Σελίδες

Ημερολόγιο του κηπουρού

Οι σπουδαιότερες εργασίες του λαχανόκηπου ανά μήνα

Ημερολόγιο του κηπουρού

Ιανουάριος

Οι καλλιεργητικές εργασίες είναι περιορισμένες. Γίνονται βαθιά σκαψίματα, κοπρίσματα. 'Ετοιμάζονται οι βραγιές για τα πρώιμα λαχανικά.
Συγκομίζονται σπανάκια, κουνουπίδια, μάπες, πράσα κλπ. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρομμύδια, κουκιά, μαρούλια, σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, πιπεριές, αγγούρια, σέλινα, ραπάνια, τομάτες.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Αγκινάρες

40-50 δράμια

700-1.400 οκ.

Αγγούρια

80-100 δρ.

600-800 οκ.

Αντίδια

1 ½ - 2 οκ.

700-800 οκ.

Φεβρουάριος

Εξακολουθούν τα σκαψίματα και κοπρίσματα καθώς και οι προετοιμασίες των βραγιών. Σκαλίζονται τα κουκιά οι αγκινάρες κλπ. Συγκομίζονται σπανάκια, κρομμύδια χλωρά, μαρούλια, σέλινα. Σπέρνονται, στα ανοικτά, πατάτες, κρομμύδια, σκόρδα, καρότα, αντίδια, σπανάκι, μαϊντανός, κουκιά, μπιζέλια, σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, πιπεριές, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πεπόνια, αγγούρια, τομάτες.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Πατάτες

100-150 οκ.

1.000-2.500 οκ.

Γλυκοπατάτες

120-150 οκ.

800-1.200 οκ.

Γουλιά

150 - 200 δρ.

600-1.500 οκ.

Μάρτιος

Οι εργασίες γίνονται περισσότερες. Τα σκαλίσματα και τα ποτίσματα αρχίζουν συχνότερα και οι λιπάνσεις εκτελούνται σ’ όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες.
Συγκομίζονται σπανάκια, μαρούλια, αντίδια, κρομμύδια χλωρά, σέλινα κ. ά. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, πατάτες, κρεμμυδόσπορος, σκόρδα, μαϊντανός, πράσα, σέσκουλα, παντζάρια, μπιζέλια, ραπάνια, ρέβες, σπανάκια, κουκιά, αντίδια σε θερμοσπορεία μελιτζάνες, κουνουπίδια, αγγούρια, πεπόνια, κολοκύθια, τομάτες, μαρούλια ρωμάνα. Επίσης μεταφυτεύονται διαφ. είδη προηγουμένων σπορών

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Καρότα

300-400 δράμια

1.000-1.200 οκ.

Καρπούζια

100-150 δρ.

800-1.500 οκ.

Κολοκύθια

300-350 δρ.

1.400-1.800 οκ.

Κολοκάσι

100-150 οκ.

1.000-1.600 οκ.

Κουκιά

20-25 οκ.

120-150 οκ.

Κουνουπίδι

100-150 δρ.

1.200-1.500 οκ.

Απρίλιος

Τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα γίνονται εντατικότερα. Συγκομίζονται πρώιμα μπιζέλια, αντίδια, αγκινάρες, σπαράγγια. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, παντζάρια, γλυκοπατάτες, κολοκάσι, καρότα, σέλινα, αντίδια, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, μπάμιες. Σε ζεστά μέρη μπορούν να σπαρθούν φασόλια πεπόνια, αγγούρια και τομάτες.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Κραμβολάχανα

100-150 δράμια

1.200-1.500 οκ.

Κρεμμύδι (σπόρου)

1-1 ½ οκ.

200-300 οκ.

Κοκκάρι

30-35 οκ.

2.500-4.000 οκ.

Μάιος

Κυριότερες εργασίες είναι τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται, αγκινάρες, μπιζέλια, κουκιά και πρώιμα αγγούρια, τομάτες κ. ά. Σπέρνονται, στα ανοικτά, φασόλια, αγγούρια, πεπόνια, καρπούζια, κολοκύθια, μπάμιες, τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κλπ. Γίνονται επί τόπου μεταφυτεύσεις. Δεν χρησιμοποιούνται θερμοσπορεία.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Λαχανίδες

100-150 δράμια

600-1.000 οκ.

Μαϊντανός

100-150 δράμια

200-400 οκ.

Μαρούλια

30-50 δρ.

600-800 οκ.

Ιούνιος

Συνεχίζονται τα ποτίσματα και τα σκαλίσματα με τα αναγκαία παραχώματα. Συγκομίζονται πρώιμες πατάτες, μπιζέλια, κουκιά αγκινάρες, αγγούρια, μαρούλια, κολοκυθάκια και κάποτε τομάτες. Σπέρνονται στα ανοικτά, αντράκλα, πεπόνια, καρπούζια, φασόλια, αγγούρια, κολοκύθια κλπ. Μεταφυτεύονται επί τόπου τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές κ. α.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Μελιτζάνες

80-150 δράμια

500-700 οκ.

Μπάμιες

1-2 οκάδες

300-500 οκ.

Παντζάρια

1-1 ½ οκ.

800-1.200 οκ.

Πεπόνια

1-1 ½ οκ.

600-1.000 οκ.

Ιούλιος

Τα ποτίσματα και σκαλίσματα γίνονται συχνότερα. Συγκομίζονται τομάτες, κολοκύθια, πατάτες, πιπεριές, μπάμιες, μελιτζάνες, φασόλια, αντράκλα, πεπόνια, καρπούζια. Σπέρνονται στα ανοικτά, καλοκαιρινές πατάτες και όψιμα κολοκύθια, φασόλια, αγγούρια, ραπάνια. Μεταφυτεύονται νεροκρέμμυδα, πράσα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά κλπ.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Πιπεριές

30-50 δράμια

800-1.000 οκ.

