Σελίδες

Η σοκαριστική αλήθεια για το γάλα

Η αλήθεια για το γάλα

Η σοκαριστική αλήθεια για το γάλα

Η χειρότερη πηγή ασβεστίου

Μήπως αυτό σημαίνει ότι μα έχουν κοροϊδέψει και το γάλα δεν περιέχει ασβέστιο; Φυσικά όχι.
Το γάλα περιέχει πολύ ασβέστιο αλλά σε μια μορφή που είναι πολύ δύσκολο να απορροφηθεί από τον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα το ασβέστιο περνάει από το σύστημα του σώματός μας και εξέρχεται από αυτό σαν άχρηστο.
Μόνο στο ωμό γάλα το ασβέστιο είναι εύκολα απορροφήσιμο. Από την άλλη ωστόσο είναι αδύνατο να βρεις ωμό φρέσκο μη παστεριωμένο γάλα.
Το ένζυμο φωσφατάση που βρίσκεται στο ωμό γάλα είναι αυτό που κάνει το ασβέστιο εύκολα απορροφήσιμο. Δυστυχώς η φωσφατάση, καταστρέφεται εντελώς κατά την διάρκεια της διαδικασίας της παστερίωσης.

Χιλιάδες εξετάσεις αίματος έδειξαν ότι εκείνοι που πίνουν 3 - 4 ποτήρια γάλα την ημέρα, έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα του ασβεστίου στο αίμα. Αυτό είναι άσχημα νέα για εκείνους που ενδιαφέρονται για την υγεία των οστών τους και που πίστευαν ότι το γάλα ήταν μια εύκολη λύση στο πρόβλημα αυτό.
Στην πραγματικότητα, η καλύτερη πηγή ασβεστίου για τον άνθρωπο είναι στα φρούτα και τα λαχανικά που τρώτε.
Και υπάρχουν άλλες πηγές για ασβέστιο που ξεπερνούν πολύ κάθε τι που μπορείς να βρεις στο γάλα.
Η κράμβη, το γογγύλι, τα πράσινα λάχανα και άλλα σκούρα πράσινα λαχανικά είναι όλα άριστες πηγές απορροφήσιμου ασβεστίου. Η κράμβη έχει 200 mg ανά φλιτζάνι μαγειρεμένα, τα πράσινα λάχανα ανεβαίνουν στα 300 mg και τα πράσινα από τα γογγύλια περιέχουν 450 mg.

Κατεργασμένο γάλα και καρδιά
Άσχημα νέα. Η διαδικασία της ομογενοποίησης δημιουργεί το ένζυμο που ονομάζεται οξειδάση ξανθίνης (xanthine oxidate) που καταστρέφει τις αρτηρίες σας και να συμβάλλει στην πρόκληση καρδιαγγειακών παθήσεων και τη δημιουργία της αρτηριακής πλάκας.

Ομογενοποιημένο γάλα και σταθεροποίηση
Για να παραταθεί η διάρκεια ζωής του ομογενοποιημένου γάλακτος, το γάλα «σταθεροποιείτε» με τοξικές ουσίες από πολλά γαλακτοκομεία. Για να προσδιορίσετε αν το γάλα που αγοράζετε είναι σταθεροποιημένο, δοκιμάστε αυτό το εύκολο τεστ. Ρίξτε λίγο γάλα σε ένα ποτήρι και αφήστε το να μείνει έξω από το ψυγείο. Εάν το γάλα γίνει ξινό, δεν έχει σταθεροποιηθεί. Εάν το γάλα γίνει πικρό, έχει χημικώς σταθεροποιηθεί.

Αυξητική ορμόνη γάλακτος βοοειδών
Για να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος, πολλές αγελάδες σήμερα εμβολιάζονται με την αυξητική ορμόνη των βοοειδών (BGH) που προκαλεί λοιμώξεις στους μαστούς τους. Στη συνέχεια, αντιμετωπίζονται με μια μυριάδα αντιβιοτικών και φαρμάκων sulfa. Τα ιχνοστοιχεία των φαρμάκων αυτών βρέθηκαν στο γάλα τους και να καταλήγουν σε εκείνους που ήπιαν αυτό το γάλα.

Ελλείψεις και ασθένειες που έχουν συνδεθεί με το γάλα
Ομογενοποιημένο, σταθεροποιημένο και BFH γάλα έχει συνδεθεί με την έλλειψη σιδήρου, αλλεργίες, διάρροια, παραρρινοκολπίτιδα, κράμπες, κρυολογήματα και γρίπη, διαβήτη, μολύνσεις αυτιών, οστεοπόρωση, άσθμα, δυσκοιλιότητα, χρόνια κόπωση, πονοκεφάλους, ακμή, παχυσαρκία, αρθρίτιδα, ασθένεια του Lou Gehrig, καταρράκτη, αναιμία, γαστρεντερική αιμορραγία, αρτηριοσκλήρωση και άλλες ασθένειες.

Η Βιομηχανία Γάλακτος έχει κάνει καλή δουλειά στην πλύση εγκεφάλου μας στο να πιστέψει ότι το γάλα είναι καλό για εμάς. Δεν είναι αλήθεια.

Εδώ είναι δύο βιβλία που μπορείτε να αγοράσετε που θα τεκμηριώνουν τα όσα είπα:
The Deadly Poison, by Robert Cohen
The Raw truth about Milk, by William Campbell Douglas

Πηγή:Ira Marxe

Η οστεοπόρωση, το γάλα και ένας σύγχρονος μύθος

Διαβάστε ακόμη:Ασθένειες και λάθος διατροφή

41 σχόλια:

  1. Θεόδωρε κάποια στιγμή μου είχε έρθει ένα mail με στοιχεία που ήθελε να είναι από μεγάλο Νοσοκομείο της Αμερικής, τα οποία σου προκαλούσαν σοκ. Δεν ξέρω αν το έχω ακόμη αν το βρω θα στο στείλω.
    Έγραφα και χτες ας μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεόδωρε διαβάζοντας τη ανάρτησή σου, έκανα την σκέψη: μήπως πρέπει να απαιτήσουμε από το κράτος μας να οργανωθεί, προς την κατεύθυνση του ελέγχου της υγιεινής των κοπαδιών, ώστε να μπορούμε να έχουμε, κάποιες (έστω μικρές αλλά) εγγυημένες ποσότητες μη παστεριωμένου γάλακτος, που νόμιμα και με ασφάλεια θα διατίθεται προς κατανάλωση?
    Όνειρα, θα μου πεις, αλλά καμιά φορά άμα πιέσει ο κόσμος ή οι παραγωγοί, δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει!

    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Θρόδωρε,

    είναι πραγματικά πολύ καλό το άρθρο σου. Και στο λέω και σαν Γεωπόνος - τεχνολόγος τροφίμων.
    Θα ήθελα όμως να προσθέσω και κάτι θετικό. Το ασβέστιο που σαφώς αποβάλλεται από το σύστημα χρησιμεύει σε κάτι. Δεσμεύει πολλά από τα άχρηστα λίπη της διατροφής και έτσι αποβάλλεται μαζί τους βοηθώντας τον οργανισμό να κατακρατά λιγότερο λίπος. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί καμία δικαιολογία. Πολύ καλύτερα το μη παστεριωμένο γάλα, αλλά φυσικά και πιο επικίνδυνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς τα περισσότερα συντηρημένα, κατεργασμένα ή επεξεργασμένα τρόφιμα στερούνται πολλών βιταμινών, ενζύμων και λοιπών στοιχείων.
    Η παστερίωση ίσως ήταν δικαιολογημένη όταν παθήσεις συνδεόμενες με προϊόντα του γάλατος, όπως η φυματίωση των βοοειδών που μεταδίδεται από μολυσμένες αγελάδες και σχετίζεται με κακές συνθήκες υγιεινής κατά το άρμεγμα, αποτελούσαν απειλή για την δημόσια υγεία.
    Με δεδομένα την καθαριότητα και τα κριτήρια υγιεινής που επιβάλλονται στις σύγχρονες γαλακτοκομικές μονάδες, η παστερίωση είναι μάλλον περιττή.
    Στην Αμερική ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων αποδέχεται αυτό το γεγονός πιστοποιώντας τις μονάδες που πληρούν τις προϋποθέσεις καθαριότητας για την πώληση ωμού γάλακτος. Δηλαδή, η παστερίωση ουσιαστικά επιτρέπει σε πολλές μονάδες γάλακτος να λειτουργούν με μειωμένες προδιαγραφές υγιεινής. Σε αυτή την περίπτωση μήπως παίζονται παιχνίδια εις βάρος του καταναλωτή, τα οποία αποσκοπούν στο κέρδος και όχι στη μέριμνα της υγείας του;

