Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Η δημιουργία και λειτουργία ενός κοτετσιού

.....Σας παρουσιάζω σε μορφή ημερολογίου τις προσπάθειές μου για ένα κοτέτσι στο εξοχικό. Στην παρούσα ανάρτηση θα γίνονται updates κάθε φορά που θα έχω κάτι καινούργιο να σας πω. Θα ήθελα ο καθένας που γνωρίζει, να συμπληρώνει με τα σχόλιά του αυτά που βλέπει πως λείπουν, ή αυτά που θα βοηθήσουν τον κοσμάκη να φτιάξει ένα αξιοπρεπές κοτέτσι...

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Από το κοτέτσι στην παραγωγή

Τα σιχαθήκαμε τα κοτόπουλα των εκτροφείων με το αχυρένιo κρέας τους και τα άχρωμα αυγά. Επιτέλους! Θέλουμε να ξέρουμε τι τρώμε και αυτά που τρώμε να ξέρουμε τι ακριβώς τρώγανε μέχρι να φαγωθούν από εμάς!

Το κοτετσάκι το ήθελα από καιρό! Αφού τον χώρο τον έχω, ποιόν μπορεί να ενοχλούσε; Πήρα λοιπόν και την απόφαση αρχές του 2010. Χρειάστηκα μια κουλούρα κοτετσόσυρμα (25 μέτρα μήκος και 1,5 μ. ύψος, 60 σανίδες από παλέτες, καρφιά, μια κουλούρα σύρμα, λίγα παλιά σιδερένια παλούκια. Συνολικό κόστος κατασκευής γύρω στα 80 €. Το στοίχημα ήταν να είναι εξασφαλισμένα τα κοτερά από αέρος, γης και από τους υπό της γης εχθρούς. Οι αρουραίοι δε χαρίζονται στα μικρά κοτοπουλάκια και έχουν τη καταπληκτική ικανότητα να τα εντοπίζουν με εξαιρετική ακρίβεια.

Σκάφτηκε λοιπόν μια τάφρος βάθους 10 εκατοστών και διαστάσεων 3χ3χ3χ3 όπου θα ήταν και οι τελικές διαστάσεις της περίφραξης. Στη συνέχεια μπήκε το κοτετσόσυρμα και θάφτηκε με το χώμα της εκσκαφής. Καρφώθηκαν τα παλούκια στα καθορισμένα όρια και μπήκαν όλες οι πλευρές του πλέγματος και ενώθηκαν (ράφτηκαν) με το λεπτό σύρμα . Κατασκευάστηκε μια σιδερένια βάση ύψους 50 cm για να υποδεχτεί το κοτέτσι. Το κοτέτσι φτιάχτηκε από τα ξύλα των παλετών, σχετικά ακανόνιστα, επίτηδες για να υπάρχουν και μικρά κενά, προκειμένου να αερίζεται καλά το εσωτερικό.

Πριν κλειστεί και η τελευταία πλευρά με το κοτετσόσυρμα τοποθετήθηκε και το κοτέτσι και μετά κλείστηκε και η τελευταία πλευρά. Αγόρασα μια μπάλα άχυρο το οποίο διασκόρπισα και στο εσωτερικό του κοτετσιού για στρωμνή, αλλά και στην αυλή τους για να έχουν τη ζεστασιά που τόσο αγαπούν οι κότες. Πάνω από το πλέγμα της οροφής τοποθέτησα κι ένα πλαστικό για την προστασία από τη βροχή. Αγόρασα 20 κοτοπουλάκια λίγων γραμμαρίων το καθένα, μια ταΐστρα και μια ποτίστρα.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Σε ηλικία 3 μηνών

Έψαξα αρκετά και βρήκα φυράματα βιολογικών καλλιεργειών, αφού τα βιομηχανοποιημένα περιέχουν προσμίξεις ταχείας ανάπτυξης και δε ξέρω τι άλλο.
Μέσα σε 10 ημέρες είχα απώλειες από τα κοτοπουλάκια της τάξης του 30%. Δηλαδή ψόφησαν 6 εξαιτίας αναπνευστικών προβλημάτων. Σε αυτό ευθύνεται απολύτως η πωλήτρια των πουλερικών, που θα έπρεπε να το είχε διαγνώσει και να μη τα διαθέσει καθόλου.
Οι υπόλοιπες 14 τα κατάφεραν και μετά από 3 μήνες ζουν αριστοκρατικά κι ευτυχισμένες στον χώρο τους. Κάθε 2 – 3 μέρες ανοίγω το πορτάκι τους και βολτάρουν σαν τρελές στο κτήμα, χωρίς να απομακρύνονται για πολλή ώρα από το κοτέτσι τους. Λατρεύουν το χλωρό τριφύλλι, αλλά και ένα κέικ που τους παρασκευάζω με ψιλοκομμένα φύλλα κουνουπιδιών, λάχανου, ψωμιού και φυράματος ζυμωμένα με νερό. Στα έξτρα ταψάκια τους τοποθετώ τη λιχουδιά αυτή και σηκώνουν τα κεφάλια μόνο όταν τα αδειάσουν.

Το άχυρο με τις ακαθαρσίες συλλέγεται κάθε 15 ημέρες περίπου και τοποθετείται στο σωρό του κόμποστ μιας και πρόκειται για πρώτης τάξης βιολογικό λίπασμα για το μπαξέ μου. Καλό είναι να γίνεται που και που καμιά απολύμανση στην εγκατάσταση για τα μικρόβια που πιάνουν τα ξύλα του κοτετσιού.
Δυστυχώς οι μέρες των fantastic 14, τελειώνουν μιας κι έχουν θρέψει αρκετά. Θα κρατήσουμε όμως τις 2-3 πιο συμπαθητικές κι αγαπησιάρες σύμφωνα με την μικρή μου κορούλα τη Δήμητρα και οι υπόλοιπες θα οδεύσουν προς κατανάλωση.

10/2/2011
Η πρώτη γενιά τελείωσε με επιτυχία. Οι κότες πέρασαν τα 2 κιλά βάρους η κάθε μιά και σφάχτηκαν, ξεπουπουλιάστηκαν και καθαρίστηκαν όλες (δυστυχώς και τις αγαπησιάρες που έγραψα παραπάνω) επειδή τα μικρά της νέας γενιάς θα είχαν σοβαρό πρόβλημα συγκατοίκησης με τις "γριές"...
Στα σπλάχνα μερικών βρέθηκαν 4,5 ακόμα και 6 κρόκοι αυγών σε χρώμα βαθύ πορτοκαλί. Πράγμα που σημαίνει πως σε λίγες μέρες θα είχαμε και τα πρώτα αυγά. Δε πειράζει, με τις επόμενες.

Το κρέας τους δίνει καταπληκτικές σούπες και μακαρονάδες, ενώ απέχει έτη φωτός από τα τυποποιημένα κοτόπουλα των S/M.
Τώρα ετοιμάζομαι για την αγορά 25 μικρών ηλικίας 20 - 25 ημερών κι έχω προετοιμάσει το κοτέτσι κατάλληλα. Καθαρίστηκαν όλα τα άχυρα από τις παλιές και απολυμάνθηκε ο χώρος και οι ταΐστρες και ποτίστρες. Στην αγορά οι τιμές του καθενός κοτόπουλου κειμένονται από 1,80 - 2 €. Οι τροφές όσο μεγαλύτερη συσκευασία τόσο φτηνότερα.

15/2/2011
Αγόρασα 25 πουλάκια και μπήκαν στο καθαρισμένο και απολυμασμένο κοτέτσι. Φαίνονται όλα υγιέστατα και τρώνε λαίμαργα. Έκλεισα τις 3 από τις 4 πλευρές του κοτετσιού με πλαστικό για προστασία από το κρύο. Θα το βγάλω όταν ο καιρός ζεστάνει.

15/3/2011
Τα κοτοπουλάκια έχουν μεγαλώσει πολύ. Έχουν αρχίσει και τρώνε το μίγμα που έφτιαχνα και στην πρώτη γενιά. Μου έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η ποσότητα νερού που καταναλώνουν. Περίπου 10 λίτρα ημερησίως!! Θα φτιάξω λοιπόν μια πατέντα για να υπάρχει άφθονο νερό, την οποία και θα δημοσιεύσω κι εδώ. Κατά τ' άλλα όταν τους ανοίγω την πόρτα ξεχύνονται προς τη χλόη και γεμίζει ο τόπος κοτόπουλα. Καμάρι να δείς!!

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Η δεύτερη γενιά
Το μόνο κακό είναι πως δε μπορώ να συμφιλιώσω τον Μπέν (ο νέος μας σκυλάκος) με τις κότες. Είναι ημίαιμος με τη μισή του καταγωγή από ποιμενική ράτσα. Για την άλλη του μισή δε ξέρω!!

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

30/4/2011
Η δεύτερη γενιά μεγάλωσε πολύ! Το ωραίο είναι πως τα κοκκόρια και οι κότες είναι μισά - μισά.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Απολαμβάνω να τις βλέπω όταν βόσκουν στο χωράφι. Όταν είναι πεινασμένες και βλέπουν πως αργεί να σερβιρισεί το μενού, τα κοκκόρια αποφασίζουν να μας επισκεφτούν στο σπίτι και οι κότες ακολουθούν πίσω τους. Πάντως έχει πλάκα να βλέπεις μια αράδα από 24 πουλερικά να σε ψάχνουν!!

