Σελίδες

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

Κατασκευή μικρού Δεντρόσπιτου

Η παρακάτω κατασκευή αφορά χαζομπαμπάδες (σαν την αφεντιά μου) και πιτσιρίκια που λατρεύουν το σκαρφάλωμα. Τη Δήμητρα την έβλεπα να αναρριχάται στα δέντρα του εξοχικού με δεξιότητες ανώτερες του χιμπατζή, μέχρι που κάποια στιγμή μου έσκασε την απαίτηση: «Μπαμπά μπορώ να έχω ένα δεντρόσπιτο» ; Φυσικά το όχι δεν υπάρχει στο λεξιλόγιό μου και ειδικά για τη μεγάλη μου αδυναμία. Στερνοπούλι βλέπεις (όπως λέμε τα μικρότερα παιδιά μας)...

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

Μια σύντομη περιήγηση στο net ήταν ικανή να με αποθαρρύνει από την αγορά ενός έτοιμου δεντρόσπιτου, αφού οι τιμές έπαιζαν μεταξύ 3.000 και 4.000 € !!!
Η απόφαση λήφθηκε άμεσα για ιδιοκατασκευή και αφού βρέθηκε το κατάλληλο δέντρο (μια υπεραιωνόβια ελιά με 5 χοντρά κλωνάρια), προχώρησα στην κατασκευή που σας παρουσιάζω κοστίζοντας τελικά γύρω στα 250 €...
Φυσικά πριν ξεκινήσετε καλό είναι να πάρετε χαρτί, μολύβι και μέτρο, προκειμένου να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων στα μέσα της κατασκευής. Ακόμα αφού η κατασκευή αυτή αφορά μικρά παιδιά, φροντίστε πρωτίστως για την απόλυτη ασφάλεια της όλης κατασκευής. Ακόμα τα κλαδιά του δέντρου δε θα πρέπει να είναι σε κακή κατάσταση λόγω γήρανσης, ή με κουφάλες που θα έχουν καταστήσει αδύναμα κάποια ή κάποιο από τα σημεία στήριξης, αλλά το εσωτερικό τους να είναι ζωντανό και γερό.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

1. 2 χοντρές σιδερογωνιές 5 χ 5 cm βιδώθηκαν με ξυλόβιδες 15 cm μέσα στους κορμούς κι εκεί τοποθετήθηκε το πάτωμα (τετράγωνο με κάθε πλευρά 160 cm) από ξύλο πεύκου πάχους 4 εκατοστών.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

2. Κάρφωσα 4 δοκάρια (4χ4) στις άκρες του πατώματος και άλλα 4 ίδια όρθια σε κάθε γωνία. Έτσι σχηματίστηκε ο σκελετός και φάνηκε μια πρώτη άποψη της κατασκευής.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

3. Άρχισα να βιδώνω τα κοντραπλακέ θαλάσσης πάχους 1cm πάνω στο πλαίσιο των δοκαριών, με τις βίδες να έχουν μια απόσταση περίπου 10 cm η μία από την άλλη. Πολλή βίδα απ΄ ότι καταλαβαίνετε!

4. Με την ηλεκτρική σέγα έκοψα τα πλαίσια για τα δύο παράθυρα (δυτικά και ανατολικά) και με 2 μεντεσεδάκια ετοιμάστηκαν. Η πόρτα είχε ήδη κοπεί πριν τοποθετηθεί το κοντραπλακέ στη βάση. Είχα αποφασίσει να την κάνω συρόμενη για εξοικονόμηση χώρου και για λόγους ασφαλείας. Δύο αλουμινένια σίδερα με αυλακιές ήταν αρκετά για την εύκολη τοποθέτησή της.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

5. Η στέγη από το ίδιο υλικό φρόντισα να εξέχει περίπου 20 εκατοστά από το κυρίως σπιτάκι για περισσότερη προστασία από βροχή, ήλιο κ.λ.π.

6. Με παλιά σίδερα υποστήριξα την όλη κατασκευή (αν και δε χρειαζόταν αφού δοκιμάστηκε η αντοχή τους με το βάρος 4 ενηλίκων). Η υποστήριξη έγινε με τα σιδερένια δοκάρια να ξεκινούν από τη ρίζα του δέντρου και να καταλήγουν ηλεκτροσυγκολλημένα με τα οριζόντια σιδερένια δοκάρια του πατώματος.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

7. Με μια παλιά κουπαστή κάγκελων μπαλκονιού έφτιαξα τη μεταλλική σκάλα, θέλοντας να αποφύγω την σχοινένια ανεμόσκαλα για περισσότερη ασφάλεια.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

8. Τέλος ασταρώθηκαν όλα τα ξύλα και στη συνέχεια περάστηκαν δύο χέρια με ένα καλό βερνίκι θαλάσσης. Αυτή είναι μια διαδικασία που θα πρέπει να γίνεται κάθε άνοιξη, προκειμένου να διατηρηθεί η ξυλεία μας σε καλή κατάσταση.

