Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

Κράταιγος: Φαρμακευτικές ιδιότητες

Επιστημονική ονομασία: κράταιγος η οξυάκανθα & Κ. η μονόγυνος-Crataegus
Άλλα ονόματα: Τρικουκιά, Μουρζιά, Μπουρμπουτζελιά, Τσαμπουρνιά, ξαγκαθιά.
Οικογένεια: Ροδίδες (Rosaceae)

Ο κράταιγος (C. monogyna) είναι ένα εξαιρετικά πολύτιμο φαρμακευτικό βότανο. Ήταν γνωστό κατά το Μεσαίωνα ως σύμβολο της ελπίδας και χορηγείτο για πολλές ασθένειες. Σήμερα χρησιμοποιείται κυρίως για διαταραχές της καρδιάς και του κυκλοφορικού και ιδιαίτερα για τη στηθάγχη.

Οι βοτανοθεραπευτές της Δύσης το θεωρούν κυριολεκτικά ως «τροφή της καρδιάς», που βελτιώνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και επαναφέρει στο κανονικό τους καρδιακούς παλμούς. Πρόσφατες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει την εγκυρότητα αυτών των χρήσεων.
Ο κράταιγος έχει μούρα έντονου κόκκινου χρώματος κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Χρησιμοποιείται σε γιατρικά για τη θεραπεία ποικίλων διαταραχών του κυκλοφορικού συστήματος.

Περιγραφή
Φυλλοβόλο, ακανθωτό δένδρο, με μικρά φύλλα, λευκά άνθη και κόκκινους καρπούς, που φθάνει σε ύψος τα 8 μέτρα [αγγλ. Hawthorn].
Ο κράταιγος είναι δενδρώδης αγκαθωτός θάμνος που απαντάται σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα στα αραιά δάση και τους φράχτες, στενός συγγενής του πυράκανθου. Είναι ένας αρκετά πυκνός αγκαθωτός θάμνος, που γίνεται 5-8 μέτρα.

Τα φύλλα του είναι μικρά, τριγωνικά, λαμπερά, με λοβούς. Τα άνθη του λευκά μικρά, κατά κορύμβους με στρογγυλωπά πέταλα και με πολλούς στήμονες, που κάποτε είναι κόκκινοι και πολύ αρωματικοί. Ο καρπός είναι ωοειδής, σφαιροειδής με κιτρινωπή σάρκα και περιέχει 2-3 σπέρματα. Προτιμά τα δροσερά, αργιλώδη χώματα.
Η εποχή της άνθησης είναι Απρίλιος-Ιούνιος, ενώ χρησιμοποιούμενα μέρη για θεραπευτικούς σκοπούς είναι τα φύλλα του, τα άνθη του που συλλέγονται κατά τη στιγμή που ανοίγουν, οι κόκκινοι καρποί του που είναι άνοστοι στη γεύση και η ρίζα του πιο σπάνια.

Φυσικό περιβάλλον και καλλιέργεια
Τα δένδρα του κράταιγου συναντώνται σε φράκτες, αλσύλλια και αγρούς σε όλα τα Βρετανικά νησιά και σε όλες τις εύκρατες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Οι σπόροι χρειάζονται 18 μήνες για να φυτρώσουν, αλλά τα δένδρα συνήθως καλλιεργούνται από μοσχεύματα. Τα ανθοφόρα στελέχη συλλέγονται στο τέλος της άνοιξης και οι καρποί στο τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου.

Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

Χρησιμοποιούμενα μέρη
Νωπά ανθοφόρα στελέχη περιέχουν τριμεθυλαμίνη, η οποία διεγείρει την κυκλοφορία. Τα μούρα, βοηθούν την καρδιά, να λειτουργεί κανονικά.

Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

Ενεργά συστατικά
Βιοφλαβονοειδή (ρουτίνη, κερκετίνη), τριτερπενοειδή, κυανιούχοι γλυκοζίτες, αμίνες (τριμεθυλαμίνη-μόνο στα άνθη), πολυφαινόλες, κουμαρίνες, ταννίνες

Ερευνα
Βιοφλαβονοειδή. Ο κράταιγος έχει ερευνηθεί διεξοδικό. Η κύρια φαρμακευτική του επίδραση οφείλεται στο ότι περιέχει βιοφλαβονοειδή. Αυτά τα συστατικά χαλαρώνουν και διαστέλλουν τις αρτηρίες, ιδιαίτερα τη στεφανιαία αρτηρία. Αυτό αυξάνει τη ροή του αίματος στους καρδιακούς μυς και μειώνει τα συμπτώματα της στηθάγχης. Τα βιοφλαβονοειδή είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην πρόληψη ή τη μείωση του εκφυλισμού των αιμοφόρων αγγείων.

Καρδιοτονωτικό βότανο
Ένας σημαντικός αριθμός δοκιμών έχει επιβεβαιώσει την αξία του κράταιγου για τη θεραπεία της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι μία δοκιμή, που έγινε στη Γερμανία το 1994. έδειξε ότι ο κράταιγος βελτιώνει το ρυθμό των καρδιακών παλμών και χαμηλώνει την πίεση του αίματος.

Βασικές δράσεις

  • Καρδιοτονωτικό
  • Διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία
  • Χαλαρωτικό
  • Αντιοξειδωτικό

Παραδοσιακές και σύγχρονες χρήσεις του κράταιγου

Ιστορικές χρήσεις
Ο κράταιγος χρησιμοποιείτο παραδοσιακά στην Ευρώπη για τις πέτρες των νεφρών και της ουροδόχου κύστης και ως διουρητικό. Οι βοτανολογίες του 16ου και του 18ου αιώνα, των Gerard Culpeper και K’Eogh, αναφέρουν όλες αυτές τις χρήσεις.
Η σύγχρονη χρήση του κράταιγου, για τα προβλήματα του κυκλοφορικού και της καρδιάς, προέρχεται από έναν Ιρλανδό γιατρό, ο οποίος άρχισε να τον χρησιμοποιεί με επιτυχία στους ασθενείς του για αυτές τις παθήσεις, προς το τέλος του 19ου αιώνα.

Ο κράταιγος είναι ισχυρό καρδιοτονωτικό, που επιτρέπει την αποκατάσταση της υπότασης και της υπέρτασης, της ταχυκαρδίας και της αρρυθμίας. Ακόμα, είναι σπασμολυτικός και καταπραϋντικός, καθώς και πολύ αποτελεσματικός για την καταπολέμηση της αϋπνίας που οφείλεται σε νευρική υπερένταση, αφού ελαπώνει τις εξάψεις του νευρικού συστήματος καθώς και της στηθάγχης. Επιπλέον, ο κράταιγος προφυλάγει από την αρτηριοσκλήρωση και έχει ευεργετική επίδραση πάνω στα αγγεία, ενώ θεωρείται ακόμα φυτό αντιπυρετικό (ιδιαίτερα κατά του τριήμερου πυρετού). Στην Κίνα οι καρποί του θεωρούνται χωνευτικοί ενώ στη Γαλλία χρησιμοποιούνται κατά της δυσπεψίας και της διάρροιας.

Γιατρικό της καρδιάς

Ο κράταιγος χρησιμοποιείται σήμερα για τη θεραπεία της στηθάγχης και των παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας. Είναι επίσης χρήσιμος για περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας ήπιας μορφής, λόγω κυκλοφορικής συμφόρησης και αντικανονικού καρδιακού παλμού. Είναι αποτελεσματικός, αλλά ίσως να χρειαστεί μερικούς μήνες ώσπου να εμφανίσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Όπως πολλά βότανα, ο κράταιγος δρα σε αρμονία με τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος και χρειάζεται χρόνος για να εμφανισθούν οι αλλαγές.

Πίεση του αίματος

Ο κράταιγος δεν είναι μόνο ένα πολύτιμο γιατρικό για την υψηλή πίεση του αίματος, αλλά αυξάνει επίσης και τη χαμηλή πίεση. Οι βοτανοθεραπευτές, χρησιμοποιώντας τον κράταιγο, ανακάλυψαν ότι επαναφέρει την πίεση του αίματος στο κανονικό.