31/5/2011
Τα κοκόρια βαρβάτεψαν και ταλαιπωρούν τις καημένες τις κότες. Ακούς φωνές απελπισίας από τους "βιασμούς" κάθε λίγο και λιγάκι. Οι παλιοί λέγανε 6 κότες στον ένα κόκορα. Κάτι ήξεραν παραπάνω. Αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες η σφαγή 5 μεγαλόσωμων αρσενικών για αρχή, τα οποία μας έδωσαν καθαρό κρέας 15 κιλά!

Την επόμενη κιόλας μέρα 1 Ιουνίου πήραμε χαρά μεγάλη με 2 αυγά που ανακαλύψαμε στο κοτέτσι. Το ένα το βρήκαμε πίσω από τη μεγάλη ποτίστρα και το άλλο δίπλα από τη βάση της σκάλας του κοτετσιού. Τα αυγά πολύ μικρά, σχεδόν τα 2/3 των κανονικών αυγών, αλλά πιστεύουμε πως σύντομα θα παίρνουμε μεγαλύτερα μεγέθη. Άντε και καλή αρχή!
Για να μη το ξεχάσω. Το ένα αυγό το πήραμε για γευστική δοκιμή, το άλλο, αφού γέμισα ένα πλαστικό καφάσι μέχρι τη μέση με άχυρο, το τοποθέτησα απαλά στο κέντρο. Το αυγό αυτό αποτελεί το λεγόμενο "φώλο" ή αλλοιώς το κίνητρο για να γεννούν οι κότες σε συγκεκριμένο σημείο κι όχι όπου θέλουν αυτές.

14/6/11
Μέσα στο καφάσι βρήκαμε 11 αυγά. Φαίνεται πως οι κυρίες πήραν μπροστά για τα καλά. Θα σκεφτώ κάτι για κάποια πιο άνετη φωλιά, ίσως και για δύο. Αυτό γιατί όταν κάποια γεννάει και υπάρχουν άλλες στην ουρά, φαίνεται να ανυπομονούν να τελειώσει η πρώτη και κακαρίζουν ανήσυχες μέχρι να το κάνουν κι αυτές. Μερικά από τα αυγά είναι διπλάσια σε μέγεθος από τα υπόλοιπα.

20/6/2011
Κάποια κότα ή κάποιος κόκορας βρίσκει ελκυστικά τα αυγά σαν τροφή και δεν μαζέψαμε κανένα. Άμεση δράση φτιάχνοντας αυγοπαγίδα, σκεφτείτε τις μπάλες του μπιλιάρδου που πέφτουν μέσα στο τραπέζι, καθώς και ένα αυγό που το γέμισα με γύψο. Είναι τακτική που αποδίδει και αποτρέπει τις αυγόφιλες από το να τρώνε αυγά. Αργά χτες το απόγευμα αρχίσαμε να ξαναπαίρνουμε αυγά.

26/6/2011
Σφάξαμε 5 κοκκόρια, έτσι έμειναν 2 στο κοτέτσι μαζί με 12 κότες. Επλπίζω τώρα σε μικρότερη ταλαιπωρία και σε λιγότερες κραυγές απελπισίας. Τα αυγά γίνονται όλο και πιο μεγάλα.

28/6/2011
Μετά τη μείωση των κοκοριών έβγαλα την αυγοπαγίδα και ξανατοποθέτησα το κλασσικό πλαστικό καφάσι με άχυρο. Βρήκα 13 αυγά. Έχω αφήσει το γύψινο αυγό, το οποίο φαίνεται πως δούλεψε κανονικά. Παρέλειψα να γράψω πως έχω προσθέσει στη διατροφή τους και σπασμένα κοχύλια, και μια χούφτα αλάτι για να πάρουν όσο ασβέστιο θέλουν και να μη τσιμπολογάνε τα τσόφλια των αυγών τους για να το πάρουν από εκεί.

1/7/2011
Η αυγοπαραγωγή συνεχίζεται μια χαρά. Υπολογίζω γύρω στα 40 αυγά την εβδομάδα. Ήδη ξεκινήσαμε να χαρίζουμε! Αυτό με βάζει σε υπόνοιες πως κάποιος από τους μακαρίτες κόκορες έκανε τη ζημιά...

7/9/2011
Για όσους δεν έχουν κοντινή πρόσβαση με το νερό αφιερώνεται η παρακάτω πατέντα. Η μεγάλη ποτίστρα στην οποία τελικά κατέληξα έχει ως εξής : Παίρνουμε ένα πλαστικό δοχείο λαδιού 50 lt (λίμπα τη λέμε στο χωριό μου) και 2 εκατοστά από τη βάση της κάνουμε μια τρύπα με το τρυπάνι διαμέτρου 0,5 cm. Σιγουρευόμαστε πως το καπάκι δεν επιτρέπει να περνάει αέρας. Αγοράζουμε και ένα μεγάλο πιάτο μεγάλης γλάστρας, το οποίο θα αποτελεί τη βάση της κατασκευής και από κει θα πίνουν το νερό οι κότες μας. Γεμίζουμε το δοχείο με νερό και το σφραγίζουμε πολύ καλά με το καπάκι του. Για να είμαστε σίγουροι πως δεν περνάει αέρας βάζουμε ανάμεσα στο καπάκι και στο χείλος του δοχείου ένα πλαστικό φύλλο.

Προσωπικά χρησιμοποίησα ένα κομμάτι νεοπρέν 3 χιλιοστών (είναι το υλικό που φτιάχνουν τις στολές κατάδυσης. Η πατέντα λειτουργεί εξαιρετικά καλά. Το νερό στο πιάτο φτάνει μέχρι το ύψος της τρύπας του δοχείου και πλέον δεν υπάρχει φόβος να ξεμένουν οι κότες από νερό. Προσθέστε κάθε φορά στο δοχείο και την ανάλογη ποσότητα ΕΜ. Δεν αφήνουμε ποτέ το ίδιο νερό πάνω από 5-6 μέρες. Αδειάζουμε το παλιό, καθαρίζουμε το δοχείο και γεμίζουμε με φρέσκο. Την όλη κατασκευή μπορείτε να τη σηκώσετε μέχρι εκεί που φτάνουν οριακά οι κότες να πιούν, αποφεύγοντας τα πολλά λερώματα.

28/11/2011
Ο Μπεν ο σκυλάκος που γαϊδουροποιήθηκε από το πολύ φαί, θέλοντας να σπάσει τη μονοτονία του, εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο το κοτετσόσυρμα, καταφέρνοντας να ανοίξει τρύπα ικανή να τον χωρέσει και κατάφερε να σκοτώσει τη μια κότα και τραυματίσει σοβαρά τον ένα κόκορα. Θα ήθελα καμιά συμβουλή από αυτούς που γνωρίζουν για αποφύγουμε κι άλλα τέτοια επεισόδια στο μέλλον. Αυτό που θα κάνω εγώ με πρώτη μου ευκαιρία, είναι να ενισχύσω εξωτερικά το κοτέτσι με κουνελόσυρμα. Κάτι δηλαδή που έπρεπε να έχω κάνει από την αρχή.

31/01/2012
Ο λόγος για τον τελευταίο κόκορα. Μιλάμε για πολύ τσαμπουκά! Επιτίθεται σε όλους ανεξαιρέτως με μεγάλη μανία. Όσο και να τον απωθείς αυτός εκεί. Εγώ βρίσκω συνέχεια δικαιολογίες να αναβάλω τη σφαγή του, για την οποία όλοι οι υπόλοιποι επιμένουν. Είμαστε σε αναμονή....

26/03/2012

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Το κουνελόσυρμα έχει μπει εδώ κι αρκετό καιρό και έχω γλυτώσει. Τώρα πια οι κότες δεν είναι περιορισμένες στο χώρο του κοτετσιού, αλλά έχουν και μια μεγάλη αυλή για να βολτάρουν με άνεση.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Το Σ/Κ ολοκλήρωσα και μια κλούβα για τα μικρά πουλάκια που πρόκειται να πάρω. Όσο για το σκύλο αρκείται στο να περιφέρεται περιμετρικά του νέου συρματοπλέγματος και να ξερογλύφεται μελαγχολικά. Ο κόκορας το χαβά του. Επιθετικός και ύπουλος. Τις προάλλες ενώ ήμουν σκυμμένος κι άλλαζα το νερό τους, μου κατάφερε μια γερή τσιμπιά από πίσω. Του ανταπέδωσα τη φιλοφρόνηση αλλά μάλλον χαμογέλασε, παρά στενοχωρήθηκε. Το τσουκάλι περιμένει ακόμα...