    Iptamene Ollande πολύ χάρηκα που τα γνωρίζεις όλα αυτά και με συμπλήρωσες. Αλήθεια αναρωτιέμαι αν κυκλοφορεί ωμό γάλα στην αγορά της Ολλανδίας …

    BloG-_o_-SatIRuS όσο αναφορά το ακατέργαστο γάλα στην Ελλάδα όπως είπες μάλλον όνειρο είναι, σε ευχαριστώ και για την όμορφη ιστορία για το μέλι. Σκοπεύω και εγώ να αποκτήσω μελλοντικά λίγα μελίσσια για το μέλι και τα φυτά μου… αλλά πρέπει να αφιερώσω χρόνο και για αυτά και για αυτό το λόγο όλο το αναβάλω…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θεόδωρε μπορείς να αγοράσεις από παραγωγό με δικιά σου ευθύνη, ή να πακετάρει ο παραγωγός και να πουλήσει στον τόπο παραγωγής, αλλά πρέπει να έχει σχετική άδεια, ετικέτα και να πληρεί πολλούς κανόνες υγιεινής απ' όσο γνωρίζω.

    Κάτι που ξέχασα να συμπληρώσω πριν είναι ότι το ωμό γάλα είναι απαγορευτικό για τις εγκυμονούσες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θεόδωρε επανέρχομαι για να σου...ευχηθώ να αποκτήσεις τα μελίσσια σου, όσο πιο σύντομα μπορείς...
    Είναι μια ευχάριστη ασχολία και διαδικασία, ώστε (θα το δεις και μόνος σου) το μέλι που θα βγάζεις και θα γεύεσαι θα είναι απλά μια "λεπτομέρεια". Οι μέλισσες προσφέρουν ένα τόσο ευρύ πεδίο παρατηρήσεων, που έχουν σχέση με μεγάλη ποικιλία παραγόντων, ώστε να είναι ασχολία και έρευνα μαζί...
    Εξαρτάται βέβαια και πώς θα το δει ο καθένας, αλλά τα..."ανήσυχα" μυαλά αποκλείεται να μην "εμβαθύνουν"!!

    Χαιρετώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. το καλύτερο γάλα για τον ενήλικα είναι το γάλα της κατσίκας την στιγμή ακριβώς που θα αρμεχτεί και όχι αργότερα, γιατί το γάλα της μαμάς κατσίκας ( και φυσικά το γάλα όλων των θηλαστικών )περιέχει αντιβιωτικούς παράγοντες που περνούν με τον θηλασμό στο κατσικάκι,αν λοιπόν πιούμε το γάλα της την στιγμη ακριβώς που θα αρμεχτεί:1) δεν διατρέχουμε κινδυνο αφού τα βακτήρια και αλλοι παθογονοι μικροοργανισμοι που υπάρχουν στο περιβαλλον δεν προλαβαίνουν να ενσωματωθούν στο γάλα και2)προσλαμβάνουμε και το απαραίτητο για τον οργανισμό μας ασβέστιο. όποιοι έχουν κατσίκια ξέρουν τι λέω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝΤΩΝΗΣ7/6/10, 4:10 μ.μ.

    Φίλε Pro Polis.
    Tο κατσικίσιο γάλα είναι πιο ελαφρύ από το πρόβειο, πιο εύπεπτο και πιο εύγευστο. Φρεσκοαρμεγμένο μάλιστα έχει άριστη θερμοκρασία ροφήματος, το δε καλοκαίρι την ιδανική για πήξιμο φέτας. Μέχρι εδώ συμφωνούμε.
    Αν όμως υπάρχει μελιταίος, τότε αν καταναλωθεί άβραστο, θα μολύνει όποιον το πιεί. Γνωρίζεις πόσο επώδυνη και χρονοβόρα είναι η ίαση όποιου αρρωστήσει?
    Εξ άλλου, μπορεί με την άμεση κατανάλωση να αποφεύγεις την επιμόλυνση από μικρόβια και βακτήρια της ατμόσφαιρας. Από όσα όμως ενδεχομένως διαβιούν, έστω και την τυχαία στιγμή, στους μαστούς του ζώου δεν γλιτώνεις.
    Στην φέτα το έχουμε πεί πολλές φορές αλλά ας το ξαναπούμε, μετά από 40 ημέρες παραμονής στην άλμη, ο μελιταίος εξαφανίζεται, το δε όξινο περιβάλλον εξοντώνει τους περισσότερους παθογόνους μικροοργανισμούς. Στο φρέσκο άβραστο γάλα όμως?
    Βεβαίως και είναι καλό να κρατάμε παραδόσεις και παραδοσιακά προϊόντα.
    Όχι όμως να βάζουμε σε κίνδυνο την ζωή μας με ακρότητες. Ούτε να χορηγούμε υπέρμετρα αντιβιωτικά στα οικόσιτα προκειμένου να πίνουμε άβραστο γάλα, γιατί τότε αυτό δεν είναι γάλα.
    Εν πάσει περιπτώσει η επιλογή είναι δική σου όπως και η ευθύνη, αρκεί να μη θέτεις σε κίνδυνο άλλα άτομα των οποίων η υγεία εξαρτάται από τις δικές σου αποφάσεις.
    Είναι η δική μου άποψη χωρίς να προσπαθώ να σε πείσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε μου ακρότητα είναι να πιστεύεις ότι φυσικά,υγιεινά τρόφιμα που έθρεψαν δισεκατομμύρια ανθρώπους τις τελευταίες χιλιετίες ανά τον πλανήτη ξαφνικά είναι κίνδυνος θάνατος επειδή το λέει μια βιομηχανία που θέλει να πουλάει την πεθαμένη πραμάτεια τις και να είναι νομικά καλυμμένη.
      και την ίδια στιγμή να θεωρούμε ότι τοξικές,χημικές ουσίες όπως είναι τα σύγχρονα φάρμακα μπορούν πραγματικά να μας θεραπεύσουν.
      καλο είναι να ερευνούμε περισσότερο,όπως πχ το microbiome.
      χαιρετώ

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος9/6/10, 1:12 μ.μ.

    Όλα όσα λες είναι πιθανότατα αληθή και επιστημονικώς αποδεδειγμένα. Όμως η πρωτοβουλία έγκειται σε εμάς και μόνο, η πολιτεία δεν πρόκειται να βοηθήσει με νόμους και διαδικασίες ... πάρτε το χαμπάρι: στην Ελλάδα δεν λειτουργεί ΤΙΠΟΤΑ!!! Τώρα που οι καιροί είναι χαλεποί, κάντε αποκέντρωση ... γυρίστε στα χωριά σας για να ζήσετε στην φύση και να είστε υγιείς. Βάλτε τον δικό σας κήπο και τα δικά σας ζώα. Δεν υπάρχει άλλη λύση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος4/8/10, 1:34 μ.μ.

