Σελίδες

Το δέντρο neem (Azadirachta indica), η αζαδιραχτίνη και η μελιά

Το δέντρο neem (Azadirachta indica), η αζαδιραχτίνη και η μελιά

Η χρήση του neem (Azadirachta indica) σαν εντομοκτόνο

Όταν πρωτάρχισα να διαβάζω για τη βιολογική φυτοπροστασία, ιδιαίτερη εντύπωση μου είχε κάνει ένα δέντρο το neem που ήταν πολύ αποτελεσματικό στη απώθηση και καταπολέμηση των βλαβερών εντόμων. Είχα μαζέψει πολλές πληροφορίες, για αυτό και μάλιστα προσπάθησα να το καλλιεργήσω και με σπόρους εδώ (ήξερα ότι είναι και γρήγορης ανάπτυξης). Ακόμα σήμερα δε τα έχω μεταφυτέψει στο έδαφος, γιατί έδωσα αλλού προτεραιότητα τότε.

Υποσυνείδητα βέβαια έδωσα μικρή προτεραιότητα σε τόσο σημαντικά δέντρα, γιατί είχα μάθει ότι τα εξαδέλφια τους φυτρώνουν αυτοφυή ή καλλιεργήσιμα στη Ελλάδα και έχουν σχεδόν τις ίδιες ιδιότητες… εξάλλου νόμιζα ότι δεν είχα την ανάγκη ενός τόσο αποτελεσματικού εντομοκτόνου... βέβαια πλέον θέλω να φυτέψω και το δικό μας ξαδελφάκι του και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Τι είναι το δέντρο neem;
Το δέντρο neem (Azadirachta indica) είναι αυτοφυές στη τροπική νοτιοανατολική Ασία. Είναι ταχείας ανάπτυξης, μπορεί να επιβιώσει στη ξηρασία και στα φτωχά εδάφη και διατηρεί τα φύλλα του όλο το χρόνο. Είναι ένα ψηλό δέντρο, μέχρι 30 μέτρα ύψος, με φυλλώδη διασπορά κλαδιών.
Πολλά λευκά άνθη που έχουν τη μυρωδιά του μελιού, εμφανίζονται για πρώτη φορά όταν το δέντρο είναι 2 έως 3 ετών και το δέντρο φέρει καρπούς μετά από 3 έως 5 χρόνια. Οι ώριμοι καρποί είναι περίπου 2 εκατοστά (cm) μήκος και με οβάλ σχήμα. Στο εσωτερικό του καρπού υπάρχουν ελαφρός χρωματισμένοι σπόροι περίπου 1,5 εκατοστών.

Πώς το δέντρο neem μεγαλώνει;

-Οι βροχοπτώσεις και το υψόμετρο
Τα δέντρα neem μπορούν να καλλιεργηθούν σε εκτάσεις που έχουν ετήσια βροχόπτωση μεταξύ 400 και 1.500 χιλιοστών (mm) βροχής ετησίως. Μεγαλώνει καλύτερα σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και κάτω.

-Θερμοκρασία
Τα δέντρα Neem μπορούν να επιβιώσουν σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, έως και 44 ° C και σε μικρές μέχρι 4 ° C.
Μερικοί άνθρωποι αναφέρουν ότι τα δέντρα neem μπορούν να επιβιώσουν σε ελαφριές παγωνιές.

Οι σπόροι του δέντρου neem δεν ζουν πολύ και συνήθως φυτεύονται το συντομότερο δυνατό μετά την ωρίμανση του καρπού και συνήθως μέσα σε τρεις μήνες. Για να βοηθήσουμε τους σπόρους να ζήσουν περισσότερο το σαρκώδες τμήμα του καρπού πρέπει να αφαιρεθεί με το χέρι και οι σπόροι να αποξηρανθούν στη σκιά, σε ένα επίπεδο 15 με 20% περιεκτικότητας σε υγρασία. Εάν οι σπόροι έχουν ξεραθεί κανονικά με τον αέρα, θα πρέπει να επιβιώσουν για διάστημα έως δώδεκα μήνες, σε ψυγείο στους 4 ° C.