Αντικατέστησα το διαφανές πλαστικό με ένα μουσαμά 3 χ 4 μ. που αγόρασα (10 €) από το praktiker. Είναι πολύ καλής κατασκευής αδιάβροχο και αρκετά χοντρό. Τώρα που καλοκαιριάζει θα υπάρχει άφθονη σκιά, ενώ θα γλυτώσουν και τις χειμωνιάτικες διαρροές από τις βροχοπτώσεις. Φαίνεται πως το απολαμβάνουν όσο τίποτε άλλο.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

07/04/2012

ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΦΙΞΕΙΣ

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

20 νεοσσοί παρελήφθησαν σε άριστη κατάσταση. Αυτή τη φορά φρόντισα τα κοκόρια να μην είναι πάνω από 4. Τα μικρά ήταν σαφώς κουρασμένα μέχρι να καταλήξουν στην κλούβα και σίγουρα πεινασμένα. Η ταΐστρα τους είναι χειροποίητη από ξύλα παλετών μη εμποτισμένα με φάρμακο, ενώ η ποτίστρα αιωρείται 2-3 εκατοστά από το πάτωμα. Σαν πάτωμα επέλεξα καλής ποιότητας κουνελόσυρμα, ενώ η υπόλοιπη κλούβα ασφαλίστηκε με κοτετσόσυρμα. Τέλος τοποθέτησα μια παλιά πετσέτα μπάνιου στην άλλη άκρη, όπου έδειξαν να απολαμβάνουν τον υπνάκο τους και κάλυψα με πλαστικό όλη την κλούβα εκτός της κάτω μεριάς και της πόρτας, αφού η ΕΜΥ έχει δώσει βροχές για κάμποσες μέρες. Όταν περάσουν οι μπόρες θα αφαιρεθεί.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Τα μωρά από εκεί που προέρχονται έχουν συνηθίσει σε άλλες ταίστρες και ποτίστρες. Πρέπει λοιπόν να τα βάζουμε ένα ένα απαλά να δοκιμάζουν με το ράμφος τους το φαγητό και το νερό προκειμένου να καταλάβουν τη θέση τους. Δε θέλει και ιδιαίτερη προσπάθεια. Τα μικρά είναι προικισμένα από τη φύση να το αντιλαμβάνονται γρήγορα. Όπως και οι προηγούμενες γενιές, έτσι κι αυτά δείχνουν να αγαπούν να μπαίνουν στην κυριολεξία μέσα στην ταΐστρα και να τρώνε ακατάπαυστα. Αυτό δεν πρέπει να προβληματίζει, απλά να φροντίζουμε μια φορά την εβδομάδα να καθαρίζουμε τελείως την ταΐστρα και να αλλάζουμε πολύ τακτικά το νερό.

Εδώ μέσα θα ζήσουν περίπου 40 ημέρες, αλλά στα μεσοδιαστήματα θα τα βγάζω για βόλτα στον περίβολο του κοτετσιού, αφού πρώτα κλειδώνω τις μεγάλες κότες στο κοτέτσι. Αν και αυτές δεν έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μικρά και κυρίως ο μοχθηρός μου κόκορας ,ο οποίος παρεμπιπτόντως ζει ακόμα αφού τα κηπευτικά δε μου έχουν δώσει χρόνο για τη σφαγή του. 'Ίσως κατά βάθος το αποφεύγω κι εγώ.

26/06/2012
Τα μικρά μεγάλωσαν και φυσικά τα έβγαλα από την κλούβα και τοποθέτησα σε αυτή τα 30 ημερών κουνελάκια, αφού την απολύμανα και την τροποποίησα για τη διαβίωσή τους.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Η ποτίστρα
Νομίζω πως χρωστούσα και μια φωτογραφία για το πότισμα των κοτόπουλων. Εδώ βλέπετε μια λίμπα λαδιού χωρητικότητας 50 λίτρων. Στη βάση και 2 εκατοστά ψηλότερα έχει γίνει μια τρύπα με το δράπανο διαμέτρου περίπου ενός τσιγάρου. Σαν βάση τοποθετήθηκε ένα πιάτο για μεγάλη γλάστρα διαμέτρου ικανής να αφήνει χώρο για να μπορούν να πίνουν νερό οι κότες. Το μεγάλο μυστικό είναι να μην υπάρχει διαρροή αέρα από το καπάκι. Γι αυτό έβαλα ένα κομμάτι νεοπρέν (υλικό στολή κατάδυσης) και η στεγανοποίηση είναι τέλεια. Αφού γεμίσω το δοχείο με το νερό κλείνω αμέσως το καπάκι και κατεβαίνει στο πιάτο νερό μέχρι του ύψους της τρυπούλας. όσο πίνουν οι κότες, τόσο κατεβαίνει και το νερό. Καλό είναι να ρίχνουμε και λίγους ενεργούς μικροοργανισμούς για τη καλή ποιότητα του νερού.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Το άχυρο
Έβαλα στον προαύλιο χώρο άχυρο που μάζεψα από την αγριοβρώμη που ξεράθηκε στο χωράφι και τους αρέσει ιδιαίτερα το καινούργιο σκηνικό, αφού συνέχεια σκαλίζουν τα άχυρα και κοιτάζουν για να βρουν ούτε κι εγώ ξέρω τι!

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Η γεννήστρα
Τα κοτάκια αφού δέχτηκαν λίγες μικροεπιθέσεις από τις γεροντότερες, σήμερα καταφέρνουν να ζουν ειρηνικά μαζί τους και έχουν βρει τη δική τους θέση στο κοτέτσι.

Το ημερολόγιο ενός κοτετσιού

Κι εδώ είναι μια κατασκευή για να γεννάνε οι κότες. Γιατί χρειάζεται; Με τα πλαστικά καφάσια κάποιες κότες πηδούσαν άτσαλα μέσα προκειμένου να γεννήσουν και έσπαζαν τα αυγά. Σπασμένα αυγά σημαίνει κίνδυνος να συνηθίσουν την ωραία γεύση τους και να τα σπάζουν στο μέλλον μόνες τους. Με την κατασκευή αυτή των 4 χωρισμάτων, μπαίνουν μέσα μια μια ευλαβικά κάθονται στο πλούσιο άχυρο, γεννάνε το αυγό τους και όλα καλά. Να το κάνετε απαραιτήτως για να γλυτώσετε από πολλά.

27/06/2012
Γελάσαμε σήμερα με τη ψυχή μας! Μέσα στα κανονικά αυγά βρήκαμε κι ένα σε μέγεθος καρυδιού. Πράγμα που σημαίνει πως κάποια από τις νέες κοτούλες ξεκίνησε να γεννάει. Για να δούμε. Πάντως όσες από τις παλιές έχουν μείνει θα σφαχτούν το φθινόπωρο για να επικρατήσει η καινούργια γενιά.
Ένας καλός φίλος και λάτρης της φυσικής ζωής ο κ. Ανδρέας (αυτός που μου σύστησε να φτιάξω τη γεννήστρα) θα μου φέρει 2 κοτοπουλάκια που προέρχονται από φυσιολογική εκκόλαψη. Θα ενημερώσω σύντομα το blog με φωτογραφίες και την κλούβα που θα παραμείνουν μέχρι να μεγαλώσουν κάπως.

Διαβάστε ακόμη:Φτιάχνω κοτέτσι

57 σχόλια:

  1. Κώστα επιφυλάσσομαι να ανεβάσω φωτογραφίες από καλές ράτσες για αυγά, και να ανεβάσω ένα παλιό βιβλίο ημερολόγιο για τις κότες, τις γαλοπούλες και τα κουνέλια… Ελπίζω φέτος να φτιάξω και την παρατημένη κλωσομηχανή μου για πειράματα, ετοιμάσου:)

    Συγχαρητήρια για την δουλειά σου να τα καταγράψεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο! Την εποχή που ήμουν αρχάριος σίγουρα θα με βοηθούσε πολύ ένα δημοσίευμα σαν και αυτό.
    Είναι υπέροχη εμπειρία !
    Σήμερα έφερα στο σπίτι τρεις γαλοπούλες (γεννημένες στη κλωσομηχανή μου τέλος Μαρτίου) για τα Χριστούγεννα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντελης19/12/11, 7:02 μ.μ.

    Φίλε Κώστα γεια σου
    Ωραία και μερακλίδικη η δουλειά που έκανες.
    Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει σε χωριό,
    μετά από ένα διάλειμμα 27 ετών στην Αθήνα, τα τελευταία 11 χρόνια (από επιλογή) μένω σε ένα κτήμα 4 στρεμμάτων έξω από την Αλεξανδρούπολη
    και μεταξύ άλλων ασχολούμαι με κότες, κουνέλια, ζαρζαβατικά, αμπέλι, και αλλά έχω λοιπόν κάποια εμπειρία, θα σε συνιστούσα λοιπόν αντί να αγοράζεις έτοιμα πουλάκια
    βρες αυγά από κάποιο χωριό από ντόπιες κότες (όλο και κάποιους συγγενείς η φίλους θα έχεις) δανείσου και μια κλωσομηχανή η κλώσα οι (γαλοπούλες είναι οι καλύτερες μαμάδες) για μια φορα και μετα οι κότες θα αναπαράγονται μόνες τους, τα κοκόρια χρειάζονται στο κοτέτσι όχι μόνο για αναπαραγωγή αλλά και για να επιβάλουν την τάξη.
    Για το πρόβλημα με τον σκύλο σου θα σου πω ότι όταν ένα σκυλί γευτεί αίμα δεν το ξεχνάει ποτέ, στα χωριά λοιπόν που οι κότες ήταν ελεύθερες στις αυλές αυτά τα σκυλιά δεν είχαν μέλλον. Η άλλη λύση είναι όταν οι κότες είναι ελεύθερες και βόσκουν το σκυλί αυστηρά μαντρωμένο, και το αντίθετο.

