπουλα. Αν ήταν κρεατοπαραγωγής ένα μεγάλο σου λάθος είναι ότι άργησες να τα σφάξεις έτσι σταματήσαν να παίρνουν κιλά σε μυικό ιστό και το παίρναν σε λίπος. Ο κανόνας των πουλιών κρεατοπαραγωγής για σωστό και ποιοτικό κρέας για οικιακή εκτροφή σφάζονται το αργότερο μέχρι την ηλικία των 3 μηνών. Στο εντατικά πτηνοτροφείο στις 45 ημέρες! Η διατροφή που τους έκανες δεν ήταν τόσο σωστή. Ήταν γεμάτη υδατάνθρακες χωρίς ίχνος πρωτεΐνης (για αυτό και το λίπος). Γράψτε μου περισσότερες πληροφορίες (πόσα κοτόπουλα θα ξανά βάλεις κ.τ.λ και θα προσπαθήσω να σου πω ύλες και εναλλακτικές ιδέες σχετικά με το σιτηρέσιο που θέλεις να δημιουργήσεις
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω πάρει τρεις φορές μέχρι τώρα κοτοπουλάκια κρεατοπαραγωγής ενός μηνός,πετρωτά μάλλον τα λένε,μάλλον εισαγωγής απο Ιταλία, διότι ελληνικά απότι μου λένε δεν υπάρχουν στο εμπόριο.Σε κτήμα στην Ανατολική Αττική.Για ένα μήνα τουλάχιστον τα τάιζα φύραμα.Στη συνέχεια καλαμπόκι και σιτάρι.Ελεύθερα την ημέρα σε 300 τετρ.μέτρα.Το κρέας τους έχει άσχημη μυρωδιά.Συγκρινόμενο με κοτόπουλο χωριού της Μακεδονίας, δεν συγκρίνεται σε νοστιμιά του χωριού.Πού οφείλεται αυτό? Το σιτηρέσιο είναι το ίδιο.Υπάρχουν στην Ανατ.Αττική κρεατόπουλα ντόπια?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚοίταξε να δεις, φυσικά και υπάρχουν ελληνικά κοτόπουλα κρεατοπαραγώγης και εξάγουμε και όλας σε μεγάλες ποσότητες. Ποια ράτσα τώρα είναι καλύτερη είναι καθαρά θέμα γούστου. Εγώ προτιμώ τα λευκά (cobb). Το τελευταίο διάστημα σε μεγάλα κρεοπωλεία βρίσκεις και την νέα μόδα τα λεγόμενα κοκοράκια (θυμίζει κάτι σε αλανιάρικο αλλα δεν είναι και αυτά τα βρίσκεις σε διάφορετικα χρώματα ο κόσμος τα επελέγη και καλά επειδή δεν είναι υβρίδια και ότι είναι σπιτικά (βλακίες) Μπορείς να πας στα μέγαρα και να προμηθευτείς πουλιά ημέρας σε παααρα πολύ χαμηλή τιμή. Ποσά κομμάτια θέλεις? να ξέρεις για να δημιουργισεις ενα σιτιρέσιο θέλει πολλά πειράματα αλλά με κάποια τσακπινιά όλο και κάτι μπορούμε να κάνουμε. περιμένω λοίπον τα νεα σου και σου απαντώ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελή καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κοτοπουλακια τα παιρνω απο τοπικο ορνιθοτροφείο και ειναι 10 λευκά κρεατοπαραγωγής και 10 καφέ (θεωρητικά ειναι αυγοπαραγωγής).
Τα αγοράζω 10ημερών συνήθως.Τον πρώτο μήνα τους δίνω 40 κιλα (τοσο καταναλωνουν τελικα) ετοιμο μίγμα πρώτης ηλικίας (με βιταμινες κλπ αλλα χωρίς κοκκιδιοστατικό).Μετα για 2 μηνες έδινα παλια το ετοιμο μιγμα κρεατοπαραγωγής (όπως εγραφε η ετικέτα) με καλαμποκι σογια πιτουρο μαρμαροσκονη (παλι χωρις φαρμακο).Δεν νομιζω να μπορω να αποφυγω το φυραμα πρωτης ηλικίας αλλα για τους 2 μηνες μεχρι την σφαγή θελω ενα πιο ''καθαρο'' απο σογια μιγμα.Στους 3 μηνες τα σφαζω.Μεχρι τοτε φυσικά βοσκουν και καθε ημερα στον κηπο (σπανακι,μαρουλια, ραδικια που φυτεψα για το σπιτι αλλα τελικα τα τρωνε αυτα :) Τι μιγμα προτεινεις να φτιαξω για το 2μηνο πριν τη σφαγη?
Φίλε μου έχω κάτσει και σου φτιάχνω ένα σιτιρέσιο. Για να με βοηθήσεις θα ήθελα να μου πεις αν υπάρχει περίπτωση να πάρεις ή έχεις κάποιον γνωστό με σφυρόμυλο (να αλέθεις τις ύλες). Για χαρμενιέρα (εκεί που θα ανακατεύεις την τροφή μπορούμε να βρούμε λύση). Πες μου λοιπόν για να στο φτιάξω όσο πιο σωστά και κοντά στις ανάγκες που έχεις. Την συνταγή λέω καλύτερα να στην δώσω για 10 κιλά φύραμα όχι για πιο πολύ πιστεύω σε βολεύει έτσι?
ΑπάντησηΔιαγραφήμε ενδιαφερει και εμενα μια οδηγια για σιτηρεσιο κοτοπουλου.προς το παρων δινω σιταρι σπασμενο καλαμποκι και οτι περισεψει απο το δικο μας φαγητο.επιπροσθετος χορτα που κοβω απο γειτονικο δασος.ενα θεμα υπαρχει με μυροδια αλλα τελικα τι θελουμε,φυσιολογικη αναπτιξη και αποστηρομενο προιον πτηνοτροφειου?τελος παντων δηλωνω ασχετος(6 μηνες)και θα εκτιμουσα πολυ καποιες συμβουλες.πως να ξερω πχ αν το καλαμποκι ειναι μεταλαγμενο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γιάννη καλησπέρα! Τι είδους σιτηρέσιο σε ενδιαφέρει? Για κότες αυγοπαραγώγης? η πάχυνσης? Επίσης πέσμου αν μπορείς να βρεις κάποιο σφυρόμυλο (για να μην σου πω κάποια συνταγή και στο τέλος δεν μπορείς να την φτιάξεις)
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι αυγοπαραγωγης μεχρι να πεσει πεινα και να γινουν κρεατοπαραγωγης...μοιαζουν πολυμε αυτες στη φωτογραφια ειναι κοκκινες και στο εξαμηνο γινοντε τρια κιλα με δυο ποντους λιπος .ειναι τοσο παχυσαρκες που οχι μονο δεν πετανε αλλα με το ζορι περπαταν.απο αυγα παντως καθε μερα αυγο ανεξαρτητως καιρου.για το σφυρομυλο δεν ξερω τι ειναι. σφυρι εχουμε.και χρονο απεριοριστο.
ΑπάντησηΔιαγραφήαχαχα! Εναλλακτικές οι κοτούλες λοιπόν παντώς καιρού. Το πολύ λίπος είναι λόγου της μεγάλης ποσότητας καλαμποκιού θα βρούμε λοίπον ένα τρόπο να το τρώνε πιο σωστά. Δυστιχως στην προηγούμενη ερώτηση σου δεν μπορείς να ξέρεις αν κάτι είναι μεταλλαγμένο ή μη αν και το καλαμπόκι σίγουρα θα είναι υβρίδιο μεταλλγμένο θα βρείς σπάνια στην ελλάδα αντίθετα όπως είναι η σόγια. Ο σφυρόμυλος σκέψου είναι ενα μηχάνημα που μπορεί και αλέθει σε διαφορετικούς διαμέτρους καρπούς (ψιλό, τρίμμα και αλεύρι) Όποτε δεν έχεις θα σου βρώ καποία λύση άλλα να ξέρεις δεν θα είναι η τέλεια. (σίγουρα θα είναι καλύτερη απο αυτή που χρησιμοποειες) Τα λέμε σύντομα με συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήαγγελη ευχαριστω για το ενδιαφερον σου για τα προβληματα που εχω.την ανοιξη θα σπειρω καλαμποκι.μεταλαγμενο=γενετικα τροποποιημενο=υβριδιο?
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελη καλημερα και παλι.Σφυρομυλο ειχε ο κουμπαρος μας αλλα μετα απο ενα καλο εγγεφαλικο τον εφαγε η αχρηστια (τον εχει στο χωριο).Δεν νομιζω να μου τον διεθεταν τα παιδια του.Οπότε με έτοιμα προιοντα θα την βολεψω.Εχω βρει σπασμενο και μη καλαμποκι, σογια (αστο καλυτερα), κριθαρι και σιταρι ασπαστο, ρεβυθι!!, πιτουρα χοντρα και ψιλα.Κατι αλλο δεν ειδα.Φτιαξε εσυ ενα μιγμα για κρεατοπαραγωγής πουλαδες και το βολευω εγω ;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω.
Καλημέρα φίλε μου, κρίμα για τον σφυρόμυλο γιατί θα παιδευτείς να βρεις λεπτο-τριμμένα τα υλικά και όχι απλά σπαστά γιατί είναι χοντρά και κάνουν κακό. Σου έφτιαξα ένα καλό μείγμα με φυσική δράση ενάντια στην κοκκιδίωση και την εντερίτιδα. Μελλοντικά θα αλλάξεις τις αναλογίες στα δικά σου γούστα και ανάλογα με τις ανάγκες που θα έχουν τα πουλιά. Να σου θυμίσω ότι είναι Β ηλικίας και το δίνεις μετά τις 45 ημέρες ζωής. Οι βιταμίνες που σου αναφέρω δεν κάνουν κακό. Το φακελάκι(100γρ.) κοστίζει γύρω στα 3 ευρώ αν θέλεις όμως μπορείς να μην τις βάλεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια 10 κιλά φύραμα Β’ ηλικίας θα χρειαστείς: 4 κιλά καλαμπόκι τριμμένο, 1 κιλό κριθάρι τριμμένο, 1,5 κιλό πίτουρο ψιλό, 1,5 κιλό στάρι τριμμένο, 2 κιλά μηδικάλευρο ή κτηνοτροφικό ρεβίθι τριμμένο (ή καλύτερα 1/2-1/2), 100 γρ. μαρμαρόσκονη, 20 γρ. βιταμίνες Combivit MA, 30γρ. αποξηραμένη ρίγανη, 20 γρ. αποξηραμένο βασιλικό.
