Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα

Νερό-δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα

Δηλητηριασμένο νερό από βαρέα μέταλλα σε όλη την Ελλάδα;

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια που έχει θέσει η Ε.Ε. ή σε τιμές δυνητικά επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία, ανιχνεύονται σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό δηλητήριο σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.

Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.

Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:

*Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l). Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου (30,00 μg/l) τριπλάσια της οριακής τιμής. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου, όπου οι αναλύσεις ανίχνευσαν οριακές (1,00 μg/l) πλην όμως υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε υδράργυρο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία προέκυψε ότι η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά. Αν και τα περισσότερα δείγματα παρουσιάζουν τιμές συγκέντρωσης που βρίσκονται χαμηλότερα από την παραμετρική τιμή η οποία ορίζεται μέσω της Οδηγίας 98/83 Ε.Ε., οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: «Μπορεί οι συγκεντρώσεις να είναι χαμηλές και να μην υπερβαίνουν τα όρια, όμως τα βαρέα μέταλλα όταν εισέλθουν στον οργανισμό δρουν σωρευτικά», τονίζουν.

*Στην Πάτρα ανιχνεύθηκαν νικέλιο, ολικό χρώμιο, μόλυβδος και αρσενικό (στο Ν. Σούλι) σε τιμές που κυμαίνονται εντός ορίων. Το ίδιο κοκτέιλ βαρέων μετάλλων, πάλι εντός ορίων, ανιχνεύθηκε στα πόσιμα ύδατα Ορεστιάδας, Ν. Βύσσας και Αρδα.

*Χαμηλές συγκεντρώσεις εντοπίζονται στις λίμνες Μαραθώνα, Υλίκης, Μόρνου. Τα νερά κρίνονται κατάλληλα για ύδρευση και άρδευση.

Σίδηρος και μαγγάνιο σε υψηλές συγκεντρώσεις -κατά περίπτωση πάνω από τα όρια- βρέθηκε στο νερό του νομού Εβρου.

Στην Ορεστιάδα το αρσενικό κυμαίνεται από 6,03 μg/l έως 9,69 μg/l. Αν και οι τιμές δεν ξεπερνούν τις παραμετρικές (10 μg/l) χαρακτηρίζονται υψηλές. Ιδιαίτερα στην κοινότητα Μπάκι παρατηρούνται τιμές ενίοτε διπλάσιες του επιτρεπτού, με αποτέλεσμα το νερό να κρίνεται ακατάλληλο.

*Τα υπόγεια νερά στο Λαύριο είναι έντονα επιβαρυμένα σε μόλυβδο (83,30 μg/l), νικέλιο (77μg/l), κάδμιο (28,30 μg/l) και διάφορα άλλα στοιχεία των οποίων οι συγκεντρώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Οι ερευνητές τονίζουν ότι η χρήση των νερών αυτών είναι απαγορευτική τουλάχιστον για ανθρώπινη κατανάλωση.

*Ακατάλληλα για κατανάλωση είναι και τα υπόγεια ύδατα στα Μεσόγεια. Κατά τόπους η επιβάρυνση είναι τόσο έντονη που κρίνονται ακατάλληλα και για άρδευση. Στην περιοχή μεταξύ Κορωπίου-Μαρκοπούλου-Παιανίας εντοπίζεται ολικό χρώμιο που κατά τόπους ξεπερνά τα 100 μg/l (με όριο τα 50 μg/l). Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές «το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκέντρωσης αυτής βρίσκεται προφανώς στην εξασθενή μορφή». Εκτός ορίων καταγράφεται ο μόλυβδος και το κάδμιο.

*Σε Ωρωπό και Οινόφυτα εκτός από το γνωστό πρόβλημα με το εξασθενές που εντοπίζεται σε τιμές μέχρι και 80 μg/l όλα τα τοξικά βαρέα μέταλλα υπερβαίνουν τα όρια.

*Προβληματικός και ο υδροφόρος ορίζοντας της Πτολεμαΐδας, κυρίως λόγω της έντονης εκμετάλλευσης λιγνιτών, της καύσης και της αιωρούμενης τέφρας. Παρατηρούνται υψηλές συγκεντρώσεις αρσενικού (20,00 μg/l), υδραργύρου (5,00 μg/l), μολύβδου (20,00 μg/l) και καδμίου (5,00 μg/l).

Εξίσου εκτεταμένη ρύπανση χαρακτηρίζει τους υδροφορείς στο Αλιβέρι και τη Μεγαλόπολη.

*Εντονη είναι η τοξικότητα σε υπόγεια ύδατα της Ορεστιάδας, της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Πύργου Ηλείας, όπου ανιχνεύεται κοκτέιλ μεταλλικών ιχνοστοιχείων.