Πώς μπορεί το neem να χρησιμοποιηθεί;
Αν και έχει πολλές χρήσεις, η πιο σημαντική χρήση για τα προϊόντα neem είναι η καταπολέμηση των εχθρών των καλλιεργειών και των ασθενειών. Σε όλο τον κόσμο, περίπου το ένα τρίτο των καλλιεργειών χάνονται στο χωράφι και στην αποθήκευση από έντομα κάθε χρόνο. Αυτά που πλήττονται περισσότερο, είναι το καλαμπόκι και το ρύζι στην Αφρική και την Ασία. Η κύρια εστίαση αυτού του φυλλαδίου είναι να περιγράψει τον τρόπο που το δέντρο neem μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση και την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Πώς το εκχύλισμα του neem καταπολεμά τα έντομα;
Τα εκχυλίσματα του neem περιέχουν μια φυσική χημική ουσία που ονομάζεται αζαδιραχτίνη. Η ουσία βρίσκεται σε όλα τα μέρη του δένδρου. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά, αν και η χημική ουσία είναι πιο πολύ συγκεντρωμένη στον καρπό, ιδιαίτερα στους σπόρους.
Τα εκχυλίσματα του neem συνήθως δεν σκοτώνουν τα έντομα αμέσως. Αλλάζουν τη σίτιση ή τον κύκλο ζωής του εντόμου έως ότου δεν είναι πλέον ικανό να ζήσει ή να πολλαπλασιαστεί.
Αυτό ίσως σημαίνει ότι το απόσταγμα του neem παίρνει πολύ χρόνο για να λειτουργήσει, αν η προσβολή από έντομα είναι σοβαρή. Άλλα έντομα θα αποφύγουν ένα φυτό μεταχειρισμένο με εκχυλίσματα neem.
Όταν τα προϊόντα neem εκτεθούν στο φως αρχίζουν να χάνουν την ικανότητά τους να καταπολεμούν τα έντομα. Για το λόγο αυτό η εμπορική εντομοαπωθητική συσκευασία neem Margosan-O, το οποίο πωλείται στις ΗΠΑ, περιέχει ένα προστατευτικό από τον ήλιο.
Τα εντομοκτόνα που βασίζονται στο Neem είναι κατάλληλα για χρήση στις αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω του ότι οι ωφέλιμες χημικές ουσίες μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα από το δέντρο neem χωρίς τη χρήση ακριβών και πολύπλοκων εξοπλισμών.

Οι χρήσεις του neem

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι χρήσης των αποσταγμάτων του δέντρου neem. Ορισμένες από τις συνηθέστερες μεθόδους περιγράφονται στο αυτή την ενότητα

Φύλλα neem για την αποθήκευση σιτηρών
Όταν το neem χρησιμοποιείται κατά την αποθήκευση σιτηρών, τα έντομα μπορεί να κρατηθούν μακριά από το σιτάρι για έναν ολόκληρο χρόνο, αλλά αν το σιτάρι έχει ήδη προσβληθεί από έντομα η προστασία δεν θα λειτουργήσει.

Μέθοδος ένα
1. Τοποθετήστε ένα στρώμα 1,5 εκατοστά από νωπά φύλλα neem, τοποθετείται στο κάτω μέρος ενός δοχείου αποθήκευσης.
2. Τοποθετήστε ένα στρώμα από σιτηρά στεγνωμένα στον ήλιο (έως 30cm) τοποθετείται στο άνω μέρος του ακολουθούμενο από ένα άλλο στρώμα από φύλλα neem.
Αυτά τα στρώματα μπορεί να επαναληφθούν έως ότου το δοχείο γεμίσει, τελειώνοντας με ένα καλό στρώμα φύλλων.

