ΥΓΙΕΙΝΕΣ «ΤΡΟΦΕΣ»-Α(ν)θότυρος και «Δημητριακά»

ΥΓΙΕΙΝΕΣ «ΤΡΟΦΕΣ»-Α(ν)θότυρος και «Δημητριακά»

Οι αλήθειες για τις υγιεινές τροφές

Καταχρώμαι της φιλοξενίας του οικοδεσπότη Θόδωρου, όντας εξ αρχής βέβαιος ότι δεν έχει αντίρρηση, για να μεταφέρω εδώ δύο θέματα που έχουν άμεση σχέση με τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία μας.
Δεν άπτονται της παραγωγής παραδοσιακών προϊόντων ή της οικολογικής συνείδησης και φροντίδας του περιβάλλοντος.
Συνδέονται όμως άμεσα με κάποια βιομηχανοποιημένα είδη διατροφής, την προέλευσή τους και την ποιότητά τους, τα οποία πολυδιαφημίζονται ως πλήρως υγιεινά και απολύτως απαραίτητα στην σύγχρονη διατροφή, ενώ η κυριότερη προσφορά τους είναι υπερκέρδη στις βιομηχανίες.

Ξεκαθαρίζω πως ό,τι διαβάσετε είναι οι δικές μου γνώσεις στα συγκεκριμένα θέματα διανθισμένες με κάποιες σκέψεις.
Προειδοποιώ επίσης ότι ορισμένοι(ες) αναγνώστες(τριες) θα ενοχληθούν (ιδιαίτερα στο 2ο θέμα )και ενδεχόμενα θα σκεφθούν να διακόψουν την ανάγνωση.
Παράκληση με όλο τον σεβασμό, να μη την διακόψετε πριν την ολοκληρώσετε. Κάνετε υπομονή και βέβαια έχει ενδιαφέρον μετά, να διατυπώσετε απόψεις και σχόλια. Ακόμη και αν κάποια είναι επικριτικά, θα παρακαλέσω τον οικοδεσπότη Θόδωρο να μη διαγράψει ούτε τα υβριστικά, αν υπάρξουν. Ας αρχίσουμε λοιπόν.

1ο ΘΕΜΑ

Από την παραδοσιακή τυροκομία: Τα τρία κύρια συστατικά του γάλατος (εκτός από το νερό, το βούτυρο, τα ιχνοστοιχεία κ.λ.π.) είναι:
α) Η τυρίνη β) το γαλακτολεύκωμα γ) το γαλακτοζάχαρο.
Όλα τα τυριά παράγονται από την επεξεργασία και στερεοποίηση της τυρίνης η οποία συμπαρασύρει και το μεγαλύτερο ποσοστό λίπους. Επομένως ό,τι παράγεται από τον εναπομένοντα ορό (τυρόγαλο), είναι σχεδόν άπαχο και έχει κύριο συστατικό το γαλακτολεύκωμα. Αυτά τα ονομάζω αυθαίρετα ως τυροειδή, επειδή η τυρίνη απουσιάζει.
Όποιος έχει χρόνο ας ξαναδιαβάσει με προσοχή όλα μου τα σχόλια στο «Φτιάχνω τυρί φέτα και μυζήθρα» . Έγραφα για τον ανθότυρο ή αθότυρο, ή μυζήθρα ή γκίζα αρβανίτικα κ.λ.π. που παράγεται από την θερμική επεξεργασία του τυρόγαλου. Aς ξαναπούμε ωρισμένα πράγματα:

  • Το τυρόγαλο από φέτα περιέχει συνήθως 0,5-1,5%(σπάνια), βούτυρο. Το τυρόγαλο από γραβιέρες περιέχει 1,5-2,5 % . Εκ των πραγμάτων επομένως η μυζήθρα από το τυρόγαλο γραβιέρας είναι ποιοτικά καλύτερη.
  • Αν λίγο πρίν την κροκίδωση, όταν δηλ. η θερμοκρασία πλησιάζει τους 75-78 βαθμούς, προσθέσουμε σε ποσοστό 15-20 % φρέσκο κρύο γάλα πλήρες (πρόσγαλο), η μυζήθρα γίνεται πολύ καλύτερη και άριστη αν το πρόσγαλο είναι γίδινο.
  • Από το τυρόγαλο όμως συνήθως αφαιρείται το μέγιστο ποσοστό λίπους (σχετικά στο «φτιάχνω βούτυρο» ), οπότε οι φρέσκιες μυζήθρες του εμπορίου (φυσικά ούτε λόγος για πρόσγαλο) είναι πρακτικά τελείως άπαχες.
  • To παραγόμενο προϊόν λοιπόν, είναι μία λευκή μαλακή μάζα τυροειδούς, τελείως άγευστη και όμως πολυδιαφημιζόμενη, η οποία ανάλατη και άπαχη, δεν «αντέχει» ακόμη και στο ψυγείο περισσότερο από 2-ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι σε οποιονδήποτε α(ν)θότυρο του εμπορίου διατηρείται περισσότερο χρόνο κάτι δεν πάει καλά.
  • Όσα κεφάλια δεν καταναλωθούν συγκεντρώνονται, ζυμώνονται με αρκετό αλάτι (ουσιαστικά γίνεται πάστωμα για συντήρηση και ενδεχομένως, αλλά δεν γνωρίζω, προσθήκη συντηρητικών) και πωλούνται ως κρεμώδες παρασκεύασμα σε βαρέλια ή δοχεία με το κιλό, με την εμπορική (της πιάτσας) ονομασία, ούρδα. Όταν λοιπόν σε συσκευασίες τυροπιτοειδών αναγράφεται στα υλικά και μυζήθρα, πρόκειται για μπούρδα που χρησιμοποιείται στα βιοτεχνο-βιομηχανικά τυροπιτοκατασκευάσματα αντί για φέτα, επειδή είναι πολύ φθηνή πρώτη ύλη. Ο φρέσκος α(ν)θότυρος αλήθεια πόσο πωλείται; Κάνετε την πρώτη σκέψη-σύγκριση.
  • Άλλος τρόπος συντήρησης είναι το τρίψιμο των κεφαλιών με ψιλό αλάτι, καλό στέγνωμα στον αέρα και μετά στην κατανάλωση ως «ξερή» μυζήθρα για τα ζυμαρικά.
  • Στην Κρήτη την μυζήθρα παλιά για να συντηρείται εκτός ψυγείου, την «τύλιγαν» σε καθαρή στάχτη από καυσόξυλα. Η στάχτη κολλούσε, έκλεινε τους πόρους και ολόκληρο το κεφάλι αεροστεγώς, οπότε ο ατμοσφαιρικός αέρας δεν ερχόταν σε επαφή με το υλικό και έτσι δεν άρχιζε η διαδικασία αλλοίωσης και σήψης.
  • Η στάχτη στην Κρητική διάλεκτο λέγεται άθος ή και αθός (από το ρήμα αίθω=καίω εξ ού και αιθάλη=καπνιά καθώς και το αίθουσα=χώρος φωτεινός). Από αυτό η μυζήθρα ονομάσθηκε αθότυρος δηλαδή «το τυρί με την στάχτη».

Η εσκεμμένα λανθασμένη ονομασία ανθότυρος, που παραπέμπει συνειρμικά (εδώ έχει σοβαρό λάθος και το λεξικό του Δημητράκου) στο «άνθος» του τυριού (κάτι το πολύ εξαιρετικό δηλαδή), αντί του σωστού αθότυρος, σε συνδυασμό με την απουσία λίπους που το καθιστά διαιτητική τροφή στις σινιέ και λαμέ σύγχρονες φιγούρες (πλήν των εχόντων πραγματική ανάγκη ασθενούντων), έδωσαν υπερβολική αξία σε ένα υποπροϊόν της τυροκομίας και μια ολόκληρη επικερδέστατη διατροφική παραφιλολογία, στήθηκε έντεχνα γύρω από ένα ευτελές τυροκομικό παράγωγο. Αυτή είναι και η ένστασή μου.
Και μη ξεχνάμε ότι απουσία λίπους, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. (Είπατε κάτι για οστεοπόρωση;)

Απορία: Πόσο «τυρόπιτες» (τυρί+πίτα), είναι τα του εμπορίου, ανεξαρτήτως σχήματος, παρασκευάσματα?
Επειδή είναι γνωστό τι συμβαίνει στην αγορά, πολλοί μικροί παραγωγοί που δεν αποβουτυρώνουν το τυρόγαλο ή ακόμη χρησιμοποιούν και πρόσγαλο, δίνουν τα προϊόντα τους στην κατανάλωση με διαφορετικά ονόματα, όπως π.χ. μανούρι ή μανούρα ή...(Δεν λέω άλλα ονόματα γιατί θα θεωρηθεί διαφήμιση).
Το κάνουν από ανάγκη για να ξεχωρίζουν από τους αθότυρους.

Επαναλαμβάνω ότι αναφέρομαι στους α(ν)θότυρους του εμπορίου ένα ευτελές χαμηλής διατροφικής αξίας παραπροϊόν της γαλακτοβιομηχανίας, το οποίο το σύγχρονο marketing έχει «έντεχνα» μεταβάλλει σε επικερδές καταναλωτικό είδος.
Να σημειωθεί ότι παλιά, πριν «εφευρεθεί» η διατροφική αξία (!?) του φρέσκου α(ν)θότυρου και επειδή η κατανάλωση δεν μπορούσε να απορροφήσει την παραγωγή της «ξερής» μυζήθρας, μεγάλο ποσοστό τυρόγαλου μετά την τυροκόμηση πήγαινε κατ’ ευθείαν για χοιροτροφή. Ήταν και είναι άριστο είδος ζωοτροφής.

2ο ΘΕΜΑ

Αντίστοιχο δημιούργημα του σύγχρονου marketing, που εκμεταλλεύεται ασύστολα την ανθρώπινη βλακεία (ως γνωστόν κατά τον Αϊνστάϊν είναι το μόνο άπειρο μέγεθος) και ιδιαίτερα τα ίδια ως άνω ψηλοτάκουνα με τις σινιέ φόρμες, είναι ό,τι στην αγορά αποκαλείται «Δημητριακά»
Είναι τα υποπροϊόντα έως και απόβλητα της αλευροβιομηχανίας, (ανακατεμένα πίτυρα και όχι μόνο κάθε είδους δημητριακού, μεταλλαγμένου ή όχι άγνωστο, διατροφής ανθρώπων ή ζώων), που αποτελούσαν και αποτελούν άριστη χοιροτροφή ή ζωοτροφή γενικότερα ( στην πατρίδα μου τα λέμε σκύβαλα), τα οποία με βιομηχανική επεξεργασία και διάφορα πρόσθετα, «αναβαθμίζονται» αποκαλούμενα Δημητριακά(!).

Παράλληλα έχουν πειστικά και πιεστικά αναγορευθεί σε απολύτως απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα (λόγω φυτικών ινών ) όλων των ανοήτως υγιεινά τάχα και διαιτητικά τρεφομένων αιθέριων (τρομάρα τους) ως επί το πλείστον υπάρξεων, οι οποίες για λόγους κομψότητας αντί να εμπλουτίσουν το διαιτολόγιό τους με φρέσκα φρούτα και λαχανικά ή έστω με δύο μικρές φέτες ψωμιού που θα τους δώσουν τις αναγκαίες ίνες, τρέφονται στην πραγματικότητα με επεξεργασμένα κτηνάλευρα, πράξη την οποία υπερηφάνως δηλώνουν !!!
Η βλακεία που λέγαμε.

Όσους και όσες θεωρήσουν ότι είμαι υπερβολικός ή και προσβλητικός στην κρίση μου, ειδικά για τα «δημητριακά», τους καλώ να σκεφθούν τα εξής :

Σε τούτο τον τόπο σε οποιαδήποτε εποχή υπάρχει τεράστια ποικιλία από φρέσκα φρούτα, χορταρικά, λαχανικά, όσπρια κ.λ.π., ώστε οι φυτικές ίνες που επιζητούνται στην διατροφή, είναι ό,τι πιο απλό και εύκολο να περιλαμβάνεται στο καθημερινό διαιτολόγιο.
Κατανοώ τους Βρετανούς και όσους επειδή δεν διαθέτουν στην χώρα τους τα ανωτέρω αγαθά της Ελληνικής φύσης, έχουν αναβαθμίσει τα «σκύβαλα» και την βρώμη (Quaκer) , σε υψηλής αξίας διατροφικά είδη από τά οποία ο οργανισμός τους προσλαμβάνει τις φυτικές ίνες. ( Ως γνωστόν ίνες δεν διαθέτει ούτε το μπέϊκον ούτε τα αλλαντικά ούτε η σάλτσα μέντας).

Επαναλαμβάνω όμως με όση δύναμη μπορώ, ότι τα «σκύβαλα» και η βρώμη ήταν και εξακολουθούν να είναι ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ και επομένως είναι έξω από κάθε λογική, εδώ στη χώρα μας αυτές οι ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ βιομηχανικά και χημικά επεξεργασμένες, να αντικαθιστούν στο τραπέζι μας τα φρέσκα λαχανικά και τα λαχταριστά φρούτα !!!!!!!!!!
Αν θέλετε να γίνει αυτό που λέω ακόμη πιο «χειροπιαστό» σκεφθείτε για παράδειγμα ότι αντί να γευθείτε ένα ροδάκινο, ένα γευστικό δηλαδή ποίημα της Φύσης, το αντικαθιστάτε με μια κουταλιά νιφάδες(!!!) βρώμης.
Αυτή την επιλογή ούτε συμπαθές τετράποδο την κάνει.
Αν αμφιβάλλετε, δοκιμάστε και θα δείτε.

Λυπάμαι που αναφέρομαι επιτιμητικά και υποτιμητικά στον γυναικείο πληθυσμό, όχι σε όλον ανεξαιρέτως, όμως είναι οι μόνιμες «φιγούρες» αναφοράς στην διαφήμιση των ανωτέρω διαιτητικών κατασκευασμάτων (τα «δημητριακά» εννοώ), τα οποία αβασάνιστα χορηγούν για πρωϊνό και στα παιδιά τους.
«Γάλα» από το ένα κουτί και «δημητριακά» από το άλλο κουτί, είναι σαφώς πιο εύκολο και γρήγορο «πρωϊνό», από ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού (πού να κάθεσαι τώρα να στύβεις πορτοκάλια), που θα συνοδεύεται από μία ή δύο φέτες ψωμιού με λίγο βούτυρο και μέλι ή σπιτική μαρμελάδα ή ένα κομάτι απλό σπιτικό κέϊκ ή χειροποίητα κουλουράκια.
Τι ψάχνω τώρα θα μου πείτε.
Η «τακτική» αυτή όμως είναι και ανεύθυνη και όχι ακίνδυνη από όλες τις πλευρές.