Ειδικότερα στον Πύργο το νερό περιέχει μαγγάνιο 50 φορές πάνω από το όριο και σίδηρο σχεδόν τριπλάσιο του επιτρεπτού. Τα υπόγεια ύδατα είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη χρήση και κατά περίπτωση ακατάλληλα για άρδευση.

*Οσον αφορά τους ποταμούς, τα αναμενόμενα «πρωτεία» στη ρύπανση κατέχει ο Ασωπός, καθώς όλα τα μεταλλικά ιχνοστοιχεία υπερβαίνουν τα όρια. Χρώμιο 65 μg/l (όριο 50), εξασθενές χρώμιο μέχρι και 148 μg/l, μόλυβδος 20 φορές πάνω, κάδμιο 12πλάσιο του επιτρεπτού.

Ο Πηνειός παρουσιάζει υψηλές συγκεντρώσεις σε νικέλιο και χρώμιο. Ο Εβρος εμφανίζει τη μεγαλύτερη τιμή όσον αφορά τον υδράργυρο. Λιγότερο επιβαρημένοι, Βοιωτικός Κηφισός και Αλφειός.

*Στο «κόκκινο» βρίσκεται ο υδράργυρος στη λίμνη Πετρών νομού Φλώρινας. Με όριο το 1 μg/l η μέση τιμή φτάνει τα ...112 μg/l! Η λίμνη δέχεται τα απόβλητα των εργοστασίων της Πτολεμαΐδας. Δοϊράνη και Κορώνεια παρουσιάζουν υψηλές τιμές αρσενικού. Γενικότερα, όλα τα λιμναία συστήματα της Βόρειας Ελλάδας εμφανίζουν επιβαρύνσεις σε αρσενικό μόλυβδο και νικέλιο.

Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι σε περιοχές με έντονη βιομηχανική ρύπανση, τα παραγόμενα τρόφιμα είναι σαφώς πιο επιβαρημένα σε βαρέα μέταλλα. Εστιάζουν την προσοχή τους σε βολβούς (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια) αλλά και φυλλώδη λαχανικά (λάχανο, μαρούλι, σπανάκι).

Πάντως η έρευνα των δυο πανεπιστημίων ολοκληρώθηκε μετ' εμποδίων. «Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε», καταγγέλει ο Γ. Ζαμπετάκης, επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων.

ΝΑΝΤΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥΠηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Διαβάστε ακόμη:ΤΟΞΙΚΑ ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ ALZHEIMER ΑΝΟΙΑ

6 σχόλια:

  1. Τρώμε σκ..., πίνουμε δηλητήριο και αναπνεύουμε ποιος ξέρει τι, δεν πάμε καλά. Καθόλου καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι άλλο να κάνουμε βρε παιδιά

    http://paggeosos.blogspot.com/2010/05/blog-post_9965.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Dimoti-paggeou πολύ καλά κάνατε και καταθέσατε μήνυση. Δυστυχώς λυπούμε να πω ότι δεν έχω πλέον καμία εμπιστοσύνη στα στοιχεία του ανωτέρου άρθρου όπως και σε πολλά άλλα. Τι σημάνει ότι είμαστε στα επιτρεπτά όρια;

    2 πράγματα μπορεί να σημάνει
    ή ότι μας βολεύει να το θεωρούμε στα επιτρεπτά
    ή ότι η φωτιά στο σπίτι του γείτονα θα έρθει και σε εμάς

    Εδώ και μερικά χρόνια στη περιοχή μου άλλαξαν τις μεγάλες πλαστικές σωλήνες του δικτύου. Προφανώς ίσχυσε ότι και στη ταινία η φράση «είναι πολλά τα λεφτά Άρη».
    Ο πρώτος που είχε πάρει τη δουλειά τον σταμάτησαν γιατί όπως εισηγήθηκαν οι πλαστικές σωλήνες που εγκατάστησε δεν είχαν τις προδιέγραφες που έπρεπε. Τον σταμάτησαν και από ότι ξέρω το έργο το συνέχισε άλλος.
    Τώρα βγάλτε συμπέρασμα αν σκεφτείτε ότι αυτό γίνεται σε όλη την Ελλάδα.
    Ποιος είναι υπεύθυνος φορέας για τις επιτηρήσεις και την ασφάλεια του δικτύου, νομίζεται ότι υπάρχει και εάν νε ότι δουλεύει σωστά; Πού στην Ελλάδα;
    Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το νερό της βρύσης στην περιοχή μου όταν το ανοίξεις το πρωί βρομάει πλαστικίλας χειμώνα καλοκαίρι. Πρέπει να το αφήσεις να τρέξει 2-3 λεπτά για να φύγει η μυρωδιά. Είμαι και εγώ πλέον αναγκασμένος με τις ενδείξεις που έχω, να κάνω σαν ιδιώτης ανάλυση στο νερό της βρύσης μου για να ανακαλύψω αν είναι πόσιμο. Κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει όλοι μας από χρόνια. Νομίζω πλέον ότι είναι επιτακτική ανάγκη, να κάνουμε εμείς οι ίδιοι με δικά μας έξοδα αναλύσεις, για το καλό της δικιάς μας υγείας αλλά και των συμπολιτών μας.
    Ακόμα πιστεύω ότι πρέπει όλοι να μάθουμε πώς να προφυλάσσουμε τον οργανισμό μας από κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό με απλές και οικονομικές λύσεις…

    Αντώνη μάλλον θα μας βοηθήσεις με τις γνώσεις σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος9/3/11, 2:31 μ.μ.