    φιλικά Παντελής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος19/12/11, 8:30 μ.μ.

    Γεια σας.
    πρωτη φορα εστησα κοτετσι πριν 2 μηνες, (μεταφερομενο σαν αυτο που λεει ο φιλος απο το πελιτι) και σκεφτομαι να κανω ενα συστημα για να ανοιγει αυτοματα η πορτα το πρωι και να κλεινει το βραδυ για να μην μεταφερω καθε μερα το κοτετσι. Βρηκα ενα μηχανισμο με μοτερακι που παιρνει ρευμα απο φορητο φωτοβολταικο και μαλλον θα χρειαστω και φωτοκυταρο η χρονοδιακοπτη. πως φαινεται η ιδεα θα δουλεψει η τσαμπα παιδευομαι;;
    Γιωργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κώστα μπράβο για το ημερολόγιο του κοτετσιού σου.Έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι μας (καταγραφή σε ημερολόγιο για κάθε παραγωγικό ζώο που εκτρέφουμε)αλλά το παραμελούμε.
    Όσον αφορά στην αγορά μικρών κοτόπουλων ή την παραγωγή τους και στο θέμα του σκύλου συμφωνώ απόλυτα με τον Παντελή.Και εγώ αγόρασα μια μικρή κλωσσομηχανή για τη δική μου παραγωγή.Και εγώ έχω εδώ και 11 χρόνια μποξεράκια τα οποία έχουν την ίδια αδυναμία στο πνίξιμο των πουλερικών μου.Κάποια από αυτά μάλιστα τα τρώγανε κιόλας.Όλα αυτά τα χρόνια αν κρατούσα και εγώ ημερολόγιο θα έβλεπα ότι τα μποξεράκια μου έχουν φάει περισσότερα πουλερικά από εμάς.Πρέπει να αποφασίσεις τι θέλεις περισσότερο πουλερικά ή σκύλο ή και τα δύο με τα παρατράγουδα τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. για τον ανώνυμο που θέλει να φτιάξει αυτόματη πόρτα για το κοτέτσι του να του πω ότι μπορεί να γίνει εύκολα με μικρό κόστος.Και εγώ μαζεύω τα αναγκαία υλικά και μάλλον,εκτός απροόπτου,μέσα στις γιορτές θα το φτιάξω.Θα χρησιμοποιήσω ένα μοτέρ υαλοκαθαριστήρα αυτοκινήτου 12βολτο,μπαταρία μολύβδου 12βολτ/7ΑΗ σαν αυτές που έχουν τα UPS,ένα μικρό φωτοβολταϊκό μαζί με φορτιστή για τη φόρτιση της μπαταρίας,δύο τερματικούς διακόπτες, την πόρτα που θα κινείται ανάμεσα σε δύο οδηγούς και ένα ανιχνευτή φωτός συνεχούς ρεύματος (το ψάχνω ακόμα) ή ένα μικρό φωτοβολταικό κήπου που θα το μετατρέψω για την περίσταση(νομίζω θα κοστίσει λιγότερο).Υπομονή σε λίγες μέρες θα το παρουσιάσω..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια και για τις συμβουλές. Δημήτρη και Παντελή έφαγα τον τόπο για γνήσια χωριάτικα κοτόπουλα και εξεπλάγην επειδή κανείς από τους γνωστούς μου αγρότες δεν διέθετε. Όλοι ψωνίζουν κοτοπουλάκια κλωσσομηχανών. Όμως ακόμα ψάχνω.
    Θοδωρή ανάρτησε με πρώτη ευκαιρία τις ράτσες και όσο αφορά τη μηχανή σου είμαι πανέτοιμος :)
    Τώρα για το σκύλο, όταν οι κότες κάνουν τον περίπατό τους, τον έχω μαντρωμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/12/11, 5:22 μ.μ.

    Φίλε μου πολύ καλή η κατασκευη σου.
    Θα ήθελα κάποιες περισσότερες πληροφορίες σχετικα με την αυγοπαγίδα που αναφερεις, εαν υπαρχει και καποια φωτογραφια καλυτερα. Ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Επιφυλάσσομαι για ανάλυση της αυγοπαγίδας και με φωτογραφικό υλικό. Πρόσφατα μου έκλεψαν από το αυτοκίνητο τη φ/μηχανή μου. Ίσως κάποιος την είχε περισσότερο ανάγκη από μένα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος24/12/11, 12:36 μ.μ.

    Πολύ ενδιαφέρον το ημερολόγιο!
    Ερώτησεις:
    1) Γνωρίζεις εάν υπάρχει κάποια αναλογία στον αριθμό των πουλιών που θα φιλοξενήσει κάποιος και στα διαθέσιμα τετραγωνικά; Υπάρχει ένα παλιό τούβλινο δωματιάκι 3Χ5 το οποίο σκοπεύω να το κάνω κοτέτσι. Πόσα πουλιά μπορώ να χωρέσω χωρίς να τα ταλαιπωρήσω;
    2) Πόσο χώρο θα έπρεπε να περιφράξω στην αυλή;
    3) Το δωματιάκι έχει παλιά ελενιτοσκεπή σε σιδηροδοκούς. Θέλω να την αλλάξω με κάτι λιγότερο καρκινογόνο. Να βάλω λαμαρίνα ή ενδείκνυται κάτι άλλο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε ανώνυμε στα 15 τετραγωνικά που διαθέτεις μπορείς να εκτρέφεις πολλά πουλερικά.Για να πάρεις μια ιδέα θα σου πω τι λέει ο κανονισμός (ΕΚ) 1804/99 περί βιολογικής εκτροφής.Για πουλερικά αυγοπαραγωγής εντός κτηρίου 6 ζώα/τετρ.μέτρο,υπαίθριο χώρο 4 ζώα/τετρ.μέτρο,κούρνια 18 εκατοστά μήκος/ζώο και 1 φωλιά/8 ζώα.Αν τηρήσεις αυτές τις προδιαγραφές δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα χώρου και υγιεινής.Από εκεί και πέρα να θυμάσαι τον κανόνα 1 κόκορας/10 κότες και καλή καθαριότητα του χώρου.Ισορροπημένο διαιτολόγιο χωρίς πρόσθετα και χρήση ενεργών μικροοργανισμών στο νερό τους για καλή υγεία.Την σκεπή πρέπει να την αντικαταστήσεις άμεσα(προσοχή κατά το ξήλωμα να φοράς μάσκα και γάντια και να προσπαθήσεις να μην σπάσεις κομμάτια αμιαντόπλακας(δύσκολο το βλέπω).Καλό θα ήτανε να φορέσεις μια νάυλον στολή που φοράνε οι μπογιατζήδες μαζί με νάυλον σκούφο τα οποία και θα πετάξεις μαζί με τις αμιαντόπλακες(πού όμως, ρώτα την πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής σου).Τα προϊόντα αμιάντου είναι επικίνδυνα απόβλητα και θέλουν ειδικό χειρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά.
    Μπράβο πολύ ωραία ανάρτηση!!!!
    Είμαι άσχετος με το αντικείμενο (παιδί της πόλης) που σκέφτεται να το ρίξει στο αγροτιλίκι....Έχω ξεκινήσει εδώ και δυο χρόνια με μελίσσια και πάω πολύ καλά (για νέος), έτσι σκέφτηκα να ασχοληθώ και με τις κοτούλες. Ζω στα περίχωρα της πόλης μου και δεν θέλω να κάνω κάτι εδώ για να μην ενοχλώ τους γείτονες με βρόμες κλπ. Έτσι σκέφτηκα να πάρω μια μικρή έκταση 2 στρεμμάτων μακριά απ την πόλη και να ασχοληθώ εκεί. Σκεφτόμουν την περίπτωση του κοτετσιού απ το Πελίτι αλλά δεν βλέπω πως οι κότες εκεί θα προστατεύονται από το κρύο ή πως θα κοιμούνται το βράδυ. Εδώ θα ήθελα και τη γνώμη του φίλου που το έχει φτιάξει. Όσο για την πόρτα φίλε μου είναι πολύ εύκολο να την φτιάξεις,φαντάζομαι θα το έχεις κάνει η΄δη. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν θέλεις να το μετακινείς αφού αυτό είναι υποτίθεται το πλεονέκτημα της κατασκευής. Τέλος γράψτε ρε παιδιά να ξέρετε πως αντιμετωπίζονται οι αλεπούδες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάνος Παπαδημητρίου26/12/11, 4:15 μ.μ.

    Δημήτρη Αμανατίδη ευχαριστώ για την απάντησή σου σχετικά με το πόσα χωράνε σε 15 τ.μ. (σμήνος αλάκερο!)