Ελπίζω πολλές αναγνώστριες να ολοκλήρωσαν την ανάγνωση αντί να την παρατήσουν αναθεματίζοντας τον υποφαινόμενο. Δεν κατατρύχομαι από αντιφεμινιστικές ιδέες, κάθε άλλο μάλιστα. Όμως με ενοχλεί αφάνταστα ότι είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε κάθε λογής γυαλιστερά «καθρεφτάκια και χάντρες», από αυτά που διαθέτει άφθονα το σύγχρονο marketing, το οποίο εμφανίζεται να τρέφει ιδιαίτερη στοργή και ενδιαφέρον γι’ αυτές.
Οι οποίες, αυτό είναι και το χειρότερο, το πιστεύουν κι όλα.
Θα περιμένω με ενδιαφέρον τις απόψεις σας, ιδιαίτερα τις επικριτικές.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Το πάζλ συμπληρώνουν τα πνευματικά σκύβαλα από το άλλο «κουτί», που το ανοίγουμε και ησυχάζουμε από παιδαγωγικές έννοιες. (Πάντα είχα την απορία αν οι ίντσες μετράνε εκτός από την διαγώνιο της οθόνης και το μέγεθος της βλακείας μας).
Έτσι λοιπόν, στις προσχολικές, σχολικές, προεφηβικές και εφηβικές ηλικίες, μέσα από τα ίδια «κανάλια» κυριολεκτικά και μεταφορικά, χορηγούνται, ως σωματική αλλά και πνευματική τροφή, σκύβαλα, δηλαδή ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ.
Με την δικήμας συναίνεση αφού με τα ίδια τρεφόμαστε και εμείς.

Νούς υγιής, εν σώματι υγιεί. Άψογα.

Διαβάστε ακόμη:Η σοκαριστική αλήθεια για το γάλα

49 σχόλια:

  1. Φίλε Αντώνη, σε παλαιότερο σχόλιο σου είχα γράψει για την διαφορά που έβρισκα, πάντα, ανάμεσα στην τσοπανίσια γίδινη μυζήθρα (που λατρεύω!) και στο άνοστο α(ν)θότυρο, που γνώρισα από το εμπόριο και μόνο...
    Δεν έχω επί μέρους γνώσεις σχετικά με τα συστατικά του γάλακτος και την επεξεργασία του, αλλά ό,τι έχω διαβάσει από σένα, και από αλλού περί γαλακτομικών, επιβεβαιώνει αυτό που έχω γνωρίσει γευστικά, γι αυτά τα δύο προϊόντα.
    Για τα δημητριακά, το μόνο αποτέλεσμα που έχω δει, είναι πως με το κουάκερ μπορείς να ηρεμήσεις το στομάχι από ενοχλήσεις όπως ελαφρύς πόνος, "κάψιμο", ενώ αρκετοί γιατροί το συστήνουν σε ασθενείς με έλκος επειδή γίνεται σαν κρέμα μέσα στο στομάχι και μπορεί να πάει πάνω στην πληγή και να την ηρεμήσει. Τουλάχιστον αυτά θυμάμαι από την εποχή που το συνιστούσε ο γιατρός στον πατέρα μου. Τώρα μπορεί να έχουν αλλάξει τα πράγματα.
    Αυτό βέβαια από μόνο του δεν λέει και πολλά πράγματα, και τί εννοώ:
    Ο γιατρός μπορεί να σου συστήσει πχ να φας κοτόπουλο για κάποια περίπτωση, αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι υγιεινό να φας ένα κοτόπουλο το οποίο το ταίζουν "αναβολικά" για να τους κάνει κρέας και να το σφάξουν σε ελάχιστο χρόνο!! Ούτε να φας αυγό από ένα κοτόπουλο που το έχουν ξύπνιο 72 ώρες το...24ωρο, για να τους γεννάει (ταίζοντάς το ασταμάτητα) αυγά!!
    Δεν χρειάζεται να αναφέρω κι άλλα παραδείγματα, είναι κατανοητό φαντάζομαι.
    "Ινες" σου συνιστά λοιπόν, επί παραδείγματι, ο τάδε ειδικός.
    "Κάτσε λοιπόν να σου φτιάξω εγώ όσες φυτικές ίνες τραβάει ο...οργανισμός σου να έχεις να τρως" σου λένε και οι βιομηχανίες...

    Και ξέρουμε (μάλλον όμως όχι οι πολλοί) τι γίνεται σε κάθε τί που παράγεται και καταναλώνεται μαζικά...
    Εδώ πολλές τυρόπιτες δεν έχουν...τυρί αλλά αλατισμένο πολτό...ρυζιού!!!

    Αφού ούτε ξέρουμε, ούτε κι ενδιαφερόμαστε να μάθουμε κάτι γύρω από αυτά που τρεφόμαστε και την προέλευσή τους. Λέμε μόνο πως τρώμε "υγιεινά" γιατί τρώμε το τάδε πχ ελαφρύ έδεσμα, και αγνοούμε παντελώς το πώς παρασκευάσθηκε, και δεν μας ενδιαφέρει να μάθουμε...

    Μεγάλο θέμα, με τεράστιες προεκτάσεις θα τα ξαναπούμε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και επειδή έγραψα κάπως βιαστικά (σκέψου να μην βιαζόμουνα κιόλας!!)
    είναι και το άλλο Αντώνη:
    Μήπως αν πουλήσουν το πίτουρο σαν...ανθρωποτροφή είναι πιο ακριβό και άρα πιο επικερδές, από ό,τι αν το πουλούσαν σαν ζωοτροφή?!!
    Λέω...

    Θα προσπαθήσω να φτιάξω ένα λινκ με την ανάρτησή σου Αντώνη, στο δικό μου.
    Χαιρετώ προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝΤΩΝΗΣ1/6/10, 2:55 μ.μ.

    Φίλε μου SatIRuS ή είμαι κουρασμένος και δεν σε "πιάνω" ή είσαι κουρασμένος και κάνεις λάθη στους ρηματικούς χρόνους.
    Nα το ξαναδούμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος1/6/10, 3:51 μ.μ.

    Αν κατάλαβα καλά τα δημητριάκα αντικαθιστούνται από τα φρούτα?
    Δεν το γνώριζα και θεωρούσα το κουάκερ πολύ καλή τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αντώνη για το θέμα του Α(ν)θότυρου εγώ έχω μάθει από πρατήριο τυροκομείου, αλλά κι από τη Λίνα που είναι εκ Κρήτης ότι είναι αδύνατον να το βρίσκουμε όλο το χρόνο, αυτό τουλάχιστον που είναι "αληθινό"ως εκ τούτου αγοράζω μόνο όταν υπάρχει στο κατάστημα αυτό που θέλω να πιστεύω ότι είναι εμπιστοσύνης.
    Ξέρω ότι πολλά παιδιά τρώνε για πρωινό τυρόπιτα με τυριά χαμηλών προδιαγραφών μιας και δίπλα στο σπίτι μου υπάρχει εργαστήρι τυρόπιτας αμφιβόλου ποιότητας και κάθε πρωί έχει επισκέπτες τους μαθητές του πλησιέστερου σχολείου.
    Δεν ξέρω τι μας ανάγκασε να ξεχάσουμε τα βασικά πολύτιμα προϊόντα της πατρίδας μας και να καταφύγουμε σε αυτά της διαφήμισης.
    Το πιο πιθανό είναι η τρελή κούρσα που τρέχουμε καθημερινά ιδιαίτερα εμείς οι γυναίκες με αποτέλεσμα να έχουμε βάλει στα σπίτια μας το έτοιμο σε πνευματική και φυσική τροφή.
    Για τα δημητριακά δεν έχω γνώση παρασκευής τους θα το ψάξω όμως περισσότερο και θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια Αντώνη για την πραγματικά ανεξάρτητη σκέψη σου (γιατί στην εποχή μας νομίζουμε ότι σκεφτόμαστε μόνοι μας) και επίσης συγχαρητήρια για το θάρρος σου να γράψεις για πραγματικότητες που δεν είναι κοινά αποδεκτές γιατί δεν το επιτρέπει το μεγαλύτερο όπλο της εποχής μας η διαφήμιση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έκανα την βλακεία, μερικά χρόνια πριν, να τρώω κ'εγώ αυτά τα δημητριακά.
    Είπα την βλακεία επειδή νόμιζα ότι ήταν καλό για την υγειά μου.
    Μεγάλο λάθος.
    Αποφάσισα μια μέρα να κοιτάξω τελικά τι τρώω. Και έπεσα από τα σύννεφα, ήταν δηλητήριο (και δεν μασάω τα λόγια μου).Συντηρητικά και μεταλλαγμένα.
    Το ξέρεις ότι έγινε μια μελέτη και λένε ότι τρώμε πέντε κιλά συντηρητικά τον χρόνο.
    Και ποιος ξέρει ποσά χημικά και μεταλλαγμένα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος1/6/10, 11:30 μ.μ.

    Το ότι είναι ζωοτροφή δεν σημαίνει κατ ανάγκην ότι αποκλείεται από το ανθρώπινο διαιτολόγιο. Π.χ στάρι.
    Συνειδητοποιούμε καθημερινά ότι κάτι ξέραν οι παλιοί άρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.Αλλά καλά εγώ μπορώ να βρά αυτά που λες,για την Αθήνα όμως τι γίνεται;Τώρα που ξαναγινόμαστε φτωχοί να δείτε που η εφευρετικότητα θα αρχίσει να μας επισκέπτεται.Όσο για την στάχτη που ανάφερες έχω δώσει σε φίλους μου και έχουν αντικαταστήσει με αυτήν όλα τα καθαριστικά μπάνιου με αριστα αποτελέσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντώνη να το ξαναδούμε!!
    Αλλά ποιό από όλα??!!
    Μιλάς από γραμματικής ή από εννοιολογικής απόψεως?!!χαχα!

    Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπήκαν στην μαζική παραγωγή κα κατανάλωση και να έμειναν με την αρχική-κανονική-ποιοτική κλπ μορφή τους.

    Το άλλο, επίσης σημαντικό θέμα, είναι πως πλέον, εκ των πραγμάτων, δεν μπορούμε να ελέγχουμε τί τρώμε...Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

    Ο,τι έφτιαχνε μόνος του ο άνθρωπος παλιά, τώρα αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο για να μπορεί να τα αγοράζει. Αυτό δεν μας έκανε μόνο ανίσχυρους να ελέγχουμε αυτά που τρώμε, αλλά μας στέρησε ακόμα και την γνώση (λόγω της αναγκαστικής αποξένωσής μας από τις παραγωγικές διαδικασίες) του πώς πρέπει να είναι ένα σωστό τρόφιμο...

    Πώς ένας, που δεν είχε ποτέ του κάποιο καρποφόρο δέντρο, θα καταλάβει ότι σε ένα βερύκοκο του εμπορίου μασάς έναν πολτό, χωρίς χυμό, χωρίς άρωμα, χωρίς γλυκιά γεύση ακόμη και αν είναι ώριμο, ενώ κανονικά θα έπρεπε, σε κάθε δαγκωνιά να τρέχει ζουμί και όλα τα αντίθετα από ό,τι αναφέρω παραπάνω?
    Μας λείπει δηλαδή το κριτήριο, με αποτέλεσμα να ακούς τελείως...θεοπάλαβες ιστορίες για το "πώς" πρέπει να είναι ένα προϊόν!!
    Να σου λέει πχ ο άλλος, πως "το καλό μέλι ζαχαρώνει, ενώ αυτό που δεν ζαχαρώνει είναι νοθευμένο"!!!

    Να έχουμε απαίτηση, να φάμε μες στο καταχείμωνο γευστική...ντομάτα!!!

    Να μπαίνει ο άλλος στο μανάβικο, Δεκέμβρη μήνα, να ζητάει πεπόνι, και να του κάνε και φασαρά του μανάβη επειδή,λέει, "δεν ήταν ντόπιο..!

    Να μην κόβει η άλλη τα λεμόνια από την λεμονιά, στην αυλή του σπιτιού στο οποίο έμενε με ενοίκιο (και στην οποία λεμονιά ο ιδιοκτήτης έριχνε μόνο κοπριά) επειδή κάποια φύλλα της είχαν λίγο ζαρώσει, ώστε να την θεωρεί άρρωστη, και να φοβάται πως θα...κολλήσει άμα καταναλώσει τα λεμόνια!!!

    Και άλλα πολλά ακόμη που μπορώ να γράφω κανα δυο...βδομάδες τέτοια!!

    Αν λοιπόν, κάποιοι, κάποτε, (έστω ότι) είχαν την καλή διάθεση να βγάλουν στην παραγωγή κάποια προϊόντα με βάση τα δημητριακά, το πιο πιθανό είναι να έχει...ξεφύγει πια το θέμα, προς την κατεύθυνση που δίνεις εσύ, και όχι μόνο δεν μπορούμε να το αλλάξουμε, αλλά δεν μπορούμε ούτε καν να το διακρίνουμε ότι έχει "ξεφύγει"!!

    Αφού γενιές και γενιές (σε όλη την επαρχία) ΜΕΓΑΛΩΣΑΜΕ με το γάλα και το τυρί από την στάνη, και τώρα έχουν απαγορέψει την πώληση τυροκομικών από την στάνη...Και εμείς άμα δεν δούμε "μάρκα" δεν αγοράζουμε...

    Τί να πω? Για το ελαιόλαδο?
    Που μόλις άρχισαν τα συμφέροντα των εργοστασίων να θεριεύουν, αμέσως άρχισε και το ελαιόλαδο του παραγωγού να
    γίνεται..."ακατάλληλο"??!!