Το μηδικάλευρο είναι αλεύρι από μηδική (τριφύλλι) συνήθως πωλείται συμπιεσμένο σε μορφή πέλετ (θυμίζει κουνελίνη) . Είναι η βασική πηγή πρωτεΐνης (ή το ρεβίθι). Μπορείς να το θρυμματίσεις στο μπλέντερ της κουζίνας ή ακόμα μέσα σε μια σακούλα ή σακί με μεγάλη αντοχή και με ένα πλατύ σφυρί το χτυπάς για να γίνει τρίμμα. Για να πετύχεις το τέλειο χαρμάνι και την καλύτερη ανάδευση του μπορείς να ανακατέψεις όλα τα υλικά μέσα σε μια μπετονιέρα για τσιμέντο ή πιο εύκολα σε ένα μεγάλο βαρέλι που να κλείνει καλά. Βάζεις το υλικό μέσα και το τσουλάς προς πίσω στο δάπεδο. Σε πολύ λίγο χρόνο θα έχεις ένα σωστό και ομογενοποιημένο μείγμα! Αν δεν μπορείς να βρεις κάτι πέσμου για να σου αντικαταστήσω με κάτι άλλο (ειδικά για τα πρωτεϊνούχα).
Καλημέρα φίλε Γιάννη, Είναι διαφορετικές έννοιες το υβρίδιο από το γενετικά τροποποιημένο (μεταλλαγμένο στην λαϊκή γλώσσα). Το υβρίδιο είναι η διασταύρωση δύο γενετικών ατόμων (ίδιου είδους) με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής, την αντοχή σε ασθένειες ή ακόμα και στο ψύχος. Γίνεται με τεχνητό αλλά και με φυσικό τρόπο (δεν είναι και τόσο επικίνδυνο για την υγεία μας) Τα μεταλλαγμένα απεναντίας δεν μιλάμε για μια διασταύρωση αλλά για τροποποίηση του DNA σε άτομα που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους με λίγα λόγια είναι πολύ κακό. Αν έχεις χώρο και χρόνο φυσικά και να βάλεις καλαμπόκια (καλύτερα βρες παλιό σπόρο). Εγώ θα σου πρότεινα να φυτέψεις και κτηνοτροφικό ρεβίθι το γιατί βρίσκεται στην παρακάτω παράγραφο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια 10 κιλά φύραμα συντήρησης – αυγαπαραγωγής: 3 κιλά καλαμπόκι σπαστό, 3 κιλά πίτουρο ψιλό ή και χοντρό, 3 κιλά σιτάρι σπασμένο ή ολόκληρο, 1 κιλό μηδικάλευρο ή κτηνοτροφικό ρεβίθι σπαστό, 100γρ. μαρμαρόσκονη, 30 γρ. αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)
Το μηδικάλευρο θα το βρεις σε μορφή πέλετ (μοιάζει με την κουνελίνη δηλαδή) για να είναι πιο εύκολο να το φάνε μπορείς να το τρίψεις με μπλέντερ ή κανα γουδί ίσα, ίσα να γίνει τρίμματα (δες και από πάνω τι γράφω στο άλλο φίλο και πως θα τα ανακατέψεις σωστά αν και εσύ δεν έχεις πρόβλημα γιατί είναι χονδροειδές η τροφή).
Την ρίγανη μπορείς να την βάζεις μια βδομάδα το μήνα είναι φυσικό αντιπαρασιτοκτόνο (παράσιτα και κοκκιδίωση) αλλά και φυσική αντιβίωση με μεγάλη αντιβακτηριογόνα δράση! Φυσικά η ποσότητα της για αυτή την δόση είναι μικρή μπορείς στο μέλλον να την αυξήσεις (αν δεν κάτι περίεργο αν όχι είναι μια χαρά)
αγγελή ευχαριστω για τη συνταγη του σιτηρεσιου θα συγκεντρωσω τα υλικα και θα το φτιαξω . δυστηχως προεκυψε νεο θεμα.η ετοιμογεννη κουνελα ουρει σε χρωμα ερυθρο,χωρις να εχει φαει παντζαρια ή κατι τετοιο.τι μπορει να σημενει αυτο,και αν πρεπει να κανουμε κατι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα Γιάννη, Η αιματούριωση έχει σχέση με την κοκκιδίωση (το διάβασα απο ένα βιβλίο για την κουνελοτροφία που έχω) Πρέπει να δώσεις Baycox ή Esb3 δοσολογία θα δείς επάνω στην συσκευασία. (baycox 1ml/lt για 2 ημέρες κενό 3 και άλλες δύο. Με το Esb3 1 gr/lt για 3-5 ημέρες. Ευχομαί να πανε όλα καλα. αν δεν βρίσκεις τα φάρμακα δώστις να φάει ρίγανη ή φρέσκια η αποξηραμένη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠαιδια καλησπέρα και καλη χρονια σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα ρωτησω κατι απλο, τωρα μεσα στον Ιανουαριο μπουρουμε να βαλουμε αυγα στην κλωσσομηχανη μας;
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά, μπορείς να βγάλεις αλλά μετά θα πρέπει να διατηρήσεις κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος, από το άρθρο τα κοτόπουλα, κλωσόπουλα βλέπουμε:
ΑπάντησηΔιαγραφήΘερμοκρασία περιβάλλοντος νεοσσών
Την 1η εβδομάδα 34 βαθμούς
Την 2η εβδομάδα 32 βαθμούς
Την 3η εβδομάδα 30 βαθμούς
Την 4η εβδομάδα 28 βαθμούς
Και μετά κάθε εβδομάδα 3 βαθμούς χαμηλότερη έως τους 16 βαθμούς. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπου τρώνε και κινούνται οι νεοσσοί είναι χαμηλότερη γύρω στους:
20-18 βαθμούς τις πρώτες 2-3 εβδομάδες
16-15 βαθμούς μετά την 3η εβδομάδα
Και μετά κάθε εβδομάδα 3 βαθμούς χαμηλότερη έως τους 16 βαθμούς. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος, όπου τρώνε και κινούνται οι νεοσσοί είναι χαμηλότερη γύρω στους:
20-18 βαθμούς τις πρώτες 2-3 εβδομάδες
16-15 βαθμούς μετά την 3η εβδομάδα
Και κατι τελευταιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάνει να βαλω στην κλωσσομηχανη αυγα απο κοτες
που γενάναι για πρωτη φορα;
Σε ευχαριστω πολυ και παλι καλη χρονια να εχουμε.
Γιώργο φυσικά και μπορείς να βάλεις αρκεί οι κότες να είναι τουλάχιστον 6-7 μηνων για να βγούν δυνατά πουλιά. Φυσικά και μπορείς να βάλεις αυά αυτή την περίοδο. Μόνο το καλοκαίρι σταματάμε την εκκόλαψη. τωρά σχετικά με την θερμοκρασία αφού γεννηθούν τα πουλιά το καλύτερο που έχει να κάνεις είναι να τα βάλεις σε ένα κλουβάκι μέσα στο σπίτι έτσι δεν θα μπεις στην διαδικασία να χαθείς μέτο μέτρημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευχαριστω πολυ Αγγελη, να εισαι καλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα!αν μπορει καποιος να με βοηθησει θα ηθελα να μου πει πωσ μπορω να θεραπευσω το βρασιμο τησ κοτας?ολα ξεκινησαν απο μια η οποια ψοφησε και τωρα εχει περασει στα μικρα πουλακια και σε εναν γαλλο.τι πρεπει να τουσ δωσω?s.o.s
ΑπάντησηΔιαγραφήkostas
Βοήθησε με για να μπορέσω να καταλάβω μερικά πράγματα και να σου δώσω σωστή θεραπεία. Εκτός από αυτό το βράσιμο έχεις παρατηρήσει κάτι άλλο? Πρησμένο κεφάλι (ανάμεσα στο σημείο μύτης-μάτια), διάρροια, μύξες? Λίγο πριν ψοφήσει η κότα σε τι κατάσταση βρισκότανε? Εχεις φέρεις στο κοτέτσι κάποιο καινούργιο πτηνό για τουλάχιστον 3 μήνες πριν? Τα πουλάκια είναι εμβολιασμένα? ή τα έχεις βγάλει εσύ? Σε ποια περιοχή βρίσκεσαι?
