Οικο-αυτάρκεια

Πρακτικός ορισμός της οίκο-αυτάρκειας.

Οικο-αυτάρκεια

Η οικο-αυτάρκεια αναφέρεται στην κατάσταση που δεν απαιτεί καμία εξωτερική βοήθεια, υποστήριξη, αλλά ούτε και αλληλεπίδραση, για την επιβίωση. Είναι επομένως ένα είδος προσωπικής(οικογένεια) ή συλλογικής (κοινότητα) αυτονομίας.

Ας θεωρήσουμε αυτόν τον απλοϊκό ορισμό σαν βάση και ας μην επεκταθούμε σε άλλες συζητήσεις φιλοσοφικού περιεχομένου που ξεφεύγουν από τα όρια αυτής της σελίδας. Εξάλλου τα αντίστοιχα κινήματα στο εξωτερικό είναι πάρα πολλά και παρόλες τις μεταξύ τους διαφορές (δογματικές ή όχι) ο σκοπός ή η ουτοπία τους είναι η όσο το δυνατόν πιο φυσική ζωή των ανθρώπων χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τομείς της ζωής μας που επιδέχονται αλλαγή

Θα προσπαθήσω να καταγράψω παρακάτω τους βασικούς τομείς της ζωής μας που πρέπει να προσαρμόσουμε στην πορεία προς την αυτάρκεια:

  1. Κατοικία (βιοκλιματικός σχεδιασμός σε νέα κατασκευή, τροποποίηση-μετασκευή υπάρχουσας)
  2. Τρόφιμα (αυτό-παραγωγή των τροφίμων που χρειαζόμαστε)
  3. Ενέργεια (αυτό-παραγωγή της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε)
  4. 4. Μεταφορές (χρήση μαζικών μέσων μεταφοράς, ποδηλάτων, βάδισης και οικονομικότερων βενζινοκίνητων ή ηλεκτρικών-υβριδικών οχημάτων)

(ξαναθυμίζω ότι δεν αναφερόμαστε στον πνευματικό τομέα που και αυτός πρέπει να αλλάξει αλλά αποτελεί αντικείμενο έρευνας κάποιου ποιο ειδικού από εμένα.)

Άλλωστε και μόνο το ότι διαβάζεται τώρα αυτή τη σελίδα σημαίνει ότι ξεκίνησε ο προβληματισμός μέσα σας λόγω κάποιας "εσωτερικής" ανάγκης ή απλά και μόνο λόγω οικονομικής κρίσης.

Και τα δύο είναι ισχυρά κίνητρα και πιστεύω ότι θα μας οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια αυτογνωσίας, γνώσης του γύρω περιβάλλοντος μας και σε νέες μορφές συλλογικότητας ξεχασμένες από χρόνια.

Οικο-αυτάρκεια

1.Κατοικία

Στον τομέα της κατοικίας δυστυχώς έχουμε τους περισσότερους περιορισμούς και αυτό γιατί η δόμηση στην χώρα μας (όπως και όλα σχεδόν) γίνονται χωρίς προδιαγραφές, μέτρο και έλεγχο. Ο κάθε ένας αυτο-βαφτίζεται εργολάβος και χτίζει ότι θέλει και όπου θέλει χωρίς προδιαγραφές. Σε όλο τον κόσμο κάποιοι από "μόδα" κάποιοι λόγω συνείδησης ή ανάγκης χτίζουν με "σεβασμό" στο περιβάλλον κτήρια βιοκλιματικά ή ακόμα και οικολογικά.

Βιοκλιματικό ονομάζεται το κτίριο που είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο το φυσικό περιβάλλον για εξοικονόμηση ενέργειας ενώ αν χρησιμοποιήσουμε και οικοδομικά υλικά φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον λέγεται και οικολογικό.

Δηλαδή χτίζουν όπως ήξεραν να χτίζουν όλοι οι πολιτισμένοι αρχαίοι λαοί της ανθρωπότητας. Έπρεπε να περάσουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια για να καταλάβουμε την αξία της αρχαίας γνώσης και να την εφαρμόσουμε με νέα υλικά.

Ένα βιοκλιματικό σπίτι είναι ότι καλύτερο θα μπορούσαμε να έχουμε από κάθε άποψη.