Κακή μνήμη
Σε συνδυασμό με το γκίνγκο (Ginkgo biloba), ο κράταιγος χρησιμοποιείται για να ενισχύσει την κακή μνήμη.
Δρα, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο κεφάλι και ως εκ τούτου αυξάνει την ποσότητα του οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Εφαρμογές-Παρασκευάσματα-Χρήσεις του κράταιγου

  • Το έγχυμα που παρασκευάζεται από τα άνθη ή τα φύλλα βοηθάει στην επαναφορά των επιπέδων της πίεσης του αίματος στο κανονικό.
  • Το βάμμα από τα ανθοφόρα στελέχη ή τα μούρα είναι το παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται συνήθως.
  • Το αφέψημα από τα ανθοφόρα στελέχη είναι πολύτιμο για τις διαταραχές του κυκλοφορικού.
  • Τα δισκία που περιέχουν κονιορτοποιημένα ανθοφόρα στελέχη είναι κατάλληλα, για μακροχρόνια χρήση.
  • Τα άνθη του κράταιγου, μόνα τους ή με άλλα κατευναστικά φυτά, είναι κατά της αϋπνίας και κατά των ενοχλήσεων της εμμηνόπαυσης. Η θεραπεία για την πρώτη περίπτωση της «νευρικής αϋπνίας», είναι χρησιμοποίηση ενός αφεψήματος των ανθέων -Flor. Grataegi- 2 κουταλιές της σούπας άνθη για 1 φλιτζάνι βραστό νερό με δόση 2-3 φλιτζανιών τη μέρα, για 1 μήνα.
  • Το υγρό εκχύλισμα του φυτού συστήνεται κατά της στηθάγχης, ενώ με τους ξερούς καρπούς του φυτού παρασκευάζεται αφέψημα στυπτικό, πολύ καλό κατά της διάρροιας.
  • Η φλούδα του φυτού, που μαζεύεται από νεαρά κλαδιά, νωρίς την άνοιξη, συστήνεται ως αντιπυρετικό. Με τα άνθη γίνεται έγχυμα, τονωτικό της καρδιάς (10 γρ. σε 1 κιλό νερό), ενώ οι καρποί χρησιμοποιούνται ως έγχυμα κατά του πονόλαιμου (10 γρ. σε ένα κιλό νερό).
  • Τα άνθη και οι καρποί χρησιμοποιούνται κατά της υπέρτασης ως έγχυμα (4 κουταλιές φυτού σε 750 γρ, νερό, η δόση είναι 1 ποτήρι τη μέρα ως ρόφημα) ή ως βάμμα (κατά προτίμηση 10-25 σταγόνες μέσα στο νερό, 3 φορές τη μέρα).

Τέλος, φαρμακευτικά, ο κράταιγος γίνεται: Βάμμα 1/5: 20 σταγόνες, 2-3 φορές τη μέρα.
Ρευστό εκχύλισμα: 10-15 σταγόνες, 3-5 φορές τη μέρα.

Άλλες χρήσεις του κράταιγου
Ο κράταιγος ευδοκιμεί παντού στην Ελλάδα, δεν χρειάζεται πότισμα και είναι από τους πιο κατάλληλους θάμνους, για τη δημιουργία φράχτη προστασίας στο περιβόλι μας. Για αυτό δε εξάλλου και ιδιαίτερα αυτός με τα κόκκινα άνθη πουλιέται και σε φυτώρια.
Χρησιμοποιείται επίσης σαν το καλύτερο υποκείμενο για πολλά δέντρα

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Πηγές: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών/Andrew Chevallier, 200 βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Σημείωση: H Ελλάδα είναι γεμάτη από αυτό και τώρα ξεκινάει η εποχή συλλογής των γινομένων καρπών του.. οι φωτογραφίες είναι της περασμένης εβδομάδας...