ΑπάντησηΔιαγραφήΟλα ξεκινησαν 'ναι απο 2 καινουριες κοτες που εφερα στο κοτετσι μου απο τις οποιες και η μια ψοφησε οπως ανεφερα.Οπως φαινεται αυτη μετεφερε στα αλλα το μικροβιο.Τα συμπτωματα ειναι..εντονο βρασιμο σε συνδυασμο με υγρα απο την μυτη,καποια ειναι και πιο αδιαθετα.Η κοτα η οποια πεθανε ηταν σε ψιλο ασχημη κατασταση μετα απο 2 μερες αφοτου τηνειχα παρει,ειχε το βρασιμο και οταν επειδηνωθηκε η κατασταση της φαινοταν σαν να παραπαταγε και οταν την επιασα στα χερια μου ηταν πολυ ελαφρια.Τα πουλακια ναι ειναιεμβολιασμενα και τους εχω δωσεικαι το χαπι σε συνδυασμο με βιταμινες.Τωρα ειμαι στην φαση που τους δινω ενα ειδικο υγρο σε μπουκαλακι μεσα στο νερο(συμβουλευτηκα τον κτηνιατρο μου)+βιταμινες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοίο χάπι? Ποίο υγρό??? Πρέπει να αναφέρεις τι είναι αυτά. Τέλος πάντων. Με ότι σου έδωσε ο γιατρός είδες καμία βελτίωση πλέον στα υπόλοιπα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους ... Κάποια στιγμή θα ήταν ενδιαφέρον να κοιτάγαμε το θέμα της διατροφής. Τι θα έπρεπε δλδ να ταϊζουμε τις κότες, σε τι ηλικία και σε τι αναλογίες. Έχω παρατηρήσει ότι οι απόψεις στο θέμα είναι από διαφορετικές μέχρι και εντελώς αντίθετες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΚ, πάντα υπάρχει η λύση του έτοιμου, αλλά σε περίπτωση που θα ήθελες να το αποφύγεις τι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις ώστε να είσαι σίγουρος ότι τις διατρέφεις αποδοτικά; (δεδομένου ότι στα κρεατόπουλα ο χρόνος είναι χρήμα)
Για την ιστορία (Αγγελή) από τις 160 αρχικές έχω σταθεροποιηθεί στις περίπου 115. Είναι πλέον 50 ημερών κ οι απώλιες δν ήταν από παθολογικά αίτια αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών. ΠΧ έχασα 14 μια βραδιά που έσβησε η θερμομάνα, άλλα 6 από πλημμύρα στο τολλ κ πάει λέγοντας ...
Επιπλέον 2 σε ηλικία περίπου 25 ημερών στραβολαίμιασαν !!! Το ένα το έχασα αλλά το άλλο (το φωνάζω Καμπούρη) ζει κ βασιλεύει αν κ πάει λίγο μπαταρισμένα. Καμιά ιδέα για τα αίτια ???
Πολλά χαιρετίσματα !!!
Vasike, δες ποιο πάνω κάποια σχόλια που έχω κάνει για δύο σιτηρέσια που προτείνω σε κάποιους φίλους. Για οποιαδήποτε απορία ρώτησε με. Το στρίψιμο του κεφαλιού είναι σύμπτωμα της Ψευδοπανώλης. Πολλές φόρες μέσα σε ένα μεγάλο πληθυσμό δεν εμβολιάζονται σωστά και βλέπεις 1-3 σε μια τέτοια φάση. Αυτό που σου προτείνω γενικά είναι όταν έχεις ένα περίεργο συμβάν καλύτερα να το πετάς ή δημιούργησε ένα χώρο καραντίνα μακριά από τα υπόλοιπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελή ο Βασίλης από τον Βαρνάβα είμαι. Μάλλον προηγουμένως δν το διατύπωσα σωστά... Ξαναπροσπαθώ !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜιας κ αφενός η εκτροφή της κότας είναι το πλέον σύνηθες σε όποιον βάζει σκοπό να ασχοληθεί με τα ζώα και αφεταίρου το "πώς" κ ιδιαίτερα το "γιατί" της διατροφής τους, βασίζεται σε λόγια που θα μαζέψει δεξιά-αριστερά, πιστεύω ότι θα έπρεπε σε συνεργασία με τον Θ να ανοιχτεί ένα θέμα το οποίο να κατατοπίζει πάνω σε αυτό ακριβώς.
Μικρά μυστικά τύπου "ρίγανη", μπορεί για κάποιον γνώστη να θεωρούνται αυτονόητα, αλλά για την πλειοψηφία πιστεύω είναι πραγματικοί θησαυροί !!!
Επιπλέον θα μπορούσαμε να σχολιάζουμε συγκεκριμένα προϊόντα ή/και εταιρίες, να αποκαλύπτουμε πήγες δύσκολων προϊόντων (βλ. μηδικάλευρο), να μιλάμε για κοστολόγια κ τακτικές μείωσης του κόστους.
Θεωρώ ότι ο όγκος που έχει μαζευτεί σε σχόλια είναι ήδη πολύ μεγάλος κ δικαιολογεί την δημιουργία ένος νέου, εξειδικευμένου πλέον θέματος.
Φιλικά Βασίλης.
χεχε! Βασίλη ειλικρινά δεν σε κατάλαβα. Όλη αυτή η ιδέα που ανέφερες είναι στα σκαριά και σύντομα θα υλοποιηθεί με αληθινές, πρακτικές και ουσιαστικά πράγματα για το κοτέτσι μας. Σύντομα λοιπόν θα είναι στο αέρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπέρα σε όλους. Ψάχνω για ντόπιες ράτσες κότας. Όταν λέω ντόπιες εννοώ ντόπιες και όχι ξένες ράτσες που έγιναν ντόπιες επειδή έμειναν χρόνια στην Ελλάδα. Ο Ανώνυμος που διαφημίζει "ντόπιες κότες" στο ιστολόγιο του έχει μπασταρδέψει πολλές ξενικές ράτσες μαζί. Βέβαια οι μπουφίνοι της Θράκης που αναφέρει είναι όντως Ελληνική ράτσα που πρέπει κάποτε να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά της, να σταθεροποιηθει, να βελτιωθεί, και τέλος, θα πρέπει και να αναγνωρισθεί διεθνώς ώς Ελληνική ράτσα. Εδώ θα βρείτε τις πιο δημοφιλείς και αναγνωρισμένες ράτσες διεθνώς: http://www.backyardchickens.com/products/category/chicken-breeds
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ ψάχνω για ντόπιους πληθυσμούς κότας στους οποίους να μην έχει αναμειχθεί ξένο DNA. Πίστευω έχει έρθει ο καιρός που και η Ελλάδα θα πρέπει να έχει και τις Κότες της. Στην Ελλάδα οι αυτόχθονοι πληθυσμοί βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης και οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξή τους με άλλες ποικιλίες/φυλές/υβρίδια θα τις αποτελειώσει.Το αυτόχθονο γενετικό υλικό είναι πολύτιμο και είναι θαύμα που υπάρχουν ακόμη καθαρόαιμα ντόπια ζώα μέχρι σήμερα. Αυτό το γενετικό υλικό είναι ο αγροτικός πλούτος κάθε χώρας και φυσικά η αρχή όλων των υβριδίων. Ειδικά οι ντόπιες όρνιθες είναι εξαιρετικά δυσεύρετες και αυτοί που διατήρησαν και διατηρούν ακόμη τους παλιούς πληθυσμούς είναι πολλές φορές, άνθρωποι ηλικιωμένοι, τοπικιστές, και κάπως ψαγμένοι... Μήπως είστε τέτοιος;; Μήπως ξέρετε κάποιον τέτοιο που έχει κοτέτσι;; Εάν τις κότες που έχετε τις έχετε πάππου προς πάππου και υποψιάζεστε οτι μπορεί να είναι "δικές μας", παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο 6976977886 ή yorpapadopoulos@gmail.com. Μπορεί να αξίζει ο κόπος και να διασωθεί μια ράτσα απο την εξαφάνιση. Φιλικά, Γιώργος Παπαδόπουλος
Αν κάποιος ενδιαφέρεται για τα ντόπια ζώα της Ελλάδος ας δει εδώ http://www.save-foundation.net/pdf/Breedatlas_Greece_FINAL.pdf
ΑπάντησηΔιαγραφήΜετά την σελίδα 35 περιγράφει τις ράτσες όρνιθας.
Προτείνω την προτίμηση στις Ελληνικές ράτσες ζώων γιατί στην πλειοψηφία τους τελούν υπο εξαφάνιση.
Γιώργος
να κανω και εγω μια ερωτηση ?
ΑπάντησηΔιαγραφήειναι η δευτερη φορα που βαζω κοτες
και καποιος μπαρμπας εμπειρος απο κοτες μου ειπε αν βαζεις στις κοτες ξυδι, σκορδο, σταχτη,ασβεστη που και που δεν εχουν αναγκη απο κανεναν εμβολιασμο και οντως το κανω τωρα και ειναι μια χαρα ετσι θα δυναμωσουν το ανοσοποιητικο τους και τα αυγα θα ειναι χωρις εμβολια
Φίλε Νάσο, η πρώτη φορά που πήρες κότες τι απ έγιναν? Γιατί πιστεύεις ότι το εμβόλιο κάνει τόσο κακό και ότι επηρεάζονται τα αυγά? Τα συνηθέστερα εμβόλια που κάνουμε εμείς στο σπίτι αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι δεν υπάρχει ημέρα αναμονής ούτε στα αυγά αλλά ούτε και στο κρέας. Ακόμα αν το νερό είναι με χλώριο (ακόμα και του δικτύου καταστρέφεται ο ιος την ώρα που τους το κάνεις), Πρόβλημα είναι τα κοκκιδιοστατικά, πρόβλημα είναι οι αντιβίωσης και μεγαλύτερο είναι η διατροφή με σόγια! Όχι όμως τα εμβόλια. Ο μπάρμπας αυτός απλά δεν είχε συναντήσει στο κοτέτσι του ασθένεια για αυτό και δεν του νόσησαν πότε κότες και βασικά δεν υπήρχαν παλιά αυτές οι αρρώστιες. Πλέον δεν είναι έτσι τα πράγματα. Με λίγα λόγια δηλαδή μην εμβολιάσεις τα παιδιά σου ή τον σκύλο σου δώσε τέτοια πράγματα και δεν θα αρρωστήσουν πότε! Μην πάρεις το μήνυμα μου κοροϊδευτικό ή ότι στο παίζω έξυπνος άλλα με κάτι τέτοιους μπαρμπάδες έχουμε καταστραφεί και χάνουμε την ουσία του πράγματος. Σε ενοχλεί το εμβόλιο αλλά το καλαμπόκι που είναι υβρίδιο ή το στάρι που έχει φουλ φυτοφάρμακα δεν μας ενοχλεί. Είμαι ωμός στο λόγο μου αλλά προσπαθώ να σε κάνω να δεις το αληθινό πρόβλημα. Για οποιαδήποτε απορία χαρά μου να σε βοηθήσω.