    Γεια σας,ονομαζομαι Κωνσταντινος Κ και εδω και ενα χρονο ανακαλυψα εναν απλο και φτηνο τροπο για το καθαρισμα του ποσιμου νερου,εχω δει καλο αποτελεσμα και οσοι φιλοι μου το δοκιμασαν επισης.Για περισσοτερες λεπτομερειες σας δινω την ηλ.διευθυνση http://www.shungit.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα φίλοι.
    Ομολογώ οτι πρώτη φορά άκουσα για το πέτρωμα shungit και τις θαυματουργές(!?) ιδιότητες. Είμαι φύσει δύσπιστος και επιφυλακτικός σε κάθε Θεραπευτικό και υπέρμετρων δυνατοτήτων υλικό ή σκεύασμα που κυκλοφορεί και υπόσχεται τα πάντα.
    Διαβάζοντας λοιπόν στην σχετική ιστοσελίδα για το "καθάρισμα" του νερού, ήρθε στη μνήμη μου το νερό του Καματερού. Τό θυμόσαστε?
    Φίλε Κωνσταντίνε Κ. εκτός από την ανάρτηση "νερό-δηλητήριο..." που διάβασες, υπάρχει ακόμη η ανάρτηση "νερό-δηλητήριο, στοιχεία και αντιπαραθέσεις".
    Είναι αρκετά μεγάλο κείμενο, αλλά είναι παρά πάνω από χρήσιμο να το διαβάσεις και εσύ και όλοι όσοι "ψαχνόμαστε" γενικώς.
    Θα περιμένω νέα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος14/3/11, 12:43 π.μ.

    Φίλε Αντώνη καλησπ'ερα,κατ'αρχήν θέλω να σου πω οτι είμαι καινούριος αναγνώστης της ιστοσελίδας(απο 5/3/11) και χαίρομαι πολύ που την ανακάλυψα.Το αρθρο"νερό-δηλητήριο, στοιχεία και αντιπαραθέσεις" δεν το είχα διαβάσει , ομολογώ οτι είναι άκρως κατατοπιστικό και σ'ευχαριστώ για την υπόδειξη.Σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκα στο ορυκτό shungit για διαφημηστικούς λόγους,απλά όπως σωστά είπες είμαι άνθρωπος που ψάχνεται για μια καλλίτερη ποιότητα ζωής και χαίρομαι που βρήκα κάποιους ν'ανταλλάξω απόψεις.Είμαι επίσης επιφυλακτικός στα διάφορα γιατροσόφια και στις μεταφυσικές new age ηλιθιότητες.Μελετάω όμως την θεωρία του Wilhelm Reich περί οργόνης χωρίς να δηλώνω και οπαδός της.
    Επανέρχομαι στο ορυκτό.Το δοκίμασα τυχαία και θέλω να αναφέρω τι αποτελέσματα είδα πίνωντας το νερό.Το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν η αλλαγή της γεύσης,η μυρωδειά του χλωρίου που μου έφερνε αναγούλα είχε εξαφανιστεί(για το νερό του δικτύου Αθήνας μιλάω) Παρατήρησα μια καλλιτέρευση στο εντερικό σύστημα απο την πρώτη μέρα,μειώθηκαν αισθητά οι καούρες του στομαχιού,συρρικνώθηκαν οι αιμοροϊδες,κοιμάμαι πολύ πιο εύκολα,ειδικά τις πρώτες μέρες της δοκιμής δε μπορούσα να κρατήσω τα μάτια μου ανοιχτά μετά τις έντεκα το βράδυ και ξύπναγα "φρέσκος"στις εφτά το πρωϊ.Αυτή είναι η δική μου εμπειρία με το shungit,τώρα θα μπορούσα να γράψω και για λογαριασμό κάποιων φίλων μου που έκαναν το τεστ αλλά δεν κάνω διαφημιστική καμπάνια προϊόντος.Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες για αυτό το ορυκτό στο διαδύκτιο,αν θέλεις κάνε μια έρευνα γιατί μ'ενδιαφέρει πολύ και η δική σου γνώμη.Πάντως νερό απο το δύκτιο δεν μπορώ να πιώ και χρησιμοποιώ επίσης κανάτα με φίλτρο η εμφιαλωμένο.
    Κωνσταντινος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.