Τι μπορείτε να φτιάξετε με τους καρπούς του κράταιγου

Ναι ο κράταιγος κρατάει τις φαρμακευτικές του ιδιότητες για την καρδιά ακόμα και αν γίνει μαρμελάδα...

Διαβάστε ακόμη:Λυγαριά-Το γυναικείο βότανο

31 σχόλια:

  1. Καλημέρα!!σαν τσάπουρνα ξέρω άλλα, με τα ονόματα που δίνεις δεν μου λέει τίποτα.Που μπορώ να βρω όμως με ενδιαφέρει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ....θα προσπαθήσω μαζέψω φέτος....αν θές ενόχλησέ με σε 20-30 μέρες....

      Διαγραφή
    2. Μοσφιλια το λέμε στο τόπο μου.χρησιμοποιουμε τούς καρπούς του,για παρασκευή μαρμελάδας...

      Διαγραφή
  2. Κύριε θόδωρε καλησπέρα , γνωρίζετε αν κυκλοφορεί στο εμπόριο και που μπορεί να το βρει κάποιος?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξανθή τσαπουρνιά λέγεται σε διάφορα μέρη για το ίδιο μιλάμε. Το βρίσκεις παντού στην Ελλάδα μόλις αρχίζουν τα βουνά….
    Στο εμπόριο το έχω βρει σε αλυσίδα βιολογικών προϊόντων. Εντύπωση μου έκανε όταν το προήπια (όχι δεν έχω καρδιά), η μυρωδιά ψαριού που είχε (λέτε να έχει και ω3? )
    Είδα διάφορα αποτελέσματα του βοτάνου άμεσα στο σώμα μου… πιστεύω ότι είναι από τα καλύτερα βότανα… για πολλές παθήσεις και όταν γράφουν τροφή της καρδιάς κ υ ρ ι ο λ ε κ τ ο ύ ν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/9/22, 2:33 μ.μ.

      Γεια σας πώς μπορώ να κάνω ποτό με κραταιγο;

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος21/9/11, 11:55 μ.μ.

    Καλησπέρα κ. Θεόδωρε,
    σε τι μορφή τπ βρήκατε?? σε βάμμα?? σε χαπάκια?? σε τι ??
    σε πια αλυσίδα βιολογικών με τι μάρκα?? Παρακαλούμε πέστε μας μη τυχόν κάνουμε λάθος επιλογές σε ένα τόσο σημαντικό βότανο. Δε θα θεωρηθεί διαφήμιση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το κατάστημα πουλάει βιολογικά λαχανικά και προϊόντα και λέγεται βιολογικός θησαυρός.
    Το είχα βρει σε συσκευασία, εννοείτε τα φύλλα του, δεν πρόσεξα αν είχε και άνθη, για να πω την αλήθεια.
    Δεν συστήνω προσωπικά τίποτα, αλλά εγώ θα προτιμούσα να αγοράσω φύλλα, γιατί τα χάπια γενικώς είναι πιο δύσκολα απορροφήσιμα από τον οργανισμό, ενώ τα περισσότερα βάμματα του εμπορίου είναι συνήθως πολύ διαλυμένα και κατά επέκταση πολύ αδύναμα…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θόδωρε μάλλον στα μέρη μου είναι η τρικουκιά θα πάρω τηλέφωνο το θείο μου σήμερα να μου πει.
    Τα τσάπουρνα είναι μπλέ στον καρπό.
    Στο χωριό προσπάθησα να φτιάξω μαρμελάδα από αφροξυλιά, δεν βγήκε όμως παρά ένα πηχτό σιρόπι που είχε κι εκείνο τη γεύση ψαρίλας, λες να έχουν Ω;;;
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξανθή τρικουκιά το ξέρουν και στη περιοχή μου που έχω ρωτήσει.
    Τώρα για τα ω η αλήθεια είναι ότι δεν το έχω ψάξει βιβλιογραφικός…
    Πάντως σκοπός μου είναι να ξανά αναφερθώ στο κράταιγο γιατί είναι βότανο έκτακτης ανάγκης, μέχρι τότε δες μερικές συνταγές του…
    ήθελα να τις μεταγλωττίσω αλλά που χρόνος…

    /http://wildcrafty.wordpress.com/2010/03/19/what-can-i-do-with-hawthorn-berries

    όσο για το σαμπούκο είναι ότι πρέπει για τα κρυολογήματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος23/9/11, 1:56 π.μ.