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλε μου τις πρωτες τις κρατησα περιπου ενα χρονο απο 10 εμειναν 7 ειναι αυτες που εφτιαξαν αντισωματα λογικα και αντεξανε αλλα ενα βραδυ πρεπει να μπηκανε σκυλια η αλεπου και απο τη λυσα τους μου ξυλωσαν το κοτετσοσυρμα και μπηκανε μεσα και μου τις επνιξαν ολες .... ασε μεγαλη στεναχωρεια τραβηξα και τωρα παλη εχω εφτα και ενα κοκορι ψαρη ειναι 7 μηνων ολες και αρχισανε να κανουν αυγα 2 την ημερα εδω και 3-4 μερες ωστοσο ομως θελω να βρω βλαχοκοτες ωστε να κλωσανε θελω να κανω μια γεννα γιατι τα παιδια μου θα χαρουνε πολυ με τα κοτοπουλακια . αν θες πες μου τι προτεινεις να τις εμβολιασω επισης να σου πω τις εχω ελευθερες στο βουνο και το κοτετσι μια φορα τη βδομαδα καθαριζετε ασβεστωνετε και μεσα βαζω σταχτη απο τζακι και αμμο
ΑπάντησηΔιαγραφήΝάσο πολύ κρίμα, Είναι από τις καλύτερες στιγμές και για μικρούς αλλά και για τους μεγάλους τα κλωσοπουλάκια. Μπορείς να βρεις έστω και μία δύο κότες που πέφτουν κλώσα και θα τις έχεις με το υπόλοιπο κοπάδι. Αν έχεις μόνο τέτοιες κότες δεν θα παίρνεις και πολλά αυγά γιατί έτσι και αλλιώς γεννούν μέρα παρά μέρα συν ότι θα είναι και κλώσες 1-2 φόρες το χρόνο. Μια εναλλακτική είναι να βρεις νανάκι που πέφτει κλώσα 100% και χωρίς έξοδα. Το μόνο κακό είναι ότι παίρνει λίγα αυγούλακια από κάτω τις (γύρω στα 5-6 ενώ μια κότα γύρω στα 12) Τα βασικά εμβόλια που πρέπει να κάνεις είναι για ψευδοπανώλη και για βρονχίτιδα. Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία. Κάνεις ανασύσταση του δισκίου με νερό. Αραιώνεις το εμβόλιο σε συγκεκριμένη ποσότητα νερού και τους το δίνεις να το πιουν άμεσα. Αυτό! Μάρκες και για την ακριβείς διαδικασία θα ξαναμηλίσουμε. Να ξέρεις είναι πολύ φτηνά γύρω στα 3 ευρώ το κάθεένα οπού φυσικά εμβολιάζεις 1000 πουλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήπαιδια το κοτετσι πρεπει να μπορει να κλεινει το βραδυ για να ειναι οι κοτες προστατευμενες.επισεις εγω εχω και απο πανω διχτι για να μιν μπαινουν και καρακαξες που τρωνε τα αυγα αλλα και 18ουρες που τρωνε το καλαμποκι
ΑπάντησηΔιαγραφήθελω να σας βαλω μια φωτο με το κοτετσι μου πειτε πως μπορω ??
ΑπάντησηΔιαγραφήπιστευω το εχω τελειοποιησει
ειναι σαν μεζονετα αχαχα
Νάσο στείλε φωτογραφίες στο ftiaxnw@gmail.com και θα τις ανεβάσω εγώ αν θες στη κατηγορία "κατασκευές από αναγνώστες"
ΑπάντησηΔιαγραφήεστειλα
ΑπάντησηΔιαγραφήτις προαλλες ειδα καπου σε κρατικο καναλι, ενα παλικαρι που ειχε φτιαξει μια τρομερη πατεντα για κοτετσι.
ΑπάντησηΔιαγραφήφανταστειτε ενα κλουβι 3χ3 ή 4χ4 με υψος 70-80 ποντους, κλεισμενο γυρω με πλεγμα και η οροφη μιση πλεγμα, μιση κλειστη για σκια. μεσα καποιος χωρος κλειστος για φωλιες κτλ.
η πατεντα ειναι οτι το κλουβι ΔΕΝ εχει πατο και ενα απλο συστημα με ροδακια βοηθαει στο να του αλλαζεις θεση καθε μερα ή μερα παρα μερα.
με αυτον το τροπο τα πουλια
1ον.δεν καθοντε 2η μερα στην ιδια κουτσουλια,
2ον. τρωνε και σκαλιζουν παντα νεα χορτα/χωμα,
3. λιπαινουν ολο το χωρο ομοιομορφα,
4. ο χωρος δεν καταληγει να γινετε βουρκος οταν βρεχει και διατηρειται η βλαστηση στον χωρο.
μεγαλοφυιες
https://www.youtube.com/watch?v=1evfyq1th6g
Ανώνυμος Ο/Η Βασίλης είπε...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελή Καλημέρα,
Το ΒΑΜΜΑ ΙΩΔΙΟΥ στο νερό που πίνουν οι κότες,3 σταγόνες σε 1,5 κιλό νερό, βοηθάει για την πρόληψη ασθενειών στίς κότες;Και αν ναι, με τι συχνότητα πρέπει να δίνεται;
ευχαριστώ
ΒΑΣΙΛΗΣ- ΚΕΡΑΤΕΑ
15 Φεβρουαρίου 2013 - 10:58 π.μ.
θα ηθελα να ρωτησω αν μπορουν να συνηρπαξουν στο ιδιο κοτετσι κοτες και φασιανος και αν τον κρατησω μαζι τους για καιρο μεσα υπαρχει περιπτωσει να φυγει οταν τα ανοιγω η σιγα σιγα θα μαθει και αυτος
ΑπάντησηΔιαγραφήσκεφτομαι να παρω εναν που τον βλεπω σε ενα κλουβι και εχει φανταστηκα χρωματα και το λυπαμαι
καλη σαρακοστη σε ολους.
ΑπάντησηΔιαγραφήεχω περισσεμα αυγα και τα ανταλασω με οποιοδηποτε αγροτικο προιον.νομοι θεσσαλονικης,πελλας,πιεριας,κιλκις.
χρειαζομε βοηθεια στο ''ΠΩΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΝΑ ΚΛΩΣΗΣΕΙ?''.ειναι απο μηχανη και ενω βλεπω οτι μια μαλλον θελει,δεν ξερω τι να κανω.ευχαριστω προκαταβολικα για οποιοδηποτε συμβουλη.να σας εχει ο θεος καλα.
Νασο δυστυχώς όχι δεν μπορείς να τον εξημερώσεις και να μην σου φύγει αν ανοίξεις το κοτέτσι. (σαν τις φραγκόκοτες για παράδειγμα) Αν το έχεις συνέχεια κλειστό θα μπορούσες και με κάποιο παταράκια να ανεβαίνει και να κάθεται εκεί θα ήταν ακόμα καλύτερα (μην ρίξει και καμιά μάχη με τον κόκορα) Το ιδανικό όμως είναι να τα έχεις σε διαφορετικούς χώρους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλέ Γιάννη καλή σαρακοστή και σε εσένα. Αρχικά μπράβο σου για την σκέψη της ανταλλαγής με άλλους φίλους. Τώρα στο ερώτημα σου με το πως θα κάνεις την κότα να κάτσει κλώσσα είναι πολύ δύσκολο γιατί είναι πουλί μηχανής. Όμως δεν είναι ακατόρθωτο. Θα μπορούσες να φτιάξεις μια φωλιά σε κάποιο ήσυχο-σκοτεινό σημείο και να την παρακινήσεις να πάει εκεί να γεννάει (ίσως με κάποιο φώλι) Αν είσαι τυχερός τότε μπορεί και να κάτσει. Μην δοκιμάσεις κόλπα με καφάσια ανάποδα ειδικά σε τέτοιο είδος πουλιού που δεν γνωρίζει την φύση του. (να κάτσει κλώσσα) Φυσικά στο κοτέτσι θα πρέπει να έχεις και κόκορα.
ΑπάντησηΔιαγραφήποτε μπορουμε να παρουμε τα πουλακια απο την κοτα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαταρχην καλησπερα σε ολους. Ειμαι νεος στο θεμα της πτηνοτροφιας και θα ηθελα να μαθω τα εξης:
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Οταν η κοτα γονιμοποιηθει απο τον κοκορα γεναει τα γονιμοποιημενα αυγα.Αυτα μπορω (καπου μου ειπανε) να τα διατηρήσω καπου προσωρινα μεχρι να τα βαλω στη κλωσα και για ποσο καιρο???
2.Η κοτα που κλωσαει δεν γενναει αλλα αυγα???????(δηλαδη σταματαει η αυγοπαραγωγη)???
3.Με τον κοκορα πηγαινει συνεχεια???Αν ναι τα αυγα που θα γεννησει μπορουν να καταναλωθουν???
4.Πως θα καταλαβω αν η κοτα μπορει να κλωσησει??
Ευχαριστω παρα πολυ. Δημητρης
Γεια σου και σε σενα φιλε μου. Θα προσπαθησω να σου δωσω καποιες απαντησεις στις ερωτησεις σου ελπιζοντας οτι θα σε βοηθησω
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Δεν ειναι απαραιτητο οτι αν η κοτα γονιμοποιηθει απο τον κοκορα τοτε και τα αυγα θα ειναι γονιμοποιημενα. Συντρεχουν καποιοι παραγοντες για να συμβει αυτο. Οπως για παραδειγμα ο κοκορας που εχεις να μην ειναι μεγαλος ηλικιακα, οι αναλογιες κοτες-κοκορας να ειναι 10 προς 1 το πολυ... Αν υποθεσουμε ομως οτι οντος τα αυγα της κοτας ειναι γονιμοποιημενα τοτε μπορεις να τα φυλαξεις σε ενα απλο κουβα βαζοντας μεσα αχυρα και να τα φυλαξεις το πολυ για 5 μερες εκει μεχρι να τα βαλεις στην κλωσσα που εχεις επιλεξει.