    Οι απορίες είναι πολλές και οι γνώσεις μηδενικές! Ο χρόνος λίγος αλλά το μεράκι πολύ!
    Ήδη, με οδηγό το blog, φέτος έκανα την παρθενική μου απόπειρα φέτος στα κηπευτικά, σε 40 τμ. Αν όλα πάνε καλά θα δούμε στη συνέχεια πόσο θα επεκταθώ...
    Το επόμενο βήμα είναι το κοτέτσι. Θα προσπαθήσω ανοιξιάτικα...
    Για να μη γίνω κουραστικός, υπάρχει κάποιο site ή βιβλίο να ξεκινήσω διάβασμα, αρχίζοντας με τα βασικά;
    Αυτά που βρίσκω αναφέρονται σε εντατική πτηνοτροφία, που είναι εκτός της φιλοσοφίας μου.
    Στην πορεία του διαβάσματος αλλά και στην υλοποίηση σίγουρα θα χρειαστώ γνώμες και πρακτικές συμβουλές. Μπορώ να ρωτάω από αυτήν ακριβώς τη σελίδα ή θα πρέπει να postάρω αλλού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. χρόνια πολλά σε όλους.......
    Πάνο μπορείς να ρωτάς για ότι απορίες έχεις εδώ.Ακόμα ψάχνοντας αναρτήσεις του Θόδωρου από παλιά ελληνικά βιβλία σχετικά με τα πουλερικά αλλά και από αμερικάνικες σελίδες γεωργικών πανεπιστημίων (γκουγκλαρισε chicken university extension) αλλά και ειδικά φόρουμ για πουλερικά.Ενδεικτικά μερικά: http://poultryextension.psu.edu/topic.html
    http://pubs.ext.vt.edu/category/poultry.html
    http://extension.missouri.edu/p/G8350
    http://www.ces.ncsu.edu/chatham/ag/SustAg/poultrylist.html
    http://www.ithaca.edu/staff/jhenderson/chooks/chlinks.html
    http://www.ces.ncsu.edu/depts/poulsci/tech_manuals/small_flock_resources.html
    http://extension.unh.edu/agric/agdlep/poulrab.htm
    http://www.backyardchickens.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα και χρονια πολλα σε ολους.
    Για τον φιλο Ακη: Η μεταφορα του κοτετσιου ειναι λιγο δυσκολη γιατι το εδαφος στο περιβολι δεν ειναι τελειως επιπεδο. Οποτε ελεγα να το μεταφερω καθε δυο με τρεις μερες και οχι καθε μερα. Τωρα απο αποψη ζεστης δεν εχει προβλημα( εγω το εντυσα με πλαστικο γυρω απο τις λαμαρινες και ειναι προς το παρον ενταξει). Θα δουμε. Για να κουρνιαζουν μπορεις να καρφωσεις ξυλα στο χωρο που ειναι οι λαμαρινες. προβλημα εχω με τους αρουραιους που σκαβουν και μπαινουν μεσα αλλα δεν τα πειραζουν. Με συχνη μετακινηση βεβαια δεν προλαβαινουν να μπουν. Αυτα.Αν θελεις μπορω να σου στειλω φωτο κατα την κατασκευη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά, καλές γιορτές και συγχαρητήρια για την όμορφη ανάρτησή σου.
    Μια ερώτηση έχω να κάνω και αφορά στα κοχύλια που πρόσθεσες για τροφή. Από που τα προμηθεύεσε και πως τα χορηγείς στις κότες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λάμπρο χρόνια πολλά κι ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Τυχαίνει να είμαι εκπαιδευτής ελεύθερης κατάδυσης και ως εκ τούτου καλός στις βουτιές :))
    Το καλοκαιράκι λοιπόν μαζεύω στα Νιφορέϊκα Αχαϊας αδειανά όστρακα από γυαλιστερές και κυδώνια, από μικρό βάθος 0 - 5 μέτρα. Στη συνέχεια τα συνθλίβω σε πέτρινο γουδί και τα προσθέτω σε ψωμί μουσκεμένο με γάλα σκόνη.
    Μια καλή διπλή χούφτα κοπανισμένο κοχύλι για 10 πουλερικά είναι μια χαρά. Τη "θεραπεία" την εφαρμόζω σε τρία συνεχόμενα ταϊσματα και έχω εντυπωσιακά αποτελέσματα. Απλά οι κότες παύουν να ενδιαφέρονται για τα αυγά τους. Αν δε μπορέσεις να βρεις κοχύλια στο εμπόριο ρώτησε ένα κτηνοτρόφο για κάποιο υποκατάστατο ασβεστίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ευχαριστώ φίλε Γιώργο για την απάντησή σου. Θα ήθελα να δω φωτογραφίες της κατασκευής σου.
    Μπορείς αν θέλεις να τις στείλεις εδώ:
    euboeabee@gmail.com
    Αν και άσχετος ξέρω πως ο παράγοντας θερμοκρασία στις κότες είναι πολύ σημαντικός, όπως επίσης ότι όταν μάθουν να τρώνε τα αυγά τους είναι πολύ δύσκολο να το ξεμάθουν. Επίσης ξέρω ότι τα ποντίκια έχουν άμεση σχέση με τη σαλμονέλα και θέλει πολύ προσοχή.
    Σε κάποιες κατασκευές που έχω δει για την αποφυγή αρουραίων και αλεπούδων ή άλλων αρπακτικών έχει τοποθετηθεί κοτετσόσυρμα και κάτω στο έδαφος οπότε οι επίδοξοι... τρώνε τα μούτρα τους. Το μειονέκτημα είναι ότι οι κότες δεν μπορούν να σκάψουν ελεύθερα.
    Για τα μεγάλα εμπόδια μεγάλες ρόδες.
    Όταν θα αποφασίσω τι να φτιάξω θα κάνω κάποια ανάρτηση προς ενημέρωση πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος3/1/12, 12:39 μ.μ.

    Χρονια πολλα και καλη Χρονια. Παρακολουθω αρκετο καιρο το συγκεκριμενο Blog και θελω να δωσω τα συγχαρητηρια μου .

    Θα αναφερθω για την συμβιωση του σκυλου με τις κοτες . Υπαρχουν δυο μεθοδοι τις οποιες θα τις περιγραψω παρακατω .

    1. Πιανουμε μια κοττα και τις δενουμε τα ποδια. Εν συνεχεια την δενουμε στο περιλαιμιο του σκυλου (Δεν θα μπορει να την δαγκωσει ) και τα αφηνουμε ελευθερα κατω απο την επιτηρηση μας . Το αποτελεσμα θα ειναι οι φτερουγες της κοττας να χτυπανε το κεφαλι του σκυλου και αυτος να παθει φοβια με τις κοττες .

    2. Σε ενα τσουβαλι βαζουμε τον σκυλο και μια κοττα και το κλεινουμε. Μεσα στο σκοταδι θα γινει χαμος και η κοττα αθελα της θα χτυπαει με τις φτερουγες της τον σκυλο.

    Σκοπος μας ειναι να δεχθει σφαλιαρες ο σκυλος απο τις φτερουγες της κοττας και οχι μονο και να εκμεταλευτουμε την αδυναμια του (την συγκεκριμενη στιγμη) να μπορεσει να την γραπωσει .

    Αυτο το επαναλαμβανουμε εαν χρειαστει . ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠ ΟΥΔΕΝΙ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΤΤΑ ΜΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ . ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΕΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΕΜΒΟΥΜΕ ΤΑΧΥΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΛΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ. Σκοπος μας ειναι να κανουμε τον σκυλο να φοβηθει απο το ιδιο το θηραμα του . Βεβαια αυτο εχει αριστα αποτελεσματα οταν ο σκυλος ειναι σε νεαρα ηλικια αλλα και σε μεγαλυτερες ηλικιες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος6/1/12, 9:08 π.μ.

    Αν θέλεις να τρώνε οι κότες σου κανένα μεζεδάκι που και που στο δάπεδο τους αν είναι χώμα μπορείς να βάλεις μια λαμαρίνα 1Χ1. Μερικές ημέρες μετά την σηκώνεις και την τοποθετείς σε άλλο σημείο. Κάτω από αυτή θα είναι αρκετά σκουλήκια. Το ίδιο συμβαίνει και με μια μπάλα σανό αντι λαμαρίνας.
    Λάζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος6/1/12, 9:55 μ.μ.

    καλησπερα σας κ καλη χρονια.στο χωριο μου φτιαχνω πρωτη φορα κοτετσι 11μετρα επι 2.50 μετρα!μονιμο κλειστο χωρο με το πλεγμα να ειναι χωμενο μεσα στο χωμα τουλαχιστον 30 ποντους με κεκλειμενη σκεπη για να γλιστρουν τα χιονια.πιστευω να χωρεσουν 30 κοτες!ελπιζω να πετυχει.καποτε ειχα 15 κοτες κ τον κοκκορα ελευθερας βοσκης απο απριλιο κ μεχρι να φτασει ο οκτωβρης μηνας οι αλπες μ φαγαν τις 10 κοτες!στο μερος αυτο καραδοκουν αλεπουδες κουναβια λωριτες κ ξεφτερια οποτε αναγκαζομαι να το περιφραξω παντου ακομη κ απο οροφης με ψιλο κ ανθεκτικο πλεγμα.ιδωμεν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος6/1/12, 9:58 μ.μ.

