Βαρέα μέταλλα και αντίδοτα
Ψιμύθιο ανθρακικός μόλυβδος (λευκή σκόνη)
Σύμφωνα με τις αναφορές που κάνει ο Θεόφραστος, το ψιμύθιον ήταν ο ανθρακικός μόλυβδος που τον χρησιμοποιούσαν σε σκόνη ή αλοιφή, για να λευκαίνουν την επιδερμίδα του προσώπου και των μαλλιών.
Για το ψιμύθιο δεν μπορείς να κάνεις λάθος για το χρώμα, αν ληφθεί εκουσίως λευκαίνει τον ουρανίσκο και τα ούλα και τη γλώσσα και το μεταξύ των δοντιών, επιφέρει δε λόξυγκες και βήχα και ξηρότητα της γλώσσας και ψύξη των άκρων με παρακοπή (βλ.παράκρουση, παραφροσύνη, παραλήρημα) και δυσκινησία. Σε αυτούς αρμόζει να δίνουμε μελόνερο (μέλι διαλυμένο σε νερό) ή αφέψημα σύκων ή μολόχας (malva silvestris) ή θερμό γάλα ή τριμμένο σουσάμι με κρασί ή στάχτη κλημάτων ή λάδι(μύρο) παρασκευασμένο από αμάρακο (μαντουράνα-origanum majiorana) ή λάδι(μύρο) από το φυτό ίρις.
Τα κουκούτσια από τα ροδάκινα μαζί με κριθάλευρο αφέψημα ή το κόμμι των κορομηλιών .
Αρμόζει δε σε αυτούς και ο χυμός της θαψίας (φιδόχορτο-thapsia garganica) ή τρεις οβολοί από το γαλάκτωμα της σκαμμωνίας (σκαμμωνία η περιαλλόκαυλος-convolvulus sagittifolius ή c. Scammonia).
Λιθάργυρος
Ο λιθάργυρος (οξείδιο του μολύβδου, PbO) είναι ορυκτό οξείδιο του μολύβδου. Το όνομά του οφείλεται στον Διοσκουρίδη, ο οποίος περιγράφει το υλικό που παραγόταν κατά την μεταλλουργία του αργύρου από μολυβδοαργυρούχα ορυκτά ως παραπροϊόν.
Ο λιθάργυρος αν ποθεί, επιφέρει βάρος στο στομάχι και στη κοιλιά και στα έντερα με έντονους κολικούς, μερικές φορές τρυπάει τα έντερα από το βάρος και σταματά τα ούρα. Πρήζεται το σώμα τους και λαμβάνει μολυβδώδη χρώμα.
Σε αυτούς αρμόζει μετά τον εμετό να πίνονται μαζί με κρασί : ο άγριος σπόρος του όρμινου (κν. σαρκοθρόφι-salvia horminum), μια δραχμή σμύρνας ή αψιθιά, ο ύσσωπος, ο σπόρος του σέλινου ή το πιπέρι ή το άνθος του κύπρου μαζί με κρασί.
Υδράργυρος
Ο υδράργυρος αν ποθεί τα ίδια επιφέρει με το λιθάργυρο. Και σε αυτούς πρέπει να χρησιμοποιούμε τα ίδια βοηθήματα. Φαίνεται ότι αυτούς τους ωφελεί αν πίνεται το πολύ γάλα. Ας κάνουν και αυτοί εμετό.
Ασβέστης σανδαράκη και αρσενικό
Κόκκινη σανδαράκη θειούχο αρσενικό AsS-Κίτρινη σανδαράκη πιθανόν το As2S3
Ο ασβέστης, η σανδαράκη και το αρσενικό αν ποθούν, επιφέρουν τους ίδιους πόνους στην κοιλιά και στα έντερα μαζί με σφοδρό κόψιμο. Για αυτό πρέπει να τους προσφέρουμε αυτά που με την δικιά τους ανακάτωση έχουν ευεργετική δράση και παρέχουν ολισθηρότητα στην κοιλιά. Τέτοιος είναι ο χυμός του ιβίσκου και της μολόχας ο οποίος είναι πολύ ολισθηρός. Πρέπει να δίνουμε και το αφέψημα του λιναρόσπορου ή του ρυζιού και πολύ γάλα με μελόνερο και ζωμούς λιπαρούς και εύχυμους.
Γύψος
Ο γύψος επιφέρει ασφυξία καθώς πετρώνει. Για αυτό και σε αυτούς αρμόζει να δίνουμε τα βοηθήματα που δίνουμε και για τα μανιτάρια. Και στη περίπτωση αυτών αρμόζει το αφέψημα της μολόχας αντί για το λάδι, γιατί επειδή είναι λιπαρό προκαλεί ολισθηρότητα κατά τον εμετό και δεν αφήνει τα σώματα να γδαρθούν, γιατί ο γύψος καθώς πετρώνει αυτό προκαλεί. Ενδείκνυται και το λάδι μαζί με μελόνερο ή το αφέψημα των σύκων και η στάχτη από συκιά ή κλήματα μαζί με πολύ κρασί και η ρίγανη ή το θυμάρι μαζί με σταχτόνερο ή ξύδι ή γλυκό κρασί. Πρέπει δε σε αυτούς να κάνουμε κλύσμα με το αφέψημα της μολόχας.
Πηγή: Διοσκουρίδης/Περί δηλητήριων φαρμάκων
Ίσως γνωρίζεται ότι μερικά βαρέα μέταλλα σε πολύ μικρές ποσότητες χρησιμοποιούνται από πολύ παλιά σε συνταγές για φαρμακευτική αλλά και καλλωπιστική χρήση. Πια είναι όμως τα όρια τους και τι συμβαίνει με την συχνή χρήση τους αν σκεφτούμε ότι η συγκέντρωση αυτών δρα αθροιστικά στο σώμα μας; Πως αποτοξινωνόμαστε από αυτά;
Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης
Διαβάστε ακόμη:Τοξικά βαρέα μέταλλα alzheimer άνοια
Θα θελα να αναφερω για το λαδι καρυδας το οποιο μου υπεδειξε ομοιοπαθητικος πως ειναι απο τα λιγα που αποτοξινωνουν σε περιπτωσεις τοξινωσης απο πετρελαιοειδη δηλ. πισσα,αναθυμιασεις βενζινης κ.λ.π.th
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεριεργως δεν εχει αναφερθει ο Ζεολιθος ως πουδρα.Πιστευω οτι εχει ολες τις δυνατοτητες να (καθαρισει) το σωμα απο τα τοξικα βαρεως μεταλλα και αλλες επικινδυνες ουσιες απο διαφορα χημικα παρασκευασματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ ζεόλιθος και ο ατταπουλγίτης σαν πούδρα είναι επικίνδυνοι για την υγεία, γιατί είναι ινώδη ορυκτά σαν τον αμίαντο και ενοχοποιούνται για καρκίνους πνευμόνων και στομάχου. Σήμερα υπάρχει μεγάλη διαφήμισή τους για εφαρμογές τους στη γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά αυτό αποσκοπεί στο κέρδος των εταιρειών, που τα παράγουν.Στην Αμερική είναι απαγορευμένα.
ΑπάντησηΔιαγραφή