Μέθοδος δύο
1. Ξεράνετε τα φύλλα neem στον ήλιο, έτσι ώστε τα φύλλα να μείνουν πράσινα.
2. Αλέστε τα σε σκόνη.
3. Αναμίξτε τη σκόνη με πηλό και νερό.
4. Γυψώστε τους εσωτερικούς τοίχους του δοχείου αποθήκευσης με το μείγμα και αφήστε το να στεγνώσει.
5. Τοποθετήστε ένα στρώμα από φύλλα neem, τα οποία έχουν αποξηρανθεί στη σκιά, στον πυθμένα του δοχείου.
6. Γεμίστε το δοχείο με κόκκους.
7. Τοποθετήστε ένα στρώμα ξερά φύλλα neem στην κορυφή και κλείστε το δοχείο αποθήκευσης.

Μέθοδος τρία
Αν οι κόκκοι αποθηκεύονται σε σακιά, σκόνη από τα φύλλα neem μπορεί να αναμιχθεί απευθείας με τα δημητριακά. Ανακατέψτε 1 ή 2 κιλά (kg) της σκόνης σε 100 κιλά σιτηρά.

Θρυμματισμένο neem
Προετοιμάζοντας θρυμματισμένους σπόρους neem
1. Η ώριμη πούλπα του καρπού θα πρέπει να αφαιρεθεί από το σπόρο το συντομότερο δυνατό μετά τη συγκομιδή, διαφορετικά οι σπόροι μπορεί να καλυφθούν από μούχλα, εαν οι σπόροι μείνουν εκτός και ακάλυπτοι. Σε ορισμένες περιοχές, πουλιά και νυχτερίδες φρούτων τρώνε τη πούλπα.
2. Οι σπόροι πρέπει στη συνέχεια να απλωθούν έξω σε ένα λεπτό στρώμα στον ήλιο, για να στεγνώσουν για μερικές ημέρες.
3. Οι αποξηραμένοι σπόροι πρέπει να αποθηκεύονται σε δοχεία με αρκετό αέρα, όπως καλάθια ή σακιά, για να μη δημιουργηθεί μούχλα.
4. Τα περιβλήματα θα πρέπει να αφαιρεθούν χρησιμοποιώντας πέτρες ή ένα μεγάλο γουδί. Τα χαλαρά κελύφη μπορούν στη συνέχεια να αφαιρεθούν με κοσκίνισμα, με τον ίδιο τρόπο όπως και με τα σιτηρά.
5. Οι πυρήνες στη συνέχεια αλέθονται σε μύλο ή σε γουδί.

Αλεσμένοι σπόροι neem για τον έλεγχο των σκουληκιών στα στελέχη σε νεαρά φυτά
1. Μια μικρή ποσότητα θρυμματισμένων σπόρων neem σε σκόνη θα πρέπει να αναμιγνύεται, με την ίδια ποσότητα ξηράς αργίλου ή πριονίδι.
2. Το μείγμα πασπαλίζεται πάνω από μικρά φυτά ή τοποθετείτε στη χοάνη νεαρών φυτών, αραβόσιτου και σόργου.
3. Η βροχή θα διαλύσει σταδιακά τα ενεργά χημικά συστατικά του σπόρου του neem.
4. Αυτή η θεραπεία μπορεί να χρειαστεί να επαναληφτεί κάθε 8-10 ημέρες μέχρι την άνθηση των φυτών.

Λάδι από σπόρους neem
Θα πρέπει να μπορείς να εξάγεις 100 - 150 γραμμάρια λάδι από κάθε ένα κιλό σπόρου neem.

Εξαγωγή λαδιού neem
1. Για να εξάγεται το λάδι neem με το χέρι, οι πυρήνες των σπόρων neem θα πρέπει να συνθλιφτούν σε μύλο ή σε ένα γουδί.
2. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα νερού μέχρι το μείγμα να αποτελεί μια σταθερή πάστα που μπορεί να ζυμωθεί.
3. Ζυμώστε την πάστα μέχρι να σχηματιστούν σταγόνες λαδιού στην επιφάνεια.
4. Πιέστε σταθερά για να εξαγάγετε το λάδι.
5. Το ζύμωμα και το πρεσάρισμα θα πρέπει να συνεχιστεί με σειρά μέχρι να αφαιρεθεί το μέγιστο ποσό του λαδιού. (Η περιεκτικότητα σε λάδι του σπόρου του πυρήνα είναι περίπου 45%).

