Επιστρέφουν στα χωριά 1,5 εκατ. νέοι άνθρωποι

Επιστρέφουν στα χωριά

Σε κοινωνικό φαινόμενο με ζωηρές προεκτάσεις εξελίσσεται η τάση επιστροφής των νέων στα χωριά

Με την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 21% και έναν στους νέους να είναι άνεργος, η γεωργία γίνεται πλέον.. πολύ ελκυστική. Κυρίαρχη επιλογή των νέων είναι η ενασχόληση με το αγροτικό επάγγελμα. Tα πρώτα στοιχεία σχετικής μελέτης την οποία έχει παραγγείλει αξιόπιστος δημόσιος φορές και τα οποία σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας, καταδεικνύουν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι δρομολογούν ήδη την επιστροφή τους από τις μεγαλουπόλεις στα χωριά, αναζητώντας επαγγελματικές λύσεις και δραστηριότητες που έχουν άμεση σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda, είναι σαφές ότι οι παραπάνω επιλογές βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τις συνθήκες οικονομικής κρίσης που βιώνουν εντονότερα αυτό τον καιρό οι άνθρωποι των πόλεων, βασίζονται ωστόσο και στην πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια σοβαρή αξία θα έχει μόνο ότι σχετίζεται άμεσα με την παραγωγική διαδικασία και υπ’ αυτή την έννοια ο αγροτικός τομέας έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Άλλωστε, η δομή του κλήρου στη χώρα μας είναι τέτοια που οι περισσότεροι από τους «παλιννοστούντες» διατηρούν μια κάποια σχέση με τα χωρία τους και διαθέτουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πρόσβαση σε ορισμένα μικρά ή μεγάλα κομμάτια γης. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην επιλογή της επαρχίας στρέφονται όχι μόνο φοιτητές και άνεργοι αλλά και νέοι άνθρωποι με σταθερή απασχόληση (σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς, καταστήματα κ.α.) βλέπουν ωστόσο το εισόδημά τους να μειώνεται και την ποιότητα της ζωής τους να χειροτερεύει. Η επιλογή του χωριού που δείχνει να είναι «απόφαση ζωής» για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, τείνει να εξελιχθεί σε κύμα φυγής ανάλογο (ή μάλλον αντίστροφο) μ’ αυτό της αστυφιλίας που είχε αναπτυχθεί τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Η πρώτη καταγραφή των διαθέσεων των πολιτών στο συγκεκριμένο θέμα κρίνεται αναγκαία όχι μόνο για την ανάλυση του φαινομένου αλλά και για τη διαμόρφωση μιας «νέας στρατηγικής» η οποία αφενός θα διευκολύνει την εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων στα «πάτρια εδάφη» αφετέρου θα τους καταστήσει κρίσιμους μοχλούς στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο που αναζητά η χώρα. Κοινωνιολόγοι και οικονομικοί αναλυτές δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την «προστιθέμενη αξία» που μπορούν να δώσουν οι άνθρωποι των πόλεων στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν, το γεγονός ότι σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί το τελευταίο διάστημα για τη δημιουργία νέων Ομάδων Παραγωγών, βασίζονται στη δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι «ξενόφερτοι», όπως αποκαλούνται, των μεγάλων πόλεων.

Η «ζύμωση» αυτή, ντόπιων και παλιννοστούντων, υποστηρίζουν οι ειδικοί, εφόσον εξελιχθεί με ομαλό τρόπο μπορεί να φέρει θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην αναδιοργάνωση των παραγωγικών δομών, όσο και στις επιλογές των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στο «καλάθι» των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν λείπει ο κίνδυνος σε κάποιες περιπτώσεις, αυτή η επιστροφή να προκαλέσει και κοινωνικές εντάσεις, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, καθώς αρκετοί είναι αυτοί οι οποίο θα «ξεβολευτούν» σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της των δημοσίων κτημάτων που θέλησε να μοιράσει τον τελευταίο καιρό ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, κίνηση για την οποία υπήρξε «εμφύλιος πόλεμος» σε κάποιες περιοχές, με τους «ντόπιους» να μη θέλουν τους «ξένους» και τους κτηνοτρόφους να μη θέλουν την γεωργική αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων. Προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν και ενδοοικογενειακά σε κάποιες περιπτώσεις, καθώς τα ξεχασμένα κτήματα των αστών ιδιοκτητών που αξιοποιούνταν μέχρι τώρα από τους εναπομείναντες των χωριών, θα πρέπει να περιέλθουν εκ νέου στα χέρια των ιδιοκτητών, ανατρέποντας τα σχέδια των σημερινών καλλιεργητών.