2.Οι κοτες οταν βρισκοντε στο σταδιο της αυγοπαραγωγης δεν κλωσουνε καθολου παρα μονο βγαζουν το αυγο εκει που εχουν επιλεξει και φευγουν. Οταν πλεον σταματησουν την αυγοπαραγωγη τους τοτε περνανε στο σταδιο του κλωσιματος. Οταν μια κοτα κλωσσα δεν παραγει αλλα αυγα. Προσοχη ομως. Αν θελεις να εχεις και αυγοπαραγωγη αλλα και να αποκτησεις νεα κλωσοπουλα τοτε δεν εχεις παρα να επιλεξεις 2 με 3 καλες κλωσσες και να βαλεις στην καθεμια απο 12 αυγα το πολυ. Αν δεις καποια αλλη να θελει και αυτη να κατσει να κλωσισει εστω και σε ενα αυγο τοτε παρτην και βαλτην σε ενα χωρο μικρο μονη της (τιμωρια) χωρις τελαρο για να εχει να κατσει για 2 με 3 μερες μεχρι να ξεκλωσισει και να μπει σιγα σιγα και παλι στην διαδικασια της αυγοπαραγωγης.
3.Δεν επιλεγει η κοτα ποτε θα παει με τον κοκορα αλλα το αναποδο. Βεβαια αν στο κοτετσι σου δεν εχεις την αναλλογια που προανεφερα σε κοτες και κοκορια και εχεις αναλλογια 10 προς 3 ή 4 τοτε θα δεις οτι περα απο τους διαρκεις τσακωμους που θα υπαρχουν στο χωρο οι κοτες θα ζευγαρωνονται διαρκως (δεν ειναι καλο αυτο βεβαια γιατι αρκετα απο τα κοκορια τις σκοτωνουν στην προσπαθεια τους να τις ζευγαρωσουν γρηγορα πριν προλαβει να ερθει αλλος κοκορας). Οσο για τα αυγα βεβαιος και μπορουν να καταναλωθουνε. Δεν προκειτε να καταλαβεις διαφορα αν καποιο αυγο ειναι σποριασμενο ή οχι.
4.Αν δεις την κοτα να καθετε στο τελαρο που εχεις βαλει και δεν βγαινει καθολου εξω παρα μοναχα για να φαει και εχει και αυγα απο κατω εεε τοτε αυτο σημαινει πως η κοτα μπορει να κλωσησει. Αν θελεις να καταλαβεις ποια ειναι η καλυτερη κλωσσα για να βαλεις τα αυγα που εχεις επιλεξει να κλωσησει τοτε τα στοιχεια που πρεπει να τσεκαρεις ειναι αν δεν τρομαζει ευκολα και δεν φευγει απο την φωλια της, αν την ωρα που καθετε και κλωσει εσυ βαλεις απο κατω το χερι σου για να αγγιξεις τα αυγα της και αυτη δεν σηκωθει να φυγει και τελος οταν σηκωνεται για να φαει τσεκαρεις αν τα αυγα της ειναι ολα οκ και δεν ειναι καποιο σπασμενο-πατημενο και τα εχει ολα μαζι σε ταξη. Ε τοτε αυτη η κλωσα ειναι πολυ καλη για να της βαλεις αυγα να τα κλωσησει για να εχεις και πουλακια.
Ελπιζω να σε βοηθησα στις ερωτησεις σου.
Καλησπερα παιδια, σας ευχομαι καλο πασχα, με υγεια πανω απ' ολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘελω να κανω μια ερωτηση και ας μου απαντησει οποιος γνωριζει γιατι πραγματικα δεν ξερω.
Μου εδωσαν μια κοτουλα και θελω να την ζευγαρωσω με ενα δικο μου κοκορακι. Η κοτουλα οπως πριν ειχε ζευγαρωσει με αλλο κοκορακι. Μετά απο ποσες ημερες θα ξερω οτι εαν τα αυγα που κανει ειναι βατεμενα με το δικο μου κοκορακι για να μπορω να τα βαλω στην κλωσσομηχανη μου;
Σας ευχαριστω πολυ και πάλη ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Γιωργος
Γειά σας. Έχω 4 κοτοπουλάκια και το ένα ξαφνικά παρουσίασε αδυναμία στα πόδια και ψώφησε. Τώρα παρουσιάστηκε η αδυναμία και σε άλλο. Υπάρχει κάτι για να το σώσω; Κατερίνα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγραψα και στο ποστ για τις ασθενειες αλλα εχω μια ερωτηση για την αναπαραγωγη που νομιζω ταιριαζει καλυτερα εδω.
Ειχα μεγαλο καημο να βγαλω δικα μου κοτοπουλακια, εψαχνα κλωσσομηχανες, εψαχνα κλωσσα απο χωριο αλλα δεν τα καταφερνα να βρω κατι. Οι κοτες μου ειναι μηχανης οποτε δεν ειχα ελπιδα να καθισει καποια απο μονη της να κλωσσησει. Μου ειχαν πει οτι οι κοτες μηχανης δεν εχουν το ενστικτο να καθισουν.
Προς μεγαλη μου εκπληξη καποια κοτουλα μου, μαυρη παχια, πιθανοτατα απο αυτες που αποκαλουν βλαχοκοτες εκατσε σε μια φωλια. Μολις το αντιληφθηκα φυλλαξα τα αυγα της ημερας και των υπολοιπων κοριτσιων και της τα εχωσα απο κατω.
Τα κοτοπουλακια αν και εφοσον γεννηθουν τα περιμενουμε 9 Ιουνιου.
Στο κοτετσι φυσικα υπαρχει κοκκορας και τα αυγα εχουν σπορο, μπορει οχι ολα αλλα σιγουρα καποια θα εχουν. Κλωσσαει 13 αυγα αυτη τη στιγμη.
Βοηθηστε με λιγο με το τι πρεπει να κανω μετα τη γεννα. Να απομονωσω την κλωσσα με τα κλωσσοπουλα μεχρι να ξεπεταχτουν; Τι εμβολια χρειαζονται; Το κοτετσι δεν ξερω αν θα ειναι τοσο ζεστο μεχρι την αλλη εβδομαδα που θα γεννηθουν. Να τα παρω μεσα στο σπιτι για σιγουρια;
Και με την τροφη τους τι να κανω; Αγορασα φυραμα αναπτυξης για να μην εχει καθολου ασβεστιο μεσα ( διαβασα οτι το ασβεστιο στα μωρα προκαλει σοβαρο προβλημα στο συκωτι και πρεπει να δινεται μονο σε ωοτοκες κοτες). Και πως να τα χωρισω τωρα που ζουν ολα μαζι σε ενα κοτετσι; Οι μεγαλες κοτες εχουν μεγαλη αναγκη σε ασβεστιο γιατι γεννουν καθημερινα.
Εχω διαχωρισει καπως το χωρο με συρματοπλεγμα και εχω τα τελευταια κοτοπουλα που αγορασα απο pet-shop χωριστα για τον ιδιο λογο, να μην τρωνε απο την αλλη τροφη με το ασβεστιο.
Θα πειραζε να βαλω και την κλωσσα μαζι με αυτα; Ειναι 2,5 μηνων τωρα.
ρε παιδιά καλησπέρα δεν ξέρω αν το site ανήκει στον κυριο Κασσιανό αλλά πραγματικά πρέπει να μιλήσω σε κάποιον που ξέρει αρκετά από κότες γτ έχω φοβερό πρόβλημα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω πάρει με τον πατέρα μου κότες και αναμέσα τους και ένα κόκκορας το θέμα είναι ότι ο κόκκορας είναι μαχητικός και πολύ ζωηρός το θέμα είναι ότι είναι μαχητικός και με τις κότες. Όποτε ανεβαίνει από πάνω για να κάνει την δουλειά του τις τσιμπάει με το ράμφος του και με τα νλυχια του σε σημέιο να έχουμε φτάσει όλες οι κότες να είναι ξεπουπουλιασμένες και πολλές έχουν κακι πληγές.
Σήμερα όμως η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο ο πατέρας μου και βρήκε την μία μέσα στο αίμα και έχοντας μια μεγάλη πληγή. και φυσικά το πόδι του ήταν και αυτό μέσα στο αίμα. Ρε παιδιά σας παρτακαλώ βοηθήστε με δεν ξέρω τι να κάνω. Ο κόκκορας μου είναι κακός και ολες οι κότες είναι ξεπουπουλιασμένες. δεν ξέρω τι να κάνω ο πατέρας μου λέει να τον σφάξουμε αλλά και αυτό δεν το μπορώ. καμία λύση υπαρχει ή κάποιος γνώστης που μπορώ να μιλήσω και να του στείλω και τις φωτο να δει και να μου πει τι μπορώ να κάνω.
Σας ευχαριστώ.
Ο κοκορας που πηρατε ειναι μεγαλος σε ηλικια και εχει αναπτυχθει πολυ το πεμπτο του νυχι. Ξεχωριστε τον, φατε τον, χαριστε τον...
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρηστο δεν ξέρω αν απάντησες σε μένα αλλά τον πήραμε ίδια ηλικία με τις άλλες κότες. Δεν ξέρω γτ συμπεριφέρεται έτσι. Και το θέμα είναι ότι οι κότες από πάνω στη ράχη τους είναι ξεπουπουλιασμένες και δεν μπορούν να βγάλουν πουπουλα η μάλλον δεν προλαβαίνουν. Αν τον σφάξω δεν θα πεθάνουν οι κότες χωρίς κόκορα??
ΑπάντησηΔιαγραφήΘέλω αν ξέρεις να μου πεις αναλυτικά γτ συμβαινει αυτό με τον κόκορα για να καταλάβω και εγώ.
και κάτι τελευταίο στον πωπω κάποιες κότες εχουν ένα εξόγκωμα πολλες μου κάνουν δίκροκα. λες να είναι από αυτό ή λες να είναι κάτι άλλο? να αρχίσω γενικότερα να ανησυχώ? αν μπορείς δωσε μου πληροφορίες σε παρακαλώ γτ έψω στενοχωρεθεί πολύ. μπορώ να σου στείλω με μαιλ καποιες ΄φωτο να δεις να μου πεις.