Σε ορισμένες περιοχές, υπάρχουν παραδοσιακοί τρόποι εξαγωγής του λαδιού από άλλα σπέρματα, όπως σουσάμι ή αραχίδα. Είναι μια καλή ιδέα να δοκιμάσουμε αυτές τις μεθόδους με σπόρους neem.
Η θέρμανση του λαδιού δεν θα επηρεάσει την ικανότητα του neem για τον έλεγχο των εντόμων.

Έλεγχος των βρούχων σκαθαριών σε αποθηκευμένα φασόλια με λάδι neem
Το λάδι neem χρησιμοποιείται για τον έλεγχο από τους βρούχους, που είναι μικρά σκαθάρια, των οποίων οι προνύμφες τρώνε μέσα σε αποθηκευμένα φασόλια και άλλα όσπρια.
Αναμείξτε 2 έως 3ml λάδι neem για κάθε 1 κιλό φασόλια ή σπόρους πριν από την αποθήκευση.
Το λάδι έχει μια πικρή γεύση, αλλά δεν έχει αναφερθεί ότι έχει αλλάξει τη γεύση των αποθηκευμένων φασολιών για ανθρώπινη κατανάλωση.

Έλεγχος των εδαφογενών εχθρών
Ο πολτός neem που απομένει μετά την εξαγωγή του λαδιού από τους σπόρους, είναι επίσης χρήσιμος για τον έλεγχο των διαφόρων παρασίτων που ζουν στο έδαφος, ιδίως των νηματωδών.

Προετοιμασία νερού neem

  1. Αλέστε 500 γραμμάρια (g) από πυρήνες σπόρων neem σε μύλο ή κοπανίστε τους σε ένα γουδί.
  2. Αναμίξτε τους σπασμένους σπόροι neem με 10 λίτρα νερού. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήστε πολύ νερό, επειδή τα δραστικά συστατικά δεν διαλύονται εύκολα. Ανακατεύετε το μείγμα καλά.
  3. Αφήνεται σε ηρεμία για τουλάχιστον 5 ώρες σε ένα σκιερό χώρο.
  4. Ψεκάστε με νερό neem απευθείας επάνω τα λαχανικά με τη χρήση ψεκαστήρα ή με αχυρένια βούρτσα.
  5. Μόλις εφαρμοστεί το αποτέλεσμα του neem διαρκεί 3 έως 6 ημέρες.

Το νερό neem νερό μπορεί να αποθηκευτεί και θα παραμείνει αποτελεσματικό για 3 έως 6 ημέρες εφόσον φυλάσσεται στο σκοτάδι.
Εάν οι καλλιέργειες θα πρέπει να ποτιστούν, το νερό πρέπει να πηγαίνει απευθείας στο έδαφος, επειδή το νερό που τρέχει πάνω από τα φύλλα των ψεκασμένων φυτών μπορεί να ξεπλύνει το νερό neem.
Έχει υπολογιστεί ότι 20 έως 30kg σπόρων neem (μέση απόδοση από 2 δένδρα), παρασκευασμένα όπως το νερό neem μπορεί να θεραπεύσει ένα εκτάριο καλλιέργειας

Νερό neem σε μορφή σπρέι για τον έλεγχο των καμπιών
Το νερό ψεκασμού με βάση το neem είναι πιο αποτελεσματικό εναντίων παρασίτων όπως οι κάμπιες.
Κατά τη διάρκεια της ημέρας οι κάμπιες παραμένουν στο έδαφος και τρέφονται με τις ρίζες των φυτών. Το βράδυ τρώνε μικρά στελέχη. Στα φυτά που πλήττονται περισσότερο περιλαμβάνονται πολλά λαχανικά και άλλα φυτά που επηρεάζονται περιλαμβάνουν το καλαμπόκι, το καπνό και τον καφέ.
Το νερό neem θα πρέπει να ψεκάζεται στο σημείο όπου εμφανίζονται τα νεαρά φυτά από το έδαφος.