    Αγαπητέ Αντωνη Σχετικά με το μελιταίο πυρετό.Αυτός είναι ο τρόμος που καλλιεργείται στους ανθρώπους από "ειδικούς" όπως και με τα εμβόλια ώστε να έιμαστε πάντα φοβισμένοι.Στο εξωτερικό όπως θα διάβασες υπάρχουν πολλές φάρμες που πωλούν ελεύθερα ωμό γάλα-το οποίο είναι αλκαλικό,ισοροπεί το ΡΗ του αίματος το όποιο είναι αιτία όλων των ασθενειών(το όξινο αίμα)-εκεί δεν¨"κολάνε μελιταίο" η είναι πιο κουτοί αυτοί και θέλουν να πεθάνουν.Θα είχες ακούσει μάλλον από τους πρεσβύτερους ότι είχαν άλλοι πεθάνει και άλλοι αρρώστησαν,δεν ρώτησες κατα αρχην τι ποσοστό απεβίωσε και δευτερον πως ξεκινά ο πυρετός στα ζώα.Θα σε βοηθήσω λίγο,γινέται από την πολυκοσμία-πολυζωια και όχι καθαρά ζώα,δηλ. αν ο γειτονας σου εχει πολλα ζωα τα οποια δεν καθαριζει ποτε με λιγα λογια τρωνε εκει που χεζουν θα αρρωστησουν και θα κολλησουν και τα δικά σου,έτσι ανύποπτα "μπορεί" η αρρώστια να περάσει και σε αλλά ζώα.Και πάλι οι ενδείξεις είναι καθαρές,το ζώο δεν έχει όρεξη να φάει,ξαπλώνει δεν μπορεί να τρέξει μαζί με τα άλλα κλπ.Δεν θέλω να μακρυγορώ αλλά υπάρχουν και άλλα επιχειρήματα περί "μικροβιών" χιλιάδες για την ακρίβεια.Υπάρχουν γιατροί και κλινικές στο εξωτερικό που γιατρεύουν με ωμό γάλα γιατί δεν παθαίνουν μελιταίο αυτοί αλλά αντίθετα γιατρεύονται από καρκίνους και άλλες "αγιάτρευτες" ασθένειες.Είμαι στη διάθεση σου για περαιτέρω συζήτηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα, από τότε πού μετακόμισα στο αγρόκτηματάκι μας, σε συμβουλεύομαι τακτικά.

    Για το γάλα, έιχα γράψει στο μπλογκ μου (Εναλλακτικός τρόπος ζωής)καποια πράγματα
    http://protogala.blogspot.com/2006/08/to.html (στα αγγλικά)

    καθώς και στο Fe-mail πριν αρκετα χρόνια στα πλαίσια του αφιερώματος στον μητρικό θηλασμό, νομίζω συμπληρώνει την εικόνα και την πληροφόρηση.

    http://fe-mail.gr/pages/posts/relatioships_child/relatioships_child3598.php

    Αν για καποιο λόγο δεν θες να βάλω τα λινκ σβήσε το σχόλιο αυτό :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάποτε πιστεύαμε ότι το κόκκινο κρέας κάνει καλό, ή ότι το να κάνεις ακτίνες Χ για να δεις το έμβρυο στην κοιλιά ήταν ανώδυνο….Κατά καιρούς η ανθρωπότητα πίστευε κάποια πράγματα που δεν ίσχυαν.

    Μέσα από την εμπειρία μου με τον θηλασμό, ανακάλυψα με μεγάλη μου έκπληξη το πόσα πολλά χρήματα ξοδεύονται στην διαφήμιση της γαλακτοβιομηχανίας σε παγκόσμιο επίπεδο, το πόσο πολύ δεν τηρούνται οι προσταγές του Παγκόσμιου οργανισμού Υγείας όσον αφορά τα συμπληρώματα, και στην προσπάθεια μου για καλύτερη ενημέρωση, βρήκα μια θάλασσα από πληροφορίες, που όλες έλεγαν το ίδιο.

    Ότι το αγελαδινό γάλα δεν κάνει τόσο καλό όσο μας λένε.
    Για διάφορους λόγους.
    Για την σύσταση του, γιατί πιθανόν δεν το χωνεύουμε από μια άλλη ηλικία και μετά, για τις προσμίξεις που του κάνουν, γιατί τα ζώα είναι άρρωστα και γεμάτα φάρμακα…γιατί γιατί γιατι…

    Σας παραθέτω εδώ κάποιες σκέψεις, απορίες μου, κάποια αποσπάσματα, κάποια βίντεο με αρκετή επιφύλαξη γιατί είναι ένα τεράστιο θέμα που δεν χωρά ένα άρθρο να το καλύψει.
    Διάλεξα κυρίως πληροφορίες από δυο παγκόσμιους αφιλοκερδούς οργανισμούς ( Παγκόσμιος οργανισμός υγείας και ο Παγκόσμιος σύνδεσμος θηλασμού) αλλά και από διάφορα βιβλία που έτυχε να διαβάσω στο παρελθόν.
    Παράθεσα αποσπάσματα από απλά μπλογκ, μέχρι εξειδικευμένες ιστοσελίδες, θέλοντας να κάνω κάποιες πληροφορίες πιο προσιτές.
    Τα συμπεράσματα είναι πλέον του αναγνώστη.

    Σκέφτομαι δυνατά.
    Αν έβγαζα γάλα από το στήθος μου σε ένα ποτήρι θα το πίνατε?
    Κατά 90%, υπολογίζω ότι η απάντηση θα ήταν «όχι».
    Τότε…γιατί είμαστε τόσο πρόθυμοι να πιούμε το «υγρό» ενός άλλου ζώου?
    Μήπως εκεί η σιχαμάρα δεν λειτουργεί λόγω του ότι από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, οι διαφημίσεις, η τηλεόραση, και όλα γύρω μας συμβάλανε στο να καταναλώνουμε γάλα αγελάδος, χωρίς να αμφισβητήσουμε ή να αναρωτηθούμε έστω και μια φορά γιατί.
    «Μα είναι πλήρης τροφή.»
    «Προλαμβάνει την οστεοπόρωση.»

    Είναι όμως έτσι?

    Διαβάζω λοιπόν, ότι το γάλα περιέχει πύον από τις αγελάδες, αντιβιοτικά (προορισμένα για τα άρρωστα ζώα που δεν κινούνται, και ίσως δεν βλέπουν ποτέ το φως του ηλίου), ορμόνες (για να παράγουν συνέχεια γάλα) και φυτοφάρμακα. Αρκετοί παιδίατροι στο εξωτερικό, ισχυρίζονται ότι μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αλλεργίες και μακροχρόνια, καρδιοπάθειες στα παιδιά. Όσο για την οστεοπόρωση, μια έρευνα του Χάρβαρντ πάνω σε 75.000 γυναίκες, δείχνει ότι μάλλον, το γάλα έχει άμεση σχέση με την δημιουργία της οστεοπόρωσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η αγελάδα είναι ένα ζώο που παράγει μεγάλες ποσότητες γάλακτος.
    Ίσως αυτό είναι και το μόνο κριτήριο για την επιλογή του συγκεκριμένου ζώου γιατί και χημικά η σύσταση του ανθρώπινου γάλακτος με της αγελάδας διαφέρει, αλλά και μορφολογικά δεν βλέπω καμία ομοιότητα μεταξύ ενός βρέφους και ενός βοδιού.
    Το πρώτο χρειάζεται να αναπτύξει τον εγκέφαλο του κατά 2/3 μετά την γέννηση του, ενώ το δεύτερο χρειάζεται κυρίως να σταθεί στα πόδια του.
    Αν η νυφίτσα ή η γάτα (ή η χιμπαντζίνα, που μοιάζουμε κιόλας) έβγαζε αντίστοιχες ποσότητες, μήπως ο άνθρωπος σήμερα, θα έτρωγε τυράκια “Le chat qui rit” .