Πηγή: http://www.agronews.gr

Διαβάστε ακόμη:Ανάβρα Μαγνησίας-Το πρότυπο Ελληνικό χωριό

9 σχόλια:

  1. Καιρός ήταν...
    Η γη θέλει κόπο αλλά δε σε διαψεύδει ποτέ! Ιδιαίτερα αν την αγαπάς!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/3/12, 4:43 μ.μ.

    1,5 εκατομμύρια νέοι θ’ απογοητευτούν οικτρά όταν ανακαλύψουν ότι επιστροφή στη φύση σημαίνει μεγάλη κούραση, ταλαιπωρία, σκόνη, λάσπη, κρύο και ξενύχτι, άπειρες ώρες δουλειάς μέσα στην υγρασία, την παγωνιά ή τη ζέστη, μέσα σε σύννεφα χημικών λιπασμάτων, με άμεση εξάρτηση από διάφορους ντόπιους πολιτικούς και οικονομικούς "κουμανταδόρους", συμμετοχή σε επιδοτούμενες αλλαξοκωλιές και μαϊμού παραγωγές.
    Και όλα αυτά για να παράγουν π.χ. κάτι τόνους πατάτες που συνολικά θα τους αποφέρουν 2-3 χιλιάδες ευρώ (αν είναι τυχεροί). Και όλα αυτά για να αποκομμένοι από την ντόπια κοινωνία που θα τους δείχνει σαν "πρωτευουσιάνους" καραγκιόζηδες που δεν νογάνε να ξεχωρίσουν τη γελάδα από το σκύλο. Και όλα αυτά για ν’ αναπνέουν ξεθυμασμένο αλκοόλ και μπαγιάτικο καπνό στα τραγικά καφενεία του χωριού, χαμένοι στην ψευδαίσθηση ότι ζωή στο χωριό είναι μόνο αυτά που βλέπουν στις ολιγοήμερες διακοπές τους το Πάσχα.
    Και που αν ήταν τόσο groovy η ζωή στο χωριό, οι παππούδες τους δε θα ρίχνανε μια μούντζα σε όλα για να κατέβουν στις πόλεις. Για περάστε να δείτε πώς ζει ο κόσμος χωρίς στριμωξίδι, ωράρια, hot-places-to-be, καφέ σε σοφιστικέ μαγαζάκια των Εξαρχείων, με χωμένη τη μύτη των γειτόνων στη προσωπική ζωή σου, στο σπίτι σου και με υποχρεωτική συμμετοχή σε κάθε ένοχο μυστικό, ερωτικό κουτσομπολιό και γνήσια παραδοσιακή κακία.
    Οκ τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα θα μου πείτε… Σωστά, τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα θα σας πω εγώ. Αν γεννηθήκατε και μεγαλώσατε σε πόλη ξεχάστε το χωριό και την απατηλή αίσθηση ότι θα ταιριάξετε. Λεφτουδάκια κουτσά στραβά ίσως βγάλετε αν σκαμπάζετε από κάτι πρακτικό και δεν είσαστε απλά top executive στελέχη, αλλά πάντως ξεχάστε τα χαρωπά πρόσωπα που βλέπετε στις διαφημίσεις της φέτας…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος20/3/12, 5:47 μ.μ.

    Ανώνυμε 4:43, ειχα διαβασει την περιγραφη ενος εξωγηινου στους δικους του για τους γηινους και μας σιχαθηκα. Με τριχες στο κεφαλι, με δερμα διχως λεπια κλπ... Καπως ετσι ηταν και η δικη σου για την ζωη στο χωριο. Ειναι και ετσι. Οχι ομως μονο ετσι... Εχει και τα καλα του..;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εκτός από το μαύρο το άσπρο υπάρχει και το γκρίζο φίλε μελαγχολικέ.
    Μεγάλωσα στη Λευκάδα σε ένα χωριουδάκι πήγα Αθήνα σπούδασα και δούλεψα πήγα Μιλάνο σπουδασα και δούλεψα ήρθα στη Λευκάδα εγκαταστάθηκα στη πόλη της Λευκάδας -ένα μεγάλο χωριό δηλαδή-και ζω εδώ δώδεκα χρόνια. Η κύρια δουλειά μου είναι σε σχέση με την οικοδομή αλλά ποτέ δεν άφησα τη γή και τη θάλασσα όπου ζούσα από παιδάκι. Σε πληροφορώ ότι ζω όπως ήθελα πάντα, έφτιαξα κάτι που δεν εξαρτάται απο την αγορά αλλά από την ευχαρίστηση μου.Η παραγωγή μου είναι μόνο για μένα συγγενείς και φίλους και ελάχιστους γνωστούς και είναι πάρεργο παράγω κηπευτικά κάθε είδους ελαιόλαδο κρασί μέλι και ψαρεύω. Έκανα μια απλή υπόθεση πολυστήριξης οπότε δεν πέφτει με τίποτε το βλέπω τώρα με τη κρίση.Είμαι αυτάρκης και ευτυχής πολλά χρήματα δεν με ενδιέφεραν ποτέ αλλά έχω το σπίτι μου στη πόλη το πατρικό μου με κήπο και χωράφια και βάρκα, το αυτοκίνητο τη μοτοσυκλέτα μου και γελάω με τη ζωή. Δυσκολίες βρίσκω και τις ξεπερνώ με χιούμορ και καλούς φίλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπυριδουλα21/3/12, 2:11 μ.μ.