Πως το νερό neem απορροφάτε από τα φυτά
Ορισμένα φυτά θα απορροφήσουν το εκχύλισμα neem με τις ρίζες τους και μέσα στα φύλλα και σε άλλα μέρη του φυτού. Το νερό που βασίζεται σε εκχύλισμα neem που περιγράφεται ανωτέρω, μπορεί να δοκιμαστεί. Μόνο ορισμένα είδη φυτών απορροφούν τα δραστικά συστατικά. Για παράδειγμα τα φασόλια απορροφούν αζαδιραχτίνη, αλλά οι πατάτες δεν το κάνουν. Έντομα που τρέφονται από τα μέρη των φυτών αυτών, όπου η αζαδιραχτίνη μεταφέρεται μέσα στο φυτό, μπορούν να καταπολεμηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Σε πια έντομα μπορεί το εκχύλισμα neem να χρησιμοποιηθεί;
Τα αποστάγματα neem είναι καλύτερα στον έλεγχο ορισμένων εντόμων από άλλα. Ψυχρά πιεσμένο λάδι neem και πολτός σπόρων, μπορούν ταυτόχρονα να χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση των επιβλαβών εντόμων. Τα φύλλα μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο των παρασίτων, αλλά υπάρχουν σε αυτά λιγότερες χρήσιμες χημικές ουσίες από ότι στο σπόρο.

Καλό έλεγχο
Το εκχύλισμα neem είναι συνήθως πιο αποτελεσματικό σε προνύμφες εντόμων, σε κάμπιες πεταλούδων και σκόρων, καθώς η ανάπτυξη τους σε πραγματικά σκαθάρια διαταράσσεται, εξασθενεί και καταστρέφεται. Τέτοια παραδείγματα, είναι οι προνύμφες του σκαθαριού του Μεξικάνικου φασολιού, οι προνύμφες του δορυφόρου της πατάτας και οι κάμπιες του λάχανου
Το neem είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των ακριδών, των φυλλοκνήστων και φυλλορύχτων, για παράδειγμα του πράσινου φυλλορύχτη του ρυζιού και του βαμβακιού.
Όταν το neem απορροφηθεί από το φυτό, αυτό συνήθως επηρεάζει τους φυτο φυλλορύχτες , επειδή τρέφονται από το εσωτερικό μέρος του φυτού που μεταφέρει την αζαδιραχτίνη γύρω στο εσωτερικό του φυτού.
Οι ακρίδες θα σταματήσουν να τρώνε σχεδόν αμέσως μετά την εφαρμογή του neem εκχυλίσματος, αλλά οι κάμπιες μπορεί να μη σταματήσουν να τρώνε για 2 ή 3 ημέρες.
Ο έλεγχος των ακριδών με neem είναι πολύ αποτελεσματικός. Το ψέκασμα με neem τα κάνει αργά, να μην μπορούν να πετάξουν και μοναχικά σε αντίθεση με την εξαπλωμένη μάζα.
Το neem είναι αποτελεσματικό για διάφορες είδη μυγών. Στη μύγα που αναπαράγεται σε κοπριά ζώων. Αν τα ζώα ταϊστούν με neem, οι μύγες απωθούνται από τη μυρωδιά και τη γεύση του neem στην κοπριά. Το ίδιο ισχύει και για τις μύγες των φρούτων. Το νερό με neem που ψεκάζεται από κάτω στα οπωροφόρα δέντρα, όπου συνήθως οι μύγες των φρούτων αναπαράγονται και αναπτύσσονται οι προνύμφες, σταματά την ανάπτυξη των προνυμφών σε μύγες.

Μερικό έλεγχο
Το neem είναι αρκετά καλό στο να ελέγχει ενήλικα σκαθάρια, αφίδες, λευκές μύγες και κάμπιες.
Αυτά, είναι λιγότερο πιθανό να εγκατασταθούν και να γεννούν τα αυγά τους, για κάποιο χρονικό διάστημα μετά τον ψεκασμό.
Τα σκαθάρια που τρέφονται με φυτικό υλικό ως ενήλικες, όπως το καφέ σκαθάρι φύλλων, μπορεί μερικές φορές να αποφύγει τα φυτά που έλαβαν θεραπεία με εκχυλίσματα neem.
Σκαθάρια και ρυγχωτά σκαθάρια, αποφεύγουν δημητριακά ή άλλες καλλιέργειες που είναι αποθηκευμένα σε δοχεία τα οποία έχουν υποστεί επεξεργασία με neem.
Οι αφίδες αποφεύγουν τα φυτά τα οποία ψεκάζονται τακτικά με neem.
Όταν τα εκχυλίσματα του neem απορροφηθούν από το φυτό, δεν θα ελέγχουν τις αφίδες σε ίδιο τρόπο όπως άλλα, διότι οι αφίδες τρέφονται από το εξωτερικό στρώμα του φυτού που περιέχει πολύ λίγο εκχύλισμα neem.

