Δακτυλίτιδα τα φαρμακευτικά είδη

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες της δακτυλίτιδας

Δακτυλίτιδα: φαρμακευτικά είδη

Χνουδωτή δαχτυλίτιδα/Grecian (Digitalis lanata), (Wooly Foxglove)
Ποώδη διετή φυτά που κατάγονται από την Ανατολική Ευρώπη. Είναι πλήρως σκληραγωγημένες στο κρύο. Αυτό είναι το είδος δακτυλίτιδας που σήμερα είναι το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα για την παραγωγή καρδιοενεργών γλυκοζιτών φαρμάκων.

Τα άνθη του φυτού είναι εκπληκτικά, έχουν σχήμα κύπελλο με εμφανή κάτω χείλος, ανοιχτό καφέ με σκούρο μωβ φλέβες.
Το φυτό προτιμά τον πλήρη ήλιο και αρκετά ξερά εδάφη.
Ξαναφυτρώνει από μόνο του με τους σπόρους του.
Αυτό το φυτό έχει τις λιγότερες απαιτήσεις συντήρησης και είναι ιδανικό για αρκετά ξηρές εκτάσεις.
Φυτεύεται την Άνοιξη με επιφανειακή σπορά γιατί ο σπόρος του είναι πολύ μικρός.
Το καλοκαίρι τον πρώτο χρόνο στις νότιες περιοχές όπως η Αχαΐα θέλει πότισμα 1 φορά την εβδομάδα. Μεταφυτεύεται το φθινόπωρο και ανθίζει την δεύτερη χρονιά.
Τα φύλλα συλλέγονται το δεύτερο καλοκαίρι της ανάπτυξής του.
Φυσικά η δαχτυλίτιδα είναι ένα χαμηλής δόσης βότανο που δεν πρέπει να ληφθεί εσωτερικός χωρίς κατάλληλη προετοιμασία και πάντα σε χαμηλή δόση.

 
Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτις η κίτρινη (Σκροφουλαριίδες ή Χοιραδιίδες)- Κίτρινη Δακτυλίτιδα Digitalis lutea (Scrophulariaceae)-Yellow Foxglove

Η Ευθυτενές, πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο. Έχει στενά, λογχοειδή φύλλα και μακριά στάχυα, αποτελούμενα από κίτρινα άνθη, που έχουν σχήμα καμπανούλας.
Ιθαγενές φυτό της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης, αυτό το βότανο φύεται σε δασικές εκτάσεις, φράκτες και ορεινές περιοχές. Καλλιεργείται στη Ρωσία για θεραπευτική χρήση.
Η κίτρινη δακτυλίτιδα περιέχει καρδιοενεργούς γλυκοζίτες (συμπεριλαμβανομένων των καρδενολιδών α- ακετυλοδιγιτοξίνης, ακετυλοδιγιτοξίνης και λανατοσίδης). Όλοι δρουν για να δυναμώσουν τον αρτηριακό σφυγμό της αδύνατης καρδιάς.

Σε αντίθεση με το στενά συγγενές είδος την κοινή δακτυλίτιδα (D. purpurea, η κίτρινη δακτυλίτιδα δεν φαίνεται να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή βοτανοθεραπευτική.
Η κίτρινη δακτυλίτιδα έχει χρησιμοποιηθεί λίγο στη βοτανοθεραπευτική, αλλά είναι γεγονός ότι είναι μία λιγότερο τοξική εναλλακτική λύση σε σχέση με την κοινή δακτυλίτιδα και τη χνουδωτή δακτυλίτιδα (D. lanata). Παρουσιάζει παρόμοιες θεραπευτικές δράσεις αλλά τα αλκαλοειδή που περιέχει μεταβολίζονται και αποβάλλονται ευκολότερα από τον οργανισμό. Όπως και οι άλλες δακτυλίτιδες, αυτό το φυτό υποστηρίζει την καρδιά σε περιπτώσεις κακής λειτουργίας ή ανεπάρκειας, αυξάνοντας την ισχύ των συστολών, βελτιώνοντας τη σταθεροποίηση του καρδιακού ρυθμού και ελαττώνοντας την πίεση του αίματος, με το να διεγείρει έντονα την παραγωγή ούρων, πράγμα το οποίο μειώνει το συνολικό όγκο αίματος.
Οι υπερβολικές δόσεις κίτρινης δακτυλίτιδας μπορεί να αποβούν θανατηφόρες. Χρησιμοποιήστε τη μόνο κάτω από την επίβλεψη ειδικού. Η χρήση του φυτού απαγορεύεται σε μερικές χώρες.