    ανωνυμε 9:08 καλη ιδεα με τη λαμαρινα!θα το βαλω στο κοτετσι που φτιαχνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος6/1/12, 10:10 μ.μ.

    μικρος μεγαλωσα στο χωριο μου μεγαλωσα στη πολη κ θα γερασω στο χωριο μου!πεθυμησα το γαλα των κατσικων της γιαγιας μου, τα ολοφρεσκα αυγα,τα νοστιμα λαχανικα των χωραφιων κ τα αγριοχορτα.δε πα να επιστρεψω στο χωριο παλι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος9/1/12, 1:35 μ.μ.

    ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ, ΑΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΕΙΣ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ. ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΠΟΥ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ DNA ΠΟΥΛΟΣΚΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥΣ. ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΣΑΡ ΠΕΙ ΜΙΧ ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΠΟΥ ΤΡΕΛΛΑΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ. ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΟΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΩΝ. ΤΙΣ ΔΥΟ ΤΙΣ ΕΙΧΕ ΠΝΙΞΕΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΙΣ ΕΦΕΡΕ ΓΙΑ ΔΩΡΟ. ΤΗΝ ΕΔΕΙΡΑ-ΟΧΙ ΠΟΛΥ- ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΖΩΝΤΑΝΕΣ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ, ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΟΜΩΣ ΤΣΟΥΡΟΜΑΔΗΣΕΙ ΤΡΑΒΟΛΟΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ. ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΦΟΡΑ ΕΝΑΣ ΓΕΡΟΣ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΓΙΑΤΙ ΚΥΝΗΓΟΥΣΕ ΤΙΣ ΚΟΤΕΣ ΤΟΥ. ΕΙΔΑ ΚΙ ΕΠΑΘΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΚΑΛΑ. ΥΣΤΕΡΑ ΑΠ' ΑΥΤΟ ΕΔΕΣΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΡΑΠΕΤΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΝΟΙΓΕ Η ΠΟΡΤΑ, ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΙΧΕ ΦΕΡΕΙ, ΕΠΙΑΝΑ ΤΗΝ ΚΟΤΑ, ΤΗΝ ΠΗΓΑΙΝΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΚΥΛΙ, ΧΑΪΔΕΥΑ ΤΗΝ ΚΟΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΚΑΙ ΕΛΕΓΑ ΑΥΣΤΗΡΑ: "ΑΥΤΗ Η ΚΟΤΟΥΛΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙΣ". ΕΜΑΘΕ ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΣΥΜΒΙΩΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΤΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΘΑ ΕΚΑΝΕ ΜΕ ΞΕΝΕΣ ΚΟΤΕΣ. ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΤΟΡΘΩΣΕ ΚΙ ΕΠΙΑΣΕ ΖΩΝΤΑΝΟ ΕΝΑ ΚΟΤΣΥΦΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΤΕΡΟ. Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΟΥΛΙ ΣΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΑΓΡΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΤΟ ΘΕΡΑΠΕΥΣΟΥΝ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος9/1/12, 1:41 μ.μ.

    ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ, ΕΙΔΑ ΠΡΙΝ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΝΑ ΞΥΛΙΝΟ ΒΑΡΕΛΙ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟ ΣΕ ΚΟΤΕΤΣΙ, ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΨΑΧΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΡΩ. ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΤΙ ΛΕΤΕ ΚΙ ΕΣΕΙΣ? ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΩ ΠΑΛΙΟ ΒΑΡΕΛΙ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΚΑΠΩΣ ΜΕΓΑΛΟ. ΓΙΑ ΤΙ ΓΙΑ Ν' ΑΓΟΡΑΣςΩ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος9/1/12, 1:53 μ.μ.

    φαντάζομαι ότι θα ξέρεις να ξεχωρίζεις τα θηλυκά πό τα αρσενικά κλωσσόπουλα (από τις φτερούγες). Μπορείς επίσης να αγοράσεις αυγόκοτες (κοστίζουν 7-8 ευρώ) και γεννάνε κάθε μέρα. Οι κρεατόκοτες γεννούν πιό ακανόνιστα, αλλά κάνουν μεγαλύτερα αυγά σε πλήρη ανάπτυξη, γιατί είναι πιό σωματώδεις. Εγώ έχω μία και μία. Αλλά την κρεατόκοτα τη λυπάμαι να τη σφάξω. Γενικώς δεν μου αρέσει να σκοτώνω ζώα. Τώρα ψάχνω να βρώ μαύρη κότα πιτσιλωτή, σαν αυτές που είχαν παλιά στα ορεινά χωριά και τις έλεγαν "βλαχόκοτες". Έτσι γιά ποικιλία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Αγαπητέ ανώνυμε (9 Ιανουαρίου 2012 1:53 μ.μ. ) ενημέρωσέ μας σε παρακαλώ πως ξεχωρίζεις τα θηλυκά από τα αρσενικά κλωσόπουλα από τις φτερούγες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος12/1/12, 12:24 μ.μ.

    Καλή μέρα και καλή χρονιά. Σχετικά με το σχόλιο του ανωνύμου για την εκπαίδευση του σκύλου (τσουβάλιασμα σκύλου και κότας κτλ), ας μου επιτραπεί να πω ότι είναι απαράδεκτο, τόσο από εκπαιδευτικής άποψης όσο και από άποψη φιλοζωικής. Επίσης αμφισβητώ σοβαρά την πιθανότητα να δουλέψει. Να σημειώσω ότι ασχολούμαι χρόνια με τη θετική εκπαίδευση σκύλων και θεωρώ ότι οποιαδήποτε μέθοδος που χρησιμοποιεί το φόβο προκαλεί ανεξέλεγκτη φοβία στο ζώο. Η καλύτερη λύση είναι, αναλόγως με το σκύλο, να δένεται κάπου που να μή τις βλέπει όταν βγαίνουν για βοσκή ή να εκπαιδευθεί θετικά δηλαδή με επιβράβευση κάθε φορά που δε τις ενοχλεί (αυτό είναι αρκετά δύσκολο σε ένα ανεκπαίδευτο ζώο και θέλει πολύ χρόνο). Φιλικά και χωρίς παρεξήγηση, δε θα πρέπει να ταλαιπωρούμε τα ζώα ακόμα και αυτά που τα έχουμε για τροφή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Μενέλαος15/1/12, 7:26 π.μ.

    ....Για να καλύψουμε το κενό της κλωσομηχανής μπορούμε να έχουμε στο κοτέτσι μας ένα-δυό ζευγάρια μικρές κότες ΄΄ νανάκια ΄΄ που κλωάνε μέχρι και δύο φορές το χρόνο.
    Φυσικά τους βάζουμε και μεγάλα αυγά και έτσι ανανεώμουμε τον πληθυσμό μας.
    Καλή επιτυχία αγαπητοί φίλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Αλέξανδρος7/2/12, 2:01 π.μ.

    Συγχαρητήρια για την πολύ ωραία καταγραφή! Εγώ σαν άσχετος που ενδιαφέρομαι να βάλω κοτέτσι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Αν κατάλαβα καλά υπάρχουν κάποιες κότες που κάνουν βιώσιμα αβγά από τα οποία βγαίνουν κοτόπουλα ενώ κάποιες άλλες όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος18/2/12, 2:23 π.μ.

    ευχαριστουμε για την ακριβεστατη περιγραφη που κανετε.εμενα προσωπικα με βοηθησε αρκετα.να ρωτισω ομως κατι?μεσα στο σπιτακι τι βαζουμε?κουρνιαστρες?τις φωλιες για να γενανε που τις βαζουμε?ευχαριστω και παλι για την βοηθεια σας.....Ανδρος Κυκλαδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος18/2/12, 2:49 μ.μ.

    εγω εχω ενα σιδερενιο βαρελι στο αποιο εχω βαλει αχυρα και πανε και γενανε εκει
    τωρα στο σπιτακι που πανε για υπνο εχω βαλει μια παλετα λιγο υπερυψομενη και πανω εχω απλωσει τσουβαλια(απο λινατσα)για ζεστη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συγχαρητήρια για την ωραία καταγραφή.

    Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε κάποιον έχει τύχει να τρώει ο σκύλος τα αυγά. Αναγκάστηκα να τον δέσω γιατί εξαφάνιζε όλα τα αυγά που γεννούσαν οι κότες! Έχετε καμιά ιδέα για την εκπαίδευσή του γιατί πραγματικά τον λυπάμαι; Είναι ήδη 4 ετών και τον έχω ένα χρόνο. Ευχαριστώ πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος20/4/12, 11:59 π.μ.

    συγουρα τα παιρνει ο σκυλος, τον εχεις δει να τα παιρνει?
    διοτι μπορει να ειναι και κουναβι που τα βουταει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος28/4/12, 4:50 μ.μ.