    Για τις αγελάδες, που τις τάϊζαν (και δεν έχω αποδείξεις, ούτε καν ενδείξεις πως σταμάτησαν)...οστεάλευρα για χαμηλό κόστος εκτροφής??! Σκέψου εσύ, ως ιδιώτης, να τάϊζες τη προβατίνα σου τα κόκκαλα από το κοτόπουλο που έφαγες!!! Δεν σε πιάνει ένα "κατιτί" στην σκέψη και μόνο??! Κι όμως! Αυτοί ταΐζουν εκ. ανθρώπους και παιδάκια με παράγωγα ζώων τέτοιας εκτροφής!! Δεν τους νοιάζει. Πρέπει απλά να προλάβουν να ταΐσουν ΑΥΤΟΙ (και όχι να αφήσουν χώρο για να τους "χωθεί" κανένας "παρείσακτος"!) τις μεγάλες ποσότητες πελατών τους, για να μπορούν να έχουν την μονοπωλιακή συμπεριφορά που είναι εγγύηση για την εξασφάλιση κερδών και μακροπρόθεσμων οικονομικών, και όχι μόνο, πρωτείων.

    Μέσα σ` όλον αυτόν τον χαμό λοιπόν, ποιός θα κάτσει να ψάξει τι μπορεί να περιέχει ο τάδε... "βρωμοπιτουρονιφαδοειδής" αχταρμάς που απλά πετάει μέσα στο γάλα του κάθε πρωί, αφού και να θέλει, κάθε άλλο παρά ανιχνεύσιμα είναι τα στοιχεία που τον αποτελούν, ώστε μόνο το χημείο μπορεί να τον βοηθήσει...

    Ετσι λοιπόν, αγαπητέ Αντώνιε, εγώ προσωπικά δεν χρειάζομαι να μου αποδείξεις τίποτα από όλα όσα αναφέρεις, καθώς οι πιθανότητες, βάσει της ισχύουσας κατάστασης και πραγματικότητας, είναι συντριπτικά υπέρ σου.

    Χαιρετώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω όλους τους φίλους, όσοι έκαναν τον κόπο και σχολίασαν την ανάρτηση. Επιγραμματικά να ξαναπώ σαν διευκρίνιση λίγα λόγια.
    -Φίλε μου S-N στο έσχατο σημείο πείνας, είναι βέβαιο ότι θα κλέψω κρεατοσκυλοτροφή από την κονσέρβα του Αζώρ. Χωρίς να συντρέχουν όμως λόγοι, γιατί έχω πεισθεί ότι τρώγοντας από το παχνί διατηρούμαι σωματικά και πνευματικά ακμαίος? Πόσο πιο «ωφέλιμα» και «αγνά» είναι τα χημικά επεξεργασμένα σκύβαλα από τα εποχικά φρούτα και λαχανικά?
    Το μέλι που δεν ζαχαρώνει είναι τριών ειδών: Το καθαρό μόνο από έλατο, το καθαρό μόνο από θυμάρι και το θερμικά επεξεργασμένο άρα βιταμινοκτονομένο (με το συμπάθειο). Και επειδή είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να περιορίσεις τις μέλισσες μόνο σε θυμάρι ή μόνο σε έλατα, διάλεξε τι μέλι θα αγοράζεις.
    ΧΩΡΙΣ ΒΕΒΑΙΑ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΜΕΛΙ ΠΟΥ ΖΑΧΑΡΩΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΟ.
    -Ανώνυμε το σιτάρι δεν είναι ζωοτροφή. Τα πιτυροκατασκευάσματα και το καλάμι του (άχυρο) όμως είναι. Για το αθότυρο επίσης δεν έκρινα το περιτύλλιγμα (στάχτη), αλλά το περιεχόμενο. Το ράσο δεν κάνει τον παπά. Και τι εννοείς? Στην Αθήνα δηλαδή δεν βρίσκει κανείς φρούτα, χορταρικά, λαχανικά και οτιδήποτε άλλο θελήσει και καταφεύγει στις ζωοτροφές?
    -Ξανθή, αγελαδινό γάλα παράγεται όλο το χρόνο, επομένως αθότυρο από τυρόγαλο αγελαδινού γάλατος υπάρχει πάντα. Το πρόβειο και γίδινο είναι εποχικό.
    Όσο για τα δημητριακά, δεν έχεις παρά να διαβάσεις τα συστατικά τους.
    -Και κάτι ακόμη. Τον υπαινιγμό για την οστεοπόρωση τον αφήσατε
    ασχολίαστο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντώνη η απορρόφηση του ασβεστίου είναι μαι μεγάλη υπόθεση.
    Από ποιες τροφές μπορούμε να πάρουμε ασβέστιο είναι αμφιλεγόμενο όπως και πως απορροφάται σε συνδυασμό με άλλες τροφές.
    Αν δε νομίζουμε ότι μόνο οι τροφές θα μας σώσουν από την οστεοπόρωση κάνουμε μεγάλο λάθος.
    Είναι πολύ σύνθετο το θέμα.
    Προτιμώ στην οικογένεια μου να προσφέρω ποικιλία τροφών μαγειρεμένες όσο το δυνατόν σωστά από την νεαρή ηλικία μας έως και όσο ζούμε.
    Μεμονωμένες δίαιτες μόνο σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος υγείας ακολουθώ.
    Ας μάθουμε όλοι μας να διαβάζουμε τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε για το καλύτερο!!
    Ξέρεις μήπως πόσα συντηρητικά και βελτιωτικά έχουν τα άλευρα των φούρνων!!κι όμως οι περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν ψωμί!!
    Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αντώνη εύλογη η απορία σου:
    "Χωρίς να συντρέχουν όμως λόγοι, γιατί έχω πεισθεί ότι τρώγοντας από το παχνί διατηρούμαι σωματικά και πνευματικά ακμαίος?".

    Η πικρή αλήθεια είναι ότι ο κόσμος έχει πεισθεί ότι το "παχνί", που αναφέρεις,είναι
    απολύτως...ενδεδειγμένο!!
    Εκεί εστιάζω το πρόβλημα. Στην εσκεμμένη παραπληροφόρηση, που προωθεί τα συμφέροντα της μαζικής κατανάλωσης... Οπότε, βάσει αυτού, είναι εξηγήσιμη και η συμπεριφορά των καταναλωτών...

    Οσο για το μέλι (που ανέφερα ως παράδειγμα), δεν μπορείς να φανταστείς πόσο...περίεργα αισθάνθηκα, όταν μια μέρα σε μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό, είδα μαζεμένους "ειδικούς" και μη, όπου με ύφος ειδήμονος και...παντογνώστου πληροφορούσαν τον κόσμο για την "ακαταλληλότητα" του μη "ζαχαρωμένου" μελιού!!!
    Επειδή, ήδη από την προσχολική μου ηλικία, είμαι τόσο εξοικειωμένος με το τσίμπημα της μέλισσας, όσο και με το τσίμπημα ενός...κουνουπιού (τολμώ να πω δε, ότι το κουνούπι με ενοχλεί περισσότερο λόγω της εκνευριστικής "φαγούρας" που ακολουθεί, πράγμα που δεν μου συμβαίνει μετά το τσίμπημα της μέλισσας, καθώς δεν είμαι αλεργικός). Επειδή από χόμπυ ο πατέρας μου διατηρούσε από 6 εως 20 κυψέλες (αναλόγως των κλιματικών συνθηκών, που μπορεί να αυξομειώσουν την "δύναμή τους"= πληθυσμό τους).
    Επειδή η περιοχή που "βοσκούσαν" είναι κατάφυτη από πεύκα και,ως γνωστόν, το μέλι που προέρχεται αποκλειστικά από πεύκο και έλατο, ΔΕΝ ζαχαρώνει.
    Καταλαβαίνεις πως αισθάνθηκα όταν άκουσα να δίνουν τέτοιες οδηγίες στο "καταναλωτικό κοινό".
    Κράτησα μια μικρή ποσότητα, ως ενθύμιο από την τελευταία παραγωγή του πατέρα μου, και την είχα 5 ολόκληρα χρόνια χωρίς να ζαχαρώσει!!
    Αυτή είναι η προσωπική μου εμπειρία από το μέλι κωνοφόρων.
    Για τα ανθόμελα τώρα, από ό,τι έχω διαβάσει, το να παρουσιάσουν κρυστάλλους ("ζαχάρωμα"), μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος, δεν είναι κάτι αφύσικο. Η αναθέρμανση του μελιού σε αυτήν την περίπτωση, αλλά με απολύτως συγκεκριμένη διαδικασία, και με μεγάλη προσοχή στην αυστηρή τήρηση της σωστής θερμοκρασίας και των συνθηκών υγιεινής, ώστε να μην αλλοιωθεί η σύσταση του μελιού, είναι μια μέθοδος που μπορεί να επαναφέρει το μέλι στην αρχική του εμφάνιση, και(από ό,τι έχω διαβάσει επαναλαμβάνω) ποιότητα.
    Υπάρχουν όμως και άλλες αιτίες ζαχαρώματος που δεν έχουν να κάνουν με την προέλευση του μελιού, αλλά με την ποιότητά του, η οποία επηρεάζεται από κάποιες...πρακτικές.

    Ευχαριστώ για την ευκαιρία που είχα, να πω για το αγαπημένο μου μέλι!!

    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος5/6/10, 11:07 π.μ.

    Φίλε Αντώνη έχω μια ερώτηση για σένα (είμαι σίγουρος οτι μπορείς να απαντήσεις): Γιατί στο εμπόριο δεν μπορώ να βρω πραγματικά σκληρή φέτα? Στο χωριό της μητέρας μου μπορούσα παλιότερα να βρω από "τσοπαναρέους" φέτα την οποία μπορούσες να διατηρήσεις μέσα σε ένα καθαρό δοχείο για πολλές εβδομάδες εκτός ψυγείου σε χώρο δροσερό και ξηρό. Να μην μιλήσουμε για γεύση, απίστευτη!!!
    Δυστυχώς οι άνθρωποι αυτοί έφυγαν και φαίνεται ότι πήραν την τέχνη τους μαζί τους. Οι σημερινές φέτες του εμπορίου θα αρχίζουν να μυρίζουν αν κάνεις το λάθος να τις ξεχάσεις εκτός ψυγείου για 5 ώρες και το χειροτερο είναι η γεύση τους.
    Satirus, είσαι πολύ σωστός: "Ο,τι έφτιαχνε μόνος του ο άνθρωπος παλιά, τώρα αναγκάζεται να δουλεύει περισσότερο για να μπορεί να τα αγοράζει"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Φίλε Ανώνυμε, ο άνθρωπος όχι μόνο πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να αγοράζει αυτά που κάποτε, (τουλάχιστον όσοι ήταν στην ύπαιθρο) έφτιαχνε μόνος του, αλλά τα χρήματα που παίρνει ως αμοιβή δεν είναι αρκετά για να αγοράσει όσα έφτιαχνε, δεν έχει χρόνο για φτιάξει αρκετά πράγματα μόνος του, και, το χειρότερο, ΟΣΑ χρήματα κι αν δαπανήσει δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσει την ΠΟΙΟΤΗΤΑ που είχαν αυτά που παρήγαγε...Τουλάχιστον από τις συμβατικές αγορές. Και δεν είναι και πάρα πολλοί αυτοί που έχουν την δυνατότητα να απευθύνονται, για όλες τους τις προμήθειες, σε εξειδικευμένες πηγές...
    Να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΝΤΩΝΗΣ8/6/10, 9:50 π.μ.

    Φίλε Ανώνυμε της 5-06-2010,11:07
    Δεν αγνόησα την ερώτησή σου, όμως ο σημερινός προγραμματισμός ανατράπηκε. Ζητώ κατανόηση. Θα σου απαντήσω το συντομότερο, μόλις ελευθερωθώ από ένα βαρύ φορτίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος10/6/10, 1:27 μ.μ.

    @ Αντώνης
    Αν και συμφωνώ με τα περισσότερα που γράφεις, το ύφος γραφής σου είναι πράγματι προσβλητικό και πιστεύω ότι δεν χρειαζόταν.

    @Satirus

    Δεν καταλαβαίνω πως βγαίνει το συμπέρασμα, ότι
    "ο άνθρωπος όχι μόνο πρέπει να δουλεύει περισσότερο για να αγοράζει αυτά που κάποτε, (τουλάχιστον όσοι ήταν στην ύπαιθρο) έφτιαχνε μόνος του, αλλά τα χρήματα που παίρνει ως αμοιβή δεν είναι αρκετά για να αγοράσει όσα έφτιαχνε, ..."

    Αν και εγώ γεννήθηκα και έξησα σε πόλη, γνωστοί και συμφοιτητές από την επαρχία, μου έχουν περιγράψει στη παιδική τους ηλικία (πριν 40-45 χρόνια) πολλές στερήσεις, ακόμα και να τσακώνονται τα αδέλφια μεταξύ για την ποσότητα του φαγητού που αναλογούσε στο καθένα.