    στον Ανώνυμο: " Ο ΚΌΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΑΣ"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/3/12, 5:22 μ.μ.

    Ειμαι επαγγελματιας αγροτης
    ο Ανωνυμος του 4:43 εχει απολυτο δικιο, τα πραγματα ειναι ετσι οπως ακριβος τα περιγραφει.
    Σε οσους λενε οτι θα κατεβουν στα χωρια και θα γινουν αγροτες ενα εχω να πω...
    "Έξω απ' τον χορό, πολλά τραγούδια λέγονται"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/3/12, 7:53 μ.μ.

    Καθε αποφαση που παιρνεις στην ζωη σου, εχει τα θετικα και τα αρνητικα της κι εχει κοστος. Απο μια μεγαλη πολη σε μια μικροτερη να πας, θα δυσκολευτεις να προσαρμοστεις. Το σημαντικοτερο σε τετοιες κινησεις ειναι η στρατηγικη. Για ποιον λογο θα κανεις μια τετοια κινηση και τι θελεις να πετυχεις. Αν δεν το ειχες σκεφτει ποτε πριν, αν δεν ειχες τιποτε να σε "τραβαει" εξω απ την πολη, καλυτερα κατσε στ αυγα σου...
    Αν εχεις συντροφο που δεν ειναι βεβαιος οτι θελει, αστο... Αν δεν ειναι σε καλη φαση η σχεση σας, θα δοκιμαστει...
    Αν εισαι θυμα η εχεις σκοπο να χωθεις στα καφενεια και τα κουτσομπολια, θα σου συμβουν αυτα που λεει ο ανωνυμος, πιθανον και χειροτερα. Τιποτε δεν μπορει ομως να σου συμβει, αν δεν το θελεις.
    Αν το χωριο σου δεν εχει τις προυποθεσεις, μην κολλας, πηγαινε στο διπλανο η αλλου.
    Αν εισαι top executive στελεχος, ψαξε το ενδεχομενο να εχεις ενα εισοδημα με συνεργασιες μεσω του διαδυκτιου. Χρειαζεσαι το 1/10 του εισοδηματος, απ οτι στην πολη, οποτε συμφερεις!
    Το οτι οι γεωργοι ειναι χωμενοι στις λασπες, ειναι ανεκδοτο. Δεν βαζουν τα τρακτερ σε λασπωμενο χωραφι, και τα 3.000 που λεει ο ανωνυμος θα τα βγαλεις με 50 ωρες δουλειας την καλοκαιρία -και πολλες λεω. Κανενας γεωργος δεν δουλευει 8 ωρες την μερα οπως εσυ τωρα στην πολη. Αν το εκανε θα θυσαυριζε...
    Απ την αλλη, θα εχεις τοσο χρονο, οσο δεν ειχες ποτε. Να φανε και οι κοτες. Και ο χρονος, ειναι το σημαντικοτερο πραγμα στην ζωη. Χρονο για τον εαυτο σου, για να κανει πραγματα που αγαπας, για να ζησεις στιγμες πολυτιμες με τους ανθρωπους σου.
    Αν πιανουν λιγο τα χερια σου, δεν θα πεινασεις ποτε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος24/3/12, 12:21 π.μ.

    εύχομαι οι άνθρωποι αυτοί να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η επιστροφή τους στις πατρογονικές εστίες δεν θα είναι ούτε ανέφελη ούτε εύκολη...
    η επίθεση εναντίον της κοινωνίας δεν γίνεται μόνο μέσα από μισθολογικές περικοπές, φορολογία ακινήτων και τα συναφή αλλα μέσα και από τη φορολογία της αγροτικής γης και μέσα από την καταστροφή του περιβάλλοντος στο βωμό της κερδώας "πράσινης" ανάπτυξης (βλ. Βιομηχανικές ΑΠΕ).
    πηγαίνοντας στο χωριό, δε αποφεύγουμε το πρόβλημα,
    το τελευταίο μας ακολουθεί και εκεί ακόμη πιο αμείλικτο...
    με την ευκαιρία, συγχαρητήρια για της δουλειά σας στο site αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος29/3/12, 3:39 μ.μ.

    Για όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γή ενδιαφέρον link:
    http://enosiaganaktismenon.blogspot.com
    Πρόγραμμα Αγροκτηνοτροφικής Ανάπτυξης ΕΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.