Δακτυλίτις η πορφυρά (Σκροφουλαριίδες ή Χοιραδιίδες)-Κοινή δαχτυλίτιδα, χελιδονόχορτο, κορακόχορτο, Digitalis purpurea (Scrophulariaceae)-Common Foxglove, Purple Foxglove

Πολυετές φυτό που φθάνει σε ύψος το 1,5 μέτρο. Έχει έναν μόνο ευθυτενή βλαστό, πλατιά, λογχοειδή φύλλα και βυσσινορόζ ή λευκά άνθη, που έχουν σχήμα καμπανούλας, επάνω σε μακριά στάχυα.
Το βότανο είναι ιθαγενές της Δυτικής Ευρώπης. Αν και καλλιεργείται, το αυτοφυές φυτό θεωρείται ανώτερο σε ποιότητα. Τα φύλλα συλλέγονται το καλοκαίρι.
Η κοινή δακτυλίτιδα περιέχει καρδιοενεργούς γλυκοζίτες (συμπεριλαμβανομένων της διγοξίνης, της διγιτοξίνης και των λανατοσιδών), ανθρακινόνες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες. Η διγιτοξίνη δυναμώνει γρήγορα τους καρδιακούς παλμούς, αλλά αποβάλλεται από το σώμα πολύ αργά. Η διγοξίνη προτιμάται, γι’ αυτόν το λόγο, για μακροχρόνια θεραπεία.

Στην ιστορία της ιατρικής, η κοινή δακτυλίτιδα είναι γνωστή ως η ανακάλυψη του William Withering, ενός γιατρού της αγγλικής επαρχίας του 18ου αιώνα. Περίεργος σχετικά με τη συνταγή που έφτιαχνε ένας ντόπιος βοτανολόγος, διερεύνησε τις πιθανές φαρμακευτικές χρήσεις του φυτού. Η εργασία του οδήγησε στην παραγωγή ενός σωτήριου για τη ζωή φαρμάκου.
Η δακτυλίτιδα έχει εμφανή τονωτική δράση στις καρδιοπάθειες. Η καρδιοπάθεια χειροτερεύει όταν μειώνεται η ικανότητα της καρδιάς να συντηρεί την κανονική κυκλοφορία του αίματος. Οι καρδιοενεργοί γλυκοζίτες της δακτυλίτιδας επιτρέπουν στην καρδιά να κτυπά πιο δυνατά, αργά και κανονικά, χωρίς να απαιτείται περισσότερο οξυγόνο. Συγχρόνως διεγείρει την παραγωγή ούρων, πράγμα το οποίο μειώνει τον όγκο του αίματος και έτσι ελαττώνει το φορτίο της καρδιάς.
Η κοινή δακτυλίτιδα επιτρέπει στην καρδιά να κτυπά πιο ομαλά και είναι ένα ανεκτίμητο γιατρικό για τις καρδιοπάθειες.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Ιπποκράτης πρωτοβάθμια καρδιολογία
http://medlab.cs.uoi.gr/telemedicine/cardiology/ch5/ch5112.html

Ενδείξεις
Οι κύριες θεραπευτικές ιδιότητες της δακτυλίτιδας οφείλονται στην θετική ινότροπη και αρνητική δρομότροποι δράση της.
Ενδείξεις είναι η καρδιακή ανεπάρκεια από οποιαδήποτε αιτία και οι υπερκοιλιακές αρρυθμίες, ιδίως η ταχυαρρυθμία από κολπική μαρμαρυγή.

Ανεπιθύμητες Ενέργειες
Οι εξωκαρδιακές περιλαμβάνουν κυρίως ανορεξία, ναυτία (σπανιότερα εμετό), έγχρωμη όραση και γυναικομαστία.
Οι καρδιακές οφείλονται σε υπέρμετρη αρνητική δρομότροπη δράση (κολποκοιλιακός αποκλεισμός) και σε πρόκληση έκτοπων ρυθμών, ιδίως σε συνδυασμό με υποκαλιαιμία και υπερασβεστιαιμία.
Κάθε είδους αρρυθμία μπορεί να παρουσιασθεί σε τοξικό δακτυλιδισμό συμπεριλαμβάνοντας και την κοιλιακή μαρμαρυγή.
Από τις πιο τυπικές αρρυθμίες είναι η κοιλιακή διδυμία, η κολπική ταχυκαρδία με αποκλεισμό και η κολπική μαρμαρυγή με βραδυκαρδία ή, αντίθετα, με επίμονα υψηλή κοιλιακή συχνότητα.