    Σίγουρα η ποιότητα του προϊόντος που μπορεί να εξασφαλίσει ο εργαζόμενος σήμερα είναι κατά πολύ κατώτερη του αγροτικού προϊόντος προηγούμενων δεκατιών, αλλά η ποσότητα σίγουρα όχι - για αυτή την υπερπροσφορά ποσότητας αλλωστε φημίζεται η σύχρονη καταναλωτική κοινωνία μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλε ανώνυμε της 5-06-2010, 11.07 Η σκληρή φέτα παράγεται-δημιουργείται με διάφορες «τεχνικές». 1. Αποβουτύρωση γάλατος σε υψηλό βαθμό. 2. Ανάμιξη πρόβειου γάλατος με γίδινο σε ποσοστό πάνω από 50% 3. Σχέτο γίδινο γάλα. 4. Πήξιμο σε ψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με πολύ πυτιά έτσι ώστε να πήξει σε 10-15 λεπτά. 5. Υπερβολικό αλάτισμα 6. Υπερβολικό τεμαχισμό στο τυρόπηγμα και επιτάχυνση του στραγγίσματος. 7. Μακροχρόνια ωρίμανση (πάνω από 6 μήνες πριν την κατανάλωση). 8. Διάφορους συνδυασμούς των ανωτέρω. Αφού όμως μιλάς για τυρί από «τσοπαναραίους», το πιο πιθανό είναι η «τεχνική» 2 σε συνδυασμούς κυρίως με την 6 και σχετικά με την 4 και την 7. Όσο για την γεύση, αυτή οφειλόταν στην χρήση φυσικής πυτιάς από στομάχι, τις ντόπιες ράτσες των αιγοπροβάτων και την συχνά περισσότερο από 5 μήνες ωρίμανση. Οι παραδοσιακές τυροκομικές γνώσεις δεν έχουν χαθεί. Η κατανάλωση όμως δεν επιτρέπει την πολύμηνη ωρίμανση, η οποία λόγω συνεχούς ζύμωσης και αποβολής αερίων, προκαλεί σχετική σκλήρυνση (ψήσιμο) αλλά και απώλεια βάρους στο τυρί (φύρα). Άρα ασύμφορη κατάσταση για το εμπόριο. Η αντοχή εκτός ψυγείου σε δροσερό και ξερό μέρος, αν δεν είναι τυρί υπερβολικά αλατισμένο, οφείλεται ακριβώς στην μακροχρόνια ωρίμανση που έχει προηγηθεί αλλά και στην φυσική πυτιά. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τι μπορείς να πετύχεις μόνος σου, γέμισε ένα δοχείο, από αυτά τα μισά, με φέτα από τον προμηθευτή σου. Στα σχόλια για την φέτα στην πρώτη ανάρτηση, θα διαβάσεις για την άλμη και τα σχετικά. Φτιάξε άλμη με γίδινο γάλα από το s.market ακολουθώντας τις οδηγίες των σχολίων και αφού γεμίσεις το δοχείο βάλτο σε υπόγειο αν έχεις, ή σε χώρο που η θερμοκρασία δεν θα περάσει τους 15 βαθμούς, χωρίς επίσης να υπάρχει αυξημένη υγρασία. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 7 ΒΑΘΜΟΥΣ. Διάβασε τι πρέπει να κάνεις στη συνέχεια. Αν διαθέτεις τον κατάλληλο χώρο και χρόνο, σου υπόσχομαι εφ’ όσον ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες, θα ξαναβρείς σε 30-45 ημέρες αυτό που σου λείπει σε ποσοστό έως και 90%. Το 100% δεν θα το καταφέρεις επειδή η φυσική πυτιά λείπει από την φέτα του εμπορίου. Ό,τι άλλο θελήσεις στην διάθεσή σου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι ήδη γραμμένο στα προηγούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε της 10-06-2010, 1.27'μ.μ.
    Έγραφα στην ανάρτηση: "Οσους και όσες θεωρήσουν υπερβολικό ή και προσβλητικό......τους καλώ να σκεφθούν..." κ.λ.π.
    Βεβαίως αποδέχομαι το δικαίωμα να έχεις την δική σου άποψη, οτι δηλαδή το ύφος της γραφής μου είναι προσβλητικό, έχω όμως επίσης το δικαίωμα να σε ρωτήσω με την σειρά μου αν πρίν εκφράσεις την κρίση σου, σκέφθηκες πρώτα αυτά που πρότεινα.
    Να στο πώ πιό απλά: Εγώ, άτομο ενήλικο και υπεύθυνος για τις αποφάσεις μου, ρυθμίζω το διαιτολόγιό μου και τον τρόπο ζωής μου γενικότερα κατά το γούστο μου. Δεν νομιμοποιούμαι όμως τα ανήλικα που εξαρτώνται από εμένα, να επιτρέπω να χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα, λόγω δικής μου απερισκεψίας ή (το χειρότερο) λόγω τεμπελιάς, από τις βιομηχανικές επιχειρήσεις που ασκούν ανεξέλεγκτα τις κερδοσκοπικές τους πολιτικές.
    Είσαι παιδί της πόλης και αφού την δύσκολη ζωή της επαρχίας την δεκαετία του ’60 την ξέρεις από διηγήσεις φίλων σου όπως λές, είναι προφανές ότι η οικογένειά σου ήταν ευκατάστατη.
    Στην εγκαταλειμμένη επαρχία φίλε μου, το φαγητό δεν έφθανε επειδή εκτός από τα ασήμαντα εισοδήματα, η ενέργεια που καταναλώναμε στις αλάνες ήταν τεράστια.
    Είχαμε όμως το χρώμα της υγείας επάνω μας, έστω και αν το στομάχι διαμαρτυρόταν.
    Την βρώμη, την σίκαλη και τα σκύβαλα, τα ταϊζαμε στα "ζωντανά" και τις κότες.
    Καμία οικογένεια δεν έβαλε στο πιάτο από έλλειψη σκέψης ή τεμπελιάς, τις ζωοτροφές, ψάχνοντας και τι χρώμα παίρνουν!!!
    Την επόμενη φορά πάντως που θα βρεθείς στην επαρχία, κάνε το πείραμα. Πήγαινε στο πρώτο φυτοφάγο τετράποδο που θα συναντήσεις κρατώντας στο ένα χέρι σκύβαλα και στο άλλο ένα φρούτο, όποιο τραβάει η ψυχή σου. Θα διαπιστώσεις οτι και το "ζωντανό" θα επιλέξει το φρούτο.
    Ποιος έχει καλύτερη κρίση λοιπόν και ποιός προσβάλει ποιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος29/10/10, 3:33 μ.μ.

    Θα σχολιασω το θεμα που αφορα τα δημητριακα. Λυπαμαι αλλα απο την δικη μου πλευρα και την δικη μου μακροχρονια μελετη οσον αφορα την διατροφη η μονη βλακεια που υπαρχει ειναι ολα αυτα που διαβασα σχετικως με τη βρωμη και τα δημητριακα. Και οταν λεω δημητριακα δεν μιλαω για ολα τα νεα ελκυστικα προιοντα που εχουν βγει για την καταναλωση στις νεαρες ηλικιες, σοκολατενια, ζαχαρενια κλπ κλπ αλλα για δημητριακα τυπου All Bran. Τωρα για την βρωμη τι να πω, αφου υπαρχει κοσμος να κατακρινει και την βρωμη.. :) Ειμαι 28 ετων γυμναζομαι 5 χρονια και οτι τρωω φροντιζω να εχω κανει μια καλη μελετη προηγουμενως. Θα ηθελα λοιπον να αναρτησεις σχετικες κλινικες επιστημονικες μελετες που να δειχνουν οτι το κουακερ και τα δημητριακα που προανεφερα ειναι ΤΟΣΟ επιβλαβες οσο μας γραφεις.
    Επισης οσον αφορα την ημερησια δοσολογια σε φυτικες ινες πιστευω να γνωριζεις πως η ιδανικες τιμες ειναι 25-30 γρ. Λοιπον ειμαι πολυ φιλος, εννοειται, με φρουτα και λαχανικα οπως και με ζυμαρικα ΜΟΝΟ ολικης αλεσεως αλλα δεν μπορεις να φτασεις σε αυτα τα γρ. μονο με φρουτα και λαχανικα εκτος και αν ολη μερα τρεφεσαι μονο με αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να απαντήσω εγώ στη σωστή παρατήρησή σου γιατί ο Αντώνης έχει πρόβλημα με το internet, ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης και η βρώμη είναι από τις από τις καλύτερες τροφές. Ο Αντώνης φυσικά και αναφερόταν στα ελκυστικά επεξεργασμένα προϊόντα τύπου All Bran που διαφημίζονται ως υγιεινά. Για μένα ότι είναι επεξεργασμένο είναι ενάντια στη φύση και φυσικά ότι να μου λένε όχι υγιεινό.
    Να εξηγηθώ
    Τις προάλλες αγόρασα από το super market μπισκότα ολικής αλέσεως. Ω τι έκπληξη μου πίσω στο κουτί με μικρά γράμματα έγραφε στα συστατικά λευκό αλεύρι, αλεύρι ολικής άλεσης 14% και συνέχιζε με τα υπόλοιπα γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσθετα. Θα μπορούσα να αναφέρω την εταιρία που είναι και Ελληνική υποτίθεται, αλλά μια αναζήτηση στα ράφια θα σας πείσει για του λόγου το αληθές σχεδόν σε όλα τα ίδια προϊόντα.
    Όταν λοιπόν μια εταιρία και παραπλανάει τους καταναλωτές με τόσο θράσος, πιστεύεται ότι και το προϊόν που πουλάει ανεξάρτητα από το περιεχόμενο σε ποσοστό είναι υγιές και φροντίζει για την υγεία μας;
    Στα προϊόντα ολικής άλεσης υπάρχουν όλες οι βιταμίνες των δημητριακών αλλά και το σημαντικό που δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι το λευκό αλεύρι είναι όξινη τροφή ενώ η φλούδα των δημητριακών αλκαλική. Οπότε στα προϊόντα ολική αλέσεως έχουμε εξισορρόπηση.

    Τώρα για τη βρώμη τι να πω σαν τροφή…(όχι φυσικά αυτή που πουλάνε... αλλά της μητέρας φύσης) θα μιλήσω τι κάνει σα φάρμακο γιατί οι περισσότεροι δεν το ξέρουν…………………

    Βρώμη: Wild Oats (Avena sativa)
    Είναι σημαντικό τονωτικό του νευρικού συστήματος, που προκαλεί τα νεύρα να αναγεννηθούν και να διεγείρονται πιο συχνά. Χρησιμοποιήστε τους άγουρους σπόρους για κάκωση νωτιαίου μυελού, σπασμένα νεύρα, σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και κάθε ασθένεια κατά την οποία η αναγέννηση των νεύρων είναι απαραίτητη, όπως και στους παραπληγικούς. Τα σπέρματα συλλέγονται όταν είναι ακόμα λίγο πράσινα και ίσως γαλακτώδες. Είναι πιο ισχυρά τότε. Θα υποκινήσει την αναγέννηση των νεύρων τόσο καλά, ώστε οι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι τα αναγεννημένα νεύρα είναι πολύ ευαίσθητα.

    Πηγή: Dr. Schulze- Save Your Life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Να απαντήσω εγώ στη σωστή παρατήρησή σου γιατί ο Αντώνης έχει πρόβλημα με το internet, ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης και η βρώμη είναι από τις από τις καλύτερες τροφές. Ο Αντώνης φυσικά και αναφερόταν στα ελκυστικά επεξεργασμένα προϊόντα τύπου All Bran που διαφημίζονται ως υγιεινά. Για μένα ότι είναι επεξεργασμένο είναι ενάντια στη φύση και φυσικά ότι να μου λένε όχι υγιεινό.
    Να εξηγηθώ
    Τις προάλλες αγόρασα από το super market μπισκότα ολικής αλέσεως. Ω τι έκπληξη μου πίσω στο κουτί με μικρά γράμματα έγραφε στα συστατικά λευκό αλεύρι, αλεύρι ολικής άλεσης 14% και συνέχιζε με τα υπόλοιπα γνωστά και μη εξαιρετέα πρόσθετα. Θα μπορούσα να αναφέρω την εταιρία που είναι και Ελληνική υποτίθεται, αλλά μια αναζήτηση στα ράφια θα σας πείσει για του λόγου το αληθές σχεδόν σε όλα τα ίδια προϊόντα.
    Όταν λοιπόν μια εταιρία και παραπλανάει τους καταναλωτές με τόσο θράσος, πιστεύεται ότι και το προϊόν που πουλάει ανεξάρτητα από το περιεχόμενο σε ποσοστό είναι υγιές και φροντίζει για την υγεία μας;
    Στα προϊόντα ολικής άλεσης υπάρχουν όλες οι βιταμίνες των δημητριακών αλλά και το σημαντικό που δε γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι το λευκό αλεύρι είναι όξινη τροφή ενώ η φλούδα των δημητριακών αλκαλική. Οπότε στα προϊόντα ολική αλέσεως έχουμε εξισορρόπηση.

    Τώρα για τη βρώμη τι να πω σαν τροφή…(όχι φυσικά αυτή που πουλάνε... αλλά της μητέρας φύσης) θα μιλήσω τι κάνει σα φάρμακο γιατί οι περισσότεροι δεν το ξέρουν…………………

    Βρώμη: Wild Oats (Avena sativa)
    Είναι σημαντικό τονωτικό του νευρικού συστήματος, που προκαλεί τα νεύρα να αναγεννηθούν και να διεγείρονται πιο συχνά. Χρησιμοποιήστε τους άγουρους σπόρους για κάκωση νωτιαίου μυελού, σπασμένα νεύρα, σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς και κάθε ασθένεια κατά την οποία η αναγέννηση των νεύρων είναι απαραίτητη, όπως και στους παραπληγικούς. Τα σπέρματα συλλέγονται όταν είναι ακόμα λίγο πράσινα και ίσως γαλακτώδες. Είναι πιο ισχυρά τότε. Θα υποκινήσει την αναγέννηση των νεύρων τόσο καλά, ώστε οι ασθενείς διαμαρτύρονται ότι τα αναγεννημένα νεύρα είναι πολύ ευαίσθητα.

    Πηγή: Dr. Schulze- Save Your Life

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Φίλε ανώνυμε της 29-10-2010 ώρα 3.33 μ.μ.
    Η καθυστερημένη απάντηση οφείλεται όπως επεσήμανε και ο οικοδεσπότης Θόδωρος, σε εκτεταμένη ζημιά στα ηλεκτρονικά. Η απάντησή του με κάλυψε αν και νομίζω ότι από όσα έγραφα ήταν φανερό για τί είδους προϊόντα μιλούσα, ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες.
    Είπα την άποψή μου και διάβασα την δική σου. Ο τρόπος ζωής και διατροφής είναι ελεύθερη επιλογή του καθενός, αρκεί σε κάθε προϊόν που κυκλοφορεί και αγοράζει, να ενημερώνεται διαβάζοντας και τα ψιλά γράμματα, ή καλύτερα ιδιαίτερα αυτά.
    Γράφεις ότι με τα φρούτα και τα λαχανικά δεν δίνεις στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα φυτικών ινών. Σου διέφυγε ότι δεν μίλησα μόνο για φρούτα και λαχανικά αλλά και τα υπόλοιπα είδη διατροφής και για το ψωμί που δεν αναφέρεις.
    Δεν πιστεύω επίσης ότι η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή που ανέκαθεν υπήρχε στα σπίτια μας και η οποία για καταναλωτικούς και όχι μόνο λόγους εγκαταλείπεται, είχε προκύψει από επιστημονικές αναλύσεις δεκάδες αιώνες πρίν και ως εκ τούτου ζητάς και από εμένα κάτι αντίστοιχο. Δεν είμαι ειδικός στη χημεία τροφίμων αλλά σκεπτόμενος καταναλωτής. Δεν μπορούν να πούν το ίδιο και οι σημερινές μαμάδες (και όχι μόνο) μέλη του καταναλωτισμού και όχι τροφοπαρασκευάστριες, με κυριολεξία στον όρο τροφή.
    Δεν έχω λόγους να αντιδικήσω μαζί σου. Έχω τις απόψεις μου για αρκετά «προϊόντα διατροφής» που ανεξέλεγκτα κυκλοφορούν και αβασάνιστα καταναλώνονται και αυτά καταγγέλω. Ασφαλώς, επαναλαμβάνω, η προτίμηση στα πολυτελώς συσκευασμένα και χημικοβιομηχανικώς επεξεργασμένα υποπροϊόντα της αλευροβιομηχανίας, είναι αναφαίρετο δικαίωμα του καθενός, αρκεί να υπάρχει προβληματισμός και ενημέρωση.
    Δεν θέλω να προσθέσω τίποτα περισσότερο. Ευχαριστώ για την επικοινωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος9/12/10, 6:50 μ.μ.