    σχετικα με την ερωτιση της Μαριας,εστω και αργα αλλα θα πω τη γνωμη μου, ειχα και εγω μερικες κοτες και ενα σκυλο,ωσπου μια μερα μια απο αυτες βρηκε και γενισε στο σλιτακι του σκυλου μου,αυτο γηνωταν για αρκετο καιρο,καμια μερα (πιστευω απο λαθος) ο σκυλος εσπασε το αυγο,και σηγουρα το δοκιμασε,ετσι καθε μερα το αυγο το ετρωγε για μεζεδακι ζεστο ζεστο,εως οτου σκεφτικα την εηεις λιση, εβρασα ενα αυγο αρκετα,και το εδωσα στο σκυλο να το φαει,ετσι με αποτελεσμα να καει η γλωσα του, απο τοτε και στο εξης ποτε μα ποτε δεν μου εφαγε αυγο,
    ελπιζω να πετιχη αυτο το πιραμα και σε σας,kerkyreos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ανώνυμος28/4/12, 4:58 μ.μ.

    να σημπληροσω επισης, τωρα που μπενουμε στο καλοκαιρι,για ολους εσας που εχετε κοτες και μενετε σε εξοχη,να ξερετε οτι ηπαρχουν και κατι φιδια αρκετα μεγαλα σε μεγαθος,εδω στην Κερκυρα τα λεμε χιλιδρας,ειναι ακηνδινα για τον ανθρωπο,αλλα τρελενωντε για τα φρεσκα αυγα,το νου σας λοιπον και σε αυτα τα ερπετα,μια καλη περιφραξη θα σας λιση το προβλημα,και η γρηγορη σηλογη των αυγων απο τις φωλιες.
    kerkyreos giorgos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλημερα κι απο μενα. Οταν ημουν μικρη, τα κοτετσια ηταν βασικο... αξεσουαρ των σπιτιων :) Με τα χρονια βεβαια αλλαξαν πολλα, αλλα οπως φαινεται ηγηκεν η ωρα κι ετσι με τον γιο μου αποφασισαμε να φτιαξουμε ξανα το παλιο μας κοτετσι. Εχουμε ηδη βγαλει 14 πουλακια απο κλωσομηχανη και περιμενουμε την δευτερη φουρνια. Βεβαια μετα απο τοσα χρονια που εχω ν ασχοληθω με το... σπορ, οι αναμνησεις ειναι λιγες κι οι αποριες πολλες. Θα ηθελα να ρωτησω λοιπον στις ποσες μερες μπορω να βαλω τα πουλακια στο κοτετσι. προς το παρων τα εχω σε μια κουτα με λαμπα θερμανσης απο πανω και τα πανε μια χαρα. Πριν τα βγαλω εξω θα πρεπει να εχω κλεισει για καποιες μερες την ζεστη για να συνηθισουν? οσο ειναι ακομα μικρα μπορω να τα βγαζω καποια ωρα για βοσκη ή κακο θα τουςκανω? Και κατι ακομα. Ειδα μια αναρτηση με απορια για το τι μπορειτε να κανετε για αλεπουδες και αρουραιους. Παρτε 2 χηνες! Ειναι οι καλυτεροι φιλακες οχι μονο για 4ποδους αλλα και για 2 ποδους εισβολεις! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα, για το σκύλο που τρώει αυγά ναι συμβαίνει κάποιες φορές το πώς και το γιατί δε το ξέρω πιθανόν να το γεύτηκε κατά λάθος, έχω στο κτήμα ένα ροντβαιλερ 6 μηνών και ξαφνικά ενώ δε κυνηγαει τις κότες κλέβει τα αυγά τους, θα δοκιμάσω και γω το κόλπο με το ζεστό αυγό. Η πίκρα μου είναι όμως που έχασα δέκα κλωσσόπουλα από τα 13 αυγά όπου κλώσησε η κλώσα μου. στης 18 Απριλίου έκατσε να κλωσήσει ένα αυγό την επομένη μέρα πάω και γω να μαζέψω τα αυγά, τη να μαζέψω πως δε μου χίμηξε όταν άπλωσα το χέρι μου. Με ένα ξύλο τη σηκώνω λίγο και βλέπω κλώσαγε 1 αυγό, μαζεύω αλλά 12 αυγά τα βάζω προσεκτικά γύρο της αφού είχα κάμποση ώρα εκεί και με συνήθισε, και τα μαζεύει με το ράμφος της, τα βάζει από κάτω 19 Απρίλιου. Στις 10 Μαΐου επιτυχία 100% 13 αυγά 13 πουλάκια. Μετά από ένα χρόνο που έχω τις 2 κότες μου πρώτη φορά μου έτυχε να κλωσήσουν κιόλας. Η τύχη του πρωτάρη αλλά και η ατυχία(απειρία) όπου μετά από πέντε μέρες τα είχα ελεύθερα στο φραγμένο μέρος και βοσκάνε ανέμελα με τη κλώσα, τα μάθαινε να τρώνε και να σκάβουν το χώμα είχα εισβολή από καρακάξες και εκείνη τη μέρα έλειπα. από το απόγευμα είχε πιάσει καταρρακτώδης βροχή αυτές δούλεψαν ομαδικά και πονηρά και κατάφεραν να διώξουν τη κλώσα έξω από τη φραχτη που τα είχα. Τους φαγάνε τα ζωτικά όργανα κεφάλια και εντόσθια και τα υπόλοιπα ψόφησαν από τη βροχή δίπλα στη κλώσα αλλά από τη μέσα μεριά του φραχτη. Τώρα τα έχω βάλει σε ένα κλουβί σαν αυτό που περιγράφει στις φωτογραφίες τρία πουλάκια που γλίτωσαν με τη κλώσα και είναι ασφαλές και ευτυχισμένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος27/5/12, 5:36 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την υπέροχη συμμετοχή σας. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους πιο έμπειρους.
    Σε έναν σχετικά μεγάλο και καλά περιφραγμένο χώρο που χρησιμοποιώ ως κοτέτσι, θα ήθελα να μάθω αν είναι δυνατόν να συμβιώσουν 10-20 κότες μαζί με 3-4 χήνες (και ίσως μία γαλοπούλα);
    Με πιο απλά λόγια είναι δυνατή η συμβίωση και συνύπαρξη κότας και χήνας.
    Ευχαριστώ θερμότατα εκ των προταίρων σε όποιον ή οποια μπει στον κόπο να μου απαντήσει
    Αλέξανδρος Καλέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος27/5/12, 5:38 μ.μ.

    Καλημέρα σε όλους και συγχαρητήρια για την υπέροχη συμμετοχή σας. Θέλω να κάνω μια ερώτηση στους πιο έμπειρους.
    Σε έναν σχετικά μεγάλο και καλά περιφραγμένο χώρο που χρησιμοποιώ ως κοτέτσι, θα ήθελα να μάθω αν είναι δυνατόν να συμβιώσουν 10-20 κότες μαζί με 3-4 χήνες (και ίσως μία γαλοπούλα);
    Με πιο απλά λόγια είναι δυνατή η συμβίωση και συνύπαρξη κότας και χήνας.
    Ευχαριστώ θερμότατα εκ των προταίρων σε όποιον ή οποια μπει στον κόπο να μου απαντήσει
    Αλέξανδρος Καλέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος28/5/12, 7:53 π.μ.

    Φυσικά και μπορούν να συμβιώσουν αυτά που αναφέρεις Αλέξανδρε. Κανένας φόβος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος28/5/12, 10:36 π.μ.

    Ευχαριστώ θερμότατα για την άμεση απάντηση. Νομίζω πως από τώρα και στο εξής θα επιβαρύνω την υπέροχη παρέα σας με την παρουσία μου. Ελπίζω να μας αναχθείτε (τη σύζυγό μου και εμένα).
    Κάποτε θα αποκτήσουμε κι εμείς την δική σας εμπειρία.
    Και πάλι ευχαριστώ.
    Αλέξανδρος Καλέμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος2/6/12, 10:08 π.μ.