Αντενδείξεις
Οι σχετικές αντενδείξεις περιλαμβάνουν κυρίως τη στεφανιαία νόσο, την αποφρακτική μυοκαρδιοπάθεια, τον κολποκοιλιακό αποκλεισμό (χωρίς βηματοδότη), τις κοιλιακές αρρυθμίες, τη συνύπαρξη υποκαλιαιμίας, τη συγχορήγηση ασβεστίου κ.λ.π.
Απόλυτη αντένδειξη είναι μόνο μία: ο τοξικός δακτυλιδισμός.

Δοσολογία
Η διγιτοξίνη αποβάλλεται σχεδόν μόνο από το ήπαρ.
Για αυτό η δράση της είναι μακρά, αλλά δεν επηρεάζεται από την παρουσία νεφρικής ανεπάρκειας. Δόση περίπου 0,1 mg ημερησίως.
Η διγοξίνη αποβάλλεται από το ήπαρ και τους νεφρούς. Δρα συντομότερα και η δράση της παρέρχεται νωρίτερα, αλλά επηρρεάζεται από την ύπαρξη νεφρικής ανεπάρκειας. Δόση περίπου 0,25 mg/ημ. (μικρότερη σε ηλικιωμένους και ουραιμικούς). 'Ωσπου να επιτευχθεί ορισμένη στάθμη δακτυλίτιδας στο αίμα η δράση της είναι ασήμαντη.

Για αυτό αν η ένδειξη για δακτυλίτιδα είναι παρούσα και επείγουσα, πρέπει να χορηγηθεί σε μεγάλη αρχική δόση ("κορεσμού"). Π.χ. διγοξίνη 1,0 mg κατανεμημένο στο πρώτο 24ωρο.
Η ημερήσια δόση για να συντηρηθεί η στάθμη σε θεραπευτικά όρια μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, την παρουσία νεφρικής ανεπάρκειας ή τη συγχορήγηση κινιδίνης.
Όποτε υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη (κυρίως σε οξύ πνευμονικό οίδημα) δίνεται ενδοφλέβια διγοξίνη.
Αν η ανάγκη δεν είναι επείγουσα η δόση κορεσμού δεν είναι απαραίτητη.
Σε ένα μήνα από την έναρξη της αγωγής με την ίδια δόση συντήρησης η στάθμη στο αίμα είναι ίδια είτε είχε προηγηθεί δόση κορεσμού είτε όχι.

Βοτανική Πρακτική του Διονυσίου Πύρρου Τόμος Α' για την δακτυλίτιδα την πορφυρή:

Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα

Δακτυλίτιδα

Πηγές: Βοτανοθεραπεία-Μεγάλη εγκυκλοπαίδεια θεραπευτικών φυτών-Andrew Chevallier
http://www.strictlymedicinalseeds.com/product.asp?specific=469
http://www.strictlymedicinalseeds.com/product.asp?specific=468

Προφυλάξεις
Προσοχή ενδεχομένος θανατηφόρο σε υπερβολική δόση

Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Κράταιγος-Το βότανο της καρδιάς

4 σχόλια:

  1. Θεόδωρε τι να πω..
    μπράβο για τις πληροφορίες, την ερευνα που κάνεις και το υλικό που βρίσκεις..
    πάλι σπόρους θα σου ζητήσω και θα γίνω γραφικός..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνε από δαχτυλίτιδα υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι σπόροι και φυτά... δωρεάν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σας ευχαριστούμε για τις πληροφορίες. Μία φίλη μου μου είπε ότι έβγαλε σκουλίκια από τα μάτια με σπόρια από δακτυλίτιδα. Τα έκαψε πάνω σε ένα καρβουνάκι, πήρε αναθυμιάσεις περνόντας από πάνω τους με ένα μπολάκι, πρόσθεσε στο μπολάκι ζεστό νερό και κάθισε από πάνω με μια πετσέτα στο κεφάλι. Και η ίδια αλλά και ο άντρας της, βγάλανε λέει πολλά σκουλίκια από τα μάτια. Γνωρίζετε κάτι για αυτή την διαδικασία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε παλιά βιβλία Λαϊκής Ιατρικής υπάρχουν αναφορές (το έχω συναντήσει 2-3 φορές), ότι αυτή η διαδικασία, γινότανε με σπόρους από υοσκύαμο, για τα δόντια, από τα οποία έβγαιναν από εκεί σκουλήκια, οι φίλη σας είναι σίγουρη ότι ότι ήταν δακτυλίτιδα και από που το έμαθε... μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

      Διαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.