    Για να συνεισφέρω και εγώ στην συζήτηση θα ήθελα να συμπληρώσω κάτι σχετικά με τις τελευταίες επισημάνσεις.

    Τους τελευταίους μήνες παρακολουθώ την διατροφή μου καθημερινά καταγράφοντας τις τροφές σε κάποιο διαδικτυακό τόπο που προσφέρει αυτή την υπηρεσία. Το όφελος από αυτή την διαδικασία είναι οτι μπορώ και παρακολουθώ την διατροφή μου και παράλληλα παίρνω αναλύσεις για την διατροφική αξία των τροφών που καταναλώνω.
    Προέκυψε, λοιπόν, πρόσφατα το εξής πρόβλημα: παρατήρησα οτι οι διατροφικές μου ανάγκες σε διάφορα μικροστοιχεία (κυρίως βιταμίνη Α, D, E, σίδηρο και καμία φορά και ασβέστιο) δεν καλύπτονται με βάση την τρέχουσα διατροφή μου παρά το γεγονός οτι είναι γραμμένη απο διατροφολόγο και περιέχει αρκετά φρούτα και λαχανικά.
    Μετά από αρκετό ψάξιμο κατέληξα στο ότι μέσα από φυσικές τροφές είναι πρακτικά δύσκολο να κρατήσει κανείς μια ισορροπημένης διατροφή καθώς η περιεκτικότητα των τροφών σε βιταμίνες είναι αρκετά χαμηλή.

    Αντίθετα, και χωρίς να συμφωνώ απόλυτα, μέσα από ένα search που έκανα βρήκα οτι υπάρχουν στο εμπόριο μια σειρά από τρόφιμα που εντάσσονται στην κατηγορία δημητριακά, τα οποία είναι υπέρ-ενισχιμένα σε θρεπτικά συστατικά ώστε να καλύπτουν μεγάλο μέρος από τις καθημερινές μας ανάγκες. Δυστυχώς τα προϊόντα αυτά δεν υπάρχουν στην Ελληνική αγορά, δεν τα εχω δοκιμάσει, δεν εχω δει τα συστατικά τους και δεν μπορώ να εκφέρω περαιτέρω άποψη.
    Όμως ακόμα και τα ελληνικά δημητρικά, αυτά που απευθύνονται σε ενήλικες και οχι σε παιδια περιέχουν σε σημαντικά ποσοστά θρεπτικά συστατικα. Τέλος όταν ένα προιόν περιέχει 53% δημητριακά ολικής αλέσεως και 34% ρύζι - σύνολο 87%-(τουλαχιστον έτσι λένε) δεν βλέπω πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι διατροφικά. Για να μην αναφερθώ σε δημητρικά τύπου musli τα οποία είναι σχεδόν ανεπεξέργαστα (επλίζω να μην κάνω λάθος).


    Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι ο οργανισμός μας αποροφά ένα μέρος μόνο από τα διαθέσιμα, μέσω των τροφών, συστατικά, συνεπώς σε σχεση με την προσωπική μου διατροφή συμπεραίνω οτι η πραγματική πρόσληψη είναι κατά πολύ χαμηλότερη.

    Ως τελευταίο σχόλιο θα ήθελα να προσθέσω οτι θεωρώ τα σπιτικά κουλουράκια, κεικ κλπ ως ένα κακό παράδειγμα διατροφής. Μπορεί να είναι καλύτερα από τα αντίστοιχα τυποποιημένα αλλά δεν μπορούν να συγκριθούν σε τίποτα με τις πρώτες ύλες τους πχ... σιτάρι, αυγό, γάλα κλπ

    Σκεφτείτε λοιπόν πόσο ισορροπημένη είναι και η δική σας διατροφή και αν πραγματικά τα έχετε καταφέρει ίσως θα μπορούσατε να διαφωτίσετε και τους υπολοίπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Pax θα συμφωνήσω σε όλα αυτά που λες και επειδή βλέπω ότι το ψάχνεις θα σου προτείνω 2 εκπληκτικά βιβλία για να μάθεις περισσότερα μυστικά την υγεία και την διατροφή μας. Ευτυχώς είναι μεταφρασμένα στα Ελληνικά και είναι και φτηνά.
    Είναι τα «Η φροντίδα του εντέρου» από τον Dr Jensen και το «Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής» από τον Andrea Moritz.
    Έχουν πολλά μυστικά διατροφής και ταυτόχρονα φυσικές μεθόδους για καλυτέρευση του οργανισμού.
    Περιμένω τις απόψεις σου αν τα διαβάσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος29/1/11, 9:33 μ.μ.

    Αντώνη συγχαρητήρια πρώτον για το άρθρο σου και δεύτερον για την διατύπωση της ωμής αλήθειας για τις ίντσες. Αν και δεν τρέφομαι πολυ υγιεινά όταν θελήσω να φάω δημητριακά βράζω σιτάρι όπως κάνουν τα κόλλυβα.
    Φιλικά Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος29/1/11, 9:34 μ.μ.

    Αντώνη συγχαρητήρια πρώτον για το άρθρο σου και δεύτερον για την διατύπωση της ωμής αλήθειας για τις ίντσες. Αν και δεν τρέφομαι πολυ υγιεινά όταν θελήσω να φάω δημητριακά βράζω σιτάρι όπως κάνουν τα κόλλυβα.
    Φιλικά Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πραγματικά πολύ ωραία συζήτηση έχει γίνει μέχρι στιγμής. Το μπλόκ στην πράξη βρίσκετε κοντά στην ουσία των προβλημάτων που προκείπτουν απο την βιομηχανοποιήση της τροφής σήμερα.

    Θα ήθλεα να προσθέσω οτι όλες οι ανεπεξέργαστες τροφές περιλαμβάνουν πολύ περισσότερα συστατικά απ'όσα γνωρίζουμε για την ώρα που ασκούν πολυσύνθετες επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και ομοιόσταση.

    Σε αυτο το σημείο θα ήθελα να εκφράσω τον προβληματισμό μου για την βρώμη και όλα τα δημητριακά σαν κύρια διατροφή του ανθρώπου και βάση της διατροφικής πυραμίδας στην μεσογειακή δίαιτα.

    Υπάρχουν πλέον αρκετά στοιχεία που αποδεικίνουν οτι τα δημητριακά επεξεργαζμένα και μη καθώς και τα όσπρια αποτελούν νόμισμα με δύο όψεις.

    Εν συντομία για όσους ενδιαφέρονται αναφέρω τα εξής προβλήματα που προκείπτουν ειδικά όταν δεν προετοιμαστούν σωστά.
    Όλα τα δημητρικά και τα όσπρια:

    1)Πειρέχουν αντιθρεπτικές ουσίες όπως φυτικά οξέα και αναστολής πεπτικών ενζύμων. (Δυσαπορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου ...)

    2)Τα περισσότερα δημητριακά περιέχουν γλουτένη. Ουσία που αποδεδειγμένα καταστρέφει τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου ακόμα και σε άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα κοιλιοκάκης. Απότέλεσμα ειναι το λεπτό έντερο με τον καιρό να γίνεται λιγότερο στεγανό. Τοξικές ουσίες και αλλεργιογόνα που έπρεπε να περιορίζονται σε αυτο πλέον περνάνε στην κυκλόφορία του αίματος με ότι αυτό συνπάγεται.

    3) Παρεμφερή δράση εμφανίζουν γλιανδίνες και λεκτίνες που βρίσκονται και στα όσπρια.

    4)Άμεση συσχέτιση των δημητριακών και των οσπρίων με αυτοάνοσα νοσήματα μέσω του παραπάνω μηχανισμού δράσης που αναφέρθηκε παραπάνω. (ρευματοϊδή αθρίτιδα, λύκος,πολλαπλή σκλήρυνση, αγγυλοποιητική σπονδυλίτιδα, αυτισμός, δερματίτιδα ερπιτοφόρα ....)

    Συγκεκριμένα η βρώμη αποτελεί το πιό πρόσφατα ανακαλυφθέν δημητριακό. Μόλις 3000 π.χ στην Ευρώπη. Ο βαθμός συμβατότητας κατά συνέπεια αυτού του δημητριακού με την ανθρώπινη φυσιολογία είναι ακόμα μικρότερη.

    Τέλος σε καμία περίπτωση η θρεπτική πυκνότητα του κρέατος και των λαχανικών κατά γραμμαάριο τροφής δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δημητριακά. Τα λαχανικά το κρέας και τα παραγωγά του ειναι πολύ πιο πυκνές τροφές σε σχέση με τα δημητριακά. Ειναι απλή λογική μέχρι πρίν απο 10.000 δημητρικά δεν υπήρχαν, όσπρια δεν υπήρχαν και ζάχαρη δεν υπήρχε. Επίσης και τα γαλακτοκομικά απουσίαζαν.Τα οστά και οι παράμετροι φυσικής κατάστασης του παλαιολυθικού ανθρώπου νομίζω οτι δεν υπάρχει λόγος να συγκριθούν με του σύγχρονου homo sapiens για ευνόητους λόγους. Προβληματιστείτε ελεύθερα.

    Πηγές:http://www.beyondveg.com/cordain-l/grains-leg/grains-legumes-1a.shtml

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Διόρθωση.

    Η βρώμη εισήχθη στην ανθρώπινη διατροφή 3.000 πριν και οχι προ Χριστού.

    Προσθήκες

    Όλα τα δημητριακά περιέχουν αναλογία ω6:ω3 βασικών λιπαρών οξέων κατά πολύ χειρότερη απο 1:1 και 1:3 που περιείχαν όλες η τροφές του παλαιολιθικού ανθρώπου. Η διατάραξη αυτής της αναλογίας με κύριο μέσω την κατανάλωση δημητριακών άμεσα ή έμμεσα (μέσω κρέατος που τρέφεται με δημητριακά) θεωρείται μια απο της σημντικότερες αιτίες των περισσότερων συγχρονών ασθενειών του ανθρώπου.

    Το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα δεν διαθέτει τα κατάλληλα πεπτικά ένζυμα για να πέψει αποτελεσματικά φυτικά οξέα και γλουτένη.

    Οι αναστολείς πεπτικών εζύμων που ανέφερα σχετίζονται με τα ένζυμα α αμυλάση και προτεάση που ειναι απαραίτητα για την πέψη των υδατανθράκων. Σε περιπτώσεις μακροχρόνιας υπεκατανάλωσης μη σωστά προετοιμασμένων δημητριακών και οσπρίων οι παρωτιδικόι αδένες και το πάγκρεας που ειναι υπεύθυνη για την παραγωγή αυτών των ενζύμων διογκώνονται για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη αυτών των ενζύμων.

    Επίσης περιέχουν δύσπεπτους υδατάνθρακες όπως οι: raffinose, stahyose και verbascose που προκαλούν άερα και αυξάνουν το συνολικό στρές που δέχονται οι πεπτικοί μηχανισμοί. Τα δύσοσμα αέρια λοιπόν δεν σχετίζονται με το κρέας και το λίπος τους αλλά με συμβατούς υδατάνθρακες και την ύπαρξη δυσυμβίωσης στο λεπτό έντερο. (αναλογία συμβιωτικών και μη συμβιωτικών βακτηρίων)

    Πηγές:
    1)Am J Clin Nutr 1999;70 (suppl):560S - 9S

    2)Journal of the American college of nutrition Vol. 21, No.6, 495-505 (2002)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος25/3/11, 10:44 μ.μ.

    Σας χαιρετω ολους, αν και παρακολουθω αρκετο καιρο το "βημα" του Θεοδωρου, η συζητηση ειναι ακρως ενδιαφερουσα και με κινει να συμμετασχω και εγω. ολες οι αποψεις ειναι σεβαστες, αλλα θα πρεπει να συνταχθω με τις αποψεις του Αντωνη που ειναι και οι πιο τεκμηριωμενες, αυτα που επισημαινει συμβαινουν κατα κορον στις εταιρειες διατροφης,ο καθενας απο μας βεβαια αναλογα με τις εμπειριες του σχηματιζει και την αποψη του. εκτος απο τις ειδικευμενες γνωσεις διατροφης του τωρα θα σας αναφερω και τη διατροφη των Ποντιων που βασιζοταν στα γαλακτοκομικα σε συνδυασμο με δημητριακα πληρη, ψαρια, φρουτα, λαχανικα, που απο μελετες ιατρων εγεννησε πολυ δυνατους ανθρωπους,βεβαια και η αποψη του Γεωργα Γιωργου καθολα σεβαστη, υπαρχουν ανθρωποι που δεν μπορουν ουτε να μυρισουν οσπρια, αυτο ομως δεν ακυρωνει την αξια τους.Φιλε αντωνη ευχαριστουμε για τις γνωσεις που μας προσφερεις, και για την ορθη κριση σου. Θεοδωρε δεν σε ξεχασα, συντομα θα εχω νεα για τις μυλοπετρες σου. φιλικα Φραγκισκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος19/4/11, 8:12 π.μ.

