Σελίδες

Στήριξη φυτών ντομάτας (κρεβατίνες)

Στήριξη φυτών ντομάτας (κρεβατίνες)

Τρόπος στήριξης ντομάτων (κρεβατίνες)

Όσοι ασχολείστε με τις υπαίθριες καλλιέργειες ντομάτας, θα έχετε παρατηρήσει κατά καιρούς τις δυσκολίες που έχει η στήριξη με ένα μόνο καλάμι ανά φυτό και το φαινόμενο αυτό να γίνεται ακόμα πιο έντονο στις μεγαλόκαρπες ποικιλίες.
Προσωπικά έχω χάσει αρκετούς καρπούς, επειδή δεν κατάφερα να τους στηρίξω όπως έπρεπε, αλλά έχουν ξαπλώσει στο χώμα και ολόκληρες ντοματιές, επειδή το ένα και μοναδικό καλάμι αποδείχτηκε ανεπαρκές. Φέτος μου ήρθαν στο νου οι «κρεβατιές» ή «κρεβατίνες» όπως συνήθιζε να τις λέει ο πατέρας μου, ο οποίος στον μικρό του κήπο πάντα κατασκεύαζε το σύστημα αυτό, έχοντας κληρονομήσει τη γνώση από τον δικό του πατέρα.

Είναι ένας πραγματικά καλός τρόπος υποστήριξης ενός φυτού το οποίο από τη φύση του θέλει να βρίσκεται στο χώμα (εκτός των αναρριχητικών). Το σύστημα της κρεβατίνας το χρησιμοποιούσαν παλιά σε χωριά της ημιορεινής Αχαΐας, αλλά και σε αρκετούς μπαξέδες στα περίχωρα της Πάτρας. Όσο κι αν έψαξα στο internet δεν κατάφερα να βρω κάποιο σχετικό υλικό.

Κατασκευή κρεβατίνων για την στήριξη των ντοματιών

Ο τρόπος κατασκευής τους είναι απλός και εντελώς δωρεάν. Τα καλάμια που θα χρειαστούμε θα τα μαζέψουμε κοντά σε ποτάμια και το μόνο που θα χρειαστεί είναι λίγο σκοινί για τα δεσίματα. Θα πρέπει να καταβρέχουμε λίγο το χώμα για να βυθίζονται ευκολότερα τα καλάμια μας στη γη. Τοποθετούμε τα δύο πρώτα κάθετα καλάμια δεξιά κι αριστερά του πρώτου και του τελευταίου φυτού σε κάθε γραμμή φροντίζοντας να απέχουν από τον κεντρικό κορμό 40 – 50 εκατοστά. Αυτά θα ενωθούν με πολύ μακριά οριζόντια καλάμια σε ύψος 40 και 60 εκατοστών από το έδαφος.

Στήριξη φυτών ντομάτας (κρεβατίνες)

Επόμενη κίνηση είναι να κόψουμε μικρά καλάμια σε μήκος που να είναι αρκετό να συνδέονται με τα άνω και τα κάτω οριζόντια και να δημιουργούμε με αυτό τον τρόπο κλουβιά όπου θα βρίσκονται οι ντοματιές μας. Μεγαλώνοντας τα κλαδιά των φυτών μας θα μπορούν να ξεκουράζονται στη στιβαρή κατασκευή και να μην ανησυχούμε ούτε για το μέγεθος των καρπών, ούτε για τα ξαφνικά χτυπήματα του αέρα.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε μόνο είναι να έχουμε πρόσβαση στις αυλακιές προκειμένου να μπορούμε να κάνουμε τα βιολογικά μας ραντίσματα, τα ξεχορταριάσματα και τα σκαλίσματα που απαιτούν οι ντοματιές. Για όσους έχουν αφήσει τις αποστάσεις που πρέπει, δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα με την πρόσβαση στα φυτά.

Στήριξη φυτών ντομάτας (κρεβατίνες)

Διαβάστε ακόμη:Εχθροί και ασθένειες της ντομάτας

8 σχόλια:

  1. Κύριε Ανδρεόπουλε,
    είμαι στα βόρεια κλίματα, θέλω όμως να φυτέψω ντοματιά στο μπαλκόνι.
    Μια μίνι κρεββατίνα θα είναι επαρκής;
    Αντέχουν οι ντοματιές στον χειμώνα της Βόρειας Ευρώπης ή θα πρέπει να την τοποθετήσω σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος18/5/11, 6:24 μ.μ.

    Οι ντοματιές είναι γενικά μονοετή φυτά. Υπάρχει η πιθανότητα σε θερμά κλίματα να γίνουν και 2 χρόνων και να βγάλουν ξανά καρπό, όπως και σε πιο ψυχρά κλίματα να διατηρηθεί μέσα σε θερμοκήπιο. Δεν αξίζει όμως κάποιος να ασχοληθεί ώστε να διατηρήσει την ντοματιά κατά την διάρκεια του χειμώνα.