    φιλε μου κωστα γεια σου.
    Συγχαρητήρια για την δουλειά σου
    μπορεις σε παρακαλω να μου πεις τι αποστασεις εχει το κοτετσι σου σε μηκος,πλατος και υψος? ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Φίλε 10:08 οι διαστάσεις είναι 1,5 μέτρο η κάθε πλευρά ενώ η απόστασή του από τη γη είναι 50 cm. Στο εσωτερικό είναι τοποθετημένες κάμποσες σανίδες για να εξυπηρετούν το κούρνιασμα όλων των πουλερικών.
    Επίσης μη παραλείπετε όσοι έχετε κάνει παρόμοια κατασκευή το τακτικό ασβέστωμα στα ξύλα μέσα και έξω, αφού έχει προηγηθεί απολύμανση (ψέκασμα με διάλυμα 1 μέρος χλωρίνης με 10 μέρη νερού).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Καλημέρα και καλή εβδομάδα. Πάιδιά πολύ όμορφο blog και με πολές και χρήσιμες πληροφορίες. πραγματικά έχω περάσει πολλές ώρες διαβάζοντας τις δημοσιεύσεις σας.Μόλις χτες υποδεχτήκαμε 5 κότες και έναν κόκκορα ηλικίας 5 μηνών στο νέο μας κοτέτσι. Περιμένουμε να πάρουμε ακόμα 4 κότες. Το σπιτάκι τους είναι φτιαγμένο από ξύλο διατάσεων 2μΧ1μ και ύψος 1μ υπεριψωμένο στους 80cm ενώ η αυλή τους είναι 3,5μΧ 2μ και ύψος 1,50μ, η οποία είναι περιφραγμένη και από πάνω και από κάτω. Η αυλή ουσιαστικά θα χρησιμοποιείται μόνο όταν λείπουμε (κανένα Σαβ/κο) για να μην κινδυνεύουν τα πτηνά. Ουσιαστικά θα κυκλοφορούν ελεύθερα σε ένα κτήμα 2 στρεμμάτων με πολύ βλάστηση, δέντρα και θάμνους ημιδασώδη κατάσταση). Αυτό που θα με ενδιέφερε είναι αν γνωρίζετε κάποιο μηχανισμό για να ανοίγει αι να κλείνει η αυλόπορτα με χρονοδιακόπτη, γιατί το βράδυ σχολάω περίπου 9.οο μ.μ. και δεν έχω πάντα κάποιον να μου κλείνει τις κότες. Επίσης από που θα μπορούσα να προμηθευτώ βιολογική τροφή. τα λαχανικά τους θα είναι βιολογικά, γιατί και εμείς είμαστε χρήστες αποκλειστικά βιολογικών προϊόντων. Ένας φίλος μου είπε πως στα χωριά χρησιμοποιούν ένα βότανο, που το κρεμάνες σε αρμαθιές στο κοτέτσι και οι κότες δεν πιάνουν ψείρες.Ελπίζω να μου το φέρει να το δοκιμάσω και θα σας ενημερώσω. Φιλικά Αμαλία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. γεια σε όλους.Θέλω να φτιαξω και εγω ενα τετοιο κοτετσι αλλα με μια διαφορά! Θέλω μια ιδεα (μια πατεντα αν θελετε) να ανοιγει η πορτα αυτοματα το πρωι και να μλεινει αυτοματα το βραδυ. Στο κτημα εχω ηλεκτρικο ρευμα . Υπάρχει καμια ιδέα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τι ειδος τροφης ταιζεται εσεις τις κοτες σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Λαμπρό εφόσον ειναι ενήλικες (πάνω απο 5 μηνων) μπορεις να τις ταίζεις απλούς δημιτριακούς καρπούς (πίτουρο, καλαμπόκι, στάρι) αποφάγια κουζίνας και δίαφορα χόρτα. Φυσικά αποφάγια κουζίνας (να μην περιέχουν ζωικά υπολήματα)
    Ενναλακτικά μπορεις να τις ταιζεις φύραμα ωοτοκίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Κωστα καλησπερα βρηκα πολυ ενδιαφερον το διμοσιευμα σου ειμαι ο Διονυσης και με επιρεασες κ εμενα και τωρα εχω κανει κατι παρομοιο με εσενα. κατοικω στην Αθηνα και εχω εναν ανθρωπο στο χωριο και τα προσεχει. εχω αγορασει καμια 30αρια κοτοπουλακια. πραγματι θα γινουν οπως και τα δικα σου? θα βγαλω μερικες φωτο και θα δεις τι εχω κανει στην Αρκαδια.... να ειστε καλα ολοι εδω.....Διονυσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος1/6/13, 7:21 π.μ.

    Παρακαλώ όποιος γνωρίζει να μας γράψει πώς ξεχωρίζουμε τα κοκκοράκια από τις κότες,όταν τα πουλάκια είναι νεογέννητα.Κάπου είχα διαβάσει πως σχετίζεται με το φτέρωμα και την ουρά,όμως δεν θυμάμαι ακριβώς. Ευχαριστώ.Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Πάνο, σε πουλάκια μιας - δυο εβδομάδων είναι εύκολο να τα ξεχωρίσεις. Αυτά που έχουν ουρίτσα είναι θηλυκά και αυτά που είναι κολοβά είναι αρσενικά. Δυστυχώς αυτό δεν είναι κανόνας γιατί υπάρχουν ράτσες που δεν μπορείς να το καταλάβεις. Τώρα στο φτερό το ανοίγεις προσεκτικά και βλέπεις στην άκρη εσωτερικά αν έχει ασύμμετρες βελονίτσες είναι θηλυκό και αν είναι ίδιο μέγεθος και πυκνές είναι αρσενικό. Ελπίζω να σε βοήθησα κάπως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος5/6/13, 10:25 μ.μ.

    Ευχαριστώ φίλε Αγγελή για την απάντηση,μόλις βγουν τα πουλάκια από τη μηχανή θα δοκιμάσω να τα ξεχωρίσω και όταν έχω νεότερα θα ενημερώσω.Καλή συνέχεια.Πάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος10/8/13, 12:00 π.μ.

    Συγχαρητήρια για την καλή δουλειά και ένα μεγάλο ευχαριστώ για το περιεχόμενο τα σχόλια και τις αναρτήσεις σας .... θα ήθελα να ρωτήσω καθώς φτιάχνω και εγώ ένα κοτέτσι περίπου 7m2 και θα τις έχω ελεύθερες σε 1 στρέμμα περίπου ... α) θα έχω οσμές ; β) μέσα στο κοτέτσι να ρίξω τσιμέντο άχυρο η να το αφήσω με το χώμα; γ ) η περιοχή μου έχει γεράκια .... λέτε να τα κάνω ευτυχισμένα ; το να περιφράξω ένα στρέμμα απο πάνω δεν το νομίζω ..... οι αρουραίοι αν το σύρμα είναι 30 πόντους κάτω απο την γη δεν μπορούν να μπούν ; .... και να μην λάβω απάντηση δεν πειράζει η σελίδα είναι απο μόνη της θησαυρός γνώσης .... καλή συνέχεια ! Τάσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Τάσο με τη σειρά που ρώτησες:
    1. Για τις οσμές παίζει ρόλο ο αριθμός των πουλιών που πρόκειται να βάλεις στο κοτέτσι.
    2. Θα πρότεινα εσωτερικά τσιμέντο με μια στρωμνή άχυρου πάχους 4-5 cm.
    3. Με τα γεράκια αν οι κότες είναι μεγάλες μάλλον δε θα έχεις πρόβλημα. Δεν έχω σχετική εμπειρία.
    4. Για τους αρουραίους δεν κατάλαβα καλά την ερώτηση. Φυσικά και δεν μπορούν να περάσουν από ένα σύρμα μικρής διαμέτρου. Όμως αν έχω καταλάβει καλά, αφού οι κότες θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο χωράφι και στο κοτέτσι, το ίδιο θα ισχύει και για τους αρουραίους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος13/8/13, 3:50 μ.μ.

    Ευχαριστώ για την απάντηση .... για τους αρουραίους η απορία μου ήταν η εξής .... αν σκάβουν την γη για να μπουν μέσα στο κοτέτσι και αν ένα κοτετσόσυρμα εντός της γης και περιμετρικά του κοτετσιού σε βά8ος 30 πόντους προστατεύει ( αν δεν έχει τσιμέντο εσωτερικά )η είσοδος απο το κοτέτσι θα είναι υπερυψωμένη στους 40 πόντους ....δεν ξέρω αν μπορώ να στείλω φώτο . Αυτό που με "προβλημάτισε " έίναι που μου είπες πως σε ένα στρέμμα χώρο ανοικτό με 15-20 κότες μπορεί να έχω μυρωδιά στο σπίτι που απέχει 20-30 μέτρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος27/9/13, 12:45 π.μ.

    Καλησπέρα και απο μένα!θα ηταν εύκολο να με πληροφορησετε απο που αγοράζετε τα κοτακια??..βρίσκομαι στην πολη ακομα,οχι σε χωριό και σκοπεύω να τα εχω στη βεράντα που ειναι μεγαλη..αλλα εδω μονο pet city εχουμε!ευχαριστω εκ των προτέρων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Καλησπέρα στην Ελλάδα μας!Το blog σας πολύ ενημερωτικό με λεπτομέρεια και μεράκι !! Ότι διάβασα είναι αρκετά για να συνεχίσω ότι ζητάω εκτός από το πώς θα βρω αυγά η κοτοπουλάκια ελληνικής φυλής μόνο και όχι εισαγόμενα η βαπτισμένα ελληνικά επειδή εκκολάφτηκαν στην Ελλάδα αλλά από εισαγόμενη κότα!Σας παρακαλώ πάρα πολύ αν υπάρχει κάποια πληροφορία γιατί ενδιαφέρομαι και με επείγει έχω φάει τον κόσμο και δεν βρίσκω να επικοινωνήσετε μαζί μου στο ηλεκτρονικό μου ταχυδρομείο η τηλεφωνικός στο 6978831998!Ευχαριστώ προκαταβολικά Γιώργος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.