Σε ευχαριστώ πολύ για την απαντηση σου. Θα περιμένω με ανυπομονησία.
Μήπως αν κόβαμε το νύχι ήταν καλύτερα? Αχ ρε Χρήστο σε ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι αδυνατον να μαθεις στον κοκορα αλλους τροπους... Οχι, δεν θα ψωφησουν οι κοτες σου διχως αυτον. Το οτι κανουν δικροκα δεν εχει σχεση με το βιαιο σεξ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαποιοι τους κοβουν το νυχι αλλα δεν ειναι και τοσο απλο, αφου δεν ειναι ακριβως νυχι αλλα δαχτυλο. Πιο λιγο θα υποφερει αν τον σφαξεις.
Για το εξογκωμα δεν μπορω να καταλαβω τι εννοεις... Παντως δεν παιρνουμε πουλια αγνωστου ηλικιας...
Ο ειδικος ειναι σε αδεια, ελπιζω να επιστρεψει συντομα, για τα πιο δυσκολα θεματα απο αυτο.
Δεν ήταν αγνωστού ηλικίας ξέραμε γτ τα πήραμε από καλό φίλο. Αλλά και να έιχα πα΄ρει άγνωστης ηλικίας γτ δεν κάνει??
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπλά τον λυπάμαι θα μου πεις εχει μαδήσει όλες τις κότες. Θα μιλήσω και στον πατέρα μου. Πιστεύεις ότι θα ξαναβγάλουν πουπουλα??
Για το εξόγκωμα που σου λέω είναι λες και φούσκωσε ο ποπος τους και είναι ξεπουπουλιασμένος. Γιαυτό έιπα μήπως ζορίζονται από τα δίκροκα. Μπορώ να σου στείλω κάποιες φώτο και όταν έρθει ο ειδικός να τις δείξεις και να μου πει. Γτ οι κοτούλες μου κάνουν αυγά αλλά αν είναι άρρωστες να δω τι μπορώ να κάνω. γτ τρώμε και τ αυγά.
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ είναι η πρώτη μου φορά με ζώα γενικότερα και στενοχωριέμαι πολύ και δεν ήξερα σε ποιον να μιλήσω. Συγχαρητηρια κανετε πολύ καλή δουλειά. Πότε μπορώ να επικοινωνήσω λες με τον υπεύθυνο γαι περαιτέρω λεπτομέρειες μη σε ζαλίζω και σένα.
Χωρίς σε καμία περίπτωση να μπορώ ή να θέλω να υποκαταστήσω τον "ειδικό" ... δν μας είπες πόσες είναι οι κότες !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν έχεις λιγότερες από 6-7 είναι λογικό να στις "ξεπουπουλιάσει", ειδικά αν είναι κανένας χρονιάρικος στα ντουζένια του !!!
Ποτέ κάτω από 10-12 κότες ανά κόκορα, αν θέλεις ένα ήρεμο σμήνος.
Και φυσικά αν δν σκοπεύεις να βάλεις κλώσσα, ο κόκορας σου είναι περιττός κ μάλλον δημιουργεί προβλήματα αντί να λύνει...
Θα πρότεινα παστιτσάδα ή αν έχεις γάστρα κρασάτος !!!
Οι κότες σου θα επανέλθουν όσον αφορά τα πούπουλα αλλά πρόσεξε τις πληγές. Πάρε ειδικό απολυμαντικό σπρέι να τους ψεκάζεις, ειδικά κάτω από τα φτερά.
Όσον αφορά τον "ποπό" καλύτερα να μας έβαζες καμιά φωτό ...
Οι κότες μου είναι 7 αν δεν κάνω λάθος. Όντως ο κόκορας είναι στα ντουζένια του τώρα θα κλείσει χρόνο. Δεν ήξερα ότι θέλει πάνω από 10 η αλήθεια είναι ότι είχα αλλά πέθαναν από σκουληκια που τις φάγανε τα εντόσθια (πρωταρα βλέπεις) πηγα στον κτηνίατρο και έδωσα φάρμακο. και μετά δεν ξαναπέθανε καμία. Το μόνο θέμα είναι το ξεπουπούλιασμα στη ραχη τους και το εξογκωμα στον ποπο.
ΑπάντησηΔιαγραφήόταν λες ειδικό απολυμαντικό από που και ποιο να πάρω? να σου πω την αλήθεια πουλβο βάζω στις καημενες τις κοτούλες. Ρε παιδιά ,μπορεί να ακούγομαι ασχετη τελείως αλλά προσπαθώ. Εχω ρωτησει και κάποιους κτηνιάτρους αλλα δεν ξέρανε τπτ.
Θέλω να στείλω φώτο αλλα που μπορώ? εδω???
Όσο για την κλώσσα ήθελα επειδή κάνουν αυγά να αφηνα κανένα να το κλωσούσαν δεν ήξερα ότι πρεπει να βάλω κλώσσα.
Σχετικά με τον κόκορα μαλλον θα παέι για σκότωμα όσο και αν με στενοχωρεί δεν γίνεται θα μου τις σφάξει όλες. Είν αι απίστευτα δυνατός σε σημείο που κάνει και επίδειξη της δύναμης του.
Ρε παιδιά δεν ξέρω πως να σας ευχαριστήσω για την βοήθεια σας. Να στε καλά.
Μόλις βρείτε κανένα απολυμαντικό μου λέτε και επίσης που να στείλω τις φωτο???
Ευχαριστώ και πάλι καλό βράδυ.
tripitiri, Λοιπόν σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να δεις και ένα υβρίδιο να πέσει κλώσα. Μια ράτσα πτηνού όμως και ας είναι μηχανής υπάρχει πιο μεγάλη πιθανότητα να πέσει κλώσα έναντι υβριδίου να ξέρεις. Θα πρέπει να ελέγχεις την φωλιά την ημερομηνία που τα περιμένεις μήπως και η κλώσα δεν είναι και τόσο καλή μάνα και τα πατήσει/σκοτώσει και τότε θα πρέπει να τα απομακρύνεις από αυτήν άμεσα. (Τα βάζεις σε ένα κουτί με κάποια λάμπα για ζέστη. Αλλά μην ανησυχείς όλα θα πάνε καλά. Μόλις βγουν όλα, τότε θα πάρεις την κότα με τα μικρά της και θα τα βάλεις σε ένα μέρος για να είναι μόνα τους (ακόμα μέσα σε μια μεγάλη χαρτοκούτα η κλούβα) αν δεν έχεις χώρο. Δεν πρέπει να τα φέρεις σε επαφή με τα άλλα πτηνά σου γιατί η κότα θα είναι συνέχεια σε θέση άμυνας και θα τσιμπάει ότι κινείται γύρω της για να τα προστατέψει. Καθώς επίσης να ελαχιστοποιήσουμε καμιά πιθανή ασθένεια από τα μεγάλα (μπορεί να μην νοσούν αλλά να φέρουν κάποιο βακτήριο/ιο, και τέλος τα πουλάκια είναι απροστάτευτα από θέμα εμβολίου που σημαίνει για ακόμα ένα λόγο δεν πρέπει να είναι μαζί με ενήλικα. Το θέμα της ζέστης το φροντίζει η κλώσα χωρίς κανένα πρόβλημα μην ανησυχείς. Τώρα στο θέμα της διατροφής τα φυράματα ανάπτυξης πρώτης ηλικίας έχουν όλα τα απαραίτητα. (είναι ανέκδοτο για το ασβέστιο ποιος θα δώσει σκέτη μαρμαρόσκονη να φάει ενα πουλάκι μιας εβδομάδας και για ποιο λόγο?) Φυσικά και το ανάπτυξής έχει ασβέστιο. Όλες οι ισορροπημένες τροφές έχουν. To Θέμα των εμβολίων είναι μεγάλο θέμα αλλά και ταυτόχρονα κάτι το απλό. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι και σχήματα εμβολιασμού που αν κάποιος δεν γνωρίζει συγκρίνοντάς τα θα πει ότι είναι λάθος. Αλλά δεν είναι, είναι καθαρά τι βολεύει τον καθένα. Τα εμβόλια που πρέπει να κάνεις σίγουρα είναι για ψευδοπανώλη και βρογχίτιδα. Έχεις κάποιον που μπορείς να τα πάρεις? Φαρμακείο που πουλάει κτηνιατρικά ή κτηνιατρείο? Περιμένω νέα σου να σου πω πως θα συνεχίσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήSylvia, Από την στιγμή που οι καλοί φίλοι (Χρήστος & Βασίλης) σου έδωσαν την πιο ουσιαστική λύση που με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο (να σφάξεις τον άντρα του κοτετσιού). Για πιο λόγο να κάτσεις και να ταλαιπωρείς τον κόκορα αλλά και τον εαυτό σου για να του κόβεις τα νύχια? ή είναι λύση να βάλεις άλλες 5-6 κότες στο κοτέτσι για να τον "κουράσεις" ή να τον έχεις ξεχωριστά μόνο του και να τον αφήνεις 2-3 ώρες την ημέρα μαζί με τις "κυρίες"? Συγνώμη άλλα δεν το βρίσκω σωστό και φτάνει στα όρια του πονοκέφαλου. (εφόσον ο κόκορας δεν είναι κάποιας ράτσας απότι κατάλαβα που πρέπει να έχεις γονιμοποιημένα αυγά σφάξτον). Το πούλβο είναι μια χάρα! Εχει αντιβιοτική δράση που τα πτηνά ανταποκρίνοντε πολύ θετικά στην συγκεκριμένη ουσία (νεομυκίνη)αλλά έχει και επουλωτική δράση. Αν είναι ακριβό και δεν σε συμφέρει μπορείς να πάρεις ένα από τα παρακάτω από κάποιο φαρμακείο με κτηνιατρικά ή κτηνιατρείο (oxyvet aerosol spray ή terramycin aerosol spray 8-12 ευρώ η φιάλη των 150γρ. αν δεν κάνω λάθος). Τώρα σχετικά με τα "εξογκώματα" μήπως έχουν χάσει πούπουλα στην γύρω περιοχή της αμάρας και σου φαίνεται περίεργο ενώ δεν είναι? γράψε μου σε παρακαλώ το μαιλ σου και θα επικοινωνήσουμε για να μου τις στείλεις. Τέλος για να έχει ανεπτυγμένα τόσο καλά σπιρούνια δεν νομίζω να είναι μόνο 1 χρόνου αλλά πολύ παραπάνω. Επί ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για τα καλά λόγια των παραπάνω κυρίων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελή το email μου είναι syltouz@gmail.com.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣήμερα βάλαμε τον κόκορα ξεχωριστά πιστευω πως δεν το γλυτωνει το σφάξιμο γτ ο πατέρας μου τα έχει πάρει.
