Βερόνικα (γαλαζάκι)

Βερόνικα (γαλαζάκι)

Βερόνικα (γαλαζάκι) - Veronica persica / Birds Eye Speedwell
Ή αλλιώς από το eyebright στο birds eye

Βερόνικα (γαλαζάκι): φαρμακευτικές ιδιότητες

Η βερόνικα η περσική (το γαλαζάκι), είναι ένα ετήσιο ζιζάνιο που βρίσκεται παντού στα χωράφια μας και ανθίζει στα νότια από Μάρτιο μέχρι Μάιο. Στα βουνά στην Ελλάδα το συναντάμε ανθισμένο πλέον το καλοκαίρι.
Δυστυχώς οι περισσότεροι δε γνωρίζουμε τίποτα για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες. Και όμως είναι τόσες πολλές και βρίσκεται δίπλα μας.

Θεραπευτικές ιδιότητες και χρήσεις

Η Μαρία Τρέμπεν το συστήνει:

  • Ένας κύριος είχε υψηλή χοληστερίνη στο αίμα του και είχε οδηγηθεί στο νοσοκομείο αρκετές φορές. Του συνέστησα βερόνικα 2 κούπες την ημέρα. Η ευχαρίστησή μου ήταν μεγάλη, όταν μετά από έξι μήνες οι γιατροί του έμειναν έκπληκτοι όταν είδαν ότι δεν είχε πλέον υψηλή χοληστερίνη.
  • Αυτό το παραδοσιακό βότανο προστίθεται σε εγχύματα που καθαρίζουν το αίμα και μαζί με φρέσκιες κορφές από τσουκνίδες θεραπεύει το χρόνιο έκζεμα.
  • Τα αδύνατα άτομα το ανέχονται σαν ένα στομαχικό απαλής δράσης που επίσης διεγείρει την πέψη.
  • Τα υγρά, η βλέννα στο στομάχι και οι εσωτερικέ διαταραχές, εξαφανίζονται.
  • Θα ήθελα να υποδείξω ότι η βερόνικα έχει μεγάλη φαρμακευτική αξία στα προβλήματα των νεύρων που προκαλούνται από υπερβολική πνευματική κούραση. Ένα φλιτζάνι πριν πάμε για ύπνο, λόγου του ηρεμιστικού του αποτελέσματος είναι πολύ ευεργετικό.
  • Ενισχύει ακόμα τη μνήμη και φτιάχνει τη διάθεση και βοηθάει στη κατάθλιψη.
  • Ακόμη και για ίκτερο και αμμοχάλικο στην ουροδόχο κύστη, για τον πόνο της ρευματικής και ουρικής αρθρίτιδας, η βερόνικα είναι πολύ αποτελεσματική.

Επίσης χρησιμοποιήστε για τα προβλήματα για τα μάτια και είναι αδελφάκι της ευφρασίας (eyebright) που είναι δύσκολο να τη βρούμε στην Ελλάδα.

Βερόνικα (γαλαζάκι)

Κατά μιαν άλλη παράδοση ήταν η γυναίκα που με το μαντίλι της σκούπισε το ματωμένο πρόσωπο του Χριστού, την ώρα που Αυτός με τον σταυρό στον ώμο ανέβαινε τον Γολγοθά. Το πρόσωπο του Χριστού αποτυπώθηκε στο μαντίλι της Βερονίκης, «το ιερόν μανδήλιον».

Βιογραφία
Για τη θεραπεία της αιμορροούσης γυναικός, που κατά την παράδοση ονομαζόταν Βερονίκη, μπορεί να διαβάσει ο αναγνώστης στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφάλαιο Θ' στ. 20-22, στο κατά Μάρκον κεφάλαιο Ε' στ. 25-34 και στο κατά Λουκάν κεφάλαιο Η' στ. 43-49.
Ο Συναξαριστής του Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτου αναφέρει, ότι η αγία αυτή καταγόταν από την πόλη Πανεάδα. Όταν τη γιάτρεψε ο Κύριος από την ασθένεια της αιμορραγίας, αυτή για να Τον ευχαριστήσει, φιλοτέχνησε τον ανδριάντα Του και τον έστησε μπροστά στο σπίτι της για να προσκυνείται απ' όλους. Μάλιστα στη βάση του ανδριάντα, φύτρωσε βότανο που θεράπευε διάφορες ασθένειες. Αργότερα η Βερονίκη έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας, και αφού έζησε αγία ζωή, ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα της.https://www.saint.gr/2061/saint.aspx

Βερόνικα (γαλαζάκι)

Χρήσεις

Έγχυση: 1 γεμάτη κουταλιά τσαγιού από βότανα ανά φλιτζάνι βραστού νερού, εγχύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Φρέσκος χυμός: Τα φρεσκοκομμένα κεφάλια λουλουδιών πλένονται και βρεγμένα, τα βάζετε στον αποχυμωτή. Ο χυμός χύνεται σε μικρά μπουκάλια και φυλάσσεται στο ψυγείο.
Βάμμα: 1 γεμάτη διπλή χούφτα ψιλοκομμένα άνθη εμβαπτίζονται σε 1 λίτρο ουίσκι σίκαλης 38% ή βότκα και τοποθετείται στον ήλιο ή κοντά στη σόμπα για 14 ημέρες.
Μίγμα τσαγιού: 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ανά φλιτζάνι βραστό νερό, εγχύεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Προφυλάξεις
Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού ιατρού και ποτέ μόνοι σας. Μην χρησιμοποιείτε βότανα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα ακόμα και συμπληρώματα χωρίς την γνώμη ιατρού. Οι φυσικές θεραπείες και τα βότανα δεν αποτελούν υποκατάστατο ιατρικής περίθαλψης.
Οι πληροφορίες που παρέχονται είναι καθαρά και μόνο για ενημερωτικό σκοπό.
Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη: Διαβάστε τους όρους χρήσης

Διαβάστε ακόμη:Το χελιδόνιο και τα μάτια-Chelidonium Majus

3 σχόλια:

  1. Ενδιαφέρον. Πώς παρασκευάζεται το αφέψημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη είχα ξεχάσει να γράψω τις δοσολογίες, το συμπλήρωσα αν και στη σελίδα της Μαρία Τρέμπεν υπάρχουν ακόμα περισσότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/3/12, 6:02 μ.μ.

    thodore kalispera!
    poly endiaferon afto pou egrapses!
    egw stekomai arketa sto simeio pou les gia to xronio ekzema...exw ekzema apo poly mikros kai to exw akomi(26 xronwn)...boreis na mou steileis(ohmagorth@yahoo.gr) merikes akomi leptomeries sxetika me ton tropo paraskeyis tou afepsimatos me tin tsouknida??
    eyxaristw poly,lefteris

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν είναι σχετικά και δεν αποσκοπούν σε σοβαρή συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος θα διαγράφονται. Παρακαλώ να γράφεται κόσμια και με Ελληνικούς χαρακτήρες.
Η ευθύνη των σχολίων ανήκει αποκλειστικά και μόνο στους σχολιαστές.