    Όσο για το ασβέστιο, εκτός ότι η πρωτεΐνες εμποδίζουν την απορρόφηση του….η αναλογία του στο γάλα, σε σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες είναι άσχετη.
    Μια κουταλιά άψητο σησάμι ή φουντούκια έχουν ασβέστιο εύκολα αφομοιώσιμο από τον οργανισμό (και είναι φυσικό χαλαρωτικό για τα ζωηρά παιδάκια.)
    Τα μωρά χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο από τους ενήλικες γιατί τα κόκαλα τους είναι «αδύναμα» , «χτίζονται», και το μητρικό γάλα περιέχει όλο το ασβέστιο που χρειάζεται ένα παιδί τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής του (συν άλλα καλά, όπως αντισώματα, πρωτεΐνες, κλπ)

    Πόσο ασβέστιο περιέχει το μητρικό γάλα, αλήθεια?
    Όχι πολύ…γιατί δεν χρειαζόμαστε παραπάνω.



    Ασβέστιο σε mg / 100 g
    226 Φουντούκια
    140 Κρόκος αβγού
    132 βραζιλιάνικα καρύδια
    96 Πράσινες ελιές
    87 καρύδια
    54 Σύκα
    44 μαύρα μούρα
    42 Πορτοκάλι
    40 Raspberries
    38 Ακτινίδιο
    33 Μανταρίνι
    32 Μητρικό γάλα
    20 καρύδα
    18 Σταφύλια
    16 Βερίκοκο
    16 Ανανάς
    14 Δαμάσκηνο
    13 Σολωμός
    12 Αντσούγια
    12 Mango
    11 καρπούζι
    10 Avocado
    9 Banana

    Περιεκτικότητα σε ασβέστιο διαφόρων ειδών γάλακτος
    Γάλα Ασβέστιο (mg/100gr)
    Αγελαδινό 110-130
    Πρόβειο 162-259
    Κατσικίσιο 102-203
    Παστεριωμένο (άπαχο) 120
    Παστεριωμένο (πλήρες) 115
    Μακράς διαρκείας 120
    Συμπυκνωμένο εβαπορέ (πλήρες) 292

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είναι λοιπόν το γάλα μια πλήρης τροφή;
    Είναι.
    Το γάλα που παράγει το είδος μας.
    Όταν δεν υπάρχει άλλη λύση, το αγελαδινό γάλα είναι σωτήριο, όπως και τα συμπληρώματα, όμως η χρήση τους δεν θα έπρεπε να είναι επιλογή.



    Ο παγκόσμιος οργανισμός υγείας είναι κάθετος στο θέμα των συμπληρωμάτων.
    Απαγορεύονται στα μαιευτήρια. Απαγορεύεται η διακίνηση και η προώθηση τους.
    Το συμπλήρωμα είναι μόνο για έσχατες λύσεις.
    Άλλο ερώτημα….
    Είναι συνετό να πίνει γάλα ένας ενήλικας;
    Εξαφανίζεται τελικά το ένζυμο που χωνεύει το γάλα από μία ηλικία και μετά;
    Αν ναι, το γάλα δεν χωνεύεται και είναι τοξικό για τον οργανισμό;
    Είναι καλύτερα να καταναλώνουμε το γάλα σε μορφή γιαουρτιού και τυριού;
    Σίγουρα βοηθάει αν κρίνω απ’ όλα όσα βρήκα..
    Όπως και καλό είναι να καταναλώνουμε μόνο βιολογικό γάλα που περιέχει έστω κάποιες βιταμίνες.

    Υπήρξε διαβάζω, μια έρευνα…έδωσαν σε μοσχαράκια παστεριωμένο/ βρασμένο γάλα
    και σε μια άλλη ομάδα, ωμό γάλα.
    Τα μοσχαράκια που δεν κατανάλωσαν το γάλα στην φυσική του μορφή, αρρώστησαν και πέθαναν, δίνοντας το συμπέρασμα ότι το γάλα αυτό, δεν τα έθρεφε, δεν παρείχε τίποτα το θρεπτικό.
    Δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ωμό γάλα πλέον, τα περισσότερα ζώα είναι άρρωστα, όμως όσο μικρότερη η παστερίωση και όσο πιο φυσικό, τόσο πιο ωφέλιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κοιτάω το κουτί με γάλα που έχω έτοιμο για να βάλω στο τσάι μου.
    Δεν θα σταματήσω να βάζω, είναι για ευχαρίστηση μου.
    Όμως, για το παιδί μου-που όσο το θήλαζα ήταν όλα εύκολα-αγοράζω βιολογικό, και καλού κακού του δίνω μια κουταλιά σησάμι το βράδυ να μασουλήσει, και μια χούφτα φουντούκια τα χειμερινά πρωινά. όσο περιμένει το λεωφορείο να πάει στο σχολείο. Μερικές πληροφορίες που βρήκα σκόρπια στον ωκεανό του ελληνικού ίντερνετ, από δημοσιογράφους, συγγραφείς αλλά και απλούς πολίτες, μπλογκ και ιστολογία.

    Η συγκεκριμένη ορμόνη χορηγείται στις αγελάδες για να παράγουν διπλάσια ποσότητα γάλακτος και έχει επιπτώσεις καταστροφικές στην υγεία των ζώων, αλλά και δυσάρεστα αποτελέσματα σε όσους καταναλώνουν το γάλα και τα παράγωγά του: έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στο γάλα των ορίων μιας άλλης ορμόνης, της Igf-1 γνωστής ως σωματομεδίνης, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου, ενώ τα αναβολικά αποτελέσματά της παραμένουν μέχρι και το στάδιο της ενηλικίωσης.
    Τελευταίες μελέτες -στην επεξεργασία των οποίων συμμετείχε ο δρ Michael Hansen, διευθυντής της Ενωσης Καταναλωτών των ΗΠΑ- απέδειξαν ότι η αύξηση των ορίων της Igf-1 είναι συνδεδεμένη με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Σύμφωνα με τον Hansen, στις αγελάδες που χορηγείται η rBGH παρουσιάζεται αύξηση των ασθενειών, όπως μαστίτιδα και προβλήματα κατά την κύηση. Τα ζώα υποφέρουν ενώ το γάλα τους περιέχει υπολείμματα αντιβιοτικών, αίματος και πυοσφαιρίων, ένεκα των συνεχών ασθενειών και των απαραίτητων κτηνιατρικών αγωγών. Αυτά τα υπολείμματα δημιουργούν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των βακτηριδίων στα αντιβιοτικά, σε όσους καταναλώνουν γάλα (και τα παράγωγά του), από αγελάδες που τους έχει χορηγηθεί σωματοτροπίνη.