Μικρόέλεγχο
Το neem παρέχει λίγο έλεγχο στο ψευδόκκοκο, στα κοκκοειδή, στα ενήλικα έντομα, τα σκουλήκια των φρούτων και τις αράχνες.

Γιατί να χρησιμοποιήσεις το neem σαν εντομοκτόνο;
Τα έντομα συχνά ελέγχονται με τεχνητές χημικές ουσίες οι οποίες έχουν πολλές επιβλαβείς επιπτώσεις.

  • Τα τεχνικά χημικά σκοτώνουν χρήσιμα έντομα που τρώνε εχθρούς των καλλιεργειών.
  • Τα τεχνικά χημικά μπορεί να είναι πολύ κακά για την υγεία των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν και των ανθρώπων που τρώνε τρόφιμα με μικρές ποσότητες χημικών ουσιών στο εξωτερικό τους, τα φύλλα ή την επιφάνεια τους.
  • Τα τεχνικά χημικά μπορούν να παραμείνουν στο περιβάλλον και στα όργανα των ζώων, προκαλώντας προβλήματα για πολλά χρόνια.
  • Τα τεχνητά προϊόντα είναι πολύ απλές χημικές ουσίες και τα έντομα μπορούν πολύ γρήγορα, σε διάστημα μερικών κύκλων αναπαραγωγής, να γίνουν ανθεκτικά σε αυτά και να μην μπορούν πλέον να ελεγχθούν.
  • Τα τεχνικά χημικά είναι συχνά δαπανηρά και δυσβάσταχτα.
  • Το νeem, ωστόσο, έχει ιδιότητες που είναι πολύ αποτελεσματικές εναντίον πολλών εχθρών και ασθενειών και δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον.
  • Το neem περιέχει πολλές δραστικές χημικές ουσίες που λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους. Ως αποτέλεσμα αυτής, τα παράσιτα είναι απίθανο να γίνουν ανθεκτικά στο neem. Η πιο γνωστή φυσική χημική ουσία του neem, είναι η αζαδιραχτίνη.
  • Το neem είναι εύκολο να παρασκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί και είναι ασφαλή για το περιβάλλον και δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και τα ζώα.
  • Το neem συνήθως δεν επηρεάζει τα ωφέλιμα έντομα, όπως για παράδειγμα αυτά που τρώνε τους εχθρούς των καλλιεργειών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το εκχυλίσμα neem πρέπει να καταναλωθεί για να ενεργήσει.
  • Έντομα που τρέφονται με φυτικό ιστό είναι πιθανό να επηρεαστούν, αλλά εκείνα που τρέφονται με το νέκταρ ή άλλα έντομα, είναι απίθανο να φάνε αρκετό εκχύλισμα neem για να επιρεαστούν. Τα ωφέλιμα έντομα περιλαμβάνουν τις μέλισσες, παρασιτικές σφήκες, αράχνες και πασχαλίτσες.