    Οπότε είναι περιττό να ενδιαφέρεσαι για τον χειμώνα. Αγόρασε φυτό τώρα και φύτευσε (είναι οριακή η εποχή) ή καλύτερα φύτευσε του χρόνου την άνοιξη από σπόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Thalassamov,

    Προσωπικά είμαι υπέρ της κατανάλωσης κηπευτικών εποχής. Δηλαδή δε θα συμβούλευα θερμοκήπιο (ειδικά για τις ντομάτες) όπως έγραψε κι ο ανώνυμος φίλος πιο πάνω.

    Αναζήτησε σπόρους από ανθεκτικές ποικιλίες για τα βόρεια κλίματα στο διαδίκτυο όπως Polar baby, Polar Beauty, Polar Star, Prairie Fire, Stupice και άλλες. Είναι δοκιμασμένες στα ψυχρά και πολύ ψυχρά κλίματα και εξαιρετικά παραγωγικές.

    Η μικρή κρεβατίνα φυσικά και θα είναι επαρκής για τη στήριξη των φυτών σου, φτάνει η ίδια να είναι στέρεα τοποθετημένη στο μπαλκόνι σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κώστα θα συμφωνήσω μαζί σου ότι για τα ψυχρά και βόρεια κλίματα και τα βουνά, χρειάζονται πιο προσαρμοσμένες ποικιλίες σε αυτά, οι ποικιλίες που ανέφερες είναι κατάλληλες (συνήθως είναι και πιο ροζ). Οι Ρώσικες, Γιουγκοσλάβικες και γερμανικές ποικιλίες ντομάτας είναι πιο κατάλληλες για χαμηλότερες θερμοκρασίες.
    Βασικά πριν χρόνια είχα διαβάσει ένα άρθρο από κάποιον στη Νορβηγία που κατάφερε να καλλιεργήσει πεπόνια, κάτι που θεωρείτε αδύνατο σε τέτοια κλίματα.
    Τι έκανε ο άνθρωπος, κάθε χρονιά άσχετα αν στην αρχή δεν έτρωγε καθόλου, κράταγε σπόρο από το φυτό που ίσα επιβίωνε. Ουσιαστικά μετά από 10 χρόνια κατάφερε να παράγει πεπόνια και μη φανταστείτε τίποτα μεγάλα. Απλώς το φυτό προσαρμόστηκε στο κλίμα σιγά σιγά και ο άνθρωπος ουσιαστικά δημιούργησε μία καινούργια ποικιλία.
    Αυτό συμβαίνει και από μόνο του στη φύση το βλέπουμε στα δέντρα και στα φυτά σε διαφορετικές περιοχές του κόσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΔΗΜΗΤΡΗΣ19/5/11, 8:22 μ.μ.

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΑΠΟ ΡΟΔΟ, ΚΑΙ ΕΓΩ ΧΡΗΣΗΜΟΠΟΙΩ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΛΥΣΗ ΤΟ ΕΚΑΝΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΦΙΛΟΤΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ,ΜΟΛΙΣ ΤΑ ΕΤΟΙΜΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΦΗΝΕΙΣ ΧΩΡΟ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΕΙΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙ ΣΤΙΣ ΝΤΟΜΑΤΙΕΣ, ΚΑΛΑ ΜΑΖΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος26/5/11, 10:07 μ.μ.

    καλησπερα,θα ηθελα να μαθω τα καλαμια που καρφωσες γυρω απο τη ντοματια τι αποσταση εχουν απο το κεντρο της ντοματιας? και τις 2 οριζοντιες σειρες σε τι υψος τις εχεις?Ευχαριστω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα,

    Τα κάθετα καλάμια τα τοποθετούμε περίπου 40 - 50 cm από τον κορμό της ντοματιάς. Για τα οριζόντια εξαρτάται από την ποικιλία. Αν οι ντοματιές σου είναι από ποικιλία που παίρνει πολύ ύψος, φρόντισε το κάτω καλάμι να απέχει 40 cm από το έδαφος και το επάνω 70 - 80cm.

    Αν η ποικιλία δεν ψηλώνει πολύ τοποθέτησε τα οριζόντια καλάμια αντίστοιχα στα 30 και 60cm.

    Τέλος "ξεκούραζε" τα βαρυφορτωμένα κλαδιά με ντομάτες πάνω στα καλάμια και μην ασχοληθείς καθόλου με δεσίματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολλή καλή κατασκευή.Εγώ χρησιμοποιώ μπετόβεργες που τους έχω ηλεκτροκολλήσει κάθετα σε τέσσερα σημεία ανά ύψος λαμάκια με τρύπες όπως στα διόροφα αμπέλια.Αντικαθιστώ δηλαδή τα κάθετα καλάμια με τις μπετόβεργες για μεγαλύτερη αντοχή καθόσον οι τομάτες φτάνουν μέχρι και το 1,80μ περίπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