    η τσαπουρνια ειναι αλλο φυτο και εχει μπλε καρπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σας!
    Ειμαι από Κύπρο και η γυναίκα μου από Κρήτη. Καιρό τώρα ψάχνω να βρω πώς το λέτε στην Ελλάδα γιατί στην Κύπρο το λέμε "μοσφιλιά", "crataegus azarolus". Δεν ξέρω αν είναι αρκιβώς το ίδιο, αλλά μοιάζει πολύ.
    Εδώ κάνουμε τσάι με τα άνθη της μοσφιλιάς και κάνει μεγάλη διαφορά στην χοληστερίνη. Βράζουμε ολόκρηρο το αποξηραμένο κλωναράκι με τα άνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια σας!
    Ειμαι από Κύπρο και η γυναίκα μου από Κρήτη. Καιρό τώρα ψάχνω να βρω πώς το λέτε στην Ελλάδα γιατί στην Κύπρο το λέμε "μοσφιλιά", "crataegus azarolus". Δεν ξέρω αν είναι αρκιβώς το ίδιο, αλλά μοιάζει πολύ.
    Εδώ κάνουμε τσάι με τα άνθη της μοσφιλιάς και κάνει μεγάλη διαφορά στην χοληστερίνη. Βράζουμε ολόκρηρο το αποξηραμένο κλωναράκι με τα άνθη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος25/9/11, 8:50 π.μ.

    Καλημερα,
    ενδιαφερομαι οχι μονο για τους καρπους, αλλα και για το φυτο.
    Ξερει κανεις που μπορω να βρω ετοιμα φυτα για φυτευση;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Για κάποιο λόγο το link για τις άλλες χρήσεις του καρπού της τρικοκκιάς δεν ανοίγει... θα ήθελα λοιπόν να μάθω για τις εδώδιμες χρήσεις καρπών και λουλουδιών στην Ελλάδα. Ξέρω πως χρησιμοποιούν τους καρπούς σε μαρμελάδες, πελτέδες και ότι παλιότερα τους αλευροποιούσαν σε περίπτωση ανάγκης, αλλά γνωρίζει κανείς άλλους τρόπους χρήσης τους;
    Σε χωριό της Αγγλίας άκουσα παιδιά να τους ονομάζουν bread and cheese και τους έτρωγαν όταν ωριμάζαν. Επίσης δοκίμασα ένα ποτό προϊόν ΄ζύμωσης μελιού και ανθέων κράταιγου. Άραγε παλιότερα στην Ελλάδα ήταν πιο διαδεδομένη η χρήση τους απ' ότι σήμερα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μαριάννα διόρθωσα τον σύνδεσμο ευχαριστώ για την παρατήρηση, πρόσθεσα και επί της ευκαιρίας και κάτι σημαντικό για όσους θέλουν να μαγειρέψουν...

    Ο κράταιγος πουλιέται και στα φυτώρια συνήθως αυτός με τα κόκκινα άνθη, προτιμώ όμως να βγω στα Ελληνικά βουνά που υπάρχει παντού και να φυτέψω από αυτόν το Φθινόπωρο…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος11/10/11, 4:00 μ.μ.

    ???δηλαδή κόβεις κλαδάκι και το φυτεύεις;;;;;;;
    ΕΠΙΣΗΣ, κάτι άσχετο: ξέρουμε κάτι για το σχίνο; μου είπαν οτι οι καρποί του είναι ωραίο μπαχαρικό
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
    ελένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος11/10/11, 7:20 μ.μ.