    Μετά δε και τη δημοσιοποίηση των ερευνών για την επικινδυνότητα της ορμόνης rBGH, μερικές από τις αλυσίδες Super Market όπως Kroger e Safeway, αλλά και τα Starbucks Coffee, έχοντας να αντιμετωπίσουν τη μείωση των πωλήσεων, αναγκάστηκαν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους ότι δεν θα εμπορεύονται πια προϊόντα που παρήχθησαν με τη χρήση της συνθετικής ορμόνης. Το γεγονός αυτό είναι σημαντικό με το δεδομένο ότι στις ΗΠΑ δεν υπάρχει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αναγράφουν στην ετικέτα αν το προϊόν περιέχει ορμόνες ή γενετικώς τροποποιημένα συστατικά.
    Link


    Μόλις πρόσφατα μεγάλες οργανώσεις γαλακτοπαραγωγών, όπως η Γαλακτοκομική Καλιφόρνιας που παράγει το 45% του γάλατος της πολιτείας αυτής, ανακοίνωσαν ότι από τον ερχόμενο Αύγουστο θα σταματήσουν τελείως την χρήση rBGH, υπακούοντας στο αίτημα των καταναλωτών για ασφαλή προϊόντα. Ακόμη και η πολυεθνική αλυσίδα Starbucks ανακοινώνει ότι αφαιρεί από το μενού της τα παρασκευάσματα με rBGH, προς το παρόν σε όλα τα καταστήματα της Ουάσιγκτον και του Ορεγκον. Τον παλμό των καταναλωτών πιάνουν και οι εμπορικοί κολοσσοί όπως το Wal-Mart και το Kroger's. Ας θυμηθούμε ότι η Μονσάντο ήταν εκείνη που παρασκεύασε το τοξικό Agent Orange με το οποίο οι ΗΠΑ αποψίλωναν τα δάση στο Βιετνάμ, κι από τότε διατηρεί ισχυρές προσβάσεις στο πολιτικό κατεστημένο.
    Link

    Αυτή η νέα ορμόνη ονομάστηκε rbGH - γενετικά τροποποιημένη αυξητική ορμόνη των βοοειδών.
    Όταν πίνουμε γάλα, η πρωτεϊνική αυτή ορμόνη απορροφάται από τον ανθρώπινο οργανισμό.
    Στον κόσμο είπαν ότι το γάλα των αγελάδων που υποβλήθηκαν σε αγωγή με rbGH ήταν πανομοιότυπο με το γάλα που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Αυτή η δήλωση είναι ψευδής. Από τότε που οι αγελάδες υποβλήθηκαν σε ενέσεις με rbGH, το γάλα τους περιείχε αυξημένο ποσοστό μιας άλλης ορμόνης που ονομάζεται IGF -1 και μοιάζει με την ινσουλίνη.
    Αυτή η ουσία είναι η πιο ισχυρή ορμόνη που υπάρχει στη φύση. Η ορμόνη IGF-1 είναι πανομοιότυπη στα βοοειδή και τους ανθρώπους. Έτσι όταν πίνουμε γάλα που περιέχει την γενετικά τροποποιημένη ορμόνη παίρνουμε επιπλέον ποσότητες της ισχυρής αυξητικής ορμόνης, πέραν του φυσιολογικού ποσοστού που παράγεται ούτως ή άλλως με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας.
    Η IGF -1 έχει εντοπιστεί ως ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη του καρκίνου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πενήντα χρόνια πριν μια μέση αγελάδα παρήγε 900 κιλά γάλα το χρόνο. Σήμερα οι υψηλότερες παραγωγές αγγίζουν τα 22.600 κιλά το χρόνο. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Φάρμακα, αντιβιοτικά, ορμόνες, σχέδια εξαναγκαστικής τροφής και γονιμοποίησης: να πως."

    Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το άρθρο του Robert M. Kradjian, MD, με τίτλο: "THE MILK LETTER : A MESSAGE TO MY PATIENTS".

    Το "ρούφηξα" σαν καλό παιδί και μετά μάζευα τα σαγόνια μου. "Αγελαδινό γάλα: μπορεί να βλάψει σοβαρά το παιδί!", ήταν ο τίτλος ενός προηγούμενου post στο baby-blog. Τότε ένας αναγνώστης σχολίασε σχετικά:
    "Υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά: γάλα από άλλα ζωικά είδη πίνουμε εδώ και λίγες χιλιάδες χρόνια. Το κάπνισμα και η οδήγηση ήρθαν στη ζωή μας πριν από λίγες δεκαετίες..."


    Σήμερα διάβασα ότι στην Ιαπωνία η ιδέα του βοδινού ως τροφή του ανθρώπου εμφανίστηκε το... 1930!

    Τα κατάλοιπα των μικροβιοκτόνων που χρησιμοποιούνται στο αγελαδινό γάλα περνάν μέσω του μητρικού γάλακτος και στα βρέφη τα οποία θηλάζουν. Το αγελαδινό γάλα, σύμφωνα με τον παραπάνω συγγραφέα, αποτελεί συχνά και την αιτία κολικών και αλλεργιών στα μωρά. Για τους ενήλικες θα διαβάσεις πολλά, συμπεριλαμβανόμενου και του καρκίνου των λεμφαγγείων...

    Συγκλονιστικό είναι επίσης ότι τα "χαμηλών λιπαρών" γάλατα, τα γνωστά σε εμάς 2%, δεν είναι και τόσο... 2%! Ο όρος εξυπηρετεί το marketing. Στα γάλατα αυτά το 87% της ποσότητας είναι... νερό.

    Ο συγγραφέας καταρρίπτει δυο μύθους: α) της σημασίας του ασβεστίου που περιέχει το γάλα για τον άνθρωπο και β) της προστασίας από την οστεοπόρωση που υποτιθέμενα προκαλεί η έλλειψη γάλακτος από τη διατροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. συγγνώμη για τα σεντόνια, αλλα θεώρησα σημαντικό να εμπλουτίσω, χωρίς να βάλω το λινκ.