    καλημερα σε ολους..θελω κι εγω να ευχαριστησω τον Αντωνη για το τοσο ενδιαφερον αρθρο,που προκαλεσε εξ'αλλου και τα αναλογα επισης ενδιαφεροντα σχολια..ευχομαι να τα διαβασουν εστω και κατα τυχη και ανθρωποι που δεν ασχολουνται με τα διατροφικα η'και κατ'επεκταση οικολογικης φυσης θεματα,και να παρουν κατι απο εδω. Ολοι εμεις ψαχνομαστε και σε αυτα τα θεματα,υπαρχουν ομως ανθρωποι(οι περισσοτεροι) που τρωνε Ο'ΤΙ ΝΑ'ΝΑΙ,ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ,πετανε τα σκουπιδια τους οπου να'ναι και ανα πασα στιγμη, και γενικως ζουνε οπως να'ναι-αλλα το χειροτερο ειναι οτι εκτος που δεν καταλαβαινουν τι γινεται αυτην τη στιγμη στον πλανητη μας,σνομπαρουν και οσους το αντιλαμβανονται και κανουν κατι γι αυτο..συγνωμη αν παρασυρθηκα..Απλως μεταφερω εδω τον κοινωνικο προβληματισμο μου..Το blog ειναι πολυ ενδιαφερον..συνεχιστε..Μαρια Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος16/11/11, 1:59 μ.μ.

    Καταρχήν να ευχαριστήσω για τις πολύτιμες πληροφορίες των δημοσιεύσεων.
    Εδώ και 4 περίπου χρόνια, ενώ προσπαθώ όσο μπορώ να κάνω υγιεινή διατροφή (και εννοείται ότι δεν καπνίζω) διάβασα τυχαία κάποιο άρθρο για τα καλλυντικά και γενικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στο σώμα μας και ότι από αυτά -ειδικά εμείς οι γυναίκες- βάζουμε πάνω μας 4 κιλά χημικά ΕΤΗΣΙΩΣ. Ειδικά από σαμπουάν και κρέμες σώματος. Ψάχνοντας, βρήκα την ιστοσελίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Χημικών, όπου έγραφες το όνομα κάποιου συστατικού και σου έβγαζε πόσο φυτικό,χημικό ή καρκινογόνο ήταν.
    Έπειτα από το αρχικό σοκ, πήρα μια σακκουλίτσα, έβαλα ότι υπήρχε από καλλυντικά που χρησιμοποιούσαμε στο μπάνιο και πήγαν στα σκουπίδια, αντικαθιστώντας τα με καθαρά βιολογικά από site που βρήκα.

    Έτσι και πριν 20 μέρες, ψάχνοντας πληροφορίες για γαλακτοκομικά -από κάποιο πρόβλημα που είχα από αυτά- ανακάλυψα τις πολύτιμες πληροφορίες σας για τα γαλακτοκομικά και τώρα για τα δημητριακά. Βέβαια δημητριακά δεν έχω φάει ποτέ -αυτά που αναφέρεται του εμπορίου- αλλά έχω γνωστές μου που με καρόϊδευαν πολλές φορές για το ότι δεν τα κατανάλωνα ως θεσπέσιο πρωϊνό.

    Για να καταλάβετε την πλύση εγκεφάλου που γίνετε, ανέφερα τις πληροφορίες αυτές σε φίλη μου, ώστε να σταματήσει να τα δίνει στον 6χρονο γιό της και η απάντησή της ήταν ότι αυτά του αρέσουν και δεν θέλει να φάει κάτι άλλο ενώ για το γάλα μου είπε "είναι δυνατόν να μην δώσω στο παιδί γάλα?". Η βλακεία που αναφέρθηκε παραπάνω!!
    Πιστεύω ότι ο καρκίνος και οι διάφορες ασθένειες που θερίζουν πλέον, δεν ήρθαν μόνες τους. Εμείς τις φέραμε. Με την απαίσια διατροφή που κάνουμε. Και το χειρότερο, με το ότι δεν θέλουμε στην πραγματικότητα να "δούμε" κάποια πράγματα ακόμη κι αν μας κάνουν κακό.

    Ζητώ συγνώμη για τη μακροσκελή αναφορά μου αλλά θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω γιατί βοηθάτε με τα άρθρα σας όσους τουλάχιστον θέλουν να "δούν".
    Καλό απόγευμα σε όλους
    Δήμητρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος31/5/12, 10:37 π.μ.

    Παρακαλώ πριν γράφετε ανοησίες σχετικά με γαλακτοκομικά προϊόντα
    διαβάστε και κανένα βιβλίο.
    Μπορείτε να διαβάσετε τα βιβλία του καθηγητή Ζερφυρίδη της Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.
    Ανθότυρος ή μυζήθρα παράγεται ολόχρονα από το εναπομείναντα τυρόγαλο στο καζάνι αν το θελήσει ο τυροκόμος. Μανούρι ονομάζεται η μυζήθρα η εμπλουτισμένη με ποσότητα λίπους και γάλακτος. Η μυζήθρα όπως και κάθε είδος τυριού δεν διατηρήται χωρίς προσθήκη άλατος. Γιαυτό όσο πιο νωρίς χαλάσει τόσο ανάλατο είναι και χωρίς πολλά συντηρητικά.
    Το γνήσιο μέλι ζαχαρώνει όταν μείνει άβραστο.
    Ευχαριστώ
    Κωνσταντίνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμε 31-5-12 ώρα 10.37΄
    Επειδή "μπήκες" με πολύ φούρια και αγενέστατα αποκάλεσες τα γραφόμενα ανοησίες, σου απαντώ:
    1. Αθότυρος και όχι ανθότυρος όπως επιμένουν και οι επιστημονικές γραφίδες λόγω άγνοιας.
    2. Γάλα αγελαδινό παράγεται όλο το χρόνο, όχι όμως πρόβειο και κατσικίσιο. Άρα όλο το χρόνο παράγεται αθότυρος, μυζήθρα ή ότι παρόμοιο κατασκεύασμα από αγελαδινό γάλα και όχι ό,τι θέλει ο τυροκόμος.
    3. Τα περί αλατίσματος και λίπους τα έγραψα λεπτομερώς αλλά μάλλον δεν κατάλαβες τι διάβαζες μέσα στην βιασύνη σου να δηλώσεις για το σύγγραμμα που αναφέρεις. Σε πληροφορώ οτι σε όλα τα σύγχρονα βιβλία τυροκομικής γίνεται το ίδιο λάθος και όπως έγραψα και στο λεξικό Δημητράκου. Ψάξε την αλήθεια σε παλιότερα βιβλία ή σε Κρητικούς.
    4. Έπειτα ρώτα όλους τους σύγχρονους σοφούς καθηγητές της τυροκομικής και αναρωτήσου και σύ, πώς γίνεται ένα καθαρά ευτελούς αξίας τυροκομικό παράγωγο να ονομάζεται ως το "άνθος" του τυριού. Ακόμη και αν σου πεί κάποιος οτι ονομάζεται ανθότυρος όπως το ξίδι το λένε γλυκάδι και την Μαύρη θάλασσα Εύξεινο πόντο, αυτό σημαίνει οτι ένα παραπροϊόν ονομάσθηκε άνθος.
    Μετά από όλα αυτά, ξανασκέψου ποιός έγραψε ανοησίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Συνέχεια των ανωτέρω. Και για το μέλι είναι γραμμένα στο κείμενο ή στα σχόλια, οπότε αναρωτιέμαι και πάλι αν διάβασες τα γραφόμενα και αν κατάλαβες ό,τι διάβασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος6/6/12, 10:29 π.μ.

    Αντώνη
    επειδή έχεις πολύ λίγες γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο κάνεις καλά να μη μιλάς με τόση έπαρση και να παίρνεις ύφος χιλίων καρδιναλίων.
    Γάλα πρόβειο παράγεται όλο τον χρόνο. έχω 270 πρόβατα φυλής Χίου.
    απλά χρειάζεται προγραμματισμός.
    Δεν ξέρω για το ανθότυρος και το αθότυρος. κι ούτε με ενδιαφέρει και πολύ. εμείς στην κύπρο το λέμε αναρή. Μια σκέψη όμως μόνο για το ανθότυρος: μπορεί να βγήκε από τη λέξη άνθος το οποίο είναι το ψηλότερο σημείο στα λουλούδια. όπως βγαίνει κι η μυζήθρα σαν άνθος στην κορυφή του τυρόγαλου.
    Το αν είναι ευτελές προϊόν το σκαρφίστηκες εσύ.
    Για το μέλι το διάβασα στα σχόλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος6/6/12, 10:37 π.μ.

    Επίσης δεν έχει σημασία το αν η μυζήθρα ή ο ανθότυρος παράγεται από αγελαδινό γάλα ή πρόβειο ή κατσικίσιο. Το προϊόν Είναι πάλι μυζήθρα. Ναι μεν κατώτερης ποιότητας αλλά μυζήθρα! τώρα το τι κάνουν οι γαλακτοβιομηχανίες δεν είναι το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμε από την Κύπρο. Ποιές είναι οι γνώσεις μου στην τυροκομική δεν γνωρίζεις. Επιμένεις να απαντάς όμως για μυζήθρες, αθοτύρους κ.λ.π. αγνοώντας και υποθέτοντας για την προέλευση των ονομάτων και γιά γεννετήσιο προγραμματισμό στην αναπαραγωγή και την εκτροφή προβάτων, (τα κατσίκια σου ξεφύγανε,)χωρίς να διαβάζεις και να αξιολογείς τα μέχρι τώρα γραμμένα σαν ανάρτηση ή σαν σχόλια.
    Δεν κατάλαβες ακόμη ούτε το πνεύμα που διέπει το συγκεκριμένο ιστολόγιο όσον αφορά σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία και την φύση.
    Χθές έβαζες στο ίδιο καλάθι όλες τις μυζήθρες, σήμερα αποδέχεσαι οτι υπάρχουν διαβαθμίσεις ανάλογα με το γάλα και διαχωρίζεις την θέση σου από τις βιομηχανίες. Μιά ακόμη απόδειξη οτι ή δεν διαβάζεις ή δεν καταλαβαίνεις, αφού εγώ για τα βιομηχανοποιημένα έγραψα.
    Ύφος καρδιναλίου δεν έχω, πάντα όμως αντιδρώ σε μή σκεπτόμενους επειδή αυτό θεωρώ ως το μέγιστο ανθρώπινο ελάττωμα.
    Αναρή ή όπως αλλιώς την λέτε στην Κύπρο, ευτελές προϊόν ήταν και είναι ως πρός την θρεπτική αξία γι' αυτό και ήταν φθηνή και καταναλωνόταν κυρίως ξερή τριμμένη στα ζυμαρικά από τα χαμηλά οικονομικά στρώματα αντί του ακριβότερου κεφαλοτυριού.
    Από τις τυροκομικές μονάδες παλιότερα εδώ στην "Καλαμαρία" επειδή περίσσευε, πουλιόταν γιά χοιροτροφή.
    Τα τελευταία χρόνια η πλύση εγκεφάλου από τα Μ.Μ.Ε. για τα "καταραμένα" λιπαρά και οι "γλάστρες" στα κανάλια που έγιναν πρότυπο στον μη σκεπτόμενο πληθυσμό άνδρες και γυναίκες, κατάφεραν να πλασσάρουν στην αγορά τον αθότυρο ως προϊόν υψηλής διατροφικής και διαιτιτικής αξίας, με αποτέλεσμα να πουλιέται σε τιμές συχνά υψηλότερες και από την φέτα.
    Και ό,τι περισσεύει, πρίν μουχλιάσει και πεταχτεί, παστώνεται με αλάτι και πάει στα τυροπιττάδικα με το κιλό σαν ούρδα.
    Αυτά έγραψα και με αναγκάζεις να ξαναγράψω επειδή ή δεν διάβασες ή δεν κατάλαβες ή προσπαθείς να αποπροσανατολίσεις.
    --Αλήθεια η φρέσκια αναρή πόσο πουλιέται στην Κύπρο;
    --Αυτή που περισσεύει τι την κάνετε;
    --Στα βιομηχανοποιημένα τυροπιττοειδή εκτός από φέτα ή χαλούμι ή ό,τι άλλο τυρί τέλος πάντων βάζετε, αναγράφεται στην συσκευασία οτι περιέχεται και αναρή ή αλατισμένη έχει άλλο όνομα; Και αφού ουσιαστικά είναι ένα εντελώς άγευστο προϊόν (εκτός αν έχει υπερβολικό αλάτισμα) και επομένως υποβιβάζει την ποιότητα και την γεύση στα τυροπιττοειδή, γιατί χρησιμοποιείται αντί για φέτα ή άλλο είδος τυριού;
    Για ένα και μόνο λόγο βέβαια. Επειδή είναι φτηνή.
    Εκτός αν στην Κύπρο δεν χρησιμοποιείται, οπότε πάλι δίκιο έχω για το ευτελές προϊόν.
    Αυτές είναι αλήθειες και δεν αλλάζουν. Μπορείς βεβαίως να διαφωνείς αλλά παρακαλώ τις διαφωνίς σου να τις εκφράζεις χωρίς προσβλητκούς χαρακτηρισμούς.
    Αν μή τι άλλο δεν δικαιούσαι να χαρακτηρίζεις ανόητο όποιον δημόσια και επώνυμα (ναι ο δημιουργός του ιστολογίου και όσοι συμμετέχουμε είμαστε επώνυμοι) έχει το θάρρος να καταγγείλει τα στραβά ή και εγκληματικά συχνά της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας.
    Όπου δεν συμφωνείς μπορείς ελεύθερα να παραθέσεις τις δικές σου απόψεις με στοιχεία όμως.
    Οι προσβολές δεν προσθέτουν κύρος σε ό,τι λές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος7/6/12, 11:27 π.μ.

    Αντώνη,
    τις διαφωνίες μου τις εκφράζω όπως κι εσύ. Εσύ χωρίς προσβλητικούς χαρακτηρισμούς ( πάντα όμως αντιδρώ σε μή σκεπτόμενους επειδή αυτό θεωρώ ως το μέγιστο ανθρώπινο ελάττωμα.)!!!!
    Γιατί σε πείραξε που είπα να μην γράφεις ανοησίες. Οι γνώσεις σου στα γαλακτοκομικά είναι λίγες. Αυτό διαφαίνεται από και από το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείς, γιαυτό σε προέτρεψα να διαβάσεις κανένα βιβλίο τυροκομίας.
    Το ιστολόγιο αυτό το επισκέπτομαι εδώ και χρόνια και συμμερίζομαι πολλές από τις απόψεις σας. Ασχολούμαι με την βιολογική καλλιέργεια και προσπαθώ να δημιουργήσω μια μικρή τυροκομική μονάδα. Για τον λόγο αυτό διάβασα πολλά και διαβάζω ακόμη σχετικά και με την τυροκομία. Γιαυτό καλύτερα όταν θα αναρτήσεις κάτι προσπάθα να είναι όσο το δυνατό πιο τεκμηριωμένο επιστημονικά γιατί όταν κάποιος που ξέρει περισσότερα γελά μαζί σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος7/6/12, 2:26 μ.μ.