    ΚΥΡΙΕ ΘΕΟΔΩΡΕ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ.ΕΙΜΑΙ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΒΟΤΑΝΩΝ.ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΝΕΤΕ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΔΥΣΠΝΟΙΑ;ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟΣΑ ΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΥΤΗΚΑ.ΠΑΙΡΝΩ ΕΠΙΣΗΣ ΑΨΙΘΙΑ ΜΕ ΔΥΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ(BAD HEIBRUNNER ΥΠΕΡΟΧΟ)ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΝ ΚΙΝΗΤΗ ΠΕΤΡΑ ΣΤΗ ΧΟΛΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΑΚΟΥΡΕΣ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΔΩ.ΑΛΛΑ Η ΔΥΣΠΝΟΙΑ ΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΕΙ.ΕΙΧΕ ΚΑΙ Ο ΜΠΑΜΠΑΣ ΜΟΥ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος3/10/13, 4:46 μ.μ.

    Hi, I do think this is an excellent web site. I stumbledupon it ;)
    I may come back yet again since I book-marked it. Money and freedom is
    the greatest way to change, may you be rich and continue to guide others.


    my site :: Green coffee cleanse review ()

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κυκλοφορεί στα περισσότερα βοτανοπωλεία! Δεν είναι δύσκολο να το βρεί κάποιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για τις ονομασίες του κράταιγου θα παραθέσω απο το βιβλίο του Κώστα Μπαζαίου "100 ΒΟΤΑΝΑ 2000 ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ"κάποιες ονομασίες! Κράταιγος ο οξυάκανθος, λευκάκανθα, μουμουτζελιά μουρτζά, μουτζελιά, μπουρμπουτζελιά, λουτσά, σταφύλλι βλάχικο, τρικουκιά, κακτσιά, ακακτσιά, τροκτιά, μυλκινιά, μυλκίνι, βερβερίς η κρητική, κοτσιγομοσψυλλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η μαρμελάδα έχει θεραπευτικές ιδιότητες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως αναφέρω στο άρθρο ναι τις κρατάει αλλά μην ξεχνάμε ότι η θέρμανση καταστρέφει μερικές βιταμίνες και κυρίως τα ένζυμα...

      Προσωπικά εάν ήθελα να χρησιμοποιήσω τον κράταιγο για καθαρά φαρμακευτική χρήση θα προτιμούσα το έγχυμα ή το βάμμα του....

      Διαγραφή
  20. Εχω στεφανιαία νοσο μπαλονακι.ακόλουθο φαρμακευτικη αγωγη μπορω να το παρω το αφαιψημα αυτο.Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παρακαλώ συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, όλες οι πληροφορίες εδώ παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο.

      Διαγραφή
  21. Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω για την αρτηριοσκληρυνση να χρησιμοποιούμε τον καρπό του η τα φύλλα με το άνθος; έξω στο εμπόριο έχω βρει μόνο το τα φύλλα με το άνθος οπότε αν δεν κάνουν για αυτό που θέλω, να ψάξω καθαρά για τον καρπό μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλύτερα τα φύλλα και το άνθος, αλλά και ο καρπός απλά είναι πιο δύσκολος !!!
      Τα σέβη μου !!!!!

      Διαγραφή
  22. Στο χωριό μου το λένε ΞΥΓΚΑΘΙΑ ΥΠΆΡΧΕΙ ΆΦΘΟΝΟ στην Εύβοια το μάζεμα γίνετε Σεπτέμβρη- Οκτώβρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/1/22, 10:05 π.μ.

      Τί χρώμα έχουν τα άνθη που μαζεύετε, λευκά ή κόκκινα; Γνωρίζετε εάν αυτός με τα κόκκινα άνθη είναι κατάλληλος για να πίνεται;
      Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    2. εγω θυμαμαι ασπρα

      Διαγραφή
  23. παραθετω μια ιστοσελιδα και εκει θα βρειτε πολλα ενδιαφεροντα CURING WITH CAYENNE STO YOUTUBE Dr. Richard Schulze Βοτανολογος και δινει συνταγες για βαματα Οσο για τον Κραταιγο ειναι αυτος με τις κοκκινες μικρες μπαλιτσες Εγω ηδη εφτιαξα βαμμα απ αυτον

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.