Σελίδες

Φυσικά φάρμακα για προστασία δέντρων

Φυσικά φάρμακα για προστασία δέντρων

Παλιές συνταγές και φυσικά φάρμακα για προστασία δέντρων

Φάρμακο για όλες τις αρρώστιες των δέντρων
Σε κάθε δέντρο χρειάζεται ιδιαίτερη θεραπεία. Εδώ όμως θα κάνω γνωστό το φάρμακο που θεραπεύει όλα τα δέντρα. Αν θέλουμε να διατηρούμε όλα τα δέντρα γερά και καλοθρεμμένα σκάβουμε γύρω-γύρω τις ρίζες και τις βρέχουμε καθώς και τους κορμούς με πολυκαιρισμένο κάτουρο ανδρών ή ζώων. Αν είναι ξηρασία τα ποτίζουμε και με νερό. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η μούργα όταν την χύσουμε ανακατωμένη με άλλο τόσο νερό κοντά στο κάθε δέντρο.

Μερικοί όταν φυτεύουν αλείφουν τις ρίζες των φυταδιών με χολή ταύρου και έτσι μένουν άβλαβα τα δέντρα από τα σκουλήκια. Άλλοι άλειψαν τον κορμό των δέντρων με τον χυμό της πολυπρέμνου και έτσι τα διατήρησαν άβλαβα και τους έδωσαν πολύ καρπό.

Γενικώς όλα τα δέντρα τα ωφελούν τα κουκάχυρα ή τα άχυρα των άλλων οσπρίων ή των σιτηρών όταν τα βάλουμε ξερά κοντά στα δέντρα.

Όσα δέντρα ρίχνουν τα άνθη ή τα φύλλα θεραπεύονται με τον εξής τρόπο:

Σκάβουμε γύρω-γύρω τα δέντρα και τους ρίχνουμε κουκάχυρα ανακατωμένα με νερό στα μεγάλα δέντρα 18 οκάδες και στα μικρά όχι λιγότερο από 5 οκάδες. Έτσι τα άρρωστα δέντρα γιατρεύονται και δεν ξαναρρωσταίνουν πια.

Τα λιβακωμένα δέντρα τα ποτίζουμε με μυρωδιά (σμύρνα δηλαδή τον χυμό της αραβικής μυρσίνης) και έτσι ξαναζωντανεύουν

Πως γίνονται πιο καρπερά όλα τα δέντρα
Κοπανίζουμε και ανακατεύουμε αντράκλα και γαλατσίδα και αλείφουμε γύρω τους κορμούς. Όλα τα δέντρα καρπίζουν περισσότερο αν αλείψουμε τις ρίζες τους με κοπριά από περιστέρια.

Για να μην πειράζονται τα δέντρα και τα αμπέλια από σκουλήκια ή άλλα ζωύφια
Ζυμώνουμε με νερό κοκκινόχωμα της Λήμνου και ρίγανη και αλείφουμε τις ρίζες. Φυτεύουμε δε γύρω-γύρω και σκιλλοκρέμμυδα.
Αν μπήξουμε γύρω από το δέντρο παλούκια από πεύκο θα καταστραφούν τα σκουλήκια.
Η χοιρινή κοπριά λιωμένη με κάτουρο, αν τη βάλουμε σε κάθε είδος δέντρο το προφυλάσσει από τα σκουλήκια, όπως λέει ο Δίδυμος στα γεωργικά του.
Ο ίδιος λέει ότι αν αλείψουμε τις ρίζες με χολή ταύρου, ούτε γερνάει το δέντρο ούτε κάνει σκουλήκια. Τα δέντρα δεν σκουληκιάζουν αν ξεγυμνώσουμε τις ρίζες και τις αλείψουμε γύρω-γύρω με κοπριά από περιστέρια.

Για να μην πλησιάζουν το δέντρο τα πουλιά
Αλείφουμε με σκόρδο το κλαδευτήρι με το οποίο κλαδεύουμε το δέντρο ή κρεμάμε στο δέντρο σκόρδα.