    Οσο και να διαβασει Κωνσταντινε, παντα θα υπαρχει καποιος που θα γελα μαζι του. Αυτος δεν ειναι λογος για να μην μοιραζεται με τους αλλους αυτα που γνωριζει...
    Ευτυχως που υπαρχουν ανθρωποι σαν τον Αντωνη και μας ξεστραβωνουν στο μετρο που τους ειναι δυνατο. Γιατι εσυ που γνωριζεις περισσοτερα, ειπες κι ειπες και τιποτε δεν μας ειπες να μαθουμε κι εμεις οι ασχετοι. Και απο κριτικη, χορτασαμε...

    Εγω δεν εχω γνωσεις επανω στο θεμα, ομως θυμαμαι την γιαγια μου να ρωταει τον παπου μου, αν πρεπει να ριξει το τυρογαλο στα γουρουνια η να το κρατησει για να κανει μυζηθρα. Και το εριχνε στα γουρουνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμε από Κύπρο.
    Μή απαντώντας σε κανένα ερώτημα και μή δίνοντας κανένα στοιχείο ή επιχείρημα, με έπεισες οτι όσα έγραψα ήταν σωστά. Σπολλάτη και βέβαια δεν πρόκειται να επανέλθω για να έχεις εσύ τον τελευταίο λόγο.
    Sax καλοσύνη σου για την παρέμβαση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος2/4/13, 2:43 μ.μ.

    Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τόση "οργή" για τον αθότυρο!:Ρ
    Στο χωριό μου(Κρητη) φτιάχνουμε αθότυρο και είναι θρεπτικότατος και πεντανόστιμος ακόμη και χωρίς αλάτι.
    Τώρα πώς μπλέκεις το βλακώδες lifestyle που προωθούν οι βιομηχανίες για να καταλήξεις στην γενικευση οτι αθότυρος ειναι μαπα...τι να πω...οποιοδήποτε βιομηχανικό τρόφιμο ειναι μάπα...αν όμως το φτιαχνεις εσυ έχει άλλη ποιότητα.
    Μια παροιμία εδώ στη κρήτη λέει "Κατέει ο γάιδαρος να φάει αθότυρο;"Δε το λέω για να προσβάλλω...αλλά πραγματικά πρέπει λίγο να χαλαρώσεις γιατί το ύφος με το οποίο γράφεις δείχνει πολύ ενταση και νεύρα.Ειρήνη υμιν.:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Για τον φίλο(η) από την Κρήτη. "Κατέει ο γάιδαρος να φάει αθότυρο;" «Μασάει η κατσίκα ταραμά;» Οι παροιμίες φίλε(η) δεν λύνουν προβλήματα ούτε δίνουν απαντήσεις. Τον α(ν)θότυρο, το βλακώδες lifestyle και τα βιομηχανικά συμφέροντα σχολιάζω και εγώ. Χαίρω μάλιστα που με επιβεβαιώνεις και για την πραγματική ονομασία.
    Γράφεις: «Στο χωριό μου(Κρητη) φτιάχνουμε αθότυρο και είναι θρεπτικότατος και πεντανόστιμος ακόμη και χωρίς αλάτι».
    Στο θρεπτικότατος διαφωνούμε. Εξ άλλου αν είχε θρεπτική αξία δεν θα ήταν διαιτητική τροφή. Στο σπίτι σου βεβαίως τον βελτιώνεις με το πρόσγαλο. Αλλά όχι στο εμπόριο.
    Όσον αφορά στο «…πεντανόστιμος…» η γεύση είναι προσωπικό γούστο του καθ’ ενός.
    Η οργή πάντως που επισημαίνεις, απευθύνεται στην καταναλωτική ασυνειδησία μας και την ανεξέλεγκτη αγορά προϊόντων που έντεχνα προβάλλονται στα κανάλια, χωρίς να ενδιαφερόμαστε για την αξία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. πικος απικος5/4/13, 11:48 π.μ.

    ΠΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟ...

    Την βρώμη, την σίκαλη και τα σκύβαλα, τα ταϊζαμε στα "ζωντανά" και τις κότες.
    Καμία οικογένεια δεν έβαλε στο πιάτο από έλλειψη σκέψης ή τεμπελιάς, τις ζωοτροφές, ψάχνοντας και τι χρώμα παίρνουν!!!

    συγγνωμη, αλλα αυτη ειναι αποψη ανθρωπου που θεωρει τη βρωμη αριστη τροφη για τον ανθρωπο;
    δεν υπαρχει λογος να προσπαθειτε να ωραιοποιησετε ατυχη σχολια.
    επισης και το σχολιο περι λιπους, απορροφησης ασβεστιου και οστεοπορωσης, δε στεκει σε σοβαρη κριτικη.
    παρεκτος κι αν υπαρχει λογικη αλανθαστου, οποτε τα δικα μας σχολια περιττευουν, αλλα ετσι νομιζω οτι αδικειτε το συνολο της δουλειας που γινεται με τις αναρτησεις σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Φίλε πικο απικο, κατ’ αρχήν αδικείς τον Θόδωρο και κατά δεύτερον τον εαυτό σου, επειδή απευθυνόμενος στον Θόδωρο και κρίνοντάς τον, δείχνεις ότι μάλλον επιδερμικά διάβασες την ανάρτηση και τα σχόλια.
    1. Η σχετική ανάρτηση και επομένως το όποιο, κατά την άποψή σου, λάθος είναι δική μου «ατασθαλία». Ο Θόδωρος απαντά σε σχόλιο σχετικά με την βρώμη, δεν την κατηγορεί, όμως αναφέρει πώς και σε ποια κατάσταση πρέπει να τρώγεται.
    2. «…Την βρώμη, την σίκαλη και τα σκύβαλα, τα ταϊζαμε στα "ζωντανά" και τις κότες. Καμία οικογένεια δεν έβαλε στο πιάτο από έλλειψη σκέψης ή τεμπελιάς, τις ζωοτροφές, ψάχνοντας και τι χρώμα παίρνουν!!!» Την εποχή στην οποία αναφέρομαι φίλε, ακριβώς αυτό ίσχυε. Αν το αγνοείς, είσαι προφανώς νέος στην ηλικία ή παιδί της πόλης.
    3. Αν η βρώμη αναβαθμίστηκε στην σύγχρονη εποχή σε αναντικατάστατο είδος ανθρώπινης διατροφής (το οποίο δεν με αφορά), δικαίωμα και επιλογή κάθ’ ενός η κατανάλωσή της. Όπως δικαίωμα και επιλογή του επίσης είναι να την συνοδεύει με σκύβαλα, αυτά που οι σύγχρονοι μετά την χημικοβιομηχανική τους επεξεργασία και την τυποποίησή τους σε ελκυστικές συσκευασίες τα βαφτίσατε δημητριακά.
    4. Την άποψή μου την κατέθεσα ωμά χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης. Εκτός αν αναφέρεσαι σε άλλη ανάρτηση ή σχόλια.
    5. Αφού το σχόλιο περί ζωϊκού λίπους, απορρόφησης ασβεστίου και οστεοπόρωσης δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, γιατί μας αφήνεις στο σκοτάδι και δεν λές τι ισχύει; Αν είσαι γνώστης ή σχετικός επιστήμων (και όχι απροβλημάτιστος οπαδός των light προϊόντων, της μαργαρίνης και της μεταλλαγμένης σόγιας), χαρά μας και χαρά των αναγνωστών θα είναι να παρουσιάσεις τα δικά σου στοιχεία.
    6. Όσοι σε αυτήν την ιστοσελίδα συγγράφουμε, τις απόψεις μας καταθέτουμε ευθαρσώς και ενυπόγραφα, χωρίς να διεκδικούμε το αλάνθαστο ή εύσημα για την προσπάθειά μας.
    7. Ως εκ τούτου η κατακλείδα του σχολίου σου με την αφοριστική κριτική περί αλάνθαστου κ.λ.π. κ.λ.π. είναι μάλλον πικρόχολη και μας προσβάλει, ενώ το «χρύσωμα» που επιχειρείς για την δουλειά που γίνεται με τις αναρτήσεις μας, συναρτώμενο με το ύφος γραφής σου, «ακούγεται» άδικα ειρωνικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. πικος απικος6/4/13, 1:51 μ.μ.

    Αντωνη, σε ολο το κειμενο με στολιζεις κανονικα αλλα ο πικροχολος και ειρων ειμαι εγω.
    το αφηνω στην ακρη γιατι οι αντιπαραθεσεις αυτου του ειδους με αφηνουν αδιαφορο.
    στα υπολοιπα σου απαντω ευχαριστως.

    ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ εγραψε το κατωθι
    "Να απαντήσω εγώ στη σωστή παρατήρησή σου γιατί ο Αντώνης έχει πρόβλημα με το internet, ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης και η βρώμη είναι από τις από τις καλύτερες τροφές. Ο Αντώνης φυσικά και αναφερόταν στα ελκυστικά επεξεργασμένα προϊόντα τύπου All Bran που διαφημίζονται ως υγιεινά. Για μένα ότι είναι επεξεργασμένο είναι ενάντια στη φύση και φυσικά ότι να μου λένε όχι υγιεινό."

    παρολο που εσυ στο κειμενο και σε ολα τα σχολια σου ησουν ξεκαθαρος

    "Επαναλαμβάνω όμως με όση δύναμη μπορώ, ότι τα «σκύβαλα» και η βρώμη ήταν και εξακολουθούν να είναι ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ και επομένως είναι έξω από κάθε λογική, εδώ στη χώρα μας αυτές οι ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ βιομηχανικά και χημικά επεξεργασμένες, να αντικαθιστούν στο τραπέζι μας τα φρέσκα λαχανικά και τα λαχταριστά φρούτα !!!!!!!!!!"

    εξακολουθω να αναφερομαι στο ΘΕΟΔΩΡΟ οπως κατανοεις, γιατι η απαντηση του αντιτιθεται στο κειμενο σου, παρολο που υποστηριζεται και απο τους δυο σας το αντιθετο.

    λογω κατακερματισμενου κληρου και λογω της υπαρξης αφθονου νερου, στη δικη μου περιοχη ειχαμε σε πρωτη χρηση το καλαμποκαλευρο. μπομποτα και πλαστο στην ημερησια διαταξη. σημερα το καλαμποκι χρησιμοποιειται κυριως στις κτηνοτροφες και στη βιομηχανια τροφιμων ως επεξεργασμενο προσθετο. ελαχιστοι καταναλωνουν στη μαγειρικη ωμο καλαμποκι, ενω η συνηθεστερη αντιδραση ειναι οτι δεν ειμαστε κοτες για να το τρωμε.
    μια ευρεως διαδεδομενη κτηνοτροφη, ως ενσιρωμα ή ως καρπος αλλα ταυτοχρονα και αριστη για τον ανθρωπο τροφη. καμια ροκα το καλοκαιρι και λιγο ποπ κορν για τους περισσοτερους ειναι η σχεση τους με τον καρπο.
    το χαρουπι εμεις το ειχαμε και το εχουμε μονο για τα γουρουνια. ελα ομως που αρκετοι το τρωνε και μαλιστα προστιθεται σε αρκετα βιολογικα τροφιμα ως ιδιαιτερης θρεπτικης αξιας.
    αυτους ποιο βιολογικο life style τους οριζει να καταναλωνουν κτηνοτροφες;
    το σιταρι οι αρχαιοι ελληνες το χρησιμοποιουσαν ως κτηνοτροφη και το κριθαρι και τη ζεα ως παραγωγο ψωμιου, ελα ομως που με την απαγορευση βενιζελου το '30 το σιταρι εγινε το κυριαρχο δημητριακο και αναβαθμιστηκε ως τροφη σε μια βραδια, με μια πρωθυπουργικη αποφαση.
    ο παππους της γυναικας μου καλλιεργουσε ζεα πριν αρχισει να καλλιεργει σιταρι.
    ολους αυτους, που την κτηνοτροφη την εβαλαν στο καθημερινο τους τραπεζι, πως να τους χαρακτηρισουμε;
    νομιζω οτι, αν κατι ειναι υγιεινο και ωφελιμο για τον οργανισμο μας, βρισκει τη θεση του στο τραπεζι μας, χωρις αφορισμους και υπερβολες.

    στα του ασβεστιου τωρα.
    "Και μη ξεχνάμε ότι απουσία λίπους, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. (Είπατε κάτι για οστεοπόρωση?)"

    αν και τα διαφορα ειδη γαλακτοκομικων εχουν διαφορετικες περιεκτικοτητες σε ασβεστιο, τα με χαμηλα λιπαρα θεωρουνται εξισου καλη πηγη με τα πληρη. για να μη γραφω κατεβατα αφου τα περισσοτερα ειναι λιγο πολυ γνωστα, η διατροφη με γαλακτοκομικα χαμηλων λιπαρων, που δεν εχουν το μεγιστο μειονεκτημα της παρουσιας κορεσμενων λιπαρων οπως τα πληρη και η παρουσια βιταμινης D οδηγουν σε μειωση της συσσωρευσης λιποκυτταρων και σε λιπολυση. αν χρειαστει αναλυτικη παραθεση μπορω να επανελθω.
    αλλα επειδη δεν ειμαι παντογνωστης και φυσικα οτι δε γνωριζω δε σημαινει οτι δεν υπαρχει, αν μπορει να παρατεθει οποιαδηποτε πληροφορια που να συνδεει οστεοπορωση, χαμηλα λιπαρα γαλακτοκομικων και ανεπαρκη απορροφηση ασβεστιου,θα τη "ρουφηξω" με μεγαλη περιεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. πικος απικος6/4/13, 2:49 μ.μ.

    κι ενα σχολιο περι τυρογαλου, μιας και η εξαιρετικη δουλεια ενος δραστηριου πανεπιστημιακου και γειτονα το εχει αναβαθμισει σε μια εξαιρετικη πρωτη υλη για την ανθρωπινη διατροφη.


