Παραδοσιακές συνταγές με κολοκύθια
Κολοκυθάκια στη σχάρα
Κολοκυθάκια τηγανιτά
Ξύνουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε ψιλές φέτες. Τα αλατίζουμε ελαφρώς, τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε άφθονο λάδι ή βούτυρο.
Αν θέλουμε κάνουμε χυλό με νερό και αλεύρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και ένα αυγό στο χυλό μας, τα βουτάμε μέσα και τα τηγανίζουμε.
Στο χυλό μπορούμε ακόμα να προσθέσουμε πιπέρι ή αλλά μπαχαρικά.
Μία έξυπνη παραλλαγή για σνακ για τα παιδιά είναι να τα κόψετε σε μέγεθος στικ και να τα τηγανίσετε με χυλό.
Σερβίρονται σκέτα ή με σκορδαλιά.
Κολοκυθοκορφάδες
Τσιγαρίζουμε με λίγο ελαιόλαδο για 5 λεπτά τις κολοκυθορφάδες μας μαζί με φρέσκα ή ξερά κρεμμυδάκια, σβήνουμε με ένα ποτηράκι κρασί και συνεχίζουμε με χαμηλό βράσιμο για μισή ώρα περίπου.
Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να προσθέσουμε φρέσκια ψιλοκομμένα ντοματάκια αν τα θέλουμε με κόκκινη σάλτσα.
Αν τα θέλουμε τα κολοκύθια με φέτα, για να μην μας λιώσει, μόλις σβήνουμε τη φωτιά δηλαδή στο τέλος, προσθέτουμε κομματάκια φέτας και ανακατώνουμε ελαφρώς.
Για μυρωδικό θα συνιστούσα ψιλοκομμένο άνηθο ή μαϊντανό στο τέλος, αν και οι κολοκυθοκορφάδες έχουν το δικό τους χαρακτηριστικό άρωμα.
Κολοκυθάκια γεμιστά λαδερά
Υλικά συνταγής
- 1300 γραμμάρια κολοκυθάκια
- 200 γραμμάρια περίπου λάδι
- 250-300 γραμμάρια ρύζι
- 300 γραμμάρια άσπρα ξερά κρεμμύδια
- ½ κιλό φρέσκια ντομάτα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ή άνηθο
- Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά για τη γέμιση 3-5 κουταλιές της σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι
Διαλέγετε ομοιόμορφα κολοκυθάκια σε πάχος, τα πλένετε και τα κόβετε από τη μία πλευρά και με το κατάλληλο εργαλείο βγάζετε τη ψίχα τους αφήνοντας πάχος μισό πόντο.
Ετοιμάζεται τη γέμιση έως εξής:
Ψιλοκόβεται τα κρεμμυδάκια και τη ψίχα από τα κολοκυθάκια και τα τσιγαρίζεται ελαφρώς με ελαιόλαδο. Προσθέτεται το ρύζι το αλάτι και το πιπέρι και τη ντομάτα και τα τσιγαρίζεται λίγο. Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ντομάτα προσθέτεται απλώς λίγο νερό. Τέλος βάζετε τον μαϊντανό ή τον άνηθο και αποσύρεται τα από τη φωτιά.
Αφού κρυώσουν μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση το τριμμένο κεφαλοτύρι και να παραγεμίσεται τα κολοκυθάκια με το μίγμα.
Τα τοποθετείτε σε κατάλληλη κατσαρόλα με μεγάλο πάτο, βάζετε το υπόλοιπο λάδι και το χυμό ντομάτας αν σας έχει περισσέψει και συμπληρώνετε με νερό ίσα που να σκεπάζει τα κολοκυθάκια. Τα μαγειρεύεται σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιούν το νερό τους και να μείνει όση σάλτσα θέλετε.
Παραλλαγή για τη γέμιση στα κολοκύθια είναι και ο μοσχαρίσιος κιμάς αλλά πιστεύω ότι είναι καλύτερα χωρίς...
Τέλος μπορούν να γίνουν και με σάλτσα αυγολέμονο.
Διαβάστε ακόμη:Κολοκύθια σπορά φύτεμα καλλιέργεια
Καλημέρα,
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα μερικές υπέροχες γευστικές προτάσεις, σας ευχαριστώ !!!
Υπέροχες προτάσεις! Ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα φρέσκα κολοκυθάκια είναι πολύ ωραία και σαλάτα, ωμά, κομμένα σε πολύ λεπτές εγκάρσιες φέτες (σαν ταλιατέλες), σερβιρισμένα με λάδι και λεμόνι!