    Σ'ευχαριστώ για την φιλόξενία.
    Λιλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αγαπητέ ανώνυμε της 4-08-2010 ώρα 1.34 μ.μ.
    Επικοινωνώ καθυστερημένα μαζί σου λόγω της καλοκαιρινής άδειας που έληξε σήμερα. Έχω την αίσθηση οτι παρερμήνευσες την θέση μου. Δεν είμαι υπέρ του παστεριωμένου γάλατος, το εντελώς αντίθετο μάλιστα. Είμαι όμως υπέρ του ασφαλούς. Αυτό βέβαια προϋποθέτει υγιή ζώα και άριστες συνθήκες διαβίωσης και εκτροφής των κοπαδιών, κάτι το οποίο είναι ενδεχομένως αυτονόητο στην "πολιτισμένη" Ευρώπη και σε μικρό αριθμό Ελλήνων νομάδων κτηνοτρόφων ή σταβλισμένων μονάδων, αλλά όχι στην πλειονότητα. Αυτό σημαίνει ότι άρρωστα ζώα συνεκτρέφονται με υγιή, κατάσταση επιεικώς απαράδεκτη, ενώ παράλληλα η προχειρότητα στην αντιμετώπιση των ασθενούντων ζώων και οι αξιοκατάκριτοι όροι υγιεινής τόσο στους χώρους παραμονής των ζώων όσο και στους χώρους και τα σκεύη αρμέγματος και τυροκόμησης, εγκυμονούν κινδύνους μολυσματικών ασθενειών. Και αυτό δεν είναι ζήτημα μηχανισμών ελέγχου μόνο, αλλά κυρίως ενσυνείδητου επαγγελματισμού.
    Σε σχόλιο για την φέτα (φανατικός τυροφάγος και ερασιτέχνης τυροκόμος) έγραφα: "…όποτε τυροκόμησα, ποτέ δεν παστερίωσα, όμως πρώτα από όλα ήμουν βέβαιος για την ποιότητα του γάλατος που χρησιμοποίησα…". Όσον αφορά στον μελιταίο, έχω άποψη για την ασθένεια και όχι μόνο ακούσματα. Αρχές της δεκαετίας του ’60 είδα να νοσεί εντεκάχρονος συμμαθητής μου και γείτονας, από το άβραστο γάλα οικόσιτης κατσίκας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, πολύ πρόσφατα δηλαδή, είδα να ασθενεί από μελιταίο ο φίλος και προσωπικός κρεοπώλης. Πώς έγινε? Στην επίσκεψή του σε στάνη για την επιλογή ζώων προς σφαγή, έφαγε τυρί 10 ημερών που τον φίλεψε ο τσοπάνης. Γνωρίζεις πιστεύω τον μεγάλο αριθμό επώδυνων ενέσεων στην κοιλιακή χώρα που απαιτεί η θεραπεία της νόσου.
    Δεν είμαι γιατρός και βέβαια δεν έχω λόγο να αμφιβάλλω για την χρήση του άβραστου γάλατος για θεραπευτικούς σκοπούς στην Ευρώπη ή και αλλού. Έπρεπε να επισημάνεις όμως ότι πρόκειται για υγιές γάλα από απολύτως υγιή ζώα και όχι τυχαίο. Επειδή είμαι σίγουρος ότι και σύ άβραστο γάλα αγνώστου προέλευσης ποτέ δεν θα πιείς αλλά ούτε ποτέ θα γευτείς φρέσκο τυρί αμφισβητούμενης ποιότητας και κατασκευαστικών κανόνων.
    Ευχαριστώ για την υπομονή σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξέρετε εάν η ωζονοποίηση καταστρέφει ορισμένα συστατικά του γάλακτος; Θέλω να ξεκινήσω να πίνω ωμό γάλα και ψάχνω να βρώ τη επίδραση θα έχει η οζονοποίηση,
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Φίλε(η) Dam. Μόλις σήμερα είδα την ερώτησή σου και ζητώ συγνώμη για την καθυστερημένη επικοινωνία. Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για το ερώτημά σου, αλλά ίσως σε βοηθήσει αυτό που θα πώ.
    Η Οζόνωση είναι μιά μέθοδος απολύμανσης (βακτηριοκτόνωσης) του πόσιμου νερού αντί της χλωρίωσης. Είναι σχετικά ακριβή μέθοδος και δεν χρησιμοποιείται ευρέως.
    Συνήθως χρησιμοποιείται Όζον αντί χλωρίου, εάν το προοριζόμενο γιά πόσιμο νερό, έχει σχετικά αυξημένη συγκέντρωση Νιτρικών. Πρόσεχε λέω αυξημένη αλλά όχι εκτός ορίων.
    Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται επειδή το χλώριο με τα Νιτρικά σχηματίζει χημικές ενώσεις, τις χλωραμίνες, που είναι καρκινογόνες.
    Αφού λοιπόν το Όζον έχει βακτηριοκτόνες ιδιότητες, θεωρώ φυσικό να επιδρά και στα βακτήρια του γάλατος. Σε τί βαθμό όμως δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω δηλαδή αν όπως στο νερό, το ίδιο και στο γάλα
    νεκρώνει τα πάντα, οπότε αντί ενός ζωντανού προϊόντος θα πίνεις τελικά ένα λευκόχρωμο υγρό με θρεπτικά στοιχεία, αλλά με εξοντωμένη ίσως και την ωφέλιμη χλωρίδα. Πιστεύω ότι άβραστο αλλά χλωριωμένο γάλα μάλλον δεν θα έπινες.
    Εν πάσει περιπτώσει,νομίζω οτι μιά σοβαρή έρευνα σε επώνυμα εργαστήρια θα σου δώσει απαντήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πραγματικά σοκαριστική αλήθεια.
    Ισχύουν τα ιδια και για τα παράγωγα γάλακτος; Γιαούρτι, τυριά διάφορα , ξυνόγαλο κλπ ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος2/11/10, 5:40 μ.μ.

    Βασίλειος
    Συγχαριτήρια για το blog σας, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον και χρήσιμο.
    Έχω όμως σοβαρές διαφωνίες με το παρόν άρθρο:
    Ως προς το θέμα του ασβεστίου αυτός που το δημοσίευσε προφανώς και δεν έχει βασικές γνώσεις φυσιολογίας ανθρώπου. Έτσι η φωσφατάση που βρίσκεται στο γάλα όντως καταστρέφεται με την παστερίωση (και με τον βρασμό φυσικά, τα ένζυμα είναι πολύ ευαίσθητα) όμως όπως είναι γνωστό παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλες ποσσότητες στα οστά, στο ήπαρ και αλλού. Οπότε οι ισχυρισμοί περί μη προσλήψιμου ασβεστίου πάνε περίπατο! Για την ιστορία η παλαιότερη πρακτική αφορούσε βράσιμο του γάλακτος από τα προϊστορικά χρόνια -δεν είχαν όλοι δίπλα τους τον βούβαλο, την κατσικά το άλογο την καμήλα κ.τ.λ. έτσι ώστε να θηλάζουν απ'ευθείας.
    Επίσης, όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα προϋποθέτουν βρασμό.
    Πραγματικά θα ήθελα να δω μία από τις χιλιάδες εξετάσεις αίματος με τα σοκαριστικά αποτελέσματα-Τώρα γιατί κατά τους συγραφείς είναι λογικό να γίνονται μετρήσεις για ασβέστιο στο αίμα, και όχι μετρήσεις οστικής μάζας (εκεί που χρειάζονται μεγάλες ποσσότητες ασβεστίου, γι'αυτό και η παρουσία φωσφατάσης κατά κύριο λόγο), καθώς επίσης και το αν και κατά πόσο είναι καλό να κυκλοφορεί ασβέτιο ε μεγάλες ποσσότητες στο αίμα, είναι άλλο καπέλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος2/11/10, 5:41 μ.μ.

    Βασίλειος
    Όσο για την οξειδάση της ξανθίνης, σύμφωνοι, αλλά πόσο επιβαρύνει τελικά, ή αλλιώς πόσο γάλα πρέπει να πιώ για να πάθω έμφραγμα;
    Ουδεμία αντίρηση για την χημική σταθεροποιήση. Όπως επίσης για τα αντιβιωτικά, τις ορμόνες και τις ζωοτροφές, καθώς επίσης (αυτό δεν θίγεται στο παρόν άρθρο μεν αλλά είναι σημαντικό) για το πόσο αφύσικο είναι ένα ζώο όπως η αγελάδα να εξαναγκάζεται να παράξει μέχρι και 25.000 κιλά γάλα τον χρόνο και κάτω από ποιές συνθήκες.
    Τώρα στο θέμα ωμό γάλα,αν μπορείς να έχεις τα ζώα σου και να παίρνεις το γάλα σου από εκεί (κατσικούλες κατά προτίμηση που δεν έχουν και μεγάλες απαιτήσεις σε τροφή και αντέχουν και σε δύσκολα κλίματα και δίνουν και πολύ καλό γάλα) έχει καλώς-και πάλι πόσο εύκολο είναι να θηλάζεις απ'ευθείας από το ζώο, αν πεις πως το θέλεις ωμό (γιατί φυσικά και με την θερμική επεξεργασία το προϊόν αλοιώνεται); Και με την υπόλοιπη οικογένεια τι γίνεται θα πέρνουν σειρά, το ζώο το ρώτησε κανείς;;
    Αν όχι, ποιά είναι η μονάδα αυτή που θα έχει τόσο καθαρές συνθήκες, με ποιό κόστος και σε ποιά συσκευασία θα καταφέρνει να πουλήσει το ωμό γάλα-Και φυσικά τι θα γίνεται σ'αυτές τις μονάδες, τι κόστος πιστοποίησης θα πληρώνουν, μήπως θα δημιουργηθέί με κάθε καλή πρόθεση ένα προϊόν πολυτελείας, αποτέλεσμα μόδας κάποιων ωμοφάγων που θέλουν το γάλα, αλλά δεν θέλουν την κοπριά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος2/11/10, 5:42 μ.μ.

