Σελίδες

Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη

Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη

Βλαβερά έντομα σιταριού στην αποθήκη

Σταρόψειρα ή καλάνδρα
Είναι μικρό σκαθάρι με μακρουλή μύτη (προβοσκίδα) με γονατισμένες κεραίες. Το χρώμα του είναι γενικώς σταχτόμαυρο, καμιά φορά προς το βαθύ κόκκινο. Τα έντομα αυτά γεννούν πέντε φορές το χρόνο και κάνουν τόσα αυγά που οι απόγονοι ενός θηλυκού μπορούν να χαλάσουν άνω των 100000 οκάδων σπόρων σε ένα έτος. Από το Σεπτέμβρη η σταρόψειρα αφήνει σε κάθε κόκκο σίτου, σίκαλης, κριθής και καλαμπόκι από ένα αυγό.

Βγαίνει ένα σκουληκάκι που κατατρώγει την ψίχα του σπόρου, έπειτα γίνεται χρυσαλλίδα, τρυπά ως τέλειο έντομο τη φλούδα για να ξαναρχίσει την ίδια δουλειά.
Τέτοιος σπόρος είναι ακατάλληλος για να γίνει ψωμί, διότι ανάβει και αναδίδει κακή οσμή.
Εάν πάλι χρησιμοποιήσουμε τέτοιους κόκκους για σπορά και καχεκτικά αδύνατα φυτά θα λάβουμε και θα διαδοθεί το κακό ακόμη περισσότερο διότι αφού καταφάει το σπόρο μέσα στον οποίο φιλοξενούταν, έπειτα θα γεννήσει έως 200 αυγά επάνω σε γειτονικά σπειριά των ολόγυρα φυτών. Από εκεί θα μεταφερθεί στην αποθήκη για να έχουμε πάλι τα ίδια του χρόνου. Στο καλαμπόκι γεννούνται περισσότερα σκαθάρια κατά κόκκο.

Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη
Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη

Σιτοτρώγος
Χάριν ευκολίας στο ίδιο όνομα χωρούμε κάτι πεταλουδίτσες (εικ. 22), των οποίων το χρώμα των φτερών είναι αργυροστακτί, τα επάνω, τα δε κάτω πιο σκούρο με μακριές τρίχες ολόγυρα.
Άλλο είδος έχει στενές και μυτερές επάνω φτερά και οξύτερες κάτω φτερά. Άλλο είδος έχει μπροστινά φτερά κοκκινόμαυρα, πισινά δε χρώματος σταχτί ανοιχτό (εικ. 24)

Όλα τα είδη αυτά είναι σκώροι που βρίσκονται παντού. Επάνω στα τσουβάλια, τους τοίχους της αποθήκης, στις πόρτες και στα παράθυρα, στο πάτωμα, τα δοκάρια κτλ. της αποθήκης.
Τούτων τα σκουληκάκια τρώγουν τους κόκκους, λερώνουν παντού, αφήνουν σαν μεταξωτές κλωστές με τις οποίες ενώνουν μισοφαγωμένους κόκκους και ακαθαρσίες και με μια λέξη ανάβουν και καταστρέφουν το σιτάρι, κριθάρι, κλπ. Που έχουν αποθηκευτεί.
Την ίδια ζημιά κάνουν και στα αμπάρια των πλοίων, τα οποία μεταφέρουν σιτάρι ή άλλα δημητριακά.

Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη

Εφεστία
Είναι μικρή πεταλούδα. Τα επάνω φτερά είναι χρώματος σταχτί μολυβί με κυματοειδείς μαύρες ταινίες. Τα κάτω φτερά είναι ασπρουδερά. Γεννά, μικρά άσπρα αυγά επάνω σε αλεύρι ή χαλασμένους σπόρους. Σε λίγες ημέρες εξέρχονται κάμπιες απριδερές ή ροδόχροες με λίγα μαύρα σημάδια. Αργότερα κάνει κουκούλι σαν μεταξωτό, εντός του οποίου αναπαύεται αφού ως κάμπια κατατρώει τους σπόρους αλλά και αλεύρι και πίτυρα λερώνοντας το παν με τις μεταξωτές κλωστές που εκκρίνει από το σώμα και με τα οποία ενώνει απορρίμματα, που όλα ανάβουν τα αποθηκευόμενα σιτάρια, αλεύρια κτλ. και τα καταστούν άχρηστα και επικίνδυνα για την υγεία.

Αυτά είναι τα χειρότερα. Εκτός αυτών και των σκουληκιών του αραβοσίτου υπάρχουν και διάφορα άλλα επικίνδυνα σκουλήκια που πειράζουν και καταστρέφουν, είτε στις μεγάλες σιτααποθήκες των αλευρομύλων, είτε στη μικρή παρακαταθήκη των γεωργών. Και επειδή οι ζημιές ούτως ή άλλως είναι επίσης σπουδαίες για τον κοσμάκη, ας δούμε ποια τα προτεινόμενα προφυλακτικά μέσα.

Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκηΈντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη
Έντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκηΈντομα που προσβάλουν το σιτάρι στην αποθήκη

Προφυλάξεις στις αποθήκες σιταριού

Πρωτίστως επιβάλλεται να απολυμάνουμε τις σιταποθήκες και να φροντίσουμε και για την απολύμανση των σιτοφορτίων, τα οποία πιθανώς φιλοξενούν ένα ή περισσότερα από τα επικίνδυνα αυτά έντομα. Πρόκειται για το ψωμί και την υγεία του λαού και συνεπώς πρέπει κάθε πρόνοια να λαμβάνεται υπό των αρμοδίων.

  1. Πρέπει να ασπρίζεται η αποθήκη με ασβεστόγαλα σε αναλογία 10 οκάδων ασβέστη εντός 100 οκάδων νερού. Στο ασβεστόγαλα αυτό μπορούμε να προσθέσουμε 5 οκάδες πετρελαίου.
  2. Αφού κλείσουμε καλά θύρες παράθυρα και όλα τα ανοίγματα της οροφής, πατωμάτων ή άλλων μερών που εισχωρεί αέρας, χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες, τοποθετούμε άνωθι του πατώματος, πήλινα ανοικτά αγγεία, μέσα στα οποία καίμε θειάφι. Για να ανάψουμε το θειάφι, χύνουμε πάνω λίγο οινόπνευμα. Κλείνουμε τότε και αφήνουμε για 48 ώρες. Το πνιγερό αέριο του σχηματιζόμενου θειώδους οξέος δεν αφήνει τίποτα ζωντανό. Γίνεται τέλεια απολύμανσης. Θέλει όμως μεγάλη προσοχή γιατί το θεώδες οξύ παρουσιάζει φόβους πυρκαγιάς.

Πηγή: Αι σπουδαιότεραι ασθένειαι των φυτών-Παράρτημα γεωργικού δελτίου Αυγούστου 1932

Διαβάστε ακόμη:Φυσικά εντομοκτόνα από φυτά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