θα ήθελα να σου στειλω τις φώτο και να σε ρωτησω και κανα 2 πραγματακια ακόαμ. Αλλα πριν από οτιδήποτε πρεπει να σε υπερευχαριστήσω και σένα για την άμεση απάντηση σου. Δεν ήξερα σε ποιον να μιλήσω και έιμαι πολύ τυχερή που βρήκα τον ιστοχώρο σας.
Όσο για το πούλβο τότε συνεχίζω κανονικά.
Σχετικα με το εξόγκωμα στον ποπο μπορεί να είναι νορμαλ δηλ?? μακάρι να είναι πραγματικα. Τα αγαπάω τα ζωάκια και όταν πέθαναν οι πρώτες είχα στενοχωρεθεθεί πολύ.
Κυριε Αγγελή ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές, σας γράφω το mail μου για να με βοηθησετε με τα εμβόλια. tripitiri@yahoo.gr Κτηνιατρεία έχουμε αρκετά στη Ραφήνα, δεν νομίζω να δυσκολευτώ να βρω ο,τι χρειαστει. Για τον κόκκορα που περιγράφει η φίλη Sylvia, έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα ακριβώς, έχει ξεπουπουλιάσει όλες τις κότες ο δικός μου και ειναι μονος του με 16 κοριτσια. Ε τι στο καλο; Δεν του φτάνουν; Το κακό με τον δικό μου ειναι οτι είναι λίγο "λαπάς", αν μου επιτρέπετε την εκφραση... Πηγαίνουν οι κότες και του τσιμπάνε τον πισινό και αντί να γυρίσει να τους ριξει καμμια τσιμπιά φευγει διακριτικά και πάει λιγο πιο κει. Αποτέλεσμα; Απο τις τσιμπίες ματώσανε το δέρμα του και βρήκα αίμα στο χώμα. Εννοειται οτι τον απομονωσα και τον κουράρισα κι εγώ με Pulvo και τον είχα πάνω από μια βδομάδα μόνο του. Όταν τον εβγαλα πάλι στο κοτέτσι αμέσως τις είδα και πήγαν και του τσίμπησαν τον πισινό. Λετε να έχουν πάθει κάποιο είδος καννιβαλισμού;
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε και πάλι για τις πολύτιμες συμβουλές σας, περιμένω τα νέα σας στο mail μου.
Γεια σας κι απο μένα. Και πάλι συγχαρητήρια σε όσους βοηθούν εμάς τους αδαείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτις 2/6/13 γεννήθηκαν τα πρώτα μου κοτοπουλάκια. ''Μαμά'', μια βλαχόκοτα 1 έτους η οποία κάθησε μόνη της σε 3 αυγά και της πρόσθεσα άλλα 6. Ζούν σε δικό τους χώρο, τρώνε φύραμα ανάπτυξης και η περήφανη μαμά τους τα μαθαίνει απο την πρώτη μέρα,πως να βρίσκουν την τροφή τους σκαλίζοντας.
Την τρίτη μέρα τους έδωσα εμβόλιο στο νερό τους για την ψευδοπανώλη.
Θα ήθελα να ρωτήσω όσους έχουν ανάλογη εμπειρία, αν και πότε τους δίνω άλλο εμβόλιο και ποιό?
Το ότι η ''μαμά'' κότα τρώει φύραμα ανάπτυξης, πόσο κακό μπορεί να είναι?
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Γιώργο, Δεν μας είπες ποιο εμβόλιο για ψευδοπανώλη έκανες? Φυσικά πρέπει να κάνεις και για την βρογχίτιδα (κάποιοι τα κάνουν ταυτόχρονα). Σε τόσο μικρά πουλάκια καλύτερα θα είναι να το κάνεις στο μάτι ή με ψεκασμό (για ποσότητα). Η ανοσία μέσω του νερού αργή ενώ από το μάτι ξεκινάει ακόμα και από τις 3-4 ημέρες. Ενώ μέσω του νερού θέλει τις διπλάσιες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα. μου ειπαν προσφατα πως πρεπει να δινω γαλα για ασβεστιο στα κοτοπουλακια μου κ τωρα δυο μερες τους μουσκευω ψωμι με νερο κ ριχνω ενα σφυνοποτηρο γαλα φρεσκο κ προσεξα οτι αυτες τις δυο μερες οι κοτσιλιες τους ειναι νερουλες.Χθες τους εδωσα terramycin κ σημερα αλλα δεν ειδα διαφορα. Φταιει τελικα τ γαλα η κανω κατι λαθος; τα εχω καθαρα κ περιποιημενα. ευχαριστω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε, Δυστυχώς ή ευτυχώς τα ζώα δεν είναι κεφτέδες να μας λένε βάλτε λίγο Λουίζα αντί για δυόσμο και θα γίνουν τέλειοι. Οι απότομες αλλαγές στην διατροφή τους φέρνουν αυτά τα συμπτώματα. Από την στιγμή τα πουλιά που κατανάλωναν ένα σωστό φύραμα δεν υπάρχει λόγος να προσθέσεις κάτι άλλο στην διατροφή τους και ιδιαιτέρα τέτοια κομπογιαννίτκα πράγματα. Η terramycin δεν ενδείκνυται για εντερίτιδες. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να σταματήσεις το "κολπάκι" με το γάλα και θα γίνουν όλα όπως πριν. Μεγάλη προσοχή αν η διάρροια συνεχιστή πρέπει να χορηγήσεις άλλη δραστική ουσία αντιβίωσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστω πολυ. σταματησα να τους δινω γαλα κ ολα καλα τωρα.καλη συνεχεια.
ΔιαγραφήΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.ΠΗΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΙΚΗ 5ΚΟΤΟΠΟΥΛΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΖΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΙ ΚΛΟΥΒΙΑ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΤΡΟΦΗ. ΕΧΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥς ΚΑΤΙ ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΑΝ ΤΣΙΜΠΙΕς. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΤΣΙΜΠΙΕς Η ΝΑ ΨΑΧΤΩ ΚΑΙ ΓΙα ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;μαρια
ΔιαγραφήΜαρία, όχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ο κανιβαλισμός σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συχνό φαινόμενο (κακή ποιότητα τροφής ή απλά έλλειψη αυτής, στρες, μικρός περιορισμένος χώρος). Να κάνεις τα αντίθετα από αυτά που έγραψα και όλα καλά θα πάνε. Αν έχουν κάποιο έντονο φρέσκο σημάδι τότε πέρνα με λίγο αντισηπτικό που χρησιμοποιούμε και εμείς.
ΑπάντησηΔιαγραφήερωτηση αφου η κλωσσα μας εβγαλε 3 πουλακια και τα εχω χωριστα απο τις υπολοιπες προχτες βρηκα αυγο και ωστοσο παρατηρησα πως σιγα σιγα τα αφηνει μονα τους - μηπως ειναι σημαδι οτι μολις η κλωσσα κανει αυγο σταματαει και να τα προσεχει ????
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικα τα χωρισα απο την κλωσσα τα εβαλα μονα τους σε κλειστο κοτετσι γιατι τωρα χωρις την μανα τους φοβαμαι να τα εχω εξω μην τα φανε οι γατες και την μανα την εβαλα παλι με τις υπολοιπες εκανα καλα η να κλεισω και την μανα μαζι τους ?
Καλησπέρα σας παιδια και τα συγχαριτηρια μου για το blogg και την παροχή γνώσεων. Αποφάσισα και γω να πειραματιστω και πηρα για αρχή 4 κότες αυγοπαραγωγής σε νεαρή ηλικία και τις πρώτες μέρες έιχαμε σταθερά παραγωγή 2 αυγών ημερισίως. η τροφή που τους δίναμε ήταν καλαμποκι και σιτάρι. μέτα σταμάτησαν αρχές καλοκαιριού και για κανα μήνα δν πήραμε ούτε αυγό. αναγκάστηκα και άλλαξα την τροφή και τους έδωσα φύραμα αυγοπαραγωγής και από τότε γεννάνε κανονικά. γνωρίζει κανεις να που πει τι περιέχει αυτό το μίγμα και αν είναι κατάλληλο; τι τροφή προτείνετε; οι όρνιθές έχουν και μεγάλη ανάγκη σε ασβέστιο οπότε το σιτάρι και το καλάμποκι πιστέυω ήτων ελειπής τροφή.και επίσης επειδή το κοτέτσι έιναι σε αγρό μέσα στο σπιτάκι τους όταν σήκωσα τις κλούβες βρήκα ποντίκια. πόσο επικύνδινο έιναι αυτό για τις κότες και τα αυγά; να σημειώσω ότι επισκευτόμαστε το κοτέτσι περίπου 2 φορές την εβδομάδα και δν ξέρω αν ειναι αρκετο.
ΑπάντησηΔιαγραφήευχαριστώ πολύ,
Χριστίνα
Νάσο έκανες μία χαρά. Πόσο ημερών είναι τα πουλάκια? Φυσικά και να τα έχεις προστατευμένα κάπου μόνα τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα εχω στην επαρχία 3 κοτούλες αλλά δεν ειναι εύκολο να ερχομαι ουτε 1 φορά το μήνα ,με αποτέλεσμα τα αυγά να τα τρώμε μπαγιάτικα εχω μεγάλεσ κλούβες στην αθήνα αν βάλω μια σε κάθε κλούβα θα μπορούν να ζήσουν?