Χάρηκα που σας άρεσε το post
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελική έχεις απόλυτο δίκαιο, ξέχασα να τo αναφέρω. Τα φρέσκα ωμά κολοκυθάκια σαν σαλάτα είναι κάτι το απίστευτο. Διατροφικός δε ωμά, είναι το καλύτερο για όλα τα λαχανικά, για να παίρνουμε και τα ένζυμα που δυστυχώς καταστρέφονται πάνω από τους 45 C με το μαγείρεμα.
προσπερνώ τα τηγανητά που δεν τα συνηθίζω γενικώς και σημειώνω τις υπόλοιπες γευστικότατες προτάσεις σας...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες...-:))
Μωρέ Θόδωρε φίλε μου, ξέρεις πόσο σε σέβομαι και σ'αγαπάω, αλλά επειδή και σύ με ξέρεις, αν δεν πώ τα "δικά μου", θά σκάσω!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μου λές, αν τα κολοκυθάκια αφού τα περάσω από το τηγάνι για να νοστιμίσουνε (κολοκύθια είναι γμτ μου) τα κάνω μετά κοκκινιστά με μιά σπάλα από ζυγούρι ή αντίστοιχο κατσίκι, δεν είναι καλύτερα?
Συμπάθα με ρε φίλε αλλά δεν άντεξα και εν τω μεταξύ στα μέρη μας έχουμε μιά πολύ δυνατή παροιμία:
" Ούτε το γαϊδούρι γίνεται άλογο, ούτε το κολοκύθι φαϊ, ούτε ο συμπέθερος συγκενής!!!"
Τρία σ'ένα, όλα πάνσοφα!!!
Πρωτα απ όλα συγχαρητήρια για το πολύ καλό σου μπλογκ που το παρακολουθώ ανελλιπώς εδω και μήνες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα κολοκυθάκια όταν είναι μικρά και τρυφερά γίνονται μια φανταστική σαλάτα βραστά, και φυσικά σερβιρισμένα με λάδι και λεμόνι. Είναι απο τις αγαπημένες μου σαλάτες και τα περισσότερα απο την παραγωγή μου καταναλώνονται έτσι απο όλη την οικογένεια.
Όσον αφορά της κολοκυθοκορφάδες γίνονται ένας καταπληκτικός μεζές για τσίπουρο ως εξης.
Τις γεμίζω με τυρί πασπαλισμένο με πιπέρι και μετα τις τηγανίζω αφου πρώτα τις μουσκέψω σε κουρκούτι με αλεύρι και μπύρα.
Μακης
Αντώνη αν δεν το έλεγες πάλι θα έσκαγες χα χα!…
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς που υπάρχεις εσύ να μου φτιάχνεις τη διάθεση με τα σχόλια σου, καλά η παροιμία τρομερή δεν την γνώριζα! Θα σε συγχωρήσω για τα κολοκυθάκια με κατσίκι, αφού αυτή τη φορά αποφύγαμε το κρέας με πατάτες!
ΤΣΙΚΙ-ΤΣΙΚΙ
ΑπάντησηΔιαγραφή1 Κιλό κολοκυθάκια
4 Αυγά
1 Φλυτζάνιελαιόλαδο
Αλάτι – πιπέρι
Χαράζουμε τα κολοκυθάκια σταυρωτά κατά μήκος ώστε
κόβοντας σε ροδέλες να βγαίνουν τετραγωνάκια τα ρίχνουμε
σε ένα βαθύ τηγάνι να μαραθούν ,προσθέτουμε το λάδι στο
τηγάνι και τα αφήνουμε να τηγανιστούν λίγο ανακατεύοντας
Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι .
Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε στο τηγάνι ,γυρίζουμε να
ψηθούν και από την άλλη πλευρά .
Κατάλληλο για δίαιτα ,μοιράζοντας το φαγητό μας σε 4 μερίδες
αντιστοιχεί ένα αυγό ανά μερίδα.
Βρείτε αυτή και α΄λλες συνταγές στο site μου.wwww.deliciousandhealth.com
ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑΛΛΑ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΤΑ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΚΟΨΕΙ ΤΑ ΚΟΛΟΘΑΚΙΑ ΡΟΔΕΛΛΕΣ, ΜΕ ΕΝΑ
ΠΙΝΕΛΑΚΙ ΝΑ ΤΑ ΑΛΟΙΨΕΙ ΕΛΑΦΡΑ ΜΕ
ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
ΕΙΝΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΑ
καλή εβδομάδα να έχεις!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι εχω μια πείναααααα
κολοκούθκια με τα αφκά και λλία αγρέλλια. εν έσιει λάθος
ΑπάντησηΔιαγραφήμετάφραση
κολοκυθάκια με τα αυγά και άγρια Σπαράγγια. δεν υπάρχει λάθος
Στην κυπρο ότι έχει ρίζες τρέχει, πετά ή κολυμπά το τρώμε...