    Βασίλειος
    Πιό σημαντικό θέμα βρίσκω πως είναι η μαζική παραγωγή γάλακτος με όλα τα παρελκόμενα προβλήματα που δημιουργεί, είτε υγείας (σε ζώα και ανθρώπους), είτε οικονομίας (καρτέλ) και περιβάλλοντος (η διατροφή μιάς αγελάδας αντιστοιχεί σε 10 στρέμματα γης), παρά το θέμα της παστερίωσης ως μέθοδος η οποία είναι πολύ πιό ήπια από τον βρασμό.
    Αν έχω κάποια πρόταση αυτή είναι: αν μπορείς να έχεις κατσικούλες και να ξέρεις και τι τις ταϊζεις έχει καλώς-Μακριά από αντιβιωτικά, η ζημιά τους φαίνεται την χειρότερη στιγμή. Το γάλα καλύτερα βράστο για να είσαι σίγουρος. Όπως και να'χει μακριά απο γάλατα υψηλής παστερίωσης, τα οποία παστεριώνονται και ξανάπαστεριώνονται μέχρι και έξι φορές, καθώς επίσης και από συμπυκνωμένα και σκόνες εκτός κι αν δεν έχεις άλλη επιλογή (έκει να δεις υποβάθμιση).
    Για τον Γεωπόνο-τεχνολόγο τροφίμων ιπτάμενο Ολανδό, πραγματικά ως γεωπόνος προβληματίζομαι που δεν πρόσεξε την λεπτομέρια του αβεστίου.
    Για την αγαπητή Lili, το μητρικό γάλα φτάνει αποκλειστικά για το παιδάκι σου, εκτός αν επιθυμείς να κάθεσε να τρως και να αρμέγεις τον εαυτό σου για τους υπολοίπους-το θέμα αηδίας είναι δευτερεύον.
    Επίσης ότι αρχίζει από "Παγκόσμιος" και "Διεθνείς" και τα παράγωγά τους, με τρομάζει όπως και οι λύσεις που προτείνουν για τα "παγκόσμια" προβλήματα.

    Υ.Γ. είναι να απορεί κανείς πως επιβίωσαν οι Μογγόλοι καθώς και άλλοι νομάδες επί χιλιάδες χρόνια όταν η βασική τους πηγή διατροφής ήταν και είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φίλε Βασίλη αυτός που δημοσίευσε το άρθρο σίγουρα δε το έκανε χωρίς να έχει τις πηγές του, τις αποδείξεις του και φυσικά δεν είναι κανένας τυχαίος μπορείς άνετα να βρεις στοιχεία για αυτόν στο internet http://www.antiaginglifeextension.com/marxe.asp?a=3345&c=&p= .

    Και φυσικά μεταφέροντας ένα τόσο σπουδαίο άρθρο θα ήταν αδύνατον για μένα να μη συγκρίνω και ταυτοποιήσω και τα γραφόμενα άλλων, άσχετο αν δεν τα ανέφερα.
    Για να υποστηρίξω φυσικά ότι όλα αυτά είναι αληθές και να αντικρούσω τα γραφόμενα άλλων απόψεων, χωρίς να μακρολογώ προτείνω να διαβάσετε το καταπληκτικό βιβλίο του Dr Bernard Jensen (link του υπάρχει και στη σελίδα μου), που κυκλοφορεί και στα Ελληνικά και λέγεται «Η φροντίδα του εντέρου». Τώρα να μην αναφέρω και σε πόσες γλώσσες έχουν μεταφραστεί τα βιβλία του και ότι ο ίδιος είναι πάνω από 90 χρονών. Στη σελίδα 263 υπάρχει κεφάλαιο με τίτλο «Η υπέρμετρη κατανάλωση παστεριωμένων ομογενοποιημένων γαλακτοκομικών προϊόντων» . Εκεί θα διαπιστώσεις ότι γράφει τα ίδια και παραπάνω.

    Τέλος γνωρίζουμε ότι η θερμική επεξεργασία του γάλακτος, άρχισε για λόγους υγιεινής και προστασίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, λόγο της φυματίωσης, της βουκέλωσης και άλλων αντίστοιχων ασθενειών.
    Δεν αναφέρομε στα παλαιότερα χρόνια αν και έχουν βρεθεί βέβαια ενδείξεις ότι έβραζαν το γάλα, χωρίς όμως να ξέρουμε για πια ακριβώς χρήση.
    (Πηγή: Η ιστορία του Ελληνικού γάλακτος και των προϊόντων του)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος5/11/10, 7:32 μ.μ.

    Βασίλειος
    Η θερμική επεξεργασία όχι μόνο του γάλακτος αλλά και κάθε τροφίμου, φυσικά και υποβαθμίζει την θρεπτική αξία του κάθε τροφίμου, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί τούτου. (Επίσης δεν υπάρχουν αθώοι βιομήχανοι τροφίμων άσχετα με το πόσες πιστοποιήσεις μπορεί να έχουν μαζέψε-Τρέλες αγελάδες και διοξινούχα κοτόπουλα από τα γνωστά παραδείγματα, παράχθηκαν σε "προηγμένες χώρες-καμία διαφωνία και σε αυτό το θέμα)
    Κάποιες φορές όμως, είναι απαραίτητη είται για λόγους υγειινής είτε για λόγους βελτίωσης της γεύσης, είτε γιατί πολλές είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος να πας ένα τρόφιμο από το σημείο Α στο σημείο Β, είτε τέλος γιατί κάποια τρόφιμα δεν τρώγονται αλλιώς!
    Επιμένω πως το θέμα με το ασβέστιο είναι ΚΩΜΩΔΙΑ και τίποτα άλλο. Η οξαλική φωσφατάση παράγεται και στο σώμα μας.
    Για την οξειδάση της ξανθίνης, ο αντίλογος δεν είναι στην ύπαρξή της αλλά σε τι συγκεντρώσεις κάνει τελικά ζημιά-Σε τελική ανάλυση και το οξαλικό ασβέστιο προκαλεί αρθριτικά και πέτρες στα νεφρά, θα πάψουμε τώρα να τρώμε ντομάτες και μάλιστα από τον δικό μας κήπο;
    Φυσικά και υπάρχουν και άλλες πηγες ασβεστίου εκτός από το γάλα
    και φυσικά αν μπορείς να αποφύγεις οποιοδήποτε βιομηχανοποιημένο τρόφιμο κάντο-Αν μπορείς να παράξεις δικά σου ή μπορείς να τα προμηθευτείς από παραγωγό εμπιστοσύνης ακόμα καλύτερα.

    Όσο για το ποιός δημοσιεύει τι και με τι στοιχεία χωράει κουβέντα που μπαίνει σε "χωράφια" πολιτικής. Επίσης, επειδή είδα το link που μου έδωσες (σ'ευχαριστώ) για το μόνο που πείστικα είναι ιο καλές προθέσεις των γραφόντων.
    Όταν διαβάζω για FDA πραγματικά ανατριχιάζω-Η διατροφή δεν είναι life-style-Δεν διαφωνούμε σε θέμα ουσίας (περιδιαβένοντας την πραγματικά πολύ καλή ιστοσελίδα σας) αλλά διαφωνούμε στο ποιό είναι το θέμα τελικά. Το γάλα που μας κάνει κακό, ή οι πολυεθνικές που είναι από πίσω;; Στο συνημένο βιβλίο (και πάλι καμία διαφωνία στα θέματα βιομηχανικής παραγωγής) δεν αναφέρονται πηγές βιβλιογραφίας πέραν από "μιά μελέτη έδειξε" ή ο "τάδε υποστηρίζει" κάτι το οποίο είναι πολύ μεγάλο μείον στο θέμα αξιοπιστία.
    Ρίξε μιά ματια και σ'αυτό:
    http://www.optimalfunctioning.com/health/douglass-report-william-campbell-douglass-ii-question.html
    Κάποια άλλη διαφωνία στα υπόλοιπα παλαιότερα σχόλια μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σε αυτό το link για όσους επιθυμούν μερικές πληροφορίες ακόμα.

    http://www.westonaprice.org/component/finder/search?q=+milk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. παντελης22/5/11, 12:11 π.μ.