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα σας ...
ΑπάντησηΔιαγραφήθα ήθελα να σας ρωτήσω ...έχω βάλει αυγά σε αυτοσχέδια μηχανή ,σήμερα κλείνουν 21 και έχουν ξεκινήσει να τρυπάνε το κέλυφος τους.εμείς μπορούμε να τα βοηθήσουμε;
Γεια Κ χαρά ,ένα μεγάλο ευχαριστώ Κ συγχαρητήρια Κ από μένα. Τα τσίπουρα ήθελα να ρωτήσω που δεν κάνει να τρώνε οι κοτες ποια είναι κ αν έχουν σχέση με τα σταφύλια, πειράζουν τα σταφύλια τις κοτες; Δεν έχω ΑΠΕΙΡΑ να τους δώσω αλλά είναι αρκετά. Ευχαριστω Κ πάλι Κ. Εύχομαι τα καλύτερα για όλους, καλή συνέχεια
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπέρα! ήθελα να ρωτήσω τι μπορεί να φταίει και οι κοτούλες μας δε γεννούν καθόλου αυγά για αρκετό καιρό. είναι 8,5 περίπου μηνών και τα πήραμε εμβολιασμένα από 40 ημερών. τρώνε σιτάρι παραγωγής μας, αποφάγια του σπιτιού και βοσκάνε μπόλικο χορτάρι γιατί το κοτέτσι τους είναι σε περιφραγμένο οικόπεδο 2 στρεμμάτων. για να είμαι ειλικρινής ποτέ δε μας έδωσαν πολλά αυγά (παίρναμε 1- 2 την ημέρα). είναι 16 κότες και ένας κόκκορας. μου προτείνουν να τις ταίσω φύραμα ωοτοκίας, αλλά δε θέλω, γιατί τις κότες τις έβαλα με αποκλειστικό σκοπό να έχω καθαρό και φρέσκο αυγό για τα παιδάκια μου. τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω? ευχαριστώ πολύ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣουζάνα, αρχικά να σε ρωτήσω για τις κότες σου αν είναι κάποια ράτσα ή υβρίδιο αυγοπαραγωγής και δεν είναι αυτές που δίνουν τα εκκολαπτήρια/πτηνοτροφία και για κρέας (λεγόμενες μεικτών αποδόσεων) Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να μου πεις κάποια συγκεκριμένη ονομασία απλά αν είναι κότες για αυγό ή και κρέατος. Γιατί τότε θα έχει μια εξήγηση για την σχεδόν μηδενική τους παραγωγή. Γενικά στην περίοδο του καλοκαιριού έχουμε μειωμένη παραγωγή μέχρι που θα σταματήσουν τελείως κάποια στιγμή και θα ξεκινήσουν αργότερα. Εγώ αυτό που θα σου πρότεινα είναι να φτιάξεις ένα πιο πλούσιο μείγμα και όχι μόνο σιτάρι να τις ταΐζεις σιτάρι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγαπητέ κύριε Αγγελή συγχαρητήρια και σας ευχαριστούμε για την προσφορά και τις γνώσεις σας. Είχα βάλει 65 αυγά σε κλωσσομηχανή τα οποία βγήκαν με επιτυχία από 1-10 Νοέμβρη. Μετά από μήνα άρχισαν σιγά να πεθαίνουν εως ότου τώρα μείναν 20. Είχα βάλει και μια αντίσταση (θερμομητέρα) την οποία έβγαλα στα μέσα Δεκεμβρίου. Έχεις καμιά ιδέα τι μπορεί να έχει συμβεί; Εξωτερικά δεν δείχνουν να έχουν κάτι. Δεν τους έχω κάνει εμβόλιο. Ευχαριστώ. Με εκτίμηση Γιώργος Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά, σε αυτή την ηλικία μπορεί να ευθύνεται κάποια κοκκιδιαση . πρεπει να μου πείτε λιγο για τις συνθήκες που επικρατούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιναι σε δωματιο απομονωμενα, λογω καποιου ατυχηματος μου δεν ειχαν καλη καθαριοτητα, τρωγανε καλαμποκαλευρο τον πρωτο μηνα, και μετα πιτουρα,ψωμι βρεγμενο και σπαστο καλαμποκι. Τα αρρωστα εμφανιζουν ασταθεια, αναπνεουν βαρεια και ειναι νωθρα. Ευχαριστω για την βοηθεια και Καλη χρονια με υγεια.Γιωργος Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλησπερα εχω ενα προβλημα με το κοτετσι μου και ισως μπορειτε να με βοηθησετε . Μερικα απο τα φρεσκα αυγα σε ποσοστο 10% μυριζουν <> ασχημα γιατι
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο προβλημα μου με τα αυγα συνεχιζεται σημερα ενα αυγο μυριζει βουρκο.
ΑπάντησηΔιαγραφήσας παρακαλω αν καποιοσ γνωριζει κατι να με βοηθησει.
Μ ε λενε Ντινα εχουμε 10 κοτες γεννανε οι9 και η μια το γενναει με πολυ λεπτο τσοφλι που σπαει μολις το γενναει, τι μπορω να κανω,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε ανώνυμε το πρόβλημα με τα αυγά που μυρίζουν ίσως να είναι διατροφικό. Εγώ προσωπικά δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εξήγηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝτίνα, το πρόβλημα με το λεπτό κέλυφος πολλές φορές δεν ειναι πρόβλημα άλλα μπορεί να οφείλεται στην αρχή του κύκλου ωοτοκίας της κότας αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες μετά θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Οπότε αναμονή. Επίσης τι τις ταιζεις? έτοιμο φύραμα ή κάποιο μείγμα δικό σου? Επίσης αν διαρκέσει παραπάνω απο 2 εβδομάδες τότε ίσως να είναι συμπτώμα κάποιου ιού (π.χ βρονχίτιδας) ή έλληψεις σε κάποιο στοιχείο ασβέστιο, φωσφορος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚύριε Αγγελή πείτε μου σας παρακαλώ πόση ποσότητα είναι περιπου τα 30 γρ. αποξηραμένης ρίγανης και τα 20 γρ. αποξηραμένου βασιλικού.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλημέρα! Κυρία Μαρία αυτό είναι λίγο σχετικό (έχουν διαφορετικό όγκο). Πάντως μια γενναιόδωρη κουταλιά της σούπας είναι περίπου 4-5 γρ. ή ένα φλιτζανάκι του καφέ είναι 15 γρ. αποξηραμένου βοτάνου (συγκεκριμένα ζύγισα θυμάρι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
ΑπάντησηΔιαγραφήκ. Αγγελή ευχαριστώ θερμά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλησπερα σας !ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια σας απο εδω μεσα.Επειδή θελω να μου πειτε τα εμβολια για τους νεοσσους σας στελνω το email μου mix_marris@yahoo.gr Σας ευχαριστω εκ των προτερων!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλημέρα σας
ΑπάντησηΔιαγραφήΧθές περι τις 12.30 το μεσημέρι φεύγοντας απο το σπίτι για δουλειές και επειδή ψιλόβρεχε σκέπασα με ναυλον την περίφραξη του κοτετσιού μου. Την έχω φτιάξει με πλαστικό πλέγμα 1,5 μ. για να κάθονταν έξω τα κοτόπουλά μου 75 περίπου ημερών. Επιστρέφοντας μετα από μία ώρα περιπου τα βρήκα όλα πνιγμένα και κάποια μισοφαγωμένα.Στο πλαστικο πλέγμα βρήκα τρύπα περιπου 25χ25cm.
Το πως ένοιωσα είναι απερίγραπτο. Ο Κήπος του σπιτιού μου είναι παντου περιφραγμένος και δέν μπορώ να καταλάβω τί ζώο ήταν αυτό που το έκανε ωστε να λάβω μέτρα στην περίφραξη εξωτερικά αλλά και του κοτετσιού να μη μου ξανασυμβεί. Παραθέτω μιά διευθυνση site που δείχνει παρόμοια εικόνα με αυτή που αντίκρυσα:
http://www.aegeanews.gr/default.asp?id=27&lg_id=1&Records=Details&_id=394952
Παρακαλώ για τη βοήθειά σας.
Καλησπέρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει κανείς αυγά απο σπάνιες κότες για επώαση / εκκολαψη ;
Αν κάποιος είναι Αχαΐα θα ήθελα να μιλήσουμε μήπως μπορεί να δώσει με κάποιο αντίτιμο μερικά αυγά.
Ευχαριστώ,
Σάκης
Μαρία, πιθανόν είναι κουνάβι / ασβός .
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ήταν αλεπού θα έτρωγε 2-3 και θα άφηνε τα υπόλοιπα.
Ειδικά τα κουνάβια εξολοθρεύουν ότι βρουν μπροστά τους.
Είχα παρόμοιο πρόβλημα αλλά ευτυχώς μου έφαγε μόνο αυγά.
Τα κουνάβια σκαρφαλώνουν με μεγάλη άνεση.
Δυστυχώς οι επιλογές σου είναι μόνο να τα περιφράξεις και στο πάνω μέρος.
Καλημερα σας Κυριες και Κυριοι ειναι πρωτη φορα που γραφω στο μπλογκ σας ..θεωρω οτι πρεσβευει οτι το καλυτερο απο οσες ιστοσελιδες και αν μπηκα,ισως το ενδιαφερον μου για τις κοτουλες να με οδηγησε σε σας...παρα πολυ ενδιαφεροντα αυτα που γραφετε ειτε σε ερωτησεις ειτε σε απαντησεις,καιρος ηταν να βγει και καποιο σαιτ που απωτερος στοχος να μην ηταν μονο η εκμεταλευση !!!Αυτα προς το παρον
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, μια μικρή προσπάθεια κάνουμε να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται πληροφορίες που μερικές φορές είναι ξεχασμένες...
Διαγραφήκαλησπερα. Ερωτηση για ποιο λογο γυριζουμε τα αυγα στις κλωσομηχανες και ποσες φορες πρεπει να τα γυριζουμε
ΑπάντησηΔιαγραφή