Πως προφυλάσσονται από τις σφήκες τα κλήματα, τα σταφύλια και οι άλλοι καρποί
Ρουφάμε λάδι και ραντίζουμε με το φύσημα τα κλήματα και τα άλλα οπωρικά

Παγίδες δέντρων για διάφορα έντομα

Την αρχή του χειμώνα τοποθετούμε αδιάβροχες λωρίδες από πλαστικό γύρω στο κορμό των δέντρων. Δένουμε τα κομμάτια από πλαστικό όχι πολύ σφιχτά για να υπάρχουν κενά ενδιάμεσα στο πλαστικό και τον κορμό του δέντρου.
Εκεί πολλά έντομα θα κρυφτούν κατά την διάρκεια του χειμώνα. Την αρχή της άνοιξης αφαιρούμε και καίμε τα κομμάτια πλαστικού και καθαρίζουμε των κορμό των δέντρων με μια βούρτσα.

Την αρχή της άνοιξης τοποθετούμε χαρτόνια σε λωρίδες γύρω από τον κορμό του δέντρου και αλείφουμε την εξωτερική πλευρά του με κόλλα που δεν στεγνώνει. Την ίδια εργασία έκαναν και τα αρχαία χρόνια με λιωμένη πίσσα και λίγο θειάφι αλείφοντας με αυτό τους κορμούς των δέντρων. Τα βλαβερά έντομα που ανεβαίνουν στο δέντρο αυτή την περίοδο κολάνε και πιάνονται εκεί. Τέλος του καλοκαιριού αφαιρούμε τις παγίδες και τις καίμε.

Για τα μυρμήγκια

  • Τα μυρμήγκια δεν πειράζουν τα δέντρα αν αλείψουμε τους κορμούς με κοπανισμένα πικρά λούπινα - μαζί με μούργα ή με κατράμι λιωμένο ή βρασμένο με λάδι.
  • Τα μυρμήγκια εμποδίζονται αν ανακατέψουμε χολή από ταύρο και πίσσα με μούργα και αλείψουμε τους κορμούς των δέντρων. Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και το κοκκινόχωμα αν το ανακατέψουμε με πίσσα και αλείψουμε τους κορμούς.
  • Αφανίζονται εντελώς τα μυρμήγκια αν τα καπνίσουμε με ρίζα από αγριοαγγουριά.

Πηγή: Γεωπονικά-Κασσιανός Βάσσος

Διαβάστε ακόμη:Παλιές συνταγές για φυτοπροστασία

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/4/11, 9:06 μ.μ.

    Είναι απίστευτο που διάβασα προσεκτικά όλο το άρθρο και ενώ διάβασα για κόπρανα, χολές κτλ, το πατροπαράδοτο του ασβεστώματος των κορμών των δένδρων δεν το είδα σε καμία περίπτωση...λυπάμαι γι αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος28/7/11, 11:35 π.μ.

    Πως μπορώ να προστατεύσω καρυδιές πεκάν απο ποντίκια που ανεβαίνουν και τρώνε τους καρπούς? Μπορώ να κάνω κάτι στον κορμό του δέντρου που να τα απωθεί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα και τα ευχαριστώ μου για το οτι μοιράζεσαι όλη αυτή τη γνώση μαζί μας. Έχω ρίξει ένα κριάρι για να μαρκαλήσει τα πρόβατα και μου τρώει τις φλούδες απο τα δένδρα. Έχεις καμιά ιδέα ή καμία πληροφορία;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3/10/11, 1:42 π.μ.

    @Aris
    δοκίμασε να δέσεις γύρω γύρω από τους κορμούς κλαδιά πικροδάφνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος31/7/12, 2:47 π.μ.