Άλλες χρήσεις του neem

Σχεδόν κάθε μέρος του δέντρου neem είναι χρήσιμο και μερικά από τα πρόσθετα οφέλη που παρέχει περιγράφονται παρακάτω:

  • Αποστάγματα από το δέντρο neem χρησιμοποιούνται επίσης ως εντομοαπωθητικά κουνουπιών, λιπάσματα, διαβητική τροφή και ζωοτροφή.
  • Τα neem φύλλα και ο πολτός neem που απομένει όταν το λάδι έχει αφαιρεθεί από τους σπόρους, μπορεί να βελτιώσει τη δομή του εδάφους και να προσθέσει θρεπτική ουσία.
  • Τα φύλλα neem μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν το έδαφος λιγότερο όξυνο.
  • Το ξύλο του δέντρου neem είναι δυνατό και ανθεκτικό σε ζημιές από τερμίτες. Είναι επίσης, καλό για καυσόξυλα και για την κατασκευή ξυλάνθρακα.
  • Το δέντρο neem είναι καλό για σκιά και συχνά φυτεύεται στις παρυφές των δρόμων.
  • Τα αποστάγματα neem χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας. Οι άνθρωποι κάνουν μπάνιο σε νερό neem για την ανακούφιση από εξανθήματα και σπυριά.Το λάδι neem χρησιμοποιείται κατά τα έλκη του στομάχου και τους ρευματισμούς. Ο φλοιός neem, περιέχει ένα ισχυρό αντισηπτικό και to neem χρησιμοποιείται για να τη παραγωγή σαπουνιού και οδοντόπαστας. Τα μικρά κλωναράκια του neem χρησιμοποιούνται για καθαρισμό των δοντιών.



Στην Ελλάδα όπως είπα στην αρχή έχουμε το συγγενή είδος την γνωστή μας μελιά, που περιέχει και αυτή αζαδιραχτίνη και μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε αναλόγως.

Azadirachta indicaAzadirachta indica

Πηγή: www.infonet-biovision.org
Περισσότερα: http://en.wikipedia.org/wiki/Azadirachta_indica
http://www.mikrosapoplous.gr/iliada/MELIA.htm
http://beatrikn.spaces.live.com/blog/cns!DB0283FF0E23F3B2!1160.entry?sa=289048253
http://users.sch.gr/kassetas/zzzzTREES10.htm

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος3/9/10, 6:38 μ.μ.

    δηλαδη αν χρησιμοποιησουμε την μελια με τον ιδιο τροπο θα εχουμε σχεδον τα ιδια αποτελεσματα;
    νικολας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://greenstories.blogspot.com/2007/05/blog-post_09.html

    το εγραψα με εμπνευση τη Μελια που υπαρχει στον ακαλυπτο-τυφλο οικοπεδο της πολυκατοικιας που πλεον τα κλαρια της σκιαζουν το μπαλκονι!Τι να μας τωρα η τεντα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος9/9/10, 10:41 μ.μ.

    Στην Κεφαλονιά είναι γνωστή η μελιά και ως Σαντα Αμορε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος12/7/11, 5:49 μ.μ.

    Φίλε Θεόδωρε θα ήταν μεγάλη ευκολία για μένα αν μπορούσες να με κατατοπίσεις για να βρω σπόρους ή ακόμα και δενδρίλια αυτού του δένδρου, του «Azadirachta indica». Αν σου είναι εύκολο στείλε μου ένα mail.
    Σ’ ευχαριστώ
    orxos@windowslive.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Θα εκτιμούσα αν έδινες και σε μένα πληοφορίες για πηγές προμήθειας σπόρου. ευχαριστώ georgeangelopoul@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος10/12/12, 10:58 π.μ.

    χαιρετω ευχομαι υγεια ευημερια μια ερωτησει πως θα μπορουσα να προμηθευτω neem φυτο και απο που ?? ευχαριστω καλη σας μερα sportarzt@msn.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος10/12/18, 6:44 μ.μ.

      Βρηκατε φυτό neem στην Ελλάδα;;;

      Διαγραφή
    2. Αναφέρω στο άρθρο ότι το ξαδελφάκι του neem είναι η μελιά... για αυτό δεν σας παρότρυνα να φυτέψετε neem... υπάρχει αυτοφυές εδώ...

      Διαγραφή
  7. Υπάρχουν στην Ελλάδα neem?
    Η Μελία επίσης, υπάρχει κάπου στην Αττική να το έβλεπα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος6/9/22, 10:38 μ.μ.

    Στον αρχαιολογικο χωρο της Αρχαιας Κορινθου υπαρχουν Μελιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