9. Με διάφανη σιλικόνη κάλυψα όποιο κενό υπήρχε, προκειμένου μα μην έχουμε ενοχλητικά ζωύφια στον εσωτερικό χώρο.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

10. Με τον τροχό λείανσης φαγώθηκε όποια βιδούλα εξείχε εσωτερικά ή εξωτερικά και στρογγυλεύτηκαν οι ξύλινες γωνίες για να υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στα πιτσιρίκια.

11. Με τα περισσεύματα των ξύλων φτιάχτηκαν επιπλάκια μινιατούρες (σκαμπό & τραπεζάκι) ενώ την λοιπή διακόσμηση ανέλαβε εξ ολοκλήρου η μικρή μου.

Μια δυνατή καλοκαιρινή μπόρα μας βρήκε μέσα στο δεντρόσπιτο και χαρήκαμε με τη στεγανότητα που καταφέραμε να έχουμε.
Οι μικροί επισκέπτες στο κτήμα δεν ξεκολλάνε από το σπιτάκι το οποίο η μικρή σπιτονοικοκυρά φροντίζει ανελλιπώς και είναι υπεύθυνη για την καθαριότητα και τον τακτικό αερισμό του.

Κατασκευή Δεντρόσπιτου

Αυτά εν συντομία. Όποιος τολμηρός αποφασίσει την κατασκευή και χρειαστεί οποιαδήποτε βοήθεια να μη διστάσει καθόλου να επικοινωνήσει μαζί μου. Θα είμαι στη διάθεση του στο mail : andreopoulos2003@ yahoo.gr, η εδώ στο ftiaxno.gr

Διαβάστε ακόμη:Το δεντρόσπιτο του Χρήστου

5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος23/5/11, 9:28 π.μ.

    Καλή κατασκευή αλλά θα ήταν καλύτερη αν την χαιρόταν και το δέντρο. Υπάρχει τρόπος (το γράφω για τους επίδοξους αντιγραφείς της ιδέας) να στερεωθεί ο φέρων οργανισμός με σχοινιά και διάφορες δαγκάνες με βίδες, όπως πιάνονται οι κεραίες στα κοντάρια. Είναι κρίμα να βάζουμε βίδες 15 cm ειδικά σε τόσο μεγάλα δέντρα, φαντάσου την θλίψη της κόρης σου αν εξαιτίας του σπιτιού το δέντρο αρρωστήσει. Συγνώμη αν σας φαίνομαι υπερβολικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την παρατήρηση.

    Ίσως ήταν παράλειψη μου που δεν ανέφερα πως στις οπές έβαλα αρκετή κρέμα μπολιάσματος. Η κατασκευή είναι από το 2010 και το δέντρο χαίρει άκρας υγείας.

    Η σχέση μου με τα δέντρα είναι ιδιαίτερα καλή, αποφεύγοντας ακόμα και τα πολλά κλαδέματα και την όποια άλλη «κακομεταχείριση».
    Οι δαγκάνες πιστεύω πως σίγουρα θα έκαναν ζημιά.

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο!!!Κι εγώ που είμαι μεγάλη το ζηλεύω, να καθόμουν εκεί με ένα βιβλίο!!
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος23/5/11, 12:39 μ.μ.

    φανταστικοοοοο!!!!!μικροι,μεγαλοι νομιζω θα το ζηλεψουν!!!!Παντως υπαρχει τροπος να φτιαχτει ενα δενδροσπιτο χωρις να πληγωθει ενα δενδρο....Ευχαριστουμε για την ιδεα και τις συστεσεις-οδηγιες....
    καλη σου εβδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπράβο στον μπαμπά!!!πολύ καλή η ιδέα γιατί όχι και για μεγάλους!!!ευχαριστώ για τις οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.

Κατηγορίες

ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΔΥΝΑΜΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΤΩΝ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΕΥΓΟΥΜΕ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΒΛΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΕΚ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΩΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ-ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΕ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Η ΤΡΟΦΗ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΣΟΥ Η ΦΤΩΧΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΟΤΑΝΩΝ-ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΦΥΤΩΝ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΘΑΛΑΣΣΑ ΨΑΡΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΓΡΙΩΝ ΧΟΡΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΕΝΤΡΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ-ΒΟΤΑΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΟΣΠΡΙΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΣΠΙΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΗΤΑ-ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΗΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΦΥΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ ΣΠΟΡΟΙ ΚΑΙ ΦΥΤΕΜΑ ΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑ-ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΦΑΡΜΑΚΑ ΑΠΟ ΖΩΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΓΛΥΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΑΠΟΥΝΙ ΦΤΙΑΧΝΩ ΠΟΤΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΦΑΡΜΑΚΑ ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΕΤΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΤΥΡΙΑ ΦΤΙΑΧΝΩ-ΣΥΝΤΗΡΩ ΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΥΜΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΩΜΟΦΑΓΙΑ ΚΑΙ ΩΜΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