    Φίλοι μου γεια σας! Τα συγχαρητήρια μου για το φόρουμ σας, αν και δεν πίστευα ποτέ ότι θα γράψω ποτέ σε τέτοιο φόρουμ αλλά να που ήρθε η ώρα. Υπάρχει ένα δέντρο (υπήρχε ακόμα ένα παλιότερα) σε πρασιά πολυκατοικίας, την συγκεκριμένη πρασιά περιτριγυρίζουν άλλες πρασιές πολυκατοικιών και σε όλες αυτές η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο από πυλωτές πολυκατοικιών. Υπάρχει δέντρο μέσα στην πρασιά της οικοδομής μου το οποίο είναι λεύκα (δεν ξέρω αν έχει κάποια σημασία αυτό) το οποίο είναι εκεί 70 χρόνια και...εχει φουντώσει τόσο πολύ που έχει καλύψει όλη την πρασιά σχεδόν. Εμένα δεν με ενοχλεί καθόλου, όμως σήμερα βρέθηκαν κάποια άτομα από τις γύρο πολυκατοικίες εκ των οποίων ο ένας είναι από την δικιά μου και πήραν πρωτοβουλία από μόνοι τους και άρχισαν να κλαδεύουν το δέντρο καταστρέφοντας σχεδόν το μισό. Δεν γνωρίζω κατά πόσο νόμιμο είναι αυτό μιας και ούτε ρώτησαν κανέναν απλά έτσι τους κάπνισε. Μετά από φασαρία που είχα σήμερα μαζί τους, ο καθένας έλεγε τα δικά του. Που μπορώ να απευθυνθώ έτσι ούτος ώστε να πληρώσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή και να σωθεί το υπόλοιπο δέντρο? Κάποια στιγμή θα αρχίσουν να καταστρέφουν και το υπόλοιπο, όπως μια ακακία που την έκοψαν μια νύχτα με φεγγάρι. Υπάρχουν Φώτο και βίντεο που τα τράβηξα από το μπαλκόνι μου. Τα κομμένα κλαδιά του δέντρου, πήραν από την απέναντι πολυκατοικία κούτσουρα και τα κράτησαν για το τζάκι τους... Εάν μπορεί κάποιος να μου πει τι μπορώ να κάνω η που να απευθυνθώ θα το εκτιμήσω αφάνταστα! Μόνο λίγο σύντομα, τουλάχιστον να σώσουμε ότι απέμεινε. Όποιος θέλει ιδιαίτερη επικοινωνία, μέσω PM του φόρουμ.

    Σας ευχαριστώ πολύ, Δημήτρης.

    Υ.Σ. Σας παρακαλώ πολύ, όσο πιο γρήγορα γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλε Δημήτριε δυστυχώς δε γνωρίζω αν υπάρχει κάποια υπεύθυνη υπηρεσία για αυτό. Πιστεύω ότι το καλύτερο που είχες και έχεις να κάνεις αν το ξανακάνουν είναι να καλέσεις επιτόπου την αστυνομία και να τους ζητήσουν άδεια για αυτό (ακραία λύση αν δεν καταλαβαίνουν, να πας κάτω από το δέντρο και να τους πεις ότι κινδυνεύεις ). Μόνο τα συνεργεία του Δήμου είναι υπεύθυνα για αυτό. Καλή ιδέα είναι να τηλεφωνήσεις και εκεί και να τους ρωτήσεις για περισσότερες πληροφορίες. Όποιος άλλος φίλος γνωρίζει κάτι για τη συγκεκριμένη περίπτωση παρακαλώ ας γράψει. Δημήτρη αν μάθεις κάτι από το Δήμο παρακαλώ γράψε και εδώ περισσότερες πληροφορίες για να ενημερωθούν και άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοπή δένδρων από όσο ξέρω γίνεται μετά από απόφαση Δημοτικού συμβουλίου και αφού έχει προηγουμένως γνωμοδοτήσει θετικά το Δασαρχείο της περιοχής. Επομένως καταγγέλουμε στον Δήμο το γεγονόςο οποίος είναι υποχρεωμένος να κινηθεί. Αν δεν το κάνει καταγγέλουμε τον Δήμο στο Δασαρχείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα απο χρυσούπολη Καβάλας.
    Εχω στόν κήπο μου δέντρα όπως μηλιά-αχλαδιά-βερυκοκιά-κερασιά-ροδακινιά-ροδιά-ελιά.την ροδιά και την ελιά τα έχω 2 χρόνια και έχω πάρει καρπό.τα υπόλοιπα τα έχω βάλει τόν νοέμβριο του 2012.
    Θα ήθελα να ρώτησώ εάν πρέπει να τα ραντίσω και άν ναι ποίο φάρμακο και ποιές αναλογίες.
    Δεν έχω ραντίσει κανένα δέντρο διότι δεν γνωρίζω και πολλά ακόμα.
    Πρίν 10 ημέρες πραγματοποίησα το κλάδεμα.
    Με εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ράντισε τα δέντρα σου κάθε τέλος Σεπτέμβρη με οξυχλοριούχο χαλκό και φρόντισε να είναι καθαρά χωρίς αγριάδες κτλ
    Φύτεψε γύρω απο τον κορμό απο 1-3 σκόρδα και άστα εκεί μέχρι να σποριάσουν ύστερα βάλε άλλα.
    Και φρόντισε να τα λιπαίνεις με κοπριά κάθε Σεπτέμβρη και Μάρτιο.
    Τα δέντρα σου θα πάνε μια χαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