Μπιζέλια

10-12 οκ.

120-150 οκ.

Πράσα

1-1 ½ οκ.

1.000-1.500 οκ.

Ραπάνια

4-5 οκ.

500-800 οκ.

Σέλινα

20-50 δρ.

1.000-1.500 οκ.

Αύγουστος

Εξακολουθούν οι ίδιες περιποιήσεις. Συγκομίζονται φασόλια, κρεμμύδια ξηρά, σκόρδα, τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, πεπόνια, καρπούζια, αγγούρια, διάφοροι σπόροι. Σπέρνοντας όψιμα φασόλια, κολοκύθια, καρότα, αντίδια κ.α. Μεταφυτεύονται πράσα, κουνουπίδια, παντζάρια, κραμβολάχανα κλπ.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Σκόρδα

50-60 οκ.

500-700 οκ.

Σπανάκια

3-4 οκ.

700-1.000 οκ.

Σπαράγγια

70-100 δρ.

60-120 οκ.

Σεπτέμβριος

Τα ποτίσματα ολιγοστεύουν καθώς και τα σκαλίσματα. Συγκομίζονται τα αυτά είδη λαχανικών του προηγουμένου μηνός. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, σπανάκια, μαρούλια, κρομμύδια, για χλωρά ραδίκια, ραπάνια.

Είδος λαχανικών

Ποσό σπόρου ανά στρέμμα

Ποσό παραγωγής ανά στρέμμα

Τομάτες

40-50 δρ.

800-1.300 οκ.

Φασόλια

10-12 οκ.

80-120 οκ.

Ψευδοκολοκάσι

80-100 οκ.

1.200-1.600 οκ.

Οκτώβριος

Τακτοποιείται η αμειψισπορά, οι κοπροσωροί και αποθηκεύονται τα διατηρήσιμα είδη. Συγκομίζονται, γλυκοπατάτες, κολοκάσι, πράσα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά, λαχανίδες, παντζάρια, σέλινα, ρέβες κλπ. Μεταφυτεύονται αγκινάρες και σπέρνονται κουκιά, μπιζέλια, κρομμύδια, σκόρδα.

Νοέμβριος

Αρχίζουν τα βαθιά σκαψίματα και οι λιπάνσεις καθώς και η προετοιμασία των θερμοσπορείων. Συγκομίζονται, σέλινα, κουνουπίδια, κραμβολάχανα, γουλιά, ρέβες, λαχανίδες, παντζάρια, πράσα. Σπέρνονται στα ανοικτά, κουκιά, μπιζέλια, μαρούλια σε θερμοσπορεία, καρότα, αντίδια, ραπάνια.

Δεκέμβριος

Εξακολουθούν τα αναγκαία σκαψίματα και κοπρίσματα. Ετοιμάζονται τα θερμοσπορεία. Συγκομίζονται κουνουπίδια, κραμβολάχανα, πράσα, ρέβες, σέσκουλα, σέλινα κ.α. Πολλά εξ αυτών παραχώνονται ή διατηρούνται σε αποθήκες. Σπέρνονται, στ’ ανοικτά, κουκιά, και μπιζέλια, σε θερμοσπορεία, αντίδια, μαρούλια πεπόνια, αγγούρια, τομάτες κλπ. για πολύ πρώιμη καλλιέργεια.

Πηγή: Πρακτικός οδηγός του λαχανόκηπου-Λάμπρου Οικονομίδου-Παράρτημα «γεωργικού δελτίου» μηνός Ιανουαρίου 1940

Διαβάστε ακόμη:Λίπανση λαχανικών

4 σχόλια:

  1. Σ ευχαριστώ για την επίσκεψη σου και τις πληροφορίες για την Αμμουλιανή !
    Όλα τα χρήσιμα και κοινωφελή έργα ματαιώνονται...Κρίμα...
    Πραγματικά θα αναζητήσω τον ζωγράφο και θα σ ενημερώσω.
    Είμαι μέλος του blog σου, από πολύ καιρό..
    Τώρα θα είσαι στα αγαπημένα μου για να σε παρακολουθώ καθημερινώς.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα magda. Αρχίζω διευκρινίζοντας ότι το blog είναι δημιούργημα του Θόδωρου και όχι δικό μου. Κάποια στιγμή «συναντηθήκαμε» σε μακροσκελή σχόλια και με δική του πρόταση έκανα ως ΑΝΤΩΝΗΣ και θα συνεχίσω να κάνω και δικές μου αναρτήσεις στις φιλόξενες σελίδες του, ως συν-γράφων. (Έτσι με ονόμασε).
    Ψάχνοντας θα βρείς μαζί με την παράδοση και τις «αιρετικές» μου απόψεις σε διατροφικά θέματα.
    Όσον αφορά στην Αμμουλιανή, υπήρξε και εκεί το, κατά το σύνηθες στην Ελληνική κοινωνία, σύμπλεγμα οπισθοδρόμησης από αυτοδιοικητο-πολιτικο-θρησκευτικο-οικονομικο-οικολογικο-κ.λ.π. παράγοντες.
    Τον ζωγράφο αξίζει πραγματικά να τον γνωρίσεις. Η απόσταση και μόνο, χάλασε την επικοινωνία μας. Ελπίζω να ζεί (νέος ήταν εξ άλλου) και να είναι υγιής.
    Ασφαλώς και περιμένω ενημέρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος12/8/21, 4:50 π.μ.

    Μόνο που η Οθωμανική κατοχή τέλειωσε χρόνια τώρα μετά το '21 και έχουμε απελευθερωθεί για τις οκάδες. Σε λίγο θα βλέπουμε και γρόσια.....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