Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Τρώμε κρέας «ντοπαρισμένο» με αντιβιοτικά!

Είναι το κρέας που τρώμε γενάτο αντιβιοτικά;

Σούπερ βακτηρίδια τα οποία δυνάμωσαν «τρώγοντας» αντιβιοτικά απειλούν την υγεία μας. Μια έρευνα που μόλις δημοσιεύθηκε (Ιανουάριος 2011) στο έγκριτο αμερικανικό επιστημονικό έντυπο Foodborne Pathogens and Disease καταδεικνύει ότι τα παραγωγικά ζώα στη χώρα μας -και όχι μόνον- «ντοπάρονται» με μεγάλες ποσότητες αντιβιοτικώνμε συνέπεια ορισμένα στελέχη βακτηρίων να έχουν γίνει ιδιαιτέρως ανθεκτικά στα συγκεκριμένα φάρμακα.

Ερευνητές του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνέλεξαν δείγματα κρέατος ή κρεατοσκευασμάτων από σούπερ μάρκετ, εστιατόρια και καταστήματα πώλησης ντόπιων τροφίμων στη Βορειοδυτική Ελλάδα και βρήκαν ότι το κρέας αν δεν μαγειρευτεί σωστά μπορεί να αποτελεί μια πηγή ανθεκτικών βακτηριδίων, τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν, μέσω της τροφικής αλυσίδας, την υγεία μας.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Το Βήμα",ο κίνδυνος, σύμφωνα με την επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης αναπληρώτρια καθηγήτρια κυρία Χρυσάνθη Παπαδοπούλου είναι να προσβληθεί ο καταναλωτής από σταφυλόκοκκο, εντεροβακτηρίδιο, σαλμονέλα ή άλλον παθογόνο μικροοργανισμό και να μην υπάρχει αντιβιοτικό για να αντιμετωπίσει τη μόλυνση, καθώς τα στελέχη των βακτηρίων έχουν γίνει πια ιδιαίτερα ανθεκτικά.

Η ταυτότητα της έρευνας
Ειδικότερα, οι επιστήμονες, σε μια περίοδο τριών ετών, ανέλυσαν 428 ακατέργαστα δείγματα ωμού κρέατος (αρνί, κατσίκι, χοιρινό, βόειο και κοτόπουλο) καθώς και επεξεργασμένα δείγματα τροφίμων ζωικής προέλευσης (π.χ. φιλέτα γαλοπούλας, σαλάμι,, κιμά από γέμιση φαγητών και φέτες ψητού μοσχαριού). Οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που απομονώθηκαν από τα ανεπεξέργαστα δείγματα εξετάστηκαν ως προς την ευαισθησία τους σε 19 κοινά αντιβιοτικά που χορηγούνται σε ανθρώπους.
Συνολικά απομονώθηκαν 157 στελέχη κολοβακτηριδίου (Escherichia coli), 25 γερσίνια (Yersinia enterocolitica), 57 σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus), 57 εντεροκόκκου (Enterococcus spp.), 4 σαλμονελλών (Salmonella spp) και 3 καμπυλοβακτηριδίου (Campylobacter jejuni).

Από αυτά, πολύ μικρό ποσοστό βρέθηκε ευαίσθητο στα αντιβιοτικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσα στελέχη κολοβακτηριδίου (E. Coli) απομονώθηκαν σε κοτόπουλα είχαν υψηλή αντίσταση ακόμη και στα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει αυτή τη στιγμή η επιστήμη όπως είναι η αντιβιοτική ουσία σιπροφλοξασίνη. Τα στελέχη σταφυλοκόκκου (S. Aureus) από το αιγοπρόβειο κρέας είχε αντίσταση στην κλινδαμυκίνη ενώ από το χοιρινό στην ουσία σιπροφλοξασίνη. Από τους εντεροκόκκους περισσότεροι από 20% βρέθηκαν ανθεκτικοί στη βανκομυκίνη.

Αντίστοιχα, τα περισσότερα βακτήρια (60%) που απομονώθηκαν στο αιγοπρόβειο κρέας παρουσίασαν αντίσταση στη νιτροφουραντοΐνη. Τα βακτήρια από το χοιρινό κρέας αλλά και στο κοτόπουλο είχαν αντίσταση στην τετρακυκλίνη (62.5%) ενώ από το αιγοπρόβειο κρέας στην αμινογλυκοσίδη. Υψηλή αντίσταση στην αμπικιλλίνη παρατηρήθηκε σε γερσίνιες ενώ όλα τα καμπυλοβακτηρίδια που απομονώθηκαν βρέθηκαν ανθεκτικά τόσο στην αμπικιλλίνη όσο και στις ουσίες κεφαλοθίνη και σεφουροξίμη.
Παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες αναπτυγμένες χώρες. Στην τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (2010), για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέρονται αντοχές του κολοβακτηριδίου το οποίο απομονώνεται σε κοτόπουλα οι οποίες φθάνουν στο 44% για ορισμένα αντιβιοτικά, ενώ οι αντίστοιχες αντοχές κολοβακτηριδίου από χοιρινά φθάνουν το 68%.

Ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών

Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους και ζώα έχει κάνει τα βακτήρια ανθεκτικά. Υπάρχει λύση; Η Αμερικανική Εταιρεία Μικροβιολογίας σε έκθεσή της αναφέρει ότι "η μάχη ενάντια στην αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να νικήσουμε ποτέ". Η διαπίστωση αυτή βρίσκει σύμφωνη και την κυρία Παπαδοπούλου. Όπως αναφέρει «τα βακτήρια έχουν καταπληκτικές ικανότητες προσαρμογής που εμείς δεν τις έχουμε. Έχουν τη δυνατότητα να επιζούν σε ακραίες συνθήκες ζωής και στα πλέον αντίξοα περιβάλλοντα όπου εμείς δεν μπορούμε να επιζήσουμε. Πιστεύω οτι παρά τις απαγορεύσεις της ΕΕ όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών για μη θεραπευτικούς λόγους, ήδη έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία φυσικά θα συνεχίσουν να... κυκλοφορούν ανάμεσα μας». Πάντως, πολλές τροφικές μολύνσεις δεν χρήζουν ιδιαίτερης θεραπείας, ωστόσο σε ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατασταλμένοι, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο.

Πηγή: Epirus Gate

Διαβάστε ακόμη:Συνταγές χωρίς κρέας

4 σχόλια:

  1. ΑΝΤΩΝΗΣ4/2/11, 1:08 μ.μ.

    Φίλε μου Θόδωρε.
    Την Τετάρτη 2-02-2011 στην ΕΤ2 το «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του Κούλογλου, ασχολήθηκε με τα σκουπίδια των ταχυφαγείων, συχνά δηλητηριώδη και όχι μόνο.
    Τις βαρύγδουπες Αμερικάνικες έρευνες για την ποιότητα των τροφών που διατίθενται στις αγορές τους, ομολογώ ότι δεν έχω και πολύ σε εκτίμηση, κρίνοντας τα είδη διατροφής, τις διατροφικές τους συνήθειες, τα ελεύθερα διακινούμενα μεταλλαγμένα, το τεράστιο πρόβλημα της παχυσαρκίας, τις απειράριθμες θανατηφόρες τροφικές δηλητηριάσεις που ποτέ δεν ανα(απο)καλύπτονται οι ένοχοι αφού είναι οι πολυεθνικές που ελέγχουν κράτη και κυβερνήσεις κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π. ών ουκ έστι αριθμός.
    Στο ως άνω ρεπορτάζ λοιπόν, αναφέρθηκε από Αμερικανό ερευνητή, από αυτούς τους ελάχιστους «αιρετικούς» που διαμαρτύρονται δια πάσαν νόσον και πάσαν μ@@@ία, τόσο τραγικά μόνοι που βλέπεις 30 ανθρώπους (από τα 300 εκατομμύρια) να γυροφέρνουν με πλακάτ στο πεζοδρόμιο έξω από τον Λευκό Οίκο, αναφέρθηκε λοιπόν ότι κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια τόνοι σκοτωμένες γάτες, σκύλοι, ψόφια κοτόπουλα, άρρωστα ζώα κάθε είδους και…και…και, αλέθονται και γίνονται ζωοτροφές για τις κρεατοπαραγωγικές μονάδες και ιδιαίτερα για τις φάρμες εκτροφής βοοειδών, αυτών που κιμαδοποιούνται για τα πάσης φύσεως Μπέργκερ !!!!!!!!!! (Βάλε όσα θαυμαστικά θέλεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝΤΩΝΗΣ4/2/11, 1:09 μ.μ.

    Αν θυμάσαι αυτή η πρακτική δημιούργησε και μάλλον δημιουργεί ακόμη, αφού κανείς δεν ασχολείται πλέον, τις τρελλές αγελάδες.
    Τότε μας απαγορεύσανε τις σπλήνες, το σπληνάντερο και κάτι ψιλά. Τώρα σημαδεύουν κάπου αλλού ? Μήπως στην πλήρη κατάργηση της εγχώριας κτηνοτροφίας άρα και όλων των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, δηλαδή στην διάλυση ενός ακόμη κοματιού της ήδη ακρωτηριασμένης οικονομίας?
    Αμερικανική έρευνα λοιπόν, ασχολείται με τα αντιβιωτικά που δίδονται στα ζώα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ποιές αλήθεια? Μήμως σε αυτές που είναι δύσκολη ακόμη η εξάπλωση των διάσημων ταχυφαγείων τους? Εσύ που διάβασες την έρευνα, πές μου σε παρακαλώ τι προτείνει ως λύση ? Διότι από τις προτάσεις φαίνεται το αμερόληπτο των αποτελεσμάτων μιάς έρευνας.
    Αν δεν είδες το ρεπορτάζ, που ασχολήθηκε επίσης με τα συμπληρώματα διατροφής (πολυβιταμίνες και λοιπά σκευάσματα, όλα για το καλό μας), τις αυξητικές ορμόνες που αφειδώς χορηγούνται στα σημερινά παιδιά με παραπλάνηση των γονέων ως προς την ανάπτυξή τους, τα ψευδή στοιχεία που αναγράφονται στις ετικέτες των τυποποιημένων κ.λ.π. κ.λ.π. κ.λ.π., προσπάθησε να το βρείς μέσα από το internet.
    Και όποιος άλλος αναγνώστης δεν το είδε, ας διαθέσει λίγο από τον χρόνο του για να το βρεί. Δεν θα μετανοιώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος5/2/11, 12:08 π.μ.

    http://www.facebook.com/note.php?note_id=125668437495728&id=180217445324606

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. και να ηταν μόνο το κρέας καλα΄θα ήταν.εδώ άλλα τόσα μας πλασάρουν ως ντόπια και είανι απο την Αμερική.
    παρ'ολα αυτά καταπληκτικό το μπλογκ με ενδιαφέρουσα θέματα και απ ότι φαίνεται θα το επισκέφτομαι συχνά!

    http://diatrofikamystika.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.