Λόγω κατασκευής θα έχουμε τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό, αερισμό και θέρμανση-φυσικό κλιματισμό. Αρχιτεκτονικά μπορεί να ακολουθεί όποια «γραμμή» θέλουν οι ιδιοκτήτες του(χωριάτικο, νεοκλασσικό, νησιώτικο, μοντέρνο κτλ).

Αυτά που κάνει το βιοκλιματικό κτίριο διαφορετικό είναι:

-Έχει κτιστεί έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται το γύρω περιβάλλον, προσανατολισμένο τέλεια στον άξονα βορρά-νότου (με μεγάλα ανοίγματα στο νότο και ελάχιστα ή καθόλου στο βορρά),σωστός σχεδιασμός περιβάλλοντα χώρου με κατάλληλες φυτεύσεις κτλ..
-Χρησιμοποιεί ισχυρές μονώσεις και συστήματα ενεργητικά ή παθητικά φωτισμού, αποθήκευσης ηλιακής ενέργειας και αερισμού.

Οικο-αυτάρκεια

2.Τρόφιμα

Παραγωγή των τροφίμων που χρειαζόμαστε από το να σπείρουμε σε γλάστρες κάποια λαχανικά μέχρι την παραγωγή σε μικρό κήπο πίσω από το σπίτι, σε αγρόκτημα και γιατί όχι και σε περιαστικούς κήπους ενοικιαζόμενους.

Οικο-αυτάρκεια

3.Ενέργεια

Χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας

  • Ηλιοθερμικά συστήματα για ζεστό νερό χρήσης μιλάμε για τον κλασσικό ηλιακό θερμοσίφωνα όπως τον ξέρουμε στην Ελλάδα πολλά χρόνια τώρα.
  • Φωτοβολταικά, ανεμογεννήτριες , υδρογεννήτριες και παρελκόμενα τους για ηλεκτρικό ρεύμα είτε αυτόνομα από το δίκτυο της Δεη είτε παράλληλα.
  • Συστήματα θέρμανσης βιομάζας(τζάκια, σόμπες,καυστήρες που καίνε ξύλα, πριονίδια, μπρικέτες και πέλετ) από τα πιο απλά σε μορφή μέχρι πλήρως αυτοματοποιημένα.

-Συστήματα θέρμανσης με εναλλάκτες θερμότητας (Heat pump).

Οικο-αυτάρκεια

4.Μεταφορές

Θα ξεκινήσουμε από το απλούστερο που είναι να χρησιμοποιούμε περισσότερο τα ποδαράκια μας για τις σύντομες διαδρομές, ποδήλατο είτε απλό είτε ηλεκτρικό για τις λίγο μακρινότερες και μαζικά μέσα μεταφοράς για τις υπόλοιπες. Τα ιδιωτικά αυτοκίνητα θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε όσο το δυνατόν λιγότερο και αν μπορούμε να αγοράζουμε αυτοκίνητα που καίνε λιγότερη βενζίνη και όχι θηριώδη τετρακίνητα που είναι πολύ ενεργοβόρα. Δεν θα πω περισσότερα για τα ηλεκτρικά ή υβριδικά γιατί θεωρώ ότι απευθύνονται σε πολύ λίγους στην Ελλάδα λόγω κόστους.

Διαβάστε ακόμη:Πηγές βιταμινών από βότανα

3 σχόλια:

  1. Happiness belongs to the self-sufficient/Aristotle
    Η ευτυχία ανήκει στον αυτάρκη… Ξεχασμένα λόγια που χάθηκαν μέσα στους ανέμους του χρόνου, ευτυχώς υπάρχουν τα γραπτά…

    Δημήτρη καλώς ήρθες στην παρέα, Αντώνη συγνώμη που ξέχασα να σε καλωσορίσω και εσένα όταν είχες έρθει… καλή αρχή και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για λιγη αυτονομια ακομα ψαχνουμε στον γουλγη -Υδραυλικος κριος- νερακι χωρις ενεργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος4/7/11, 12:44 π.μ.

    Επίσης και για πολλή αυτονομία ακόμα (πνεύματος και όχι μόνο) διαβάζουμε rΚορνήλιο Καστοριάδη

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.