    αντιγραφη απο τον "ελευθερο τυπο"

    Ένα κέικ, made in Greece, αλλιώτικο από τα άλλα, θα γεύονται σύντομα οι «Ράμπο» του Αμερικανικού στρατού, όσοι προπονούνται σε αθλήματα και σε γυμναστήρια και όσοι αισθάνονται κουρασμένοι από την καθημερινότητα.
    Πρόκειται για το θαυματουργό κέικ-αποκατάστασης (feed- Back), μια δική μας «πατέντα», που εναρμονίζεται πλήρως στους κανόνες των «πράσινων» τροφίμων, προσφέροντας ταυτόχρονα εκτός από ευεξία και δύναμη και… περιβαλλοντικές υπηρεσίες!
    Δημιουργοί του, είναι η ομάδα του τμήματος Βιοχημείας και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, υπό τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος εδώ και χρόνια ερευνά να βρει υγιεινά τρόφιμα, με διατροφική αξία και ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία.
    Η νέα τάση θέλει τους ανθρώπους να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής , με σκοπό την πρόληψη ασθενειών.
    Το κέικ αποκατάστασης, αποτελεί ένα καινοτομικό προϊόν το οποίο περιέχει πρωτεΐνη από ελληνικό πρόβειο και κατσικίσιο τυρόγαλο που βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα.
    Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, «πρόκειται για ένα προϊόν ιδανικό για αθλητές κι επίσης βοηθάει (όπως έχουν δείξει κλινικές μελέτες) καρκινοπαθείς, που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία».
    Το κέικ, που έχει λάβει τη «σφραγίδα» της παγκόσμιας πατέντας , ενισχύει τον οργανισμό μετά την προπόνηση ή έπειτα από μία κοπιαστική και κουραστική μέρα. Συντελεί στην αύξηση της απόδοσης και στη μείωση της μυϊκής καταστροφής.
    Η αρχή στην οποία στηρίζεται η κατανάλωσή του από τους ανθρώπους που γυμνάζονται, « είναι η ικανότητα επανασύνθεσης του μυϊκού γλυκογόνου μετά την άσκηση, το οποίο θεωρείται βασικό καύσιμο κατά τη διάρκειά της».
    Το προϊόν που κατασκευάστηκε μετά από πολυετείς μελέτες και είναι επιστημονικά ελεγμένο, σε πρώτη φάση θα διατεθεί σε φαρμακεία, καταστήματα ειδών ειδικής και υγιεινής διατροφής, αλλά και σε επιλεγμένα σουπερμάρκετ.
    Όμως ο καλύτερος πελάτης, δεν θα είναι άλλος από τον ίδιο τον αμερικανικό στρατό, που έχει ενδιαφερθεί να αγοράσει όλη την ετήσια παραγωγή!
    Ταυτόχρονα όμως, όπως υποδεικνύει και το όνομά του στα ελληνικά (μεταφράζεται ως ανάδραση ή ανατροφοδότηση), προσφέρει και περιβαλλοντικές υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία. Για κάθε κιλό τυριού προκύπτουν εννιά κιλά τυρόγαλου, που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παρασκευή του κέικ Feed-Back.
    Χαρακτηριστικό είναι ότι η πρώτη ύλη για την παρασκευή του, γίνεται από 40 τυροκόμους που παράγουν ημερησίως περί τους 200 τόνους τυριού και εννεαπλάσιο όγκο τυρόγαλου.
    14068

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. πικος απικος6/4/13, 2:50 μ.μ.

    Όπως εξηγεί ο κ. Κουρέτας «τουλάχιστον ένα μέρος των αποβλήτων αξιοποιείται, αντί να καταλήγει ελεύθερα στο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα προκύπτει ένα νέο καινοτόμο τρόφιμο, προϊόν πράσινης επιχειρηματικότητας, που στηρίζει την τοπική κοινωνία» .
    Ο ίδιος επισημαίνει ότι «οι τυροκόμοι θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το τυρόγαλο, αποκτώντας έτσι μια εναλλακτική πηγή εισοδήματος. Μια μονάδα αξιοποίησης του υποπροϊόντος θα τους στοίχιζε 0,3 ευρώ ανά κιλό τυριού».
    Το FEED-BACK παρουσιάζει μια παγκόσμια καινοτομία όσον αφορά στα συστατικά του.
    Ο συνδυασμός πρωτεΐνης τυρογάλακτος και ενός μίγματος πολυμερισμένων και ελεύθερων σακχάρων κάνει το FEED-BACK την ιδανική τροφή για τον καταπονημένο οργανισμό, καταφέρνοντας να δημιουργήσει μέσα στο αίμα τις καλύτερες προϋποθέσεις απορρόφησης των πρωτεϊνών και των σακχάρων μειώνοντας το σάκχαρο που μπορεί να γίνει λίπος στο σώμα.
    Η πρωτοτυπία της σύνθεσης του FEED-BACK στηρίζεται και στην πρώτη ύλη που παράγεται είτε από πιστοποιημένα αγροκτήματα που δεν χρησιμοποιούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, είτε από ζώα που εκτρέφονται κάτω από πρότυπες συνθήκες σε ελληνικά αγροκτήματα.
    Το προϊόν FEED-BACK αποτελεί καρπό της συνεργασίας της εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΚΑΠΛΑΝΙΔΗ με τον καθηγητή του τμήματος Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα.
    Η έρευνα που γίνεται τα τελευταία δέκα χρόνια τόσο από την ομάδα του κ. Κουρέτα, όσο και από την εταιρία K-Meditura, που έχει ιδρυθεί με χρηματοδότηση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος (spin-off) επικεντρώνεται, εκτός από το «θαυματουργό κέικ» και σε άλλα θέματα.
    Αντικείμενα της είναι ακόμα η μελέτη της χημικής σύστασης και ο προσδιορισμός της αντιοξειδωτικής και κυτταροπροστατευτικής δράσης βιολειτουργικών μορίων από ενδημικά φυτά της Ελλάδας όπως δενδρολίβανο, δίκταμος, θυμάρι, βασιλικό, ψυχανθή (π.χ. φακές, αρακά, φασόλια κλπ.), σταφύλια και καρπούς τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της μεσογειακής δίαιτας.
    Μάλιστα, έχει ήδη αναπτυχθεί ένα ακόμα νέο προϊόν, το αλεύρι με εκχύλισμα σταφυλιού, που θεωρείται ιδανικό για το ψωμί.
    Η κατανάλωσή του , βοηθά την σωστή λειτουργία των αγγείων σε ασθενείς με υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, καθώς και τους ηλικιωμένους, που είναι ευαίσθητοι στις βλάβες από το οξειδωτικό στρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Φίλε πικο απικο.
    1. Διάβασε ξανά τα σχόλια του Θόδωρου και ερμήνευσέ τα σωστά αυτή την φορά.
    2. Και οι δύο αναφερθήκαμε στα σκύβαλα και όχι στα δημητριακά ολικής άλεσης. Είναι τελείως διαφορετικά πράγματα. Όπως διαφορετική είναι και η βρώμη του εμπορίου. Το γράφει ο Θόδωρος, αλλά το αγνοείς (σκόπιμα;;;)δίνοντας μακροσκελή απάντηση σε τρείς συνέχειες, πλήν εκτός θέματος.
    3. Δεν μίλησα (η αναφορά σου επομένως είναι καθαρή διαστρέβλωση) για το καλαμπόκι, τα χαρούπια, ή την ζειά, για την οποία όμως σε προτρέπω να ερευνήσεις σοβαρά και όχι επιδερμικά σε σχέση με το σιτάρι, την θρεπτική της αξία, τα ποσοστά των βιταμινών της ομάδας Β και άλλες «λεπτομέρειες», χωρίς να «χάνεσαι» σε πρωθυπουργικές αποφάσεις.
    4. Δεν σχολίασα καθόλου το τυρόγαλο για το οποίο αναφέρεις το επίτευγμα των Ελλήνων ερευνητών, (εκφράζω τον σεβασμό μου και τα συγχαρητήριά μου), όμως εκτός του ότι δεν αντιλαμβάνομαι την σχέση με την ανάρτησή μου, ταυτόχρονα αν και θετικής εκπαίδευσης, αδυνατώ να συγκρίνω μονάδες βάρους (τόνοι) με μονάδες όγκου.
    5. Συμπληρώνω επίσης αν δεν γνωρίζεις (επίτρεψέ μου να βγώ για λίγο κι εγώ εκτός θέματος), ότι από 1 λίτρο τυρόγαλου μπορούν να παραχθούν 60 λίτρα καύσιμου αερίου (Πολυτεχνική σχολή Ξάνθης). Επί πλέον στο τυρόγαλο μετά την αφαίρεση και της μυζήθρας, παραμένει ένα ελάχιστο ποσοστό λίπους, γαλακτοσάκχαρο ( άριστο φάρμακο για τον εντερικό σωλήνα), η καζεϊνη κ.λ.π. στοιχεία.

    Γράφεις ακόμη:
    «…..επισης και το σχολιο περι λιπους, απορροφησης ασβεστιου και οστεοπορωσης, δε στεκει σε σοβαρη κριτικη. αλλα επειδη δεν ειμαι παντογνωστης και φυσικα οτι δε γνωριζω δε σημαινει οτι δεν υπαρχει, αν μπορει να παρατεθει οποιαδηποτε πληροφορια που να συνδεει οστεοπορωση, χαμηλα λιπαρα γαλακτοκομικων και ανεπαρκη απορροφηση ασβεστιου,θα τη "ρουφηξω" με μεγαλη περιεργεια….» .
    Βλέπεις συνάφεια στις δύο προτάσεις σου;
    Η πρώτη: «…το σχόλιο δεν στέκει σε σοβαρή κριτική…», υπονοεί ότι έχεις τις γνώσεις και γι’ αυτό κατακεραυνώνεις.
    Η δεύτερη: «αλλά επειδή δεν είμαι παντογνώστης/…../αν μπορεί να παρατεθεί οποιαδήποτε πληροφορία/……./θα την ρουφήξω…..», οτι δεν έχεις τις γνώσεις.
    Εμπρός λοιπόν, ερεύνησε. Προσωπικά θεωρώ τα light προϊόντα όχι ακίνδυνα ως διατροφικά είδη. Η επιλογή είναι αναφαίρετο δικαίωμά σου, όμως παράλληλα με την έρευνα για την οποία σε προτρέπω, διάβαζε και τα ψιλά γράμματα στις συσκευασίες των τροφίμων.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. πικος απικος8/4/13, 11:32 π.μ.

    Φιλε Αντωνη,
    επιγραμματικα τα εξης:
    1.& 2. δοξα τω θεω και ελληνικα γνωριζω και τα κειμενα σας ειναι ξεκαθαρα. μενω λοιπον στα οσα εγραψα παραπανω.
    3. η αναφορα ειναι δικη μου, στο πως οι ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ βρισκουν το δρομο προς το τραπεζι μας, χωρις να σταματουν να χρησιμοποιουνται ως ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ. δεν εγραψα πουθενα πως εκανες σχολια για τα συγκεκριμενα ειδη, οποτε δε βλεπω πως προκυπτει η διαστρεβλωση για την οποια με κατηγορεις.
    4. το τυρογαλο ειναι στο πρωτο μερος του αρθρου σου και για μας εδω "....Ήταν και είναι άριστο είδος ζωοτροφής...." οπως πολυ σωστα γραφεις ή λογω των απαιτησεων του σε οξυγονο, υψηλου ρυπαντικου φορτιου εφιαλτης, των αρμοδιων, που τρεχουν σε καναλια, στερνες και ασμακια. το παραδειγμα του FEDD-BACK το ανεφερα οπως και τα αλλα ειδη, για να δειξω οτι ο ορος ζωοτροφη ειναι κατι πολυ αοριστο και καθολου δεσμευτικο, αφου μπορει να χρησιμοποιηθει ποικιλοτροπως και για ανθρωπινη τροφη.
    εχει χρησιμοποιηθει και για παραγωγη υποστρωματος καλλιεργειας μανιταριων pleurotus(που με τη σειρα του χρησιμοποιειται εξαντλημενο, εδω σε πειραματα απομακρυνσης υπολειμματων φυτοφαρμακων και αλλου σε καταπολεμηση πετρελαιοκηλιδων) καταπολεμηση αλλα και για παραγωγη καυσιμου οπως μου γραφεις, που δεν το γνωριζα και σε ευχαριστω για την πληροφορια.
    κι εδω ερχομαστε στο θεμα της συναφειας των προτασεων μου.
    το σχολιο δεν αντεχει σε σοβαρη κριτικη γιατι ΓΝΩΡΙΖΩ οτι τα τρανς λιπαρα και τα κορεσμενα ζωϊκα λιπαρα επηρρεαζουν αρνητικα την απορροφηση ασβεστιου.
    επειδη ομως η επιστημη εξελισσεται και εγω δεν ειμαι ξερολας ή ο φωτεινος παντογνωστης, αν θυμασαι τα πρωτα επιτραπεζια της παιδικης μας ηλικιας, με μεγαλη μου χαρα θα ακουσω κατι διαφορετικο.
    παραθετω ενα εξαιρετο αρθρο του Bruce Friedrich της PETA και την ελληνικη μεταφραση του, γιατι δυσκολα θα το βρειτε πια στο site της ΡΕΤΑ.
    http://rense.com/general10/ost.htm
    http://live-sustainably.blogspot.gr/2007/05/blog-post_27.html

    ο κυριος αυτος, αν και λιγο δογματικος αφου θεωρει οτι δε θα πρεπε να καταναλωνουμε αυγα, λογω του οτι δεν ειναι παρα η περιοδος της κοτας, υποστηριζει με πολυ πειστικο τροπο, οτι το γαλα οχι μονο δεν εμποδιζει την οστεοπορωση, αλλα αντιθετα την ενισχυει.
    εγω δεν το διδαχθηκα και δεν εχω κανενα προβλημα να δηλωσω την ακαδημαϊκη μου αγνοια.
    σημαινει οτι δεν ισχυει;

    "....Και μη ξεχνάμε ότι απουσία λίπους, ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει το ασβέστιο. (Είπατε κάτι για οστεοπόρωση?)...."
    εφοσον ισχυει, θα περιμενα να παραθεσεις σχετικες πληροφοριες τις οποιες θα διαβασω με μεγαλη προσοχη και περιεργεια. και δε θα με ενοχλησει να μαθω κατι που δε γνωριζα μεχρι τωρα.

    υ.γ. δε θα επανελθω γιατι το θεμα μου το εξαντλησα. θα γινω κουραστικος και το θεμα θα παρει χαρακτηρα προσωπικης αντιπαραθεσης που δεν ειναι στη λογικη μοy.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.