    γεια σας.ηθελα να δωσω συγχαρητηρια για την δουλεια που κανεται και να ρωτησω κατι οσον αφορα τα γαλατα.
    εχω 2 αγορακια 4,5 και 2 χρονων και αποφασισα να τους κοψω το γαλα απο ζωα και να τους δωσω βιολογικο γαλα σογιας.ποια ειναι η γνωμη σας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η δική μου γνώμη είναι πως θα κάνεις την καλύτερη επιλογή για την υγεία των παιδιών σου, άμα τα απαλλάξεις από το γάλα. Μπορείς να συμβουλευτείς την επιτροπή για την Υπεύθυνη Ιατρική (αν γνωρίζεις αγγλικά): http://www.pcrm.org .
    Ένα ενδεικτικό άρθρο εδώ, για παιδική διατροφή: http://www.pcrm.org/search/?cid=263
    Επίσης, υπάρχει μια πολύ καλά ενημερωμένη ιστοσελίδα, στα ελληνικά: http://greekveganparenting.blogspot.com/

    Ελπίζω να βοήθησα και εύχομαι καλή υγεία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. σημερα αγορασα γαλα αγελαδινο απο τον παραγωγο.και εκει που εψαχνα να βρω πληροφοριες για το πως θα το βρασω (ποση ωρα κτλ) πεφτω σε αυτο το θεμα και στην πολυ ενδιαφερουσα κουβεντα σας.θελω ομως να πιω γαλα οποτε.. μηπως καποιος μπορει να μου πει ποσο να βρασω το γαλα της αγελαδας για να μην εχω προβλημα????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. votano-kipos
    Μέχρι να φουσκώσει άνθρωπε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος13/12/11, 7:21 μ.μ.

    προσοχη!! προσοχη! η ευρωπαϊκη νομοθεσια καθως και η εθνικη απαγορευει ρητως την καταναλωση νωπου γαλακτος. οι ζωοανθρωπονοσοι καραδοκουν: μελιταιος, παραφιματιωση κ.α το βραζουμε στους 75-80 βαθμους
    κελσιου για
    3-5 λεπτα και οχι μεχρι να φουσκωσει γιατι μετα καταστρεφωντε και τα θρεπτικα στοιχεια που περιεχει αλιωνετε η γευση του και με το φουσκωμα διαχωριζετε η κρεμα του!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος11/1/12, 10:40 μ.μ.

    ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΥΤΟ! http://www.katohika.gr/2011/11/blog-post_7297.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος11/1/12, 10:42 μ.μ.

    ενδιαφερον αυτο! http://www.katohika.gr/2011/11/blog-post_7297.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος27/1/12, 4:01 π.μ.

    Είμαι 30 χρονών και τα τελευταία δύο χρόνια έχω καούρες που θα μπορούσαν να με μεταμορφώσουν σε δράκο. Έκανα γαστροσκόπηση, θεραπείες με χημικά φάρμακα, θεραπείες με βότανα, προσπάθησα να καταλάβω τι φαγητά με πειράζουν...όλα μάταια. Έφτασα στο σημείο να πίνω νερό και να έχω καούρα. Τυχαία, πριν 2 μήνες άρχισα να πίνω ένα ζεστό γάλα με μέλι πριν κοιμηθώ. Μόλις το τέλειωνα, ρευόμουνα (παρντόν) αμέσως όλα τα κακά που είχαν μέινει μέσα στο στομάχι και κοιμόμουνα και σαν αγγελούδι μετά. Οι καούρες εξαφανιστήκαν. Πραγματικά...δε νομίζω ότι με νοιάζει και πολύ τι λένε οι διεθνείς οργανισμοί. Νομίζω πως αυτή τη φορά θα ακούσω το σώμα μου.

    efi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Έφη το γάλα είναι φοβερή τροφή και φάρμακο στη μορφή της φύσης, ακατέργαστο…
    Για περιπτώσεις σαν την δική σου ο Dr. Christopher αναφέρει 3 φορές την ημέρα μισή ώρα προ φαγητού σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό μία κουταλιά μηλόξυδο με μία κουταλιά μέλι.
    Κάθε περίπτωση και κάθε οργανισμός πρέπει να εξετάζεται και να κατατάσσεται διαφορετικά βέβαια. Και ναι το σώμα μας ξέρει τι είναι καλό για αυτό, απλώς χάνει την έμφυτη γνώση από πολύ νωρίς, άποψή μου βέβαια…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος28/1/12, 10:22 μ.μ.

    κ εγω το ιδιο εκανα.ενα ποτηρι σκετο φρεσκο γαλα επινα αντι για νερο οταν επεστρεφα στο σπιτι απο δουλεια πριν το φαγητο σε καθημερινη βαση.ειχα βαριας μορφης καουρες.πολυ μεγαλη διαφορα μετα απο μερικους μηνες.βοηθαει πολυ αυτο.προσοχη,οχι νουνου κ γαλατα κονσερβας τα κανει χειροτερα.βεβαια δεν επικροτω γενικα τα βιομηχανοποιημενα γαλατα αλλα εκανε διαφορα αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος8/2/12, 7:21 μ.μ.

    Γεια σου Θεόδωρε και ευχαριστώ για τη συμβουλή!
    Θα το δοκιμάσω και αυτό..
    Βέβαια είναι και το άλλο, αν ζούσα κι εγώ σε μια πόλη όμορφη με βουνό και θάλασσα στο δεκάλεπτο και πήγαινα κ για τρέξιμο κάθε μέρα δίπλα στην πλαζ, σίγουρα θα είχα λιγότερες καούρες.

    Μια πατρινιά που μένει (όχι για πολύ ακόμα) στην Αθήνα.

    efi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος3/3/12, 9:10 π.μ.

    καλημερα σας και απο μενα.
    παρακολουθω σχεδον σε καθημερινη βαση το ιστολογιο σου θεοδωρε και μπορω να σε πω να συνεχισεις οσο μπορεις την πολυ καλη δουλεια σου.
    εγω σαν χωριατοπαιδο απο τα περιξ της κοζανης μεγαλωσα πραγματικα με τα βυζια της αγελαδας μεσα στο στομα μου( χωρις υπερβολες!!! σας πληροφορω οτι ασχετα απο τη λενε οι επιστημονικες μελετες και ολα τα υπολοιπα εγγραφα που κυκλοφορουν απο ντεμεκ γνωστες του γαλακτος και και και ........ η δικια μου η γενια στο δικο μου χωριο ειμαστε ολοι μια χαρα δεν εχουμε παθει ποτε αυτα που λενε οι επιστημονες φιλοι του μπλογκ που οτι διαβαζουν το αναρτουν και το παιζουν ντεμεκ γιατροι και επιστημονοφιλοι και δεν
    χρειαστηκε ποτε να παμε στα νοσοκομεια. το μονο που παθανε μερικη ειναι υπερασβεστωση αν την γνωριζετε εσεις η επιστημονες που εχει να κανει με την υπερβολικη καταναλωση γαλακτοκομικων προιοντων
    απο εκει και περα με αυτον τον τροπο που σκεφτεστε και μιλατε το μονο που κανετε ειναι να διωχνεται και να τρομοκρατειτε τον κοσμο.
    για τους πιστους χριστιανους ορθοδοξους θα πω αυτο που ελεγε η συγχωρεμενη η γιαγια μου: πριν φας κατι σταυρωσε το και πες <> και μην φοβασαι ΤΙΠΟΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος9/10/12, 6:10 μ.μ.

    εγω πιστευω πως απλως αυτο ειναι ενα ψεμα και ισως να ισχυει αλλα μονο στην αμερικη!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