φαρμακευτικές ιδιότητες της ροδιάς και του ροδιού
- Κάθε ρόδι είναι ζουμερό, καλό για το στομάχι, όχι θρεπτικό.
- Από αυτά το γλυκό είναι πιο ευχάριστο στη γεύση, ενώ προκαλεί αρκετή θερμότητα και φούσκωση στο στομάχι, για αυτό δεν ενδείκνυται σε όσους έχουν πυρετό.
- Το ξινό βοηθά τις καούρες του στομαχιού και είναι διουρητικό, είναι όμως δυσάρεστο στη γεύση και στυπτικό. Αυτό που έχει τη γεύση του κρασιού έχει ενδιάμεσες ιδιότητες.
- Το κουκούτσι του ξινού, αν ξεραθεί στον ήλιο και πασπαλιστεί στα προσφάγια και βραστεί μαζί, σφίγγει την κοιλιά και την καταρροή του στομαχιού, ενώ αν μουσκεύεται σε βρόχινο νερό και πίνεται, ωφελεί όσους κάνουν αιμόπτυση και είναι κατάλληλο με ατμόλουτρα σε όσους έχουν δυσεντερία και διάρροια.
- Είναι καλό και το υγρό από το στύψιμο των κουκουτσιών όταν βραστεί και ανακατευτεί με μέλι, για τα έλκη του στόματος, του αιδοίου και του πρωκτού και για τα πτερύγια (μεμβράνες) στα δάχτυλα, καθώς και για τα διαβρωτικά έλκη, τα εξογκώματα, τους πόνους των αυτιών, τα έλκη της μύτης και κυρίως του ξινού ροδιού.
- Τα δε άνθη της ροδιάς αποκαλούνται και κύτινοι είναι και αυτά στυπτικά και ξηραντικά και συσταλτικά και συγκολλητικά των αιμορραγούντων ελκών και ενδείκνυνται σε όσα και το ρόδι.
- Το αφέψημα τους είναι καλό για πλύσεις του στόματος στην περίπτωση των ούλων με φλεγμονή και των δοντιών που κουνιούνται, αλλά και ως επουλωτικό μέσα σε κατάπλασμα για όσους έχουν εντεροκήλη.
- Λένε κάποιοι ότι δεν προσβάλλονται από οφθαλμοπάθειες όλη τη χρονιά όσοι υγιείς καταπίνουν τρία άνθη ροδιάς όσο το δυνατόν πιο μικρά. Το εκχύλισμα τους λαμβάνεται όπως και στην περίπτωση της υποκιστίδας.
- Και τα φλούδια του ροδιού, τα οποία κάποιοι τα αποκαλούν σίδια, καθώς έχουν και αυτά στυπτικές ιδιότητες, είναι κατάλληλα σε όσα και τα άνθη της ροδιάς.
- Το δε αφέψημα των ριζών, όταν πίνεται, αποβάλλει και σκοτώνει τις πλατιές λεβίθες (παρασιτικά σκουλήκια του εντερικού σωλήνα).
- Το βαλαύστιο είναι το άνθος της άγριας ροδιάς. Υπάρχουν περισσότερα είδη τον γιατί υπάρχει και λευκό και πυροκόκκινο και ροδοκόκκινο, μοιάζει εξάλλου με το άνθος της ροδιάς. Το εκχύλισμα του λαμβάνεται σαν της υποκιστίδας. Έχει ιδιότητες στυπτικές και κάνει καλό σε όσα η υποκιστίς και το άνθος της ροδιάς.
Πηγή: Διοσκουρίδης/Περί ύλης ιατρικής Α’
Διαβάστε ακόμη:Οι θεραπευτικές ιδιότητες των δέντρων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.